Luukku 1. Aineeton perhejoulukalenteri & tonttuovi + 40 luukkuideaa

01.12.2023

Tervetuloa vuoden 2023 blogijoulukalenterin pariin! Blogijoulukalenteri täyttää tänä vuonna jo kymmenen vuotta, sillä aloitin sen vuonna 2013. Tämä on minulle vuosittain valtavasti iloa tuova ihana projekti, josta on muodostunut tärkeä osa omaa jouluun valmistautumista. Rakastan heittäytyä jouluaktiviteettien pariin ja pohtia erilaisia jouluisia juttuja. Tänä vuonna osa luukuista saa kaverikseen lisäksi reelsejä instassa, eli esimerkiksi askartelu- tai reseptivinkkejä tulen jakamaan perinteisen blogiluukun lisäksi myös Instan puolella videomuodossa. Tämä kuitenkin tarkoittaa siis ekstrasisältöä joulukalenterin päälle, ei sitä, että täältä löytyisi yhtään vähempää! Mutta sen pidemmittä puheitta, aloitetaan ekalla luukulla!

Vakkari- joulukalenterin seuraajat tietävätkin, että meidän perheellä on aina jouluisin aineeton perhejoulukalenteri. Aiempina vuosina olen askarrellut kaikki luukut jo etukäteen valmiiksi, ja jokaisesta luukusta on siis löytynyt jokin jouluinen aktiviteetti yhdessä koko perheen kanssa tehtäväksi. Sieltä on löytynyt isompaa ja pienempää puuhaa, piparien syönnistä joulupyjamabileisiin ja joulusiivouksesta jouluisan legomaailman rakentamiseen. Tänä vuonna päätimme toteuttaa sen hieman eri tavalla: perhejoulukalenterin luukut ilmestyvät päivittäin tonttuoven vieressä olevaan postilaatikkoon. Laitoimme tonttuoven paikoilleen ja koristelimme sen edustan sekä teimme siihen tontun lumiset ”jalanjäljet” muotilla ja perunajauholla. Ne eivät kyllä kauaa kestäneet, mutta näyttivät hauskalta kuvassa.

Tämä idea tekee joulukalenterista kevyemmän toteuttaa (ei tarvitse askarrella) ja lisäksi se helpottaa, kun seuraavan päivän luukun voi miettiä aina aidosti sen mukaan, että miltä juuri silloin tuntuu, mitä jaksaa ja haluaa seuraavana päivänä tehdä. Ei tarvitse siis sitoutua vaikka kolmea viikkoa etukäteen siihen, että jonakin torstai-iltana jaksaa keitellä vaahtokarkkikaakaot, vaikka kalenteri täyttyisi joulukalenteriluukkujen askartelun jälkeen sen päivän osalta.

Jos teillä ei oo koskaan ollut perhejoulukalenteria, tai oot miettinyt, että jaksaisiko sellaista tehdä, niin tässä on yksi mahis miten sen voi toteuttaa tosi kevyesti! Ja senhän ehtii hyvin vielä tänään 1. joulukuuta toteuttaa. Toteutus voi tonttuoven sijaan olla vaikka niinkin yksinkertainen kuin että jääkaapin oveen ilmestyy uusi luukku post-it -lapulla joka aamu tai iltapäivä. Jokainen varmasti keksii omalle perheelle parhaiten sopivia luukkuja, mutta jos ideoista on pulaa, niin alla on 40 eri ideaa, joita voi käyttää inspiraationa!

40x AINEETON PERHEJOULUKALENTERI: LUUKKUIDEAT

Käy joulukonsertissa tai Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa

Jouluaiheiset perhekuvat

Joulukorttien lähetys 

Lucia-juhla / käy katsomassa kulkuetta omassa kaupungissa tai katso telkkarista 

Vie lahjat lasten kanssa Hope-joululahjakeräykseen tai Joulupuu-keräykseen

Perheen yhteinen joulusoittolista – lisätään yhdessä jokaisen lempparijoululaulut

Jouludisco

Piparitalkoot tai esim. kuka tekee hauskimmat piparit 

Jouluelokuvailta

Pulkkamäkeen koko perhe

Piparkakkutalon rakennus 

Jouluisat värityskuvat tai piirustuskilpailu (tulosta kuvat netistä tai piirrä itse)

Linnan juhlien kisastudio ja Suomi-herkut 

Jouluinen hemmotteluilta – kaikki laittaa esim. kasvonaamiot 

Joulu-aiheinen three marker challenge (otetaan silmät kiinni kolme eri kynää, joilla saa piirtää 5min ajan jouluisia juttuja)

Glögiä, rusinoita ja manteleita

Suolaiset joulutortut – savulohi tai skagen-täyte

Makeat joulutortut – kuka keksii kreiseimmät täytteet

Askarrellaan itse tehtyjä lahjoja lasten kanssa 

Tuomaan markkinat / joulumarkkinat 

Jouluvalokävely – käydään kävelyllä katsomassa ihanimpia jouluvaloja

Joulusiivous joulumusiikin tahtiin koko talossa

Lego-joulumaan rakentaminen

Joulusatu-ilta, lainaa joulukirjoja kirjastosta 

Koko perheen Joulu Talent-show, yhteinen esitys tai omat esitykset

Joulukaraoke

Joulupyjamabileet 

Jätetään illalla joulupukille pipareita ja maitoa ja katsotaan toimiiko se (tää 23. luukkuun)

Perinteiset aattoaamun selviytymispakkaukset (jouluaaton luukkuun)

Jouluinen aarteenetsintä

Luistelemaan koko perhe

Erilaiset jouluiset haasteet ja pelit koko perheelle (katso ideoita esim. TikTok)

Tehdään yhdessä joulusatu

Lumiukko ja sille tonttulakki päähän

Jäädytetään jäälyhtyjä jouluaatoksi pihaa koristamaan

Lautapeli-ilta

Askarrellaan yhdessä paperitähtiä joulukoristeeksi (ohje löytyy esim. mun IG-tililtä)

Kuivatetaan appelsiinisiivuja ja tehdään niistä joulukranssi tai koristeita joulukuuseen

Tehdään itse ruokalahjoja jouluksi esim. saaristolaisleivät tai maustetut suklaalevyt tai pipari -rocky road

Tehdään jouluisat vaahtokarkkikaakaot kanelilla ja kermavaahdolla

Tästä päivästä eteenpäin joulukalenterin luukku ilmestyy joka aamu tuttuun tapaan klo 05.00! Ihanaa kun olette taas mukana ja maailman parasta joulun odotusta meille kaikille <3


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.