Elämäntapakoordinaattorin etävastaanotolla

05.10.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Suomalaisen Työn liiton kanssa, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Kampanjan myötä pääsin testaamaan Lääkärikeskus Aavan Elämäntapakoordinaattorin etävastaanottoa, joka on täysin uudenlainen hyvinvointipalvelu Aavan Hyvinvointi- ja Urheiluklinikalla. Made by Finland -kampanjassa nostetaan esiin suomalaisen työn tekijöitä Suomi 100 -juhlavuoden hengessä, rohkaistaan tuntemaan ylpeyttä monimuotoista suomalaista työtä kohtaan ja kerrotaan, millaisella työllä suomalaista hyvinvointia rakennetaan.

Pari viikkoa sitten mulle soitti elämäntapakoordinaattori Päivi Sotkas Lääkärikeskus Aavasta, jonka kanssa olin sopinut ajan etävastaanotolle. Mun ei tarvinnut siis mennä mihinkään, vaan oman kodin rauhasta, mukavat pyjamahousut jalassa ja kahvikuppi kädessä, rupattelin hänen kanssaan ihan rauhassa. Puhelun aikana käytiin läpi oikeastaan mun koko tämänhetkinen elämäntilanteeni, ja tarkasteltiin sitä eri näkökulmista.

Mikä on elämäntapakoordinaattori

Elämäntapakoordinaattorin etävastaanotolla kartoitetaan asiakkaan koko elämäntilanne ja lähdetään miettimään konkreettisia asioita, joilla hyvinvointia ja terveyttä voi edistää. Elämäntapakoordinaattorin puhelinvastaanoton avulla asiakas saa monipuolisen alkukartoituksen omasta terveydentilastaan. Kartoituksen avulla on helpompi kokonaisvaltaisesti ymmärtää paremmin omaa terveydentilaa, sekä siihen vaikuttavia tekijöitä. Vastaanoton jälkeen elämäntapakoordinaattori tekee asiakkaalle henkilökohtaisen tulos- ja tavoitekortin, joka auttaa mahdollisessa elämänmuutoksessa eteenpäin. Elämäntapakoordinaattorina toimivat hyvinvointivalmennukseen perehtyneet terveyden- ja sairaanhoitajat Lääkärikeskus Aavassa.

Kartoituksessa käydään läpi liikuntatottumuksia ja liikunnan määrää, ruokailutottumuksia, unen määrää ja yleistä mielentilaa. Kartoituksen jälkeen pohditaan yhdessä elämäntapakoordinaattorin kanssa konkreettisia juttuja, joilla sitä omaa kuntoa ja vointia voi lähteä parantamaan. Pikkuhiljaa pienistä jutuista syntyy se pysyvä elämänmuutos, eikä niin että yrittää kerralla laittaa kaiken uusiksi. Lääkärikeskus Aavassa ollaan todettu, että suurin osa ihmisistä tietää kyllä terveellisistä elämäntavoista ja suosituksista, mutta ei vaan saa aikaiseksi noudattaa niitä, tai ei tiedä mistä aloittaisi. Juuri tähän ongelmaan pureutuu elämäntapakoordinaattori.

Elämäntavat syynissä

Me juteltiin puhelun aikana läpi kaikki nämä asiat, ja Päivin kanssa tultiin siihen tulokseen että mun personal trainerin kanssa tekemät ruokavalio ja liikuntaohjelma, ovat tismalleen oikeat mulle, ja mä syön todella terveellisesti ja hyvin, täysin suositusten mukaan. Käytiin läpi kaikki ruokavalion osa-alueet todella perusteellisesti. Siitä juteltiin myös, kuinka imettäessä on tärkeää että syö ja juo tarpeeksi. Satunnainen herkuttelukaan ei todellakaan ole pahitteeksi, vaan se on enemmän kuin ok.

Eniten juteltiin unesta, ja siitä saanko nykyisessä arjessa tarpeeksi levättyä. Omasta mielestäni jaksan tällä hetkellä tosi hyvin, siitä huolimatta että vauvan kanssa yöuni on edelleen melko katkonaista. Mutta sovittiin, että kiinnitän vielä pikkuisen enemmän huomiota siihen että saisin niin paljon unta, kuin pienen vauvan kanssa on mahdollista.

Päivin kanssa tultiin siihen tulokseen, että minä en siis tarvitse minkäänlaista muutosta, ja mun tavoitekorttikin jäi tyhjäksi. Oli ihan uskomattoman mahtavaa kuulla että olen saanut elämäntavat siihen kuntoon, että niitä ei tarvitse viilata parempaan suuntaan, vaan nykytyyli on niin hyvä että sillä voisi jatkaa hamaan tulevaisuuteen asti. En olisi välttämättä uskonut vielä viisi vuotta sitten, että joskus mä elän täysin suositusten mukaan ja se tuntuu hyvältä. Silloin en ollut osannut vielä ottaa säännöllistä liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota osaksi elämää.

