Fiiliksiä blogin takana

03.08.2014

Moikka! Niinhän siinä sitten kävi, että kun erikseen mainitsin postaavani illalla, en saanutkaan tätä eilen valmiiksi. Pahoittelut myöhästymisestä! Lasten verkkoidentiteettiä käsittelevä postaus oli mulle itselleni tunteita ja ajatuksia herättävä kirjoitus, ja olen iloinen että otitte sen niin hyvin vastaan, kiitos! Nämä asiat ovat mietityttäneet mua jo pitkään, kuten sanoin, enkä oikeastaan osaa tehdä yksiselitteistä ”oikeaa” ratkaisua. Eihän  sitä voi etukäteen varmaksi tietää mikä on oikein. Moni ehkä luki kirjoituksen liian mustavalkoisesti, ajatellen että blogi on tästälähtien pelkkää Iinaa, muiden joukkoon hukkuva massavirtalifestyle. Eihän se niin tietenkään tule menemään.

Joku sanoi, että uusi blogi olisi paikallaan, kun tulee näin suuria muutoksia. Pysähdyin miettimään näitä tulevia suuria muutoksia, ja eivät ne ainakaan oman blogini postaustilastojen valossa itselleni vaikuta kovin suurilta. Jos minulle henkilökohtaisesti liian yksityiskohtaiset lasten persoonallisuutta kuvaavat postaukset – kuten kehityspostaukset, tai haastatteluvideot jättää pois, se tarkoittaa käytännössä 1-3 postausta vähemmän kuukauden aikana. Nämä 1-3 postausta voin korvata muilla aiheilla.

IMG_1416Joku kysyi myös, mitä tämä muutos tarkoittaa Oton blogin kannalta. Eikö Otonkin pitäisi toimia samoin kuin minun? Siihen mulla on helppo vastaus. Ei, vaan mun pitäisi toimia niinkuin Oton. Otto on alusta asti pitänyt lapset pienemmässä roolissa blogissaan, eikä ole käsitellyt heidän persoonallisuuksiaan juurta jaksaen. Kuten Oton blogissa, myös mun blogissa lapset tulevat edelleen näkymään, mutta eivät pääosaan verrattavassa osassa. On täysin eri asia kertoa vanhemmuudesta, lasten tuottamasta ilosta tai kuvata tapahtumia joissa koko perhe on mukana, kuin raapustaa 1200 sanaa 23kk-kuulumisia.

Mulla on jonkinverran ristiriitaisia tunteita, koska mä rakastan kirjoittaa lapsistani, heidän kiinnostuksenkohteistaan ja luonteistaan. En kuitenkaan tiedä, miten sitä voisi tehdä loukkaamatta lasteni yksityisyyttä. Kun lasten ja meidän perheen nimet ovat tiedossa, ja kasvot olleet esillä, ei olisi mitään järkeä yhtäkkiä alkaa kutsumaan lapsia lempinimillä ja kuvata heitä vain takaapäin tai sutata kasvot, jotta voi kuvailla heidän persoonaansa värikkäästi. Teidän kommenttinne vahvistivat mun tunnetta siitä, että tämä on ehdottomasti oikea päätös. Ja sinulle, joka sanoit että ”heihei Tiara, oli kiva tutustua!” sanoisin, että Tiara voi itse tutustua niihin keihin itse haluaa, kun on tarpeeksi vanha.

IMG_1420En osaa vielä itsekään sanoa 100% varmuudella, miten muutos tulee näkymään blogissa, sen näyttää vain aika. Mutta kuten sanottua, perheblogi tämä on edelleen, ei mikään iina shoppailee -blogi täynnä pelkkiä ostoksia, tai mielipideblogi. Mun näköinen, meidän näköinen, positiivinen ja toivottavasti myös inspiroiva. Muutos on aina tunteitaherättävää, ainakin jossain määrin.

Ehkä olisin voinut toimia toisinkin, hitaasti vähentää vain lasten osuutta entisestään, kuten olen oikeastaan tehnyt jo vuoden ajan. Mutta mieluummin sanon nyt reilusti mitä mielessäni liikkuu, kun muutan edelleen blogiani pikkuhiljaa sanomatta mitään. Jos tämä muutos nyt karkottaa jonkun pois, niin sille mä en voi mitään. Mutta mulla on ainakin kova halu kehittää blogia, ja toivon että onnistun edelleen tuomaan blogiini kiinnostavia asioita, joista kirjoittaminen tuntuu hyvältä ja turvalliselta.

