359 päivää imetystä

10.04.2014

Mä lopetin imetyksen tiistaina, päätöksen lopetuksesta tosin tein vasta tänään. Alunperin mulla ei ollut mitään tavoitteita imetyksen suhteen, olin vain onnellinen siitä että Zeldan kanssa se sujui niin helposti. Muutaman kuukauden imetettyäni mä aloin ajatella että haluan imettää niin lähelle yhden vuoden ikää kuin mahdollista, ja siinä mä myös koen onnistuneeni. Kaikilla imettävillä äideillä ja myös niillä jotka eivät imetä on varmasti omat mielipiteensä siitä, minkä ikäiseksi asti imetystä on hyvä jatkaa.

Mulle henkilökohtaisesti se ajatus että imetän vuoden ikään tuntui sopivalta, ja etenkin nyt tässä viimeisen parin kuukauden aikana kun imetys on muuttunut Zeldan kasvaessa, on se ajatus vahvistunut. Viimeaikoina ainoastaan illan viimeiset imetykset ovat sujuneet rauhallisesti, ja päivisin imetys on ollut yhtä kiipeilyä, tukasta repimistä, läpsimistä ja vapaanaolevan rinnan nipistelyä, ei niin mukavaa siis.

Aamuyön imetyksistä luovun myös oikein mielelläni, ne kun eivät enää pitkiin aikoihin ole olleet varsinaista imetystä vaan pelkkää huvitutteilua, ja unen pätkimistä. Aina (ne hurjat kolme kertaa) kun olen ollut yön pois kotoa, on Zelda nukkunut kokonaisen 12h yön, mutta mun ollessa kotona typy herää aina tismalleen kello 4.30 ja tulee viereen nukkumaan, syömään, nukkumaan, syömään, vartin välein vaihtaen. Frankfurtissa ollessani Zelda oli tehnyt taas oman uniennätyksensä, siinä missä itse heräilin Suomen aikaa 4.30 (Saksan aikaa 3.30) eteenpäin kello seitsemän herätykseeni asti vartin välein.

IMG_2206Mä järkeilin tämän lopetuksen ajankohdan tänään itselleni niin, että on reilumpaa Zeldaa kohtaan lopettaa kerralla, kun hän kerran on ollut jo kaksi päivää ilman, kuin että olisin tänään imettänyt ja sitten ollut taas huomenna ja lauantaina blogigaaloissa. Kaksi päivää ilman imetystä olivat jo sujuneet hienosti, eikä Zelda ollut kaivannut maitoa nukahtaessaan tai muutenkaan. Tämä päivä sujui myös yllättävän helposti, eikä Zelda kertaakaan hapuillut rintaa tai tehnyt elettäkään siihen suuntaan että kaipaisi maitoa.

Tällä hetkellä neiti nukkuu omassa sängyssään, lastenhuoneessa, jo kolmatta tuntia, jännittävää nähdä kuinka tämä yö sujuu, kun hän tietää että olen kotona ja on tottunut tulemaan viereen rinnalle nukkumaan. En kuitenkaan aio enää pyörtää päätöstäni, kävi miten kävi, koska se vasta hämmentäisikin Zeldaa. Toivotaan siis että yö sujuu nätisti kuten kaksi edellistäkin, ja me saataisin jatkossa nauttia suurimmaksi osaksi kokonaisista yöunista katkonaisten sijaan.

Zelda on n. 10 kuukauden iästä syönyt hapanmaitotuotteita, ja nyt ollaan tosiaan n. reilun viikon ajan annettu pieniä määriä tavallista maitoa, eikä oireita ole tullut. Zelda syö mielellään jugurttia, viiliä, rahkaa, juustoa ja monia muita maitotuotteita joten kalsiumin saannista en ole huolissani. Tiaran kanssa aikoinaan tavalliseen maitoon siirtyminen oli haasteellista, eikä Tipa vieläkään oikein välitä maidosta muuten kuin smoothiessa tai myslin kanssa, mutta onneksi niissä se sentään menee.

Tänään olen miettinyt paljon kulunutta vuotta ja etenkin imetystä, enkä voi sanoin kuvailla miten hyvä fiilis mulla on! Mä oon ylpeä siitä että onnistuin, vaikka taustalla oli Tiaran kanssa koetut imetysvaikeudet. Imetys oli aivan ihanaa, helppoa, parasta, läheistä ja luonnollista. Ajoittain imetys oli myös rajoittavaa, kipeää, ja vaikeaa, mutta päällimmäisinä tunteina silti on vain se, miten ihanaa se oli, ja miten haikeaa on lopettaa. Kaikki tunteet laidasta laitaan tuli kyllä käytyä läpi imetyksen aikana, ainakin kertaalleen, mutta suurimmaksi osaksi mä nautin imetyksestä. Ja ennenkaikkea nautin siitä, että näin kuinka tärkeää se oli Zeldalle.

