Vauvan lautasella – samaa ruokaa kuin muillakin

22.01.2018

Multa on kyselty paljon meidän melkein-yksivuotiaan syömisistä, ja nyt olen pitänyt parin viikon ajan (aina kun olen muistanut) sellaista säännöllisen epäsäännöllistä ruokakuvapäiväkirjaa. !!DISCLAIMER!! heti alkuun, että kuvissa on siis satunnaisia annoksia vauvan lautaselta sieltä täältä. Postauksessa ei ole esitelty yhdenkään kokonaisen päivän ruokia, vaan joitakin meidän minin illallisia, lounaita, välipaloja ja aamupaloja eri päiviltä ja eri viikoilta. Kaikkia aterioita en mitenkään ehtinyt tai kyennyt kuvaamaan.

Meidän sormiruokataipaleen aloituksesta kirjoitin heinäkuussa, ja vinkkasin elokuussa erillisessä postauksessa myös parhaista astioista ja muista välineistä tähän puuhaan.

Ollaan menty koko tämä kulunut puoli vuotta kiinteiden ruokien parissa lapsentahtisesti. Vauvalle ei ole ikinä tuputettu ruokaa tai pakotettu syömään, eikä olla syömisistä jouduttu stressaamaankaan. Tyyppi on ollut tosi kiinnostunut ruuasta, ja hän on myös kasvanut hienosti ja tasaisesti, eli siinä mielessä me ollaan päästy tosi helpolla ruokien kanssa. Olen siitä tosi kiitollinen.

Koko perheen brunssi, vauvalle suolatonta ja maidotonta munakokkelia, tomaattia, kurkkua, klementiiniä, ruisnaksuja ja vauvojen lisäsokerittomia kauramuroja. Hän halusi myös oman paahtoleivän. 

Ehkä n. 6-7kk iässä alettiin tarjoamaan se 5 ateriaa päivässä, tosin vaihtelevalla menestyksellä. Välillä hän söi isompia annoksia, ja välillä ei tykännyt muusta, kuin puurosta. Puuro on hänen suurin suosikkinsa. Hän varmaan olisi tyytyväinen jos saisi syödä koko elämänsä pelkkää puuroa. Mutta ollaan siitä huolimatta yritetty tarjota monipuolisesti kaikkea mahdollista, ja nyt viime kuukaudet hän on syönyt tosi reippaasti. Hän on ennakkoluuloton maistelija, ja maistaa yleensä melkein mitä tahansa mitä lautaselle laitan. Vihanneksista ja hedelmistä hän tykkää erityisen paljon, ja myös maustamaton jugurtti on suuri lemppari.

Simppelin sormiruokakeittiön kanapötköjä (broilerin jauhelihaa, porkkanaa, omenaa, kauraryyniä, mausteita), tummaa täysjyvämakaronia, porkkanaraastetta ja kurkkua. 

Sormiruokailu on ainakin meillä ollut sotkuista puuhaa, ja ihaillen olen katsellut joidenkin siistejä vaaperoita, jotka syövät itsenäisesti lusikalla jo alle 1-vuotiaana siististi. Meillä siihen on vielä pitkä matka, ja tällä hetkellä menossa on oikein mega sotkuvaihe, kun 11kk neiti tunnustelee ja kokeilee ja heittelee ja puristelee ja litistelee ruokaansa. Onneksi on rätti, harja ja kihveli sekä hyvä imuri, niillä pääsee jo pitkälle. Ja vaatteiden kanssa sappisaippua on ehdoton. Välillä jaksan laittaa ruokalapun, välillä en, mutta kaikki vaatteet on meillä ostettu käyttövaatteiksi, ja tähän asti ovat ainakin lähteneet pyykissä puhtaaksi.

Uunilohta limemehulla, valkosipulilla ja mustapippurilla maustettuna, riisiä, raejuustoa, kurkkua ja tomaattia. Hän halusi kokeilla mitä tapahtuu jos kaataa nokkamukista vettä lautaselle. Yläpuolella lopputulos. 

