Puhtaat kädet

18.01.2017

Olen mukana SCA Torkin ja Lifien Ellan käsienpesukoulu -kampanjassa, joka on äärmmäisen ajankohtainen näin pahimpana flunssakautena ja varsinkin kun meille on pian syntymässä pieni vauva. Meidän tytöt ovat päivähoidossa, ja käsihygienia on varsinkin siksi erityisen tärkeä ja meidän perhettä koskettava asia. Hyvällä käsihygienialla on mahdollisuus ehkäistä monia sairastumisia, ja vähentää niin lasten kuin vanhempienkin sairaspoissaoloja.

Ellan käsienpesukoulu kokemuksia

Mä olen itse todella tarkka hyvästä käsihygieniasta, ja olen pyrkinyt opettamaan samaa tarkkuutta lapsillenikin jo aivan pienestä asti. Etenkin pian esikouluikäinen esikoisemme on myös itse hyvin tunnollinen käsien pesijä, ja muistaa pestä kädet oma-aloitteisesti aina kun tilanne sitä vaatii: vessakäynnin jälkeen, ennen ruokailua ja ruuanlaittoa, ulkoa tullessa tai muuten kotiin tultaessa, niistämisen jälkeen ja tietenkin myös silloin kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Hän myös osaa jo hyvin oikean käsienpesutekniikan saippualla ja vedellä ja käyttää pesuun suositellut 20 sekuntia, eikä vain hutaise nopeasti käsiä veden alla ja heiluttele sitten kuivaksi.

3-vuotiaan kanssa ollaan vielä siinä vaiheessa, että käsienpesusta pitää muistuttaa ja siinä myös tarvittaessa auttaa. Usein hän on siinä joko vähän turhan nopea, tai sitten unohtuu leikkimään saippualla. Myös kuivauksen kanssa pitää olla tarkkana, sillä oikeaoppinen kuivaus hankaamalla takaa sen että bakteerit oikeasti irtoavat käsistä ja jäävät pyyhkeeseen.

Lasten päiväkodissa käsihygieniasta on huolehdittu hyvin. Lapset pesevät kädet aina vanhemman kanssa aamulla päiväkotiin tullessaan, ja sen jälkeen hoidossa kaikissa aiemmin luetelluissa tilanteissa myös. Lisäksi kädet pestään ennen kotiin lähtöä, mikäli lapset ovat vielä sisällä leikkimässä. Päiväkodin vessoissa on lapsille yksinkertaiset kuvalliset käsienpesuohjeet ja helposti saatavilla niin saippuaa kuin paperipyyhkeitä kuivaukseen. Aikuiset valvovat lasten käsienpesua. Ellan käsienpesukoulun käsienpesuohjeet kuuluvat näin:

1. Kostuta kädet lämpimällä vedellä.

2. Levitä käsiin nestemäistä tai vaahtosaippuaa, hiero käsiä yhteen ja puhdista hyvin käsien kaikki pinnat.

3. Huuhtele puhtaalla vedellä.

4. Kuivaa kädet hyvin paperipyyhkeeseen.

Hyvä käsihygienia on varsinkin päiväkodissa tosi tärkeää, kun kaikki lapset leikkivät samoilla leluilla ja koskettelevat samoja pintoja, ja ylipäätään hengaavat samoissa tiloissa yhdessä. Jos ei puhtaudesta huolehdita, taudit leviävät todella nopeasti. Olen tosi iloinen että meidän päiväkodissa puhtaudesta huolehditaan hyvin, eikä tässä parin vuoden päiväkotiuran aikana ole ollut mitään merkittäviä epidemioita, vaikka toki kaikilta taudeilta ei voikaan välttyä vaikka kuinka hyvin huolehtisi.