IMG_9852xNeljän päivän kuluttua Zelda täyttää vuoden ja nyt on aika hyväksyä se että vauvasta on tullut taapero. Tänäänkin on seisottu ilman tukea jatkuvasti ja otettu pari haparoivaa askelta. Äitikään ei ole enää ättä vaan ihan selkeä äiti. Ja mun on aika suunnata katse lopullisesti kauemmas imetysvaatteista, kohti vaikka korsetteja jos mieli tekee, ja nauttia pitkästä aikaa siitä että isi on 100% kaikkeen yhtä sopiva vaihtoehto kuin äiti.

Olen aloittanut ja pyyhkinyt pois tämän viimeisen kappaleen valehtelematta kymmenen kertaa, sillä ainakin mulla imetykseen liittyy niin vahvoja tunteita, että on vaikea lopettaa tätä postausta ja koettaa mahduttaa tähän kaikki mitä haluaa kertoa. Ehkä tyydyn vain sanomaan, että imetys on ihanaa, ja mulle tulee sitä kova ikävä, mutta aika aikansa kutakin.

Millaisia imetyskokemuksia teillä on? Miten lopetus sujui ja missä vaiheessa lopetitte imetyksen?


No Responses to “359 päivää imetystä”

 1. Tide sanoo:

  Oon vähän samassa jamassa sun kanssa! Meidän herra pian 4v söi rintaa 10kk myös pullosta nannia lisäksi,silloin tissi oli helppo lopettaa ja se jäikin kun herra muutaman kerran naukkasi nänneistä niin että veri valui.. Neiti 1v 1kk syö edelleen, 6kk täysimetystä , eikä ole huolinut pulloa eikä tuttia, syö ennen päikkäreitä ja myös aamuyöllä kahdesti, nukkuu tosin meidän keskellä et täällä olisi sama vieroitus pian edessä, kesään mennessä oon ajatellut lopetella. Mä oon ollut kaksi yötä pois ja hyvin on pärjännyt illalla normi maidolla mukista hörpättynä. Mietin eilen just ääneen että mun olis paras olla muutama yö pois niin se unohtuisi, mutta katsotaan , toisaalta ei aivan malttaisi vielä :)

 2. Nimetön sanoo:

  Voi että, tuli itselle ihan paha mieli ja samalla niin onnellinen olo sun puolesta, että imetys teillä Zeldan kanssa on sujunut noin hyvin – ja pitkään! Oma poikani on vajaa kuukauden ikäinen ja kahden ensimmäisen viikon imetyksen jälkeen maidontulo loppui kuin seinään. Vaikka mitä vippaskonsteja kokeiltiin, mutta maitoa ei herunut vuorokauden aikana kuin 20-30ml ja siitä muutaman päivän jälkeen loppui kokonaan. Olin suunnitellut imettäväni ainakin puoli vuotiaaseen asti, mutta minkäs teet… Asia vaivaa mua tosi paljon ja on ilo lukea näitä positiivisia kokemuksia imetykseen liittyen. Toivon, että seuraavan lapsen kohdalla saisin myös nauttia imettämisestä. <3

  • Iina sanoo:

   Voi harmi, se on ikävää kun imetys epäonnistuu, mulla on kokemusta siitä myös! Toivottavasti saat vielä kokea imetyksen ihanuuden<3 Mutta nauti pienen pojan syöttämisestä pullollakin, siinä on myös omat etunsa :)!

 3. Nimetön sanoo:

  Mun on pakko nyt kysyä mutta miten paljon imetys vaikuttaa rintoihin? Minä en imettänyt koska en halunnu riippoja. Ja en tällä väitä että kaikille niin käviskää. Sain sairaalassa kaksi pilleriä että maito ei noussut ollenkaan koska se maidon nousu vasta ois mun rinnat venyttäny.

  • Nimetön sanoo:

   Sori vaan mutta miksi pitää miettiä rintojen ulkonäköä ennemmin ku vauvan tarpeita? lohdutuksena kerron että yksin imettäminen ei ”pilaa” rintoja vaan sen tekee jo raskaus. tietenki se imetys niihin vaikuttaa myös. Kyllä rinnat on lapsia varten eikä niitä miehiä niinku varmasti ajattelit että miltä myöhemmin näytät. Lasten niistä kuuluu nauttia eikä miesten tai naisten. Ja tämä on minun mielipide. :)

   • Iina sanoo:

    Mielipiteitä on monia ja imetyksen suhteen jokainen äiti tehköön päätöksensä itse. Minä ainakin ymmärrän sen mielipiteen, että haluaa imettää mutta ymmärrän myös mikäli ei halua. Aivan turha on mielestäni sellaisia äitejä lähteä syyllistämään, jotka eivät halua imettää. Imetys ei ole äitiyden merkki ja hellyttää voi antaa myös muullakin tavalla kuin imetyksellä. Tottakai äidinmaito on lapselle arvokasta ravintoa & siitä saa lapsi ainutkertaista läheisyyttä, mutta ei ne lapset siitä pilalle mene vaikka korvikkeella ovatki. Hyvin kasvavat myös sillä.

