Lintsausilta

10.02.2016

Me vähän lintsattiin tänään tyttöjen kanssa. Alkuperäinen suunnitelma oli että tytöt menevät kasilta nukkumaan, ja mä alan samantien tekemään töitä. Sen sijaan mä olinkin kaivelematta läppäriä työlaukusta, vaihdoin mikkihousut jalkaan ja laitoin popit päälle. Me pidettiin tyttöjen kanssa tanssi-ilta. Bailattiin Antti Tuiskun, Sannin ja Robinin tahtiin ja meille tuli niin hiki että ei mitään järkeä. Tämä on vanhemmuuden kivoimpia puolia: että mä saan olla sellainen vanhempi kuin mä haluan, ja mä haluan olla sellainen vanhempi joka joskus sanoo piut paut säännöille ja pitää lasten kanssa hauskaa, joskus silloinkin kun ei muka oikeasti pitäisi. Ja jos ne perusarjen rutiinit on ihan kondiksessa, niin ei se lapsen perusturva siitä järky että joskus arkenakin valvoo tunnin pidempään tanssien. Ja ei ne mun työtkään mihinkään häviä jos lykkään niitä vähän myöhemmäksi, siellä ne kiltisti odottivat mua edelleen.

Meillä oli niin huiput keskustelut että olisin voinut vaan antaa lasten valvoa vaikka koko yön höpötellen, mutta se olisi ollut ehkä vähän turhan radikaalia. Onneksi lasten ei tarvitse herätä ihan niin aikaisin kuin mun aamulla, vaan saavat ihan hyvät 11h yöunet vaikka valvoivatkin tavallista myöhempään.

On niin ihanaa että tytöt ovat jo niin isoja että heidän kanssa voi oikeasti hengailla ja pitää hauskaa. Heillä on hauskoja juttuja, he innostuvat helposti melkeinpä mistä tahansa ja heidän mielestä äidin tanssimoovit ovat aina cooleja vaikka muut eivät olisi samaa mieltä (en tiedä, en uskalla kokeilla niitä muita). Mutta mä ainakin otan kaiken irti siitä että joku arvostaa mun moonwalkia ja fanittaa mun kanssa Robinia.

Ja kuunneltiin muuten se Sannin pahamaineinen V-sanalla varustettu uusi single. Meidän mukuloita ei suojella kirosanoilta, ne ovat vaan sanoja, enkä aio tehdä niistä mitään hirveää mörköä jota pitää piilotella lapsilta. Niitä kun jokatapauksessa kuulee jossakin. Esikoinen oppi laulun sanat heti, korvasi vaan oma-aloitteisesti v-sanan sanalla persikka, joka on yhdessä sovittu meidän mukuloiden voimasanaksi jonka he sanovat jos harmittaa ja joku ei onnistu tai vaikka varvas kolahtaa pöydän jalkaan. Kuopus nyt ei oppinut yhdestä kuuntelukerrasta mitään sanoja, mutta en mä ole huolissani hänenkään sanavaraston karttumisesta. Molemmat ovat kyllä v-sanan aiemminkin kuulleet, ja tietävät että sitä ei lasten kuulu sanoa. Toistaiseksi eivät ole tätä edes kyseenalaistaneet, ja sitten kun joskus kyseenalaistavat, on mulla vastaus valmiina. Että mitähän persikkaa toimi ainakin mun mielestä oikeen hyvin.

Ihanaa keskiviikkoiltaa kaikille <3


No Responses to “Lintsausilta”

  1. Ella sanoo:

    coool mama jatka samaan malliin! ihana perhe ja blogi sulla <3

  2. Sä oot kyllä just sellanen äiti, millaseks mäkin haluan sitten joskus tulevaisuudessa tulla. Ei voi muuta kun vain ihailla sua ja sun kasvatusmenetelmiä. 🙂

  3. emma sanoo:

    Musta se on nii järkyttävän kuulosta et joka lauseesta löytyy jokin kirosana. En ole lasteni kuulleen ikinä puhunu kirosanoja, eikä he ole vielä sellaisia sanoneet vaikka päiväkodissakin ovat. (lapset 5v ja 2v). Mielestä ne eivät vaan kuulu hyviin käytöstapoihin. Mulle itselle ei oo ikinä lapsuudessa kiroiltu, enkä täten oo sitä itsekkään ”oppinut”. On asioita joihin suhtaudun jyrkästi kasvatuksessa ja tämä on yksi kielto josta aion pitää kiinni 🙂 Meitä on moneksi! Kiroileva ihminen ei ole mielestäni kovinkaan cool 😀 Voin olla rento mama muullakin tavalla kuin kiroilemalla ja kiroilun hyväksymällä.

