Lapsi lukee itse – Kesälukemista lukemaan oppineelle

05.07.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Sandviksin kanssa.

Meidän esikoinen oppi lukemaan neljävuotiaana keväällä 2016, ja siitä alkaen hän on harjoitellut itsekseen lukemista, vaikka toki edelleen paljon luetaan myös yhdessä. Hän on ihan pienestä asti ollut kiinnostunut lukemisesta ja kirjaimista, ja lukemaan oppiminenkin tapahtui todella helposti ja itsekseen kun hän selasi mun 18 vuotta vanhaa aapista. Kirjaimia hän harjoitteli Vau-kirjakerhon kirjoista jo alle kaksivuotiaana, ja hän oppi aikaisin bongaamaan niitä logojen ja tekstin täyttämästä kaupunkiympäristöstä. Ei tainnut olla ikää kuin se vajaat kaksi vuotta, kun hän jo osoitteli kerrostalojen rappuja ja huusi että äiti tuolla on B-rappu! Nykyään hän lukee jo pidempiä ja ei-niin-kuvapainoitteisia kirjoja itse, ja nauttii siitä kovasti.

Musta on ihanaa seurata miten paljon onnistumisen iloa hän saa lukiessaan itse kirjoja, ja kuulla kuinka sanavarasto kasvaa kohisten. Lukutaito on kaiken oppimisen perusta, ja luetun ymmärtäminen on tärkeää. Olen halunnut tarjota mahdollisuuden lukemaan oppimiseen jo pienestä asti kotona, ilman kiirettä ja esimerkiksi koulun paineita. Kotona lukemiseen on rakastava, kannustava ja kiireetön ilmapiiri, ja sen saa oppia hauskana ja viihdyttävänä asiana eikä ainakaan minään pakkopullana joka pitää osata vain osaamisen vuoksi. Saman kannustavan ilmapiirin ja keinot lukemiseen tarjoan meidän kaikille lapsille. Vaikka mielestäni ei ole todellakaan mikään pakko osata lukea jo ennen koulun alkua, haluan kuitenkin tehdä kirjat ja lukemisen tutuksi. Koen että kotona täysin omaan tahtiin lukemisen oppiminen on lapselle mukavampaa.

Lukeminen on aina ollut yksi omista lempiharrastuksistani, ja olen tosi iloinen että esikoinen näyttää tykkäävän siitä myös. Lapsuuden kesälomissa parhaita juttuja oli ottaa joku mielenkiintoinen ja pitkä kirja, parkkeerata aurinkotuoliin kirjan kanssa ja uppoutua tarinaan tuntikausiksi (aurinkorasvaa unohtamatta tietenkin). Usein makoiltiin mun papan kanssa vierekkäin aurinkotuoleissa, pappa luki dekkaria ja mä jotain kouluikäisten jännitystarinaa. Oi niitä mummolakesiä!

On hauskaa huomata että esikoinenkin tykkää näin kesälomalla uppoutua kirjaan ja mennä vaikka terassille pötköttelemään. Hän on askarrellut itse omat kirjanmerkit lempparikirjoihinsa, ja tulee aina innoissaan kertomaan kuinka monta sivua on lukenut. ”Katso äiti nyt mä luin 23 sivua Mikä-Mikä-Maan tyttöjä ja pääsin jo tähän lukuun asti, se jäi tosi jännittävään kohtaan!”.

Ihan vielä en niitä kaikista jännimpiä kirjoja viisivuotiaalle osta, varsinkaan mitään kauhukirjoja, mutta onneksi hänellekin on löytynyt paljon mielenkiintoista luettavaa niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

Vau-kirjan Twinsy-kirjakerho on alakouluikäisille suunnattu, mutta soveltuu hyvin jo vähän nuoremmallekin itsekseen lukevalle. Tarinat eivät sisällä sellaisia teemoja jotka olisivat liian hankalia viisivuotiaalle, eikä niissä ole mitään pelottavaa tai ahdistavaa, vaan sopivasti jännittäviä juttuja ja mielenkiintoisia juonenkäänteitä. Twinsyn kirjoissa ei ole mitään teinien suhdedraamoja tai muita vähän isommille suunnattuja asioita, vaan niitä voi ihan hyvin lukea vähän nuorempanakin, ja yksi kirjakerhon periaatteista onkin että lapsen on saatava olla vielä lapsi.

Twinsystä saa eri kirjasarjojen lisäksi myös tietokirjoja- ja askartelukirjoja, ja niistä nauttii meillä myös keskimmäinenkin joka ei noista lukemaan oppineiden kirjoista muuten ihan vielä välitä. Hänelle tässä vaiheessa sopivampi kirjakerho olisi Disney-kerho, josta saa paketissa aina yhden isomman Disney-kirjan, jossa on klassikkosatu tai elokuvista tuttuja tarinoita, yhden pienemmän Disney-kirjan jossa seikkailevat Ankkalinnan hahmot ja Mikki, sekä yhden Disney-lelun joita ei saa missään muualla. Joskus 4v myös kuuntelee Twinsyn Isa+Bea -kirjaa esikoisen kanssa, sillä Twinsyllä on myös oma ilmainen appi mistä kirjojen sadut voi kuunnella samalla kun selaa kirjaa itse.