Kohti pysyvää muutosta pikkuhiljaa

Kuten elämäntapakoordinaattorikin korostaa, pysyvä muutos tapahtuu pikkuhiljaa. Myös mä olen yksi juttu kerrallaan pyrkinyt kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia näiden vuosien aikana. Mikään haaste, dieetti tai herkkulakko ei ole koskaan ollut mulle kestävä ratkaisu, vaan ainoastaan hetkellinen juttu. Ne pienet konkreettiset muutokset: kävely bussin sijaan, sokeriton granola myslin tilalta, ja maustamaton luonnonjugurtti makujugurtin sijaan. Ne on juuri niitä valintoja, joilla olen lisännyt kokonaisvaltaista hyvinvointia helposti yksi askel kerrallaan.

Puhelun alkaessa en oikein tiennyt vielä mitä sellainen etävastaanotto ja kartoitus pitäisi sisällään, eikä mulla ollut mitään suuria odotuksiakaan. Puhelun aikana kävi kuitenkin selväksi että tämä olisi juuri sellainen palvelu, jota suosittelisin mun äidille. Ja lopulta päädyin antamaan mun äidille hiusten värin ja leikkauksen lisäksi syntymäpäivälahjaksi ajan Päivin etävastaanotolle. Äidinkin aika on jo ollut, ja se herätti äidin kuulemma todella ajattelemaan. Blogia pitkään lukeneet tietävät äidin taustan ja vakavat sairaudet, ja hänelle nämä Päivin konkreettiset vinkit ja apu olivat korvaamattoman arvokkaita. Ollaan käyty todella hedelmällistä keskustelua äidin kanssa etävastaanoton jälkeen, ja uskon että nyt hänkin alkaa pikkuhiljaa kaiken jälkeen pyrkiä kohti hyvinvoivempaa arkea.

Mä suosittelen edullista ja helposti lähestyttävää elämäntapakoordinaattorin etävastaanottoa jokaiselle, joka tavoittelee pysyvästi terveempää elämää ja hyvinvointia. Etävastaanotolla voi olla suuri merkitys muutoksessa onnistumisessa.

Lääkärikeskus Aava mukana Made by Finland Suomi 100-juhlavuoden kampanjassa

Itsenäisen Suomen hyvinvointi on rakennettu työllä ja työ rakentaa meidän yhteiskuntamme hyvinvointia myös seuraavat sata vuotta. Suomalaisen Työn Liitto haluaa muistuttaa meitä suomalaisia siitä, että työ tuo hyvinvointia sekä yksilöille että koko yhteiskunnalle. On tärkeää osata tunnistaa tämän päivän suomalaisen työn menestystekijät ja voida tuntea aitoa ylpeyttä suomalaista työtä kohtaan. Me suomalaiset ollaan usein melko vaatimattomia omia saavutuksiamme kohtaan, ja tämä kampanja haluaakin rikkoa sitä perinnettä, ja nostaa esiin mahtavia suomalaisia yrityksiä ja suomalaisen työn tekijöitä.

Lääkärikeskus Aava on merkittävä pilari suomalaisen työn kannalta, sillä se työllistää yli 400 omaa työntekijää, sekä yli 800 ammatinharjoittajaa, kuten lääkäriä. Aava toimii myös yli 80 000 suomalaisen työterveyshuoltona, eli sillä on todella suuri merkitys suomalaisen työn teossa.

Ihanaa torstaita kaikille <3


6 Responses to “Elämäntapakoordinaattorin etävastaanotolla”

 1. Viivi sanoo:

  Dubai lasten kanssa ihana kohde! Siistiä, turvallista, lämmintä, ihmiset ystävällisiä ja avuliaita. Liikkuminen helppoa metrolla, taksia ei tarvittu kertaakaan. Lähtisin uudelleen ihan koska tahansa!

 2. Eve sanoo:

  Tykkään sun blogista ja olen lukenut tätä jo useamman vuoden. Olen alkanut kuitenkin ihmettelemään miksi postauksissa on nykyään monta, ellei jopa samaa niin samasta tilanteesta monta melkein identtistä kuvaa?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiva että tykkäät ja olet seurannut pitkään mukana! 🙂 Joskus vuosia sitten kirjoitin blogia enemmän sellaisella my day -periaatteella, jolloin saatoin kuvata paljon erilaisia kuvia päivän aikana.

   Nykyään taas esimerkiksi yhteistöissä kuvat ovat yleensä kuvituskuvia tai tuotekuvia, joiden toivotaan sopivan yhteen toistensa kanssa. Myös itselle on tullut sellainen tietty kuvaustyyli miten haluan käsitellä kuvat ja miten haluan että ne toimivat keskenään toistensa kanssa. Siksi ne ovat usein samasta tilanteesta otettu, jolloin ne muodostavat kokonaisuuden. Tässä postauksessa mielestäni kuvat ei ainakaan ole kuitenkaan keskenään samanlaisia, vaan ainoastaan se tyyli ja tilanne yhdistää niitä. 🙂

   Kiitos kuitenkin palautteesta, yritän tuoda kuviin vaihtelua ilman että ne riitelevät tyylillisesti keskenään! 🙂

 3. Milla sanoo:

  Moi Iina!
  Aiheesta vähän poiketen, mitä mieltä olet SOS-Lapsikylän tekstistä liittyen lapsen kuvien jakamiseen?
  ”Sosiaalisessa mediassa ei pitäisi jakaa mitään lapsen yksityiselämään liittyvää, kuten nimeä tai osoitetta. Henkilötietolain mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Tällöin valokuvaa ei saa julkaista sosiaalisessa mediassa ilman kuvassa esiintyvän, eli lapsen itsensä lupaa.”