IMG_1424Ihanaa sunnuntaipäivää kaikille, ja kiitos kaikesta tuesta  jota teiltä saan<3 Te lukijat olette tämän blogin suola ja sokeri, ja ajatustenvaihto teidän kanssa tuo valtavasti hyvää mun elämään.


41 Responses to “Fiiliksiä blogin takana”

  1. Kat sanoo:

    Musta teet ihan oikean päätöksen vähentämällä lasten roolia blogissa. Blogi ehkä alkoi mammablogina aikanaan, mutta lapset kasvaa ja muuttuu, niin muuttuu blogikin. Se on vaan oikein. Lapsillakin on oikeus yksityiseen. Tämä on silti perheblogi ja varmaan päästään kuulemaan pääuutisista, synttäreiden vietosta jne. Sulla on paljon mielenkiintoista sanottavaa muistakin aiheista ja shoppailu- ym postaukset kiinnostaa aina. Jään odottamaan mihin suuntaan blogi muotoutuu ja varmasti luen tulevaisuudessakin! 🙂

  2. - sanoo:

    Moikka! Tää nyt ei aiheeseen liity, mutta mun on pitänyt monta kertaa kysyä! Minkätakia sun blogissa (eikä kai kideblogeissa muutenkaan) ole mobiiliversiota? Moni varmasti, minä ainakin selaan aina blogit älypuhelimella, ja muissa blogeissa on mobiilille tarkoitettu versio, mutta tässä sun blogissa on vaan pc -versio, ja tekstiä joutuu zoomailemaan että sitä näkee lukea. Vai toimiiko muilla mobiiliversio Iinan blogissa? Hyvää alkavaa syksyä!

    • V sanoo:

      Mäkin oon joskus huudellut mobiiliversion perään. Se olis kyllä tosi tärkeä, kuun suuri määrä ihmisiä varmasti näitä blogeja puhelimella lukee!

    • Nanda sanoo:

      Kysyin joskus viime vuonna tätä samaa asiaa Kideblogien ylläpitäjältä Helialta, ja hän vastasi että mobiiliversio on, ja se on tämä versio joka kännykällä näyttää pc-versiolta (= minun mielestäni myös hyvin kömpelöltä). Hän vastasi tuolloin, että tällä hetkellä Kideissä ollaan tyytyväisiä tähän mobiiliversion ulkoasuun ja käytettävyyteen.

      Minä en kyllä edelleenkään teidän muiden tavoin ole tähän tyytyväinen, ja olisikin mukavaa jos Iina voisit viedä asiaa eteenpäin ylläpidolle.

    • Iina sanoo:

      Iphonen omistajien on mahdollista saada mobiiliversio toimimaan, mutta muilla malleilla se ei Kideblogeissa tällä hetkellä vielä valitettavasti toimi. Mobiiliversiota ei ole haudattu lopullisesti missään nimessä, se on ehdottomasti tärkeä osa blogia, mutta juuri nyt sitä ei tosiaan ole saatavilla vielä muille kuin iphonelle! Ja Nandalle kerron vielä, että mä olen osakkaana osa ylläpitoa nykyään itsekin 😉

  3. ... sanoo:

    Ihan hyvä päätös mun mielestä 🙂 pienet lapset ja vauvat on mun mielestä aika ”massaa” (rumasti sanottu, mutten keksi nyt parempaakaan… ihan hyvällä siis tarkoitan kuitenkin) että voi tarkemmin ja huoletta kertoa heidän elämästään. Mutta tosiaan, jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus yksityisyyteen, ja Tiara varmaan alkaakin olla jo siinä iässä, että on parempi vetää vähän verhoa yksityiselämän suojaksi… kyllä hän ehtii sitten vanhempana facebookata ja vaikka kirjoittaa omaa blogiakin, jos niin haluaa. 😉

    Mutta kiva, kun blogissa kuitenkin varmasti lapset edelleenkin vilahtelevat. Itse ajattelisin, että se on vähän niin kuin minkä tahansa lapsiperheen elämää – kyllähän lapsia vanhempineen näkyy puistoissa, kaupoissa, busseissa… joka paikassa. Ja pakostikin näkee lapsia ja kuulee keskusteluja. Se ei loukkaa yksityisyyttä. Tuskin kukaan vanhempi haluaa pitää lastaan neljän seinän sisällä.

