Turvallisin mielin päivähoitoon

24.02.2015

Meillä oli tosiaan viime viikolla myös se päiväkodin kotikäynti, vaikka mä olinkin kipeänä. Sitä en lähtenyt perumaan, koska se olisi vaikeuttanut tämän viikon aikatauluja ja päiväkotiin tutustumista. Skarppasin hulluna torstaiaamuna vaikka olo oli hutera ja kuume huiteli korkealla, ja selvisin kuin selvisinkin hengissä, vaikka sen jälkeen iskikin hullu väsymys. Käynti kesti tunnin verran ja se meni niin hyvin, että mulla ei ole epäilyksen häivääkään siitä etteikö hoidon aloitus sujuisi lapsilla kivasti.

Heti kun ovi aukesi, lapset olivat aivan täpinöissään ja veivät heti kaikki omaan huoneeseensa leikkimään. Sillä aikaa kun mä kävin Zeldan omahoitajan kanssa läpi kaikki Zeldan tärkeimmät jutut, tytöt esittelivät puolet leluistaan ja piirsivät kahden muun kanssa omassa huoneessa eivätkä kertaakaan kyselleet mun perään. Huoneesta kuului iloinen papatus, ja mun kaikki jännitys kaikkosi saman tien lasten pärjäämisen suhteen. Tytöt tulivat kaikkien kolmen kanssa todella hyvin toimeen, ja uskon että myös toivat omaa luonnettaan ja niitä tärkeimpiä juttujaan esille kattavasti tuon tunnin aikana.

IMG_1706x IMG_1711x

Mua huoletti myös kovasti se ruotsin kieli, joka ei ole meidän tytöillä yhtä vahva kuin suomen kieli. Mutta senkin suhteen mulla on jännitys hävinnyt, kun mä tajusin että tytöt itse eivät kiinnittäneet mitään huomiota siihen että heille ei puhuttu ollenkaan suomea (vrt. yleensä Otto puhuu ruotsia ja minä samalla suomea). Välillä he sanoivat jotain ruotsiksi, ja kovasti selittivät suomeksi touhujaan myös kokoajan. Kaikkien nimet jäivät tytöille mieleen ja kaikki olivat kuulemma kivoja. Arvatkaa vaan ollaanko torstaista lähtien laskettu öitä siihen että päiväkoti alkaa! Yhtenä iltana vielä oikein erikseen tivattiin että milloin päiväkotiin saa jäädä ihan yksin niinkuin isot tytöt ja pojat, ja äiti ja isi lähtevät töihin. Eli homman nimi on heille ainakin selvä, toivottavasti se toimii kivasti myös käytännössä.

Myös Tiaran luonteesta kyseltiin, kuten myös meidän kasvatustavoista ja siitä miten tytöt yleensä käyttäytyvät missäkin tilanteessa, esimerkiksi jos harmittaa tai jos ovat oikein iloisia. Tuntui tosi turvalliselta ja hyvältä saada kertoa näistä asioista, ja musta on todella hienoa että jokaisen lapsen yksilölliset tavat ja tarpeet otetaan huomioon. Sain vastaukset kattavasti myös kaikkiin omiin kysymyksiini hoitopäivistä, tarpeellisista varusteista ja päivien aktiviteeteista. Kiitos paljon teille lukijoille, teidän neuvojen ansiosta osasin kysyä paljon sellaisia juttuja joita muuten en olisi tajunnut ajatellakaan, jotka kuitenkin vaikuttavat paljon tulevaan arkeen!

IMG_1735x IMG_1748x

Edelleen mä olen sitä mieltä, että tämä kotikäynti ja pehmeä lasku päivähoitoon ovat ihan uskomattoman laadukasta ja hienoa palvelua, enkä olisi villeimmissä kuvitelmissanikaan osannut uneksia että päivähoitoon valmistautuminen voisi olla näin ihanaa, lämminhenkistä ja turvallisen tuntuista. Tämä päiväkoti henkilökuntineen vaikuttaa juuri sellaiselta, johon vien lapset hyvällä fiiliksellä, tietäen että heidät oikeasti otetaan huomioon, heitä kuunnellaan ja heitä autetaan ja tuetaan kaikessa.

