Lukutoukka videolla

11.04.2016

Viime viikolla Otto ja Zelda olivat flunssaisia, viikonloppuna Tiara (ja edelleen), ja nyt mullekin on iskenyt eka flunssa joulun jälkeen. Onneksi sain sentään olla näin pitkään terveenä. Olen ollut tänään kotona lasten kanssa ja tehnyt töitä etänä sängyn pohjalta, ja meillä on ollut ihan leppoisa päivä flunssasta huolimatta.

Jos flunssassa on joku hyvä puoli, niin tällä kertaa se oli aika odottamaton: esikoinen makoili niin pitkään sohvalla, että kerkesi aapista selaillessaan oppia lukemaan. Jep. Eilen, 4-vuotiaana meidän neiti oppi lukemaan. Aiemminkin hän on lukenut jo yksittäisiä tavuja, laskea helppoja päässälaskuja ja kirjoittaa hän on osannut pitkään jo ilman apua, mutta nyt  onnistuu sitten lukeminenkin. Kunhan täältä sängyn pohjalta selvitään, täytyy käydä ostamassa muutama helppolukuinen (tavutettu) kirja hänelle luettavaksi, onneksi mun Ennin ja Onnin aapisessa riittää luettavaa kuitenkin pariksi päiväksi. Suomeksi lukeminen on helppoa koska sanat lausutaan niinkuin ne kirjoitetaan. Saa nähdä seuraako ruotsin kieli yhtä helposti perässä tässä asiassa.

Allaoleva video ei ole (ollenkaan) editoitu masterpiece mutta siinä meidän neiti lukee ensimmäistä kertaa pidempiä sanoja ja lauseen. Video on kuvattu eilen, ja eilisen jälkeen niitä sanoja ja lauseita on tullut monen monta lisää. Täällä on kyllä kaksi vanhempaa jotka ovat haljeta ylpeydestä, ja myös ilosta. Lukemaan oppiminen avaa meidän neidille aivan uusia maailmoja, ja kuka tietää, ehkä hän jatkossakin lukee mielellään satuja siskolleen ja itselleen.

Ihanaa maanantai-iltaa kaikille <3

PS: Kertokaa ihmeessä jos tykkäätte videoista, koska mä mieluusti tekisin enemmänkin niitä, mutta jotenkin en vaan jaksa koskaan alkaa siihen editoimisrumbaan joka vie tuntikausia tällaiselta amatööriltä. Mutta jos siis tykkäisitte ihan perus höpöttelyvideoista joita ei sen suuremmin ole editoitu – let me know. Mä tykkään tehdä niitä.


40 Responses to “Lukutoukka videolla”

 1. oliviagggg sanoo:

  Tykkään editoimattomista höpöttelyvideoista!!!!!! <33

 2. Nannu sanoo:

  Ai vitsi mitä muistoja tuli mieleen tosta Ennin ja Onnin aapisesta :) tämmöset ”amatöörivideot” ilman mitään editointia on kivan rentoja ja omalla tavallaan aitoja. :)

 3. Elina sanoo:

  Vautsi miten taitavasti osaa jo!! :-) Ja oli kiva video, lisää vaan tälläsiä ei-editoituja!

 4. Erika sanoo:

  Aivan ihana video ja vitsi, miten taitava lukija!
  Kerro ihmeessä ja laita vaikka videotakin siitä, miten Tiara oppii lukemaan ruotsiksi. Mua hirveesti kiinnostaa toi lukemisen oppimisen prosessi, kun opiskelen opettajaksi :D

 5. mismiss sanoo:

  Vau, taitava Tipa! Olipa tosi kiva nähdä tuo videolla :) Se on niin hienoa kun lapsi oppii lukemaan

 6. Anna Autio sanoo:

  Tosi hyvin hän osa lukea! Hyvä Tiara!

