Kuinka käyttää energiaa vastuullisesti

18.12.2016

 

Olen mukana Vattenfallin ja Lifien kampanjassa, jossa meidät haastettiin pohtimaan omaa energian käyttöämme. Aihe on tosi tärkeä ja herättää paljon ajatuksia. Nyt kun pysähdyin miettimään meidän tapoja ja tottumuksia, ilahduin positiivisesti kun säästövinkkejä lukiessani huomasin että ollaan ehkä monessa asiassa toimittu jo valmiiksi vastuullisesti ja säästeliäästi sitä sen enempää edes miettimättä. Energian säästäminen lähtee ihan perus jutuista, kuten siitä että ei pidä turhia valoja päällä vaan sammuttaa ne aina kun joku huone jää tyhjilleen.

Meillä tuo valoasia on sellainen joka mulla tulikin heti ekana mieleen, koska me käytetään tosi vähän lamppuja. Ainoastaan silloin kun oikeasti on pimeää ja vain siinä huoneessa missä oleskellaan, ja sille on ehkä vähän turhamainenkin syy: blogia varten ei saa otettua niin kivoja kuvia keinovalossa. Kun on jo valmiiksi pelkkää luonnovaloa niin hyvät tilanteet ei mene ohi siinä että alkaisi erikseen sammuttelemaan valoja. Silloin kun on edes vähän valoisaa niin meillä ei ole mitään lamppuja koskaan päällä missään huoneessa. Meillä on myös täällä uudessa kodissa tosi suuret ikkunat mikä helpottaa näin talvellakin valon kanssa, tänne oikeasti pääsee päivänvaloa myös näin talviaikaan, toisin kuin meidän vanhassa kodissa missä oli aina pimeää talvisin oli kello mitä hyvänsä. Ne lamput joita käytetään on kaikki energiatehokkaita led-lamppuja. En edes muista milloin viimeksi johonkin valaisimeen olisi pitänyt vaihtaa lamppua!

Keittiössä sähköä säästyy kun ei pidä jääkaappia liian pitkään auki, jäähdyttää kylmään menevät kuumat ruuat ensin vaikka parvekkeella näin talviaikaan ja hyödyntää ruuan laitossa jälkilämpöä. Ja kun laittaa veden kiehumaan kattilaan, pitää kannen päällä niin se lämpenee nopeammin, ja muistaa valita oikean kokoisen levyn ja oikean kokoisen kattilan. Näin me ollaan toimittu koska meille on kotona opetettu niin jo pienestä asti. Myöskään astioita ei pestä jatkuvasti vaan vasta sitten kun kone on oikeasti täynnä. Yllättävän paljon on myös väliä sillä kuinka uusia ja laadukkaita kodinkoneet ovat, kannattaa valita energian kulutukseltaan parasta A+++-luokkaa olevat kodinkoneet silloin kun niiden vaihto on ajankohtaista. Ero on oikeasti suuri! Me ostettiin nyt uusi astianpesukone tänne kotiin, ja siinä hyödynnetään myös pidempää mutta energiatehokkaampaa ekopesuohjelmaa ja yösähköä ajastustoiminnon avulla.

Meillä ei ole kuivausrumpua ollenkaan, sitä ei ollut myöskään mun lapsuudenkodissa ja ainakin toistaiseksi ollaan vielä pärjätty hyvin kahden pyykinkuivaustelineen avulla. Meillä on sen verran paljon vaatetta ja liinavaatteita käytössä, että ei tarvitse tosiaankaan päivittäin konetta rullailla. Neljän hengen pyykkejä pesen yleensä n. 4 koneellista viikossa, mikä ei mielestäni ole paljoa, kun olen lukenut monien pyörittävän koneen joka päiväkin. Meillä on onneksi tilava pesukone jonne mahtuu isot määrät pyykkiä kerralla. Pyykin kuivumaan laitto ei kuulu mitenkään lempipuuhiin, mutta ei se nyt niin paha ole kun meitä on kuitenkin kaksi aikuista niitä ripustamassa.

Meillä on paljon tietokoneita, pelikonsoleita, tabletteja ja pari puhelinta ja kameraa käytössä jatkuvasti. Niitä kuitenkaan ei pidetä jatkuvasti latauksessa, vaan ainoastaan sitten kun akku oikeasti loppuu. Ollaan valittu sellaisia laitteita joissa on tehokkaat akut, ihan jo siitä syystä että johtojen kanssa säheltäminen on rasittavaa. Mieluummin tekee kaiken mahdollisen langattomasti. Johdot on meillä kiinni jatkokappaleissa jotka saa sammutettua silloin kun niitä ei tarvitse. Näin ei tarvitse aina irroitella miljoonaa johtoa seinästä vaan riittää kun virran katkaisee kaikista yhdellä painalluksella.

Meillä ei ole missään huoneissa pattereita vaan vesikiertoinen lattialämmitys koko asunnossa, ja halutun lämpöasteen voi säätää huonekohtaisesti. Varsinkin näin raskausaikana mä olen aika kuumakalle ja ollaan pidettu huonelämpötila 21 asteessa, mikä on tuntunut ihan sopivalta. Ehkä sitten kun vauva syntyy niin laitetaan pari astetta lämpimämmälle. Saunaa lämmitetään maltillisesti kerran tai kaksi viikossa, eli siitäkään ei hirveästi ekstrakulutusta synny. Meillä tosin lämmitys kuuluu vastikkeeseen eli siitä ei meille rahansäästöä koidu, mutta koen silti tärkeänä että ei turhaan lämmitetä jos ei sille ole tarvetta.