    • Iina sanoo:

      Tosi hyvin sanottu, sun kommentti oli kuin mun omasta kynästä! Ajattelen tismalleen samalla tavalla sun kanssa 🙂 Kiva että ymmärrät päätöksen ja jatkat lukemista siitä huolimatta, kiitos<3 Kaikkea hyvää sulle!

  4. Heidi sanoo:

    Mutta hei, siehän voit pitää vaikka perheelle/tuttaville jotain yksityistä blogia lapsista, jos ei tee mieli lopettaa niistä kirjoittamista kokonaan 🙂 Tää kirjottelu ku on varmaan kuitenki sulle mitä esim. scrap booking omista lapsista on monille.

  5. Hei sanoo:

    Satuin eilen illalla näkemään lapsesi ja äitisi sattumalta 🙂 kaikkea hyvää koko teidän perheelle! Ihanaa kun lapsilla on isovanhempi elämässään mukana.

  6. Jelena sanoo:

    Mun mielestä tossa ylempänä tuli jo aika hyvin sanottua. Varsinkin noi ”lapset kasvaa ja muuttuu, niin muuttuu blogikin” ja viittaus tuohon tavallisen lapsiperheen elämään on hyviä. Tarkoitan itse siis, että jos sua mietityttää, että miten rajaat lapsia pois blogista entistä enemmän, niin mieti jokapäiväistä elämää. Kuten ylempänä sanottiin, joka puolella näkee perheitä puistoissa ja rannalla ja väkisinkin kuulee lapsen ja vanhemman välisiä keskusteluja. Mieti asiaa tämän pohjalta ja jaa asiat, jotka tuntuvat tavalliselta elämältä, jota jokainen näkee koko ajan ympärillään 🙂

  7. Nami sanoo:

    On ihailtavaa miten ajattelet lapsiasi ja heidän tulevaisuuttaan. Olet ihana ja rakastava äiti ja lapsesi arvostavat varmasti sinua paljon 🙂 ihanaa elokuun alkua sulle Iina ja koko teidän perheelle 🙂

  8. Emma sanoo:

    Mun mielestä sä teit fiksun päätöksen tässä! Hienoa, ettei blogi kuitenkaan muutu aivan täysin ”lapsettomaksi”, vaan lapsia näkyy toivottavasti vieläkin postauksissa, vaikkei enää niin suuressa osassa kuin ennen.
    Mä olen seurannut sun blogia jo useamman vuoden ajan ja aion vastaisuudessakin pysyä lukijana, niin ihana blogi tämä on! Yksi asia, joka erottaa sut positiivisesti monista muista suosituista bloggaajista on se, että sä vastaat kunnolla kommentteihin. Monet vastaavat vain negatiivisiin tai provosoiviin, mutta sä vastaat kivoihinkin kommentteihin 🙂 Se on mun mielestä mahtavaa, koska siitä saa kuvan, että välität meistä lukijoista :’D
    Ps, aivan ihania kuvia tytöistä!

    • Iina sanoo:

      Kiitos ihan hurjan paljon<3 Mä oon tosi otettu sun sanoista! Kiva että mun päätös oli sunkin mielestä oikea, ja jatkat seuraajana siitä huolimatta! Ehdottomasti blogi säilyy perheblogina, ja lapset tulevat näkymään postauksissa 🙂 Mä välitän teistä lukijoista todella, ja mua harmittaa kun kesän aikana olen ollut niin surkean hidas vastaamaan kommentteihin, kuten tähänkin nyt. Yritän ehdottomasti kiristää tahtia syksyä kohti! Kaikkea hyvää ja ihanaa alkanutta syksyä sinulle<3