Vaikka hän ei vielä osaa syödä siististi, hän osaa kuitenkin syödä todella hienosti. Hän pureskelee kuudella hampaallaan huolellisesti ruuan. Meidän ei ole tarvinnut panikoida ruokien koostumuksista yhtään. Sileitä soseita ei olla syötetty ollenkaan, mutta toki hän on itse nauttinut smoothieita pussista, ja kyllä me ostetaan välillä purkki (tai pussiruokaakin). Purkkeja harvemmin, mutta pusseja olen kyllä ostanut joka viikko. Ne on niin helppo napata mukaan, ja vauva itse ne syö suoraan pussista, ilman sotkua, vaikka autossa tai ostoskeskuksessa, tai ihan missä vaan.

Välipalalla hän söi äidin kuvausjutuista ylijääneitä mustikoita ja mansikoita, banaania, ja smoothien pussista. 

Muutenkin ollaan syötetty vauvaa melko vähän, suurimmaksi osaksi hän on syönyt aina itse, oli se sitten lihapullia, puuroa tai smoothieta. Paljon helpompaa, kun saa itsekin keskittyä oman ruuan syömiseen, kun vauva syö itse oman illallisensa, eikä kenenkään tarvitse syöttää. Samalla vauva saa myös hienosti olla mukana tasavertaisena jäsenenä koko perheen yhteisessä ruokahetkessä.

Muu perhe söi nachos supremea, hän söi jauhelihaa-papu-tomaattipaistosta, tummaa täysjyvämakaronia, avokadoa, tomaattia ja keitettyä maissia. 

Ruoat olen tehnyt sillä periaatteella, että samaa kuin meillä muillakin, mutta ilman suolaa (ja 10kk ikään asti ilman maitotuotteita myös). Reilun kuukauden ajan mukana olleet hapanmaitotuotteet on tuoneet taas ihan uusia ulottuvuuksia ruokailuihin. Vauva on aivan ihastunut jugurttiin, raejuustoon ja rahkaan. Piimääkin pitäisi kuulemma ostaa, t. ylpeä isosisko, joka on Oton piimäkaveri omien sanojensa mukaan. Piimää ei kuitenkaan olla vielä kokeiltu.

Vauvalle sopivaa pasta bolognesea, eli paseerattua tomaattia, porkkanaraastetta, sipulia, valkosipulia, mustapippuria, paprikajauhetta, jauhelihaa ja spagettia. 

Olen pyrkinyt tarjoamaan vähintään 2-3 kertaa viikossa kalaa, usein myös kasvisruokaa, ja monipuolisesti eri vaihtoehtoja, eli ei pelkkää riisiä tai pelkkää perunaa. Ihan niin kuin syödään muutkin monipuolisesti eri ruokia. Olen tehnyt paljon uuniruokia. Simppelin sormiruokakeittiön kanapötköt on meillä sekä vauvan että isompien tyttöjen lemppareita. Välillä olen tehnyt satsin kanapötköjä, jos olen ollut aikeissa tehdä vaikka pitkän haudutuksen vaativaa mausteista lihapataa muulle perheelle. Silloin olen antanut vauvalle kanapötköjä riisin ja vihannesten kanssa, ja muut ollaan syöty pataa riisin ja vihannesten kanssa. Koin pääseväni sillä tavalla helpommalla, kuin hauduttelemalla kokonaan oman padan vauvalle, vaikka toki niinkin olisin voinut tehdä jos olisin vaan jaksanut (ja omistanut toisen padan).

Tehtiin kukkakaalipastaa Hannan Sopan ohjeella muulle perheelle, ja vauva sai uunissa paahdettuja (limemehulla ja paprikajauheella maustettuja) kukkakaaleja, pinaattitagliatellea ja Simppelin Sormiruokakeittiön kanapötköjä. 

Suolan suhteen olen ollut tarkkana, mutta en kuitenkaan mitenkään neuroottinen. Itse en ole ikinä lisännyt suolaa vauvan ruokaan, mutta välillä olen antanut palan vähäsuolaista leipää, Talk-muruja pinsettiotteen harjoitteluun ym, varsinkin nyt kun ollaan jo tosi lähellä sitä 1v ikää. Aion olla tarkkana myös 1v-synttäreiden jälkeen, koska eihän se suolan sietokyky yhdessä yössä kasva mitenkään järjettömän paljon suuremmaksi. En yleensä lisää ollenkaan tai ainakaan kovin paljoa suolaa meidän ruokiin, vaan lisätään sitten Oton kanssa se suola suoraan lautaselle jos tuntuu että tarvitsee. Usein muut mausteet riittävät. Suolan käytöstä voi lukea lisää vaikka tästä artikkelista.

