Ilmaiset opinnot yrittäjille | Yritysten muutoskumppanina tarjoaa jatkuvaa oppimista kaikille

26.10.2023

Kaupallinen yhteistyö: Haaga-Helia & Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk

Tänä syksynä meillä on ollut suuria muutoksia työelämässä Oton kanssa. Perustimme nimittäin vihdoinkin yhteisen osakeyhtiön, mistä olemme haaveilleet vuosikausia. Uuden valtavan askeleen ottaminen tuntui pelottavalta, mutta samalla niin hienolta. Nyt saamme tehdä töitä yhdessä, yhteisen yrityksen ja yhteisen perheen eteen. Vaikka työ on tuttua ja olemme tehneet paljon yhdessä jo vuosien ajan, on tässä kuitenkin myös paljon uutta. Ensimmäistä kertaa elämässä meillä molemmilla on aikaa tavallisen työpäivän verran yrityksen pyörittämiseen. 

Olemme olleet keskellä muutosta ja huomaamme, että kummallakin on valtava halu kehittää toimintaa ja oppia uutta jatkuvasti. Silti samaan aikaan töitä on (onneksi) paljon ja aikaa uuden opetteluun taas ei ihan niin paljoa. Onneksi kuulin juuri tänä syksynä kaikille avoimista MOOCeista, jotka ovat mikro-opintoja tarkkaan rajattuun osaamisen päivittämiseen itseä kiinnostavista aiheista. Ne sopivat siis täydellisesti tähän meidän monesta liikkuvasta palasta koostuvaan suurperheellisten yrittäjien arkeen. 

Mikä on MOOC?

MOOCit ovat erinomainen tapa kehittää omaa osaamistaan. Yritysten muutoskumppanina -sivustolta löytää lukuisia eri MOOCeja sekä lyhyempiä tietoiskuja, joilla omaa osaamista voi päivittää joustavasti työn ohessa itselle sopivaan aikaan. Tarjolla olevat mikro-opinnot ovat käytettävissä 24/7. Voi esimerkiksi aloittaa nopeista tietoiskuista ja jatkaa sitten halutessaan seuraavaan laajempaan kokonaisuuteen.

Mikro-opinnot ovat ytimekkäitä, työn lomassa joustavasti suoritettavia kokonaisuuksia. Yritysten muutoskumppanina -sivuston tarjoamat kokonaisuudet koostuvat esimerkiksi lyhyistä podcasteista, webinaareista ja yrityksille suunnatuista mikro-opinnoista. Mikro-opintoja voi suorittaa ketterästi ajasta ja paikasta riippumatta ja parasta on se, että ne ovat täysin ilmaisia, mikä madaltaa huomattavasti kynnystä opetella uutta. 

MOOCien avulla voi opetella esimerkiksi parempaa arjen hallintaa

Yksi itseäni kiinnostavista MOOCeista on Haaga-Helian Hengitä maapalloa – havainnoinnin harjoituksia arjen hallintaan. Yhden opintopisteen mittaisen avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson aiheina ja tavoitteina on:  

– Omasta työssä jaksamisesta huolehtiminen

– Oman ajankäytön tehokkuuden parantaminen

– Mitä ovat tulevaisuuden keskeiset taidot työntekijälle oman tehokkuuden näkökulmasta

– Oman mielen toiminnan ymmärtäminen suhteessa työssä jaksamiseen

Oma työhyvinvointi sekä tehokas ajankäyttö ovat nimenomaan asioita, johon haluan kiinnittää erityistä huomiota. Kun on ollut yksinyrittäjänä pitkään, on ajankäyttö ollut ehkä vähemmän organisoitua, enkä ole aina huolehtinut tarpeeksi omasta jaksamisestani. Huomaan, että Oton tultua virallisesti mukaan olemme kumpikin alkaneet kiinnittää enemmän huomioita prosesseihin ja sujuvuuteen, ja tämä Hengitä Maapalloa -MOOC tarjoaa runsaasti työkaluja nimenomaan siihen. 

Yrityksen kyberturvallisuus

Tärkeä aihe kaikille yrittäjille nykypäivänä on myös kyberturvallisuus. Bongasin Yritysten muutoskumppanina-sivustolta Xamkin eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun järjestämän Kyberturvallisuus -MOOCin. Kurssilla tutustutaan lyhyesti kyberturvallisuuden ja kyberhygienian käsitteisiin, joiden pohjalta voi arvioida omaa toimintaa itsenäisten pohdintatehtävien pohjalta. Lisäksi kurssilla tarkastellaan kyberturvallisuutta esimerkiksi yrityksiin liittyvien riskien, kyberhygienian, inhimillisten tekijöiden sekä kriittisen infrastruktuurin näkökulmista. Kokonaisuus koostuu kuudesta videosta ja niiden lisämateriaaleista, joten kyseessä on aidosti lyhyessä ajassa haltuun otettava kokonaisuus. 

Juteltiin tästä kurssista Oton kanssa, ja aiheet ovat juuri niitä, joita hän itse opiskeli täysimittaisella kurssilla ollessaan opiskelijana Haaga-Heliassa. Aivan huikeaa, että nyt näitä tärkeitä asioita voi opiskella myös lyhyemmin ja tiiviimmin ihan jokainen, joita ne koskettavat.

Näiden lisäksi Yritysten muutoskumppanina -sivuilta löytyy aivan valtava määrä muita erilaisia mikro-opintoja, joten sinne kannattaa ehdottomasti tutustua. Sivusto tarjoaa työkaluja niin muutoskyvykkyyteen, digitalisaatioon kuin vihreään siirtymäänkin. Uusia mikro-opintoja päivitetään sivustolle syksyn aikana myös lisää, joten opittava ei varmasti lopu kesken. Olipa kiinnostuksen kohteena sitten tekoälyn hyödyntäminen tavallisen yrittäjän arjessa, sosiaalisen median markkinoinnin aloittaminen, saavutettava digitaalinen sisältö tai vaikka pienen yrityksen vastuullisuuden kehittäminen, kaikkea löytyy. Käy kurkkaamassa monipuolinen tarjonta tästä!

#haagahelia #avaaovettyöelämään #avoinamk #xamk #tunnehuominen


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.