Kuinka saada enemmän kävijöitä blogiin? Sekä työssäni sisällöntuottaja-somespesialistina, että bloggaajana mulle on tärkeää että saan tuottamalleni sisällölle mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Tärkein tekijä näkyvyyden saamiselle on tietenkin kiinnostava sisältö, ilman sitä ei ole mitään. Mutta toiseksi tärkein tekijä on ehdottomasti se kaikkien tylsänä ja puuduttamana ja hankalana pitämä hakukoneoptimointi, eli SEO-optimointi. Paljon olen vuosien aikana tahkonnut itsekin tämän parissa, mutta nyt pääsin kuulemaan myös hyviä vinkkejä ASUSin SEO-klinikalla Aki Ovaskalta, sillä olen mukana Indiedaysin ja ASUSin yhteistyökampanjassa.
Listasin omat kuusi vinkkiäni siitä kuinka saada lisää kävijöitä blogiin, ja lisäsin niiden alle mukaan myös Akin tärkeimmät SEO-vinkit. Näiden avulla on helppoa tehdä omasta blogista hakukoneystävällinen ja saada sille enemmän näkyvyyttä.
Kuva: Ville Malja
1. Avainsanat
Jos kirjoitat tietystä aiheesta, pohdi millä sanalla/sanoilla itse lähtisit hakemaan tietoa aiheesta. Esimerkiksi jos kirjoitat postausta siitä miten saat kasvoillesi täydellisen meikkipohjan, voisi postauksen avainsanana olla vaikkapa ”kestävä meikkipohja” tai ”luonnollinen meikkipohja”, tai mitä ikinä. Sitten tätä sanaa kannattaa käyttää sekä postauksen otsikossa, ensimmäisessä kappaleessa, linkissä, että viimeisessä kappaleessa. Näin se nousee hakutuloksissa esiin aina kun joku etsii tietoa sanoilla ”kestävä meikkipohja”.
2. Kuvien nimeäminen
Uskokaa tai älkää, kuvat tuovat blogiin paljon liikennettä. Ne kannattaa aina nimetä relevantilla tavalla, eikä jättää niihin kameran tarjoamia kirjainnumeroyhdistelmiä tai vaihtoehtoisesti nimetä niitä jollain huvittavilla sanoilla kuten ”kakkapylly35”. Kuvien nimeämiseen pätee sama sääntö kuin avainsanoihin, kannattaa käyttää niissäkin samaa avainsanaa josta postaus kertoo, tai vaihtoehtoisesti käyttää tismalleen sitä asiaa mikä kuvassa näkyy. Eli jos vaikka kuvissa on uusi laukkusi, nimeä kuva Unboxing-Rebecca-Minkoff-Mini-Love-Bag.jpg. Toinen tärkeä asia mikä kuvien nimeämisessä pitää huomioida on että kuvanmuokkausohjelma (tai sinä itse) et käytä kuvien nimissä tyhjiä välejä tai ääkkösiä, kuten itselleni kävi. Tällöin kuvat eivät välttämättä näy kaikille, koska välit ja ääkköset saattavat rikkoa kuvalinkin. Kannattaa myös pysyä perillä trendaavista avainsanoista, jos omakin aiheesi liittyy jotenkin niihin.
3. Metatagit
Käytä kaikissa postauksissasi metatageja tai ”avainsanoja”, jotka ovat siis blogimaailman hashtagit. Nämä auttavat merkkaamaan postauksesi relevantit asiat, jotka myös rankkaavat tekstiäsi hakutuloksissa korkeammalle. Metageihin voit laittaa kaikki tärkeimmät asiat jotka postauksessasi ovat, jos esittelet siis vaikkapa päivän asua, voit tagata siihen esim. ”Päivän asu”, ”OOTD”, ”Outfit of the day”, ”kaikki merkit joiden vaatteita sinulla on päällä”, ym. Metatagien määrää ei kannata säikähtää, sillä voit valita blogisi widgeteistä niin, että se näyttää sivupalkissa vain suosituimmat aiheesi, jolloin lukijat löytävät helposti etsimänsä eivätkä hämmenny miljoonasta tagista.
4. Käytä blogialustallasi SEO-lisäosaa
WordPressille paras on omasta mielestäni Yoast SEO, joka jo postausta tehdessäsi kertoo sinulle mitkä asiat sinun pitää korjata jotta postauksesi olisi hakukoneystävällisempi ja nousisi hakutuloksissa. SEO-lisäosaan saat lisättyä ”hakukoneotsikon”, joka voi siis olla sama kuin postauksesi pää-avainsana, tai sama otsikko jota käytät muutenkin. Lisäksi lisäosaan saat lisättyä hakukonekuvauksen, eli lyhyen tiivistelmän tekstistäsi, ja pää-avainsanat. Lisäosassa on muitakin ominaisuuksia joita kannattaa hyödyntää, mutta nämä kolme ovat ehdottomasti tärkeimmät. Lisäosan käyttäminen lisää työaikaa ehkä n. 2 minuuttia mutta parantaa hakukonenäkyvyyttä todella paljon.
5. Lisää blogisi etusivulle tärkeimmät hakukonetiedot
SEO-lisäosasta saat lisättyä myös oman sivusi etusivulle otsikon, sivukuvauksen sekä tärkeimmät avainsanat. Jos siis kirjoitat vaikkapa perheblogia ja haluat tulla löydetyksi nimenomaan perhebloginia, kannattaa sitä sanaa käyttää Blogisi etusivun SEO-otsikossa, -kuvauksessa ja avainsanoissa.
