Vinkit kesätyöhakemukseen

09.03.2016

Olen mukana Indiedaysin ja Monsterin kesätyökampanjassa, ja mä aion nyt vinkata teille mun mielestä parhaat kikkakolmoset työhakemuksen kirjoittamiseen. Nythän on meneillään tietenkin kaikkein paras kesätyönhakuaika, ja Monsterin Kesäduunit 2016 -osio on pullollaan kesätyöilmoituksia – tällä hetkellä niitä on yli 900, ja itse työpaikkoja vielä moninkertainen määrä. Sivuilta voi selata ilmoituksia koko Suomesta, sekä lukea työnantajien esittelyitä. Kaikki avoimet kesätyöpaikat on koottu yhdelle sivulle, jotta selaaminen on mahdollisimman helppoa.

Kesätyön hakeminen voi tuntua joskus kuin rakettitieteeltä, ainakin musta se tuntui nuorempana tosi hankalalta. Silloin netti oli pullollaan samanlaisia CV-malleja ja jotenkin sitä omassa päässä kuvitteli että kirjoittamalla olevansa sosiaalinen ja oma-aloitteinen voisi napata sen duunin, jota 350 muuta hakee tismalleen samoilla sanoilla. Onneksi ikä ja kokemus on tuonut varmuutta, ja myös opettanut mua miettimään mitä mä oikeasti osaan, latteuksien luettelemisen sijaan. Avainasemassa on se, mitä mä oikeasti pystyn tarjoamaan ja missä olen erityisen hyvä. yös itse rekrytoinnissa mukana oleminen on saanut mut miettimään asiaa työnantajan kannalta. Tässä on mun viisi vinkkiä hyvään ja erottuvaan kesätyöhakemukseen:

1.Mene suoraan asiaan äläkä jaarittele.

Kerro kuka olet ja miksi haet juuri kyseistä työpaikkaa. Rekrytoijat lukevat hakemuksia toisensa perään, ja saattavat lukea hakemuksesta vain ensimmäiset lauseet, elleivät ne sitten herätä mielenkiintoa samantien.

2. Kerro mitä hyvää ja erityislaatuista juuri sinä voisit tarjota jos sinut palkattaisiin.

Älä luettele taitojasi, vaan kerro miten sinun taitosi ja aiempi kokemuksesi konkreettisesti hyödyttäisi jonkin tietyn juuri hakemaasi työhön liittyvän asian hoitamisessa. Konkreettiset esimerkit ovat paras tapa osoittaa kykysi ja tarpeellisuutesi.

3. Yksilöi.

Älä kopioi yhtä hakemusta ja lähetä sitä kaikkiin työpaikkoihin sellaisenaan, se huomataan välittömästi ja se on sama kuin ei hakisi mihinkään. Jokainen rekrytoija haluaa palkata sen tyypin, joka ihan oikeasti haluaa juuri siihen paikkaan johon on hakenut.

4. Jos sinulla on työn kannalta relevantteja harrastuksia, kerro niistä.

Blogista kannattaa ehdottomasti mainita jos hakee töihin missä kirjoitus- ja valokuvaustaidosta on hyötyä, kuten mihin tahansa markkinointihommiin. Partioharrastus on varmasti plussa jos haet vaikkapa kesäleiriohjaajaksi. Vaatekauppaan hakiessa on varmasti hyötyä, jos olet ajantasalla trendeistä ja seuraat kaikkia vakavastiotettavia alan julkaisuja.

5. Ole jo hakemuksessa rohkeasti oma itsesi.

Mahdolliseen haastatteluun on huomattavasti helpompaa mennä jos voi seisoa 100% jokaisen sanansa takana, ja luottaa itseensä täysin. Älä pelkää näyttää omaa persoonaasi ja luonnettasi, ne ovat luultavasti juuri ne ratkaisevat tekijät. Äläkä ikinä myöskään aliarvioi itseäsi, sillä osaat varmasti paljon enemmän kuin kuvitteletkaan, tai ainakin opit nopeasti!

+ Kerro kaikille mahdollisille tyypeille etsiväsi kesätöitä. Kun mahdollisimman moni tietää sinun etsivän työpaikkaa, on suurempi mahdollisuus että vastaan tulee sopiva kesätyöpaikkamahdollisuus. Muista myös hyvä oikeinkirjoitus, CV ja ytimekäs hakemusteksti, kukaan ei jaksa lukea kahdeksan sivun presentaatiota, yksi A4 on riittävä.

Kampanjan tiimoilta mä sain valita omat kesätyöilmoitussuosikkini. Tässä tulevat mun top 5 työpaikkailmoitukset Monsterin Kesätyö 2016 -sivuilta:

1. Tarjoilijaksi tai plokkariksi Hernesaareen

Hernesaari on paikkana ihan mieletön, ja siellä järjestetään mahtavia bileitä kesällä. Siellä pääsee varmasti tapaamaan paljon makeita tyyppejä upeissa puitteissa.