    Itse olin jo raskausaikana hyvin avoimin mielin imetyksen suhteen, se joko onnistuu tai ei onnistu. Paineita tai syyllisyydentunteita siitä en aikonut kokea. Myös raskausaikana päätin, että tytöt tulevat syömään myös pullosta, sillä kun tulijoita oli kerralla kaksi olisin saanut olla kokoajan imettämässä. No kohdallani maidon tulo loppui kuin seinään, tyttöjen ollessa kuukauden ikäisiä ja jo siihenkin asti saivat osittain korviketta, koska maitoa ei kahdelle riittänyt. En koe mitenkään huonoa omaatuntoa siitä ja hyvin kasvavat korvikkeellakin. Nyt ikää pian 7kk molemmilla.

   • Jenny sanoo:

    Itse imetin 8,5kuukautta se on helppoa ja ei tarvi sählätä lämmitysten ja pullojen kanssa. Vaikken olisi imettänyt olisi rintani siti näyttäneet ryhjiltä rusina säkeiltä. A-kupista D-kuppiin raskauden aikana ja imetyksen aikana jotain vielä järkyttävämpää D-E kuppi ei ollut hauskaa. Ja olen suunnitellut joskus tulevaisuudessa implantteja jos siltä alkaa tuntua, mutta ainakin olisi 1-2 lasta toiveissa ennen semmoisia suunnitteluja. Nykyään siis B-kuppi ja tyhjät pussi rinnat.

   • a sanoo:

    Mun mielipide on että imetys on kaikkien oma valinta. :) Itse imetän mutta ymmärrän myös ihmisiä jotka eivät imetä siitä syystä että haluavat rintojen pysyvän ennallaan. :)

  • Nimetön sanoo:

   Munkin tekee ihan pahaa ajatella että joku ei tahdo imettää koska rinnat menee pilalle. Raskaus ne jo ”pilaa” jos on pilalle mennäkseen. Jotenkin tuntuu ihan kamalalta ettei lastaan imetä, se rintamaito on kuitenkin lapselle kaikkein parasta ravintoa ensimmäisen vuoden.

  • ninni sanoo:

   Ei kai siihen kukaan voi varmaa vastausta antaa, että miten paljon vaikuttaa raskaus ja imetys rintoihin. Mie luulen että lopputulos riippuu siitä, minkälainen rinnan kudos ja iho on ennen raskautta ja tärkeänä myös se, että minkä kokoiset rinnat on ennen raskautta ja imetystä.
   Oma kokemukseni tässä: pienestä b-kupista kasvoi raskauden aikana c-kuppi ja maidon nousun myötä pariksi kuukaudeksi d-kuppi, josta se pieneni siihen c-kuppiin. Imetystä jatkui vajaa 11kk ja nyt on noin puoli vuotta imetyksen lopetuksesta. Nyt rinnat on edelleen c-kupit, ei mitkään tyhjät pussit tosiaankaan, mutta ei tietysti mitkään implantti pystytissitkään, ihan normaalit, tavalliset rinnat. Heti imetyksen lopetuksen jälkeen ne ehkä tuntui löysemmiltä, kun ne maidosta tyhjeni, mutta minusta tuntuu että ajan kanssa ne on tässä kiinteytynyt.

   Toki itselläkin mietitytti miltä rinnat näyttää kaiken tämän jälkeen, mutta mulla meni lapsen etu edelle ja halusin hänelle tarjota parasta ravintoa mitä on olemassa, enkä kadu sitä hetkeäkään.

  • Sini sanoo:

   Kyllähän se vaikuttaa, toisilla enemmän, toisilla vähemmän.
   Mä en yleensä millään tasolla arvostele muita äitejä tai heidän toimintatapojaan, mutta pakko kyllä sanoa, että mun mielestä on hirveen surullista, että joku ihan oikeasti asettaa oman ulkonäkönsä vauvalle parhaan mahdollisen ravinnon edelle. Ja läheisyys jonka saa imettäessä, on ihan erilaista kuin pulloruokinnassa. Kyllähän ne rinnat palautuu, ja jos ei omasta mielestä riittävästi, niin saahan niitä kohennettua myöhemmin keinolla jos toisella..
   Itselläni loppui maidontulo ihan seinään kahden viikon imettämisen jälkeen (tämä kulkee meillä suvussa), ja mulla oli tosi pitkään hirveen huono omatunto siitä, tunsin itseni huonoksi äidiksi koska maidontulo loppui niin aikaisin.
   Mun ei ole tarkoitus sua mitenkään syyllistää, mutta olisikohan syytä miettiä seuraavan lapsen kohdalla (mikäli on joskus tulossa), että onkohan se oma ulkonäkö ihan oikeasti syy evätä lapselta rintamaito? Rinnat naisella kuitenkin imettämistä varten ovat.