Kuopuksen kanssa vasta aloitellaan lukemisen taivalta Vau-kirjan vauvoille suunnattujen pehmo- ja kuvakirjojen kanssa. Itselle on ainakin mahtavaa kun on kolme täysin eri lukemisen vaiheessa olevaa mukulaa, yhden kanssa saa rutistella vauvojen kirjoja ja lorutella, yhden kanssa saa lukea klassikkosatuja ääneen ja kolmannen kanssa nauttia siitä onnistumisen ilosta, mitä hän saa osatessaan aivan itse. Ja kaikkien kolmen kanssa yhdessä saa nauttia myös siitä, mitä ajatuksia yhdessä ääneen luetuista saduista herää. Tunnen myös valtavaa ylpeyttä seuratessani miten esikoinen lukee kuopukselle.

LUKIJATARJOUS:

Tavallisesti Vaukirjan kirjakerhoihin liittyessä maksetaan tutustumispaketista vain postikulut 4,90 — 6,90 €, mutta Sandviks tarjoaa nyt kaikille lukijoilleni myös postituksen ilmaiseksi. Eli koko tutustumispaketti on täysin 100% ilmainen. TÄMÄN linkin kautta kirjakerhoon liittyjä voi valita kuudesta eri vaihtoehdosta (neljä Vaukirjan vaihtoehtoa, kaksi Disney-kerhon) mieleisensä tutustumispaketin, lapsen iän tai mieltymysten mukaan. Tarjous on voimassa 31.7. asti.

Tutustumispaketista saa hyvän käsityksen siitä mitä kerhon paketit pitävät sisällään, joten jos lapsi tykkää siitä, kannattaa jäsenyyttä ehdottomasti jatkaa. Vaukirjan jäsenyys on vaivaton ylläpitää eikä velvoita mihinkään. Ei minimiostoja eikä vähimmäiskestoa. Jäsenyyttä voi hallita kerhon nettisivuilla salasanasuojattujen jäsenen omien sivujen kautta, tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun sähköpostitse tai puhelimitse. Kerhon jäsenenä saa kotiin kannettuna kirjapaketin noin kerran kuussa (tai useammin / harvemmin, jos haluaa).  Hinnat ovat edullisia: paketit maksavat aina alle pari kymppiä (14,95 – 19,80 €) plus postikulut 3,95 — 6,90. Mikäli tilauksessa tai jäsenyydessä tulee jotain mikä askarruttaa mieltä, Vau-kirjan Suvi auttaa oikein mielellään.

Suosittelen ehdottomasti ainakin tutustumaan Vaukirjaan ja testaamaan onko se omalle lapselle kiva juttu, mulla on siitä omakohtaista kokemusta monen vuoden ajalta ja meillä kirjat ovat ehdoton hitti. Lisää meidän perheen lukemiskokemuksia löytyy ”Lukeminen” -tägin alta runsaasti, myös Vau-kirjasta jo Tiaran vauva-ajalta, jos kiinnostaa enemmän ajatukset lukemisesta.

Yhteistyössä Sandviks.

Aurinkoista päivää kaikille!


15 Responses to “Lapsi lukee itse – Kesälukemista lukemaan oppineelle”

 1. Avatar Nimetön sanoo:

  Kannattaa muistaa, että tekninen lukutaito ja luetun ymmärtäminen eivät ole suinkaan sama asia, eivätkä kehity samaan tahtiin.
  Itse asiassa usealla varhain lukemaan oppineella lapsella on juuri kyky tuohon tekniseen lukutaitoon, mutta luetun ymmärtäminen voi kouluiässä jäädä ikätovereista.

  Lukemaan oppimiselle on löydetty herkkyyskausia, joista ensimmäinen on juurikin tuossa 4-5 vuoden iässä. Vanhempien on kuitenkin tärkeää muistaa, ettei pientä lasta voi opettaa lukemaan, vaan lukemisen tekniikka on jokaisen hoksattava itse. Toki kielellisiä virikkeitä ja kielen tietoisuuden lisäämistä esimerkiksi riimitellen voi lapsen kanssa opetella yhdessä aktiivisestikin.
  Omat lapseni oppivat kukin itsekseen lukemaan 5-6 vuoden iässä, mistä syystä koen olevani todella onnekas. Lukemisen pulmien ratkominen kun voi koululaiselta olla joskus hyvinkin pitkä ja kivinen tie. Tsemppiä kaikille niille vanhemmille, joiden lapsilla on tässä työssä haasteita!