Energia on arvokasta ja sen käyttöä kannattaa ehdottomasti tehostaa, sillä energiansäästö säästää sekä rahaa että luontoa. Mitä vähemmän energiaa käytetään, sitä vähemmän syntyy esimerkiksi kasvihuonekaasuja. Ja vaikka toisin voisi luulla, energian kulutuksen väheneminen ei nosta sähkön hintaa, sillä sähköenergian hinnan määrää kulloinkin tarvittavan kalleimman säätövoimalan tuotantokustannus. Eli mitä vähemmän kysyntää, sitä halvempaa sähköä.

Meillä käytetään 100% tuulisähköä, joka on Suomen Luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa. Vattenfallin sivuilla voi vertailla eri sähkösopimuksia, ja eri sähkön tuotantotapoja ja niiden hinta-arvioita, Usein kysyttyä -osiosta löytää vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Tuulisähkö ei ole merkittävästi muita sähkömuotoja kalliimpaa, joten koen tärkeänä kantaa oman korteni kekoon valitsemalla sen muodon joka on ympäristölle paras. Sivuilta löytää paljon fiksuja ja helposti toteutettavia arkisia energiansäästövinkkejä, kannattaa käydä lukaisemassa!

LUKIJAKILPAILU: Kuinka teillä säästetään sähköä? Kommentoi vastauksesi tähän postaukseen ja osallistut ihanan La Case De Cousin Paul -pallovalosarjan arvontaan (arvo 32,90). Muista jättää sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään, sillä voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Osallistumisaikaa on 25.12. klo 22.00 asti. Onnea arvontaan kaikille! Tarkemmat säännöt löytyvät TÄÄLTÄ.

Yhteistyössä Vattenfall.

Mahtavaa päivää kaikille!


No Responses to “Kuinka käyttää energiaa vastuullisesti”

 1. Nimk sanoo:

  Paljolti samantyylisillä keinoilla, kuin teilläkin. Turhat valot pois päältä ja tietyt elektroniikkalaitteet piuhassa vain tarpeen vaatiessa. Myös kodinkoneiden valinta on ollut mielessä nyt paljon, kun ihan kohta tulee aiheelliseksi ostaa uusia.

 2. Primrose sanoo:

  Meillä on kanssa käytössä nuo perusjutut, eli valojen sammuttelu ja kodinkoneiden turhan joutokäynnin välttäminen. Esim. televisiota ei pidetä auki, jollei joku katso sitä. Tietokone on myös yksi sellainen energiasyöppö, jonka turhaa käynnistämistä vältän. Jos on joku pikainen juttu, sen voi tsekata nopeasti puhelimesta ja teen myös sellaiset pakolliset nopeat tietokonehommat yleensä työkoneella. Sitten ei tarvitse enää välttämättä käynnistellä konetta kotona jonkun laskun maksamisen tms. takia.

 3. Sanni sanoo:

  Sammuttamalla valot kun niitä ei tarvitse ja käymällä harvemmin saunassa 🙂

 4. Laura sanoo:

  Samanlaisia juttuja myös täällä kun teillä, ei näin yhtäkkiä tule mieleen lisättävää! 🙂

 5. Mertsi sanoo:

  Samoja käytäntöjä meillä kuin teilläkin. Harvoin tulee ajateltua kyllä tietoisesti, että ”säästänpä nyt sähköä”, lähinnä juurikin noin, että tavat on vain tullut käyttöön jo omasta lapsuudesta. Tietokone on ehkä ainoa vempain, joka on päällä osin turhaan koko päivän (jos vapaapäivä), koska sillä tulee oltua vähän väliä, mutta automaattisen lepotilan avulla pyrin tätäkin asiaa lieventämään silloin kun konetta ei käytä. Tiedä kyllä sitä sitten, että säästääkö lepotila sähköä vai ei? Niin ja näin joulun sekä talven aikaan kaikki jouluvalot ovat aina irti seinästä, jos en itse ole kotona.

 6. Anniina sanoo:

  Oikeastaan ihan samoilla perusjutuilla kuin teilläkin: valot pois kun niitä ei tarvitse ja tiski/pesukone pyörimään vain silloin kun ne ovat täynnä jne 🙂

 7. Lode sanoo:

  Samanlaisia keinoja kun teilläkin. Lapsuudenkodista on opittu monenlaisia vinkkejä sähkön säästämiseen, esimerkiksi ettei turhaan pidetä valoja päällä ja ladata puhelimien akkuja.

 8. annnni sanoo:

  Turhat valot pois, telkkari kiinni kun ei katsella, sähkölaitteet pois päältä kun ei olla kotona, pesukoneissa eko-ohjelmat ja pesulämpötila alhaisempi, patterit päällä niissä huoneissa missä oleskellaan eniten ja säätelen pattereita vähän pakkasen mukaisesti talvella.. Ja kynttilöitä poltetaan, niillä saa mukavan pienen iltavalaistuksen – näin ei tarvitse kaikkia valoja pitää päällä aina 🙂 Ja varmasti löytyy lisääkin, mutta tuossa muutama !