  • Iina sanoo:

   Mulla ei vaikuttanut ulkonäköön mitenkään, nyt voin varmaan jo sanoa kun kaksi viikkoa imetyksen lopetuksesta. Tuntuvat erilaiselta, mutta näyttävät samalta kuin ennenkin :)

 4. Maarit sanoo:

  Ihana postaus! Itselle oli aikanaan tosi vaikeaa lopettaa esikoisen imetys, niin haikealta se tuntui.. :) Toukokuussa on tulossa nyt pikkuveli, ja toivon että imetys onnistuu tälläkin kertaa. Viimeksi en vain halunnut panostaa imetysvaatteisiin, ja menin sitten aina kyläillessä jne eri huoneeseen imettämään ku piti koko paita riisua, ja jonkin verran se sitten rajoitti menemisiä kun ei huvittanut julkisilla paikoilla imettää.. Tällä kertaa aion ehdottomasti hankkia jotain vaatteita ja imettää joka paikassa! Ja tulikin mieleen, että jos laitat nyt imetysvaatteitasi myyntiin, olisin kovin kiinnostunut ostamaan vaikka isompana pakettina! :) mjuntunen@hotmail.fi

  • Iina sanoo:

   Voi kiitos hurjan paljon! <3 Imetys on kyllä ihanan helppoa ja vielä helpompaa se on kyllä oikeanlaisten varusteiden kanssa! Mä laitan viestiä jos löydän vielä imetysvaatteita, lahjoitin juuri ison kasan raskaanaoleville ystävilleni :)! Mukavaa loppuraskautta!

 5. werty sanoo:

  Edelliselle: hae kiireesti apua neuvolasta/imetystukiryhmästä tms, voi se vielä onnistua!

 6. Anni sanoo:

  Onnittelut ihanasta imetyksestä! Kuulostaa kivalta, että sulle jäi imetyksestä hyvä fiilis ja voit luopua siitä hyvillä mielin.

 7. titti sanoo:

  Mä mietin meidän 5kk ikäisen kanssa nyt samaa, että lopettaako. Olen nimittäin huomannut, että jos vauva saa pullomaitoa koko päivän niin hän nukkuu koko yön hyvin. Jos on rinnalla niin heräilee vähän väliä. Nykyään menee myös kiinteitä ja lisäksi pullomaitoa muttei sekään tunnu auttavan. Ainoastaan ne päivät kun olen pois ja pääosin saa korviketta niin vauva on tyytyväinen. Vähän harmittaa, jotain luopumisen tuskaa ilmassa, ei tahtois lopettaa mutta ehkä kohta ihan pakko. Siitä oon onnellinen et pullo kelpaa ja nyt myös osaa juoda mukista :)

  • Iina sanoo:

   Eihän sitä imetystä ole pakko lopettaa kokonaan jos ei halua, voihan imettää vaikka aamuisin tms! Mutta tietysti oma jaksaminen on tärkeintä, mä jaksoin jotenkin ihmeen kaupalla vartin välein heräilyä melkein puoli vuotta, mutta se ei tarkoita että kaikkien pitäisi jaksaa :D

 8. sini sanoo:

  Tämä oli meille hyvin ajankohtainen postaus. tyttäreni on nyt 9,5kk ja olen pikkuhiljaa lopettamassa imetystä. Likka ei selvästi tarvi rintaa enää niin paljon kun aiemmin. Pelleillään ja purraan. Olen imettänyt koko ajan ja ensimmäiset 4kk sai myös korviketta lisäksi kunnes aloin luottamaan että maitoa tulee rinnasta tarpeeksi. Ajattelimme aloittaa pikkuhiljaa hapanmaitotuotteiden kokeilun. Meillä on siitä mielenkiintoinen tilanne että tyttö ei yksinkertaisesti suostunut juomaan korviketta tuon 4kk jälkeen. Allergiaa se ei ole mutta ei vaan maistu.. Vain vesi kelpaa tissin lisäksi. :D

  • Iina sanoo:

   Meillä oli Zeldalla sama että ei vaan maistunut korvike, ikinä, koskaan, ei pullosta ei mukista :D mutta nyt juo oikeaa lehmänmaitoa kuin mikäkin minivasikka, ja ihan oikeasta mukista! Tsemppiä lopetukseen!

