Polkkatukkainen tyttö – saako lapsi vaikuttaa omaan tyyliinsä?

01.09.2017

Edellisenä iltana ennen päiväkodin ja eskarin alkua me leikattiin molempien tyttöjen hiukset. Vanhemmalta siistittiin vain latvat, niinkuin niin monta kertaa aiemminkin. Hänen juttunsa on pitkä tukka, jota hän haluaa kasvattaa niin pitkäksi kuin mahdollista. Keskimmäiseltä sen sijaan napsaistiin vähän enemmän, hän nimittäin oli haaveillut polkkatukasta jo pitkän aikaa. Me oltiin juteltu moneen kertaan jo polkkatukasta ja varmisteltu että sitten ei varmasti harmita, kun hiukset leikataan. Ja hän vakuutti, että ei varmasti harmita, kun hän haluaa samanlaisen tukan kuin Orvokilla on Jali ja Suklaatehtaassa.

Ja niin me sitten leikattiin, pisimmistä hiuksista lähti melkein 10cm pituutta, ja muutos oli iso. Yhtäkkiä meidän pieni neljävuotias olikin iso neljävuotias, hän näyttää niin isolta tytöltä nyt uudessa kuontalossaan! Ja hän tykkää uusista hiuksistaan niin paljon, melkein joka päivä hän ihastelee niitä peilistä tai ihan muuten vain. Ja kyllä ne miellyttävät äidinkin silmää, skarppi polkka sopii neidin tyyliin aivan täydellisesti. Mua jännitti hurjasti leikata, lähinnä siksi juuri että jos hän sitten alkaisikin ikävöimään pitkää tukkaa eikä sitä saisikaan enää takaisin (niin mulle kävi pienenä, kun leikattiin lyhyeksi omasta toiveestani). Mutta ei siinä käynytkään niin, päin vastoin.

Mun mielestä on tärkeää että lapset saavat vaikuttaa omaan tyyliinsä, niin vaatteisiin kuin hiuksiinkin (mikäli ne lasta itseään siis kiinnostavat). Aikuisen tehtävä on päättää vaatetuksen määrä ja laatu, sään ja tarpeiden mukaan, mutta lapsella on kyllä oikeus vaikuttaa mielestäni siihen millaisia vaatteet ovat muuten. Sama hiusten kanssa. Lapsi saa päättää ihan itse millaiset hiukset haluaa. Oma tyyli on lapselle tärkeä itseilmaisun muoto, ja sitä voi kehittää jo ihan pienestä asti jos itse niin haluaa. On tietysti olemassa myös lapsia joille ei juurikaan ole väliä mitä päälleen laittaa tai millaiset hiukset on, ja sekin on ihan fine. Itseään voi ilmaista monella tapaa.

Huivi Gugguu / Paita Gugguu / Takki Zara / Housut Lindex (saatu)/ Kengät Zara / Laukku Michael Kors

Meillä toinen isommista tytöistä on tosi kiinnostunut vaatteista ja tyylistä, ja toinen taas ei niin välitä. Molemmilla on ollut vaiheita, kun vaatteiden valinta on ollut monimutkainen prosessi, ja pukemisesta on saanut käydä keskustelua. Nykyään päästään aika kivuttomasti. Kaapit on täytetty vaatteilla, jotka vastaavat tyttöjen omaa makua, ja on valittu sinne vanhempien kanssa yhdessä. Yleensä mä valkkaan illalla lapsille vaatteet aamuksi dagikseen ja eskariin, ja melkeinpä joka kerta ne ovat tyttöjen mieleen. Usein he yllättyvät iloisesti ja ovat tyytyväisiä, ”jee just tän paidan mä halusinkin!”. Mutta aina jos he haluavat myös osallistua asun valintaan tai muuttaa jotain mun valitsemaa, he saavat. Juhlavaatteet valitaan aina yhdessä.

Tämä systeemi toimii ainakin tällä hetkellä meillä tosi hyvin. Ainahan niitä vaiheita tulee, voi olla että kuukauden päästä on taas sellainen meininki että vaatteiden valinta iltaisin kestää tunnin, niinkuin mulla pienenä. Mutta ei se ole niin justiinsa. Näin on hyvä just nyt.