Me testattiin lasten kanssa sormivärien avulla, kuinka hyvin he pesevät itse kätensä ja olin positiivisen yllättynyt kun sekä viisivuotias että kolmivuotias pesivät käsiänsä niin kauan että missään ei enää ollut pisaraakaan sormiväriä jäljellä. Saimme SCA Torkin Ellan käsienpesukoulu-materiaalien mukana myös tarrat jotka voi liimata vessaan, ja niissä neuvotaan oikea käsienpesutekniikka yksinkertaisesti. Lapset saivat itse liimata tarrat ja he innostuivat huomatessaan että tarrat olivat samoja kuin päiväkodissakin on.

Mä en ole sellainen hysteerinen äiti joka saa slaagin jos lapsi maistaa hiekkaa tai poimii rusinan lattialta suuhunsa, mutta käsienpesusta huolehtiminen kuuluu mun mielestä kyllä jokaisen vanhemman vastuulle. Se kuuluu ihan normaaliin muiden ihmisten kunnioittamiseen ja käytöstapoihin, että ei turhan takia levittele bakteereja ja viruksia ympäriinsä. Ihan samoin kuin se, että kipeää lasta ei viedä hoitoon tai kaverille kylään, sisäleikkipuistoista puhumattakaan.

Kun meidän perheen uusin tulokas on syntynyt, puhtaudesta huolehtiminen on entistäkin tärkeämpää. Vastasyntynyt on pieni ja hauras eikä tosiaankaan elämänsä ekoina viikkoina kaipaa flunssia, vatsatauteja tai mitään muitakaan ikävyyksiä seuraksi. Täytyy toivoa että ajankohdasta huolimatta säästytään hänen kanssaan tartuntataudeilta mahdollisimman pitkään.

Ellan käsienpesukoulu materiaalit Ellan käsienpesukoulu diplomi

Ellan käsienpesukoulu -opetusmateriaalit voi tilata ilmaiseksi SCA Torkin sivuilta. Sivuilla on myös paljon tietoa jota kannattaa käydä selailemassa! Materiaaliin kuuluu tarrojen ja mahtavien diplomeiden lisäksi mm. juliste sekä hauska Ella ja kumppanit pysäyttävät epidemian -kirja. Suosittelen näitä ehdottomasti päiväkotien lisäksi ihan kaikille perheillekin, meidän lapset tykkäsivät ja näiden avulla oli helppoa ja hauskaa käydä läpi oikeaa käsienpesutekniikkaa. Lapsille löytyy myös hauska ja opettava sovellus – Ellan käsienpesuseikkailu, jonka voi ladata ilmaiseksi App Storesta tai Google Playsta.

Yhteistyössä SCA Tork.

Tork_Primary_Logo_2013_CMYK (1)

Kuinka teillä huolehditaan hyvästä käsihygieniasta? Minkä ikäisenä lapset ovat oppineet itse pesemään kädet huolellisesti?


18 Responses to “Puhtaat kädet”

 1. Eeppa sanoo:

  Meillä 4-ja 2-vuotiaat muistavat hienosti pestä kädet kun tullaan ulkoa sisälle. Vessakäynnin jälkeen saa muistutella. Olen itse tosi tarkka käsihygieniasta ja muutenkin hygieniasta lasten kanssa. Kammoksun sisäleikkipaikkoja juuri tartuntariskien takia. Tärkeä taito harjoitella!
  Enkä myöskään ymmärrä niitä jotka tuovat sairaan lapsen hoitoon tai johonkin yleiseen tilaan..
  En muuten löytänyt tuon linkin takaa materiaalia.