 9. Nimetön sanoo:

  Esikoisen kohdalla imetys ei oikei sujunu,nyt tytön kans onnsituy. Tyttö täytti 5pv sittrn 6kk ja mielelläni lopettaisin jo. Rintaa ei tarvita muuten paitsi unille käynillä mut yöllä ollaan ihan koko ajan! Siihen alan olla väsyny. Miettiny miten olisi fiksuin lopettaa imetys,neuvolassa kun ei anneta ”ohjeita” ennen kuin lapsi on lähemmäs 1v.

 10. Nimetön sanoo:

  Juurikin näillä ajatuksilla mennään myös täällä. Itse lopetin imetyksen tasan viikko sitten. 10kk täysimetystä ja takana ihania hetkiä ja muistoja. Ja ennenkaikkea se neidin maailman tyytyväisin ilme kun pääsi rinnalle :)
  Korviketta menee desikaupalla nokkamukista ja hapanmaitotuotteet on pop. Neiti ei moksiskaan tissin poisjäännistä. Mutta tämä äiti on vielä vähän tunteet pinnassa :) Hormoonit? No olihan se ihanaa….

 11. sanna sanoo:

  Itse lopetin tämän toisen kohdalla imetyksen kerrasta, koska se toimi ensimmäisenkin kohdalla mainiosti! Imetys loppui nyt pojan kohdalla himpun verran ennenkuin hän täytti vuoden, ja syy oli ihan vain juurikin se sama kuin teilläkin, eli se alkoi olla pelkkää pelleilyä ja turhauduin siihen itsekin. Lisäksi Aatu tunki kätensä suoraan rintoihini ja lakoi oikein repiä niitä ulos paidan alta saadakseen maitoa :D Eli aika moista menoa.

  Hyvin silti suhtautui, ja tosiaan meilläkin oli 2 kk. hapanmaittuotteiden kokeilut takana joten siirtyminen tavalliseen maitoon nokkamukista sujui mutkitta :) Kun suunnittelee etukäteen edes vähän, niin hyvin se aina onnistuu. Toki lapset on erilaisia ja toiset voi ottaa lopetuksen hyvinkin raskaasti mutta…aina palkitaan loppujenlopuksi.

  Hienoa kuulla että teilläkin meni noin hyvin! Ei muuta kuin tsemppiä vaan ja mukavaa gaalailua ;)
  -Sanna

 12. illen sanoo:

  imetystaivalta itsellä takana 1v 11kk. poika on vähitellen itse vähentänyt, auttaen olen yösyömisen lopettanut (kahteen kertaan kun otti takapakkia). olen vähän odottanut että hän itse lopettaisi. olen hieman ihmeissäni kummalle se nyt onkaan tärkeämpää minulle vai lapselle. ehkä molemmille. pelkään lopetusta ja siitä tulevaa alakuloa. ehkä minunkin pitäisi käydä pienellä reissulla ja jättää miehet keskenään kotiin (: olen jotenkin lykännyt lopettamista, en alkujaan edes ajatellut kuinka pitkään imetän. ensin tuntui hyvältä kun 6kk ikä saavutettiin, sitten tuntui loistavalta kun maitoa riitti vielä 1v vauvelille.. nyt melkein 2v taapero… olen iloinen ja onnellinen että olen saanut kokea näin arvokkaan asian, mutta hyppy tuntemattomaan (=tissittömään) pelottaa luonnollisesti. olet Iina rohkea! ja jos joskus tuutte taas Ouluun niin harkitteppas lukijatapaamisen järkkäilyä ;) tulisin kyllä :D

  • Iina sanoo:

   Ihanaa että imetys on onnistunut noin hienosti! Kyllä muakin pelotti hyppy imetyksettömään arkeen, mutta nyt kun lopetuksesta on pari viikkoa, olen huomannut miten helppoa kaikki yhtäkkiä onkin :D Mutta ei sitä kannata lopettaa ennenkuin itse (ja lapsi) on valmis :) Tsemppiä!♥ Ja hei hyvä idea, kesällä oon tulossa sinne päin :)!! Kiitos hurjasti♥

 13. Elisabet sanoo:

  Mä lopetin imetyksen, kun tyttö oli hieman alle 11kk. Mullakaan ei ollu edes raskausaikana mitään varsinaisia odotuksia ja tavoitteita imetyksen suhteen, mutta näin se vain sitten luonnistui ja siitä mä olen hyvin tyytyväinen. :) Tietenkin sen lopettaminen oli haikeaa, mutta silti se oli hyvä ratkaisu. Lopetus sujuikin melko helposti, eikä tytsykään enää kaivannut rinnalle, kun mielummin nokkamukista joi. :)

  • Iina sanoo:

   Ihanaa kun imetys onnistui yllättämään meidät molemmat sujumisellaan, haha :D Onnea hienosti sujuneesta imetyksestä ja kiva että lopetuskin sujui mallikkaasti!

