Miksi vähennän lihansyöntiä?

09.03.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä WWF:n ja Lifien kanssa. Mä en ole kasvissyöjä tai vegaani, vaan ihan sekasyöjä. Viime vuosina olen kuitenkin yhä enenevässä määrin vähentänyt lihan syömistä arjessa ja lisännyt kasvisten ja kasviperäisten tuotteiden määrää. Miksi? No minäpä kerron.

Ruoantuotannon ympäristövaikutukset

Sillä mitä me syödään on todella suuri vaikutus ympäristöön, voisi jopa sanoa että se on merkittävin päivittäinen ympäristövalintamme. Ihmisten hiilidioksidipäästöistä 20% aiheutuu ruoasta, mikä on saman verran kuin esimerkiksi liikenteestä jota yleisesti ottaen pidetään ”pahempana” päästötekijänä.

Muiden ympäristötekijöiden kannalta ruuan vaikutus on vieläkin suurempi, esimerkiksi 70% makean veden kulutuksesta maailmanlaajuisesti aiheutuu ruuasta, ja ruuan tuotanto on ylivoimaisesti suurin maankäytön muoto. Luonnon monimuotoisuus kärsii jatkuvasti siitä että yhä enemmän maata raivataan viljelyä varten. Sekä suoraan että välillisesti ruoantuotanto haittaa luonnon monimuotoisuutta kaikkein eniten.

Eläinkunnan tuotteet vs. kasvikunnan tuotteet

Sillä käytämmekö me eläinperäisiä vai kasviperäisiä tuotteita, on suuri merkitys ympäristön kannalta, sillä selkeästi suurin osuus ympäristövaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon. Niin lihan, maitotuotteiden kuin kananmunienkin tuotantoon tarvitaan lähes poikkeuksetta myös viljelyä rehuntuotantoon, joten eläinperäisillä tuotteilla on aina suuremmat ympäristövaikutukset jo pelkästään tästä syystä.

Suomessa lihankulutus lisää esimerkiksi Itämeren ja järvien rehevöitymistä, kun peltojen ravinteet valuvat vesistöihin. Maailmalla lihan tuotanto aiheuttaa metsäkatoa, kuluttaa valtavasti vettä ja aiheuttaa kaikkein suurimmat kasvihuonekaasupäästöt. Ratkaisevaa on se, kuinka paljon me lihaa kulutamme. Nykyisenkaltainen lihankulutus ei voi jatkua, sillä maailma ei yksinkertaisesti kestä sitä.

Lihantuotannon haasteet eivät tarkoita että lihaa ei saisi syödä ollenkaan

Suurin vaikutus on sillä millaista lihaa ja kuinka paljon me syömme. Lihan syömistä ei tarvitse lopettaa kokonaan, mutta pienillä valinnoilla on suuri merkitys ympäristön kannalta. WWF:n lihaopas kannustaa suomalaisia syömään vähemmän ja ympäristön kannalta parempaa lihaa. Jokainen voi vaikuttaa omilla pienillä valinnoillaan ja korvaamalla osan lihasta kasviksilla ja kestävästi pyydetyllä ja kasvatetulla kalalla.

Me ollaan vähennetty lihan syömistä arjessa ihan yksinkertaisilla jutuilla: Syömällä kalaa kaksi kertaa viikossa ja pitämällä ainakin kerran tai kaksi viikossa kasvisruokapäivä. Lihaa on helppo korvata, kun markkinoilla on siihen niin paljon sopivia ja hyvänmakuisia tuotteita, joita tulee kokoajan lisää. Me korvataan lihaa esimerkiksi härkiksellä, pavuilla, kasvispihveillä ja falafeleilla. WWF:n Lihaopas esittelee parhaita vaihtoehtoja lihalle, ja kertoo millaista lihaa lautaselle kannattaa valita silloin kun sitä haluaa syödä.

Mä henkilökohtaisesti tykkään monista liharuuista ja maitotuotteista, enkä aio ryhtyä kokonaan kasvissyöjäksi. Mutta ei mun tarvitse joka päivä saada lihaa, tai välttämättä joka viikkokaan. Liha on meillä enemmän sellainen juhlaruoka, ja sitä osaa enemmän arvostaakin kun rakkaudella hauduttelee vaikka viikonlopun ajan kestävästi kasvatetusta tai tutun pyytämästä lihasta hyvää pataa.

Nyt kuitenkin jaan teille yhden meidän perheen lemppari arkikasvisruokaresepteistä, eli Nyhtökaura Nachos Supremen:

Vegaaninen Nyhtökaura Nachos Supreme (6 annosta)

250g Nyhtökauraa

200g Mustapapuja

1ps tacomaustetta

1/2 pussi nachoja

5 tomaattia

2 avokadoa

1 lime

1 punasipuli

1 tlk valmista texmex salsaa

1tlk kaura fraichea

vegejuustoa raastettuna

Pilko vihannekset ja laita ne eri kulhoihin. Purista limen mehu avokadojen päälle. Valuta pavut. Kuumenna pannulla nyhtökaura ja pavut, lisää joukkoon tacomauste ja puolet tomaateista. Laita uunipelti täyteen nachoja ja lisää päälle nyhtökaura-papu-tomaattiseos, sekä vegejuustoraaste. Paista uunissa 225 asteessa n. 5 minuuttia. Tarjoile tuoreiden kasvisten,  korianterin, limelohkojen, salsan ja kaura creme fraichen kanssa. Yksinkertaista, nopeaa ja hyvää! Nyhtiksen tilalle sopii tosi hyvin myös härkis jota meillä on usein ollut, nyt vaan nappasin nyhtökauraa kun sattui olemaan saatavilla. 

LUKIJAKILPAILU:

Mikä on sun lemppari kasvisruoka arjessa? Jaa oma kasvisruokalempparisi blogin kommenttiboksiin, jätä sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja olet mukana 50€ WWF-verkkokaupan lahjakortin arvonnassa. Arvonta-aikaa on 16.3. klo 22.00 asti. Voittajalle ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti. Arvonnan tarkemmat säännöt löydät TÄÄLTÄ.

Kannattaa käydä tutustumassa WWF:n lihaoppaaseen, siellä on helppoja konkreettisia vinkkejä jokaisen ruokavalioon, kuinka tehdä parempia valintoja.

Yhteistyössä WWF.

Mahtavaa päivää kaikille!


165 Responses to “Miksi vähennän lihansyöntiä?”

 1. liisa n sanoo:

  ehdottomasti täytetyt paprikat! yleensä laitan niihin jauhenlinaa, mutta esim. linsseillä ja sieneillä niistä saa todella hyvän makuisia!

 2. Riina sanoo:

  Kiitos hyvästä ja informatiivisesta postauksesta! Olen itse n. 90 % ajasta lakto-ovo kasvissyöjä, mutta silloin tällöin syön kotimaista kalaa ja tarjottaessa syön myös lihaa eli ajatukseni on se, että silloin kun kyseessä on oma valinta ja esim omat rahat, olen kasvissyöjä. Tämä on musta perjaatteessa ihan tarpeeksi. Toki heti kun rupeaa tarkemmin miettimään vaikka maito ja karjatalouden linkkejä niin aika nopsaa huomaa miten vähäiset hyvät vaikutukset omalla ruokavaliolla on verrattuna siihen jos olisin tuon 90 % vegaani ja tarjottaessa söisin mitä vaan….

  mut ihminen sitä itsekin vaan on ja hitto juusto on hyvää ja vegaaninen juusto pahaa :’D Itse olen sitä mieltä, että jokainen lihaton ateria on hyvä juttu ja olen nimenomaan ilmastosyöjä, en esim. eläintenoikeuksien vuoksi kasvissyöjä. Tulevaisuudessa lihaa ei kuitenkaan voida syödä samaan malliin niin parempi vaan että opetellaan nyt jo siitä pois.

  Parhaita kasvisruokia on ihan kaikki perussafkat: keitot, pastat ja salaatit, kaikkiin löytyy tarpeeks proteiinin lähteitä et ei ole kun taivas rajana.

 3. A sanoo:

  Täytetyt paprikat on mun lemppari! 🙂

 4. Primrose sanoo:

  Mulla on montakin lempparia kasvisruoissa, mutta ehkä voisin tähän heittää falafelit. Ne kun on oikein hyvin tehty, niin ai nam. 😛

  Ja olen myös sekasyöjä joka yrittää vähentää lihaa ja maitotuotteita. Meillä on nyt n. kaksi kasvisruokapäivää viikossa ja kohta siirrytään varmaan kolmanteen. Minusta on tosi kiva, kun tämä tietoisuus kasvisruoasta ja vegesegmentti kaupoissa kasvaa, niin noiden kasvisruokapäivienkin pitäminen on nykyisin paljon helpompaa kuin esim. 5 vuotta sitten.