  9. Pitkäaikainen lukija sanoo:

    Kun kirjoitit, että vähennät lasten osuutta blogissasi, ei se kuulostanut itselleni mitenkään suurelta muutokselta. Vaihteleehan tiettyjen aihealueiden määrä muutenkin. Välillä enemmän kotijuttuja kun taas välillä mielipidekirjoituksia.
    Mun mielestä teit hyvän päätöksen blogisi suhteen. Tykkään tavastasi kirjoittaa ja tuskin koskaan lopetan blogisi lukemista. Käyn välillä jopa monta kertaa päivässä katsomassa, onko uusi postaus tullut 😀

    • Iina sanoo:

      Ihanaa kuulla, että päätös oli hyvä mielestäsi, eikä saa sinua lopettamaan lukemista 😀 Kiitos ihan hurjan paljon<3 Mun mielestä on mahtavaa, että mulla on sunkaltaisia pitkäaikaisia lukijoita, jotka ovat nähneet blogin kaikki vaiheet ja pysyneet mukana! Kaikkea hyvää sulle ja ihanaa elokuuta<3

  10. Katarooma sanoo:

    Mää luen tätä blogia edelleen, koska kokonaisuus on hyvä. En lue lasten takia tai vaatteiden takia, vaan koska juttuja on laidasta laitaan ja hyvin kirjoitettuna. Mietittynä ja tasapainoisesti.

  11. Anni sanoo:

    Moikka Iina!

    Eksyin aikoinaan sun blogiin Facen kautta, kun joku kaveri oli tykännyt jostain Tiara -videosta. Mun oli pakko päästä lukemaan a) mistä noinkin mieleenpainuvat lasten nimet tulevat, b) kenen lapsi on noin äärettömän suloinen ja c) kuka kuvaa noinkin pientä lastaan Internettiin. Ja mikään edellä mainituista asioista ei missään nimessä ollut negatiivisia.

    Ahmin kaikki aiemmat postaukset ja hääblogin ja jäin seuraamaan päivittäiseksi anonyymilukijaksi. Sun tapa kirjottaa, fiksu mutta nuorekas tyyli puri muhun. Mutta kaikkein suurimpana jäin koukkuun Tiaraan ja Zeldaan. Odotin aina postauksia ja etenkin videoita tytöistä! Jotenkin ehkä karmivaa, että oon aivan ihastunut teidän tyttöihin ja täytyy sanoa, että haluaisin itse tulevaisuudessa olla osaltani samanlainen vanhempi kuin te Oton kanssa olette.

    Toki se, mitä teidänkään vanhemmuudesta tiedän, on vain pintaraapaisua todellisuudesta, mutta silti koin että olette aivan huippuvanhempia. Tiara ja Zelda saavat mahtavan esimerkin teistä ja elämänasenteestanne. Musta on ihana katsoa videoita jossa keskustelette lasten kanssa, teillä on taito laskeutua lapsen tasolle, sekä myös opettaa… Karkaan nyt suuresti alkuperäisestä aiheestani.

    Mun oli siis pakko tulla ensimmäistä kertaa kommentoimaan, kun tämä (ja edellinen samaisesta aiheesta) postaus toi niin paljon ajatuksia. Vaikkakin sanoin olevani teidän tyttöjen suuri fani, osoitit tässäkin asiassa kypsyytesi ja tilannetajusi. Musta on ollut ihana seurasta esim. Tiaran puheen kehitystä videoissa, sekä Zeldan vauva vaiheesta taaperoon siirtymistä kehityspostausten muodossa. Siltikään ratkaisusi vähentää tyttöjen näkyvyyttä blogissa ei tule ajamaan mua pois. Tulen aina odottamaan postausta tytöistä mutta myöskin odotan jokaista muutakin postausta.

    Oot noussu ehdottomasti mun lempiblogiksi ja tulet varmasti pysymään ykkösenä. Lukijana koen sut älyttömän mielenkiintoseksi, samoin koko perheesi ja luen myös Oton blogia. Ja nimenomaan siksi, että ne kiinnostuksen kohteet ovat niiiiin erilaisia omiini verrattuna.

    Kiitos siis ajatuksia herättävästä ja viihdyttävästä blogista! Toivon kaikkea hyvää teidän perheelle, on hienoa että teet juurikin niin kun koet itse oikeaksi, et mielyttääksesi muita.