 7. sannana sanoo:

  Mulla on ollut toi sama aapinen :D Muistan kyllä vieläkin miten hienolta se tuntui oppia itse lukemaan! Vaikka mäkin opin jo ennen kuin kouluun menin, eli en tuosta aapisesta. Kiva video ja reipas Tiara :)

 8. anette sanoo:

  Kiva video ja hienosti luettu! :) Mullakin on ollut toi Ennin ja Onnin aapinen, sääli vain ettei se taida enää olla missään tallessa. Hauska nähdä, miten pienen lapsen pitää peittää muut tavut sillä aikaa kun lukee yhtä, että pystyy keskittymään siihen luettavaan tavuun :D

 9. Anne sanoo:

  Hyvä Tiara! Vähän vielä harjotusta niin kohta menee jo kokonainen kirja. :D
  Lisää vain videoita munki puolesta! :)

 10. Mari sanoo:

  Ehdottomasti lisää videoita!

 11. Anni sanoo:

  Oi, hienosti lukee jo noin nuorena! : )

 12. Mia sanoo:

  Ihana video!! Jopa mun poikaystävä (jota ei vähempää voisi kiinnostaa blogit tai lapset) halusi katsoa ton videon mun kanssa loppuun, kun näytin hänelle vähän tota alkua :D
  Ja ihan kaikenlaiset videot kuulostaa tosi kivalta idealta!

 13. Tiia sanoo:

  Ihana toi Tiaran: ”Meni vähän ohi!” :D

 14. Janita sanoo:

  Oi joo ihania nää videot, lisää vaan kun itte haluat! Myös snäpissä on ollu ihana katsella videoita

 15. JUIA sanoo:

  Ehdottomasti videoita!
  Editoimattomat videot on parhaita, juurikin siitä syystä, että ne on niin aitoja.
  Snäpissäkin teiltä aina hyvää materiaalia. :)

  Julia

 16. Lepa sanoo:

  Ihana Tiara! Hienostihan se sujuu :) Meilläkin oli ala-asteella tuo kirja, varmaan joku Oulu-juttu kun ei kellään muulla ole kai ollut. Itsekin opin 4v lukemaan/laskemaan ja oli kyllä aika tylsät ekaluokat, kannattaa ehottomasti hypätä suoraan tokalle jos on noin fiksu kuin Tiara! Hyvät keväät teillepäin!

  • Tiina sanoo:

   Ei ole niin yksiselitteistä, että ehdottomasti suoraan kakkoselle :) Minunkin tyttöni oppi lukemaan neljävuotiaana ja kouluun lähtö kokeessa sai 90/91 pistettä, opettajat miettivät osaako jo liiankin hyvin. Ykkösluokka on ollut hänelle turhan helppo tehtävien osalta, mutta muuten se on ollut tärkeää henkisen kasvun aikaa.

   Nyt kun Tipa osaa lukea, niin hän tekee sitä joka paikassa ja huomaamatta. Esimerkiksi iltapäivälehtien otsikot ei ole aina kaunista luettavaa :( Sitä kannattaa mm. tarkkailla.

   Tavutus ja äänteet menevät nykyisin eri tavalla mitä ”meidän aikaan”, niitä ei kannata opettaa jos ei osaa. Esimerkiksi ekapeli alku on hyvä peli, sitä tekevät koulussakin. Saas nähdä mihin joudun juuri kolmevuotta täyttäneen kanssa, hän kun pelaa jo sujuvasti tuota..! :D

   • Lepa sanoo:

    Niin no se henkinen kasvu voi olla sitten semmoinen tekijä, mitä ei ihan sen ikäisenä osannut miettiä :D hyperaktiivisena lapsena olin vain aika vaikea käsiteltävä kun opettajan piti koko ajan keksiä jotain tekemistä etten tylsistyisi ja pomppisi ympäriinsä. Ehkä nykyään osataan paremmin jo tukea eri tasoisia lapsia? Ja kärsivällisyyttä siinä ekalla kyllä varmasti tuli harjoiteltua, että sinänsä ihan hyvä juttu.