 5. Terhi sanoo:

  Nyhtökaura- tai linssilasagne! Uppoa miehelle myös! Nam.

 6. miumaumoi sanoo:

  Oon ollu kasvissyöjä jo noin viisi vuotta ja sinä aikana on tullu kokkailtua jos jonkinmoista sapuskaa. Lemppareita on ihan perus kotiruoat kasvisversioina, esim. lasagne soijarouheesta, vegenakkikeitto ja kaalilaatikko härkiksestä! Ihanaa kun viimeaikoina on tullut kaikkia noita uutuustuotteita, kuten härkis ja nyhtis 🙂

 7. Johanna sanoo:

  Aloin itse viisi vuotta sitten kasvissyöjäksi siten, etten enää itse ostanut kotiin lainkaan lihaa, mutta muualla tarjotessa saatoin lihaa syödä, ettei mun vuoksi tarvitse tehdä erikoisjärjestelyjä. Aluksi tuntui tosi vaikealta keksiä erilaisia kasvisruokia, kun vain liharuokia tuli kaupassa mieleen, mutta nykyisin ei tulisi mieleenkään valmistaa liharuokia eikä lihaa oikein enää saata syödä missään, ei vain tee lainkaan mieli. Itselleni sopi tällainen hiljattain siirtyminen kasvissyöntiin, sellainen ehdottomuus ei itselleni toimi eikä sillä ole ympäristön kannalta mitään merkitystä, jos syön lihaa kerran kuukaudessa tai kahdessa.

  Lempparikasvisruokaani on tällä hetkellä erilaiset couscous-salaatit ja pinaattifetapasta.

 8. A sanoo:

  Ihanaa että kasvisruoan merkitystä nostetaan enemmän esille! Itse jätin vuosi sitten naudanlihan ruokavaliostani kokonaan pois, koska se on eläinperäisistä tuotteista se kaikista pahin ilmastolle. Ilman sitä onkin tullut lisättyä kasvisruokia arkeen reilusti. Mun omiksi lemppareiksi, tai oikeastaan jopa herkuiksi, on muodostunut soijarouheesta tehdyt hampurilaiset ja härkistortillat 🙂

 9. Ida-M sanoo:

  Omia lemppareita on ihan hirveesti kasvisruokien suhteen, vaikea valita! Mutta ainakin tomaattu-valkosipulinen kasvislasagne, tai itse kerätyistä suppilovahveroista valmistettu kermakastike pastan kera, nam!

 10. Julia sanoo:

  Kiitos hyvästä postauksesta! Näistä asioista pitää puhua ja minusta onkin hienoa, että olet ottanut asioista selvää ja haluat elää ympäristön kannalta kestävämmin ja opettaa sen myös lapsillesi 🙂 Itse syön kotona ainoastaan kasvisruokaa, mutta käydessäni esimerkiksi lapsuudenkodissa tai ulkona syödessä saatan syödä myös lihaa. Joskus haluaisin alkaa kunnolla kasvissyöjäksi, mutta pakko myöntää, että tämänhetkisessä elämäntilanteessa sekasyönti on vielä helpompi vaihtoehto… Mutta kuten postauksessakin sanoit, kaikkien ei tarvitse lopettaa lihansyöntiä kokonaan vaan vähentäminen on se avainsana. Suomalaiset syövät punaista lihaa muutenkin reilusti yli suositusten, joten vähentäminen on myös terveellistäkin.

  Oma lemppari kasvisruokani on tacomaustettu nyhtökaura tai nyhtökaurasta valmistettu stroganoff 🙂 Nyhtis ei vain istu opiskelijabudjettiin joten se on sellaista ”hienompaa herkkua” mulle 😀 Arkena sitten tykkään ihan perus kidneypapupastasta, johon lisään paseerattua tomaattia, herkkusieniä, sipulia ja paprikaa. Valmistuu vieläpä nopeasti!

 11. Sofia sanoo:

  Mun lempikasvisruuat vaihtelevat, mutta tällä hetkellä ykkösenä on ihan basic tomaattinen linssikeitto 🙂 Tulee mieleen lapsuus ja linssikeitto on loistavaa lohturuokaa harmaana ja sateisena päivänä.

 12. Jiip sanoo:

  Falafelit ovat todella herkullisia, nam! Myös täytetyt kesäkurpitsat, paprikat ja herkkusienet vievät kielen mennessään. Lisäksi oon ihastunut uunissa paahdettuihin kukkakaaleihin 😀

 13. kata sanoo:

  Vihdoin! Kiva että otat kantaa tähän aiheeseen, vaikka yhteistyöpostaus onkin 🙂
  Ympäristönäkökulman lisäksi voisi ottaa huomioon myös eläinoikeus-näkökulman, jonka tiedostaminen on usein se viimeinen niitti eläinperäisten tuotteiden käytölle.
  Mitä ympäristöön tulee, fakta taitaa olla kyllä ettei meillä olisi varaa syödä enää lihaa ollenkaan, jos ajattelemme tulevia sukupolvia….

 14. Pinja sanoo:

  Moi!
  Kiitos reseptistä 🙂 Jos voin mitään ikinä suositella, niin jos sulla (ja miehelläsi) on joku ilta tunti aikaa elämästänne, niin katsokaa tämä puhe https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4 Siihen saa suomenkieliset tekstit (intron voi skipata) ja tässä maailmantilanteessa se tuntuu elintärkeältä kaikkien nähdä!

 15. Minna sanoo:

  En syö lihaa, mutta kalaa joskus. Lemppareita on monta esim. uunissa tehdyt juurekset ja siihen sekaan soijarouhetta ja linssejä. Nyhtökaura ja härkis on myös hyviä ja niistä saa tehtyä vaikka mitä.

 16. Th sanoo:

  Olen aikoinani ollut reilun vuoden kasvissyöjä, mutta liha tuli takaisin kuvioihin mieheni tavattuani. Punaisen lihan syöntiä ollaan kyllä viimeaikoina vähennetty. Lemppareitani ovat ehdottomasti intialaiset kasvisruuat esim. palak paner, jossa juuston voi myös korvata tofulla sekä dahl eli linssikastike.

 17. Elisa sanoo:

  Jes mahtava aihe!

  En oo syöny lihaakanaa vuosikausiin, kalakaan ei nykyään maistu. Pyrin konoajan vegaanimpaan suuntaan.

  Härkisbolognese tai -burritot on maistunu viineaikoina villisti!

 18. Sanna sanoo:

  Kukkakaalikeitto. Niin helppo ja nopea arkiruoka. Lapsetkin tykkää.. nam.

 19. emmi sanoo:

  Mekin ollaan alettu ottamaan enemmän kasvisruokia ruokalistalle ja siihen on kyllä auttanut härkis, nyhtökaura yms. 🙂 Mun lempparikasvisruoka on linssipyörykät, niiden tekeminen ei vaan ole ehkä kaikista nopeinta, joten siitä on tullut meille sellainen sunnuntai ruoka 😀

 20. Mira sanoo:

  Meidän perheen lemppari kasvisruoka tällähetkellä on ehdottomasti kasvislasagne, jossa jauheliha on korvattu soijarouheella 🙂

 21. K sanoo:

  Moikka! Etkö koe että tämä postaus ja yhteistyö ovat ristiriidassa aiemmin tekemäsi Kariniemen-yhteistyöpostauksen kanssa?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka, en ollenkaan. Mä toteutin postauksessa juhlavan voileipäkakkureseptin, juuri niinkuin tässäkin postauksessa kirjoitin että pyrin siihen että liha olisi yhä enemmän meillä juhlaruoka. 🙂

  • eeve sanoo:

   Vähän tulee lukijalle ristiriitainen olo, koska juuri teit yhteistyöpostauksen Atrian kanssa, jossa kerroit teidän tekevän arkiruokana naudanjauhelihapullia ja monen monta kertaa kerroit teidän niitä tekevän:( ja kaikki muutkin vastaavat lihapostaukset, mm. teidän iltapalakinkkujuustoleivät, vai onko teillä juhlaa joka ilta?

