Kamera, joka pelasti mun talven

02.12.2014

Olympus OM-D E-M-10, kamera joka pelasti mun talven, tai ainakin alkutalven. Sain kuukaudeksi tämän Olympuksen ihanan kameran lainaan, ja voin ihan rehellisesti sanoa että itkettää kun pitää siitä vielä luopua! Mä en ole koskaan testannut parempaa kameraa, vaikka aika montaa järkkäriä, kompaktijärkkäriä ja pokkaria on tullut testattua vuosien varrella.

Jo ensimmäiset postaukset joissa olin ottanut kuvat tällä kameralla aiheuttivat kysymystulvan kamerasta ja sen ominaisuuksista, enkä ihmettele. Parannus kuvanlaadussa on vaan niin huikaiseva! Ihmeellistä, että keskellä vuoden pimeintä aikaa mun ei tarvitse stressata iltapäivähämärässä kuvaamisesta, tai kuvien epätarkkuudesta, OM-D, tuttavallisemmin OOÄMGEE hoitaa kaiken.

P1010156xKuvattu iltapäivän hämärässä, aukko f 1.8 valotusaika 1/60s

Olen testannut OM-D:täni auringonpaisteessa, pilkkopimeässä, pilkkopimeässä katulampun valossa, hämäränä päivänä sisällä, valoisana päivänä sisällä ja oikeastaan vaikka ja missä olosuhteissa. Kertaakaan en ole vielä pettynyt. Uskomattominta on kyllä se mihin kamera pystyi katulampun valossa, illalla kello kuuden aikaan kun oli aivan pimeää. En käyttänyt lisäsalamaa, en käyttänyt kameran omaa salamaa, otin vaan kuvia ja ne olivat tarkkoja, hyvän värisiä ja kivoja.

P1010294x P1010311xMolemmat kuvattu katulampun valossa, pilkkopimeässä ilman salamaa, aukko f 1.8 valotusaika Tiaran kuvassa 1/60s ja yhteiskuvassa 1/40s

Mulla on lainassa kameran kanssa myös 25mm Zuiko-objektiivi, joka on muoto- ja asukuvien ottamiseen ihan nappivalinta. Se on pienikokoinen, niinkuin kamera itsessään, ja siitä saa kauniin syvyysterävyysefektin. Objektiivissa on sama aukko kuin mun oman järkkärin 50mm/f 1.8 -objektiivissa, mutta tuo 25mm objektiivi antaa paljon enemmän liikkumavaraa, mikä on tosi näppärää. Siinä missä 50mm objektiivilla joutuu menemään kolmen metrin päähän että saa kokonaisen ihmisen kuvaan, 25mm -objektiivilla riittää paljon pienempikin etäisyys. Etenkin sisällä kuvatessa tämä on ehdottoman tärkeää. Silti objektiivi on todella valovoimainen ja tosiaan sillä saa kauniin syvyysterävyyden kuviin.

P1010242xKuvattu päivänvalossa, aukko f 1.8 valotusaika 1/1000s

Näin talvella käytössä on melkein jatkuvasti f 1.8. Siinä missä mun omalla järkkärillä tuota aukkoa käytettäessä kuvat ovat usein epätarkkoja, Olympus tuottaa pelkkää priimaa. Mun omalla järkkärillä osa kuvista on jalustallakin otettaessa epätarkkoja. Olympuksella epätarkkoja kuvia ei tule vaikka kädet vähän tärisisivät tai lapset juoksentelisivat, tarkennus on tosi nopea ja hyvä.

P1010185xKuvattu iltapäivän hämärässä, aukko f 1.8 valotusaika 1/80s

Upeinta on mielestäni se, miten hyviä kuvia kameralla saa otettua myös keinovalossa sisällä. Kuvat eivät koskaan ole tippaakaan keltaisia tai epätarkkoja, toisin kuin Canon eos 600:D:llä jota olen tähän asti tottunut käyttämään. Ennen välttelin viimeiseen asti keinovalossa kuvaamista, koska kuvista tuli vaan niin noh kauheita. Mutta nyt se ei ole katastrofi jos jotain pitää kuvata vielä auringon laskettua kotona, vaan päin vastoin.

P1010024xP1010210 P1010753xKuvat otettu kaikki hehkulampun valossa, aukko f 1.8 valotusaika kaikissa 1/60s

Kamera on niin tervetullutta vaihtelua megakokoiselle järkkärille, ettei tosikaan. Sitä on maailman helpointa kuljettaa laukussa mukana, ja ottaa mukaan kaikkialle. Myös kaulassa se kulkee kivasti, eikä ole jatkuvaa pelkoa siitä että se kaulassa törmäisi johonkin. Toki 25mm objektiivikin auttaa, kun ei ole sieltä massiivisimmasta päästä.

