Kirje rakkaalle 7-vuotiaalle

14.04.2020

Tänään sinä täytät seitsemän vuotta. En kestä, että jälleen juuri sinun synttäreillä oli huonoa tuuria, kun sattui tämä koronavirus-pandemia – viime vuonna sinulla oli synttäreilläsi käsi murtunut. Vaikka onkin ollut nyt huonoa synttärituuria, et ole antanut sen haitata tai hidastaa synttärimeininkiä ollenkaan. Positiiviselle luonteellesi tyypillisesti keksit heti ratkaisun. Pidettiin tänään synttärisankari päättää -päivä kotona. Ja se päivä oli upea ja sinun näköinen ja vähintään yhtä hauska kuin synttärijuhlat. Vaikka rock-teemaiset synttärisi siirtyivät tulevaisuuteen, ollaan juhlittu sinua oikein olan takaa perheen kesken. Vaikka tämä tilanne kestäisi 8-vuotissynttäreihisi asti (mitä kukaan ei todellakaan toivo), me pidetään myös 7-vuotissynttärit, minä lupaan sen.

Sinä et vauvavuotesi jälkeen ole koskaan ollut vaativimmasta päästä. Olet joustava ja sopeudut tilanteeseen kuin tilanteeseen helposti. Minulle on aina ollut äärimmäisen tärkeää, että tunnet olosi tärkeäksi tässä perheessä. Että sinun äänesi tulee kuulluksi siinä missä muidenkin, vaikka et aina muista pitää itsestäsi meteliä. Että me tehdään yhdessä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja että sinä saat tavoitella omia unelmiasi ja kertoa mielipiteesi. Teen parhaani, jotta se aina toteutuisi.

Muista aina, että sinulla saa olla huono päivä. Sinulla saa olla suru tai paha mieli ja me lohdutetaan ja tuetaan. Vaikka olet meidän iso pieni aurinko, sinäkin saat suuttua, murehtia ja harmistua. Sinulla on lupa erehtyä, kokeilla, vaihtaa mielipidettä ja tehdä virheitä. Meillä kaikilla on. Eikä sinun koskaan tarvitse miellyttää ketään. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet ja me ollaan sinusta ylpeitä. 

Toivoit syntymäpäivälahjaksi kirjaa, joka kertoisi sinulle kaiken rock-musiikista, sen historiasta, erilaisista rock-bändeistä ja artisteista. Etsimme sellaista kissojen ja koirien kanssa netistä ja lopulta löysimme yhden ainoan lapsille tehdyn kirjan rock-musiikista. Se löytyi ruotsin kielellä. Mikä onni, että te lapset olette kaksikielisiä, muuten emme olisi voineet toteuttaa ainoaa toivettasi. Joululahjaksi toivoit koko perheen yhteistä lautapeliä ja nyt syntymäpäivälahjaksi tätä kirjaa. Molempia toiveita mietit pitkään ja hartaasti. Et koskaan pyydä mitään, mitä et oikeasti tarvitse ja minä arvostan sitä ihan älyttömän paljon. Eniten sinä arvostat perheen yhteistä aikaa, mikä on maailman ihaninta.

Rakastan tiedonjanoasi ja haluan kertoa sinulle kaiken. Olet ihan älyttömän fiksu ja hämmästytät meitä usein tietämällä monia sellaisia asioita, joita emme edes tienneet sinun vielä tietävän. Et ehkä ole aina se perheen äänekkäin keskusteluihin osallistuja, mutta aina kun osallistut, sinulla on jotain järkevää sanottavaa. Olet empaattinen ja puhut kauniisti muista ihmisistä. Huomaat paljon sellaista, mitä moni muu ei. Olet ihana tytär, sisko ja ystävä. Rakastat ilahduttaa toisia ja teetkin sitä niin usein kuin mahdollista. Rakastan pieniä yllätyksiäsi, kauneushoitolassasi istumista ja niitä suuria ja lämpimiä haleja, joita annat.