   • Iina Hyttinen sanoo:

    Kyllä, yksi suosituimpia liharuokia meillä on jauhelihapullat. Atrian yhteistyössä näkökulmana oli jätteen vähentäminen jopa 50%:lla eli ympäristönäkökulmasta paremman valinnan tekeminen jos lihaa käyttää. Tässä postauksessa kirjoitin että me syödään kalaa tai kasvisruokaa yleensä 3-4 kertaa viikossa, muina päivinä on sitten yleensä lihaa, mutta pyrimme siihen että siitä tulisi enemmän juhlaruoka. Itse en näe tässä mitään ristiriitaa, vaan että olen toiminut juuri omien periaatteideni mukaisesti. Ja mitä iltapalaan tulee niin en kyllä ole kirjoittanut että meidän jokailtaisissa leivissä olisi joka ilta juustoa ja kinkkua, esimerkiksi viime syksynä leivistä kirjoittamassani postauksessa jaoin ohjeen avokadolevitteeseen jota usein laitan leivälle. Sen sijaan jouluisin me syödään aina sinappikinkkuleipiä ihan joka välissä koska joulu on juhla ja kinkku kuuluu meidän jouluun. 🙂 toivottavasti tämä vastaus vähän selvensi mun ajatuksia jos sulle jotain ristiriitaisia viboja oli tullut.

    • eeve sanoo:

     Kiitos, kun vastasit, kyllä vähän selkeytti, se on tosi hienoa, että pyritte tuosta vähentämään lihansyöntiä:)

     • vilma sanoo:

      Mulle tuli myös vähän ristiriitainen fiilis tästä postauksesta, mutta kiva kun selkeytit ajatuksiasi 🙂 Musta on ihan huippua että kirjotat tästä aiheesta, sulla kun on kuitenkin niin paljon lukijoita että varmasti osa ehkä uskaltaa nyt kokeilla kasvisruokaa ja ymmärtää että sitä lihaa ei tarvita jokaisella aterialla. Kiitos tästä! 🙂

 22. Maitoviiksi sanoo:

  Mun suosikkini on mifupasta sekä kasviswokki. Molemmat maistuvat koko perheelle ja teemmekin niitä joka viikko.

 23. Melina sanoo:

  Itsekin päätin jokin aika sitten vähentää lihansyöntiä merkittävästi juuri ympäristösyistä.

  Uusi lemppari kasvisruoista on härkistacot!

 24. Nuu sanoo:

  Tosi vähän tulee kyllä kokkailtua kasvisruokaa, vaikka sen jauhelihan voi korvata helposti kasvisvaihtoehdolla. Lemppari kasvisruoka taitaa olla ihan kasvissosekeitto. Perunaa, porkkanaa, bataattia ja sipulia laitan yleensä.

 25. Elli sanoo:

  Mun lemppari on ehdottomasti kasvissosekeitto! 🙂

 26. Sarkku sanoo:

  Meillä tykätään kasvissosekeitoista, varioida voi niin monella tavalla ja hyvää on! Myös papukastike haudutettuna ja intialaisilla mausteilla iskee makuhermoon. 🙂

 27. Sopa sanoo:

  Klassiseen pasta bologneseen soijarouheella ei vaan kyllästy ikinä! Ite olen ollut jo monta vuotta kasvissyöjä mutta aikoinaan porukoilla asuessani tehtiin usein niin että jatkettiin aina jauhelihaa soijarouheella, näin saatiin iso parin päivän satsi yhdellä jauhelihapaketilla 🙂

 28. Elina sanoo:

  Paras kasviruoka quorn-kastike/mössö/wokki, johon laitan yleensä kookosmaitoa ja sekalaisesti vihanneksia.

 29. Rosa sanoo:

  härkispasta! ja paljon valkosipulia siihen namm

 30. Pauliina O. sanoo:

  Kasvislasagne porkkanalla, kesäkurpitsalla ja mifulla! Nyhtökauraa ja härkistä en ole vielä kerennyt kokeilemaan, mutta haluaisin kovasti 🙂

 31. Laurakp sanoo:

  Linssikeitto ei petä koskaan! Kevyttä, mutta täyttävää ja superravitsevaa. Päälle ripottelen oluthiivahiutaleita.

 32. Elina sanoo:

  Härkis-pastakastike ja täysjyväspaghetti! 🙂

 33. Heli sanoo:

  Hyvä postaus, mahtavaa että ajat kasvissyönnin tai ”fleksauksen” sanomaa! Jotenkin itselle oli aikoinaan iso oivallus se, että ei tarvitse totaalikieltäytyä lihasta, voi vain painottaa kasviksia ruokavaliossaan.

  Syön itse 95-prosenttisesti kasvisruokaa joten lemppari on vaikea valita, mutta yksi lemppareista, ja ainakin kaikkien aikojen helpoin ruoka on tämä kvinoapannu joka on jopa ihan vegaaninenkin:

  https://www.soppa365.fi/reseptit/teemu-leminen/kasvisruuat-arjen-nopeat/meksikon-kvinoapannu

 34. Iina sanoo:

  Minäkin olen pyrkinyt viime kuukausina opettelemaan enemmän kasvisreseptejä ja ottamaan ne osaksi kodin arkiruokia. Meillä on mieheni kanssa tapana tehdä suuria ruokasatseja kerralla ja syödä samoja ruokia useampi päivä, ja pyrin nykyään siihen, että toinen kotona päivän aikana syömästäni kahdesta lämpimästä ruoasta olisi kasvisruokaa. Ihan aina se ei toteudu, mutta aika usein onneksi jo kyllä. Maitotuotteiden ja juustojen suhteen emme ole tehneet vegaanisia kokeiluja, vaikka maidottomalla ruokavaliolla olevan äitini kasvispohjainen maito hyvältä maistuukin. Maidossakin olemme silti siirtyneet käyttämään vapaata lehmää ja luomua. Mies on ruokaostoksissa kovin hintatietoinen ja alussa häntä epäilytti kalliimpiin luomuruokiin ”tuhlailu”, mutta viime aikoina hänkin on innostunut haalimaan hyllystä eettisempiä tuotteita.

  Tällä hetkellä kasvisruokasuosikkini on varmaankin soijarouheesta valmistettu chili sin carne. Olen todennut soijarouheen, linssit ja tofun käteviksi ja opiskelijabudjettiin sopiviksi proteiininlähteiksi kasvisruokaa tehdessä. Nyhtökauraa ja härkistäkin pitäisi joskus kokeilla! Toistaiseksi ne ovat vielä jääneet ostamatta, kun ovat hieman hintavampia vaihtoehtoja kuin vaikkapa se superhalpa soijarouhe.

 35. Todella hyvä postaus! Oma kasvisruokalemppari on härkis-tortillat 🙂

 36. Kirsi sanoo:

  Quorn-salaatti ehdottomasti!

 37. Kaisu sanoo:

  Lempparina perus bataattinen sosekeitto tai salaatit.

 38. Rosalie sanoo:

  Tomaatti-sipulikeitto on ehdoton kasvisruoka-suosikkini!

 39. Hantsu sanoo:

  Lempparit vaihtelevat, mutta suosikkien joukossa paikkansa pitää Chocochilin kookos -tofu keitto, siinä on ihanat vahvan lämmittävät Aasian maut!<3

 40. Mira sanoo:

  Mä oon kasvissyöjä ollut jo jonkin aikaa. Lemppariruokani tällä hetkellä on nyhtökauratortillat ja härkismakaronilaatikko.

 41. mandi sanoo:

  Ehdottomasti intialainen Dal-pata. Niin herkullista! Toinen arkiruoka on kasvissosekeitto.

 42. Heini sanoo:

  Oon 6 vuotta lukenut blogiasi, mutten koskaan kommentoinut 🙂 Nyt kirjoituksen aihe niin lähellä sydäntä myös itselle ja huippua, että otit kantaa lihansyöntiin! Sun blogi tavoittaa niin suuren yleisön ja moni ottaa susta vaikutteita niin jospa taas useampi alkaa miettimään mitä voisi itse tehdä ympäristön ja eläinten hyväksi.

  Oma kasvisruoka herkku on tofu tandoriinikastikkeessa + riisi. Syön kyllä lihaa tarjottaessa ja silloin tällöin kotona.