Banaania, pensasmustikkaa, mansikkaa, Nallen kauramuroja ja maustamatonta jugurttia. 

Sokerin suhteen olen ollut vielä tarkempi, ja aion olla jatkossakin. Kun isommat tytöt saavat ne euron irtokarkkipussit karkkipäivänä, vauva saa tyhjään irtokarkkipussiin niitä omia sokerittomia muroja ja naksuja, tai tuoreita hedelmäpaloja. Niihin hän on ollut kovin tyytyväinen, ja hän on ylpeä omasta rapisevasta pussistaan.

Imetys jatkuu edelleen lapsentahtisesti sinne 1v ikään asti, mutta imetyskerrat on jonkin verran vähentyneet jo, kun ruoka on ottanut tilaa mahasta. Nykyään imetys on enemmän sitä läheisyystankkausta, ja sellainen pieni rauhallinen hetki ennen kuin räpätäti viilettää taas ympäri kämppää. 1v iässä aion lopettaa yöimetyksen pikkuhiljaa, mutta päiväimetysten suhteen mennään ihan siten kun vauva itse haluaa, mulla ei ole mikään kiire lopetella.

Olen tyytyväinen siihen, miten ruokailut ovat sujuneet. Itselleni kokemus on tuonut varmuutta äitiydessä, monellakin saralla. Tällä kolmannella kerralla uudet vaiheet syömisissä on menneet tosi helposti ja luontevasti, kun kahdella ensimmäisellä kerralla niitä vielä jännitin jonkin verran.

Sellaisia ruokakuulumisia meillä. Pian koittavat 1v-synttärit, ja tarjoilut ovat jo kovasti mietinnässä. Saa vinkata kivoja tarjoiluita, joita 1v voisi maistaa myös ilman että heti maagisen rajapyykin täytyttyä tarvitsee vetää hurjat sokeriöverit. Kakkua hän saa kyllä silti maistaa pikku palan, ja meille tulee ihan oikea kakku. Mutta sen kaveriksi olisi kivaa laittaa kaikkia hedelmäherkkuja ja muita tarjolle, joita voisi antaa ihan surutta hänellekin niin paljon kuin napa vetää.

Ihanaa uutta viikkoa tyypit <3


45 Responses to “Vauvan lautasella – samaa ruokaa kuin muillakin”

 1. Tiia sanoo:

  Hyviä vinkkejä, kiitos . Suolasta tuli sellainen mieleen, että sen kanssa kannattaa olla minimalisti vielä jatkossakin (toki jos tarkkoja ollaan niin koko elämän). Taaperokaan kun ei kestä liikasuolan saantia.
  https://yle.fi/uutiset/3-5627802

  • Iina Hyttinen sanoo:

   ”Aion olla tarkkana myös 1v-synttäreiden jälkeen, koska eihän se suolan sietokyky yhdessä yössä kasva mitenkään järjettömän paljon suuremmaksi. En yleensä lisää ollenkaan tai ainakaan kovin paljoa suolaa meidän ruokiin, vaan lisätään sitten Oton kanssa se suola suoraan lautaselle jos tuntuu että tarvitsee. Usein muut mausteet riittävät. Suolan käytöstä voi lukea lisää vaikka tästä artikkelista.”

   Olen sun kanssa aivan samalla linjalla! 🙂 Hyvä artikkeli myös tuo jonka sä jaoit!

   • Tintti sanoo:

    Minun mielestä suolan käyttöä kannattaa seurata, muttei olla liian neuroottinen. Jodioitu suola on niitä harvoja mistä saa jodia, joka taas estää kilpirauhastulehduksia yms.