    • Iina sanoo:

      Voiei sun kommentti pelasti mun koko sunnuntaipäivän kun luin sen silloin! Olisin halunnut vastata heti, mutta en kehdannut alkaa poimimaan jotakin kommenttia toisten joukosta ja vastata pelkästään siihen! En tiedä miten voisin kiittää sua tarpeeksi, niin ihana sun kommenttisi oli. Kiitos ihan mielettömän paljon, toivottavasti ymmärrät, miten paljon sun sanat mulle merkitsee 🙂

      Mä teen vanhempana parhaani, ja mun suurin toive on että tytöt saavat kasvaa onnellisena koko elämänsä, ja saavat parhaat mahdolliset eväät elämään. Mikään ei ole mulle tärkeämpää, kuin yrittää olla paras mahdollinen äiti tytöille! Ja siksi juuri sun sanat lämmittivät mun mieltä niin paljon<3

      Kaikkea hyvää sulle myös, ja ihanaa että pysyt täällä jatkossakin! Saa tulla kommentoimaan useamminkin, sulla on kirjoittamisen lahjoja, ja sun kanssa ois varmasti mielenkiintoista keskustella enemmänkin!! 🙂 Ihanaa alkanutta elokuuta myös<3

  12. anna sanoo:

    taas osasit sanoa asiat just eikä melkein niin kuin ne on. 🙂 en tiennyt aiemmin, että aidosti inspiroivaa blogia voisi ollakaan, mutta nyt olen löytänyt sen..

    • Iina sanoo:

      Voi itku mä en kestä näitä teidän kommentteja, olette liian ihania!!! Kiitos ihan hurjasti, mä toivon että blogi inspiroi jatkossa myös! Kaikkea hyvää sinulle<3

  13. limppu sanoo:

    Täysin oikea ratkaisu minunkin mielestäni. Oon joitakin äitiysblogeja seurannut ja välillä kauhistellut miten paljon lapsen elämästä kerrotaan, musta jopa jotkut FB-kaverini kertovat lapsistaan nettiin ihan liikaa, puhumattakaan siitä millaisia kuvia välillä julkaistaan. Mielestäni näissä asioissa on tärkeää muistaa lapsen ihmisarvo ja oikeus omaan mielipiteeseen ja mahdollisuuteen muodostaa oma identiteettinsä. Lapsella tulee olla mahdollisuus vaikuttaa itse omaan näkyvyyteensä internetissä, ja niin kauan kuin lapsi ei itse osaa/ymmärrä määritellä sitä, se tulee tehdä mahdollisimman neutraalisti ja sillä tavalla, ettei se tule loukkaamaan lasta.

    • Iina sanoo:

      Kiitos<3 Mä olen sun kanssa samaa mieltä, ja siihen pyrin, että lapset nimenomaan näkyvät blogissa mahdollisimman neutraalisti, ja siihen etten koskaan loukkaa lasteni yksityisyyttä tai heitä itseään sillä, mitä kirjoitan tai jaan blogissa muuten. 🙂

  14. Emma sanoo:

    Sä teit munkin mielestä tosi fiksun päätöksen tässä. Kiva kuitenkin, ettei blogi muutu silti ihan kokonaan ”lapsettomaksi”, vaan tytöt ovat vain pienemmässä osassa kuin ennen 🙂
    Mä olen ollut sun lukijana jo useamman vuoden ja aion kyllä olla jatkossakin, niin kiva blogi tämä on! Esimerkiksi se on mun mielestä tosi hienoa, että sä vastaat kaikkiin kommentteihin kunnolla, etkä vain negatiivisiin tai provosoiviin kuten moni muu suosittu bloggaaja. Siitä tulee sellainen tunne, että sä välität meistä lukijoistasi! :’D
    Ps, aivan ihania kuvia tytöistä!

    • Emma sanoo:

      Ääh, kirjoitin melkein saman kommentin kaksi kertaa, kun luulin etten ehtinyt lähettää ensimmäistä ennen tietokoneen sammumista 😐 Sori!