 43. Sani sanoo:

  mun lemppari vegeruoka on ehdottomasti pinaattikeitto! Enkä puhu nyt semmoisesta kaupan pakastekeitosta vaan perunapohjaan (kyllä, perunaan) tehty keitto! Ja paistettuja sieniä päälle! Kirjoitin reseptin omaan blogiini: http://almamentesani.blogspot.mx/2017/02/easy-vegan-spinach-potato-soup-with.html
  Minun versiossa on tuplasti proteiinia, 10g vähemmän rasvaa ja hirmuisesti vitamiineja joita ei löydy yhtä hyvin kaupan versiosta 🙂

 44. Tanja sanoo:

  Ehdottomasti uunibataatit! Puolikas bataatti uuniin ja päälle esim. vegaanista tuorejuustoa ja mausteita. Helppoa ja ihan käsittämättömän hyvää! Poroton käristys härkiksestä ja perunamuusi puolukkasurvoksella on kans ihan huippua arkiruokaa. Ihanaa että sinäkin tuot nämä asiat puheeksi ❤️

 45. Iida sanoo:

  Itse rakastan soijamakaronilaatikkoa. Todella helppoa tehdä ja saa montaa eri variaatiota täytteitä ja mausteita muuntelemalla. Omaan lempparini kuuluu ehdottomasti chili, valkosipuli ja herne-maissi-paprika -sekoitus.

 46. ida sanoo:

  Tomaattikeitto on yksi lemppareista, päälle raejuustoa ja kylkeen valkosipulivoipatonki! 🙂 toinen suosikki on couscoussalaatti johon tulee tuoreita kasviksia, yrttejä ja granaattiomenan siemeniä. Enemmänkin vois kyllä opetella syömään kasvisruokaa.

 47. MinnaG sanoo:

  Bataattisosekeitto on ehdottomasti lemppari. Kaverilta saan aina hyviä vinkkejä mitä kasvisruokaa valmistaa 🙂

 48. KatjaL sanoo:

  Bataattisosekeitto jossa on porkkanaa mukana =)

 49. Tuua. sanoo:

  Ihan ykkönen on linssikeitto! Mamma rimpuilee -blogissa on hyvä ohje, jota oon vähän muokannut itselleni sopivammaksi:)

 50. ananana sanoo:

  minun kasvisruoka suosikkini on kasvispihvit.

 51. sanniiiiis sanoo:

  Tosi hyvä postaus. Ite syön vielä lisää, mutta yritän pitää sekä kasvisruokaviikkoja että välillä myös vegaanipäiviä, jotta voisin syödä ympäristöystävällisemmin. Toivoisin myös että nykyään keskityttäis entistä enemmän kaikkiin muihin ruuasta johtuviin seurauksiin, esim. se miten paljon hyvää ruokaa heitetään roskiin ihan kotitalouksissa, tai että miten paljon roskaa syntyy muuten ruuan kanssa. Mua ahdistaa kun jotkut vetää päivässä vaikka kaksi take-away kahvia ja sen jälkeen smoothien muovimukissa pillillä monena päivänä putkeen, kun vaan mietin sitä roskan määrää joka siitä tulee. Samoin se että kotimaista kannattaa suosia aina. Asun itse ulkomailla eli en voi syödä omasta pakastimesta mustikoita tai lakkoja, joten mua harmittaa hirveästi kastella kun jotkut vetääkin talvella Etelä-Amerikasta rahdattuja supermarjoja kun niitä olisi myös ihan omassa maassa. Kiva kun herätät keskustelua näin tärkeästä aiheesta!

 52. K sanoo:

  Mä olen ihan pakostikin joutunut tekemään saman valinnan. En myöskään ole kokonaan kasvissyöjä, vaan ostan kyllä sillointällöin lihaa kaupasta. Kanaa lähinnä.

  En osaa sanoa vain yhtä suosikkiruokaa, mutta yksi suosikeista on soijarouheesta tehty lasagne/lasagnette. Mä en kauheesti mitään valkoisia kastikkeita ole sinne väliin ikinä tehnyt, niin oli helppo vaihtaa vaan maidosta/kermasta soijapohjaisiin valmisteisiin. Toinen suosikkiruoka on niinkin yksinkertainen kuin tortillat. Ei tosin ole ihan täysin kasvispohjainen vielä, kun en ole oikein lämmennyt soijapohjaiselle ”kermaviilille” ja koska juusto vain on ihan törkeen hyvää. Mutta ostan yleensä jonkinlaisen sipsidippijauhepussin, sekoitan sen kermaviiliin ja levitän vähän sitä tortillapohjan päälle. Sen jälkeen pelkkää normaalia salaattia päälle (joskus sorrun myös fetaan tai mozzarellaan). Usein silppuan vielä salaatin sekaan aurinkokuivattuja tomaatteja antamaan makua. Toki tähänkin voisi tehdä esim. soijarouheesta jonkinlaisen lihan korvaajan, mutta mun mielestä ihan pelkkä salaatilla täytetty tortillakin on aivan järkyttävän hyvää.

 53. Elisa sanoo:

  Kasvispihvit ja kasvissosekeitto

 54. Maiju sanoo:

  Itse olen ollut kohta 15 vuotta lakto-ovo ja tämän hetkinen lempparini on bulgursalaatti kikherneillä ja fetajuustolla.

 55. Meiju sanoo:

  Rakastan kaikkea simppeliä ruokaa, ja eniten tuleekin syötyä ruokakomboa bataatti-kidneypavut-parskaali.

  Bataatti kokonaisena uuniin (200 astetta) n. 60-90min, sen jälkeen pilkotaan, mahdollisesti maustetaan chilillä yms. Pavut keitetään ja sekoitetaan bataatinpalojen joukkoon. Parsakaalia joko keitettynä tai sellaisenaan mukaan.

  Yksinkertaista ja herkullista. 🙂

 56. Johanna sanoo:

  Omia suosikkeja ovat intialaiset kasvisruuat, esim. Palak paneer.

 57. Annika sanoo:

  Tuo nachos supreme näyttää (ja kuulostaa) ihan älyttömän hyvältä, pitää pistää kokeiluun! Mä tykkään hirveästi nyhtökaurakastikkeesta pastan kanssa — pannulle heitetään sipulia ja jotain kasviksia, päälle purkki tomaattikastiketta ja mausteita ja lopuksi vielä nyhtökaurat. Valmistuu suunnilleen 10 minuutissa, mikä on tosi iso plussa näin laiskan kokin mielestä, hahah :–D

  Mä olen nykyään pääosin kasvissyöjä (syön kyllä esim. maitotuotteita ja silloin tällöin kalaa, mutta niitäkin olen vähentänyt), mutta aloitin lihan vähentämisen samalla tavalla rauhallisesti kuin tekin :–) Hiljaa hyvä tulee ja pienilläkin valinnoilla voi olla iso merkitys! En ole nykyäänkään ihan täysin ehdoton lihan suhteen, mutta ei mun kyllä tee sitä mieli, kun en ole pitkään aikaan syönyt.

 58. Maria sanoo:

  Lemppari kasvisruoka on tällä hetkellä ehdottomasti falafel! 🙂

 59. milli sanoo:

  Kasvissyönti on erittäin lähellä sydäntäni! Olin itse 8 vuotta kasvissyöjä, mutta lopulta pahojen suolisto-ongelmien takia jouduin palaamaan sekasyöjäksi, vatsa ei lopulta kestänyt enää mitään soijatuotteita, ei linssejä eikä papuja.. Nykyisin pystyn syömään nyhtökauraa ja jonkin verran myös Härkistä, joten ne on ehdottomia lemppareita! Ja ei voida puhua reseptistä, koska syön niitä vain ketsupin kanssa suoraan purkista :’D

 60. MMmmm sanoo:

  Mä itse lopetin punasen lihan syönnin viime jouluna virallisesti, ennen sitä totuttelin lihattomaan vähitellen viime keväästä/kesästä asti. Meillä syödään tosi paljon kanaa, mies tykkää vetää sitä riisin kanssa, sillä se on tosi hyvä protskulähde. Mä taas en kanaa niin paljon syö, mutta kasviksia senki edestä.

  Lopetin myös maitotuotteiden käytön – tai no vähensin. Maitoa menee teehen ja muroihin/puuroon, muutoin ei ollenkaan.
  Itse oon huomannu olevani PALJON energisempi ja naamaan ei tule enää näppyilöitäkään 🙂 maitotuotteet oli suurin viha, mitä koin. Sillä näppylöitä on tosi ärsyttävä peittää!

  Täytetyt paprikat on mulle suuri rakkaus, joten niitä olen paljon tehnytkin!