  Olen aika uusi lukija ja olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksiasi tästä kun jaat kuitenkin paljon lastesi kuvia ja tietoja. Pidän kyllä blogistasi paljon muuten, mutta välillä hirvittää ajatella mitä blogista voi ehkä seurata lapsille tulevaisuudessa

  T. Milla

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka Milla,

   mä oon sitä mieltä tekstistä, että se on hyvä että niitä tekstejä tehdään ja herätellään ihmisiä ajattelemaan.

   Siitä olen kuitenkin eri mieltä että juuri bloggaajat on ne joille näitä kommentteja kannattaa jättää ja tekstejä linkata, veikkaan nimittäin että suurin osa bloggaajista uhraa lasten yksityisyydelle aika paljon enemmän ajatuksia kuin ihan perusvanhempi joka muuten vaan jakaa lapsestaan someen juttuja. Esimerkiksi itse kysyn joka ikinen kerta kun kuvaan lapsia, että saanko ottaa heistä kuvia (jos he kieltäytyvät, en ota). Lisäksi kysyn myös aina, saanko jakaa kuvia (jos kieltävät, en jaa). Ollaan keskusteltu monta kertaa lasten kanssa niin somesta, blogeista, youtubesta, kuvista kuin muutenkin. Mitä kannattaa jakaa, miksi he eivät saa omaa youtubekanavaa jolle voisivat tehdä omia videoita etc. Mietin ihan todella tarkkaan millaisia kuvia jaan, enkä koskaan jakaisi lapsista mitään mistä koen että heille voisi olla haittaa. Punnitsen näitä asioita ihan päivittäin, ja mulle on todella tärkeää että en loukkaa lapsiani. Sama tietojen kanssa. Harvoin puhun lapsista täällä yksilöinä, vaan yleensä aina yleisesti kahdesta isommasta tai kaikista kolmesta, tai sitten puhun kasvatuksesta ja vanhemmuudesta omasta näkökulmastani, jolloin kyse ei myöskään ole yksityisistä tiedoista joita jakaisin nimenomaan lapsista. Kuopuksesta on helppo kirjoittaa, koska hän on vielä vauva. Kaikki vauvat oppivat samat asiat, vähän eri tahdissa vaan. Näin ollen vauvojen taidot ei mielestäni ole hirveän yksityisiä, ja niistä voi kirjoittaa. Mitä isommaksi lapset kasvavat, sitä vähemmän heistä olen kertonut ja näin teen myös jatkossa. 🙂

   Vaikka lukijalle voi tulla sellainen kuva että jaan lapsistani tai elämästäni täällä paljon, asia ei kuitenkaan ole niin. On kivaa että onnistun välittämään blogilla tuttavallista kuvaa siitä huolimatta, että täällä on nykyään aika vähän varsinaista tietoa meidän elämästä ja enemmän aiheisiin keskittyvää sisältöä. 🙂

   Ja mitä tulee muihin vanhempiin, niin enemmän mä huolehtisin siitä että ei tule sellaista näennäistä turvallisuuden ja yksityisyyden tunnetta jostain fb-ryhmistä – niihin monet vanhemmat tuntuvat jakavan todella graafista ja yksityiskohtaistakin materiaalia, josta ihan oikeasti voi olla haittaa niin vanhemmalle kuin lapsellekin, varsinkin kun monissa ryhmissä on esimerkiksi kymmeniä tuhansia jäseniä, tai sitten ne voivat olla jotain paikallisia saman vuoden lasten vanhempien ryhmiä, jolloin lapsen koko oman ikäluokan paikalliset vanhemmat saavat tietää jotain tosi yksityistä, vaikka ryhmä itsessään olisikin pieni.

   Summa summarum: musta on hyvä että näistä asioista keskustellaan ja niitä mietitään. Ja on hyvä sanoa jos huomaa että joku toimii niin että jakaa vaikka jotain tosi yksityiskohtaista tietoa lapsestaan, tai vaikka sopimattomia kuvia. Oli kyseessä sitten joku tuttava, random isi fb-ryhmässä, tubettaja tai bloggaaja. Mutta ammattivaikuttajat ihan varmasti miettivät näitä asioita, en ainakaan itse tunne yhtäkään äitibloggaajaa joka ei näitä asioita pohtisi tarkkaan ihan jatkuvasti.

   Mukavaa päivää ja kiva että luet mun blogia! 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.