Be a lady they said

28.02.2020

Girls Girls Girls -lehdessä julkaistu Cynthia Nixonin tähdittämä mieletön video inspiroi mua kirjoittamaan, koska videon sanat ja lauseet kuulostivat juuri niiltä sanoilta ja lauseilta, joita mullekin on sanottu niin monta kertaa. Monet sanat, joita nuorempana luin itsestäni, ovat porautuneet ikuisesti mun mieleen, enkä koskaan tule unohtamaan niitä. En, vaikka olen kovasti itselleni sanonut, etteivät ne ole totta. En, vaikka olen vuosien ajan kovettanut itseäni ja yrittänyt unohtaa ne. Monet sanat nykyäänkin satuttavat, ainakin sen hetken kun niitä luen.

”Älä välitä”

”Älä anna niille huomiota, ne vain innostuu”

”Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos”

Niin sanotaan aina, kun näistä kertoo. On parempi hiljaisesti hyväksyä, lukea niitä yksin hiljaa ja olla kertomatta, ettei ne vaan innostu enää enempää. Usein se auttaakin, ainakin hetken, että ei vaan sano mitään. Kunnes on jotain uutta sanottavaa. Niiden sanojen kanssa on niin yksin, eikä tiedä mitä niille tekisi. Vaikka tietää, ettei kannata välittää, ei osaa olla välittämättä. Vaikka tietää, että ne sanat on valhetta, ne satuttavat silti. Suurimmaksi osaksi kommentointi on tietenkin onneksi positiivista ja ihanaa, mutta joskus se ottaa koville, kun hyväntahtoisen palautteen lisäksi ulkonäkööni, naiseuteeni ja jokaiseen tekemääni tai tekemättä jättämääni asiaan takerrutaan kynsin hampain joka ikinen päivä.

Kauniimpi, rumempi, luonnollisempi, panostaisit itseesi enemmän, läskihän susta jäi, onko sulla anoreksia? Näytät oksettavalta. Sulla on huoran maine, ei susta vaimoa saa. Olet läheisriippuvainen, teetkö koskaan mitään ilman miestäsi? Miehesi juoksee baarissa joka viikonloppu ja pettää sua, kun olet niin ruma. Hevosnaama, anorektikko, pyöristyneet kasvot. Luonnoton,  liikaa meikkiä, pinnallinen. Liian luonnollinen, nuhjuinen. Raha, raha, raha, välität vain rahasta. Eikö perhe ole tärkein? Tekisit oikeita töitä. Etkö osaa olla hetkeäkään ilman perhettäsi? Huono esimerkki, liian siloiteltu, epäaito, huolehtisit ulkonäöstäsi, nuorena olit kauniimpi kun meikkasit enemmän. Onneksi et enää näytä samalta kuin ennen. 

Huomaatko sinäkin ristiriidan? Koskaan et minkäänlaisena voi olla riittävän hyvä, että kelpaisit kaikille. Mun anoreksia- ja läskikommenttien välissä on pahimmillaan ollut viisi kiloa. Siksi ei kannata edes yrittää kelvata kaikille. Mutta ääni päässä huutaa aina silti, että yritä yritä yritä! Mä kuulen näitä sanoja enemmän, koska olen esillä. Se ei silti oikeuta niitä. Eikä mun ikinä oikeasti tarvitse yrittää miellyttää ketään. Ei, vaikka joka päivä saan kuulla olevani jollain tavalla vääränlainen tai tekeväni jollain tavalla väärin. Näissä kuvissa näkyvät kommentit ovat jäävuoren huippu yhdeksän vuoden ajalta, ne muutamat, joita en ole poistanut suoraan, jotka löytyivät yleisimmillä ikävillä sanoilla blogin kommenttihausta. Oma lukunsa ovat ne, joista varsinaiset haukkumasanat puuttuvat tai ne postausten mittaiset tiivistelmät siitä, mikä kaikki minussa, meidän elämässä tai mun tekemässä työssä on pielessä. 

 

Videon tarkoituksena oli kiinnittää huomiota nimenomaan naisten kohtaamiin ahtaisiin ja ristiriitaisiin muotteihin ja arvosteluun yhteiskunnassa. Kun katsoin videota, en edes ajatellut miehiä. Niistä ilkeistä ja inhottavista sanoista mulle ei tullut mieleen miehet tai miesten mulle asettamat paineet, vaikka niihin haluttiin videolla kiinnittää huomiota.

Mulle tuli mieleen tämän blogin kommentit ja mun 90% naisista koostuva seuraajakunta. Ne ihmiset, jotka mulle näitä sanoja sanovat, ovat (ainakin pääosin) naisia. Naisia, jotka itse elävät näiden samojen vaatimusten ja arvostelun ristitulessa ja silti siirtävät niitä eteenpäin toisille jatkuvasti. Vastuu tämän kulttuurin muuttamisesta on myös meidän naisten omissa käsissä. Naisten vaatimukset toisilleen ovat ihan yhtä ristiriitaisia kuin tuolla videolla. Me naiset eletään maailmassa, jossa edelleen ollaan monessa asiassa heikommilla kuin miehet. Siksi se tuntuukin niin hemmetin typerältä, että naiset itse myös ylläpitävät niitä naurettavia vaatimuksia, slutsheimaavat ja arvostelevat niin elämän valintoja, arkea, kehoja kuin ulkonäköäkin ja samalla kaventavat entisestään sitä muottia, johon meitä ahdetaan.

Video sanoitti hienosti sen, millaisessa vaatimusten ristitulessa koen ainakin itse olevani. Todella monet ovat sen jakaneet ja siihen samaistuneet, vaikka toki se on saanut myös kritiikkiä. Mulle tämä video oli voimaannuttava, koska usein näiden sanojen ja tunteiden kanssa on tosi yksinäinen olo. Nyt sain huomata, että en ole niiden kanssa yksin. Tiesinhän minä sen, mutta usein se unohtuu. Siksi arvostan ihan älyttömän paljon sitä, että näistä asioista keskustellaan ja niitä nostetaan esiin. Vain siten näistä ristiriitaisista vaatimuksista voidaan luopua.

Ymmärrän sen, että ne ahtaat muotit ja vaatimukset ovat syvällä rakenteissa, eivät toisia haukkuvat naiset niitä itse ole keksineet. Mutta jokainen voi itse valita olla arvostelematta toisia. Jokainen voi itse valita, että kun tekee mieli haukkua toisen ulkonäköä, arvostella toisen työtä tai äitiyttä tai kommentoida toisen vaatteita negatiivisesti, onkin hiljaa, ei sano mitään. Jokainen voi myös valita puuttua ja puolustaa, kun huomaa jonkun toisen kohtaavan ristiriitaisia vaatimuksia.