 9. Essi sanoo:

  Samat jutut mitä teillä, lisäksi meillä ei oo omaa pyykinpesukonetta, vaan käytetään taloyhtiön superisoja koneita, jolloin pyykkiä pestään suht harvoin mutta kerralla paljon 🙂

 10. zirpale sanoo:

  Samoja juttuja kuin teillä, valojen sammuttelua ja vain täysinäisten koneiden pesua. Miehen olen vihdoin saanut opetettua irroittamaan laturin pistorasiasta kun kännykkä otetaan siitä pois (meni 5 vuotta..)

 11. Mama sanoo:

  Meillä on pellettilämmitys, ja takka tai leivinuuni lämpiää aina jos on kunnolla pakkasta. Joten lämmitykseen ei hirveästi sähköä kulu. 🙂
  Muuten kaikki mitä mainitsit postauksessakin, paitsi lamppuja pidän päällä aika usein myös päivällä. En tykkää jos on hämärää. Toki illalla on kiva rentoutua aina pienemmällä valaistuksella kun lapset menevät jo nukkumaan ja alkaa vanhempien oma aika. 🙂

 12. Suvisini sanoo:

  Perusjutuilla, eli valoja tai laitteita ei pidetä turhaan päällä tai standby-tilassa, uunia käyttäessä paistetaan samalla kertaa mahdollisimman paljon ruokaa, pakastin/jääkaappi/huoneenlämpötila on oikein säädetty, autoja ei pidetä lämmössä turhaan tai liian kauan…

 13. Heidi Paalonen sanoo:

  Valoja pidetään vaan siinä huoneessa missä ollaan, tietokoneet pyritään sammuttamaan yöksi eikä jätetä valmiustilaan, aika lailla samoja siis mitä teillä! =)

 14. Maija sanoo:

  Meilläkin valoja sytytetään vain tarpeen mukaan ja vain niihin huoneisiin, missä oleskellaan. Huonelämpö on maltillinen, talvella paksummat verhot ja matot niin lämpö ei karkaa. Kaikki kodinkoneet on kiinni virtskytkinjatkojohdoissa, jotka ovat päällä vain tarvittaessa. Saunaan mennään aika kylmään sellaiseen ja löylyä heittämällä saadaan lämpö sopivaksi, ei siis juurikaan odotella saunan lämpiämistä. Ruuat laitetaan jo kylmään uuniin ja paistellaan loppuun jälkilämmöissä. Pestään vain täysiä pesukoneellisia ja kuivataan narulla. Vessassa on lattialämmitys ja vessan ovi aina kiinni ettei lämmitys säädy liian kovalle. Talvella kotona ei tarvitse tareta ilman sukkia, paksummat peitot talvella nukkumiseen. Toki meillä siis riittävän lämmintä pitää olla ja vessan lattialämmitys saa kyllä olla päällä pakkasilla, kesällä kiinni. Energiatehokkaita kodinkoneita on suosittu. Ja mitähän muuta… Siinä kai aika lailla.

 15. A sanoo:

  Turhat valot pois. Telkkari pois päältä lähes aina kun sitä ei meillä katsota.. yms. 🙂

 16. Päivi sanoo:

  Dissaamalla kuivausrumpua, hyödyntämällä jälkilämpöä, sammuttamalla turhat laitteet pistorasian katkaisimesta ja käyttämällä jääkaappia sekä pakastinta järkevästi.

 17. Siiri sanoo:

  Meillä sähköä säästetään pitämällä päällä vai tarpeelliset valot (ja kaikissa tosiaan led-polttimot), polttamalla varaavaa takkaa päivittäin näin talvisaikaan, huolehtimalla, että tiivisteet ikkunoissa ja ovissa ovat kunnossa (245 neliön omakotitalossa talvisten lämmityskustannusten minimointikeinot tulee kaikki ottaa käyttöön!), jäähdyttelemällä ruuat terassilla ennen jääkaappiit laittoa ym. 🙂

 18. Anscu sanoo:

  Myönnän, meillä kolmen hengen talous, me kaksi aikuista ja vauva ja pyykkikone pyörii joka päivä vähintään kerran päivässä :S 😀 vauvalle vaihdetaan vaatteet aamuin illoin ja joskus päivällä kun likaantuu, ja omat vaatteet kans pesuun yhden käyttökerram jälkeen. Meillä 2kissaa ja niiden karvojen takiakin pestään tiuhaan ja imuroidaam jne, kun vauva talossa.
  Vois ehkä huomioida enemmän sähkönkulutusta, no ainakaan saunaa ei lämmitetä kuin noin 1tai 2kertaa talvella ja kesällä harvemmin. 🙂

 19. Hantsu sanoo:

  Samantyyppisiä ratkaisuja on meilläkin käytössä. Vaihdettiin äskettäin sopimus pörssisähköön, niin automaattisesti tulee seurattua kulutusta paremmin ja hyödynnettyä yösähköä enemmän.

 20. MR sanoo:

  Oikeastaan juuri samoilla keinoilla kun teilläkin; sähköä käytetään vain tarvittaessa, ei turhaan.

 21. Tiia sanoo:

  Hyvin samanlaisia keinoja meilläkin käytössä! Tiskikonetta ja pyykkikonetta ei pyöritetä koskaan kuin vasta täytenä ja valot sammutetaan kun lähdetään huoneesta. Jääkaapin ja pakasteen ovia ei auota turhaan ja vihaan laittaa mitään lämmintä jääkaappiin, jäähdytän kaiken ensin kunnolla 😀 Tietokoneet pyritään sammuttamaan aina heti kun nousee pois koneelta, mutta se kyllä tuppaa välillä unohtumaan päälle.. eli parannettavaa on vielä 🙂

 22. Sanni sanoo:

  Meillä säästetään sähköä juuri näillä perinteisillä tavoilla: valoja ei käytetä turhaan, tiskit ja pyykit pestään kun kone on täysi ja saunaa ei lämmitetä joka ilta.