 14. Trina S sanoo:

  Kuin lukisi omia ajatuksia toisen kirjoittamana!! :-))

 15. Jenni sanoo:

  Et usko! :D juuri TÄNÄÄN mietin että vieläköhän imetät :D ihanaa että imetys sujui noin hyvin ja lopetus näyttää onnistuvan helposti! Tuli melkein kyyneleet silmiin :)

 16. Anni sanoo:

  Tyttö on 1v 2kk ja edelleen imetän. Tytölle ja mullekin se on yhä tärkeää, joten en näe syytä lopettaa. Päinvastoin, koen imettämisen olevan erittäin hyvä juttu 2-3-vuotiaaksi asti. Kuten WHO:kin suosittelee. Mutta kukin tavallaan enkä ala syyttelemään vaikka joku ei imettäisi ollenkaan. Meillä imetys on sujunut hyvin, vaikka toki alussa nännit olivat noin viikon kipeinä ja pari rintatulehdustakin on ollut. Tulehdukset johtuivat rintojen palelluttamisesta talvella. Onneksi on kevät ja kesä tulossa niin rinnat eivät tarvitse älytöntä vuorausta.

 17. Jenna sanoo:

  Minä imetän edelleen, vaikka loppu häämöttää. Tyttäreni on nyt muutaman päivän yli vuoden. :) Hän hamuilee edelleen rintaa ja saattaa repiä paitaa rintojen kohdalta. Tuntuu hieman pahalta, kun ”vien” toiselta jotain, josta hän ei ole vielä valmis luopumaan. Hän syö edelleen öisin, joka haittaa yöunia. Minun täytyy muuttaa sohvalle muutamaksi päiväksi, koska vieroitus olisi täysin mahdotonta, jos nukkuisin edes samassa huoneessa vauvan kanssa. Mies töihin siis. Haikeaa se tulee olemaan…

  • Iina sanoo:

   En olisi itsekään onnistunut vielä ellen olisi sattunut lähtemään työmatkalle! Ymmärrän tuskasi, mullekin lopettaminen ja se päätöksenteko oli hankalaa, vaikka itse toteutus sujuikin hyvin! Tsemppiä<3

 18. SSusan sanoo:

  Hei, sori e
  tää ei liity aiheesee mitenkää, mut näytteletkö toisen kanssa- tv-ohjelmassa sitä
  teiniäitiä? jäi vaivaamaan ku oot niiiin samannäkönen jotenki :)

 19. Tuulia sanoo:

  Munkin mielestä imetys on ihanaa, ja haikein mielin suren jo sitä kun sen joudun töihin palatessani lopettamaan, vaikka siihen on vielä puoli vuotta aikaa. Jotenkin se, kun alussa imetys tuotti niin paljon ongelmia (ja koska esikoisen imetys ei onnistunut alkuunkaan) tekee imettämisestä vieläkin palkitsevampaa.

 20. miraana sanoo:

  Onnea hyvin sujuneesta imetyksestä! Siitä saakin olla ylpeä. :)

  Mulla oli aikanaan tavoitteena ennen synnytystä lähinnä se, että yritän imettää, vaikka se töitä vaatisi. Noh, imetys lähti synnärillä hyvin käyntiin ja eipä tuo pikkuneiti sitten koskaan tarvinnut pisaraakaan korviketta (eikä pullosta huolinut pumppaamaani maitoa). Olihan se aikamoista tiheän imun kausina ja vielä vuodenkin vanhana tissiä kaivattiin usein ja heräiltiin syömään öisin… Silloin jo mietin, että pitäisikö lopettaa (kun aloin olla niin väsynyt yöheräilyihin eikä unikoulut auttaneet), mutta kun imetys tuntui tytölle olevan kovin tärkeää, niin en sitä halunnut lopettaa.

  Nyt tämä tyttöseni on 1,5-vuotias, nukkuu yöt vihdoin hienosti heräilemättä & vielä kerran päivässä (illalla) tissiä imee, mutta sitäkin olen pian lopettelemassa. Imetys on ollut ihanaa ja aika haikeilla mielin olen, vaikka ihan totta puhuen jo vähän kyllästyttääkin. Saapa nähdä, koska tässä saan päätettyä, että viimeinen imetys oli sitten siinä. :D

  • Iina sanoo:

   Kiitos paljon!♥ Ihanaa että imetys on sujunut teillä noin ienosti! Meilläkään ei kyllä pullo ole kelvannut koskaan ja joskus se oli vähän rankkaa, mutta kyllä siitäkin selviää :)! Tsemppiä lopetukseen ja onnea hienosti onnistuneesta imetyksestä!