En halua pienentää itseäni, vaan haluan rohkeasti olla juuri sitä mitä olen. En halua, enkä aio antaa koskaan sitä valtaa jollekin toiselle, että hän saisi määritellä kuka ja millainen mä olen naisena, äitinä tai ihmisenä. En halua olla hiljaa asioista, jotka ovat minulle merkityksellisiä, koska pelkäisin, etten ole oikeanlainen puhuessani niistä. En halua pukeutua vähemmän huomiota herättävästi, koska pelkäisin, että näytän jonkun mielestä naurettavalta. En halua kovettaa itseäni, jokaisella on oikeus olla herkkä. En halua esittää, etten pahoittaisi mieltäni ilkeistä sanoista.

Video oli todella tarpeellinen ulostulo ja keskustelun herättäjä. Se toimi ainakin mulle tärkeänä vertaistukena. Olen niin kiitollinen siitä, että nykyään tällaisten sisältöjen tekeminen ja laajalle leviäminen on mahdollista. Tällaiset rohkeat teot rohkaisevat myös minua. Mitä rohkeammin uskallan itse puhua, sitä vähemmän ilkeillä sanoilla on muhun valtaa.


67 Responses to “Be a lady they said”

 1. Mari sanoo:

  Onpa ihan hirveitä kommentteja =( Mä olen lukenut sun blogia alusta saakka ja aina ihaillut, miten olet niin ihana äiti ja Oton kanssa näytätte niin onnellisilta.

  Kaikkea hyvää teidän upealle perheelle!

  -Mari-

 2. Sofia sanoo:

  Siis noi kommentit on niin oksettavia, olen pahoillani että joudut lukemaan tollaisia 🙁

 3. Riikka sanoo:

  Aivan järkyttäviä kommentteja. Tuli tosi paha mieli sun puolesta, että joudut lukemaan tuollaista sontaa jatkuvasti. Olet todella rohkea kun jaksat jatkaa rakastamassasi työssä siitä huolimatta että sun kimpussa ollaan jatkuvasti.
  Olet äitinä minun esikuva.
  Itse olen yh-kotiäiti, IG on salainen, Facebookissa olevat kaverit tunnen kaikki, en juuri kommentoi mihinkään fb-ryhmiin (esim. naistenhuone) ja siksi en kuule koskaan tuollaista mitä sinulle on kirjoitettu.
  Kaverini kuitenkin saattavat heittää jotain ikävää ja on välillä sellainen olo että olen liian kiltti ja liian avoin koska he kokevat voivansa heittää vitsillä mulle niitä asioita jotka mua todellisuudessa satuttaa. ”Perusyh” ”soskupummi” ”pitäis käydä katteleen sulle uusia vaatteita” pitäiskö mennä hoitoon?” ”Kannattais varmaan mennä jo töihin”

 4. Erika sanoo:

  Oot niin rohkea <3 samalla kuitenkin kysyn että mitä helvettiä?! Mulle tuli kyyneleet silmiin kun luin näitä, suututtaa ihan hirveästi sun puolesta. Puhuuko nää kommentoijat kaikille tuohon tyyliin? Ja mitä ihmettä "ei nyt millään pahalla, mutta...." tyyliset kommentit, voisiko jättää ennemmin vaikka sanomatta? Tuntuu niin pahalta että sun muka pitäisi tottua näihin. Mulle tämä sun blogia on tuonut niin paljon iloa ja tietoa monestakin asiasta jne että en vaan voi käsittää näitä ilkeitä kommentteja. Tsemppiä, ja kiitos kun teet tätä <3

 5. SiruH sanoo:

  Kiitos tosi paljon tästä kirjoituksesta. Mä itse asiassa järkytyin. En tiedä, missä kuplassa elän, kun en oo osannu edes ajatella, millaista sontaa ihmiset voi toisilleen suoltaa. Ihan käsittämätöntä. Ei julkinen työ anna kenellekään oikeutta olla törkeä ja ilkeä toista kohtaan. Tää on asia, missä omien lasten ”kasvattamisessa” pyrin olemaan tarkka. Toisia ei arvostella, ellei oo mitään hyvää sanottavaa. Jos joku toinen on mun silmissä ruma, läski, tyhmä, mitä vaan negatiivistä, mun tehtävä on silloin pitää suuni kiinni, ja miettiä keskenäni, mitä MUSSA on vikana, kun tämä asia niin mua häiritsee. Oon tosi pahoillani, että oot saanut tuollaista kommentointia. Sä vedät niin hyvin kaikessa, ja oot ansainnut kovalla työllä sun menestyksen, ja ehkä se sit kateellisille sieluille on liikaa. Ei se tietenkään mitään oikeuta, vaikka ehkä selittää.

 6. TarjaL sanoo:

  Osa ihmisistä on kuvottavia käytökseltään. Sääli. En löydä mitään järkevää sanaa kuvailemaan noita kaikkia kommentteja… Aivan kauheita. Sairaita. Etkö Iina voisi antaa jonkun muun puolestasi lukea nuo ja poistaa suoraan kaikki ne, jotka ei millään tavalla rakenna sua? Ei kenenkään ihmisen tarvitse lukea itsestään noin järkyttäviä kommentteja. Vaikka ne ei pidä paikkaansa, on kamala ajatella, että joku ihminen on ne kirjoittanut. On aika ahdistavaa näin opettajana ajatella, että kaikki se kasvatustyö, jota koitamme lapsille koulussa opettaa, tuhoutuu, kun lapset ovat kotona tällisten aikuisten seurassa. Iina, olet ihana. Rohkea. Paras. Sunlaista ei oo toista.
  Olet ainutlaatuinen. Mua satuttaa nää sun saamat kommentit. Entäs sua sitten. Huh. Rakkautta elämään <3

 7. Sari sanoo:

  Aivan uskomatonta miten ihmiset kehtaavat ja viitsivät. Iina sinä olet täydellinen juuri omana itsenäsi. Ole ylpeä itsestäsi, olet upea ja ihana äiti ja puoliso! Olisi todella mukava nähdä miltä nämä nurkan takaa huutajat näyttävät tai ketä ovat. Suurin syy heillä taitaa olla kateus. Jokaisen meistä pitäisi hetki miettiä mitä kirjoittaa ja pohtia samalla sanoisinko näin kasvotusten. Iloisia ja onnellisia päiviä sinulle ja perheelles:). Blogiasi on tosi kiva lukea.