Ihanaa viikonloppua kaikille <3

Saako teillä lapset päättää omasta pukeutumisestaan tai ulkonäöstään muuten?


39 Responses to “Polkkatukkainen tyttö – saako lapsi vaikuttaa omaan tyyliinsä?”

 1. Heidi sanoo:

  Meillä pojat 3v5kk ja 6v. Isompi on toivonut ettei olisi mustia vaatteita paljon, muuten hälle on aikalailla se ja sama mitä päällä on. hiukset on leikattu sen mittaiseksi kun on pyytänyt. Pienempi on hieman tarkempi vaatteistaan, lähinnä kunhan on jotain kuviollista (Batman ja minirodinit sulassa sovussa ). Toinen pitää kirkkaista väreistä, toinen tummista. Pyrin kovasti kuuntelemaan toiveita ja kysyn mielipidettä ja saavat valita mieluisat värit vaatteisiin. Olen aina ajatellut että mukavampaa olla niissä vaatteissa ym. mistä pitää.

 2. Nimetön sanoo:

  Tuli ihan vaan mielen, kun selasin sun vanhoja postauksia ja kuvissa näkyi teidän vanhaa kotia. Miten olette kotiutuneet uuteen kotiin?
  Onko tullut ikävä vanhaan kotiin tai oletteko muistelleet haikeudella sitä teidän edellistä kotia? 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Olipa hauska kysymys!! 🙂 Tosi hyvin ollaan kotiuduttu, sekä alue että uusi koti ovat ihania. Ei oo tullut vanhaa kotia ikävä, eikä edes sen sijaintia vaikka se upean Aurinkorannan vieressä olikin, koska tää nykyinen koti on molemmissa vielä parempi. Mutta lähikauppaa on ikävä, siellä oli niin paras valikoima ja henkilökunta!! 😀

 3. Eee sanoo:

  Lyhyt tukka sopii Zeldalle ihan älyttömän hyvin! <3

 4. Juulia sanoo:

  Voi että mikä tyylilyyli! Tosi ihanat hiukset ja näyttää kyllä isolta tytöltä. Hyvin sopii Zeldalle polkkatukka. Kiva kun haluaa ja saa itse päättää. 🙂
  Meilläkin keskimmäinen tyttö on tarkin omista hiuksista ja vaatteista. Pitää olla justiin eikä melkein. Nyt kaikki meillä kasvattaa etutukkaa pois ja esikoinen innoissaan mittailee mihin asti hiukset jo yltää. Takahiukset oli viittä vaille penkkiin asti istuessa ja odottaa, että kasvaa sinne asti.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hän on kyllä niin ihana <3 😀 Hauskaa, ehkä tää on joku keskimmäisten juttu sitten ;D Me ei koskaan olla leikattu etuhiuksia kenellekään lapsista niin ei oo ollut tuota kasvatusvaihetta, mutta muistan sen omasta lapsuudesta! 😀

 5. Nimetön sanoo:

  Tottakai saavat päättää!
  Pojat ovat vuorollaan kasvattaneet pitkät tukat jo ala-asteella, pitäneet aikansa ja leikkauttaneet pois, kun on siltä tuntunut.
  Ympäristöllä poikien pitkät hiukset olivat paljon kovempi juttu kuin meille vanhemmille, muuten.
  Samoin vaatevalinnoissa kuunnellaan, vaikka olenkin aina nauttinut niiden valitsemisesta myös itse.
  Veljeksillä on hyvin erilaiset tyylit. Nuorempi on huolettomampi ja samalla räväkämpi, hän ei ulkopuolisten mielipiteet paljon hetkauta. Vanhempi on aina tiennyt tarkkaan oman tyylinsä ja kiukuttelematta vain ohjannut äidin oikeiden vaatteiden luo.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ihanaa että teilläkin annetaan lasten päättää <3 🙂 Mutta tosi ikävää että ympärillä olevat ovat kokeneet tarpeelliseksi ahdistua muiden hiuksista, se on musta aina yhtä kummallista että miten jonkun henkilökohtainen asia, oma ulkonäkö, voi olla jollekin toiselle niin kova paikka! 😀 Mutta noh, kukin tyylillään.