 23. Marika sanoo:

  Aikalailla samoilla tavoilla kuin postauksessa jo kävi ilmi. Muutamassa jutussa on parannettavaa, esimerkiksi siinä ettei pidä turhaa valoja päällä huoneissa joissa ei oleskele. Mutta näin pimeällä on mukavaa kun on tunnelmaa vähän joka huoneessa 🙂

 24. Ninni sanoo:

  Samoilla perusjutuilla kuin tekin ja lisäksi meillä on varaava takka jota lämmitetään talviaikaan päivittäin.

 25. mari sanoo:

  Vesikiertoinen lattialämmitys ja ilmanlämpöpumppu ovat meillä varmaan ne tärkeimmät ” säästäjät”. Etenkin kun niitä on opetellut käyttämään oikein. Myös juuri nämä kikat että pesee pyykki ja astianpesukoneen täytenä ja sammuttelee turhat valot ovat meillä käytössä.

 26. Sannak sanoo:

  Sähköuuniin yleensä pyritään saamaan jotakin muutakin kun että yhden valmispizzan takia lämmitettäisiin. Ja jos ei huoneessa olla niin valot pois, muutenkin valot vain jos okeasti hämärääkin eikä vain huvin vuoksi 🙂

 27. llaura sanoo:

  Paljon samanlaisia keinoja käyttäen meilläkin. 🙂 Turhat valot pois, lämmitystä pienemmälle keväällä, lamppuihin led-valot, laturit katkaisijalla olevassa pistorasiassa jne. Meillä energiankulutus on todella pientä, asumme omakotitalossa ja viime vuonna kulutuksemme vastasi kerrostalokaksion kulutusmäärää! Melko pihistellen siis täällä eletään, mutta en kuitenkaan koe, että missään tarvitsisi säästää, joten oikeat valinnat vaikuttaa varmasti. 🙂

 28. Jossuu sanoo:

  Aika lailla samoja keinoja käytetään meilläkin energian säästöön kuin teilläkin. Yritetään esimerkiksi sammutella aina niitä ylimääräsiä valoja…

 29. Iina sanoo:

  Paljon on tullut sellaisia vinkkejä mitä itsekin hyödynnämme. Kuivurin käyttöä tulee aina mietittyä vaikka A energialuokkaa onkin. Kesäisin kuivataan paljon pyykkiä ulkona, lakanoista lähtien. Oon kuitenkin niin mukavuudenhaluinen että pyyhkeet on kyllä pakko pyöräyttää kuivurissa. Niistä tulee niin ihanan pehmeitä!

 30. Emmi sanoo:

  Sammutetaan valot, vältetään turhaa kodinkoneiden käyttöä 🙂

 31. Minna sanoo:

  Samoilla jutuilla myös. Ei turhaa valoja päällä ja telkkari ei pauhaa yksikseen.

 32. Minna sanoo:

  Meilläkin pienillä jutuilla säästetään sähköä. Ei pidetä ollenkaan lattialämmitystä päällä vaikka sellainen löytyykin. Mielletään se hiukan turhakkeeksi kun ennenkin on pärjätty ilman. Myöskään meillä ei ole valoja kuin siinä huoneessa, jossa oleskellaan – lisäksi energiaa säästävät lamput ovat käytössä. Kuten monet ovatkin jo todenneet niin tosiaan pienillä valinnoilla voi tehdä merkittäviä säästöjä!

 33. Mm sanoo:

  Meillä säästetään sähköä pitkälti lapsuudenkodista opituilla pikku jutuilla: jääkaapin ovea ei pidetä turhaa auki, valot palavat vain siellä huoneessa missä kulloinkin ollaan, pyykinkuivaustelineellä kuivatus rummun sijasta, tiskataan astiat käsin, telkkari ei jää turhaan mölyämään taustalle jos sitä ei kukaan katso

 34. Loviisa sanoo:

  Esimerkiksi pestään pyykkejä vain täysiä koneellisia ja kuivataan narulla. Valoja pidetään päällä vain tarvittaessa. Enemmänkin voisi kiinnittää huomiota sähkön säästämiseen.

 35. Maisa sanoo:

  Meillä on aika samat ”peruskikat” käytössä kuin teillä. Vältellään turhia valoja, koneet päälle vasta täysinä jne. Nämä tulevat ihan tottumuksesta!

 36. Nummu sanoo:

  Lyhykäisyydessään voisin tiivistää, että säästän energiaa hyvin samanlaisilla tavoilla kuin tekin! Pesukoneita pyöritetään vain kun on ne on täynnä, valot sammutetaan kun niille ei ole käyttöä, samoin erilaiset laitteet ja ollaan todettu että saunaa lämmittäessä riittää kun pitää kiukaan päällä kun lämmittää saunan ja kun sopiva lämpötila on saavutettu ja saunaan mennään niin kiukaan voi jo sammuttaa. Todella kuumat löylyt tulee, mutta hyödynnetään jälkilämpöä ja hyvin on riittänyt siihen perus parinkymmenen minuutin saunomiseen. Isomman porukan saunoessa vuoroissa on toki pakko pitää kiuas päällä ettei viimeiset joudu kylmään saunaan :DD kauhea selostus tuli mutta joo..