 8. :) sanoo:

  Järkyttäviä kommentteja. Joillain on kyllä paha olla, kun pitää muille laittaa tollasta tekstiä. Kiitos kivasta blogista ja ihanaa kevättä. 🙂

 9. Annika_k sanoo:

  Tärkeä ja aina ajankohtainen aihe, kiitos tästä hyvästä postauksesta ja asian nostamisesta esille! Olen todella pahoillani noiden kommenttien takia, mitä heleä ihan oikeasti. :S Pakko ihmetellä aikuisten ihmisten käytöstapoja ja harkintakykyä, ei kenenkään tulisi joutua lukemaan tuollaista jatkuvasti.

  Linkkasin tuota videoa itsekin (miespuolisille) ystävilleni, koska se on mielestäni niin kattava kuvaus siitä, miten naurettavia ”vaatimuksia” naisiin kohdistuu. Nyt tämän postauksen jälkeen mietin kuitenkin uudelleen asiaa, ja tajusin, että erityisesti aikuisiällä kaikki rumimmat ja älyttömimmät kommentit itselleni ovat tulleet nimenomaan toisten naisten suusta. Muutaman sellaisen ihmisen olenkin elämästäni rajannut ulos, joilla oman arvonsa ja/tai itsensä tunteminen hyväksi/paremmaksi on tuntunut perustuvan siihen, että muita täytyy polkea mahdollisimman alas. Äärimmäisen vastenmielistä. Netissä ilkeää kommentointia voi osittain selittää sekin, että osa porukasta on ymmärtänyt nettitrollaamisen vähän väärin (sen ei kuulu mennä henkilökohtaisuuksiin, ja sen tarkoitus on olla edes jollain tasolla hauskaa, pliis edes jonkun mielestä!). Yhtäkaikki, toivoisin vain, että vaikka yksilön mieli olisikin musta ja kaikessa näkisi vain haukuttavaa ja negatiivista, olisi edes niin aikuinen käytökseltään, että pitäisi mölyt mahassaan. Kaikkien tulisi saada olla rauhassa sellaisia kuin haluavat olla, muiden ei hitto soikoon tarvitse tulla jakamaan omia mielipiteitään ja kommenttejaan, ellei niitä erikseen pyydetä.

  Ihanaa viikonloppua teidän perheelle!

 10. Emilia sanoo:

  A pu a mitä kommentteja. Ei tuollaisia oikeasti osaa kuvitella lukematta/näkemättä. Kuinka jollakin todella on aikaa/halua tuohon??

 11. Alina sanoo:

  Tulee paha mieli sun ja kaikkien niiden rohkeiden ja ihanien ihmisten kohdalla, jotka jokaisena arkipäivänä joutuvat kohtaamaan tuollaista kommentointia. Jotenkin sitä yrittää ymmärtää heitäkin, että ehkä noin inhottavia kommentteja jättävät ihmiset ovat itse henkisesti huonosti voivia, mutta ei näin vain aina ole. Joidenkin nautinto on haukkua toisia ja se on järkyttävää.
  Sä olet Iina hyvä juuri sellaisena kuin olet, oli rooli mikä tahansa välillä äidistä, tyttärestä, vaimosta, ystävästä, naapurista, asiakkaasta, yrittäjästä vaikuttajaan.

 12. Laura sanoo:

  Apua mitä kommentteja😭 Tulee niin paha mieli sun ja kaikkien muiden puolesta, jotka joutuu tollasta lukemaan.
  Tää video oli kyllä ihan mahtava ja todella tarpeellinen.

 13. Nimetön sanoo:

  Siis aikuisilta ihmisiltä tuollaisia kommentteja! Järkyttävää, sietäisivät hävetä. Jokaisen tulisi saada elää omaa elämäänsä itsensä näköisesti. Miksi ihmisten täytyy edes jakaa oma mielipiteensä, jos ei ole mitään rakentavaa sanottavaa. Tärkeintä on että on itse onnellinen ja elää itselleen.

  Minusta vaikutat mahtavalle ihmiselle ja olet hyvä roolimalli. Olen 20. ja seuraan blogiasi aktiivisesti. Mahtavaa kun tuotat omanlaista ja monipuolista sisältöä.

 14. Nimetön sanoo:

  Siis ei millään pahalla… 😂😂😂

 15. Eveliina sanoo:

  Hyvä ja asiallinen postaus! Hienoa että uskalsit kirjoittaa saamistasi ilkeistä ja hyvin ristiriitaisista kommenteista. Toivottavasti näiden kommenttien kirjoittajat lukevat postauksesi ja menevät itseensä. Ole rohkeasti juuri sellainen kuin olet ja näytä edelleen hyvää esimerkkiä siitä myös muille!

 16. Heli sanoo:

  Hei!
  Kamalia kommentteja, joista paistaa vain kommentoijien oma paha olo ja epävarmuus.
  Tämän takia luen yleensä vain tekstin, en kommentteja.
  Aurinkoisia kevätpäiviä!

 17. Riikka sanoo:

  Olet rohkea ja esimerkillinen kun postaat tästä aiheesta! Video kosketti sekä voimaannutti myös minua ja olin niin tyytyväinen kun joku tarttuu käsittelemään videon sanomaa julkisesti! Niin moni painii samojen asioiden kanssa ja varmasti jokainen voi listata oman ”be a lady” listansa, niin kuin minä itsekin. Olen pahoillani kaikista myrkyllisistä kommenteista joita olet saanut.

