Rakkaalle 3-vuotiaalle

06.02.2020

Paljon onnea rakas, sinä täytät tänään kolme vuotta. Tuntuu kuin vasta eilen olisimme isäsi kanssa jutelleet siitä, että haluaisimme vielä kolmannen rakkaan täydentämään meidän onnea. Nyt olet jo vanhempi kuin nuorempi isosiskosi oli silloin. Koska olet kuopus niin selkeästi, olet edelleen meidän vauva, vaikka siitä nimityksestä kovasti pyristeletkin eroon. ”Eihän kun minä olen iso tyttö!” sanot ja kurtistat kulmiasi. Niinhän sinä olet. Tosi iso ja taitava tyttö. Aika kuluu ja sinä kasvat nopeammin kuin pystymme käsittämään. Haluaisin rutistaa sinut syliini ja pitää siinä, mutta sinä juokset jo kaukana edellä.

Olen aina ihaillut rohkeuttasi, ihan pikkuruisesta vauvasta lähtien. Kun viiden kuukauden iässä lähdit konttaamaan ja puolivuotiaana seisoit, ääni sisälläni huusi ”APUA!”, mutta hiljensin sen ja katselin menoasi ihaillen. Edelleen joudun hiljentämään sen pelon sisälläni monta kertaa päivässä, mutta onneksi itsesuojeluvaistosi on kehittynyt ainakin hieman noista ajoista. Silti haukon henkeäni, kun uit pelottomasti syvässä vedessä vain vyötärökellukkeet apunasi ja syöksyt hirmuista vauhtia polskien minun luota isäsi luo. Jos hörppäät matkalla vettä, naurat ja jatkat uimista. Me ei isäsi kanssa ikinä oltaisi kasvettu näin rohkeiksi vanhemmiksi ilman sinua ja sinun loputonta uteliaisuuttasi ja oppimisen haluasi.

Olet opettanut meille valtavan paljon. Olet opettanut, että alle 3-vuotiaalla voi olla jo empatiakykyä ja hieno ymmärrys syy- ja seuraussuhteista. Muistat joka ilta pitkän rimpsun hyvänyön toivotuksia ja rakkaudentunnustuksia. Ne pitää sanoa kaikki. Sanot joka päivä niin paljon hauskoja asioita, että niistä olisi saanut jo Päätalon Iijoki-sarjan mittaisen kokoelman kirjoitettua. Kun katsoo aikaa taaksepäin, on vaikea edes muistaa millaista oli silloin, kun et puhunut. Sillä puhunut sinä olet aina. Siitä asti kun seitsemän kuukauden ikäisenä sanoit mummu ja kake, olet puhunut taukoamatta.

Sinulla on jo paljon omia juttuja ja kavereita. Et ole enää se vauva, jolle pitäisi järjestää vauvatreffejä, vaan se iso tyyppi joka lähettää äidin puhelimesta itse kaverille ääniviestin ja kysyy milloin leikitään yhdessä. Leikit kotia ja lääkäriä kavereiden kanssa ja pidät meille upeita ravintolaillallisia leikkikeittiölläsi kokkaillen. Ravintolassasi on tarjolla sashimi-sushia, makeja, wakamea ja california rollseja (sinun sanojasi).

Yllätät meidät taidoillasi aivan liian usein. Kun me kuvitellaan, että Party Aliaksen pelaaminen kanssasi olisi sitä, että kerrot meille mitä saamasi kortin kuva esittää, sinä yllätätkin meidät kaikki näyttelemällä oma-aloitteisesti kilpikonnaa hakemalla tyynyn sohvalta ja konttaamalla se selässäsi hitaasti. Seuraavalla kerralla tyyny muuttuu moottoripyöräksi jalkojen välissä ja sinä päristät ja teet käsistäsi ohjaustangon, eikä ole epäilystäkään mitä esität. Osaat ainakin 90% Spice Girlsin Wannaben sanoista, sillä niin sinnikkäästi olet sitä harjoitellut siskojesi kanssa. Minä en osaa vieläkään muuta kuin kertsin.

Sinunkaan kuullen ei salakielenä toimi enää englanti, sillä olet poiminut sen niin tehokkaasti peleistä ja leffoista. Siinä missä ruotsin kieli tuntui haastavalta vielä vuosi sitten dagiksen aloituksen kynnyksellä, nyt sekin taittuu sinulta jo aivan mahtavasti. Päivittäin käyt isäsi kanssa jo pitkiä keskusteluita ruotsin kielellä ja muistutat isiäkin puhumaan entistä säännöllisemmin ruotsia. Se on tärkeää ja hienoa. Vaikka kotona leikit enemmän suomeksi, dagiksessa leikkisi sujuvat ruotsin kielellä ystävien kanssa.

Olet kiinnostunut kirjoista ja rakastan sitä, miten haet kirjan kirjakorista ja kiipeät sen kanssa syliin. ”Äiti lue mulle tää satu!”. Luetaan avaruudesta, kehonosista, poneista ja ystävyydestä. Tiedät miten ruuansulatus toimii ja mitä pitää tehdä, jos kaverilla on paha mieli. Rakastat koiria ja puhut niistä paljon. Sinun leikkikeittössä kanssasi kokkaava ei koskaan ole apukokki, vaan apukoira. Isällesi sanot painokkaasti ”Pappa! Int får man göra såndänt”, kun isäsi pelleilee taas kerran.

