Salainen kikatushetki

30.08.2017

Tänä kesänä olen huomannut että meidän isommat tytöt alkavat oikeasti olla aika isoja, heillä on hurjasti fiksuja ajatuksia, hyviä läppiä ja paljon kysymyksiä. Tänä kesänä ollaan myös lanseerattu ihan uusi juttu ihan lasten itsensä toimesta, sellainen, josta mä vähän salaa olin haaveillutkin silloin kun tytöt olivat vielä pieniä.

Se tapahtui ihan sattumalta yhtenä iltana, kun olin kolmestaan tyttöjen kanssa kotona Oton ollessa jossain reissussa. Me päädyttiin istuskelemaan tyttöjen nukkumahuoneen lattialle tyynyjen päälle, puhelimesta pauhasi Marcus & Martinus, ja yhtäkkiä alettiin jakamaan salaisuuksia. Kysyin muutaman ”oikean” kysymyksen ihan vahingossa, ja yhtäkkiä sitä asiaa rupesi vaan pulppuamaan hulluna, söpöjen kikatusten säestämänä. Puhuttiin ihastumisesta, rakkaudesta ja salaisuuksista. Supatettiin ja kiherrettiin. Kyllä, 4- ja melkein 6-vuotiaiden kanssa. Nuorena se on aloitettava.

Jaoin tyttöjen kanssa muistoja omasta lapsuudestani. Kuinka eskarissa olin valtavan ihastunut yhteen toiseen eskarilaiseen (yhdessä kahden kaverini kanssa), jonka laatikkoon vietiin sydämen muotoisia lappuja joissa luki jotain ”oot söpö t. salainen ihailija”. Tytöt nauraa kihersivät, ”äitiiiii eihän noin voi tehdä!”. Ja samalla he kertoivat omista jutuistaan, ja mä kyselin lisää.

Tämä on jotain sellaista mistä mä unelmoin, kun sain kuulla että musta tulee äiti. Että meidän lapset haluavat ihan itse jakaa ne tärkeimmät ja salaisimmat asiat mulle ja jutella mun kanssa. He luottavat muhun ja avautuvat mulle, ja tietävät että mulle voi kertoa ihan mitä tahansa, ja mikä tärkeintä: haluavat kertoa mulle omia asioitaan. Mä tiedän että he ovat vielä pieniä, ja tässä iässä äiti vielä onkin useimmilla se luottotyyppi jonka kanssa voi puhua kaikesta, niinkuin kuuluukin. Mutta kovasti toivon, että meillä säilyy tämä keskusteluyhteys läpi elämän, myös teini-iässä. Toivon että he kokevat aina, että mulle voi tulla juttelemaan, mä en hermostu enkä naura, enkä tuomitse.

Mulla on ollut oman äidin kanssa aina sellaiset välit, että olen voinut kertoa ihan mitä tahansa pelkäämättä että hän tuomitsee. Silloin kun olin teini, mun äiti oli yksi niitä harvoja joille mun kaveritkin uskalsivat puhua totta kaikesta. Mä toivon että voin itse olla samanlainen vanhempi läpi mun lasten elämän. Että kenenkään ei koskaan tarvitse pelätä mua, ja mun kanssa on mukavaa jutella, ja mä olen luottamuksen arvoinen. Olisi kauheaa jos oma lapsi sanoisi että ei voi puhua oman äidin kanssa jostain oikeasti tärkeästä asiasta.

Vaikka 4- ja 5-vuotiaat on pieniä, heillä on jo paljon omia ajatuksia, mielipiteitä ja kokemuksia joista heillä on tarve puhua, niin kavereiden kuin luotettavan aikuisenkin kanssa. Mä haluan aina olla sellainen vanhempi, jolla on aikaa kuunnella mitä lapsilla on sanottavaa, ja oikeasti keskittyä siihen mitä he kertovat. Jos mä olen meidän lasten mielestä sen arvoinen että he kertovat mulle suurimmat salaisuudet, niin todellakin mun täytyy silloin käyttäytyä sen mukaan. Eikä se ole pahitteeksi, että kertoo joskus omiakin harmittomia salaisuuksiaan lapsille, sillä he ovat aika hyviä pitämään salaisuuksia. Heille tulee hyvä mieli kun he tietävät että äitikin lähetti rakkauskirjeitä eskarissa, ja äiti vielä kertoo siitä luottamuksella.

Siitä meidän salaisesta kikatushetkestä tulikin tyttöjen mielestä niin kiva juttu, että nyt he haluavat viettää sellaisia melkein joka ilta. Olen myös huomannut että aina heillä ei ole edes mielen päällä mitään kovin suurta. Se ajatus siitä äidin huomiosta ja yhteisestä hetkestä lattialla kikatellen on vaan niin houkutteleva, että he vaan siksi kysyvät että ”jutellaanko äiti taas ja kuunnellaan musiikkia ja laitetaan ovi kiinni?”. Ja jutellaanhan me. Tai sitten ollaan ihan hiljaa, kunnellaan musiikkia, ja välillä vaan kikatellaan.

Niin tai näin, meidän tytöt on ihan parhaita, ja mä toivon että saan viettää näitä hetkiä hamaan tulevaisuuteen asti heidän kanssaan <3

Vietetäänkö teillä salaisia kikatushetkiä?


15 Responses to “Salainen kikatushetki”

 1. Nelli sanoo:

  Taas kerran niin ihana postaus, että se väkisinkin toi hymyn huulille. Ihanaa, että teillä on noin lämpimät välit! Oon varma, että sinä jos joku oot juuri sellanen äiti, johon voi luottaa ja jolle uskaltaa puhua mitä vaan jopa silloin teininä.

