Vastauksia kaksikielisyydestä

26.09.2015

Vihdoinkin sain ekan osan videovastauksia kuvattua ja editoitua, ja tällä kertaa ne käsittelevät sopivasti tätä kaksikielisyysaihetta, josta on muutenkin tullut nyt jonkin verran kyselyitä kun päivähoidosta kirjoittelin. Mä videon alussa kerronkin vähän miksi tämä video on tässä vasta nyt, mutta vielä kerran pahoittelut siitä että näissä on kestänyt näin kauan. Lapsetkin vilahtavat videolla loppupuolella, ja taustalla voi kuulla kuinka värikynät viuhuvat kun Elsa, Anna ja Olaf saavat väriä pintaan.

Suora linkki videoon TÄSSÄ jos upotus ei jostain syystä toimi.

Mä yritän saada myös seuraavat osat tehtyä mahdollisimman pian, kysymyksiä on kuitenkin vielä paljon.Videoiden kanssa se kynnys aloittaa on vaan niin paljon suurempi, kuin kirjallisten vastausten kanssa. Koko projekti valmiiksi postaukseksi on niin erilainen. Toivottavasti tämä video selvensi vähän ajatuksia tämän meidän kielisekoituksen suhteen. Mä uskon että se yhtälö voi kuulostaa hassulta että kumpikaan vanhemmista ei ole suomenruotsalainen ja silti lapset ovat ruotsinkielisessä päivähoidossa.

Ihanaa alkanutta viikonloppua kaikille <3


18 Responses to “Vastauksia kaksikielisyydestä”

 1. Amelie sanoo:

  Kiva kun sait vihdoin videon tehtyä.

  Ihan näin aiheeseen liittymättä, kysyn sulta vinkkiä, kun säkin oot hoikka ja sulla on kapeat jalat niin ootko kokenu ongelmaks löytää talvisaappaita. Onko sulla jotain vinkkiä että mistä löytäis kenkiä kapeapohkeisille?

  • Jutta sanoo:

   H&M on nyt myynnissä erittäin hyvät ylipolven mokkaset (100%) saappaat! Mä oon itse koko viime talven myös etsiskellyt hyviä saappaita jotka istuu ja nuo on ihan täääydelliset jos vaan sulla on etsinnässä ylipolvensaappaita :)

 2. Sanni sanoo:

  Kiva video, mielenkiintoista kuulla kaksikielisyydestä :) Ei vitsi, kun Tiara näyttää isolta tytöltä tossa sohvalla sun vieressä! Kun muistan sen kun hän oli ihan vauva:) Niin se aika kuluu

 3. Maria sanoo:

  Voiii miten suloset äänet lapsilla! Tommoset pikku-Iinat :Dd ihana video:)

 4. Lotta sanoo:

  Miten Otto osaa sitten niin hyvää ruotsia jos kumpikaan teistä ei ole Suomenruotsalainen ?

 5. Siiri sanoo:

  musta kaksikielisyydestä on niin paljon hyötyä tulevaisuudessa, että jos mahollista sitä kannattaa ehdottomasti harrastaa. itelläni on kummatki vanhemmat suomalasia, mutta päätti laittaa latinalaisamerikkalaiseen päiväkotiin, eli suomi ja espanja oli ensimmäiset seitsemän vuotta yhtä vahvoja. sen jälkeen uusien kielien opiskelu on ollu paljon helpompaa, ainakin verrattuna omiin kavereihin, joilla ei oo kaksikielisyyttä. ihana video! :)

  sataakohan huomenna?

 6. Nimetön sanoo:

  Vielä vika kysymys, että mistä Otto on oppinut ruotsin jos ei ole suomenruotsalainen ja miksi puhuu sitä lapsille? :D

 7. Janina sanoo:

  Moi !
  Mulla olisi kysymys liittyen lasten kaksikielisyyteen. Asutaan Porvoossa ja täällä kaksikielisyys on suuri plussa. Omat sisarukseni ovat käyneet kielikylvyn ja olemme miettineet myös tytöllemme kielikylpypäiväkotia (sitten kun on sen aika). Mietimme myös, että sisareni puhuisivat tytölle ruotsia, jotta hän oppisi jo sitäkautta kahta kieltä. Olen kuitenkin kuullut, että kaksikielisyydessä lapsen puhekyky kehittyisi hieman hitaammin, tai juurikin se että oppii yhtä hyvin yhden kielen kerrallaan eikä sekoittaisi kahta keskenään. Niin koetko, että kaksikielisyys on vaikuttanut teillä puheen kehitykseen tai siihen, että oppii erottamaan kielet keskenään ja tasaisen vahvasti puhuu niitä ? Tulipas epäselvä kysymys, mutta toivottavasti ymmärsit pointin :D Kiitos jo etukäteen !

  • Niiskuneiti sanoo:

   Mietin ainakin osittain samaa kuin Janina. Jos otetaan esimerkiks kaksi 10-vuotiasta lasta. Toinen on puhunut koko ikänsä suomea. Toinen on kaksikielinen, jolloin esim. äiti on puhunut suomea ja isä ruotsia. Näin oletan, et kokonaan suomea puhuvalla lapsella on suurempi sanavarasto suomenkielelle. Miten yksi- tai kaksikielisyys vaikuttaa tulevaisuuteen? Kaksikielinen lapsi puhuu hyvin kahta kieltä, mut loogisesti ajateltuna yksikielinen lapsi puhuu paremmin yhtä kieltä kuin kaksikielinen lapsi kumpaakaan kieltä.