 2. Milla sanoo:

  Nuo kanapötköt kuulostaa käteviltä! Meillä reilu kuukauden nuorempi typy ja nää kuulostaa kokeilun arvoisilta jos oot tehny isomman satsin pötköjä, niin oletko pakastanut vai meneekö ”ylimääräiset” isompien tyttöjen suihin?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ylimääräiset on menneet isompien suuhun, kun säilyy ne sen pari päivää jääkaapissa niin ehtii tulla kaikki syödyksi. 😀 Mut hyvin vois pakastaa myös, oon vaan itte laiska sulattelemaan mitään!

 3. Kaali sanoo:

  Saisko paahdettuihin kukkakaaleihin ja kukkakaalipastaan ohjetta 🙂 kuulostaa herkulta!

 4. tipi sanoo:

  Meillä oli vauvalla 1v synttäreillä oma kakku: banaanilettuja (banaani, kaurahiutale, kananmuna) kasassa ja kookoskermaa päällä! Sen lisäksi oli vesimeloni kakku, jossa myös muita hedelmiä 🙂
  Itse teen edelleen (vaikka tuo meidän vauva on jo yli 3v) synttäreille yms ”keksejä” apinaeväästä ja lisään usein joukkoon marjoja (mustikka, mansikka, viinimarja, puolukka yms) antamaan makua!
  Maissanaksut on meillä lemppareita samoin ihan pelkät suolattomat riisikakut. Meillä on usein myös mini smoothieta pienissä laseissa tai tyyliin pilttipurkeissa juhlissa tarjolla, smoothie on niin hyvää ilman mitää ylimääräistä. Itse laitan usein esim. mansikkaa, banaania, pinaattia, avokadoa ja kauramaitoa tai kaurajugurttia ja vettä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi vitsi, mahtava lettukakku! Jos sais ne letut onnistumaan hyvin niin täähän vois olla hyvä vaihtoehto! 🙂 Vesimelonikakkua meillä on joskus ollutkin ja se on kyllä hitti! Kiitos hyvistä vinkeistä ja ihanaa uutta viikkoa! 🙂

 5. Smoothiekakku sanoo:

  Smoothiekakku olis varmaan hyvä vaihtoehto myös vauvalle tavallisen kakun lisäksi!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Totta! Mä oon kerran yrittänyt tehdä kinuskikissan ohjeella, ja se ei hyytynyt ollenkaan!! 😀 Vaikka kaikki muut mun kakut on aina hyytynyt oikein 😀 Mut ehkä vois kokeilla uudelleen!

 6. Miina sanoo:

  Moikka! Hieman asiasta poiketen, muistathan sinä (ja muutkin) aina pestä nuo mustikat ja mansikat yms ennen käyttöä?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä oon suorastaan supertarkka kaikkien vihannesten ja hedelmien ja salaattien ja marjojen pesijä (oli kotimaista tai ulkomaista), Otto aina nauraa mulle. 😀

 7. mymmeli sanoo:

  Mites esim. jotkut tämmöiset vesimeloni-vartaat? 🙂
  https://www.cosmopolitan.fi/blogit/juliatoivola/piknikevaat
  Myös hedelmäsalaatti voisi toimia. Siitä tulee tosi ihanaa ja vähän erilaista jos sekaan laittaa esim. yhden passionin 🙂

 8. Emmo sanoo:

  Saanko kysyä, että mitä kalaa tarjoatte Novalle? 🙂 Olen itse niin huono keksimään erilaisia kalaruokia ja aina tulee valmistettua perus lohta..

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Meilläkin on useimmiten lohta, mutta kerran tai kaksi on saanut myös siikaa. 😀 meidän lemppari on aasialaistyylinen uunilohi, mut sitä ei tietty vauvalle voi srirachoineen ja soijakastikkeineen antaa. 😀

 9. Minka sanoo:

  Meillä oli 1-vuotiaalle synttärisankarille ja muille pikkuvieraille tarjolla sokerittomia banaanilettuja kakun muodossa. Pannarien lisäksi tarjolla oli tuoreita marjoja ja hedelmiä, naksuja, suolattomia lihapullia ja tsatsikia sekä suolatonta leipää Laitan vielä linkin tuohon pannarikakkuun jos innostut kokeilemaan Mukavia juhlia teille!

