Meidän lemppari sormiruoat 5kk-7kk vauvalle

04.03.2022

Jatketaan sormiruoka-aiheella! Vauvalla  on nyt takana kuutisen viikkoa sormiruokailua ja mehän aletaan olla jo ihan konkareita. Syöminen sujuu tosi hyvin ja ollaan kokeiltu runsaasti erilaisia makuja ja koostumuksia. Tässä postauksessa jaan teille muutaman meidän luottoreseptin ja ateria-idean, joita tulee usein tehtyä vauvalle. Meidän lemppareita on nimenomaan nopeat ja helpot sormiruoat vauvalle ja kaikkia näitä yhdistävätkin nopeus ja helppous, sekä hyvä maku.

En jaksa tehdä mitään överimonimutkaista, mutta haluan, että vauva saa alusta asti tutustua oikeasti maukkaisiin ruokiin, joissa on paljon makua, koska meidän perhe syö muutenkin maukasta ruokaa eikä mitään harmaita mössöjä. Näin hänen on sitten helppo siirtyä taaperoiässä syömään muun perheen kanssa samoja ruokia täysin. Olen jakanut postauksen reseptit/ideat kolmeen kategoriaan, eli aamu- ja iltapaloihin, lämpimiin ruokiin ja snackseihin. Snacksit on sellaisia, joita on helppo ottaa mukaan kun lähtee käymään jossain ja siellä on enemmänkin ideoita kuin reseptejä.

AAMU- JA ILTAPALAT

Vauvan nopeat banaaniletut

1 kypsä banaani, 2 munaa

Muussaa banaani haarukalla ja riko munat joukkoon. Kaada taikinasta pieniä pyöreitä lettuja leivinpaperin päälle uunipellille. Paista lettuja uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Vinkki! Ilman munaa nopeat pienet banaani”letut” onnistuu, kun lisää yhteen banaaniin 1dl kaurahiutaleita ja 0,5dl suolatonta ja lisäaineetonta kasvijuomaa. 

Banaanipannukakku (resepti alunperin Simppeli Sormiruokakeittiö)

2 banaania

4 munaa

0,5dl (kaura)hiutaleita

(1dl esim. vadelmia)

Muussaa banaanit, riko munat joukkoon, lisää hiutaleet. Kaada taikina uuninpellille. Lisää halutessasi marjat (huom. jos haluat sotkuttoman version esim. mukaan otettavaksi, jätä marjat pois :D). Paista uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Leikkaa saksilla neliöiksi tai pitkuloiksi. Säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän. Tää on niin hyvää, että syö itsekin mielellään ja maistuu hyvin isommillekin lapsille aamupalaksi tai välipalaksi.

Puurorieskat (Tämänkin resepti alunperin Simppeli sormiruokakeittiö, mutta teen sen yleensä tuplana ja omenaraasteella on meidän vauvan lemppari). 

2dl puuroa (voit tehdä nopeasti mikrossa just ennen)

1dl nestettä, esim. lisäaineetonta ja suolatonta kasvijuomaa, tissimaitoa tai korviketta

1 omena

2 munaa

3dl vehnäjauhoja

2rkl öljyä

Tee puuro mikrossa. Raasta omena. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nostele lusikalla uunipellille pieniksi ympyröiksi. Paista uunissa 250 asteessa n. 10 minuuttia. (Tästä tulee iso satsi n. 15-20kpl ja rieskat säilyy jääkaapissa).

Muita hyviä aamupaloja: Apinaeväs, Vauvan omat sämpylät 

LÄMPIMÄT RUOAT

Kalapuikot vauvalle (8-10kpl)

150g vauvalle sopivaa ruodotonta kalaa (esim. lohi)

0,5dl vehnäjauhoja

1 muna

0,5dl suolattomia korppujauhoja

Mausteita: esim. sitruunapippuria tai mustapippuria, kuivattua ruohosipulia

Poista nahka kalasta ja varmista, että se on ruodotonta. Leikkaa puikon muotoisiksi paloiksi. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauho ja mausteet, riko toiselle lautaselle muna ja levitä kolmannelle korppujauhot. Pyörittele kalapalat ensin vehnäjauho-maustelautasella, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista uunissa 200 asteessa 10 minuuttia.