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Sehän on ihan selvä juttu, että ovat eri asia! :) Mun mielestä Twinsy tukee tätä kivasti, kun siinä tulee tarinallisten kirjojen lisäksi tehtäväkirjoja, joissa lapsi saa itse lukea tehtävänannon ja sitten tehdä tehtävän sen mukaan. Näin oppii sekä sitä lyhyempien tehtävänantojen ymmärtämistä, että sitten sitä pidemmän tarinan hahmottamista. Me kyllä paljon juuri esikoisen kanssa jutellaankin siitä mitä hän on lukenut, ja katsotaan hänen tekemiä tehtäviäkin yhdessä, niin pysyy hyvin kärryillä siitä kuinka hyvin hän lukemaansa ymmärtää. :) Ja on mielenkiintoista myös kuulla minkälaiset asiat esimerkiksi kirjan juonessa jäävät hänellä mieleen ja tuntuvat vaikkapa jännittävältä. :)

   Ja se on ihan totta että lasta ei voi opettaa väkisin lukemaan, eikä tosiaankaan kannata sellaista yrittää, mutta on hyvä tukea lukemaan opettelua tarjoamalla siihen mahdollisuuksia silloin kun lasta selkeästi itseäänkin lukeminen kiinnostaa. Lasta voi myös kannustaa ja kehua ja tällä tavalla tukea opettelua, ja auttaa jos lapsi pyytää neuvoja. Mutta väkisin ei missään nimessä kannata mitään alkaa tuputtamaan. :)

 2. Avatar Hanna sanoo:

  Voi jukra tuo Tiara on aina niin cool! Mistä hänen paita on ostettu?

 3. Avatar Merri sanoo:

  Hei. Joka kerta tämä sama ongelma ollut. Tilausta ei voi tehdä. Muut ovat kommentoineet samaa. Ihmettelen miten asiaan ei tule muutosta.

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Kyseessä ei ole Vau-kirjan päässä oleva ongelma, vaan se liittyy käsittääkseni johonkin selainversioon tms. jolla tilauslomake ei sitten vain toimi oikein. Koska viimeksikin kun kommentteja tuli kolme että ei ole toiminut, tilauksia oli mennyt onnistuneesti läpi kymmeniä tämän saman linkin kautta. Kannattaa kokeilla jollain toisella laitteella/selaimella, jos se auttaisi, tai sitten laittaa suoraan vaukirjan asiakaspalveluun viestiä! :)

   • Avatar Lippe sanoo:

    Osaatko sanoa, millä selaimella tilauslomake toimii? Olen yrittänyt sekä puhelimella että tietokoneella ja tabletilla ja kokeillut eri selaimia (Chromea, Firefoxia, Edgeä, Samsung Internetiä).
    Mulla loppuu laitteet ja selaimet kesken :D

   • Avatar Soikku sanoo:

    Moikka! Itse huomasin saman, ettei tilaus lähtenyt eteenpäin vaikka panoikin ’lähetä’. Se vaati sinne ylös maksutavan, itse laitoin täpän kohtaan ’lasku sähköpostiin’, niin sitten toimi! :) toivottavasti saatte tilauksen tehtyä!:)

 4. Avatar PIKKUMYY sanoo:

  Onko esikoisesi syntynyt 2011?Ja keskimmäinen 2013?Voisitko tehä video postauksen teidän yhestä päivästä?Lapsilanne ovat todella ihanat nimet.

 5. Avatar Kun elämältä kaiken sain sanoo:

  Minä itse inhoan lukemista, opetan lapsenlapseni kohta lukemaan, hän täyttää 4.

 6. Avatar Jenna sanoo:

  Mukava tuo Vaukerho, tilasin sieltä meille vauvalle ensimmäisen paketin! Ainut miinus on, että ei tuo liittyminen ole ilmaista, vaikka sitä itsekin mainostavat. Olen kuullut monelta, että lasku tulee kuitenkin perässä ja näin kävi myös minulle, mutta kuulemma tilasinkin väärän paketin :D Eli turhaan mainostavat ja ovat sitten epäselvästi esillä tai jopa suoraan ”huijaavat”. Mutta mukavia kirjoja joka tapauksessa ja aion tästä huolimatta jatkaa kirjojen tilaamista heiltä ja on mukavaa, että joka pakettia ei tarvitse ottaa, vaan voi itse päättää. :)

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   No huh, onpa ikävää! Pyydän että vaukirjalta palataan tähän suoraan, sillä tästä ei missään nimessä pidä kyllä tulla laskua, ei postikuluista eikä paketin sisällöstä! Mutta kiva että tykkäät kirjoista ja kerhosta muuten <3 Ja ihanaa kesää!

 7. Avatar Päivi sanoo:

  Twinsyä mainostetaan vanhemmille, että lahjoita tyttärellesi lukuiloa. Jos lapset pitää sukupuolittaa lukemiseenkin liittyen, olisi vähintäänkin kohtuullista tarjota pojille oma kerhonsa. Parasta tietysti olisi, että kirjakerho olisi ihan kaikille lapsille. Mitään muutosta ei näköjään ole tapahtunut edellisestä yhteistyöstä. :(

  Minua niin surettaa sukupuolittaminen. Kirjat, jos mitkä kuuluvat kaikille! Iso miinus Sandviksille, minusta ei asiakasta saa, vaikka rakastankin kirjoja.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.