 37. Laura sanoo:

  Samoissa asioissa säästän sähköä kun te, esimerkiks en pidä turhaa valoja päällä, laitan astianpesu- ja pyykinpesukoneen päälle sitten vasta kun on täynnä. 🙂

 38. Milla sanoo:

  Jaa, kyllähän sitä kai säästää sähköä mutta en ajattele et säästetään.
  Lamput palaa kyllä kun kotona ollaan niin joka huoneessa, mutta ne on ledi lamppuja joten ei vie paljon mitään.
  Valot on keksitty ja lamput niin täytyyhän niitä nyt käyttää sitten ettei pimeässä istu 😀
  Telkkari on päällä, myös silloin kun sitä ei aktiivisesti katsota, mutta ei sekään kai liikaa vie sähköä.

  Ei meidän sähkölasku paljon nouse koskaan, ehkä talvisin pikkasen enemmän kun kuivausrumpu pyörii useammin, kesällä saa narulle omalle pihalle pyykit kuivumaan niin ei tarvitse kuivausrumpua käyttää.

 39. annis sanoo:

  Aika samoja keinoja tulee käytettyä. Tärkeimpänä valojen sammuttelu, täydet koneelliset pyykkiä, energiansäästölamppujen käyttö yms. 🙂

 40. Venla sanoo:

  Paljon samoja juttuja, mitä teilläkin, käytetään myös meillä energian säästössä. Turhat valot aina sammutetaan ja nyt talviaikana, kun takapihan terassilla on koristevalot, käytössämme on ajastin, jotta valot eivät pala 24/7. Saunaa käytetään maltillisesti ja myös vessan sekä kylppärin lattialämmitys ei todellakaan ole täysillä. Sähkölämmitys on myös vain öisin käytössä, muuten lämmitämme takalla.

 41. KatjaL sanoo:

  Aika samat keinot meilläkin. Valoja ei pidetä turhaan päällä, ruuanlaitossa hyödynnetään jälkilämpöä, pestään vain täysiä koneellisia ja latureita yms. ei pidetä turhaan kiinni seinässä. 🙂

 42. ems sanoo:

  Aika samanlaisia juttuja kuin postauksessa mainittiin, ja kaikki nämä tulevat oikeastaan automaattisesti sen enempää miettimättä, koska ne on jo lapsena oppinut 🙂

 43. Tinkerbell sanoo:

  Sama ku teillä. Sammutetaan valot jos ei ketään huoneessa. Pyykinpesukone päällä vasta ku täynnä, harvoin tarvittaessa jo heti. Yritetään aina säästää parhaan mukaan. Vedensäästö meillä myös käytössä

 44. JonnaN sanoo:

  Meillä kans ihan perus et valoja ei pidetä turhaan päällä ja koneet pyörii vaan täysinä.

 45. Jess88 sanoo:

  Sammuttamalla turhat valot, ja ei olla pitkiä aikoja suihkussa 🙂

 46. Annak sanoo:

  Aika samalla tavalla kuin siellä, lisäksi elektroniikkalaitteet sammutetaan käytön jälkeen kunnolla eikä jätetä valmiustilaan. Valaistukseen valitaan energiaa säästävät ympäristöystävälliset lamput.

 47. Kisu sanoo:

  Mekin sytytetään valot vain silloin kun niitä tarvitsee, ja vain siinä huoneessa jossa oleilee. Pestään myös astiat ja vaatteet aina nopealla asetuksella ja aivan yhtä puhdasta on aika tullut. En tiedä miten nuo koneet tarkalleen toimii, mutta luulisin että on kuitenkin energiatehokkaampaa pyörittää konetta 1h 2,5 h:n sijaan.

 48. Tiina sanoo:

  Yleisimpiä ovat led-lamput normien tilalle ja puulämmitystä käytetään ahkerasti, ettei kovin sähkö raksuta lämmitykse muodossa.

 49. Jonna sanoo:

  Meilläkin perusjuttuja: valot vain siinä huoneessa kun oleskellaan, telkkarista virta pois katkaisimesta, ei turhia sähkölaitteita päällä, jääkaapissa oikea lämpötila.
  Ollaan melko vähän kuluttavia myös veden käytössä: täydet pyykki- ja tiskikoneelliset, suihkussa ei tyhjään tiputeta vettä, jne.
  Luontoa on hyvä ajatella 🙂

 50. Mari sanoo:

  Turhat valot ja sähkölaitteet pois päältä/seinästä, tuuletus nopeasti ristivedolla, pakastimen sulatus säännöllisesti, ei metalliastioita tai lämpimiä ruokia jääkaappiin ym. Sanoisin, että perusksuraa meidän ikäisille 🙂

 51. Ella sanoo:

  Meillä ei turhaan pala valot missään huoneessa, aina sammutetaan kun lähdetään huoneesta pois 🙂 sekä täydet koneelliset pesen astioita tai vaatteita. Ja näin joulun aikaa kynttilän valossa meillä istutaan, rakastan kynttilöiden valoa! (en tykkää muutenkaan olla kuin näyteikkunassa jos kaikki valot päällä)

 52. MissMinnie sanoo:

  Led-lamput, veden kulutuksen minimointi, uudehkot kodinkoneet, jotka vie paljon vähemmän sähköä. Näitä perusjuttuja 🙂

 53. Emma sanoo:

  Meillä säästetään siten, että aina valot sammuksiin jos huoneessa ei oleskella 🙂 myös sähkösaunan vaihto puusaunaan on laskenut tuntuvasti sähkönkulutusta.