Näen sinussa paljon samaa, kuin itsessäni samassa iässä, vaikka rakkauden rockia kohtaan olet kyllä perinyt isältäsi. Rakastat huomata yhtäläisyyksiä sinussa ja minussa ja se on minulle suurin kohteliaisuus ikinä. Olen ylpeä siitä, että sinä olet ylpeä niistä piirteistä ja kiinnostuksen kohteista, joita olet  meiltä saanut.

Tuntuu uskomattomalta, että olemme saaneet seurata sinun kasvuasi jo seitsemän vuotta ja sinä olet jo ensi syksyn koululainen. Vaikka tämä eskarin kevät sai hieman odottamattoman käänteen ja käyt mitä luultavimmin eskarin loppuun kotona, olet kyllä niin valmis kouluun kun voi lapsi vain olla. Tiedän, kuinka suurella innolla sinä odotat koulun alkua. Lupaan olla sinun tukenasi koulussa. Lupaan, että meiltä voit aina kysyä apua, ja meille voit aina kertoa jos jokin asia askarruttaa, ilahduttaa tai huolestuttaa. Me autetaan aina. Ja jos me ei tiedetä vastausta kaikkiin sun kysymyksiin, selvitetään yhdessä. Lupaan, että me ei koskaan jätetä sinua yksin kysymysten, huolien tai murheiden kanssa. Lupaan, etten koskaan sano sinulle turhaan ei vain oman mukavuuteni tähden. 

Muistathan aina olla sellainen kiva kaveri ja kiva sisko kuin nyt olet. Muistathan aina olla oikeudenmukainen ja pitää huolen, että kaikki pääsevät mukaan. Muistathan auttaa toisia, jos he pyytävät apua. Muistathan auttaa silloinkin jos huomaat jonkun tarvitsevan apua, vaikka tämä ei itse uskaltaisi sitä pyytää. Kerrothan meille, jos joskus tarvitset itse aikuisen apua asioiden selvittämisessä. Älä koskaan murehdi yksin. Ja vaikka joku joskus sanoisi, että äidille ja isille ei saa kertoa, niin älä usko. Ei ole olemassa sellaista asiaa mitä ei meille saisi kertoa. Mikään, mitä ikinä sanot tai teet, ei voisi vähentää sen rakkauden määrää, joka meillä on sinua kohtaan. Me rakastetaan sua A I N A, vaikka mitä tapahtuisi.

On maailman suurin kunnia saada olla sinun ja siskojesi äiti. Te kolme ja teidän omat ja yhteiset jutut tekevät meidät niin onnelliseksi ihan joka päivä. Kiitos, kun olet juuri sinä. Kiitos, kun me saadaan olla sun vanhemmat. Kiitos, kun innostut aina kaikesta niin helposti. Kiitos, kun muistat kehua aina kun näet jotain kaunista. Kiitos, kun kerrot meille sun ajatuksista ja haaveista. Kiitos, kun luet pikkusiskollesi satuja ja eläydyt niihin. Kiitos, kun kysyt niin mahtavia kysymyksiä. Kiitos, kun keksit aina hauskaa tekemistä koko perheelle. Kiitos kun teet mulle kampauksia, rakastan sitä kun joku laittaa mun tukkaa. Kiitos kun naurat niin paljon. Kiitos kun katat aina pöydän ja tyhjennät tiskikoneenkin pyytämättä. Kiitos, kun otat aina kainaloon, jos joku kaipaa läheisyyttä ja tulet itsekin usein kainaloon. Kiitos, kun olet juuri sinä. Olet ihana, rakas ja maailman siistein 7-vuotias <3 Vielä kerran paljon onnea äidin ja isin rakkaalle 7-vuotiaalle! 