2. Copywriter Lidliin

Kesätyöntekijänä pääset osaksi tehokasta, luovaa ja hullunkurista tiimiä markkinointiosastolle, joka vastaa Suomen puhutuimman brändin markkinoinnin suunnittelusta sekä toteutuksesta.​” Tämä pätkä ilmoituksesta sai mut tietysti markkinoinnissa itsekin työskentelevänä kiinnostumaan samantien!

3. Matkamyyjäksi Finnlinesille

Vähän erilainen työ kesäksi, matkojen esittely ja myynti, matkustajien ohjaus ja lähtöselvitysten tekeminen on varmasti kivaa puuhaa, ja varmasti tosi hyvää kokemusta jos haaveilee ammatista matkailualalla muutenkin.

4. Kokiksi/Tarjoilijaksi Hanko Sushille

Tässä työpaikkailmoituksessa mun huomion kiinnitti se, että aiempaa kokin kokemusta ei tarvita. Hanko Sushi kouluttaa jokaisen työntekijän tehtäviinsä. Eli tässä saisi työpaikan lisäksi myös koulutuksen, aika todellinen win-win jos multa kysytään.

5. Myyntineuvottelijaksi Fuengirolaan

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä, puhelinmyyntiä Fuengirolassa. Kukapa ei haluaisi kesäksi takuuvarman auringon alle?

Joko te olette hakeneet kesätöitä? Mitkä on teidän parhaat vinkit työnhakuun? Jakakaa ihmeessä, toivottavasti tästä olisi apua mahdollisimman monelle (kesä)työnhakijalle!


No Responses to “Vinkit kesätyöhakemukseen”

  1. Ansku sanoo:

    Hyviä vinkkejä! Itseäni kylläkin häiritsee tuo kun aina muistutetaan että älä kopio samaa hakemusta kaikkiin. Kun hakee kesätöihin ja tarkoituksena on saada vain mitä tahansa työtä ja hakemuksia tulee laitettua kymmeniä ellei satoja samankaltaisin työtehtäviin niin kyllä siinä on vaikea joka paikkaan keksiä uusi ja yksilöllinen hakemus. Nyt kun haen ensimmäistä kertaa oikeisiin töihin niin kyllä niihin hakemuksiin panostaa sitten enemmän kuin hakee vain niihin oikeesti itseään tosissaan kiinnostaviin paikkoihin 🙂

    • Iina Hyttinen sanoo:

      No eihän sitä ihan koko juttua alusta asti tarvitse keksiä uudelleen joka kerta, mutta kunhan sen yksilöi edes osittain, niin ettei se ole ilmiselvää että sama viesti on lähetetty joka paikkaan. Mä uskon että on varmempi mahdollisuus saada töitä 15:llä loistavalla yksilöidyllä hakemuksella kuin 100:lla samanlaisella kopiolla. 😀 Onnea työnhakuun, toivottavasti löytyy huippu paikka! <3

  2. Moikka!

    Todella mainioita pointteja tässä. Itse korostaisin vielä eritoten sitä CV:tä. Olen tehnyt rekrytoinnin parissa töitä ja voin sanoa, että ansioluetteloita on kyllä joka lähtöön. Lisäksi mielestäni on tärkeää nykypäivänä miettiä, minkälaisen kuvan antaa itsestään sosiaalisessa mediassa. LinkedIn -profiilin on hyvä olla myös kunnossa.

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Kiitos paljon! Itse kun olen töissä startupissa niin en ehkä pidä CV:tä niin suuressa arvossa kuin luonnetta ja persoonaa! 😀 Startupissa ne on kaikki kaikessa, kun jengi on niin tiivis. Mutta tottakai CV on myös tärkeä ja pitää ehdottomasti olla mukana. Ja Linkedin on tosiaan tärkeä myös! Ja kyllä somekuvaa kannattaa myös miettiä. Mulla ei tullut se edes mieleen vaikka se on osa mun työtä 😀 tai ehkä juuri siksi, se on niin itsestäänselvyys 😀 hyviä pointteja sinullakin, kiitos kun kommentoit!!

  3. Tiina-Reetta sanoo:

    Tosi hyviä vinkkejä! Pitääpä pistää korvan taakse kun alan naputtamaan hakemuksia.

  4. Salme sanoo:

    Mitähän sinäkään mistään töiden hausta tiedät? Tiedätkö että esim. cv:n tekoon on kursseja, koska sitä painotetaan firmoissa nykyään niin paljon. Se on se, mistä rekrytoija hahmottelee aluksi, sopisiko henkilö töihin. Tommoset startup:it, joissa sinä työskentelet, ovat todella marginaali, joten niiden pohjalta on turha lähteä mitään työnhakuvinkkejä antamaan.