 6. Hilma sanoo:

  Meillä esikoinen saa ite päättää hiuksistaan, itsepä päätöksensä kanssa sitten elää. Toki värjäyshommiin 7veen kanssa ei aleta, jos sitä pyytäisi, mutta pituuden ja mallin saa ite päättää. Kampaajan ilme oli mielenkiintoinen, kun tyttö 5-vuotiaana halusi leikata melkein puoleen selkään ulottuvat hiukset polkaksi . Leikkasi kuitenkin, ja hyvät tuli.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No näinpä! 🙂 Me ollaan ”värjätty” hiusliiduilla aina joskus, se kun lähtee harjaamalla pois :D! Lapset tykkää super paljon! Mutta wau mikä rohkea tyyppi teillä siellä kun halusi leikata 🙂

 7. Emmi sanoo:

  Ihana tukka neidillä niin söpö. Harvoin kommentoin, mutta jo monesti pitänyt sanoa, että mä niin ihailen sun kasvatusperiaatteita t.lastentarhanope

 8. Mä olenkin jo ehtinyt kehua Zeldan uutta tukkaa ja se sopii kyllä hänelle todella hyvin. Ihanaa, että hän on jo niin varma omasta tyylistään.

  Meilläkin neiti melkein 2 v on alkanut osoittaa omaa tahtoa myös pukemisen suhteen. Hän rakastaa hameita ja mekkoja. Niinpä minä olen nyt syksyllä täydentänyt, muiden perusvaatteiden lisäksi, hänen vaatekaappiaan hyvillä arkimekoilla, jotka sopivat myös arkeen ja päivähoitoon.
  Mielenkiinnolla odotan millainen tyyli tytölle kehittyy aikanaan. Pyrin tukemaan häntä sen kanssa mahdollisimman paljon ja toivonkin, että hän kokeilee ja etsii tyyliään oman mielensä mukaan. Toistaiseksi nautin, kun saan pukea hänet oman mieleni mukaan.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No samaa mieltä, hän on ihana <3 🙂 Ja voi miten kiva että teilläkin tuetaan lapsen omaa tyyliä ja annetaan hänen vaikuttaa! 🙂 Kuulostaa tosi hyviltä periaatteilta! 🙂

 9. Kvaakkuli sanoo:

  Ihana tukka:)
  Meillä minä ostan poikien (3v:lle, jotka sitten myöhemmin tulee 5,5kk ikäiselle) ihan kokonaan oman pääni mukaan, mutta noudattaen esikoisen mielenkiinnonkohteita. Aika paljon meillä on autopaitoja, mutta kelpaa muunkinlaiset onneksi. Isompi valitsee kaapista mieluisat vaatteet vanhempien ohjeiden mukaan (pitkät/lyhyet hihat tms.), jos sillä hetkellä itseään kiinnostaa.
  Meillä tukka asia on hoidettu tällä hetkellä niin, että poika ei tahdo kampanjalle, niin pidetään pitkänä. Ei haittaa meidän perhettä, mutta mun isälle oon vähän hankala paikka (sanottakoon vielä, että miehelläni ja veljelläni pitkät tukat mallina)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitoksia <3 🙂 Kuulostaa hyvältä! 🙂 Lapset nauttivat ja oppivat paljon kun pääsevät mukaan tekemään ikätasolleen sopivia päätöksiä, just niinkun teillä! 🙂 Ja voi harmi, niinkuin sanoin tuossa ylempänäkin niin se on aina vähän hassua ja kummaa mun mielestä, että miten jonkun toisen ulkonäkö voi olla kova paikka jollekin toiselle, sehän on henkilökohtainen juttu!! :S Mutta hyvä että ette välitä eriävistä (ulkopuolisista) mielipiteistä, tärkeintä on saada ilmaista itseään <3 🙂

 10. Veera sanoo:

  Voi että, Zelda on niin kaunis! Hiustyyli sopii hänelle aivan täydellisesti <3

 11. Riikka sanoo:

  Meillä ei oo lapsia vielä, mutta pakko vaan kommentoida että teidän Zelda on niiiiin ihana!