17 Responses to “Kirje rakkaalle 7-vuotiaalle”

 1. Minävaan sanoo:

  Voi miten valtavan koskettava ja kaunis kirje ihanalle tytölle. Oon pitkään seurannut blogiasi ja muistan vieläkin ihan elävästi, kuinka lukioikäisinä hihkuttiin kaverin kanssa, että ”Nyt Iinalle ja Otolle tulee toinen vauva, niin ihanaa!”. Oltiin silloin isossa porukassa ja kaikki muut ympärillä oli ihan kysymysmerkkejä, että kenestä me puhutaan, mutta me oltiin niin innoissaan, haha. Uskomatonta, että siitä on jo yli 7 vuotta!

  Zelda on kyllä valtavan valoisa ja kaunis tyttö. Hänellä vaikuttaa olevan paljon sosiaalista älykkyyttä, empatiakykyä ja taitoa olla läsnä muille.

  Liikutuin kirjeestä niin, että jouduin hetkeksi laittamaan puhelimen syrjään, kun pyyhin kyyneleitä. Rakkaus lapsiinne tuntuu tänne ruudun toiselle puolelle asti. Ootte niin ylpeitä ja läsnäolevia vanhempia, että tulee Ihan lämmin olo. Omat vanhempani ovat olleet sitä myös mulle ja toivoisinkin olevani yhtä rakastava ja lämmin vanhempi (jos mulle joskus lapsia suodaan), kuin te olette lapsillenne ja kuin omat vanhempani ovat mulle.

  Paljon kaikkea hyvää teille ja onnea vielä Zeldalle! <3

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos ihan hurjasti <3 Tää synttärikirje on kyllä musta ihana perinne, jonka oon toteuttanut joka vuosi kaikille <3 Ihanaa, että olet pysynyt mukana näin pitkään, tulipa hyvä mieli siitä ja muutenkin pyyhin kyyneleitä sun kauniista sanoista!<3 Ihanaa, että sinun vanhempasi ovat olleet rakastavia ja lämpimiä ja juuri sitä toivon, että voin olla itsekin. Vaikutat kyllä aivan ihanalta ihmiseltä ja ei ole kyllä epäilystäkään, ettetkö varmasti olisi aivan ihana vanhempi omille lapsillesi! <3 Kaikkea hyvää sinne myös ja suuri kiitos vielä!

 2. Laura sanoo:

  Ihana kirje taas. <3 Lukevatko tyttäresi aina nämä synttärikirjeet, vai annatko ne heille myöhemmin luettavaksi? Lukeeko muuten esim. esikoisesi blogiasi? 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos hurjasti, tämä on kyllä ihana vuotuinen perinne <3 Mä kirjoitan jokaiselle omat kirjeet, jotka eivät näy täällä blogissa ja sen lisäksi nämä, jotka ovat blogissa (mutta tässä kirjeessä on iso painotus siinä, millaisia vanhempia me halutaan olla yms, henkkoht. kirjeet on paljon henkilökohtaisempia). Olen lukenut ääneen siihen asti, että lapset oppivat itse lukemaan ja sitten he ovat saaneet itse lukea molemmat. Ja kyllä mun esikoinen lukee aina halutessaan, kaikkea ei ole lukenut, mutta itseään koskevat jutut kyllä. 🙂

 3. Johanna sanoo:

  En kestä miten ihana kirje! Raskaushormoneissani itkin läpi kirjeen, koska siitä paistaa läpi ihan valtava rakkaus. Toivon, että voin antaa omalle tulevalle pienelleni juuri tällaista rakkautta; ennakkoluulotonta, arvostavaa, kannustavaa, kaikki pienet asiat huomaavaa, kauniillaa sanoilla ja hellyydellä kuorrutettua rakkautta. Oon seurannut sun blogia jo useita vuosia ja ihailen sitä suhdetta, jonka oot saanut muodostettua teidän lapsiin. Onnea 7-vuotiaan äidille ja 7-vuotiaalle!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos ihan mielettömän paljon kauniista sanoista <3 Tuli niin hyvä mieli tästä! Ihan varmasti sinä voit antaa juuri sellaista pyyteetöntä ja valtavaa rakkautta, joka tästä sinun kommentistakin välittyy! <3 Kiitos ja ihanaa päivää sinne!