 21. Nimetön sanoo:

  Esikoista imetin noin vuoden ikään, siihen asti kun alkoi käyttämään lehmänmaitoa. Toista taas imetin 3kk, mikä sekin oli melkoista taistelua…Pumppasin sitten loput noin 7-8kk maitoa pulloon, se jos mikä oli raskasta…mutta olen ehdottomasti sen kannalla, että äidinmaito on parasta ravintoa :) Nyt kolmannen kanssa näyttää siltä että täysimetys onnistuisi (toki kymmenen päivää vasta takana:D) ja toivon, että osittain imetän taas sinne vuoden ikään.

  • Iina sanoo:

   Tsemppiä, kiva että imetys sujuu! Ja hatunnosto siitä että pumppasit noin pitkään, mulla ei pumppaamalla taas koskaan herunut 50ml enempää vaikka täysimetin, ei vaan kelvannut pumppu vauvaksi mun rinnoille :D

 22. anni sanoo:

  Ihana postaus! Ois kiva kuulla teidän jutuista pitkästä aikaa videolla?

 23. W-D-W sanoo:

  Niin siis tiedoksi kaikille jotka ovat imetyksestä pidättäytyneet rintojen ulkonäön takia…rinnat muuttuu jo raskausaikana, se on se hormonitoiminta, painonnousu ym. fysiologinen toiminta kehossa joka niitä muokkaa eikä suinkaan imetys. Maidonnousu ja se kuinka pitkään imettää ym. eivät ole tekijöitä jotka ”pilaa” rinnat, eli se että jättää imettämättä ei takaa sitä että rinnat pysyisi terhakoina. Imetti tai ei niin synnytyksen jälkeen hormonitoiminta sun muut heittää uudelleen häränpyllyä jolloin rinnat voi todellakin joko alkaa roikkumaan tai ei, tuurista kiinni. :D Mutta en siis soimaa heitä jotka on päättäneet olla imettämättä, koitan tässä vaan korjailla virhekäsityksiä :) t. terveydenhoitajaopiskelija ja imetysohjaaja joten tiedän mistä puhun. :D

  • Iina sanoo:

   Joo, se on kyllä ihan geeneistä kiinni, joillain muuttuu rinnat paljon jo raskausaikana, joillain ei ollenkaan, joillain imetyksen jälkeen :D itse en huomaa ulkonäössä mitään eroa, mutta koskettaessa tuntuvat erilaiselta, se tosin ei häiritse ollenkaan, hihityttää vaan :D

 24. Jenni sanoo:

  Hei! Mulla on nyt reilu 7kk vanha tyttö, hän on syönyt aktiivisesti rintaa ja kaikki mullakin mennyt ideaalisti imetyksen kanssa. Vaikka oli alussa paha rintatulehduskin jaksoin jatkaa sitkeästi eikä onneksi pilannut imetystä. Meidän tyttö on ennen nukkunut ideaalisti mut nyt on varsinainen monsteri öisin. Heräilee 2-3 kertaa yössä ja haluaa rintaa. Sit syö vähän aikaa ja nukahtaa. Tuntuu että on tullut vähä tavaksi vaan ettei meinaa saada unesta kiinni ilman rintaa. Oliko sulla ikinä samaa ongelmaa.. Oon miettinyt että pitäiskö tämän takia lopettaa imetys kokonaan koska rupean olemaan aika kypsä tähän pätkittäisiin uniin. Hän on myös viimeisen kuun aikana oppinut konttaamaan,istumaan ja nousemaan tukea vasten. Tiedä sit jos se tehnyt unet levottomaksi. JEE :/

  • Iina sanoo:

   Zelda alkoi noijin aikoihin myös heräilemään öisin, meillä auttoi kun siirtyi lastenhuoneeseen nukkumaan eikä haistanut mun maidontuoksua öisin kokoajan :) Kannattaa kokeilla ensin nukkumapaikan vaihtoa! Tsemppiä<3

