AKKAVALTA: Spider-Man ja Elsa – Katsooko sinun lapsesi YouTubea valvomatta?

22.11.2017
Mitä yhteistä on Hämähäkkimiehellä ja Frozenin Elsalla?

Omasta mielestäni ei mitään, mutta jos nettiin on uskominen niin aika paljonkin. Vähintään 13 yhteistä lasta, koomisen suuriin pyllyyn työnnettäviin ruiskuihin erikoistunut lääketieteen koulutus, kakkafetissi ja taipumus sadomasokismiin. Ei siis mitään lapsiystävällistä ainakaan.

Olen aina ollut luonteeltani sellainen, että kun joku asia kiinnostaa, perehdyn siihen huolella. Valitettavasti tällä on harvemmin mitään käytännön hyötyä, sillä osaamiseni perustuu lähinnä todella optimoituun googletteluun, ja kattavaan tietämykseen netin osa-alueista ja meemikulttuurista. Siksi ei yllätä, että törmäsin jo jonkun aikaa sitten YouTubessa Frozenin Elsaa, Spider-Mania ja viattomia lapsia törkeästi hyväksikäyttäviin videoihin.

Tiedän etten ole ainoa, saati ensimmäinen, joka kyseisiä videoita on ihmetellyt. Ylekin teki jutun aiheeseen liittyen jo pari kuukautta sitten. Siinä perehdyttiin hieman yhteen suurimmista videoita tekevistä kanavista, ja jannuihin kanavan takana. Suuria kanavia on kuitenkin reippaasti yli toistakymmentä, ja valtaosassa pätevät samat ilmiöt ja toimintaperiaatteet. Näitä ovat esimerkiksi epäilyttävän suuret katsojamäärät, piilotetut like/dislike-palkit ja sekavat kommentit, jotka koostuvat kirjainyhdistelmistä. Puhumattakaan videoiden sisällöstä.

Lapsille suunnattua, mutta lapsille sopimatonta sisältöä

Spider-Man ja Elsa -videot ovat musiikkeineen, hahmoineen ja iloisine väreineen kaikin puolin selkeästi lapsille tarkoituksellisesti suunnattua kamaa. Ilmeisen täydellisen ansiosta hakukoneoptimoinnin, pomppaavat ne varsin vauhdikkaasti esille sivupalkkiin YouTubessa, kun etsii yhtään mitään oikeasti lapsille tarkoitettua. Sisältö niissä on kuitenkin kaikkea muuta kuin lapsiystävällistä, ja mitä pidemmälle kaninkoloon sukeltaa, sitä sekavammaksi videoiden meno muuttuu.

Tein itse pienen kokeilun. Kirjoitin YouTuben hakukenttään “spiderman and elsa” (joka on muuten väärä kirjoitusasu hämähäkkimiehelle, terkut myös Ylen suuntaan, se kirjoitetaan väliviivalla) ja avasin ensimmäisen vastaan tulleen videon. Ensimmäinen video oli suhteellisen viattoman, vaikkakin jokseenkin epileptisen oloinen, mutta jo kolmannen sivupalkista avaamani videon kohdalla thaimaalainen hämis viilteli pahiksilta kurkkuja auki jonkin sortin lohikäärmeveitsellä, verisine erikoistehosteineen päivineen.

Teemoina mm. silpominen, väkivalta & ulosteet

Muita usein toistuvia teemoja videoissa ovat silpominen, amputaatio, ulosteleikit, neulat ja pistokset, hämähäkit, pellet (ei ne kivat ilmapalloeläimiä häsläävät pellet vaan ne toiset), simuloidut seksiaktit sekä viittaukset varkauteen ja pahoinpitelyyn joita usein säestää iloinen nauru, ikäänkuin kertoakseen että kyseinen käytös olisi jotenkin hyväksyttävää. Videoilla esiintyy sekä lapsia että aikuisia suosittujen piirroshahmojen asuihin pukeutuneena, ja he näyttelevät näitä kummallisia kohtauksia.

Ajatus on jokseenkin hirvittävä. Lapset oppivat matkimalla, ja kun iloinen musiikki, pirteät värit ja Teletappimainen “joo kyllä lisää kiitos”-tyylinen toisto näyttää skideille että pöntöstä juominen, haaroväliin potkiminen ja spontaani amputaatio on ihan kiva juttu, on pahimmillaan vain ajan kysymys että jotain urpoa kokeillaan itse. Varsinkin, kun videoilla juuri LAPSET tekevät näitä asioita.

Monet tubettajat kuten h3h3Productions ja PewDiePie ovat tehneet aiheesta videoita. Vaikka kenelläkään ei tunnu olevan käsitystä siitä, mitä videoilla tarkalleen ajetaan takaa, (muuta kuin miljoonien klikkien ja katselukertojen kerryttämiä mainostuloja), on selvää ettei kenenkään tulisi tätä sontaa katsoa.