 12. S sanoo:

  Teidän tytöt on super suloisia!<3 Mä itse odotan ensimmäistä lastani ja aijon kyllä kun sen aika on ja lasta kiinnostaa niin antaa hänen itse sitten vaikuttaa omaan tyyliinsä, tottakai 🙂 olis muuten hauska kuulla miten oot vielä itse silloin kun Tiaraa odotit niin ajatellut kasvattavasi sun omat lapset ja onko sun ajatukset muuttunut mitenkään kun lapsi on syntynyt ja heitä oikeasti on alettu kasvattaa. Jos ymmärrät mitä ideaa haen takaa 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   He on kyllä kaikki kolme parhaita <3 Paljon onnea tulevasta pienestä! 🙂 Ja ymmärrän kyllä täysin sun idean, se on hauska postausidea!! 😀 Mä sanoisin niin että keinot on osittain muuttunut mutta tavoitteet ja periaatteet olleet samat alusta asti! 😀 Mutta voisin avata tätä lisää postauksessa! 🙂 kiitos toiveesta <3

 13. Sanna sanoo:

  Voi kuinka kaunis Zelda on <3 tosi hyvin sopii toi hiustyyli!

 14. Nimetön sanoo:

  Moi Iina!
  Ei liity nyt tähän postaukseen, mutta mua kiinnostaisi kuulla teidän aso-asumisesta 🙂 Lähinnä siis asunnon oston näkökulmasta, miksi päädyitte juuri aso-asumiseen ja mitä hyviä/huonoja puolia siinä on tähän mennessä ollut? Löytyyhän noita kokemuksia muualtakin netistä, mutta olisi kiva sultakin kuulla. Itsellä parin vuoden sisään on ajankohtaista muutto pk-seudulle ja olen aktiivisesti harrastanut asumiskuvioiden pohtimista jo näin etukäteen..

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka! 🙂 Me päädyttiin tähän monesta syystä, esimerkiksi siksi, että tällä keinolla saatiin meidän unelma-asunto niin että ei tarvitse hautautua puolen miljoonan euron pankkilainan alle, vaan se 15% kauppahinnasta riitti.

   Lisäksi meillä on joitakin ihmisiä lähipiirissä jotka asuvat aso-asunnoissa, ja he olivat kehuneet sen helppoutta ja turvallisuutta.

   Huonoja puolia ei olla vielä keksitty, mutta hyviä puolia ainakin nimenomaan se turvallisuus, tästä pääsee halutessaan eroon viimeistään siinä kolmessa kuukaudessa. Lisäksi kohtuulliset kustannukset, samankokoisesta ja -tasoisesta vuokra-asunnosta maksettaisiin ainakin 500 euroa enemmän kuukaudessa. Tätä saa rempata ja muokata oman näköiseksi, mutta joku muu pitää huolen jos tulee jotakin huollettavaa. Ihana alua, laadukas ja upouusi asunto, kiva ympäristö.

   Mä suosittelen kyllä asoa ehdottomasti!! 🙂

 15. Nimetön sanoo:

  Ihana tukka! 🙂
  Vaatteiden kautta ilmaisua enemmän pyrin omille lapselleni opettamaan, että mistä ne vaatteet tulevat. Me ollaan paljon puhuttu esim. puuvillan viljelyn epäeettisyydestä ja huonoista työoloista tehtaissa: toki lapsen tasoisesti, ei liian raa’asti! Mutta niin, että lapsi ymmärtää, että se mitä halvalla ostaa esim. h&m:ltä on kulkenut piiiitkän matkan. (kannattaa katsoa Netflixistä The true cost! ei tosin lapsen kanssa :D) Hän itse asiassa on ottanut asian tosi hyvin, ja haluaakin kierrellä enemmän kirppareilla ja jos ostamme uutta, hän todella miettii, tarvitseeko sitä. Pyrimme myös yhdessä tutkimaan materiaaleja, eikä hän haluaisi mitään vaatetta uutena, mikä on valmistettu normaalista puuvillasta. Hänellä on tosi kadehdittavan kompakti vaatekaappi muuten, sointuvia värejä, muutama kirkkaampi väripilkku ja kaikki mätsää silti toisiinsa! 😀