Ollaan käyty nyt eilen ja tänään tutustumassa päiväkotiin. Eilen ulkoiltiin yhdessä muiden kanssa, ja tänään oltiin tutustumassa sisätiloihin. Molemmat menivät tosi hienosti, tytöt lähtivät samantien leikkimään ja tutkimaan, eivätkä kiinnittäneet muhun juuri mitään huomiota. Kumpikaan ei olisi halunnut lähteä kotiin edes, vaan jäädä kavereiden kanssa leikkimään. Tänään tytöt saivat nähdä omat naulakkopaikkansa ja omat nukkumapaikat, ja tällä hetkellä molemmat ovat lepäämässä omassa huoneessaan, koska harjoitellaan päiväkodin lepohetkiä varten. Kummasti päiväunet saivat paljon positiivisemman vastaanoton kun oli kyse päiväkotia varten harjoittelusta ;)!

IMG_1765x

Meidän tämä aamu oli kuin pahimman luokan farssi, tai oikeastaan koko yö. Mulle tuli yöllä niin kova yskä että nukahdin vasta aamuneljältä. Aamulla herättiin kyllä ajoissa, kaksi tuntia ennen lähtöä, ja oltiin laitettu kaikessa rauhassa ulkovaatteista lähtien kaikki jo valmiiksi melkein tuntia ennen kuin piti olla paikalla (matkaan menee lyhimmillään bussilla n. vartti). No, tietenkin viimehetkellä sitten tuli molemmille sellainen hätä joka vaatii kaikkien vaatekerrosten riisumisen ja uudelleenpukemisen, ja näin me hienosti myöhästyttiin molemmista busseista joilla piti mennä. Siitä huolimatta että näistä asioista oli kyllä huolehdittu jo ennen pukemista. Tämän jälkeen hypättiin vahingossa sitten väärään bussiin (jota seistiin odottamassa vartti) kun katsoin yhden numeron väärin ja tehtiin turha ylimääräinen lenkki bussilla, eikä päästy yhtään eteenpäin.

Lopulta me päädyttiin kävelemään koko matka, mikä mun tämän hetkisellä kunnolla tarkoitti erittäin hidasta kävelyä koska muuten olisi tullut hirveä yskä, niinkuin eilen kävi kun kiireessä yritin hiihtää menemään. Ei näin. Huomenna taidan asettaa deadlineksi tuntia aiemman ajan jolloin pitää olla ulkona ovesta, niin jos me vaikka ehdittäisiin. Uskon että nämä kuskaamiset sujuisivat huomattavasti paremmin jos olisin jo täysin terve, mutta nyt kun en ole ihan parhaassa vedossa niin nämä matkat aiheuttavat järjetöntä stressiä, vaikka eivät ole edes pitkiä.

Kuten sanoin hoitajillekin, mua ei enää juurikaan jännitä se miten tytöt pärjäävät hoidossa, vaan enemmänkin se että miten sitä itse tottuu uusiin rutiineihin. Lisäksi jännitän myös tätä flunssaa tai mikä lie onkaan, että voisiko se ystävällisesti lähteä huitsinduudeliin ennen ensi viikkoa, kun ihan oikeasti olisi käyttöä sille koko aivokapasiteetille ja täydelle toimintakyvylle. Tämän viikon jokapäiväiset menot useampaan paikkaan eivät ehkä edesauta paranemista, mutta jos vaikka sitten viikonloppuna ottaisi ihan iisisti eikä liikuttaisi sormenpäätäkään. Vaikka fyysinen olo on kurja, mieli on hyvä. Eiköhän kaikki suju ihan hyvin ensi viikollakin! Kiitos teille kaikille ihanille onnitteluista, ootte parhaita<3

Ihanaa tiistaipäivää <3

 


22 Responses to “Turvallisin mielin päivähoitoon”

 1. Juulia sanoo:

  Niin reippaita tyttöjä :) Ja sinä myös! :)

 2. Annina sanoo:

  Kuulostipa kivalle tuo kotikäynti ja mukavaa, että tytöt jo kovasti odottavat päiväkodin aloitusta :) Tää flunssa on ihan kamalaa, just kun luulee, että helpottaa niin johan taas mutkan takana pahenee :( !!!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No kyllä, todellinen helpotus että kaikki on sujunut niin kivasti tämän päiväkotiasian suhteen :)! Ja joo, mä oon jo aivan menettänyt toivoni tän flunssan suhteen, seuraava tavoite on olla kesään mennessä terveenä! :D Tsemppiä sinne flunssan kanssa<3

 3. Minävaan sanoo:

  Paljon onnea uudesta työpaikasta ja voi miten reippaasti tytöt on aloittaneet matkan kohti uutta arkea :) Ihanaa, että paikka on noin turvallinen ja tytöille mieluinen!