  • savosttt sanoo:

   On sitä samaa aapista ollut muuallakin Suomessa kuin Oulussa. :-)

 17. Niina sanoo:

  Hei.
  Ihana video. Tosi hyvin oppi Tiara nopeasti lukemaan.
  Nykyäänhän koulussa opetaan äänteillä liukumalla. Aika lähellä oli Tiaran tekniikka.
  Itse teen työtä koululla ja en ole kyllä juuri kuullut että kukaan suoraan kakkoselle menisi.
  On niin paljon muitakin taitoja kun lukeminen ja laskeminen mitä hyvä harjoitella.
  Nykyäänhän suurin osa lapsista lukee jo kouluun tullessaan.

  • Anna sanoo:

   Näin on, opetellaanhan ekalla luokalla vaikka mitä muutakin kuin lukemaan, matikkaa sun muuta. Hyvä opettaja osaa opettaa äikkääkin niin, että etevimmätkään lapset eivät tylsisty!

  • Heidi sanoo:

   Tiara tulee varmasti edistymään vauhdilla! Itsekin opettajana olen samaa mieltä, että 1 lk. pitää ehdottomasti käydä, sillä ekaluokkalaiset ovat vielä pieniä lapsia, jotka opettelevat koulumaailmaan ja itsenäisemmiksi koululaisiksi. 1 lk. on ennen kaikkea kasvamista ja oppimista kaikilla elämän osa-alueilla, ei pelkkää lukemaan opettelua. :) Kannattaa tutustua lukemaan opettamisen menetelmään KÄTS (kirjain-äänne-tavu-sana) jos kiinnostaa kotona opetella vielä lisää! :) Materiaalia on netti pullollaan ja tätä menetelmää koulussakin käytetään.

 18. Nimetön sanoo:

  Hyvä Tiara, tosi hienosti sujuu! :) Minäkin opin lukemaan nelivuotiaana, mutta siihen aikaan ei vielä käytetty taivutettu tekstejä, tai mulla niitä ei ainakaan ollut. Muistan elävästi odottaneeni äitiä autossa joka oli parkkeerattu Kissanmaan kioskin eteen. Äidin tullessa lyhyeltä asialtaan takaisin, olin julistanut ylpeänä, että ”Äiti, tossa lukee Kissanmaan kioski!” Joku lamppu siis syttyi selkeästi. :D Ekalla luokalla olikin sitten tosi tylsää, kun muut opettelivat yksittäisiä kirjaimia ja minä olin jo lukenut kaikki Neiti Etsivät ja Viisikot läpi. Toivottavasti tänä päivänä edistyneempiä lukijoita tuetaan koulussa jo paremmin.

  Ihana katsoa tällaista kotikutoista, ei-editoitua videota.

 19. Laura sanoo:

  Voi, että teidän lapset on suloisia! <3 Niistä tulee itselle vauvakuume, kauniita mussukoita :) <3

 20. EMMI sanoo:

  Ihana video! Minä en ainakaan välitä, ovatko videot editoituja vai ei, editoimattominahan ne ovat aidoimmillaan. Joten näitä ehdottomasti lisää! :)

 21. ellipsi sanoo:

  Lisää vaan videoita! Mua kiinnostaa, keksikö Tiara itse tuon muiden tavujen peittämisen, vai neuvoitteko häntä? Mahtava taktiikka joka tapauksessa! Ja niinkuin moni onkin sanonut, niin nykyään kai suurin osa jo osaa lukea ekalle mennessään ja ainakin opejen keskustelupalstoilla käydään jatkuvasti keskustelua siitä, millä aapisilla voi eriyttää myös ylöspäin :)

  t. opeopiskelija täälläkin

 22. Inga sanoo:

  Onpas Tiara taitava! <3 Mun mielestä videoiden ei tarvitse olla mitenkään hienosti leikattuja. Nää "kotitekoisen näköiset" höpöttelyvideot on just parhaita, joten teehän vain niitä lisää! :)

 23. Helmi sanoo:

  Ei vitsi, en kestä miten söpö Tipa on! ”Meni vähän ohi” :DD <3

  Ja joo, laita ihmeessä videoita, ihan raakileversiotkin on kivoja!