  Kiitos Iina siitä että olet juuri sinä ja saan lukea tuottamaasi laadukasta ja sydämmellä tehtyä blogia! 🙂

  – Riikka

 18. Lottu sanoo:

  Inhottavia kommentteja! Kenellekään ei pitäisi sanoa mitään tuollaista. Olet upea esikuva monelle, rohkea ja aito. Lähetän virtuaalisesti paljon empatiaa <3

 19. Annika sanoo:

  Noita kommentteja lukiessa kävi vaan sääliksi kuinka huonosti noi kommentoijat voi ja kuinka niiden pitää purkaa omaa huonoa oloaan suhun. Ja aina toi ”ei millään pahalla mutta”…, kyllä se aina on pahalla kuitenkin. Oksettavaa. 🙁

  Oot ihana. <3

 20. Susanne sanoo:

  Ihan hirveitä kommentteja, en ymmärrä miten ihmiset voivat kirjoittaa/sanoa toisille noin ikäviä asioita. Kenenkään ei pitäisi joutua moista kuuntelemaan. Tuntuu, että osa ihmisistä luulee voivansa sanoa mitä vaan koska henkilö on julkisessa työssä. Musta on hienoa kuinka uskallat tuoda näitäkin epäkohtia esille, vaikka varmasti tämäkin postaus herättää paljon epäasiallistakin kommentointia. Toivottavasti tämä herättäisi vähän noita kommentoijia ajattelemaan, miltä se tuntuu jos itsestä kommentoitaisiin tuollaista.

  Ihanaa viikonloppua teille! <3

 21. Iida sanoo:

  On kyllä ihan järkyttäviä kommentteja! Ja varmasti ne satuttaa, vaikka tietäisi ettei ne ole totta. Ei kyllä kenenkään tarvis tuommoista kestää. Tsemppiä Iina, hienoa silti että kirjoitat tämmöisestä aiheesta!

 22. Elina sanoo:

  Pakko kommentoida, vaikka harvoin kommentoin mihinkään. Oon tosi pahoillani mitä joudut/oot joutunut välillä kestämään. Tuli ihan paha mieli ittellekki noista. Mut kateellisten puhetta! Oot hyvä äiti ja sulla ihana oma tyyli, pidä tuo.<3 T. Elina Oulusta 🙂

 23. Ee sanoo:

  Siis jäätäviä kommentteja, millaisia ihmisiä voi olla noiden takana! Aivan todella tökeröitä. ”Silleen et pahalla, ajattelin vain sanoa, jos et oo huomannu, ei pahalla, en halua satuttaa mutta, ei pahalla ei pahalla” arghhhhh… Siis miksi sitten sanoa tai kirjottaa jotain noin pahaa jos et muka pahallasi! Jätä sanomatta. Ja Iina oikeasti, ymmärrän miltä tuntuu, onneks vaikutat kuitenkin vahvalta siinä, että pidät oman tyylisi ja olet ylpeä itsestäsi ja teoistasi ja näytät rohkeasti itsesi sellaisena kun olet ja olet ennen kaikkea niin hyvä esimerkki ja otat kantaa ja vaikutat hienoihin asioihin. Vau siitä! Mutta hirveää se, miten tollaset sanat oikeasti satuttaa ja saa lannistumaan. Miksi pitää olla niin paha toiselle….?

 24. Helena sanoo:

  Hei Iina! Oon todella pahoillani että joudut kestämään tuollasta kommentointia. Vaikka monesti on esillä se että lapset kiusaa toisiaan niin kyllä mä sanon että tästä aikuisten kiusaamisesta pitäs puhua ehdottomasti enemmän. Täytyy olla todella paha olla että voi sanoa toiselle noin rumasti. Oon itse kohdannu aivan järkyttävää työpaikkakiusaamista. Systemaattista toisen lynkkausta päivästä ja vuodesta toiseen. Ja oon tullu siihen lopputulokseen, että en anna sen enää sortaa itseäni. Nää kiusaajat on kateellisia ja katkeria siitä, että eivät ole yhtä hyvin menesteny kuin minä ja me! Kiitos mahtavasta blogista, teidän elämää on tosi kiva seurata!❤

 25. Nea sanoo:

  Hyvä kirjoitus! En olisi uskonut että ihmiset kommentoovat noin ilkeästi :/ minua kiinnostaisi miten työsi vaikuttaa elämääsi esim että onko aiheuttanut jotain pelkoja tai huolia kun olet paljon esillä? Tunnistavatko ihmiset esim ulkona ja jääkö negatiivinen kommentointi vaan nettikirjoitteluksi? Entä lapset, onko heitä kommentoitu? Ymmärrän jos aihe liian henkilökohtainen 🙂 olen itsekin suunnitellut bloggaamista mutta tietyt ilmiöt pistää miettimään.. tosin pienissä blogeissa ei ehkä tätä ongelmaa ole en tiedä

 26. ssps sanoo:

  Eikö nää ihmiset oo koskaan kuullut sanontaa, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa niin kannattaisi olla hiljaa… Kyllä täytyy heillä itsellään olla paha olo kun tahtovat muita haukkua. Rohkeaa kirjoittaa tästä aiheesta, koska moni todellakin jäisi yksin noiden kommenttien kanssa, kun ei tahtoisi muiden edes tietävän millaisia typeryyksiä hänelle kirjoitetaan 🙁 Kaikkea hyvää sulle ja teidän perheelle!

 27. Iiris sanoo:

  Sanattomaksi vetää nuo kommentit. Olen tosi pahoillani, että joudut kokemaan tuollaista. Todella vaikea kuvitella miksi kukaan ajattelee, että on ok sanoa toiselle tuollaisia asioita.

  Itse muistan elävästi vieläkin yläasteelta(15 vuoden takaa) itseeni kohdistuneen ikävän nimittelyn ja ulkonäköni kommentoinnin. Vaikka kiusaaminen jäi tuolle tasolle, ja minulla oli paljon kavereita, kyllä se silti jätti arvet ja eräänlaisen epävarmuuden itsestäni.

  Kiitos, että tuot tätä aihetta esille. Olet rohkea! Ja muista, että olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.

 28. Inna sanoo:

  Ihan hirveitä kommentteja! Mun mielestä kaikki ei millään pahalla, mutta -kommentit on aivan jäätäviä koska siinä nimenomaan ajatellaan pahalla vaikka kuinka sanotaan muuta.

  Tää oli tosi tärkeä postaus ja erityisesti mun silmiin osui tuo, että lähes kaikki ilkeät kommentit on naisilta, koska suurin osa sun blogin lukijoista on naisia. Olen suurin piirtein saman ikäinen kuin sinä ja kaikki ilkeät kommentit ja koulukiusaamiskokemukset ovat aina tulleet tytöiltä ja naisilta. Meikkaan liian vähän tai ens osaa meikata, olen liian hiljainen tai kovaääninen. Pukeudun väärin. Oikeastaan kaikki näistä kommenteista olen saanut 10-20 vuotta sitten, mutta ne ovat jättäneet jälkensä ja viimeksi kuukausi sitten puhuin niistä terapiassa.

  Kiitos kun puhut niin avoimesti ja rohkeasti!