  Eilinen postaus ja tämä postaus sai jotenkin niin hyvälle mielelle, vaikka itelläni onkin kaikki opiskelu-, työ- ja asumisjutut yms. vähän sekaisin nyt ja tähän päälle vielä se, että viimeinenkin teinivuosi on ihan just ohitettu, iik, niin on ihanaa iloita muuden puolesta (en olisi uskonut että tuntemattoman puolesta voi näin paljon iloita, mutta uskottava se on) :)

  Tsemppiä ja iloa teille uuteen arkeen, kyllä kaikki varmasti lähtee sujumaan. Pienet (ja vähän isommatkin) farssit on varmasti tuttuja kaikille ja ihan inhimillisiä :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi miten ihana sä olet, kiitos hurjasti<3 Tosi kiva kuulla että nämä tekstit saivat sut hyvälle mielelle! Mä toivon että sulla selkiytyy omat kuviot mahdollisimman hyvin ja nopsaan, tsemppiä järjestelyyn! :) Ja joo, kyllä ne farssit taitaa valitettavan tuttuja olla kaikille, onneksi niistäkin pääsee yli ja myöhemmin voi jo nauraa :D Aurinkoista loppuviikkoa sinne<3

 4. minä vaan sanoo:

  Hei! :) Oon melko uus lukija, joten en tiiä mikä tuo ruotsihomma on, ootko tehny siitä joskus postausta? (Jos olet voisitko linkata sen vastaukseen?) Ku tytöt meni vissiin ruotsinkieliseen päiväkotiin niin ajattelin vaan. Onko Otto ruotsinkielinen?

 5. marika sanoo:

  Hei! Kuulostaa tosi kivalta ja hyvältä palvelulta. :) Mietin että mitä kotikäynti siis tarkoittaa? Tai siis tajusin, että päiväkodista tulee hoitaja käymään ja tutustumaan lapsiin ja vanhempiin, mutta tuleeko hoitajan mukana myös muita lapsia? Vai ymmärsinkö jotain ihan väärin :D

 6. anna sanoo:

  siis tuollainen kotikäynti olis niin kiva! Harmi, kun en ole täällä päin sellaisesta kuullutkaan.. tsemppiä sinne taudin selättämiseen ja onnittelut huipusta työpaikasta :)

 7. Tiia sanoo:

  Aika huippujuttu kyllä tommonen kotona tutustuminen, ei tosin taida olla kovin yleistä ainakaan kunnallisissa päikyissä. Ainakaan meillä ei ole semmosta mahdollisuutta, vaan vanhemmat tulevat päiväkodille tutustumaan ja pitämään ns.alkukeskustelua ja sitten mahdollisimman paljon lasten kanssa tutustumaan.
  Toivottavasti sun flunssas helpottaa, koska päiväkodin alottaminen saa lapset usein melkosiin sairaskierteisiin. Opiskeluaikana olin itekin jokaisen päiväkotiharjottelun aikana kipeenä. :D Nyt on onneks jo sen verran immuuni, ettei taudit enää juuri tartu.

  Tsemppiä tytöille päikkyuralle! On sen verran reippaita tyttösiä, että eiköhän se suju ihan ongelmitta. :) Tsemppiä myös äitille (ja isille) joille se alku on usein vielä hankalampaa kun lapsille!