 24. Nimetön sanoo:

  Täällä oli jotain kommentteja suoraan kakkosluokalle menosta, mä ite oon syntynyt alkuvuodesta, ja kun osasin lukea, kirjoittaa, laskea ja omasin hyvät sosiaaliset taidot, niin menin päiväkotitätien suosituksesta jo 5v eskariin ja 6v kouluun. Siihen oli tietenki psykologiset testit noiden luku- ja kirjotustestien lisäks, mut sellanenki vaihtoehto on :)

 25. Nimetön sanoo:

  Aai hitsit kuinka söpöä. Ihana kun peittelee sormilla aina sen kirjaimen mitä ei vielä halua lukea! :D <3 Mutta kyllä videoita vaan kehiin. Ei niitä tarvii alkaa mitenkään editoimaan :)

 26. Julli sanoo:

  Aai hitsit kuinka söpöä. Ihana kun peittelee sormilla aina sen kirjaimen mitä ei vielä halua lukea! :D <3 Mutta kyllä videoita vaan kehiin. Ei niitä tarvii alkaa mitenkään editoimaan :)

 27. Henne sanoo:

  Jotenkin niin liikkis tää video! Ja mäkin kiinnitin huomiota Tipan hyvään tekniikkaan peittää sanan loppu sormella, auttaa pientä lukijaa keskittymään olennaiseen, eli siis sanan alkuun. Itekin olin joku 4-5vee, kun luin Postin pihassa sitä postin kylttiä. Se oli jotenkin niin siistiä, kun tiesin totta kai, että se rakennus on posti ja tajus että no tietenkin se sit myös lukee tossa oven päällä! Lukemaan oppiminen tuntui tosiaan siltä, että ymmärsi maailmasta paljon enemmän. Mulla oli paljon vhs-kaseteille nauhotettuja lasten elokuvia, missä oli tekstit ja oli niin siistiä ymmärtää sitä elokuvaa ”vähän” paremmin ku ennen :D

 28. Tintsu sanoo:

  Voi että miten hienosti neiti lukee! :)

 29. Heidi sanoo:

  Ihana video, tämmöstä lisää ehdottamasti! Ja vau miten miten taitava tyttö Tiara on! :) Paranemisia sinne, itekkii kuumeessa mutta jospa se tästä lähtis paranemaan netflixiä katellen ja blogeja lukien :D

 30. J sanoo:

  Ehdottomasti videoita lisää! Nää on aivan ihania ja teidän tytöt on niiin söpöjä! Ainoa huono puoli, et vauvakuume nousee :D

 31. Saara sanoo:

  Ai että miten hienoa! Siis toi on niin upea hetki, lukeminen on ikkuna niin mahtaviin maailmoihin – mieti niitä mahtavia hetkiä kun Tiara pääsee itse lukemaan Aku Ankkoja, Tatuja ja Patuja, ja myöhemmin sitten Neiti Etsiviä ja Pottereita :) mä en todellakaan väitä tuntevani teitä, mutta tuun tästä sun blogista aina ihan hirveän hyvälle tuulelle, kiitos siitä!

 32. Emme sanoo:

  Ihana Tiara! Zeldaakin olisi kiva nähdä videolla, tällaiset editoimattomat just hyviä:)

 33. Kia sanoo:

  Aivan ihana video!!! Ehdottomasti ääni höpöttelyvideoille <3

 34. emzi sanoo:

  Aj että on söpö toi video !

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.