 61. Karoliina sanoo:

  Itsetehtynä lempikasvisruokia on porkkanafeta-pihvit ja bataatti-kukkakaali-porkkana-sosekeitto.

 62. Oona sanoo:

  Täytetyt bataatit 🙂

 63. Miia sanoo:

  Ehdoton kasvislemppari on kantarellilasagne!

 64. Eveliina sanoo:

  Mun lemppari on punajuurikroketit!

 65. Annika sanoo:

  Tofu-pähkinäpasta ja kylkeen värikäs kasvislisäke 🙂

 66. Julianna sanoo:

  Oma lemppari on tomaattinen linssikeitto kaurakermalla! On niin helppoa ja herkullista arkiruokaa! 🙂

 67. Eija sanoo:

  Arkena kasvissosekeitto on ihan ykkönen kasvisruuista. Tortillat ssamaan tapaan härkiksestä kuin siulla oli aiemmin ja pitsa viikonloppuruokina.

 68. V sanoo:

  Hyvä ja informoiva postaus, hienoa, että monet sekasyöjätkin ajattelevat nykyään kuin sinä! 🙂 Kaikenlaisia reseptejä on tässä tullut kokeiltua, olen jo useamman vuoden ollut kasvissyöjä ja nykyään vegaani. Ikuisuuslempparini on aikanaan koulun kirjastosta bongatusta Vegaanin uusi keittokirja -opuksesta löydetty nuudelikeitto, johon tulee esim. kookosmaitoa, chiliä, inkivääriä, limeä ja tofua. Aivan täydellistä!

 69. Airiina sanoo:

  Minulla on useita lempikasvisruokia, valitsen bataattisosekeiton. Keitän bataatit lohkoina kypsiksi, soseutan, pidän kattilan vielä levyllä ja laitan siihen persijasilppua runsaasti, suolaa ja lorauksen ruokakermaa, lämmitän sen kunnolla, jopa 3 vuotiaskin syö tätä innolla.

 70. Henna28 sanoo:

  Kukkakaaligratiini on parasta. Helpoin minkä tiedän ja teen sen näin: Keitän kukkakaalit vain kypsiksi, valutan ja laitan ne matalaan uunivuokaa, suolaa ja kermaa sekä juustoraastetta, anna olla uunissa sen aikaa, että juusto saa väriä. Lasten takia meillä syödään lihaa ja kalaa kyllä melkein joka päivä mutta tämä voi olla vaikka iltapalalla.

 71. Petri sanoo:

  Hernekeitto on minun lempiruokani.

 72. kiki sanoo:

  Moikka!

  Harvoin kommentoin, mutta nyt liippasi aihe niin läheltä opintojani että pakko! Oikein hyvä kirjoitus ja tärkeän asian puolesta.

  Kirjoitit kuitenkin, että lihansyönti/tuotanto aiheuttaa suomen järvien rehevöitymistä ravinteiden valuessa vesistöihin. Tuo on kyllä totta, mutta samalla tavalla niitä peltoja lannoitettaisiin riippumatta siitä kasvaako siinä viljaa ihmiselle vai karjalle. Eli samallatavalla ne kasvistuotannossa käytetyt lannoitteet valuvat vesistöihin niitä rehevöittäen. Toki ruoka menee suoraan ihmiselle turhan energiahävikin (karjan) kautta, mutta sillä ei ole tekemistä rehevöitymisen kanssa. Lisäksi karjanlanta, jolla eläinten rehupeltoja usein lannoitetaan, on paljon ekologisempi vaihtoehto kuin teolliset typpi-ja fosforiraviteet!

  Halusin vain korjata tämän faktan, koska usein kasvissyöntiä ylistetään kaikin puolin tuomiten liha alimpaan helvettiin, vaikka kasviravinnon tuotannossa on myös niitä negatiivisia puolia. Niitä metsiä hakataan myös tofu/soijapeltojen tieltä. Olen kuitenkin myös itse kanssasi ehdottomasti samaa mieltä, että lihansyöntiä tulisi vähentää! Kiitos siis kivasta postauksesta ja aivan ihanaa vauva-arkea teidän perheelle! 🙂

  • Lilli sanoo:

   Jos kerran opiskelet alaa, niin tiedät varmasti myös muutamat faktat:

   1) 85-95 % (eri lähteissä ollu eri prosentteja, useimmiten arvio yli 90 %) soijasta menee eläinten ravinnoksi. Kasvissyöjän ”soijajalanjälki” ei ikinä ole yhtä suuri kuin keskivertolihansyöjän, koska aika harva syö pelkkää riistaa tms.

   2) Peltoja lannoitetaan kyllä, mutta peltoalaa tarvittaisiin _huomattavasti_ vähemmän, jos kasvien energiaa ei kierrätettäisi lehmien mahojen kautta. Peltoja ei olisi yhtä paljoa kuin nyt.

   3) Tuotetaan mitä ruokaa tahansa, ruoka ei synny ilman että tuhlataan vettä ja saastutetaan ympäristöä. Fakta, sori vaan, on kuitenkin se, että kyllä lihantuotanto on ympäristölle paljon haitallisempaa kuin että jos ihmiset olis kasvissyöjiä.

   —-

   Mutta Iina hienoa että oot ottanu tärkeän asian blogissa esille. 🙂 Itse olen ollut kasvissyöjä 4 vuotta ja vegaani vuoden. Inspiraatio veganismiin lähti cowspiracy-dokkarista. Sen jälkeen sai kyllä mietittävää. Ei enää maistunu maidot ja munat hyviltä. :/

 73. Merenhelmi sanoo:

  Munakoiso-mozzarella melanzane

 74. Mira H sanoo:

  Oma lemppari on kasviskeitto 🙂

 75. ink sanoo:

  Varmaa kaalilaatikko 🙂

 76. Pinja sanoo:

  Tortillat nyhtiksellä! Paljon kasviksia ja sitten nyhtistä 🙂 Ihan parasta!

 77. iinahanna sanoo:

  Avokadopasta on yleensä ollut ihan lemppari kasvisruoka, mutta nyt lähiaikoina suosikiksi on noussut linssicurry punaisista linsseistä. Näin intialaisen ruoan suurena ystävänä tää on kyllä herkkua!

 78. Sofia sanoo:

  Lemppari kasvisruokaresepti on ehdottomasti kasvissosekeitto! Niin helppo, nopea ja maukas arkiruoka hektiseen opiskelija-arkeen. Kasvissosekeiton teossa ei oikein voi mennä pieleen, kun siihen voi laittaa mitä vihanneksia tahansa oman maun mukaisesti.

 79. 1609 sanoo:

  Makaroonilaatikosta teen aina oman lihattoman versioni lisäämällä porkkanaraastetta ja esim. maissia ja ihan hyvä tulee.

 80. Jennier sanoo:

  Me ollaan viimeaikoiba lisätty reilusti kasvisten syöntiä. 🙂 Tällä hetkellä lemppari on tomaattinen linssikeitto.

 81. IidaK sanoo:

  Mää jätin eläintuotteet pois reilu vuosi sitten, kun osallistuin vegaanihaasteeseen. Olin ennen kova juustojen ystävä, tai noh nykyäänki mutta pohjana vaan ei oo lehmänmaito, ja monet ihmetteli et miten pystyin niistä luopuun. Mutta mittnenoo kaivannu! Nykyään jos erehtyy syömään jotain maitoa sisältävää, on seurauksena varmat vatsanväänteet ja huono olo. Jos kiinnostaa niin kannattaa kattoo netflixistä Cowspiracy-dokkari! Käsittelee just tätä aihetta.

  Mutta niin se lemppari kasvisruoka, apua vaihtoehtoja on niin paljon! Kasvislasagne on tosi hyvää. Erilaiset curryt sun muut on kans herkkua ja tietty ihan perus arkiruoat kuten soijarouhepyörykät (chocochilin ihanalla ohjeella) ja muussi 🙂

 82. Lode sanoo:

  Kasvissosekeitto ja kasvispihvit!:)

 83. Maria sanoo:

  Mä olen ihastunut punaisista linsseistä tehtyyn linssipataan!

 84. Marik sanoo:

  Linssibolognese tai quesadillat mustapaputäytteellä 🙂

 85. Katja sanoo:

  Lempparina tällä hetkellä tofu-cuscus salaatti ! Hyvänä kakkosena härkispullat. Ihanaa, että uusia kasviproteiineja kehitellään ja niistä on saatu tehtyä (ja markkinoitua) niin helposti lähestyttäviä 🙂 lihana käytän pääasiassa kalaa ja suomalaista riistaa (poro ja hirvi).