 2. Annu sanoo:

  Linkki ei toimi, sanoo ettei siellä ole mitään 😀

  Minä oon tosi tarkka käsihygienian suhteen,joskus ehkä liiankin. Kädet pestään aina kotiin tultaessa, tultiin sitten kaupasta tai ulkoa jne. Ja jos tiedetään että on esim vatsatautibuumi meneillään niin silloin laitetaan vielä käsidesiä kaveriksi. (Kopkopkop, ei olla vatsatautia sairastettu vielä kertaakaan ja vanhin muksu jo 5v)
  Annan lasten kyllä syödä lunta ja jääpuikkoja ja pienempänä ovat syöneet kaikenlaista ulkona 😀
  Meillä on myös 2 pientä koiraa ja sitähän sanotaan että ne ovat hyväksi, voi olla että siinäkin on taikaa ettei kodissa eläinten vuoksi ole ”liian” puhdasta.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei, nyt on linkit korjattu. Osoite olikin vaihtunut siitä miten mua oli ohjeistettu 😀 Mutta nyt siis toimii jos haluat käydä kurkkaamassa vielä! 🙂 Meillä on aika samanlaiset toimintatavat siis 😀 Omaa koiraa meillä ei ole mutta äidin koira kyllä aina silloin tällöin pidempiäkin aikoja, ainakin toistaiseksi ollaan (kopkop) vältytty kaikilta allergioilta ja muilta. Se on ihan totta että eläimet varmasti on hyväksi! 🙂

 3. Maitoviiksi sanoo:

  Olipas hyvä aihe ja ihana, että joku muukin tunnustautuu tarkaksi käsihygienistahuolehtijaksi. Hyvällä käsienpesulla voi ehkäistä tosi monia sairauksia, joten meillä pestään käsiä ahkerasti myöskin. Myöskin kylääntulevat vieraat saavat käydä pesemässä kätensä, tämä jostain syystä on monelle aivan ihmeellinen tapa. Meillä onneksi taapero menee heti taputtamaan lavuaaria, kun joku tulee ulko-ovesta, jotta vieraat huomaavat, että lapsikin sen jo osaa. 😉

 4. Johanna sanoo:

  Voi teiän tytöt on kyllä niin suloisia! Ihan asiasta viidenteen tuli mieleen postaustoive. Ois kiva kuulla kuinka teiän tytöt nukkuu. Mitkä iltarutiinit ja nukahtamismentelmät teillä on. Nukahtavatko ite ja nukkuvatko aamuun asti heräämättä. Mihin aikaan heräävät aamulla (jos ei tarvi päikkyyn herättää). Niin ja et onko ollu näissä asioissa eroa ku nukkuivat samassa ja nyt eri huoneessa. Itellä omien lasten tai erityisesti toisen kaa nää tuottaa päänvaivaa tällä hetkellä…

 5. Katri sanoo:

  Äiti opetti ihan pienestä asti pesemään kädet aina kotiin tullessa, ennen ja jälkeen ruokailun. Kahdesta viimeisestä luovuttiin kun kasvoin isommaksi. Ensimmäinen sen sijaan jäi pysyvästi ja on käytössä yhä edelleen.

  Olen samaa mieltä kanssasi, hyvä käsihygienia kuuluu ihan perustapoihin. Käsien pesemättä jättämisellä voi tietyissä tilanteissa olla jopa kohtalokkaat seuraukset. Jotkin sairaudet leviävät suoraan limakalvojen kautta, jonne ne pääsevät mukavasti esim. ruokailutilanteissa tai vaikka vaan silmiä/nenää hankaamalla. Töissä välillä tulee nähtyä ja kuultua, kuinka muut naisetkin(!) huuhtelevat kädet vain nopeasti veden alla ja lähtevät äkkiä vessasta pois käyttämättä saippuaa lainkaan. Vaikkei vessareissulta jäisikään sormiin mitään näkyvää tai tuntuvaa, on siellä silti bakteereita, jotka leviävät ovenkahvoihin ym. jo vessasta poistuttaessa.
  Toinen mikä itsellä osuu usein silmään, on käteen yskiminen. On sekin parempi, kuin yskiä suoraan eteenpäin ilman mitään estettä. Mutta käteen yskittäessä kaikki pisarat jäävät käteen ja myöhemmin seuraavaan asiaan johon tartut. Tässäkin taas äidin ohje on kulkeutunut itsellä mukana lapsuudesta asti – jos mukana ei ole paperia, yski hihan yläosaan.