    • RoSe sanoo:

      Tässä ei nyt taida olla kyse kiroilun hyväksymisestä kuitenkaan, ei kannata tehdä omia johtopäätöksiä. 🙂

    • Roosa sanoo:

      Eihän tässä ollutkaan kyse kiroilun hyväksymisestä. Iina ei kirjoittanut, että hänelle oltaisiin lapsena kiroiltu tai että hän kiroilisi lapsilleen. Kirosanoja lapset varmasti kuulevat ennemmin tai myöhemmin, sille ei vain voi mitään.

      Toki jatkuva kiroilu ei ole kovin sivistynyttä, mutta ainakin itse kiroan jos lyön varpaan kipeästi. Lapsille on hyvä opettaa kirosanojen sävy, jotta kiusallisilta tilanteilta vältytään 🙂

  4. E sanoo:

    Sä oot niin mun äitiesikuva sit kun joskus mulla on lapsia!! Ootte ihana perhe ja _järkevä_, ihan älytön haloo on tosta Sannin biisistä syntynyt 😀 Ymmärtäisin kyllä sen haloon jos tyyliin Fröbelin palikat tai Hevisaurus olis tehnyt ton biisin, mut en Sannin tapasen perus pop-artistin kohdalla.

  5. Päivi sanoo:

    Hei Iina!

    Taisin viimeksi kommentoida ennen Zeldan synnytystä! Mutta tahdonpa vain sanoa, että on ilo lukea sun juttuja. Monesti sitä aina ajattelen, mutta sitten kuitenkin jää kommentoimatta. Oot harvoja bloggareita, joiden jutut jaksavat kiinnostaa vuodesta toiseen ja teidän perheen elämää on niin mukava seurata. Iso kiitos siitä! Ihanaa kevättä koko porukalle, lupaan jättää kommentteja useamminkin!

  6. Emma sanoo:

    Hienoa, juuri noin

  7. Minävaan sanoo:

    Oot kyllä tosi ihailtavan fiksu kasvattaja, tai siis te ootte. Ilo lukea, että on ihmisiä jotka oikeasti on löytäneet sen kultaisen keskitien kasvatuksessa. Lapset tarvitsee rajoja, rakkautta, huomiota ja hyvää esimerkkiä , mutta rentous ja hyvä fiilis on ihan yhtä tärkeitä. Tai tällainen on ainakin mun näkemys näin lapsettomana nuorena. 😀 Eikä lapsia voi loputtomiin suojella kirosanoilta. Itse saatan välillä käyttää voimasanoja vähän liikaaki, mutta lasten kuullen jätän tietenkin sanat käyttämättä. En silti pitäisi sitä kamalana asiana, jos lapsi joskus sattuu kuulemaan kiroilua. Ne on kuitenkin vain sanoja. Niiden kieltäminen tekee asiat oikeastaan vain hankalammaksi, kielletty kiehtoo. Kirosanat ei oo cool, mutta ei niitten pitäisi olla mikään tabukaan. Jos Luoja suo, niin teidänkaltaisten ihmisten maailmaan mäkin haluaisin joskus lapsia tehdä, go te!