 86. Marika sanoo:

  Oma suosikki taitaa olla kasvis frittata 🙂 sitä oma mieskin tykkää syödä eikä ”huomaa” lihan puuttumista, toinen oma suosikki on myös kasviksilla täytetyt pitaleivät. Olen itsekin vähentänyt lihan syöntiä ja lisännyt enemmän kasviksia ja kalaa ruokavalioon ja oma inhokki kananmuna on alkanut jopa maistua hyvälle kuten suosikkinikin paljastaa. Mies kuitenkin haluaa lihaa lähes joka ruualla, joten hänelle teen jauhelihasta ja kanasta, mutta pikku hiljaa hänkin on alkanut tykästyä kasvisruokaan. Kokeilen seuraavaksi härkistä niin katotaan miten se uppoaa tuolle miehelle 🙂

 87. Iina sanoo:

  Pinaattilasagne on lempparini!

 88. Anne sanoo:

  Olipas kiva kuulla, että teilläkin ajatellaan ruoan ympäristövaikutuksia ja on jo vähennetty lihansyöntiä. Itse olen kasvissyöjä pääasiassa juuri ympäristösyistä ja viime aikoina ruokavalio on ollut enimmäkseen vegaaninen.
  Mun lempiruoka on varmaan linssikeitto. Se on sellainen helppo ja nopea ratkaisu, kun ei keksi mitään muuta 😀 Ja on hyvää!

 89. Jennina sanoo:

  Mun lemppari kasvisruoka on avokadopasta! (-:

 90. Hanna-Maija sanoo:

  Soijarouhe makaronilaatikko

 91. EllaH sanoo:

  Ehdottomasti tomaattikeitto !! 🙂

 92. Annak sanoo:

  Poroton käristys tai kesäkurpitsapaistos, en osaa valita sil kumpikin on niiiin hyviä!

 93. Kaisa sanoo:

  Semivegaanina vuodesta 2012 nykyään kyllä kana on enää hyvin pienessä roolissa. Kasvispainotteista ruokaa tulee tehtyä ja yks lemppareista on soijapyörykät omatelemän salsan kanssa ja kasvissosekeitto 🙂

 94. Karoliina sanoo:

  Ite oon sekasyöjä ja kehtaan myöntää että liha on mun suurinta herkkua ruuissa, mutta oon ujuttanut ruokavalioon kuitenkin kasvisruokia juuri tämän ympäristöasian takia 🙂 omia lemppareita on totta kai klassinen fetasalaatti, kasvissosekeitto (peruna, porkkana, kukkakaali, bataatti, sipuli, valkosipuli, chili ja curry, nam), linssikeitto ja myös erilaiset riisi/pasta/kuskussalaatit!

 95. Laura sanoo:

  Tykkään härkiksestä tomaattikastikkeessa eniten!

 96. truonako sanoo:

  Pizza on suosikkini ja voisin elää sillä. Ja pizza tietysti vegaaninen, jossa ei ole lainkaan juustoa vaan kaurakerma+oluthiiva-sekoitus.

 97. Anni sanoo:

  Mun ehdoton ruokalemppari ja bravuuri on kasvissosekeitto. Resepti siihen on joka kerta erilainen riippuen siitä, mitä kaupasta tajuan mukaan ottaa. Luotettavia raaka-aineita on esim. porkkana, bataatti, kukkakaali, sipuli, kesäkurpitsa, kidney-pavut sekä ruokakerma/sen kasvipohjainen versio. Mausteeksi pippureita, timjamia, oreganoa, paprikaa, chiliä ja suolaa. Aijjjettä!

 98. Yotimix sanoo:

  Oma lemppari kasvisruoka on munakoiso vuoka 🙂

 99. nana sanoo:

  Luin vasta avokadon kasvatuksessa tarvittavista huimista vesimääristä, mikä sai käsitykseni avokadosta muuttumaan! Suosittelen lukemaan asiasta. Ilmeisesti avokadoja vielä kasvatetaan jo valmiiksi vedenpuutteesta kärsivillä alueilla… Tein vasta nachoja ja tykkään ananaksen ja paprikan sekä tuoreen tomaatin yhdistämisestä niihin. Kasvisruokaa en ole oppinut vielä tekemään/syömään kuin todella harvoin.

 100. Milla K sanoo:

  Oon hyvin huono laittaan ruokaa ylipäätään ja kasvisruokien kanssa oon vielä ihan aloittelija mutta falafelpyörykät ovat lemppareita! 🙂

 101. Tanja sanoo:

  Meillä koko perheen ehdoton herkku on kasvissosekeitto. Bataattia, porkkanaa, perunaa, sipulia, valkosipulia… kesäisin omasta maasta vielä keltaista kesäkurpitsaa. Sekaan liemikuutio ja loraus pippuri tai juustokermaa.
  Keiton kanssa maistuu aina itsetehdyt bataatti-porkkanasämpylät. Nam! Ehdoton ykkönen talvisena pakkaspäivänä ulkoilun jälkeen tai kesäisenä sadepäivänä 🙂

 102. anna s. sanoo:

  Pinaattilätyt ja kasvissosekeitto on meillä kovat herkut 🙂

 103. Heipyh sanoo:

  Kasvissosekeitot vie kielen mennessään. Sitä on helppo muunnella ja maustaa eri yrteillä. Meillä on myös tumma soijarouhe käytössä jauhelihan tilalta mikä on edullista ja yhtä hyvääkin 🙂

 104. Laura sanoo:

  Pitaleivät oumph! ”kebabilla” ja kukkakaaliriisillä, nams!

 105. Jenni sanoo:

  Mun suosikkeja on jo pidemmän aikaa ollut täytetyt tomaatit, panzanella ja kasvispasta. Pasta löytyy muun muassa täältä: http://valmiiseenpoytaan.blogspot.fi/2016/11/kasvispasta-taynna-makua.html

 106. emmi sanoo:

  Kasvissosekeitto! 🙂

 107. Nimetön sanoo:

  Hyvä postaus ja täytyy ehdottomasti kokeilla tota ohjetta! Iso kiitos muuten AINA niin selkeistä ohjeista ja ihanista ruokakuvista! Meidän perheen (lue: lasten) suosikki on makaroonilaatikko ja sen kasvisversio on meillä tykätympi kuin broilerinjauhelihasta tehty. (Meillä kun ei syödä punaista lihaa, vain kalaa ja kanaa.)
  Nyt itse reseptiin.
  1pss makaroneja
  2dl soijarouhetta
  4dl kaura/soijakermaa
  n.6dl vettä
  1kasvisliemikuutio murennettuna

  Laita uuni kuumenemaan 200asteeseen.Keitä makaronit. Kaada makaronit voideltuun vuokaan ja lisää soijarouhe ja murennettu kasvisliemikuutio. Kaada kerma päälle. Lisää vettä niin paljon että pinta nousee makaronien tasolle, mutta ei peity.
  Kypsennä uunissa n.50min.

  Mausteita tässä on vähän-olen itse lisännyt enemmän mausteet vasta lautasella.

  Tämä on hyvää ja voi itse hienosti varioida omanlaisensa ”laatikon.”
  Alkuperäinen ohje löytyy kirjasta ”makumetkuja murusille.”

 108. Elina sanoo:

  Mun nopea lempparini on tofuwokki. Marinoin itse soijakastikkeessa ja mausteöljyssä, valmistan (riisi)nuudelit ja paistan wok-vihannekset ja tofun pannulla ja yhdistän ainekset. Nam!

 109. Petra sanoo:

  Neljä vuotta kasvissyöjänä takana, ja suosikkiruokaan sujautan quornia, papuja, uunissa paahdettuja juureksia ja lehtikaalia!

 110. Elsa sanoo:

  En ole kasvissyöjä, mutta tämän postauksen ja kommenttien jälkeen aion muuttaa suhtautumistani ruokaan! Rakastan lihaa eli en lopeta sen syöntiä, mutta tajusin että voin korvata suurimman osan tekemieni ruokien lihasta kasvisvaihtoehdolla.

 111. Tiia sanoo:

  Yksinkertainen kasviskeitto. Perunaa, porkkanaa, bataattia ym ja mausteeksi ei paljon muuta kaipaa ku suolaa ja pippuria. Toki kerma tuo siihen täyteläisyyttä lapsetkin tykkää.