  http://kaakaokermavaahdolla.blogspot.fi/2017/08/sokeriton-syntymapaivakakku-1-vuotiaalle.html?m=1

 10. Ss sanoo:

  Ihania värikkäitä ja monipuolisia kuvia neidin lautasesta. Vaikka henkilökohtaisesti nämä sormiruokailut ei ole ajankohtaisia vielä, niin kiva nähdä kuvia ja vinkkejä niistä. Myös opiskelujen puolesta sivuutamme lapsiperheiden ruokailuja hieman. Tuo paperipussi myös perheen pienempien ”herkuille” oli hyvä vinkki!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitoksia <3 Meillä toimii hyvin että hän saa samanlaisen pussin kun siskoilla, sisältö vaan on vähän eri :DD Toivottavasti tää menis läpi mahdollisimman pitkään!

 11. saara sanoo:

  ://www.meillakotona.fi/reseptit/banaanileipa
  En ole kokeillut tätä ohjetta, mutta kuvittelisin sen toimivan myös sokerittomana+suolattomana ja kaneliksi ceylon. Vähemmän makea siitä toki tulee, mutta oikein kynsistä banaaneista ihan tarpeeksi makeutta pienille ruokailijoille!
  Ja jos/kun leipämäinen muoto ei ole kovin juhlava niin toki saman taikinan voi paistaa kuppikakuiksi 🙂

  Onko synttäreihin mietitty joku teema? 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Wautsi, kiitos, ihana ohje!! 🙂 ja joo eihän tuo 1v osaa sokeria kaivata kun ei oo koskaan saanut! Synttärit tulee olemaan Winter ONEderland -teemalla, metsää ja lunta ja kaikkia ihania 1v-juttuja! 😀

 12. Noora sanoo:

  Meillä oli viime heinäkuussa 1 vuotis juhlissa hedelmähai sekä hedelmä tikkuja, ne oli tytön suuria suosikkeja

 13. Nimetön sanoo:

  Tehtiin aikanaan 1-v synttäreille kasan lettuja (sokerittomia) ja kermavaahtoa väliin ja päälle ja vielä kasa marjoja/hedelmiä koristeeksi. Maistui synttärisankarille ja muille pienille (ja vähän isommillekin) vieraille. 😀

 14. Sanna sanoo:

  Mitä nuo lisäsokerittomat kauramurot ovat? En Googlella löytänyt kuin sokerisia.. Olisi kiva saada vähän vaihtelua talk muroihin!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ne on vauvanruokahyllystä, mut en nyt yhtään muista merkkiä, enkä itekkään löytänyt googlettamalla! 😀 mut käy katteleen jossain mis on hyvä valikoima!

 15. Milla sanoo:

  Monta karkkia mahtuu euron pussiin? Pakko kysyä vaan ihan mielenkiinnosta. Ei mitenkään pahalla.
  Onko ne irtokarkkeja vai joku valmis pussi. Muistaakseni prismassa ei ole euron pusseja.

  Meillä tytöt saa suklaapatukan ja esim muumikarkkipussin tai jonkun vastaavan karkkipäivänä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No ei mahdu montaa, eli siis irtokarkkeja eurolla, sillä ei kovin paljoa saa 😀 Mut saavat just mitä haluavat ja niihin ovat tyytyneet <3 On ainakin vähemmän mitä patukka + pussi, enemmän varmaan puolikkaan pussin luokkaa.

 16. Mummu sanoo:

  En ikävä kyllä anna näistä ruuista mitään 1, 4 vuotiaan syödä itse, tukehtumisvaara. Syötän ja ei ole sotkua.

