Meidän hääkirkko

28.06.2013

Mä olen pienestä tytöstä asti haaveillut kirkkohäistä ja vaikka me vähän jouduttiin käymään Oton kanssa keskustelua siitä mennäänkö naimisiin kirkossa vai Maistraatissa niin lopulta sain onneksi Otonkin hyväksymään ajatuksen ajatuksen siitä että me sanotaan tahdon nimenomaan kirkossa. Aivan pikkutyttönä minä (kuten varmaan aika moni muukin stadilainen pikkutyttö) haaveilin häistä Helsingin upeassa tuomiokirkossa. Se on aivan mielettömän kaunis ja vaikuttava rakennus ulkoapäin ja aivan ihana myös sisältä. Haikein mielin totesin että tuomiokirkko kuitenkin mielestäni vaatii sen verran suuren vierasjoukon että se ei tullut kysymykseen meidän häiden kohdalla.

Helsingissä on paljon vaikuttavia, kauniita kirkkoja. Itse olen käynyt monessakin Helsingin kirkossa, mutta ehkä eniten on tullut vierailtua juuri keskustan kirkoissa koska kävin koulua aika keskustassa ja silloin pääsiäis-, joulu-, ja kevätjumalanpalvelukset pidettiin niissä kirkoissa jotka olivat koulusta fiksun välimatkan päässä. Useiten mä oon vieraillut Helsingin Vanhassa kirkossa joka sijaitsee itselleni toisessa erittäin muistorikkaassa paikassa – Vanhan kirkon puistossa eli tuttavallisemmin Ruttopuistossa tai Ruttiksessa.

abb0840d-f853-4eca-9648-2f93d88716e5Kuva: helsinginkirkot.fi

Ruttis, tuo teiniromantiikan kehto on minulle tuttuakin tutumpi nuoruusvuosien railakkaista kesäilloista. Onpa siellä tullut istuttua keväälläkin farkkutakissa hytisten, joskus myös myöhään syksyllä palelevia varpaita kiroten. Kesällä Vanhan kirkon puisto on täynnä iloisesti alkoholia nautiskelevia ihmisiä, pullonkerääjiä ja vähemmän iloisesti alkoholia nautiskelevia ihmisiä, ihan mukava näky tuokin – mutta talvella puisto on kauneimmillaan. Kun puut ovat lehdettömiä ja puisto valkean lumen peitossa, tulee itse kirkkokin aivan uudella tavalla esille.

 Me mennään naimisiin Vanhassa kirkossa talvella ja olen siitä äärimmäisen iloinen ja onnellinen. Keskustan kirkkojen vihkiaikavarauslistat täyttyvät keväisin nopeammin kuin voisi ikinä kuvitella ja olen todella onnellinen että me saatiin juuri haluamamme kirkko. Mulle kirkko on tärkeämpi kuin hääjuhlapaikka, koska mahtavat hääjuhlat saa aikaiseksi suunnilleen missä tahansa jos on vain loistava porukka ja paljon hyvää ruokaa kuten meillä toivottavasti tulee olemaan. Kirkko on kuitenkin se paikka, missä vietetään se kaikkein merkityksellisin, pieni suuri hetki jolloin me sanotaan toisillemme tahdon. Sillä hetkellä mä haluan että myös miljöö on täydellinen!

kirkko_vihkiaiset_alttari_morsian_sulhanen_ihminen_mies_nainen_pappi_kaytava_alttaritaulu_aikuinen vihkiminen_kirkko_alttari_alttaritaulu_morsian_sulhanen_pappi_ihminen_vihkiminen_aikuinenKuvat: Terhi Anneli Koivisto

Mikä on teidän unelmienne hääkirkko? Missä kirkossa menitte naimisiin? Haluaisitteko mieluummin kirkkohäät vai siviilivihkimisen?


35 Responses to “Meidän hääkirkko”

 1. Mintue sanoo:

  Kiva, että saitte haluamanne kirkon. Mun mielestä Vanha kirkko on persoonallisempi kuin Tuomiokirkko, vaikka ihan tyylikkäitä paikkoja molemmat. 🙂

  Itse haluan siviilivihkimisen, kirkkohäät ei todellakaan ole mun juttuni, enkä edes kirkkoon kuulu. Haluan vihkimisen jossain itselle mieluisassa paikassa, mielellään meren äärellä. Maistraattikin käy, kunhan juhlapaikkana olisi sitten jokin todella tyylikäs miljöö. Noh, en ole edes kihloissa, mutta saahan näistä haaveilla. 🙂

  • Iina sanoo:

   Oon niin onnellinen että saatiin just se kirkko mikä haluttiinkin! 🙂 Ja oon samaa mieltä, tuomiokirkko on niin ”turistikirkko” että vanha kirkko on vähän persoonallisempi vaikka molemmat on kyllä super ihania! 🙂

   Kuulostaa ihanalta sanoa tahdon meren äärellä, oi että :)!