 54. Iida sanoo:

  Meillä suora sähkölämmitys, joten talviaikaan varaavaa takkaa lämmitetään tosi ahkerasti.

 55. Anni sanoo:

  Sammutetaan valot huoneista poistuttaessa ja elektroniikkalaitteet eivät ole päällä kun niitä ei käytetä.

 56. AnnaMaria sanoo:

  Valot sammutetaan aina kun niitä ei tarvita ja kodinkoneet ovat energiatehokkaita. Usein keitän veden myös valmiiksi vedenkeittimessä, josta kaadan sen kattilaan, jolloin perunat tai pasta myös kypsyvät nopeammin.

 57. heidisusanna sanoo:

  Samoja perusjuttuja kuin teillä. Ulkona jäähdyttäminen, termospullon käyttö, kannet keittäessä. Virrat sammutetaan aina kokonaan laitteista, kun ei käytössä eikä pistetä päälle kuin tarpeen tullen. Valo päällä vain siellä missä ollaan ja päivisin/kun ollaan poissa kotoa sammutetaan kaikki. Saunassa käydään heti kun se on lämmennyt, ei pidetä päällä tuntikausia. Tiskikone uusittiin juuri ja se energiankulutukseltaan supertehokas, kuivausrumpua ei ole eikä tule, mielestäni aika turhake vallankin näin kolmihenkisessä perheessä. Akut ladataan kun on ihan loppu ja otetaan heti latauksen jälkeen pistokkeet irti.

  Pienillä asioilla on suuri merkitys. Kiitos että nostat tärkeitä asioita esille!

 58. Marika sanoo:

  Säästän energiaa ruoanlaitossa esim. hyödyntämällä uunin jälkilämpöä. Sama myös saunassa, eli saunaa ei tarvitse pitää koko aikaa päällä, se pysyy lämpimänä melko pitkäänkin kun sen sammuttaa.
  Lisäksi tietenkin nämä perusjutut; valojen sammuttaminen huoneesta poistuessa jne.

 59. Taru sanoo:

  Samoja juttuja kuin teilläkin!

 60. Sanna sanoo:

  Turhat valot ja kodinkoneet pois päältä. Talvella ei käytetä sähköpattereita, vaan lämmitetään puulla. Lisäksi vanhan kodinkoneen hajotessa uusi ja energiatehokas tilalle. Lattialämmitykset suht pienellä (kesällä kokonaan pois päältä). Lisäksi mahdollisimman täyteen pyykkikone sekä tiskikone ja mahdollisimman nopsaan suihkussa, koska vesi lämpeää sähköllä. Lisäksi lamput taitaa olla aika pitkälti led-lamppuja. Sähkö itsessään on vesi/tuuli sähköä 🙂

 61. Jasmine sanoo:

  Sammuttamalla valoja

 62. Nimetön sanoo:

  Oho..Asumme mieheni kanssa kahdestaan ja pesen päivässä ainakin yhden koneellisen pyykkiä. ( molemmat käydään kyllä 1-2krt päivässä suihkussa sekä petivaatteet vaihdan 2 krt viikossa )

 63. Mari sanoo:

  Meillä on suorasähkölämmitys, joten sisälämpötila pidetään talvisin noin 19-20 asteessa ja lämmitetään mahdollisimman paljon leivinuunia, lisäksi olemme hankkineet jo vuosia sitten ilmalämpöpumpun. Lattialämmitykset vievät paljon sähköä, joten ne on säädetty pienelle lämmölle. Toki sitten perusjutut otetaan myös huomioon eli ei pidetä turhaan valoja ja sähkölaitteita päällä, pestään täysiä pyykki- ja astiakoneellisia, valutetaan lämmintä vetta vain tarpeeseen jne.

 64. Inka sanoo:

  Samanlaisia ajatuksia minulllakin kuin sinulla ja monella muulla kommentoijalla. Meillä tv auki vain vähän ja silloin kun joku sitä katsoo, läppäri, tabletit ja puhelimet laturissa vain kun akku ihan lopussa (eikä latausta koko yötä) ja keittiössä juurikin jääkaappia monesti pitää auki puolipäivää kun ei keksi mitä söisi, tätä olen yrittänyt vähentää 😀 Pyykkejä ei tarvi pestä kuin kerran kahteen viikkoon, paitsi kun toukokuussa vauva syntyy niin pyykkejäkin varmasti on enemmän.
  Energian säästäminen on minulle ollut aina tärkeä asia ja monella meneekin hermot kun aina jaksan jankata ettei saa haaskata sähköä. 🙂

 65. Anonyymi sanoo:

  Meillä laitetaan valot pois päältä jos ei tarvita ja lämmitystä pienennetään keväällä ja kesällä myös patterit ja lattialämmitykset pois. Meillä on vain patterit päällä kolmessa makuuhuoneessa kun muu talo lämmitetään takalla.

 66. Janina sanoo:

  Aika samalla tyylillä säästetään sähköä, kuin teilläkin. Valojen sijaan pimeällä nautitaan kynttilöistä, pyykit pestään kerran viikossa ja mahtuvat yhteen koneelliseen, pakkanen ja jääkaappi sulatetaan säännöllisesti eikä tietokonetta roikuteta suotta johdon päässä.