  • Nimk sanoo:

   Sormiruokailu on ihan yhtä turvallista kuin soseiden syöttäminen, kun vaan pitää mielessä muutaman asian, turha lietsoa pelkoa, jos ei asiasta mitään tiedä. Sotku taas kuuluu olennaisesti vauva-arkeen, kun vauva/vaapero tutustuu maailmaan kaikilla aisteillaan ja sitä kautta kehittyy valtavasti! Tai ainakin valtavasti enemmän, kuin availemalla suuta syötettäessä, kun ei osallistu itse mitenkään siihen tapahtumaan.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   https://www.thl.fi/fi/-/uudet-lapsiperheiden-ruokasuositukset-kannustavat-perheita-syomaan-yhdessa Kannattaa tutustua THL:n uusittuihin koko perheen ruokasuosituksiin niin saa ajankohtaista tietoa. 🙂

  • neito sanoo:

   Sellainen huomio myös, että mikäli tarjoaa lapselle liian pitkään ”sileää” ruokaa, niin suun motoriikka ei kehity ja vaikuttaa myös puhumiseen ja sen selvyyteen. Karkean ruuan kanssa lapsi joutuu käyttämään suutaan enemmän ja suun motoriikka kehittyy ja sitä kautta lapsi hallitsee suun paremmin ja näin ollen vaikuttaa positiivisesti puhumiseen. Lisäksi ainoa keino oppia itse syömään (tai ylipäätänsä tekemään mitään), on syödä ja tehdä itse. Toki aikuisen on hyvä olla lapsen lähellä, kuten ruokaillessa joka tapauksessa aikuinen on samassa pöydässä lapsen kanssa. Ruokailu ei kuitenkaan ole ”vain ruokailu”, vaan myös sosiaalista kanssakäymistä ja elämän ja taitojen opettelua.

  • Jasmin sanoo:

   No hohhoh. Meidän 13kk neiti ollut lusikkalakossa jostain 8kk iästä asti. Vielä hetki sitten tarjottiin puuroa, mutta ei tullut yhtään juuri muuta kuin sotkua. Hienoa että teillä ei tule sotkua mutta ei se syöttäminen ole aina (ainoa) tie onneen.

 17. Päivi sanoo:

  Joskus sotkuun auttaa annoskoon pienentäminen. Tämä siis neuvona siinä vaiheessa kun hermo menee, sormiruokailussahan aina tulee sotkua enemmän ja vähemmän. Mutta siis jos eteen laittaa muutaman palan tarjolla olevista ruoista (yksi pala kurkkua, kolme makaronia, puolikas kanapötkö), niin yleensä pieni napsii ne suuhunsa eikä ala keksimään omia juttujaan. Ja sitten taas vähän lisää eteen kun edelliset ovat syöty. Tämä toki työllistää vanhempia jatkuvalla lisäämisellä, mutta välillä ainakin allekirjoittaneella paloi käpy sotkuun ja tämä tekniikka havaittiin toimivaksi.

 18. Jii sanoo:

  Innolla jään odottamaan postausta Novan 1-vuotissynttäreistä ja sen tarjottavista (toivottavasti siis sellainen tulee ). Meillä kun on esikoisen 1-v syndet pari viikkoa Novan jälkeen, ja idiksiä tarjoiluihin ois kiva saada!

 19. Noora sanoo:

  Kiitos Iina ihanasta postauksesta ja erityisesti inspiroivista kuvista! <3

 20. Matilda sanoo:

  Mitä mieltä olet esimerkiksi lihan syöttämisestä/syömisen opettamisesta lapsille? Oot joskus kai sanonut että ostatte vain luomujauhelihaa yms mikä on ns. ”vähän enemmän eettisempää”, mut ig storysissä sulla vilahti joku mäkkärin lounas tässä yks päivä. Onko eläinten hengellä teijän perheelle väliä?

 21. J sanoo:

  Aivan loistava idea toi irtokarkkipussi täytettynä muulla kuin irtokarkilla!:) T. Suuhygienisti, joka ottaa aina ilolla vastaan hyviä vinkkejä lasten mahdollisimman vähäsokeriseen ruokavalioon

 22. Julie sanoo:

  Heippa! Anteeksi tälläinen pilkun …. , mutta en kestä kun Suomessa Bolognese on jotain aivan muuta kuin se oikeasti on. Lapsellekin terveellisempää kun sen tekee ”oikein”. Sipuli, sellereri, porkkana sekä itsetehty tomaattikastike ( super helppoa!) ovat avain hyvään ja terveelliseen bologneseen. Ripaus suolaa riittää mausteeksi.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.