  T.Tiia

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Joo ei ole vielä munkaan käsittääkseni kovin yleistä, mutta Helsingin kaupungin ruotsinkielisissä päiväkodeissa tämä on yleinen käytäntö! :) Mä olin itse aina pienenä kipeä kun olin päiväkodissa, tai siis sieltä aina tarttui mulle kaikki :S Mutta täytyy toivoa että kunhan he pääsevät alkuun päiväkodissa käynnissä niin ei tarttuisi sitten enää flunssat! Ja kiitos paljon tsempistä, toivottavasti kaikki menee hyvin! Ihanaa kevättä sinulle<3

 8. Emmye sanoo:

  Pikaisia paranemisia!! Teillä alkaa hoito aika hyvään aikaan. Zelda on sen verran nuori, että sopeutuu hyvin ja toisaalta isosisko on samassa paikassa. Ja eikö ole kuitenkin jo ollut menossa Tiaran kanssa kerhoon? Tiara taas on ollut siellä kerhossa ja tietää, että hoidossa on aikalailla samanlaista toimintaa kuin kerhossa ja on kuitenkin ymmärtääkseni tykännyt olla siellä. Ja tuon ikäiselle alkaa jo kaveritkin olemaan tärkeitä. Sun pitää vaan muistaa ekoina aamuina näyttää reippaalta, vaikka kuinka itkettäisi yms. Itkeä kannattaa vasta kulman takana, kun lapset eivät näe. Meillä ainakin alku oli paljon rankempi minulle kuin tytölle.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon<3 Kyllä, Zelda on jo pitkään halunnut mennä Tiaran mukaan sinne kerhoon :D Päiväkoti on ihanan pieni ja kotoisa, ja tytöt näkevät varmasti toisiaan siellä useamman kerran päivässä ja saavat toisistaan turvaa, vaikka eri ryhmissä ovatkin. Ja ihan totta, tästä me sielläkin puhuttiin just että pitää itse vaan olla reippaana, eikä näyttää jos tuntuu haikealta tai itkettää! Ja Tiarakin on kyllä aivan innoissaan hoidosta, enemmän olen tosiaan itsestäni huolissaan :D Mukavaa viikonloppua<3

 9. Taru sanoo:

  Löysin vasta blogisi ja haluisin lähettää kiitokset! Jään seuraamaan juttujasi, olet piristävä bloggaaja! :)

 10. Kaisu sanoo:

  Kivaa, että tytöt ovat viihtyneet hoitajien kanssa! Meitä peloteltiin tuttujen puolesta ennen tytön päiväkotiin laittoa, että on isot ryhmäkoot, ei sopeudu nopeasti, ei saa huomiota, ei auteta ruokailussa, ulkona istutetaan pulkassa tms., einesruokaa, sokerivälipaloja, ei syliä (ettei totu läheisyyteen), vaippoja ei vaihdeta kuin ennen vanhempien tuloa. Ja perhepäivähoitajat haukuttiin vielä alemmas, niitä kun ei kukaan valvo ja toimivat pienissä omissa yksiköissään kotona.

  Vaan kuinkas kävikään. Hoitopaikka saatiin juuri avatusta yksityisestä päiväkodista, josta tehtiin juuri samanlainen tutustumiskäynti. Tyttö ihastui heti! hoitajaan (normaalisti karttelee vieraita, antoi jopa halin hoitajalle). Päiväkotiin sopeutuminen kävi tooosi nopeasti lähes ilman mitään kiukkuiluja/itkuja, koska päiväkodissa suositaan lapsen omaa ominaista toimintaa (eli saa nukkua niin kuin kotonakin, lohdutetaan tutuilla jutuilla jne). Ovat aktiivisia hoitajia, lapsen mukana, ja syliä saa ihan hurjasti! Kaksi kuukautta on hoidossa oltu, ja ei yhtään makkara/einesruokaa ole ollut. Mistään ei ole löytynyt valittamista.

  Toivottavasti teidänkin hoitoarkeen sopeutuminen käy helposti ja nopeasti!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voiei, tosi ikävää tuo pelottelu! Mua ei ole tutut pelotelleet onneksi, mutta netistä mäkin luin kaiken maailman kauhutarinoita etukäteen.

   Ihanaa että teille löytyi ihana ja turvallinen hoitopaikka johon lapsi menee mielellään, mahtavaa! Mä olen myös iloinen että me löydettiin näin kiva päiväkoti ja saatiin vieläpä paikat sieltä molemmille. Ei voisi parempaa hoitopaikkaa edes toivoa! :)

   Kiitos paljon ja ihanaa kevättä teidän perheelle<3

 11. Tajusin just, että mähän oon lukenut tän aiemminkin! Kiitos kattavasta postauksesta, helpotti vähän omaa stressiä. :) <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.