 29. Renee sanoo:

  En kyllä ymmärrä miten ihmiset voivat puhua tällä tavalla muille netissä. Ei ne kai näin puhuisi toiselle livenä. :/

 30. Heini sanoo:

  Ihan vaan koska haluan sanoa jotain positiivista (eikä mulla negatiivista sanottavaa olisikaan):
  – ihailen sinussa sitä millainen äiti olet lapsillesi (ainakin blogin perusteella monet voisivat ottaa mallia siitä kuinka lapset otetaan mukaan arkeen, lapsia arvostetaan ja kuunnellaan omina persooninaan)
  – olet avarakatseinen, empaattinen ihminen
  – arvostat parisuhdettasi etkä pidä rakkaitasi itsestäänselvyytenä

  Ihanaa kevättä sinulle ja perheellesi! <3

 31. Saija sanoo:

  Aivan käsittämättömiä kommentteja. Oon pahoillanu sun – ja monen muunkin – puolesta.
  Eniten taas naurattaa nuo ”ei millään pahalla, mut…”, tuskin hyvälläkään?

  Tässä jokaiselle ihmiselle seuraavaksi ilmainen vinkki: ”Before you speak: Is it kind? Is it true? Is it necessary?” Tää on mun mielestä niin osuva.

 32. A sanoo:

  En voi edes kuvitella miltä tuollaisten kommenttejen jatkuva kohtaaminen tuntuu, ihan hirveitä! Vaikea ymmärtää, miksi ihmisten pitää kaivaa toisista noin paljon negatiivista, ja vielä jakaa niitä ajatuksia muille. Sä olet kaunis, fiksu ja rohkea nainen, ja ihailtavan hyvä äiti sun lapsille. Paljon paljon tsemppiä!

 33. Nimetön sanoo:

  Ohhoh. Järkyttävää luettavaa. Ihmisellä ei itsellään ole hyvä olla tai sitten hän on kateellinen/ajattelematon, kun tuollaisia kirjoittaa. Älä anna tuollaisten lannistaa, ole sitä mitä tähän asti olet ollutkin. Mulle näyttäydyt ihanana, aitona ja positiivisena ihmisenä. Iso sydän sinne!

 34. Mary sanoo:

  Kuuntele vain omaa sydäntäsi ja toimi sen mukaan elämässä. Muulla ei ole väliä.
  On hyvä muistaa, että ihmiset, jotka laukovat tuollaisia kommenteja, joiden on tarkoitus satuttaa toista, niin heillä on todennäköisesti itsellään huono olla. Näin ainakin itse ajattelen, että tasapainoinen elämäänsä tyytyväinen ihminen ei koe tarvetta painaa toisia alas.
  Mutta ymmärrän, että niitä kommentteja voi olla vaikea ”vain ohittaa”. Toisaalta, voi olla että sanoisivat samanmoisia kommentteja kenelle tahansa muullekin, joten sillätavalla ne ei ehkä olekaan niin henkilökohtaisia, vaan heidän tapansa purkaa omaa sisäistä pahaaoloaan.
  Hyvää kevättä!

 35. Iita sanoo:

  Hei,
  Ihan hirveitä kommentteja. Jaksamista niiden kanssa ja tsemppiä! Ihanaa, että jaksat tehdä omaa juttuasi niistä huolimatta <3

 36. Heidi sanoo:

  Mikä ihmisen saa sanomaan tuollaisia kommentteja. Tuntuu pahalta sun puolesta. Älä välitä sellaisista ihmisistä jotka kommentoi noin. Niillä on pakko omassa elämässä olla jotain vialla, purkavat sitä omaa pahaa oloaan toisiin. Pukeutuminen ja ulkonäkö on aina jonkun mielestä huono. Ihan sama mitä pukee tai miltä näyttää. Saman olen kokenut. Kaikkia ei voi miellyttää. Eikä tarvitse. Pysy omana itsenäsi. Olet ihana ja kaunis!

 37. Kaisa sanoo:

  Nuo kommentit on niin tyhmiä, jotka alkaa ” ei pahalla mut”. Hyvälläkö sit? 😀 Hankala aatella et ite pystyis olemaan välittämättä tollasista kommenteista, vaikka joku sanoisikin ”älä välitä niistä”. Mua jos ärsyttää esim joku bloggaaja, niin en koskaan älä haukkumaan häntä vaan mietin yksinäni mikä siinä ärsyttää. 😀 Mitä se ketään hyödyttää jos alan sanomaan negatiivisia juttuja, kun ei siitä tule kellekkään hyvä mieli.

 38. Pirre sanoo:

  Nää kommentit mitä nostit tähän esille on oksettavia ja surullisia, itken näille. Ja tuntuu pahalta ajatella, että näitä on varmasti enemmänkin. Niinkuin oon aina sanonut, sä oot sydämellisin ja aidoin ihminen ketä tunnen ja keneen mulla on ollut kunnia tutustua. Ja niin on teidän koko perhekin. Ootte upeita!

  Ulkonäköpaineet kohdistuu myös miehiin ja myös miehille kommentoidaan törkeästi. En tiedä milloin tässä maailmassa loppuisi toisten ulkonäön kommentointi negatiivisesti/seksuaalissävytteisesti. Toivottavasti joskus.

 39. Janette sanoo:

  Tämä kolahti ja kosketti. Olet niin kaunis Iina sisältä ja ulkoa. Susta huokuu ja sädehtii sellainen sydämen viisaus ettei voi kuin ihastella. Tuli paha mieli puolestasi 🙁

 40. Marjaana sanoo:

  Kiitos, kun nostit esiin tämän tärkeän aiheen. Olen kuullut usein juuri nuo ”sanonnat”: ”toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos” tai ”älä välitä” ja mitä näitä nyt on. Tänä vuonna olen opetellut puolustamaan itseäni. Ei niin, että loukkaisin itse ikävän kommentin sanonutta, vaan kysymällä: ”Mitä tarkoitit tuolla?” Tai kertomalla, ettei kommentti tuntunut minusta hyvältä. Toivon, että näin toimien herättäisin miettimään mikä on sopivaa ja mitkä ajatukset on parempi jättää sanomatta.