 67. Henna sanoo:

  Nyt esim. joulun aikaan jouluvalot on ajastimella, eivätkä pala koko ajan, saunotaan max. kerran viikossa, ja lamput sammuu huoneista missä ei olla. Mökillä lisäksi poltetaan takkaa ja käytetään ilmalämpöpumppua pattereiden tukena, vanhassa (ei-niin-hyvin eristetyssä) talossa saisi muuten menemään omaisuuden sähkölämmitykseen.

 68. Miiu sanoo:

  Mä oon aina sammuttamassa valoja joka paikasta 😀 ja samoin kaikki laitteet kiinni jos ei tarvita. Suihkussa en myöskään läträä liian kauan, vaikkei tähän energiaan silleen kuulukaan 😀

 69. Nappi sanoo:

  Meillä poltetaan paljon kynttilöitä näin talvella 😉 kaikki luettelemasi ”kotona opitut” säästötaidot ovat myös meillä rutiininomaisesti arjessa mukana 🙂

 70. M sanoo:

  Ihan samat perusjutut käytössä täälläkin, tosiaan tuo turhien valojen sammuttelu ehkä kaikista tärkein 🙂

 71. emmi sanoo:

  Ei turhia valoja päällä, jouluvalot pihalla ajastimen kanssa päällä vain 15.30-23. Aika paljon samoja kuin teillä, käytetään kattilassa kantta, hyödynnetään uunin jälkilämpöä. Jos teen uunissa ruoan, saatan leipoa kun uuni on jo valmiiksi lämmin. Jos ollaan pitkään poissa kotoota, laitetaan ilmalämpöpumppu pari astetta pienemmälle, ilmastointi pienemmälle yms..

 72. Monika sanoo:

  Heippa! Olipa todella hienoa lukea blogistasi tällaisesta aiheesta. Maantieteen opiskelijana oman ekologisen jalanjäljen minimoiminen ja kestävän kehityksen edistäminen omilla, arkisilla valinnoilla on lähellä sydäntä. Kerroitkin hyvin kattavasti arjen energiansäästövinkkejä. Tosi hieno juttu on, että voitte suurien ikkunoiden ansiosta oleskella luonnonvalossa ainakin niin kauan kuin sitä Suomen kaamoksessa riittää. Pyrin itsekin pitämään valoja vain pimeällä ja aina vain yksi lamppu kerrallaan tässä yksiössäni. Kävinkin juuri sammuttamassa päälle unohtuneen kattovalon 😀 Astianpesukonetta pyöritän vain täytenä, mutta voisin aiempaa enemmä kiinnittää huomiota tiskin minimoimiseen. Itselläni on myös esimerkiksi television ja langattoman netin boksin johdot kytkettynä jatkojohtoon, jossa on kytkin; laitan virrat päälle vain niitä käyttäessä enkä maksa valmiustilasta. Se tuli vielä mieleen, että lämpimän veden kulutusta voi pyrkiä minimoimaan esimerkiksi suihkussa käydessä. Suihku on ainakin itselle hyvin suuri nautinto, yritän silti olla mahdollisimman ripeä ja sammutan veden shampoota levittäessä. Suihkun jälkeen sitten lämmitellään villapaidan sisässä, ei suihkussa, vaikka se lämmin suihku onkin ah niin ihanaa 🙂 Lukisin mielelläni tällaisista aiheista enemmänkin, olisiko esimerkiksi teidän perheen kierrätystottumukset liian höpsö aihe blogiin?
  Oikein iloista joulunaikaa sinne!

 73. Terhi J. sanoo:

  Ihan perusjutut, ei käytetä turhaan sähköä/sähkölaitteita.. Meillä lämmitetään talvella paljon leiviuunia joten sillä säästetään paljon lämmityskuluja.

 74. Hanna sanoo:

  Aika samoilla tavoilla kun teilläkin. Eniten yritän kiinnittää huomiota siihen, että valot sammutettaisiin huoneista joissa ei olla. Tästä joudun miestä kyllä vielä muistuttamaan 😀

 75. Milja sanoo:

  Yksin asuvana sähköä on musta aika helppo säästää. En pidä valoja päällä kun vaan sillon kun oon huoneessa ja on pimeää. Poltan paljon kynttilöitä, enkä esim pidä valoja ollenkaan päällä jos katon leffoja koneelta. En pidä lattialämmitystä päällä ja pesen vain täysiä pyykkikoneellisia. Muutenkin aika samoja juttuja kuin teillä ruokien laitossa yms. Oon aika tarkka tällasesta, enkä tykkää jos jätetään valoja yms turhaan päälle

 76. Memmy sanoo:

  Näin joulun aikaan tulee paljon poltettua kynttilöitä joten valoja tulee käytettyä vähemmän. Jouluvalot on onneksi led-valoja niin ei vie paljon sähköä. Mukavaa joulunaikaa teille! 🙂

 77. Helluw sanoo:

  Meilläkin on avomieheni kanssa tapana sammuttaa turhat valot aina pois. Me myös lämmitetään omaa sähkösaunaa aika harvakseltaan. Sen sijaan etenkin kesällä käydään mun vanhempien luona maalla ulkosaunassa tosi useasti. Astianpesukone ja pyykinpesukone päälle vasta silloin, kun ne ovat oikeasti täynnä. Tietokoneet yms. laitteet pidetään myös aina kiinni, mikäli niitä ei käytetä. 🙂

 78. Maija sanoo:

  Meillä säästetään aika samalla tavalla kuin teilläkin, mm. sammuttamalla ylimääräiset valot ja jäähdyttämällä ruoat parvekkeella. Meillä on myös uusi, energiatehokas pyykkikone, jota käytän hyvillä mielin, tosin silti turhia pesuja välttäen.