Munakasmuffinit (n. 8kpl)

½ Paprikaa

2 Tomaattia

5 munaa

4 rkl äidinmaitoa/korviketta/lisäaineetonta kasvijuomaa

2rkl öljyä 

Pilko paprikat ja tomaatit pieneksi ja lisää paistovuokien pohjalle (jos käytät paperisia vuokia, paista tuplavuoissa). Sekoita munat, maito ja öljy. Kaada täytteiden päälle (vuoka n. puolilleen). Paista uunissa 200 asteessa n. 25min. 

Vinkki! Kokeile täytteessä myös parsakaalia, porkkana- tai omenaraastetta, kukkakaalia tai vaikka perunaa. 

Bataattipihvit (n. 15 kpl)

3 dl (valmista) bataattisosetta

3 dl kaurahiutaleita

2 munaa

0,5tl jauhettua inkivääriä

0,5tl juustokuminaa

¼ tl Ceylonin kanelia

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia.

Vinkki! Bataattisoseen sijaan sopii joku muukin juuressose hyvin!

Vauvan mikromunakas (resepti alunperin Simppeli sormiruokakeittiö)

1 muna

1tl tissimaitoa/korviketta/vettä

1tl öljyä

(esim. tosi pieneksi pilkottua paprikaa tai tomaattia)

(ripaus mausteita, esim. kuivattuja yrttejä, pippuria, valkosipulijauhetta).

Sekoita ainekset keskenään ja kypsennä mikrossa täydellä teholla 1,5-2 minuuttia. Tarjoile esim. avokadon tai muiden vihannestikkujen kanssa.

Muita helppoja ruokaideoita vauvalle, jotka ollaan kaikki testattu toimiviksi: Tässä mun 2018 julkaistussa postauksessa  esillä monta vauvan ateriaaVauvan makaronilaatikkoKanapötköt

SNACKSIT

Bataatti-maapähkinävoikeksit

Maustamattomat riisikakut tai maissikakut

Vihannes-/hedelmätikut: esim. kurkku, hunajameloni, avokado, mango

Talk-murut, Piltti-puffit, Maissinaksut

Toivottavasti tästä postauksesta tuli uusia ideoita vauvan ruokailuun! Sen ei tarvitse olla monimutkaista tai hankalaa. Kokkaan yleensä sunnuntaisin n. tunnin verran ja teen silloin 4-5 eri ruokaa valmiiksi pakkaseen vauvalle. Niistä riittää aina viikoksi tai pariksi syötävää niille päiville, kun meidän omat ruuat eivät sellaisenaan sovellu vauvalle.

Tosi monet ruuat on kuitenkin helppo kokatessa muokata vauvalle sopivaksi. Perunat/pastat/riisit voi keittää ilman suolaa ja lisätä suolan vasta lautasella itselle. Proteiinit voi kypsentää vauvalle uunissa samalla kun paistaa ja maustaa itselle pannulla. Erottelen esim. kalasta usein pienen palan vauvalle jonka kypsennän lempeästi höyryttämällä uunissa, vaikka me syötäisi pannulla paistettua lohta tai raakaa lohta, tai jos teen esim. teriyaki-uunilohta niin paistan samalla eri vuoassa vauvalle ilman teriyakia. Voisin tehdä toisen postauksen sormiruokailuun liittyen vielä myöhemmin nyt keväällä, jossa näytän miten olen muokannut meidän perheen normiruokia vauvalle sopiviksi. Tämä vanha postaukseni on tehty samalla idealla.

Tänä viikonloppuna ajattelin testata tehdä vauvalle pizzaa. Vauvojen ruokailua ei tarvitse ajatella tylsästi, vauvat voi syödä kaikkea mitä me muutkin, kunhan vain muistaa jättää pois vauvoilta kielletyt ruoka-aineet ja ei tarjoile mitään liian kovaa, josta voisi lohjeta liian iso pala. Sormiruokailun perussääntöihin voi tutustua mun aiemmassa postauksessa, jossa kirjoitin laajasti sormiruokailun aloituksesta 5kk iässä.


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.