 2. Niina sanoo:

  Tosi kiva, että pääsette kyseiseen kirkkoon 🙂 Olin vuosi sitten tuolla serkkuni häissä ja tykkäsin kyllä tosi paljon! Haaveenani olisi mennä Oulun tuomiokirkossa sitten joskus tulevaisuudessa naimisiin sillä siellä sain yo-lakkini ja se on paikka joka on tärkeä ihan jo lyseon takia :).

 3. piipauu sanoo:

  me mennään naimisiin kirkossa, laihialla. olisin halunnut upean mustasaaren kirkon, mutta siitä on mielestäni turhan pitkä juhlapaikallemme :/ me sanotaan tahdon 14.12.-13 mun syntymäpäivänä 🙂

 4. Ilona sanoo:

  Upean kirkon olette valinneet 🙂 en tiedä pääkaupunkiseudun kirkoista juuri mitään , tv sarjoissa olen niitä joskus bongannut:D tuomiokirkossa haluan kyllä joskus käydä!

  itse haluan myös ehdottomasti sitten joskus kirkkohäät, tykkään kuitenkin perinteistä ja uskonnollakin on oma merkityksensä 🙂 hääkirkokseni haluan ehdottomasti kotikaupunkini kirkon, jossa vanhempani ja isovanhempani on vihitty ja jossa suurin osa suvustani itseni mukaan lukien on konfirmoitu 🙂

  ps ihana tää hääblogi ja se sun varsinainen blogi myös :)! Onnea häävalmisteluihin! :)!

  • Iina sanoo:

   Kiitos paljon! Mä en tiedä muista kuin Helsingin kirkoista ja täältäkin vain noista keskustan kirkoista 😀 Paitsi Oulun tuomiokirkko on mulle myös tuttu!

   Ihanaa että haluat jatkaa sukusi perinteitä ja mennä kotikaupunkisi kirkossa naimisiin :)! Kiitoksia hurjasti ja kaikkea hyvää sulle♥

 5. Linkku sanoo:

  Voi miten ihana kirkko! Sopii varmasti upeasti talvihäihin.

  Ite tiedän kanssa haluavani mennä kirkossa naimisiin. Se on ollut aina ihan itsestäänselvyys. Onneksi koko suku kuuluu kirkkoon, ja poikaystävän suku kanssa. Itseasiassa hänen äiti on seurakunnassa töissä, eli taitaa olla kirkkohäät aika oletus ihan puolin ja toisin 😀 Mutta se on ihan mahtava asia mun mielestä!

 6. st. brigitten sanoo:

  Oi miten upea kirkko! Me sanoimme tahdoin juhlapaikalla, mutta seurakuntamme pastori oli tietty vihkimässä. 🙂 Oli sellainen suurehko kartano, minkä toisessa päädyssä juhlat ja toisessa päädyssä vihkiminen 🙂

 7. Juulia sanoo:

  Aivan ihanan näköinen kirkko!
  Mulle kans oli tärkeää, että mennään kirkossa naimisiin. Me sanottiin tahdon 23.11.2012 Oulun tuomiokirkossa vihkihetkessä. 🙂

 8. minnis sanoo:

  Tää kirkko on mun top 2 listalla 😀 Todella kaunis sisältä, ja ulkoa<3 Se Tuomionkirkko…oon haaveillu siitä AINA! Oih<3 Tämä kirkko on vissiin se, joka aina on siinä Kuninkaalliset häät-ohjelmassa? Kyllä tuolla kelpaa sitten naimisiin mennä :)Kuinka ihanaa<3 😀

 9. Layne sanoo:

  Meillä vihkiminen tapahui juhlapaikkana toimivan kartanon takapihalla, jonne pappi tuli meidät vihkimään. 🙂 Tämä valikoitui meille parhaaksi paikaksi siksi, että minä halusin ehdottomasti kirkollisen vihkimisen, mies taas ei niinkään. Mies sitten sanoi että pappi saa tulla vihkimään ja se sopii hyvin, mutta kolkkoon kirkkoon hän ei halua vihittäväksi, joten päätimme pitää vihkimisen pihalla. Ja seremonia oli kyllä todella ihana.
  Teidän kirkkonne ei kyllä näytä yhtään kolkolta vaan aivan ihanalta! 🙂

 10. wendy sanoo:

  Mun pikkuserkku meni naimisiin tuolla just nimenomaan talvella 🙂 Itse en kuitenkaan just teinivuosien takia vois ikinä kuvitella meneväni naimisiin tuolla 😀