 25. Elisa sanoo:

  Itsellä oli ennen vauvan syntymää rento asenne imettämiseen. Halusin sitä kokeilla ja jos se onnistuisi niin hyvä niin, jos ei niin sitten ei. Mutta kun lapsi syntyi, koinkin sen kovin tärkeäksi. Koskaan minulta ei maitoa tullut riittävästi ja koko ajan vauva sai myös korviketta rintamaidon ohessa. Tavallaan koin kaiken sen imetys ja pullorallin hankalaksi. Tavallaan pullo oli helpompi koska sitä saattoi antaa kuka vain ja helposti missä vain. Imettäessä täytyi olla tietynlaiset vaatteet että se ylipäänsä onnistui :D Lopulta pidin imetystä kuitenkin lapsen kannalta tärkeänä ja huomasin kuinka vauva nautti edes niistä pienistä hetkistä rinnalla joten otin tavoitteeksi edes sen 3kk:n imetyksen. Tuntui että maito väheni koko ajan ja vauvakin oli hämillään. Päätös imettämisen, sen vähäisenkin, lopettamisesta tuntui yllättävän vaikealta. Lopulta onneksi kävi niin että vauva itse ei enää noin 3kk ikäisenä huolinut rintaa ja imetys jäi kokonaan pois. Olo oli tavallaan helpottunut kun en itse joutunut tekemään päätöstä. Kuitenkin oli tosi haikea fiilis silti. :D Hassu asia tuo imetys kun se lopulta meille ”rennoillekin” tuo aika paljon tunteita.

 26. Tiina sanoo:

  Mun on pakko kommentoida, että imetyksessä toimii kysynnän ja tarjonnan laki. Maidon tulo ei lopu, jos rintaa tarjoaa. Maito loppuu, jos annat korviketta. On vain pari prosenttia naisista, jotka eivät biologiansa takia pysty imettämään. Itse tein sen virheen, että turvauduin liikaa pulloon, kun läheiset hysteerisinä olivat sitä tyrkyttämässä, vaikka mun lapsi selkeesti kasvoi rintamaidolla. Suomalaiset äidit huolehtivat musta ihan kauheasti siitä, kasvaako lapsi maidolla. Totta kai se kasvaa, niin on tarkoitettu. Jos saisimme vielä toisen lapsen, en antaisi korviketta lainkaan. Korvike sekoittaa oman maitotuotannon ja totuttaa lapsen liian helppoon maidon tuloon. Itse koin koko korviketouhun raskaana, ja äidinmaito on parasta vauvalle. Musta tuntuu, et seuraavan lapsen kanssa olisi enemmän itsevarmuuttakin. Mun imetykseen ei kukaan sotkeutuisi. Täällä on keskusteltu siitä, pilaako imetys rinnat. Pilaahan se tavallaan. Itse olen sitä mieltä, että imetys sen tekee, eikä raskaus. Mulla oli ainakin raskausaikana kauniimmat rinnat, kuin nyt raskauden jälkeen tai raskautta ennen. En halua syyllistää muuten ketään imetysasioista. Ihan sama, miten lastanne ruokitte, mutta imetyksessä kannattaa olla päättäväinen. Ei se maito lopu, jos tarjoat rintaa. Huoli pois.

  • Iina sanoo:

   Suomessa ollaan kyllä tosi hanakasti tarjoamassa aina pulloa (etenkin vanhemmat ihmiset) jos lapsi on itkuinen tai syö rintaa tiheästi. Mullekin monta kertaa sanottiin että eikö olis helpompi vaan se pullo, joo oishan se ehkä joissain tilanteissa ollutkin, mutta imetyksen hyvät puolet ja se läheisyys voittavat kyllä 100-0 sen helppouden. :)

 27. sarili sanoo:

  Itse olen imettänyt nyt 2kk ja aion imettää kyllä vielä jonkin aikaa, kun maitoakin tulee runsaasti :) olen saanut pakastettua sitä myös.
  semmoista tässä olen alkanut miettimään, kun tarkoitukseni olisi lähteä vappua juhlistamaan ystävien kesken ja alkoholin merkeissä et onko teillä kenelläkään tietoa kuinka kauan minun pitää sitten olla imettämättä että rinnoistani lähtee kaikki alkoholi pois?

 28. Vilma sanoo:

  Meidän poika on nyt 13 kuukautta vanha ja en suoraan sanottuna tiedä koska lopetan. Parasta olis jos poika itse tekis päätöksen lopetuksesta, mutta vähän epäilen kyseisen ihmeen tapahtumista. :D Yöimetykset lopetettiin alkuvuodesta kolme yötä kestäneen unikoulun tuloksena ja nyt jätkä nukkuu heräämättä 21.30-6.30. Mulle imettäminen on ollut yks parhaimpia kokemuksia ikinä, oon todella nauttinut siitä. Niin suuri haikeus valtaa mielen, jos ajattelen että imetys loppuis nyt, eli ehkä vielä parempi jatkaa. :D ja siis toi vapaan rinnan nännin puristelu on niin ärsyttävää, sattuu ihan sikana kun pienet terävät kynnet nipistelee!! :D

  • Iina sanoo:

   Aika samanlaisia kokemuksia täälläkin! Ei kannata lopettaa ennenkuin tuntuu että oikeasti olette molemmat siihen valmiita :) Onnea hienosti sujuneesta imetyksestä ja tsempit sitten kun joskus päätät lopettaa!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.