  On tämän mukana tullut monia ns. huonojakin puolia. En voi sietää esim. rasvaisia käsiä – talvella mun kädet kuivuu aivan uskomattoman paljon, rasvaa niissä ei voi pitää kauan koska.. En voi koskea ovenkahvoihin paljain käsin, vaan käytän usein esim. kyynärpäätä apuna. En voi käyttää muiden kaukosäätimiä, puhelimia, hiiriä tai näppäimistöjä ilman että tulee tunne että kädet on pestävä nyt heti. Bussissa yritän löytää aina paikan, jossa ei tarvitse pitää mistään kiinni, vaan voi esim. nojata seinään tai toiseen penkkiin. Mutta, en silti vaihtaisi äidin oppeja mihinkään.

  En tiedä miten päiväkodeissa käsienpesusta puhutaan/opetetaan, mutta mun mielestä siitä voisi puhua aivan samalla tavalla kuin hampaidenpesun tärkeydestä. Ehkä juurikin jonkun kirjan muodossa. On myös tosi hyvä, että tällaisista asioista puhutaan blogienkin välityksellä! Varmasti saa ainakin muutaman ihmisen pään käännettyä käsienpesujen puolestapuhujiksi!

 6. Äiti sanoo:

  En ymmärrä liiallista käsien pesua. Siis yleisesti ottaen pestään vessassa käynnin jälkeen mutta ei aina. Pihalta sisälle tultaessa kyllä jos on likaiset mutta minkä ihmeen takia muuten.. meillä ei ole tapana pestä ennen ruokailua. Ja meillä lapset on tooodella harvoin kipeänä. Olen huomannut että ne jotka pesee joka käänteessä käsiä, ovat herkemmin sairaana.

  • Nimetön sanoo:

   Kyllä niitä käsiä kannattaa pestä kotiin tultaessa. Mietipä mitä bakteereja kannat käsissäsi vaikka kauppareissun jälkeen?
   Korin/ostoskärryn kahva on käynyt päivän aikana monen muun ihmisen kädessä. Tuotteita on hyllytetty ja asiakkaat ovat niitä tutkineet, kuten varmaan itsekin pyörittelet jogurtteja ja hedelmiä käsissäsi ennen ostopäätöstä? Hedelmiä ja vihanneksia punnitessa vaa’an nappuloita kosketaan paljain käsin.. samoin kassalla maksupäätteen nappuloita. Aivan käsittämätön määrä bakteereja vain kauppareissun aikana. :0

  • Tikru sanoo:

   Samoja ajatuksia täällä. Itse olen sitä mieltä, että wc-käynnin jälkeen pestään aina kädet. Ja kun aletaan leipomaan tai ollaan oltu ulkona hiekkaleikeissä tai muuten touhuttu maassa. Mutta jos ollaan siististi käyty vain kävelemässä tai ennen ruokailua en koe tärkeäksi käsienpesua. Ja allergioilta ja taudeilta myös vältytty.

   Mutta jokainen tietenkin tyylillään. Itse koen tämän hyväksi eli sopii meille. 🙂

 7. H sanoo:

  Itse kuulun kans niihin, joille hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on itsestäänselvyys. Tämä jo lapsena kotona opetettu + työnkin puolesta tarkka olen.
  Nyt mulla jotenkin ressaa, kun esikoista täällä odotellaan tammikuulla saapuvaksi ja tähän vuoden aikaan pöpöt etenkin jyllää. Vieraita, kun tulee käymään ja kaikille kun tämä ei tunnu olevan niin itsestäänselvä asia. Eihän se auta, kuin pyytää kylästelijät ensin käsienpesulle. Toivoisi vain, että ihmiset sen verran ajattelisivat 🙂
  Ps. Mukava ollut lukea kaikkia vauva-aiheisia juttuja blogistasi, vielä kun lasketut ajat ovat niin lähekkäin 🙂

 8. lastentarhanopettaja sanoo:

  Kiitos hyvästä vinkistä! Olen päiväkodissa töissä ja todellakin tilaan tuon opetuspaketin.