   Tavallaan en tiiä onko tästä mitään haittaa, ettei kaksikielisellä ole yhtä suurta suomenkielen sanavarastoa kuin yksikielisellä. Kaksikielisyyshän on rikkaus, kun osaa niin hyvin molemmat kielet. Mietin kuitenkin, voiko kaksikielinen lapsi oppia yhtä hyvin suomen kielen kuin yksikielinen? Tarvitseeko edes oppia?

   Ootte varmaan miettiny itekin näitä asioita. Mua on mietityttänyt, mut ei oo ennen tullu tilaisuutta kysyä keltään.

   • meiju sanoo:

    Edelliseen vielä lisäten.
    Jos lapselle puhuu ”äidinkielenä” jotain muuta kuin omaa äidinkieltään/vastaavalla tasolla olevaa kieltä, ovat puhumis- ja ymmärtämisongelmat erittäin todennäköisiä.
    Siksi onkin tärkeää, ettei häpeile ”marginaalisia” kieliä, vaan puhuu lapselle sitä kieltä minkä oikeasti osaa vaikka unissaan. Näin turvataan hyvä kielitaito edes yhteen kieleen, jonka pohjalta toisten kielten opiskelu on huomattavasti helpompaa :)

  • meiju sanoo:

   Pakko kommentoida kysymystä, vaikken Iina olekaan :D Olen suomen kielen (koti- ja vieraskielen) opettaja ja tuleva puheterapeutti, joten ”ammattilasnäkökulman” sait ihan tilaamattkin :P

   Lapset eivät varsinaisesti kärsi syntyperäisestä kaksikielisyydestä, eli tilanteesta, jossa kotona puhutaan kahta kieltä. Kielten keskenään sekoittumista tavataan harvoin yli 3-vuotiailla lapsilla, ja kielen kriittisen kehityskauden (2,5-3 ikävuoden kohdalla) sitä sekoitusta tapahtuu vain jonkin verran – mutta lapsi osaa usein itse (pyydettäessä) korjata kielen tilanteen mukaiseksi. Puheen viivästymistä ei ole laajemmasssa tutkimuksessa huomattu, tosin eroja yksikielisiin ikätovereihin on olemassa muistaakseni joissakin kielellisen tuoton tehtävissä. Mutta ei mitenkään konkreettisesti :)
   Ymmärtämisongelmia ilmenee harvakseltaan, ja usein ”kielten huomattava sekottuminen ymmärtämisen tasolla” viittaa muihinkin kielen hahmottamisongelmiin.

   Kielikylpyjen ynnä muiden kanssa kannattaa odottaa edellä mainitun kriittisen iän ohitse, sillä lapsi hämmentyy satunnaisesta kevyestäkin opiskelusta, ellei hänellä ole tarpeeksi kehittynyt äidinkieli taustalla :) Ja en usko, että kukaan vanhempi uskoisikaan kielikylvyn olevan tarpeellista alle 3-vuotiaalle, jonka puhe on vaihtelevissa määrin äidinkieleltäänkin hapuilevaa :D

  • L sanoo:

   Puhekyky voi silloin kehittyä hitaammin, kun kyseessä on vaikkapa venäläisen perheen lapsi, jolloin kotona molemmat vanhemmat puhuvat venäjää, mutta päiväkodissa puhutaan suomea. Eli lapsi oppii kotona venäjän ja päiväkodin/koulun/muiden kontaktien kautta suomen. Jos lapsi on ennen puheikää laitettu jo suomenkieliseen päiväkotiin (eli ei ole oppinut kunnolla vielä omaa äidinkieltäkään), niin tällöin puheen kehitys voi viivästyä. Mutta kehittyy ajan kanssa yhtä hyväksi, kuin ”yksikielisillä” lapsilla :)

   Mun käsittääkseni tällaisessa tilanteessa, kun toinen vanhemmista puhuu toista kieltä ja toinen toista, niin sillä ei pitäisi olla vaikutusta kehitykseen!

 8. Linkku sanoo:

  Jes mahtavaa! Olinkin näitä videoita jo kovasti odotellut, meinasin aiemmin tänään kysyä näistä mutta en sitten kehdannut :’D

  Mutta olipas kiva kuulla näistä jutuista. Olenkin monesti miettinyt, miten ylipäänsä jaottelut ynnä muut kaksikielisissä perheissä menee ja oli kiva kuulla tästä teidän versiosta :) Seuraavia videoita odotellessa!

 9. Ned sanoo:

  Mielenkiintoista! Uteliaisuudesta kysyn, että miksi joillain blogin videoilla Otto on puhunut lapsille myös suomea? Tai siis jos pyritte siihen, että hän puhuu johdonmukaisesti vain ruotsia lapsille. Onko arjessa yleisesti tilanteita, joissa hän puhuukin lapsille suomea vai onko kyse ollut yksittäistapauksista videoiden kohdalla?

 10. miisa sanoo:

  Voi kun Tiara on jo ison tytön näköinen :) Kiva saada videoo pitkästä aikaa!

 11. Nimetön sanoo:

  Kaksikielisyys on aina ollut mun unelma ja haluaisin itsekin oppia puhumaan hyvin ruotsia! Olisiko sinulla hyviä vinkkejä miten ruotsia oppii helposti?:) Ihana video!!

 12. saana sanoo:

  Ihana video! Innolla odottelen että milloin mahdat loput video kysymykset tehdä jotta kuulen omiin kysymyksiinikin vastaukset :D

 13. xod sanoo:

  Mun mielestä on kivempi kattoa videoita joissa ei oo tekstiä lainkaan, nyt jos olisit esim ääneen kysynyt noi kysymykset :) Ite aina nimittäin samalla teen jotain muuta, en yleensä katso videoita vaan kuuntelen vain. Ni tälläset menee vähän ohi valitettavasti :/

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.