 41. Maria sanoo:

  Saat välillä aivan hirveitä kommentteja ja arvostelua. Et missään määrin ansaitse sitä. Oon tosi pahoillani, että joudut kohtaamaan moista. Vaatii varmasti paljon, että olet oppinut suhtautumaan ilkeisiin kommentteihin siten, ettet ole kuitenkaan kovettunut itseäsi. Olen samaa mieltä siitä, että jokaisella on oikeus olla herkkä. Saan itsekin joskus jotain negatiivista palautetta työssäni ja siihen kommentin muilta, ettei pidä välittää. Mutta kyllä minäkin välitän, vaikka tiedän, etteivät ne negatiiviset sanat ole totuus.

  Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi. Olette ihania <3

 42. Laura sanoo:

  Mulle tuli kauhee olo kun luin noita. En osaa kuvitella mitä noin ilkeän ihmisen päässä edes liikkuu ja miten joku käyttää energiaansa muiden haukkumiseen netissä kun sen voisi käyttää niin paljon kehittävämmin. Mä en saa kuin positiivisia viboja susta sun blogin/somen kautta. Vaikutat ihanan aidolta, fiksulta ja rakastavalta tyypiltä.

 43. Än sanoo:

  Siis a-p-u-a!! En olisi ikinä uskonut että joku voi kirjoittaa tuollaisia kommentteja blogiin… Tulee tosi paha mieli että joudut kestämään tuollaista työsi sivutuotteena. Ja vielä pahempi mieli siitä että tuollaisia ihmisiä on olemassa. Miten sitä voi suojella lapsia kiusaamiselta, jos ei aikuisetkaan osaa käyttäytyä 🙁

  Kiitos ihanasta blogistasi, ja aurinkoista alkavaa kevättä sinulle ja perheellesi ☀️

 44. Selina sanoo:

  Hei! Luulen, että ilkeitten kommenttien takana on hyvin usein kateus.

  Itsekin tunnustan, että olen joskus tuntenut kateuden pistoksia sinua kohtaan.

  Esimerkkinä tulee mieleen, että joskus oli postaus ulkomailta ja kuvissa sulla oli, tyyliin 3 erilaista uimapukua päällä. Itselläni on ollut 9 vuotta samat bikinit ja nyt ne alkaa olla tiensä päässä, kun kuminauhat antaa periksi ja olen päättänyt ostaa uudet.

  Meillä on 6 lasta ja esimerkiksi kenkätilanne on se, että kaikilla on yksi pari kuomia. Niillä talsitaan joka paikassa. (Tietysti juhliin juhlakengät.) Ja sama juttu kaikissa asioissa. Yksi takki ja toppahousut kaikilla perheenjäsenillä jne.

  Sisustuksessa meillä on ollut 8 vuoden ajan samat kesäverhot ja jouluverhot.

  Näin ollen omaan silmään tuntuu aivan överiltä jotkut asiat, mitä teillä on.

  Mutta sitten taas meillä on omat kivat asiat elämässämme. Teemme esimerkiksi joka talvi laskettelureissuja koko perheellä. Laskettelemme yleensä 3 päivää putkeen. Vuorotellen toinen vahtii ihan pienimpiä ja toinen on isompien lasten kans rinteessä. Meillä on nuorimmat aloittanut laskemisen jo 3-vuotiaina.

  Maito haetaan läheisestä navetasta. Metsästyksen johdosta tulee lihaa pakastimeen. Syömme hyvin perusruokia, lihakeittoa ja sen semmoista.

  Kaikki tulot menee normaaliin elämiseen. Säästöjä emme voi lapsille kerryttää. Lentokoneessa en ole koskaan käynyt vielä.

  Meidän elämä on aika kiireetöntä ja leppoista. Tietysti ansiotyössä käydään, mutta meillä ei harrastusrumbaa juurikaan ole.

  Sun blogia on kiva lukea ja ihana, kun esittelet lapsiperhearkea myönteisessä valossa. Ymmärrät varmaan kuitenkin, että joskus voi lukijasta tuntua, että oma elämä on valovuosien päässä sun elämästä.

  Ja korostan, että tarkoitukseni ei ollut olla ilkeä sulle! Eletään jokainen tavallamme!<3

  • Helii. sanoo:

   Kateus tulee meitä kaikkia lähelle joskus, mutta Sekään ei oikeuta minkäänlaisiin solvauksiin toista kohtaan. On parempi olla hiljaa, jos ei ole mitään rakentavaa ja asiallista sanottavaa.

 45. KauhisTunut sanoo:

  Älytön noita kommentteja. Mikään muu nuista ei kyllä paista läpi kun puhdas kateus. Kamala ajatella, että jotkut ovat noin epätyytyväsiä itseensä tai elämäänsä, että saavat jotain mielihyvää tollaisesta toisen mielen pahoittamisesta. Nyt nousi arvostus enemmän teitä bloggaajia kohtaan. Vahva saa olla, että kestää.

 46. Oona sanoo:

  Hienoa, että kirjoitat tästä aiheesta ja uskalsit julkaista kommentit. Tuntuu pahalta, että kaikissa ko. kommenteissa ihmiset eivät tuntuneet edes tajuavansa arvostelevan sinua, kun negatiivisuus yritetään piilottaa positiivisen alle tai kertoa ”neuvoina”. Näin myös esimerkillä näytetään lapsille, että toisten ulkonäön, tyylin, saavutusten tai ihan minkä vaan arvosteleminen on ok, kunhan sen yrittää pukea nätisti tai piilottaa sarkasmin taakse. Tähän toivottavasti enemmän osataan kiinnittää huomiota ja siksi onkin hienoa, että tuot oman kokemuksesi esiin.

  Suoraan ilkeitä kommentteja en vaan kykene käsittämään, ihmisillä täytyy olla todella huono olla, jotta kyetään tietoisesti loukkaamaan toista. Empatiakyky tuntuu olevan aina vain harvinaisempaa.

  Arvostan suuresti tapaasi ajatella ja näyttää esimerkkiä lapsillesi. Toivon, että jonain päivänä kun itse toivottavasti saan olla äiti, osaisin kasvattaa jälkikasvuni hieman samalla periaatteella, olemalla reilu, avoin ja rohkea esimerkin näyttäjä. Sellainen, jolta lapset oppivat taidon keskittyä elämässä siihen mikä on hyvää sekä itsessä että muissa, eikä pieniin asioihin takertuen. Itse olen valitettavasti oppinut (naispuolisilta) sukulaisiltani, että mm. muiden koko ja ulkonäkö ovat asioita joita saa arvostella ja haukkua, mutta toivon kovasti että osaisin sen omassa puheessani kitkeä pois.