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Mulla on ollut mun jokaisessa työhakemuksessa kyllä asianmukainen CV mukana, siksi sen tässä postauksessa mainitsinkin 🙂 Tiesitkö että työelämä kulkee yhä enemmän kohti kevytyrittäjyyttä, startupeja ja freelancerina työskentelyä? Toki teollisuus, palveluala, kaupan ala ja suuryritykset tulevat aina työllistämään ihmisiä, mutta startupeja en kyllä kutsuisi enää 2010-luvulla marginaalisiksi, sillä ne yleistyvät hurjaa vauhtia ja työllistävät tuhansia ihmisiä. En myöskään vinkkejäni pohjannut pelkästään omaan startup-kokemukseeni vaan työelämään ja töiden hakemiseen yleisesti. 🙂

  5. Jokeltainen sanoo:

    Kyllä mä sanoisin kans että siihen hakemukseen kannattaa panostaa, kesätöihin pääsy voi olla kuitenkin yksi ovi johonkin suurempaan ja kaikki työkokemus on aina plussaa!

    Hyvä postaus! 🙂

  6. s sanoo:

    Oi miksi blogisi on mennyt tähän ”toteutettu yhteistyössä plaaplaaplaa”!!! Voitko ihan rehellisesti sanoa että olet tämän kaiken huuhaa mainonnan takana ja koet oikeasti kaikki nämä yhteistyöt tärkeänä sisältönä blogissasi? Ja joo, kesätyönhaku varmasti tärkeää nuorille, mutta kyllä jo sun ikäisillä ja meillä perheellisillä jo teini-iän ylittäneillä lukioilla on varmasti vähän pidemmät duunipaikat mielessä, kun esim. kesän puhelinmyynti jossain fugessa.

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Mun blogissa on kuukaudessa 4-5 kampanjapostausta, ja yleensä 25-30 muuta postausta. Joskus ne kasaantuvat kaikki aika lähekkäin toisiaan, joskus niissä on pidemmät välit, mutta määrä pysyy suunnilleen samana. Voin ihan rehellisesti sanoa että rakastan tutustua eri tuotteisiin ja toteuttaa kampanjoita, ja tämä Monster erityisesti oli musta tosi kiva kamppis. Oli hauskaa miettiä vinkkejä, ja erityisesti koen tämän tärkeänä siksi että mun blogin lukijoissa on paljon 15-20 -vuotiaita jotka työpaikkoja etsivät. Vaikka pidän perhe- ja lifestyleblogia, se ei tarkoita että mun blogia lukisivat vain perheelliset tai jo työelämässä olevat ihmiset, täällä käy jengiä 12-vuotiaasta 70-vuotiaaseen. 🙂 Minä myöskin kerron jo heti ensimmäisessä lauseessa jos kyseessä on kampanjapostaus, jolloin sellaiset on hyvin helppo huomata ja jättää lukematta.

  7. Veera sanoo:

    Sekin kannattaa tohon listata, että pienempiin yrityksiin hakiessa ehdottomasti kannattaa soittaa yritykseen muutama viikko hakemuksen laittamisen jälkeen! Silloin huomaavat firmassakin, että on oikeasti kiinnostusta siihen duuniin, ja joskus saattaa tärpätä vaikka hakemus olisi ollut vähän huonompikin. Se että pääsee edes puhelimen päähän juttelemaan pikku hetkeksi on oikeasti plussaa, koska siinä pääsee tuomaan itseään suullisesti esille. 🙂

    Oli ehkä söpöintä, kun omalle työpaikalle tuli 3 teinipoikaa (15v) kysymään ihan hattu kourassa meidän esimieheltä, että olisiko kesätöitä tarjolla. Ja pojat sai hommia, koska oikeasti vaivautuivat paikalle omina itseinään. Heitä taisi vielä jännittää ihan tosi paljon, mutta arvostan kyllä kun uskalsivat tulla. 🙂

    • fdfdg sanoo:

      esimiehenä ja monta ihmistä palkanneena mikään ei ole niin ärsyttävää kun päivittäiset muka tarpeelliset soitot ”oletteko jo tehneet päätöksen?” ”saittehan työhakemukseni?” .
      oma päivärytmini on suht kiireinen ja useista turhista puhelinkeskusteluista ei tule muuta kuin.. noh hyvin turhautunut olo.
      kyllä minä sitten otan yhteyttä itse jos hakija vaikuttaa sopivalta ja pätevältä paikkaan.

  8. Nina sanoo:

    Hyviä vinkkejä, tykkäsin ja aina hyvä laittaa vinkit jakoon! Ei voi tarpeeksi korostaa sen yksilöidyn hakemuksen merkitystä. Sillä ja mieleenpainuvalla cv:llä, on se sitten värien käyttö tai dokumentin asettelu tai mikä vain millä voi erottua ja tuoda se oma osaaminen ja kokemus havainnollisesti esille, sekä sillä, että täyttää haetun paikan kriteerit ja osaa ne perustella hakemuksessa käytännön esimerkein – pääsee todennäköisimmin haastatteluun – ja haastattelusta töihin. =) On tullut itse myös huomattua, että työnhaussa oleellista ei ole se laitettujen hakemusten määrä, vaan ennemminkin laadittujen hakemusten laatu ja niihin panostaminen, vaikka täten laadukkaiden ja yksilöityjen hakemusten määrä olisi vähäisempi. 🙂

  9. Leena sanoo:

    No nyt oli kattava kirjoitus, josta on oikeasti apua työnhakuun 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.