  Itse pidän todella tärkeänä kasvattaa kestävään elämäntapaan, ja että itseään voi ilmaista muullakin kuin ”materiaalisella” tavalla. Esimerkiksi ilmein, elein, hyvällä käytöksellä, harrastuksilla, teoilla, eletyllä elämällä. Ja että se on lopulta ainoa, mikä merkkaa! Mutta joo, toi tukan leikkuu on kyllä just hyvä ja ekologinen tapa muuttaa ilmettä!! 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitoksia <3 Mustakin tuo on ihana tukka! 🙂 Ja meillä on kyllä myös tyylissä nimenomaan suurimpana tekijänä se että vaatteiden ja asusteiden tulee vastata meidän vanhempien arvoja. Kaikki vaatteet joita itse ostan lapsille on eettisesti tuotettu Euroopassa tai Suomessa, vastuullisesti tuotetuista materiaaleista. En kyllä muista milloin olisin viimeksi itse ostanut ketjuliikkeestä lapsille jotain (no ehkä sukkia). Suosin mm. merinovillaa (anti-mulesing -menetelmällä kerättyä ja Suomessa valmistettua), luomupuuvillaa ja kierrätysmateriaaleja. On tosi tärkeää opettaa lapsia kuluttamaan vastuullisesti pienestä asti, enkä missään nimessä halua pukea lastani vaatteisiin jotka jonkun toisen lapsi on valmistanut.

   IHanaa syksyä sinne<3

 16. Joanna sanoo:

  Tuo polkka sopii Zeldalle täydellisesti! Hän on aivan ihana näissä kuvissa <3

 17. Nimetön sanoo:

  On kyllä parempi nyt kun kaikki hiukset on saman pituisia, lähti ns. vauvatukka pois. Hyvin muutenki lyhyt sopii zeldalle. ☺

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No joo, tähän asti hänellä ei ole ollut niin pitkää vauvahiusta vielä, että olisi voinut leikata polkkaa, vaan olisi pitänyt vetää ihan lyhyeksi. Nyt kun sai tuon tasapitkän polkan niin oli hyvä leikata 🙂

 18. Elisa sanoo:

  Tosi hyvin käy tuo lyhyempi tukka Zeldalle! Mun veljen tyttäret järjestivät reilu vuosi sitten keväällä yllätyksen, kun isosisko 5 v oli leikannut 4-vuotiaan pikkusiskon hiukset ihan reilusti. Jäljellä oli vaan ihan joitain pitempiä tuppoja siellä täällä. Vanhempien oli vain leikattava ihan lyhyeksi tukka, siis jäi vain lyhyt sänki. Silloin, kun tämä tapahtui jännäsin rupeaisiko mun kummityttöä kovasti harmittamaan, ettei hänellä ole pitkiä hiuksia. Ei tainnut lyhyt hiusmalli kummityttöä suuremmin haitata, mutta ei ole nyt tukan jo hiukan kasvettuakaan kyllä ihan lyhyttä mallia vaatimassa. Ilmeisesti tuo siskosten hiusten leikkuu oli pääasiassa isosiskon päähänpisto. Onneksi leikkelivät niillä saksilla vain hiuksia, paljon ikävämpääkin jälkeä saksilla saisi aikaan… Huh, onneksi ei sen jälkeen olla mitään näin radikaaleja tempauksia nähty.

 19. Äiti sanoo:

  Ei neljä vuotias tarvitse tyyliä, riittää että vanhemmat ostaa vaatteet vaan! Turhamaista! Haluatko sä opettaa tytöilles että ulkonäöllä on liikaa merkitystä?

  • Ronja sanoo:

   Ei kyllä todellakaan ”vanhempien piä vaan ostaa vaatteita”. Lapsella on ihan iästä riippumatta oikeus valita itelleen sellaiset vaatteet kun haluaa ja juuri noin niinkuin Iina selitti, aikuinen on siinä mukana huolehtimassa mm säänmukaiset vaatteet.
   Et tainnut ees lukkee koko postausta?

   Ps. Ihana Zelda! <3

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä haluan opettaa lapsilleni, että heidän omalla mielipiteellään ja mieltymyksillään on merkitystä ihan kaikessa, ja tukea heidän itsetuntoaan ja minäkuvan kehittymistä <3 Mielestäni siinä ei ole mitään turhamaista että toteuttaa itseään. Sen sijaan toisten ihmisten valintojen arvostelu on melko turhamaista. 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.