  Olen seurannut blogiasi Tiaran syntymästä lähtien (olin itse silloin about 14v) ja olette kyllä perheenä minulle yksi esikuvista omaa elämääni ajatellen. Mielestäni asenteesi elämään on ihan mieletön ja moni voisi siitä ottaa oppia. Tietenkään en koe olevani samaa mieltä kaikesta, mutta en koe tarvetta tuoda mielipiteitäni julki kertoen mitä ”itse tekisin paremmin”. Sehän tässä elämässä muutenkin on tärkeää, keskittyä itselleen hyviin ja tärkeisiin asioihin antaen muiden elää omanlaistaan elämää, kunhan se ei vahingoita muita😊

  Toivottavasti jaksat vielä pitkään piristää meitä blogillasi (ja instavideoilla, varsinkin Novan höpötykset on huippuja!), vaikka ei varmastikaan ole helppoa saada jatkuvasti loukkaavia kommentteja.

  Kaikkea hyvää perheellesi ja ihanaa kevättä❤️

 47. Nimetön sanoo:

  Anteeksi. En tarkoittanut, olisi pitänyt jättää kommenttini laittamatta. Nyt tässä huomasin miten tyhmästi kirjoitin. 😢

 48. Anni sanoo:

  Eihän susta saa pinnallista tekemälläkään! Päinvastoin. Ikinä ei voi kelvata kaikilla ja kaikissa ihmisissä on vikoja, mutta en ymmärrä näitä kommentteja… tuntuu kuin ihmiset haluaisivat olla vain ilkeitä ja keksimällä keksivät ilkeitä asioita susta.
  Siis oothan sä mun silmään omaperäisen kauniskin, mutta sun sisin on täyttä kultaa❤(ainakin blogin perusteella) Niin kiltti, empaattinen ja sydämellinen, ja se on tärkeintä❣ Kaiken lisäksi täältä saa kuvan, että koitat kehittää itseäsi niin ulkoisesti, kuin sisäisestäkin ja mielestäni se on tärkeä ominaisuus ihmisessä. Sua ja Ottoa on ollut niin ihana seurata blogin alkuajoista lähtien ja nähdä teidän uskomaton kasvutarinanne noin upeiksi aikuisiksi ihmisiksi sekä vanhemmiksi.

  Kiitos kun oon saanut seurata teidän elämäänne näin pitkään❤

 49. Anni sanoo:

  Tulipa paha mieli tästä, ihan kauheita kommentteja!
  Vaikee uskoa, että ihmiset ihan oikeesti kehtaa kirjottaa toiselle ihmiselle noin. Anonymiteetin turvin käyttäydytään ihan käsittämättömällä tavalla!

 50. Nimetön sanoo:

  Itse täysin erinlaista elämää elävänä en voi muuta kuin ihailla menoanne!
  Jatka samaan malliin!

 51. Arrukka sanoo:

  Tämä teksti! 💖 Hienoa, että uskallat tuoda tämän kaiken esille, kirjoitit tärkeästä aiheesta. Nykyään on niin helppoa kritisoida muita, ja sanoa kaikki mitä sylki suuhun tuo, koska pystyy piiloutumaan internetin ihmeellisen verhon taakse; voi sanoa mitä vain, kenelle vain, ilman, että ”jää kiinni”. Niin surullista.. Ja toki tätä kritisointia, luokittelua, haukkumista, nälvimistä, mielipiteiden esittämistä ynnä muuta p***aa saa kuulla yhä enempi myös julkisesti. Ihmisistä on tullut kovin itsekkäitä ja ylpeitä, normaalit käytöstavat tuntuvat olevan vain muisto menneestä.. varsinkin näin itse tuoreena äitinä olen huomannut, kuinka kaiken voi tehdä väärin ja lapsen voi pilata, jos vain kysyy joltain ulkopuoliselta; aina löytyy lyttäys jostain suunnasta jollain tasolla. Ikävä kuulla, mitä kaikkea olet saanut lukea; inhottavaa.
  Itse aina ihaillen seurailen perheesi elämää, jatka vain juuri sellaisena kuin olet ! 👌 Lähetän kaikkea ihanaa ja hyvää koko teidän perheellenne 💝🌺

 52. Marianne sanoo:

  Mielettömän hyvä postaus! Oon ihan järkyttynyt noista kommenteista mitä oot saanut ja niin pahoillani sun puolesta. Toivottavasti ihmiset osaisi lopettaa tuon toisien lyttäämisen. Olet ihana ❤️

 53. Jessi sanoo:

  Heippa Iina!
  Olen lukenunut blogiasi jo montamonta vuotta. Nyt tosin lukeminen jäänyt parin vuoden ajalta hyvin santunnaisiin kertoihin. Tämä postaus oli käytävä ehdottomasti lukemassa. Suoraan sanottuna ihan täyttä pa***a osa noista kommenteista joita olet saanut. Järkyttävää, että joillain ihmisillä on pokkaa/tarvetta mitä lie sanoa toiselle noin. Ei voi ymmärtää. Blogisi/somen perusteella vaikuta aivan mielettömältä ihmiseltä, niin itsenäsi, äitinä ja vaimona! Pakko vielä sanoa, että olen aina ihaillut postauksia joissa kirjoitat Otosta. Se rakkauden ja kunnioituksen määrä häntä kohtaan huokuu lukijalle asti. Voimia sinulle, jatka juuri tuollaisena kuin olet ❤

 54. Anni sanoo:

  Siis aivan kamalia kommentteja joudut lukemaan! Tuo ”Ei millään pahalla, mutta…”lause on kyllä sellanen mitä en ymmärrä. Jos et kerran sano millään pahalla, niin miksi silti haluat loukata sitä kenelle sanot. Ja niitä omia mielipiteitä ei tarvi aina sanoa. Mun mielestä oot tosi ihana, ja sun perhe on just sellainen mitä haluaisin oman perheeni olevan kun sen saan❤ Lisäksi olet menestynyt ammattilainen ja sen huomaa, että nautit työstäsi. Plus että oothan sää nyt tosi upea ja kaunis nainen!

 55. pjanna sanoo:

  Kiinnitti huomiota, että rumimmat kommentit on kirjoitettu huolimattomalla puhekielellä ja että teksteissä vilisee kirjoitusvirheitä. Se kertoo paljon ikävimpien viestien kirjoittajista.