P1010811xKuvattu aamuhämärässä meidän pimeässä kodissa, aukko f 1.8 valotusaika 1/8s

P1010785Meillä oli siis näin hämärää sämpylöitä kuvatessa :D

Mä oon alkanut ottamaan enemmän kuvia kuin ennen, koska musta on vaan niin ihana katsoa ottamiani kuvia ja haastaa kameraa, katsoa mihin se pystyy. Tekisi mieli pitää oikein jotkut talvikuvaukset meidän lapsille vielä kun kamera on käytössä! Tulen kirjoittamaan vielä lisää kamerasta ennen testijakson loppua, ja ajattelinkin kysyä teiltä, että mitä haluaisitte siitä tai valokuvauksesta yleisesti tietää? Kiinnostaako teitä vinkit talvikuvaukseen tai vinkit lapsikuvaukseen? Mikään ammattilainenhan mä en ole missään määrin, mutta jonkin verran kokemusta on näiden vuosien aikana karttunut, ja osaan mä ainakin jotain vinkkejä varmasti antaa!

Oletteko kokeilleet Olympuksen kameroita? Kiinnostaisiko teitä kuvausvinkit? Millaisella varustuksella itse kuvaatte talvella?


17 Responses to “Kamera, joka pelasti mun talven”

 1. Olivia sanoo:

  Wou! Mulla on kans 600D ja se on kyllä palvellut hyvin, mutta kyllä välillä sisällä keinovalossa otetut kuvat on ihan hirveää tavaraa. Kiinnostaisi tietää lisää tästä kamerasta!

 2. Uraäiti sanoo:

  Tämä on ilmeisesti sama taikakalu, joka on ollut monella Indiedaysin bloggaajalla? On kyllä upeita kuvia, jotenkin liian hyviä ollakseen totta… Ja tässä on se puhelimella etäkäytettävä itselaukaisin? *Tahtoo*

 3. Nicole sanoo:

  Mulla kauhee kamera kuume eikä tää helpottanu sitä yhtään! :D Mä en vaan noita säätöjä osaa itse tehdä eikä oikeesti jotenkaan aivokapasitettii riitä niitä opettelemaankaan. Eli millasia kuvia tällä kameralla saa automaattisella säädöllä? :)

 4. Hannele sanoo:

  No ohhoh, aikamoista! Mä olen katsellut Olympus Peniä vähän sillä silmällä, mutta tuo saattais olla kans hyvä vaihtoehto… Hmmm…

  <3 Hannele
  http://www.rakkaudellahannele.fi

 5. Saija sanoo:

  Ehdottomasti kiinnostaa vinkit!:)

 6. henu sanoo:

  vitsit iina toi sun kuva on niin kaunis, täydellinen :))

 7. SaaraT sanoo:

  Minä oon semmonen lukija, että lukisin sun blogia, vaikka kuvat olis otettu pelkällä puhelimella :D Mulma ei niin oo väliä, mutta kieltämättä tosi hyviä kuviahan nuo on kun asiaan kiinnittää enemmän humiota!
  Mutta se mikä mun huomion kiinnitti, niin osaako Zelda kaataa ite maitoa? :D Vai ehtikö vaan olla äitiä nopeampi :P

 8. Essi sanoo:

  Eikön ookkin aivan ihana kamera! :) Mä itekkin oon sen vasta hommannut ja vielä ihanan värikkäänä oranssina! Välillä sitä ulkomuotoakin tulee vaan tuijoteltua, koska se on myös visuaalisesti kaunis kamera. Mulla on myös ollut vaikka minkälaista kameraa ja järkkäriä, mutta mikään ei oo ollu niin hyvä kun tää OOÄMGEE :D. Hyvän lempinimen oot keksiny! :D Hommasin myös 75mm järkäleobjektiivin, mutta se on niin loistava, että ei haittaa vaikka vähän isompi onkin ja kauemmas joutuu menemään kuvia ottaessa. Se on iteasiassa ihan loistava mulle, koska oon vähän paparazzi niin mun kohteet ei huomaa, kun otan niistä kuvia jostain pimeestä nurkan takaa ;).

 9. Nimetön sanoo:

  Ei juku! MISTÄ SAAN OSTETTUA TOMMOSEN KAMERAN?!

 10. […] sillä jossa on aukon esivalinta valmiina. Näin talvella se aukko on yleensä aina kuvatessa se aiemmassa tekstissä mainittu f. […]

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.