    • Iina sanoo:

      Aa joo mietinkin että vastasin jo melkein samanlaiseen kommenttiin! Mut ei se mitään, ennenkaikkea iso kiitos siitä, että jaksoit tulla kommentoimaan uudelleen, kun ajattelit että eka kommentti ei tullut. Siitä jos mistä tulee sellainen fiilis, että välität!! 🙂 <3

  15. st.brigitten sanoo:

    Käsittämätöntä, miten joku voi edes arvostella sun päätöstä. Mulle on ollut itsestäänselvää, että jokainen bloggaaja vähentää henkilökohtaisia asioita kun blogi kasvaa suuremmaksi. Ihmettelijöille voisi esittää kysymyksen: Kertoisitko sinä 5-vuotiaasta lapsestasi hänen henkilökohtaisia asioita vastaantulijoille?

    Muuttui blogi mihin suuntaan tahansa, minä pysyn lukijakunnassa ja odotan innolla postauksiasi niin kuin tähänkin asti <3

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos ihana<3 Sä olet yksi niistä, joiden nimimerkin mä muistan ja joiden kanssa vaihdettuja kommentteja mulla on jäänyt mieleen! Ihana että pysyt täällä myös jatkossa 🙂 Ja joo, mä olen samaa mieltä että sen pitäisi olla itsestäänselvää, mutta muutokset aiheuttavat aina närää, olivat ne mitä tahansa!

  16. . sanoo:

    Onks sulla jääny tarkoituksella vastaamatta hiusvideon kommentteihin kun oot kuitenkin sen jälkeisiin vastannut 😮

    • Iina sanoo:

      Ei oo jäänyt tarkoituksella, kiitos kun sanoit! Vastaan niihin ja kaikkiin muihin heti kun palaan mökillä, pahoitteli viivästyksestä! Loppukesä on vienyt mennessään 😀

  17. Minävaan sanoo:

    Hyvä Iina! !Mä oon täällä ruudun takana ainakin sun positiivisen asenteen sekä aidon ja viihdyttävän blogin takia, enkä sen takia, että mun tarvis tietää Tiarasta ja Zeldasta joka ikinen yksityiskohta. Tietenkin on kiva lukea neitien kuulumisista mutta ymmärrän täysin, että haluat suojata lastesi yksityisyyttä ja välttää sitä, että tytöt lokeroitaisi tietynlaisiksi blogisi perusteella. Ja vaikka tänne eksyinkin silloin pahimmain teini-iän vauvakuumeessa lukemaan Tiaran kuulumisia niin kyllä mä oon kasvanut tähän blogiin niin kiinni, että aika paljon muutoksia saisit tehdä, että mut sais häädettyä. Ja uskon, että täällä on aika monta muutakin, jotka todella pitävät kaikista sun kirjoituksista, eikä vain jostain lasten luonnetta syväluotaavista postauksista. Hyvä päätös, just siks, että se on sun päätös! 🙂

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos ihan hirmuisen paljon<3 Sunkin sanat merkitsivät mulle todella paljon! Pieni uskonpuutos tuli, kun tuntui että niin moni oli sitä mieltä, että blogissa ei ole enää mitään mielenkiintoista, jos lapsijutut loppuvat! Musta on ihana kuulla, että olet kasvanut blogiin kiinni, niinkuin sanoit! Teistä lukijoista on tullut mulle myös hirveän tärkeitä ja odotan aina, että pääsen vaihtamaan fiiliksiä tai kuulumisia tai mitä milloinkin teidän kanssa! Kiitos vielä ja ihanaa elokuuta sulle<3

  18. Täällä suunnilla on ollut aika lailla samanlaisia ajatuksia viime aikoina. Asia tuli ajankohtaiseksi, kun oma mieheni minulle asiasta sanoi, ja silloin se jotenkin kolahti. Muutoksen tuulia siis täälläkin suunnalla todennäköisesti tulossa! Sulla on Iina ihana blogi kokonaisuudessaan! <3

    http://mkasvukipuja.blogspot.fi

    • Iina sanoo:

      Kiitos hirmuisesti sulle<3 Myös sinä olet yksi niistä vakkareista, jotka mulla ovat jääneet mieleen, ja joiden kommentteja odotan! Kiva että ymmärrät päätöksen, kun samanlaisten juttujen keskellä painiskelet itsekin 🙂 Tsemppiä muutokseen, se on aina jännittävää!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.