 56. Rr sanoo:

  Niin surullista, että ihmisten pitää purkaa omaa pahaa oloaan noin kommentoimalla. Siitähän se kertoo, että jonkun sairaan, vinksahtaneen mielihyvän he saavat siitä, että satuttavat toista tuommoisella kommentoinnilla. Säälittäviä myös nuo kommenttien ”naamiointi”yritykset, joissa tarkoitetaan muka hyvällä, mutta tarkoituksena vaan päästä sanomaan ikävästi.

  Ihanaa kevättä perheellenne! Onneksi osaat kuitenkin varmasti pääasiallisesti jättää nuo kommentoinnit omaan arvoonsa, ja uskot meihin jotka pitävät sinua mahtavana persoonana ja superkauniina tyyppinä. Ja pääasia, että itse pidät ja läheisesi.

 57. JJ sanoo:

  Voi Iina, toivon kovasti että olet blogisi aikana kehittänyt itsellesi kovan kuoren joka suojaa kateellisten ja ilkeiden ihmisten sanoilta. Kenenkään ei pitäisi joutua kohtaamaan tuollaista arvostelua! Itse myönnän ajatelleeni monesti jonkun asusi tai mielipiteesi olevan huti, mutta samalla olen tiedostanut sen että molemmat voivat olla yhtä oikeassa, eikä ääneen tarvitse ikinä toisen mieltä pahoittaa. Toiselle saa taatusti pahan mielen, mutta mitä sillä saa itselleen? Ei yhtään mitään. Se, että viihdyt nahoissasi omassa tyylissäsi ja uskallat ilmaista julkisesti kaiken arvostelun uhalla mielipiteesi ja seisoa niiden takana on upeaa ja ihailtavaa. Kaikkea hyvää perheellesi!

 58. Ann11na sanoo:

  Karmeita kommentteja. Ihmiset on hölmöjä… Joskus katselin erään julkkis (naisen) kauniita instagram-kuvia ja kiinnitin huomiota ilkkuviin ja arvosteleviin kommentteihin kuvien alla. Klikkasin muutamien kommentoijien profiiliin ja mikä järkytys olikaan, että (ulkonäön perusteella) 10-15 -vuotiaatkin tytöt jättävät todella törkeitä kommentteja aikuiselle naiselle tämän ulkonäöstä. (Oli vanhempiakin naisia, jotka nimimerkkien takaa paljastui.)
  Mutta jotenkin toi, että ikinä ei tiedä minkälainen ihmisriepu anonyymin kommentin takana on. Jos 10-vuotias sanois päin naamaa: ”Yök, mikä takki sulla on”, vois hänelle nauraa. Taas aninyymikommentti ei paljasta sanojasta mitään (ikä, ongelmat jne.) Paitsi sen, että vähän tyhmä pitää olla, jos kokee asiakseen ilmoittaa omat negatiiviset mielipiteensä verhottuna ”ei millään pahamalla mutta…” perustelun alle.

 59. Hassu sanoo:

  Ennen mieki välitin, miltä muut näyttävät, sain sen huonon tavan arvostella muita äidiltäni, vaikka heti kun huomasin sen nuorena aloin puhua äidille siitä vastaan, ettei niin pidä ajatella tai puhua. Hän toki sai sen omalta äidiltään, jolloin vallitsi aikakausi, ku piti olla siisti ja huoliteltu ja jokin asia saattoi vähän väliä olla häpeällistä. Toki jokainen saa ajatella mitä vaan, mutta miettisi, mitä kannattaa päästää suustaan ulos. Jos näen vähän pyylevän ihmisen jossain syövän donitsia, niin minua vain hymyilyttää. Hän nauttii donitsistaan ja päättää omasta elämästään, eikä minulla ole siihen mitään sanomista. Sanotaan muutenkin, että ne jotka muita haukkuu ja arvostelee, niillä on huono itsetunto.

 60. lillamy sanoo:

  Voi että miten paha mieli mulle tuli sun puolesta. En ole ikinä tajunnut sitä, että miten osa porukasta tuntuu aina saavan iloa siitä, että lyttää toista alas ja ihan perusteettomasti. Onkohan se sitä, että ollaan kateellisia?

  Ja se, että vaikka kuinka sanotaan aina, että ei saa antaa vaikuttaa, pitää antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos jne., niin ihmisiä me kaikki ollaan ja kyllä ilkeät sanat vaan satuttavat ja jäävät pyörimään mieleen. Mä esimerkiksi edelleen mietin välillä sitä, että mulle on joskus ehkä puoliksi vitsillä sanottu, että tietyn väriset housut ei sovi mulle vaan korostavat liikaa mun ”vähän liian leveää” lantiota, mun ei kannata käyttää poskipunaa koska mun naama on ”ehkä vähän liian pyöreä” ja napapaidat ei ”ihan korosta parhaita puolia”. Vaikka useampi ihminen on kehunut mun päällä juuri niitä ei-niin-sopivan värisiä housuja ja olen uskaltautunut laittamaan poskipunaa ja käyttämään napapaitaakin ihan hyvällä menestyksellä, niin silti ne on edelleen vähän mun epämukavuusaluetta. Sanoilla on ihan hirveän suuri merkitys ja koskaan ei voi tietää, mikä toiselle osuu ns. arkaan paikkaan. Ajattelen itse niin, että jos ei ole kaunista sanottavaa johonkin asiaan liittyen, niin on parempi olla sanomatta mitään.

  Ihailen sun rohkeutta, sinnikkyyttä ja sitä, että olet oma ihana itsesi. Susta tulee blogin kautta niin lämmin vaikutelma ja toivon, että mustakin tulee joskus yhtä hyvä äiti kuin mitä sä olet teidän lapsille <3 Ihanaa viikon jatkoa!

 61. M-E sanoo:

  Voi järkky mitä kommentteja.. Ei vaan voi olla todellista. Olen sanaton <3

 62. Essi sanoo:

  Luin ekan pätkän ilkeistä kommenteista, mutta enempää en pystynyt enkä halunnut. Ihan kamalaa ajatella, että joku ihminen edes ajattelee tollaisia toisesta ihmisestä. Saati sitten, että vielä kertoo ajatuksensa estoitta. Onneksi maailmassa on paljon kaltaisiasi ihmisiä, jotka osaa arvostaa toista ihmistä ja kasvattaa lapsensakin kunnioittamaan toisia ja puhumaan kauniisti ihmisistä.

 63. Maria sanoo:

  Tuommoset kommentit kertoo aina enemmän kirjoittajasta, kuin vastaanottajasta. Oot ihana just sellasena kun oot <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.