  8. Veera sanoo:

    En oo tainnu koskaa ennen kommentoida sun blogia mut nyt on pakko sanoa kun niin kauan oon tätä jo postauksia lukiessas miettiny! Musta teillä on loistava kultaisen keskitien kasvatustyyli ja luen näitä postauksia aina ihaillen että tuollainen äiti minäkin haluaisin olla sitten kun lapset ovat meillä ajankohtaisia 🙂

  9. Laura sanoo:

    mä oon 17-v enkä oo vielä kertaakaan kiroillut elämäni aikana, koska musta se ei oo hyvä tapa enkä sais siitä mitään vaikka kiroilisinki. mutta mun suusta kuulee vielä tänkin ikäisenä lauseita ”voi persikka!” ”voi kissanviikset” ”ai pastilli” jos ottaa kipee tai ärsyttää. 😀 oon niin kauan hokenut niitä ettei enää osasi sanoo muita ja koulukaverit yms nauraa aina kun mun suusta kuulee veen sijasta persikan 😀

  10. yflyfjf sanoo:

    tässä on nyt ihmisillä mennyt puurot ja vellit sekaisin.
    mielestäni iina ei kannusta lapsiaan kiroilemaan, vaan tekee kiroilusta sellaista mitä se nyt meidänkin elämässä on, että välillä saattaa kuulla vittua ja paskaa.
    lapset kyllä mielestäni kiroilevat sen takia koska he tietävät sanan olevan kieletty taikka tabu ilman että he sisäistävät varsinaisesti sanan merkityksen.

    pitäisi kyllä aikamoisessa ämpärissä kasvaa jos haluaa kasvattaa lapsensa ilman että he koskaan kuulevat kirosanoja.
    kirosanat ovat muutenkin voimasanoja joita käytetään kyllä aivan kaikissa sosiaaliluokissa ja aivan kaikissa työpaikoissa, todennäköisesti harvemmin normaalissa keskustelussa mutta eipä se nyt omaa pakkaani kaada jos jotain välillä vituttaa.

  11. Jokeltainen sanoo:

    Kyllähän ne vitut ja perkeleet ja muut kirosanat kiinnostaa lapsia, siinä mielessä et mitä enemmän niitä hyssytetään, ja jankataan kuinka pahoja ja rumia sanoja ne on, sitä jännempi asia ne lasten mielestä on. 🙂

    Ihan fiksu linja sulla Iina! 🙂

  12. Henna sanoo:

    Mun mielestä lasten kanssa kirosanat on rinnastettavissa esim toisen haukkumiseen, molemmat ovat rumaa puhetta eikä tunnu kivalta. Liiallinen kauhistelu ja kieltäminen tekee monesti asiasta vaan houkuttelevampaa 🙂 ja muutenkin liiallisen kieltämisen sijaan oon enemmän positiivisen huomioinnin kannalla 🙂

  13. Linkku sanoo:

    Voi että miten ihana tämä, tuli niin hyvä fiilis tuosta mielikuvasta teistä tanssimassa ja pitämässä hauskaa 8) Oon kans aina aatellut, että lapsille on hyvä olla selkeät rutiinit, mutta niistä saa ja pitääkin joskus poiketa, koska elämä nyt vaan ei aina mene aikataulutetusti, eikä tarvikaan. Lapsille jää varmasti hyvät muistot äitin kanssa hassuttelusta, ite ainakin muistan samankaltaisia hetkiä lapsuudesta ihan parhaina 🙂

  14. PiitiS sanoo:

    Tervettä meinikiä, olette upea nuoripari. Ilolla seuraan teitä

  15. momo sanoo:

    Haha, tämmöset hetket ovat lasten kanssa parhaita! Meilläkin tanssitaan lasten valitseman musiikin tahtiin 🙂

  16. Emily sanoo:

    Ihana, järkevä Iina!! Jos taktiikkana saada lapsi olemaan kiroilematta on se, että tätä yritetään varjella kuulemasta ikinä yhtään kirosanaa, ollaan aika heikoilla jäillä, kun niitä kuitenkin tipahtelee arjessa ihan joka tuutista. Parempi keskustella siitä että miksi aikuiset välillä kiroilee ja miksi lapsen ei siitä kuulu ottaa oppia. Ja kiroilu ei myöskään ihan oikeasti ole maailman vakavin asia, kun lapsi oppii kohteliaan käytöksen ja tilannetajua niin kyllä hän isompana ymmärtää, että milloin niitä kirosanoja ei ainakaan saa suustaan päästää.

  17. emzi sanoo:

    Omia kirosanoja keksii nopeesti kun on päiväkodissa töissä. Voi Video on suosikkini joka on päässyt käyttöön aina välillä. 😀 Persikka on kans hyvä 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.