 2. Kro sanoo:

  Nämä postaukset on niitä, mitkä saa jopa minut joskus miettimään, että olisihan se ihan mahtavaa olla joskus äiti!

 3. Heidi sanoo:

  Vaikutat ihan maailman parhaalta äidiltä 🙂 Tuollaisen mäkin olisin lapsena toivonut! Toivotaan, että teidän ihana yhteys lasten kanssa säilyy aina! <3 Ja eiköhän se säily, kun olet niin rakastava ja kiinnostunut lasten jutuista.. 🙂

 4. Eve sanoo:

  Voi miten ihanaa<3 🙂 meillä ei ihan vielä olla tuossa iässä

 5. Hilu sanoo:

  Omat tyttäreni ovat 13, 11 ja 2v. Isompien kanssa olen juuri tuota ajatellut moneen kertaan, että kuinka hienoa on, kun he uskaltavat jutella kanssani ja kysyä suuria kysymyksiä. Sellaisia asioita, joita en ikimaailmassa olisi äidilleni voinut sanoa. Kaveri en missään nimessä halua lapsilleni olla ja he tietävät, etten kaikkea hyväksy. Ja silti puhutaan ja keskustellaan. Ja hihitellään niin, että välillä tytöt kysyvät, että kumpihan meistä on se äiti ja kumpi lapsi… Näin on hyvä. Tyttäret ja äitiys on ihanaa <3

 6. Emilia sanoo:

  Voi että te ja teidän lapset on ihastuttavia! Ilolla olen lueskellut blogiasi siitä lähtien kun Nova syntyi. Suloinen ja eloisa pienokainen myös hänestä on kasvanut. Ihanaa syksyn jatkoa teidän perheelle!

 7. Sensei sanoo:

  Aivan ihana! <3 Sä oot mun roolimalli äitinä! Monesti sun juttuja lukiessa mietin et tuollainen haluan olla itsekkin. Meillä kans jo 3-veen tytön kaa mennään välill peiton alle kahdestaan supisemaan, vain me tytöt (isi ja pikkuveli vaikka olkkarissa) ja kerrotaan salaisuuksia. Salaisuudet on sitä luokkaa et "ulkona on kiviä" tai muuta vastaavaa mut tärkeintä on yhdessä olo ja jakamaton huomio <3

 8. Jenni sanoo:

  Aivan ihana postaus, tuli niin hyvä mieli noista kuvista ja tekstistä! <3

  Itse muistan kun joku poika eskarissa antoi mulle pusun, silloin ehkä "järkytyin" asiasta mutta nyt sitä muistellaan jo naurulla.. Ja ei meidän välit mitenkään pilalle siitä menneet, mutta ei tullut vuosisadan rakkaustarinaakaan. ;D Vitsit kun eskari aika oli niin rentoa ja huoletonta, nykyään painaa koulu ja työt yms velvollisuudet päälle, joten noi kikattelu hetket olis ihania! <3

  Mahtavaa loppuviikkoa teille!

 9. Eve sanoo:

  Ihana kirjoitus taas
  Melkein tuli itku!
  Meidän 1,5v ei vielä mitään kovin syvällistä puhu mutta asiaa on paljon. Koen että jo nyt on tärkeää kuunnella toisen höpinää vaikka en sitä ymmärrä. Se läsnäolo on niin tärkeää.
  Ootte ihania ♥.
  Kaikkea hyvää teidän syksyyn. 🙂

 10. Minni sanoo:

  Hei. Sinä olet hyvä äiti. En oikein tiedä, miten asettelisin tämän ajatuksen oikein, mutta mua kiinnostaisi kovin myös se, että mitkä ovat teidän elämän rosoisuudet, jotka tekevät epätäydellisyyden kautta elämästä täydellistä? Toisaalta voisin kyllä kuvitella, että teillä vain on niin hyvä meininki koko ajan ilman perheen yhteistä kasvukipuilua. Itsellä on esimerkiksi ollut haastetta kasvaa äitiyteen tällä itsekseen viihtyvällä luonteella. Perhe-elämä kaikkinensa on kyllä ollut hirvittävän raastavaa ja samalla myös ihaninta ikinä.

  • Meikä sanoo:

   Sama täällä! Ois kiva kuunnella myös asioita täydellisyyksien ulkopuolelta, koska kenenkään elämä ei täydellistä ole.
   Ihanat kuvat tässä postauksessa!

 11. Katri sanoo:

  Hei Iina, heitin sulle sähköpostiin eilen pari mahdollista ajankohtaa siihen brändianalyysiin, toivottavasti ehdit katsoa pian läpi! 🙂

  Ja hei, aivan ihana postaus. Niin aito <3

 12. sari sanoo:

  Sä olet upea äiti. Just sellainen, jonka jokainen tarvitsee, haluaa ja ansaitsee.❤

 13. malla sanoo:

  tää sai kyl kyyneleet virtaamaan <3 meilläkin tyttö 2v on alkanu kauheen tärkeenä aina sanoon että "ei kerrota muille, se on salaisuus" ja yleensä asiana on joku puoliksi syöty pulla tms 😉 ja sit kohta juokseen kikattaen huutaan isille että "arvaappa mitä!!" ja paljastaa <3 ois kyllä ihana jos sais myöhemmin olla se, jolla salaisuuksia jaetaan.

 14. Emzi sanoo:

  Voi että on varmaan ihan mahtavaa vaan olla ja kikatella!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.