Rakastat ottaa kuvia puhelimella tai kameralla itse ja rakastan sitä, miten paljon kiinnität huomiota yksityiskohtiin. Kuvailet näkemääsi ja kokemaasi harvinaisen tarkkanäköisesti ja on mieletöntä saada kuulla ja nähdä maailmaa sinun silmin.

Sinä olet aina ollut harvinaisen sisukas tyyppi. Näytät tunteesi aina täysillä, olivat ne mitä tahansa. Ihailen ja tuen sitä. Meillä saa aina näyttää tunteet ja puhua niistä, ne ovat suuri rikkaus ja vahvuus.

On vaikea käsittää miten onnekkaita olemme, kun saimme juuri sinut siskojesi seuraksi. Meillä on kolme niin käsittämättömän upeaa lasta, että ei sitä meinaa uskoa. Joka päivä haluan kertoa sinulle ja teille kaikille: Olet maailman ihanin ja rakastan sinua maailman eniten. Olet hyvä juuri tuollaisena kuin olet. Pystyt mihin tahansa ja me tuemme sinua aina, tapahtui mitä tapahtui. Muista, että me rakastetaan sinua aina. Kiitos kun saadaan olla sinun äiti ja isi ja vielä kerran valtavan paljon onnea meidän ihanalle kolmevuotiaalle! 


11 Responses to “Rakkaalle 3-vuotiaalle”

 1. Avatar Milla sanoo:

  Ihanaa onnea! Meillä esikoinen täyttää tämän kuun lopussa 5v ja kuopus toukokuun lopussa 3v.

 2. Avatar Nimetön sanoo:

  Isot onnittelut Novalle! Nova näyttää kuvissa niin paljon sinulta, että ei voi erehtyä kenen tytär hän on!

 3. Avatar Erika sanoo:

  Paljon onnea Novalle! :) Juurihan hän syntyi ja nyt jo 3v!

 4. Avatar Sanna sanoo:

  Instagramissa jo onnittelin mutta oikein paljon onnea teile ja ehdottamasti tuolle mahtavalle, ihanalle, energiselle ja suloiselle 3-vuotiaalle. Teidän ”vauva” on jo iso taitava tyttö😍 Ja kuopus on aina vauva, ikä sitten mikä tahansa. Meidän perheen 9 lapsi, meidän kuopus, perheen ”vauva” täyttää keväällä 9v.😘 Iso tyttö ja vastahan me saatiin se ihana sisko vielä tähän sisaruskatraaseen (Ja tytöt voitti! 😆 Meitä 5 tyttöä ja poikia 4 ja sehän oli niin että se sukupuoli kumpi tulee ratkaisee kumpia enemmän ja he ”voittaa”) no mutta sukupuolesta riippumatta kaikki Ihania ja oli nuorinkin sitten ollut kumpi tahansa niin juuri ihana ja mahtava nuorimmainen tähän perheeseen😍

 5. Avatar TarjaL sanoo:

  Onnea Nova! Iina, mä en kestä, miten liikuttavan rakastavasti kerrot lapsestasi. Saatte olla niin tyytyväisiä vanhemmuuteenne, ootte onnistuneet siinä loistavasti. Eniten puhuttelee se, miten ylpeitä te ootte noista pienistä ihmisistänne. Käytätte aikanne heihin. Ja tässäpä näkyy tulos. <3

 6. Avatar Emilia sanoo:

  Voi miten ihanasti kirjoitettu ihanasta tyypistä! Muistan kun mietin mikähän hänen nimekseen tulee ja nyt hän onkin jo kolme. Onnea!

 7. Avatar Alli sanoo:

  On ihanaa miten kauniisti ja aidon kiinnostuneesti kirjoitat lapsistasi. Elämän ei tarvitse olla vain arjesta selviytymistä vaan niitä pieniä tärkeitä hetkiä ja niihin keskittymistä. Lapset ovat yksilöitä ja tärkeitä ja ihania juuri sellaisena kuin ovat. Kaikki tämä huokuu blogistasi ja olen aina nauttinut sen lukemisesta. Teidän perhe on ihana. Kun joskus itse saan lapsia, aion ottaa paljon mallia sinulta! ❤️ Ja paljon paljon onnea niin tomeran ja reippaan oloiselle Novalle!

 8. Avatar Anna sanoo:

  Onnittelut söpölle kolmevuotiaalle!
  Täältä löytyy nimi- ja synttärikaimat. Tyttäreni on Nova (4v) ja miehelläni oli myös eilen syntymäpäivä. Aloin lukemaan blogiasi, kun kuulin kaveriltani, että teidänkin tyttö on Nova. Ennen sitä en tiennyt ketään toista sen nimistä. Kaikilla lapsillanne on niin kauniit nimet!

 9. Avatar Jenni sanoo:

  Paljon Onnea suloiselle Nova-tytölle 💖
  Jos tehtäis tv-sarja onnellisista lapsiperheistä, te voisitte olla sen keulahahmot. Kyllä sillä on vain paljon merkitystä miten lapsilleen puhuu.
  Hyvä te! 😍

 10. Avatar Airi sanoo:

  Ihana Nova, isot onnittelut. Meillä on komea kolmivuotias, hän on poika ja pituuttakin jo metri ja viisi senttiä.

 11. Avatar Emma sanoo:

  Voi mikä ihana teksti ja voi että mikä ihana iso tyyppi hänestä on tullut <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.