  Mielestäni on hyvä, että käsihygieniasta pidetään hyvää huolta. Mun mielestä kuuluu jokaisen ihmisen sekä perus käytöstapoihin että omaan itsestä huolehtimiseen pestä käsiä.

 9. Just vaikka kodin ulkopuolelta tullessa ja vessassa käydessä on tietenkin hyvä muistaa oikeanlainen käsihygienia. Mutta kodin mikrobikanta vastaa aika pitkälti sen asukkaiden mikrobikantaa. Liiallisella hygienialla voi myös tehdä hallaa, ja ainakin iho kärsii, jos ei muuta. Kun noin yleisesti ottaen pitää huolta kodin puhtaudesta, niin käsiäkään ei tarvitse hinkata ihan joka välissä 🙂

 10. anna sanoo:

  Olen aika tarkka käsihygieniasta. Mutta tarkempi olen siitä, että jo isommalla lapsella on hyvä immuniteetti. Tietenkään ihan pienellä lapsella ei vastustuskyky ole vielä kehittynyt kunnolla.käsienpesu vessassa käynnin jälkeen etenkin julkisella paikalla on ehdoton, muuten en ole hirveän tarkka.

 11. K sanoo:

  Itseasissa mä opin vasta aikuisuuden kynnyksellä tuon käsien pesun, ihan hävettää myöntää. Mutta meillä ei siis lapsuudenkodissa koskaan passitettu käsipesulle ja ne oli kyllä tosi harvat kerrat, kun muistan käsiä lapsuudessa pesseeni. Nykyisen miehen kanssa, kun muutettiin yhteen niin vasta aloin juurikin aina kotiin tullessa, vessassa käynnin jälkeen, rahoihin koskemisen jälkeen ja ennen keittiöpuuhia pesemään kädet, koska miehenikin teki niin. En mä kyllä lapsenakaan mitenkään kovin usein kipeänä ollut, kuumeessa ja oksennustaudissa max. kerran vuodessa, mutta voihan olla, että niiltäkin oisin käsien pesulla välttynyt, vaan kun ei kukaan siihen opastanut niin eipä sitä lapsi yksikseenkään opi, vaikkakin koulussa ja päikyssä tietysti ennen ruokailua piti mennä käsipesun kautta, mutta ne taisikin just olla suurin piirtein päivän ainoat käsienpesukerrat mulle.
  Nykyään ihan ällöttää ajatella, miten oon vaan esim. kaupastakin suoraan mennyt ruokapöytään käsiä pesemättä taikka hevostallilla ilman käsipesua syönyt eväitä D:

 12. Emmye sanoo:

  Meillä 8v pesee jo suht itsenäisesti. Koulusta tullessaan riisuu ulkovaatteet ja laittaa repun paikoilleen ja kävelee suoraan pesemään kädet saippualla. Meillä pestään kädet aina, kun tullaan kotiin jostain, wc käynnin jälkeen ja muuten tarvittaessa. Välillä on niin kova vauhti päällä, että kyselen, pesikö saippualla.

  Päiväkodeissa/kouluissa tautien leviämisessä suurin syy on se, että lapsen tulee liian aikaisin hoitoon/kouluun. Mielestäni kuumeettomat päivä tai päivät rauhassa ovat todella tärkeitä. Tai oksennustaudin jälkeen 1-2 päivää, niin että voi syödä ja kaikki kunnossa.

 13. Ellen sanoo:

  Hei onko nuo materiaalit vain kouluihin ja päiväkoteihin, vai kaikille? Meillä kaksi vuotias lapsi jonka kanssa välillä saa takuta käsien pesusta, mietin että nuo voisi innoistaa vähän asiassa! 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.