Luukku 6. Mummun kermatortut

06.12.2023

Käytiin viime viikolla mun mummun siskon eli mun isotädin 80-vuotissynttäreillä ja siellä oli tarjolla oikein kunnon kermatorttuja, sellaisia joita mun mummukin aina teki ennen. Ne olivat niiiiiiiiiiin hyviä! Tuli ihan nostalgiaryöppy ja ikävä mummua ja kaikki muutkin ihanat mummun jouluherkut mieleen. Kun vietettiin ekan kerran joulua yhdessä Oton kanssa omassa kodissa vuonna 2012 (meidän eka yhteinen joulu oltiin mun tädillä), mun mummu antoi mulle paperilla kaikki omat vakkarijoulureseptinsä, joiden pohjalta hän leipoi joulun leivonnaiset ja kokkasi kaikki jouluruuat. Arvostin sitä niin paljon, että sain ne häneltä ja kokkasinkin meidän ekana omana jouluna kaikki jouluruuat niitä reseptejä käyttäen.

Leivoin silloin myös näitä kermatorttuja, mutta en tiedä oliko kyseessä silloin kokemuksen puute, raskausaivot, laiskuus, kärsimättömyys vai mikä, mutta mulle jäi jotenkin sellainen fiilis, että niiden tekeminen oli jotenkin kauhean hankala projekti. Ja siis hävettää myöntää, mutta en ole vuoden 2012 jälkeen jaksanut siis edes yrittää leipoa näitä kermatorttuja, vaan olen tehnyt joulutortut aina kaupan valmiista torttutaikinalevyistä, jotka eivät ole ollenkaan sama asia.

Nyt kun sitten pääsin maistamaan niitä ihania kermatorttuja isotädin juhlissa (ja varmaankin ihan samalla reseptillä tehtynä, kun kuitenkin mummun siskosta kyse), päätin kokeilla tehdä niitä uudemman kerran. Ja eihän se kuulkaa niin vaikeaa ollutkaan. Päin vastoin! Oli ihan iisipiisi juttu. Taikinan tekeminen kesti noin kymmenen minuuttia ja sitten annoin sen levätä vuorokauden verran jääkaapissa, koska en ehtinyt aiemmin leipoa yhdessä lasten kanssa, koska he olivat välissä päivän koulussa ja harrastuksissa. Taikinan täytyy siis antaa levätä mieluiten yön yli, mutta ei nähtävästi haitannut, vaikka se oli n. 24 tuntia jääkaapissa.

Mummun kermatortut (n. 30 torttua)

3dl kuohukermaa

250g voita

6,5dl vehnäjauhoja

1tl leivinjauhetta

(1 muna voiteluun)

paistonkestävää marmeladia

Pehmitä voita mikrossa n. 30 sekuntia. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot hyvin keskenään ja sekoita sen jälkeen pehmennyt voi hyvin sinne sekaan. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi erillisessä kulhossa. Kääntele kermavaahto taikinaan nuolijalla. Riko pienet kovat taikinapaakut, joita saattaa kertyä tässä vaiheessa. Kääräise taikina kelmuun ja anna olla jääkaapissa mielellään yön yli tai ainakin 3-4 tuntia. Kun otat taikinan jääkaapista, siitä on voinut tulla kivikova möhkö (ainakin meidän oli 24h jälkeen). Se pehmenee huoneenlämmössä, tai sitä voi pehmittää mikrossa 30sek-1min. Kauli taikina sen jälkeen n. 0,5cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa se tasaisesti neliöiksi. Kermatortut voi olla vähän pienempiä kuin kaupan tortut, niin ne on helpompi tehdä. Muotoile haluamasi muotoiseksi, täytä marmeladilla ja voitele munalla. Paista uunissa 225 asteessa n. 10-12 minuuttia. Koristele halutessasi tomusokerilla ja nauti!

Näistä tuli kyllä kertakaikkisen hyviä ja maistuivat ihan mummun tekemiltä! Tuli niin ihana fiilis kun onnistuttiin ja jatkossa aion kyllä tehdä näitä joka joulu yhdessä lasten kanssa. Tämä oli samalla mainio kärsivällisyysharjoitus, kun taikina tehtiin edellisenä iltana ja herkkupalkinnon sai vasta seuraavana iltana. Lapset olivat ihanasti mukana ja meidän 2-vuotias osasi jo hienosti täyttää torttuja marmeladilla yhdessä siskon kanssa ja hän myös muotoili muutaman oman tähtitortun.

Tuli kyllä myös kauhea ikävä mummua ja mummulan joulua <3 Sitä en pääse enää kokemaan, mutta ihanaa kun voin tuoda pieniä paloja sieltä meidän omaan jouluun <3

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille <3 Täähän on muuten täydellinen herkku vapaapäivänä leivottavaksi, tekee taikinan aamulla ja leipoo illalla ennen linnan juhlia, niin saa sitten herkutella! 


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.