 112. Essi sanoo:

  Makaronilaatikko soijarouheesta 🙂

 113. Petra sanoo:

  Hmm, varmaan kasviswok 🙂 ja sitten kukkakaaligraatiini johon kyllä tulee maitotuotteita, mutta ei ”boikotoida” maitotuotteita. Punaista lihaa ollaan vähennetty 🙂

 114. Annika sanoo:

  Jes mahtavaa lukea tällaista! Olen itse vegaani enkä pystyisi enää pslaamaan takaisin sekasyöntiin tai edes pelkkään kasvissyöntiin maitotuotteineen ja munineen, mutta mun mielestä on ihanaa kun joku edes joskus valitsee vegaanisen vaihtoehdon ja vähentää näin ollen lihateollisuutta. Mun lempparireseptejä on niin paljon ettei niistä voi valita vaan yhtä. Mut hernepestopasta aurinkokuivatuilla tomaateilla papupastaan tehtynä on aika bueno. Ja uunibataatit avokadotahnalla, kaurafraichella ja mustapavuilla on mahtava myös. Niin ja niinkin iisi kuin linssikeitto. Ja meksikolainen kvinoasalaatti. Ja thaimaalainen tofucurry ja sit sanotaan et kasvisruoka on tylsää…

 115. Iris sanoo:

  Härkis on kyllä vienyt voiton pastakastikkeen muodossa!

 116. Cecilia sanoo:

  Ehdoton lemppari on kasvispihvit ja kaikki helpot ja nopeat salaatit on parhaita.

 117. Ella sanoo:

  Kasvissosekeitto ja kasvislasagne on mun suosikkeja 🙂

 118. Lurre sanoo:

  Vaikea sanoa vaan yhtä :p Kasvisgratiini, papulasagne, kasvissosekeitot jne <3

 119. Salla sanoo:

  Härkislasagne on lemppariani!:)

 120. Jenni sanoo:

  Kasvissosekeitto, joka voi olla esim. punajuurikeitto tai porkkana-bataatti-mikävaan. Ei tosin vegaaninen oo, koska laitan kermaa ja tuorejuustoa. Toinen nopea kasvisruoka on erilaiset pastat esim. avokadolla, tomaatilla tai pestolla. mutta näihinkin tulee parmesaania. Jos mut pakotettais vegaaniksi, niin eniten ikävä tulis oikeita juustoja.

 121. Faijahommia sanoo:

  Nyhtökaura hamppari kampin alakerrasta. Todella hyvää!!
  https://faijahommia.fi/

 122. majsan sanoo:

  Tofu-kasvis-nuudeliwokki! Voisin syödä sitä AINA <3

 123. marjo sanoo:

  Lemppiria vege-randang nyhtökaurasta! <3

 124. Elli sanoo:

  Voi että kiitos Iina, että otat blogissa fiksusti kantaa tärkeisiin asioihin 🙂 Sun blogisi tavoittaa paljon lukijoita ja tämmöiset postaukset antaa varmasti monille ajattelun aihetta ja rohkaisee tekemään parempia valintoja. Omat opiskelut osuu juuri postauksen aiheisiin eli ympäristöön, agroekologiaan ja ravitsemukseen ja siksi oli erityisen kiva lukea tästä aiheesta. On myös hyvä ottaa esille tuo, että lihan vähentäminen ja kasvisruoan lisääminen on yleisestiottaen hyväksi sekä ympäristön että oman terveyden kannalta, mutta kenenkään ei ole pakko jättää eläintuotteita täysin, mikäli eivät itse valitse tehdä niin. Tärkeämpää on mielestäni juurikin kannustaa ihmisiä tekemään arjessa ympäristöystävällisempiä, terveellisempiä ja eettisempiäkin valintoja.

  Oma lempparikasvisruokani on varmaankin uuniperunat tai bataatit punajuurihumuksella ja/tai avokadosalsalla 🙂 + kaikki missä on kikherneitä on parhautta!

  Ihanaa kevättä teidän perheelle <3

 125. heidisusanna sanoo:

  Linssipata.

  Oon ollut 12v syömättä punaista lihaa. Välissä ollu vegaani ym kausia, nyt perhe-elämässä syön kalaa ja kanaakin. Meille ostetaan lihaa miehen ja lapsen ruokiin esimerkiksi metsäkyytön lihana pikkutilalta, joka on ekologisesti ja eettisesti kestävämpää. Kananmunat aina luomuna ja vapaasti kasvaneilta. 🙂

 126. j sanoo:

  Kasvislasagne ehdoton lemppari 🙂

 127. Evelin sanoo:

  Kesäkurpitsa lasagne kasvistäytteellä.. mmmm! 🙂

 128. Juuli sanoo:

  Monta lempparia löytyy! Tällä hetkellä taitaa kuitenkin falafelit viedä voiton, oikeastaan minkä tahansa lisukkeen kanssa. :p

 129. Joanna sanoo:

  Täytetyt pitaleivät nyhtökauralla/pavuilla ja linssikeitto! 🙂

 130. Milla.R sanoo:

  Täytetyt paprikat tai täytetyt sienet

 131. Katriina sanoo:

  Helppo ja herkullinen kasvisruoka arjen keskellä on yrteillä maustetut uunikasvikset. Uuniin päätyy usein esim. porkkanaa, parsakaalia ja isoja sipulilohkoja tai mitä nyt kaapissa sattuu olemaan. Kasvikset syödään tietty kermaviilistä sekoitetun valkosipulikastikkeen kanssa 🙂

 132. Liisa sanoo:

  Tällä hetkellä kasvispihvit vie selvästi voiton 🙂

 133. Henna sanoo:

  Härkistortilla on tällä hetkellä suosikki. Tai ylipäätään kaikki ruoat, joissa voin helposti korvata perusjauhelihan. Olen ehkä vähän huomaamattanikin vähentänyt paljon lihansyöntiä. Se ei vaan enää maistu ja ehkä senkin vuoksi, että vaihtoehtoja on nykyään tarjolla.
  Täytyypä ehdottomasti testata tuota reseptiä.

 134. Pinja sanoo:

  Tulipa tähän vielä mieleen se (tämä kun on kerännyt niin hurjasti kommentteja!), että olisi mielenkiintoista kuulla tästä myös eettistä pohdintaa eläinten kannalta. Että miten sen puolen perustelee itselleen kun syö eläintä (esim. useimmat eivät voisi kuvitellakkaan syövänsä koiraa, mutta älykkäämpi eläin sika ei tunnu missään) Olisi mielenkiintoista 🙂

 135. Marjo sanoo:

  Täytetyt paprikat ja kasvis-sienipiirakka.

 136. Laika sanoo:

  Meillä syödään useasti kasvisruokaa ja ihan ”tavallista” sellaista, esim. tomaattikeittoa, pinaattikeittoa, bataattisosekeittoa, sienikeittoa, risottoja (esim. sitruuna, parsa, sieni), munakkaita, vellejä (esim. mannavelli, helmisuurimoista tehty velli), pinaattiletut, pastoja pystyy tekemään lukemattomasti kasvisversioina ja papuja voi laittaa korvaamaan jauhelihaa tai kanaa.

 137. kata sanoo:

  Vaikea valita vaan yhtä mutta ekana mieleen tuli sienipiirakka, nam! Sitä vaan ei kovin usein tuu tehtyä kun oon meidän perheessä ainut joka tykkää sienistä 😀

 138. Jepa sanoo:

  Kyllä se on kasvissosekeitto! Viikoittain ruokalistalla erilaisina versioina. Huippu just muunneltavuuden takia.

 139. Hanna sanoo:

  Muutamaan vuoteen ei ole tullut tehtyä mitään muuta kun kasvisruokia, mutta koska olen viikolla todella laiska kokki töiden ja opiskeluiden vuoksi, arkisafkojen kanssa menen lähinnä siitä mistä aita on matalin 😀

  tomaatti-mozzarella-basilikapasta valmispastakastikkeella on ultimaattiseen laiskuuteen aivan ykkösruoka! onneksi yleensä jaksaa panostaa ruoanlaittoon sen puoli tuntia, niistä lemppareita on linssisosekeitto, nakkikastike (bon soyan nakeista) ja perunamuusi sekä nuudelicurry.

  pitääkin lukasta kommentit läpi jos löytyisi uusia helppoja safkoja testattavaksi!

 140. KirsiH sanoo:

  Halloumipasta, johon tulee lisäksi kirsikkatomaatteja., punasipulia ja valkosipulia, on lempparini!