 11. Minka sanoo:

  Me kun menimme jo maistraatissa, niin ei toteutunut ne kirkkohäät, mutta saan ne kyllä, kun menemme siunaamaan sen liittomme.
  Tänään tajusin, että pari vuotta sitten naimisiin mennyt ystäväpariskuntamme kutsutaan tietenkin hääjuhliimme ja kuinka sopivasti sulhanen on juuri nyt opiskelemassa yliopistossa papiksi. Voiko olla parempi tuuri, kun oma tuttu siunaa liittomme ja osaa puhua suoraan ”sydämestä” 🙂
  Ihanaa, kun saatte juuri sen paikan mitä toivoitte ja mukava kuulla välillä, että jollekin on se vihkipaikka kaikkein tärkein. Aina saa kuulla stressaavia valituksia siitä juhlapaikasta, jossa yleensä suurin osa viimeisinä hetkinä vain örvertävät eivätkä todellakaan muista miten kyseinen paikka oli valittu ja laitettu hienoksi. Olen ollut vain yksissä häissä, jossa vierasperheen äiti veti lonkeroa jo kirkon pihassa, mutta pysyi pystyssä, muuten kaikki aloittavat (onneksi) juomisen vasta sen arvokkaan tilaisuuden jälkeen eli sen myös pitäisi jäädä mieleen.
  En kerinnyt erikseen kommentoimaan mekkopostaukseen eli teen sen tässä: Tulet olemaan kaunis missä tahansa hääpuvussa, kun olet niin hyvä kroppanen ja ihanaa nähdä välillä pitsiä ja kuulla, että aiot juhlia samassa asussa koko tärkeän päivän. Kerranhan vain sitä pukua yleensä pidetään ellei tehdä siitä jakkupukua tuleviin juhliin, niinkuin naapurin ystävä 😀

  • Iina sanoo:

   Voi miten ihanaa että teillä on sitten tuttu pappi! Ja mä oon ainakin lukenut että sitä siunaamista ei edes erota vihkimisestä ellei osaa kiinnittää huomiota että ihan samalla tavalla ne teidänkin häät ovat kirkkohäät ainakin mun mielestä ;)!

   Mä oon ollut monesti häissä ja kyllähän se aina vähän niin on että loppuillasta kaikilla on jo ”todella hauskaa” 😀 Mutta tosiaan, vihkipaikalla tuskin kukaan vielä juo että sen pitäisi jäädä kaikille mieleen 🙂

   Kiitos paljon♥ Mun mielestä pitsipuvut on ihania! Ja mä oon samaa mieltä että kerranhan sitä vain pidetään niin pidetään sitten kunnolla! 🙂 Hauska idea tosin tuokin että muuntaa sen jakkupuvuksi 😀

 12. eeverr sanoo:

  Ruskeat kirkot ovat mielestäni todella kauniita, Jyväskylän keskustan kirkko olis upea, mut se on mun makuun liian keskustassa, joten Savonlinnan tuomiokirkko olis tosi upea myös sijainniltaan 🙂 vaikka se on keskustassa, se on niin hienolla paikalla et se olisi upea paikka 🙂 Myös tietenkin oman paikkakuntani kirkko olisi lapsuuden ja nuoruuden vuoksi upea ja tunteita herättävä 🙂 Pitää kattoo mitä tuleva aviomies tykkäis 😉

  • Iina sanoo:

   Ompa sinulla paljon kirkkotuntemusta, mä tunnen Helsingistäkin vain ne keskustan kirkot 😀 Mutta sä osaat sitten valita ainakin upean ja omannäköisen hääkirkon ;)!

 13. Maiju sanoo:

  Hei! Olen itsekin ollut vieraana häissä Vanhassa kirkossa ja pääsin samassa kirkossa myös ylioppilaaksi :). Upea ja kauniin tunnelmallinen paikka!

 14. jensku sanoo:

  Kiva että saitte ajan vanhaan kirkkoon! 🙂 Kaunis kirkko ja helmikuussa varmaan todella ihana lumisine ympäristöineen. Tuomiokirkko on jotenkin niin massiivinen ja jylhä että tuntuisi varmaan tavallaan kolkolta jos on pienempi vierasjoukko. Me mentiin naimisiin Temppeliaukion kirkossa, ja se oli täydellinen pimeänä talvipäivänä.

  • Iina sanoo:

   Mustakin on ihanaa mennä siellä naimisiin 🙂 Olen samaa mieltä tuomiokirkosta, se on niin massiivinen ja kolkko että ei pienellä vierasjoukolla ole mitään järkeä siellä mennä naimisiin. Temppeliaukion kirkko on aivan ihana! Kävin siellä aina pienenä äidin kanssa joulukonsertissa :)!