6. Kiinnostava sisältö
Tätä ei voi korostaa tarpeeksi. Vaikka nämä viisi ekaa vinkkiä ovat tärkeitä, isoin merkitys on kuitenkin sillä että saat kävijät viihtymään sivuillasi. Älä siis kirjoita blogiasi hakukoneille, vaan lukijoillesi. Raja on hiuksenhieno, ja kannattaa olla tarkkana kirjoittaessa, varsinkin jos blogisi on nimenomaan tarkoitus olla vaikkapa elämänmakuinen lifestyleblogi. Silloin paistaa nopeasti läpi jos tekstit ovat pelkkää klikkien kalastelua avainsanojen avulla.
Kuva: Ville Malja
Akin vinkit:
1. Tsekkaa http://
2. Pidä blogisi tekninen puoli kunnossa, ja tarkasta se parin viikon välein teknisten ongelmien varalta Seo Site Checkupin avulla, niin pysyt perillä siitä miltä blogisi näyttää lukijoillesi.
3. Ole monipuolinen ja tuo blogiasi esiin mahdollisimman monessa eri lähteessä, kuten somekanavissasi, ja esimerkiksi erilaisilla blogilistaussivustoilla.
4. Älä laiskistu vaikka blogisi olisikin jo menestynyt, sitä kannattaa kehittää eteenpäin ja eteenpäin sillä niin mainostajat kuin lukijatkin vaativat vuosi vuodelta enemmän.
5. Tsekkaa https://moz.com/
Vielä loppuun täytyy mainita Google Analytics, joka on tärkein työkalu blogin kävijävirran analysoimiseen. Vain Google Analytics näyttää realistiset kävijämäärät, ja seuraa miten kävijät sivuilla käyttäytyvät. Sieltä on helppo opiskella mitkä avainsanat tuovat eniten liikennettä blogiisi, mitkä aihepiirit ovat suosittuja ja kuinka monta vierailijaa blogiasi lukee päivittäin, viikottain ja kuukausittain. Ei kannata luottaa omiin bloggerin tai wordpressin kävijälaskureihin, sillä ne eivät anna oikeaa kuvaa vierailijoidesi määrästä.
Huh, tässäpä mun ”kevyt” infopläjäys blogin kävijämäärien kasvattamisesta. Itselläni ainakin toimivat nämä vinkit oikein hyvin, ja aion jatkossakin jatkaa kehittymistä. Se on onni että mun molemmat työt tukevat tässäkin asiassa toisiaan, ja kun opin jotain uutta toiseen työhöni, se auttaa myös toisessa. On myös kivaa saada näkökulmaa sekä yritysblogin että henkilökohtaisen blogin kirjoittamisen eroista. Jos teillä herää mitä tahansa kysyttävää niin kysykää ihmeessä! Ja jakakaa omatkin parhaat bloginäkyvyysvinkkinne, niitä otetaan aina ilolla vastaan. Mahtavaa tiistaita kaikille!
Uuden blogin aloittaneena vinkit osuivat hyvään saumaan! Tuo hakukoneoptimointi on itselle vielä vähän utopiaa mutta täytyypä siihenkin tutustua. Kuvien järkevä nimeäminenkään ei ole kyllä käynyt mielessä.
Hyviä vinkkejä! Tämäntapaisia postauksia tulee aina silloin tällöin luettua, tykkäsin, kun tässä ei ollut ihan ne samat temput kun mitä yleensä tarjotaan 🙂 Tuo oli todella hyödyllinen tuo SEO-optimoinnin tarkistuslinkki, täytyy ottaa heti käyttöön!
Kiitos todella hyvästä ja mielenkiintoisesta postauksesta! 🙂 Monta uutta ja hyvää vinkkiä tuli tässä! <3 Kivaa kesää sinne! 🙂
Voi kiitos paljon Natalie! <3 Kiva kuulla että postauksesta oli hyötyä ja kivaa kesää sinnekin!! 🙂
Kiitos tästä, vinkit ovat aina tervetulleita! Sulla on muuten mageen värinen tukka.:)
http://www.lily.fi/blogit/stuff-about
Kiitos hurjasti <3 Nyyh juuri värjäsin violetin kuontaloni ruskeaksi 😀 Oli toi pastelli kiva mutta ihan hirveesti hommaa ylläpidossa! Laiskan ratkaisu oli sitten melkein puolen vuoden jälkeen tämä ruskea 😀
Hei kiitos kovasti näistä vinkeistä! Ihana kun osasit ilmaista näitä asioita näin konkreettisesti ja selkokielellä.
Huh, aikamoisen stressin sain aikaiseksi kun vedin blogini tuon seocheckupin läpi! Taistelin ties kuinka kauan mm. tuon H1 otsikon kanssa, kunnes lopulta sain sen toimimaan oikein. Enää vain sata kohtaa korjattavana 😀
Ootko sä saanut jotain koulutusta SEOon ? Kun on olemassa kaikenlaisia joogakursseja ja sun muita, niin eikö voisi olla joku SEO kurssikin jossain kansanopistossa tarjolla aloitteleville bloggaajille 😀