 4. lillamy sanoo:

  Onnittelut ihanalle 7-vuotiaalle <3 Voi kun kaikilla lapsilla olisi yhtä ihanat vanhemmat ja perhe, maailma olisi niin paljon parempi paikka <3

 5. Roosa sanoo:

  Niin kauniisti kirjoitettu <3

 6. Nimetön sanoo:

  Onnittelut Zeldalle! Kuvista ei kyllä jää epäselväksi kenen tytär hän on, kun teissä on niin paljon samaa näköä.

 7. Hannele sanoo:

  Voi miten ihana kirje! Hienoa, että on henkilökohtainen kirje myös aina synttärisankarille.Jotenkin tässä eka pohdin ennen, kuin näin vastauksen et ihana ajatus kirje, mutta miksi se pitää laittaa blogiin 😀 Siis just sen vuoksi, koska mielestäni kirje on niin henkilökohtainen ja ei niin julkinen.Ehkä sait kiinni mitä tarkoitan 🙂
  Haluan vielä sanoa, että aina lukiessani postauksiasi niin tulee aina niin hyvä fiilis!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos hurjasti <3 Ihanaa kuulla, että saat hyvää fiilistä! Mä en itse koe tätä kovin henkilökohtaisena, koska tästä on jätetty niin paljon pois. Sana "kirje" ehkä just hämää, tällaisen samanlaisen postauksen mä olen tehnyt joka vuosi kerran vuodessa aina synttärisankarille. Joissain on otsikossa "kirje xxxx x-vuotiaalle", joissain lukee vaan "rakkaalle xxx-vuotiaalle", mutta sisältö on aina ollut saman tyyppistä. Yllätyin ehkä siitä, että yhtäkkiä tuli myös anonyyminä vahvoja reaktioita tästä (joita en ole julkaissut), koska tämä on niin tuttu juttu, joka ollut jo vuosikaudet, eikä ennen ole tullut juuri tästä perinteestä mitään. 🙂

   • Hannele sanoo:

    Kiitos vastauksesta! 🙂 Siis joo en mä mitenkään oudosti ajatellut kirjettä vaan halusin sanoa kuinka kiva et tytöille on ne henkilökohtaisetkin mitkä ei tule blogiin <3 Onhan se kiva miten kauniisti puhut lapsista.Luulisi, että se on kaikille itsestäänselvyys, muttei valitettavasti ole.

 8. Hannele sanoo:

  Voi miten ihana kirje! Hienoa, että on henkilökohtainen kirje myös aina synttärisankarille.Jotenkin tässä eka pohdin ennen, kuin näin vastauksen et ihana ajatus kirje, mutta miksi se pitää laittaa blogiin 😀 Siis just sen vuoksi, koska mielestäni kirje on niin henkilökohtainen ja ei niin julkinen.Ehkä sait kiinni mitä tarkoitan 🙂
  Haluan vielä sanoa, että aina lukiessani postauksiasi niin tulee aina niin hyvä fiilis!

 9. sssansan sanoo:

  Ihmeellistä miten nopeasti aika menee, mä aloin seurata sun blogia silloin kun Zelda oli juuri syntynyt ja nyt hän on jo noin iso tyttö! Paljon onnea 7-vuotiaalle 🙂 Tää kirjeen kirjoittaminen synttärisankarille on kyllä tosi ihana idea!

 10. Marjo-Riitta sanoo:

  SEITSEMÄN ?! Vastahan Zelda syntyi! Onnea upealle 7-vuotiaalle 🙂
  Tajutonta miten aika kuluu ja miten kauan olen blogiasi jo lukenut 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.