 15. AnnaMaria sanoo:

  Todella kauniin kirkon olette saaneet! Voin vain kuvitella kuinka kaunis ja romanttinen tuo miljöö on keskitalvella. Teille tulee kyllä varmasti todella ihana vihkiminen, olen niin onnellinen puolestanne! 🙂

  Me mentiin naimisiin Porin Reposaaren idyllisessä puukirkossa meren rannalla. Kirkko on pieni, mutta meidän n. 50 vieraan häihin se oli juuri sopiva. Olen kyllä onnellinen, että saimme niin ihanan puukirkon lyhyellä varoitusajalla.

  Kirkkohäissä on kyllä mielestäni sitä jotain enemmän kuin maistraattihäissä. En siis ole oikeastaan siviilivihkimistä vastaan vaan lähinnä maistraatteja, sillä ne maistraattien vihkitilat, joissa olen ollut vieraana ovat vaikuttaneen kovin olohuonemaisilta.

 16. Ellinoora sanoo:

  Mun veljeni ei kuulu kirkkoon(en toki minäkään, mutta..) joten viime kesänä meni vaimonsa kanssa maistraatissa naimisiin ja siitä pari päivää oli Puotilan kappelissa, mikä on muuten ihan täydellinen paikka ja todella kaunis, siunaustilaisuus. Mikä mielestäni häissä ehkä kauneinta oli niin kälyni valkoisessa puvussaan ja sen alta pilkottava pyöreä 36 viikkoinen raskausmaha. <3 tosin tyttäreni päästi juhlien päätteeksi pienet porkkanaiset yrjöt tätinsä kauniin puvun päälle.

 17. Nenne sanoo:

  Voi vitsit, tulee ihan hääkuume tätä blogia lukiessa! Omat häät kyllä mietityttävät minuakin. Poikaystävä on kotoisin Itä-Euroopasta ja on ortodoksi, minä ateisti. En missään nimessä halua kirkkoon tai pappia vihkimään, mutta haluan kyllä ihan kunnollisen hääpuvun ja -juhlan. En siis todellakaan ole ajoissa miettimässä tai mitään, ikää vasta 19 😉 Mutta haluan toivottaa paljon onnea häävalmisteluihin! Lisäksi olisi kiva, että jos sulle tulee mahdollisesti jokin asia, jota et osaa kahdesta vaihtoehdosta päättää, anna meidän lukijoiden vaikuttaa. Esimerkiksi onko hääkimpussa ruusujen lisäksi kallaa vai pioneja.

 18. Mieluiten haluasin kirkkohäät, mutta kun avomieheni ei ole uskovainen niin tuskin niitä sitten tulee. Saan sitten tyytyä siviilihäihin.. mutta toivon että saan ylipuhuttua ihmisen ja saan tulla vaimoksi alttarin edessä.

 19. lillalove sanoo:

  Näin Kirkkonummen kirkon ekaa kertaa vasta tänä kesänä ja se on myös aika ihana, samoin kyllä kun tuo teidän valitsema 🙂 Täällä olis suht lähellä Petäjäveden kirkko, joka on myös UNESCON maailmanperintökohde, siellä ois ihana mennä naimisiin.

 20. Annika sanoo:

  Ihanan näköinen tuo kirkko!
  Vaikka mulle naimisiinmeno ei todellakaan ole ajankohtainen vielä vuosiin ellei vuosikymmeneen, niin kuulun silti niihin tyttöihin, jotka ovat koko elämänsä haaveilleet unelmiensa häistä 🙂 Vaikka en kotikaupungissani halua loppuelämääni viettää, mulle on tärkeää, että saisin sitten joskus sanoa tahdon just Kotkan kirkossa. Tuo kirkko on mahdottoman kaunis gostiikan tyylinen kirkko ja siinä tulen parin vuoden päästä saamaan ylioppilaslakkinikin.

  Mie oon niin täpinöissä näistä teidän häistä! Te, jos ketkä ootte onnenne ansainneet!<3

 21. daeph sanoo:

  Oon ollu kerran häissä tuolla vanhassa kirkossa, nekin oli helmikuun häät ja tunnelmaltaan aika ihanat 🙂 Häiden jatkot oli ihan siinä ruttopuiston kulmalla, bulevardin toisella puolen G18 tiloissa. Nekin oli aika hulppeet tilat, sopi hyvin talvihäihin eikä tarvinut juuri koristeluita juhlatunnelman takaamiseksi 🙂 Joko teillä on juhlapaikka tiedossa?

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.