 79. Lellu92 sanoo:

  Ylimääräiset valot sammutetaan, telkkari laitetaan kiinni jos sitä kukaan ei katso/jos ei tule ns. järkevää katseltavaa. 😀 Pyykkiä pestään enintään 2 krt/vko, ja astianpesukone täytetään ihan täyteen. Pienemmät astiat pesastaan nopeasti käsin.

 80. Elise H. sanoo:

  Olen aina sammuttelemassa turhia valoja, ja jos olen yksin kotona, valot palavat aina vain siinä huoneessa jossa olen. Täysien koneellisten pesu sekä astioiden että pyykkien osalta on minulle itsestäänselvyys. Tietokoneita on, mutta pöytäkonetta pidämme nykyään päällä todella vähän, jostain luinkin, että kannettavan tietokoneen käyttö kuluttaa selvästi vähemmän kuin pöytäkoneen 🙂
  Mukana arvonnassa! Hyvää joulua teidän koko perheelle 🙂

 81. Olipas kiva teksti ja hyvin toteutettu yhteistyöpostaus! Mielenkiintoinen aihe lukea. Meillä sähkön kanssa nuukaillaan puhtaasti rahansäästö mielessä, koska omakotitalossa kuukausilasku pompsahtaa helposti. Turhat valot ja laitteet sammutetaan ja saunaa lämmitetään harkinnan kanssa. Joulusaunasta ei kuitenkaan tingitä 😉

  annimokblogi@gmail.com

 82. Pikku Myy sanoo:

  Sähkölasku pieneni huomattavasti, kun muutimme uudempaan asuntoon, jossa kaikki kodinkoneet ovat energiatehokkaita. Vanhassa asunnossa jääkaappi ja pakastin hurisivat jatkuvasti ja käytössä oli vielä hehkulamppuja. Nyt vaikka on neliöitä enemmän, sauna, kuivausrumpu ja astianpesukone (aiemmin ei ollut näitä), niin silti sähkölasku on pienempi.

 83. Donja sanoo:

  Kodinkoneet ovat melko uusia. Turhia valoja ei polteta. Talon sisälämpötila pidetään sopivana. Emme ole innokkaita saunojia.

 84. Kati sanoo:

  Aika samoja säästökeinoja kuin teilläkin. Valot minimiin ja pestään vain täysiä pyykki -ja tiskikoneellisia. Aina toki on parantamisen varaa!

 85. Ida sanoo:

  Olen myös semmonen hämärässä hyssyttelijä, että valoja vaan siellä missä olen jos on pakko 😀 Lisäksi meillä on huolehdittu energiansäästö lamput kaikkiin valaisimiin. Lisäksi perus täydet tiski- ja pyykkikoneet. Myös jouluvalot palaa ajastimella parvekkeella, ettei turhaan päivällä posota!

 86. Lottta sanoo:

  Valoja ei pidetä turhaan päällä, viihdytään muutenkin usein vain kynttilöiden valossa.
  Pyykkikoneet ja astianpesukone pyörii vasta kun kone on oikeasti täysi.

  Meillä puusauna ja usein heitän pyykit sinne kuivumaan ja vältän tällain kuivausrummun käyttöä.
  Lämmitys myös puilla ja takalla joten ei sähköä. aika pitkälti samoja asioita kuin teillä!:

 87. Katja sanoo:

  Meilläkin sähköä säästetään aikalailla samoissa asioissa kuin teillä. Oikeastaan se on mulla ja miehellä molemmilla tapana, johon on tottunu lapsena. Ehkä juuri tuo valojen sammuttelu ja sähkölaitteiden turhan käytön lopettaminen on suurimpia. 🙂

 88. Jessi sanoo:

  Sähköä säästetään pitämällä valoja päällä vain sielä missä ollaan. Sekä ostetaan kodinkoneita jotka säästävät sähköä ja energiaa.

 89. Outi sanoo:

  Meillä säästetään sähköä samoilla tavoilla ku teilläkin. Kun lukee näitä kommentteja tulee tunne, että se on tyyli joka opetetaan kaikille suomalaisille jo pienenä. Viimeinen sammuttaa valot ja koneet on päällä vain sen aikaa kun joku niitä käyttää.

 90. SHaidi sanoo:

  Juurikin tuo valojen sammuttelu siitä huoneesta missä ei ole. Vihaan pimeyttä mutta tuo sääntö on opittu jo lapsesta lähtien. Pidänkin pimeyden loitolla kynttilöillä 🙂

 91. Nanalogic sanoo:

  Samaa perushuttua kuin teilläkin 🙂
  Usein huomataan illalla istuvamme pimeydessä 😀 Telkkari meillä kyllä koko ajan on päällä ja pleikka, mutta ne on sit kanssa pääasiallisena valon lähteenäkin. Lämmitystä pidetään mahd alhaalla, oiskohan joku 18 astetta nyt talvellakin. Villasukat on pop!

 92. Mirjam-Laura sanoo:

  Yritetään opettaa myös meidän viisivuotiaalle, että huoneesta valot pois, ku siellä ei enää leiki. Telkkarin ei tarvitse aina olla päällä, eikä saunaa lämmittää ihan joka viikko.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.