 141. Riina sanoo:

  Muakin kiinnostaa eläinetiikka: miksi juhlavien lihapullien tai kakavoileipäkakun eteen on ok kohdella eläimiä tavalla, jolla lemmikkiä ei lain eikä moraalin puitteissa voisi kohdella?

  • Maalainen sanoo:

   Hei.
   Koskaan ikinä en ole aiemmin kommentoinut blogeihin, nyt teen kuitenkin poikkeuksen sillä aihe on lähellä sydäntäni.
   Ja kyllä, täällä puhuu nyt maalainen, maanviljelijän alku, alan opiskelija.
   Media on viime aikoina erityisesti ottanut esiin tuotannon, ja välillä tuntuu, että arvostelu on vähän karannut käsistäkin. Monelta keskustelijalta tuntuu uupuvan myös ne suomalaisen kotieläinpuolen hyvät asiat, kuten antibioottien vastuullinen käyttö. Unohdetaan myös se jatkuva kehitystyö, joita tuotannossa on vuosien aikana tehty.
   Saanen tuoda omakohtaista mielipidettäkin asiaan, sillä minäkin lypsän päivittäin nykymittakaavassa pientä, reilun kolmenkymmenen AY:n karjaani. Ne eivät ole meille viljelijöille pelkkiä tuotannon välineitä, kuinka ne voisivatkaan olla? Jaksaisiko kukaan tehdä valtavaa työmäärää vuodessa välittämättä työkavereistaan, tässä tilanteesta lehmistä? Moni tekee tätä työtä monessa sukupolvessa, minäkin viidennessä, ja tähän liittyy myös elänrakkaus ja vahva usko siihen, että tälläkin työllä on vielä jollekin merkitystä, siis muillekin kuin itselleen. Arki tuntuu hämmästyttävän raskaalta, kun ammattitaitoa vastaan hyökätään ja sanotaan, että kaiken tekeekin väärin. Teemme kaikkemme taataksemme karjallemme, laumallemme hyvät olosuhteet, sillä kukaan ei hyödy välinpitämättömyydestä tai eläinten huonosta kohtelusta.
   Olen tämän ammatin verenperintönäkin saanut, enkä helvettiinkään ilman älämölöä mailtani lähde. Teen kaikkeni, jotta voisin viljellä ja lypsää lehmäni vastuullisesti ja luontosuhdetta ylläpitäen. Ilmastonmuutoksen kohdalla on meilläkin iso rooli mm. nurmenviljelyn osalta, joten joskus meitä voisi ajatella myös kehittäjinä, ei pelkkinä saastuttajina (joita emme ole.)
   Tämä on minulle se tärkein, se vanhin, ja sydäntäni lähimpänä oleva asia. Eikö kuka tahansa taistelisi asiansa puolesta? Niin teen nyt minäkin.

 142. hilkka sanoo:

  Täytetyt papikat on herkkua 🙂

 143. Johannan sanoo:

  Tomaattimurskaa, papuja, valkosipulia, kirsikkatomaatteja ja mausteita pannulle. Kylkeen annos riisiä. Aivan herkkua!

 144. Maria K sanoo:

  Kasvikset maistuvat pahuksen hyviltä. 😀 Henkilökohtaisesti en myöskään koe tarvetta jatkuvalle lihansyönnille. En ole vegaani, vaan syön kaikkea, mitä mieli tekee. Harvemmin kuitenkaan ostan kotiin lihaa, kun sen voi korvata halvemmin ja monipuolisemmin. Minulla ei ole eettisiä syitä kasvissyöntiin, yksinkertaisesti pidän siitä, että lautasella on enemmän kasviksia ja juureksia kuin mitä lihaa.

  Lempi kasvisruoka? Peruna kaikissa muodoissaan. 😉 Valitaan nyt vaikka lohkoperunat kurpitsalla. Rehellisesti sanottuna en voi osoittaa yhtä kasvisruokaherkkua, mutta sen voin sanoa, että yksinkertainenkin on kaunista.

 145. Emili sanoo:

  Me ollaan koko perhe (minä, mies, lapsi 2,5v.) vegaaniruokavaliolla. Siirryttiin lakto-ovosta tähän kun lapsi oli sen ikäinen että olisi pitänyt alkaa tarjota maitotuotteita, en vain oman imetyksen jälkeen kyennyt siihen. Itselleni nimenomaan eläinoikeuskysymykset ovat suurin tekijä vegaaniruokaan siirtymisessä, muut tulevat kaupan päälle 🙂

  Parasta arkiruokaa on varmaan tylsästi tofuwok! Punainen currytahna + kookosmaito + lime + soijakastike + ripaus sokeria = nam. Siihen vihannekset, tofu ja nuudelit sekaan. Ylipäätään kaikki aasialainen on hyvää ja monesta valmiiksi vegaanista. 🙂 Lapselle taas maistuu perus makaronilaatikot, perunamuusit ja soijanugetit paremmin.

 146. Emma sanoo:

  Soijarouheesta tehty tomaattinen kastike! Ja pinaattiletut on kyllä myös yks lemppari :p

 147. Nannukka sanoo:

  Itse oon huono syömään pelkkää kasvisruokaa kun mies on tyypillinen lihansyöjä 😀
  Mutta ravintoloissa ja kun itelle tekee niin tulee kokeiltua 🙂
  Pinaattikeitto on rakkautta <3

 148. Emma sanoo:

  Parasta on nyhtökaurapasta ja erilaiset kasviskeitot, joita voi soveltaa aina erilaiseksi! Pinaattiletut+perunasalaatti on mun laiskan päivän lempparikombo 🙂

 149. Tuuli sanoo:

  Avokadopasta ehdottomasti! Sekä tavallinen kasvissosekeitto.

 150. Ansku sanoo:

  Sienipasta ja täytetyt paprikat!

 151. Katja sanoo:

  Mua kiinnostaa tosi paljon kasvispainoitteisempaan ruokavalioon siirtyminen. Ainut kasvisruoka mitä täällä syödään on kasvissosekeitto 😀 kai se on parempi ku ei mitään ja pienillä askelilla tästä eteenpäin!

 152. xod sanoo:

  Avokadopasta <3

 153. Monika sanoo:

  Kiitos erinomaisesta postauksesta! Todella kivasti kirjoitettu, opiskelen maantiedettä ja tykkään kovasti kun tuodaan esiin tämänkaltaisia näkökulmia, eli eettisemmän ja ympäristöystävällisemmän elämän ei tarvitse olla on-off. Pari kasvispäivää viikossa vähentää jo huomattavasti lihantuotannon ympäristövaikutuksia. Kaupasta en osta punaista lihaa ollenkaan riistaa lukuun ottamatta, vaan ruokavalioni koostuu kalasta, kanasta ja kasvisvaihtoehdoista. Pidin kovasti härkäpavuista ja nyhtökaurasta, mutta opiskelijabudjetilla ne eivät kovin usein ostoskoriin tipahda. Lempparini on uunijuurekset (bataatti, porkkana, peruna, parsa- ja kukkakaali) sekä soijarouheesta tehty kastike. Soijantuotannon ympäristövaikutuksetkin ovat monessa määrin ongelmallisia, enkä käytä soijaa muissa muodoissa. Kastikkeena silloin tällöin se on kuitenkin herkullista ja hyvä vaihtoehto lihalle 🙂

 154. Jasmite sanoo:

  Ennen nykyistä poikaystävää en syönyt lainkaan punaista lihaa, mutta yhtäkkiä löysinkin itseni syömästä sitä yhä useammin ja useammin. Lapsen tulon myötä olen taas alkanut enemmän kokeilemaan erilaisia kasvisruokia ja lempparit ovatkin kasvispihvit, sosekeitot ja paputomaattikastike 🙂

 155. Sonja O sanoo:

  Falafel-halloumi pitaleipä on tosi hyvää, vaikka olenkin sekasyöjä 🙂

 156. Ansku/MoMo sanoo:

  Arvontaan en enää ehtinyt mukaan, kun unohdin kommentoida aiemmin – mutta tulinpa silti vinkkaamaan meidän tämän hetken lemppari kasvisruoan 🙂 Nimittäin tämä bataatti-linssimuhennos on ihan älyttömän hyvää! Linssit on muutenkin tosi hyvä vaihtoehto, kun vähentää lihansyöntiä 🙂 https://jklhkibjl.blogspot.fi/2015/12/intialaisvaikutteinen-linssimuhennos.html

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.