YouTubea vain vanhemman valvonnassa

Olen itse YouTuben tehokäyttäjä, sillä sivuston tarjonta pelaa huomattavasti enemmän samaan maaliin kanssani, kuin Suomen televisiotarjonta. Meidän lapsilla ei kuitenkaan sivustolle ole omin päin asiaa. Vaikka YouTubessa on paljon lapsille sopivaa ja heitä viihdyttävää sisältöä, ilman 100% valvontaa yksikään vanhempi ei pysty varmistamaan, ettei lapsi ajautuisi katsomaan näitä kummallisia elementtejä sisältäviä videoita, niin tehokas algoritmi on. Se lähtee suosittelemaan taitavasti nimettyjä videoita, vaikka lapsi itse aloittaisi katselemalla suomalaisia tubettajia maistelemassa karkkeja.

Meillä oli aikoinaan lapsille ennalta läpikäyty soittolista videoita. Soittolistaa sai katsoa vain luvan kanssa, aikuisten ollessa läsnä samassa huoneessa. Nykyään lapset saavat katsoa itsenäisesti vain Netflixiä ja Lasten Yle Areenaa, ja Youtubea katsotaan ainoastaan yhdessä koko perhe, jolloin aikuinen voi varmistaa, että katsotaan turvallista sisältöä. Youtube-sovellus on sekä iPadissa että esikoisen puhelimessa estetty kokonaan. Loputtomiin ei YouTubea voi kieltää, mutta ainakin nyt vielä 4- & 6-vuotiaiden kanssa ollaan koettu tämä hyvänä ratkaisuna. 

Ei kannata myöskään turvautua siihen, että lapsille suunnattu Kids Youtube -sovellus olisi turvallinen vaihtoehto, sillä nämä äärimmäisen hyvin algoritmiystävällisiksi rakennetut videot löytyvät myös sieltä, ihan samalla tavalla. YouTube ei tunnista niitä haitalliseksi, eikä niitä kaikkia pystytä poistamaan, sillä niitä ilmestyy niin uskomattoman suuret määrät ihan koko ajan lisää. 

En tietenkään pysty kenenkään muun puolesta sanomaan mitä saa, tai ei saa tehdä. Omatuntoni ei kuitenkaan anna minun pysyä hiljaa, kun ongelma on näinkin laaja. Netin käyttäminen on nykymaailmassa varsin pakollinen taito, ja mitä nuorempana sen oppii, sitä enemmän siitä saa niin arjessa kuin työssä irti. Vastuu pitää meininki turvallisena lapsillemme, on kuitenkin meillä vanhemmilla. Ehdotan että jokainen jolla tuntuu sellainen kutina persposkissa, että tämä kuulostaa tutulta, tarkistaa mitä lapsen käyttämien laitteiden YouTube-historiasta löytyy. 

Mikäli aihe alkoi kiinnostamaan, voi lisätietoa googletella esimerkiksi hakusanalla “ElsaGate”. Suosittelen kuitenkin käyttämään tervettä maalaisjärkeä, mitä niihin hakutuloksiin tulee. Itse aika syvälle kaninkoloon sukeltaneena, ja todella mystisiä juttuja nähneenä, tahdon painottaa ettei kaikkea netissä lukemaansa kannata koskaan uskoa.


9 Responses to “AKKAVALTA: Spider-Man ja Elsa – Katsooko sinun lapsesi YouTubea valvomatta?”

 1. Avatar Inga sanoo:

  Juuri näiden kyseisten videoiden takia meillä meni Youtube estolistalle ja meillä katsotaan vain Lasten areenaa sekä Netflixiä.
  Aivan hirveitä videoita ovat :(

 2. Avatar Julia sanoo:

  Myös meillä juurikin näiden videoiden takia poistettiin youtube ja katsotaan vaan Lasten areenan ohjelmia!

 3. Avatar Nimetön sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta! Olen näitä samanlaisia videoita monesti kauhistellut, mutta tämä postaus sai kyllä kolkutuksen omatuntoon, liian usein on meidän 2-v. availlut vastaavia videoita. Aluksi en edes tajunnut, miten kamalia ”lasten videoita” siellä onkaan. Asiaa vaikeuttaa vielä vähän se, että hän katsoo kaikki videot enkuksi, jolloin sivupalkkiin näitä hirvityksiä helposti ilmestyy, eikä vastaavia sarjoja löydy esim. Areenasta. Tosi usein vastaan on tullut myös sellaisia teippausvideoita, joissa joko vanhempi tai lapsi teippaa toisensa tuoliin! Meidän tyttö onneksi yleensä kaikista ikävistä videoista sanoo heti, että ”ei kiva tää” ja vaihdetaan, mutta pitäisi kyllä nyt keksiä kokonaan korvike Youtubelle. Sivupalkin kuvista näkyy usein vaikka mitä epämääräistä, vaikkei videoita edes avaisi. Kiitos Otolle herätyksestä ja Iinalle kiitos ihanasta blogista, kauan olen jo seurannut, vaikken ennen kommentoinut.

 4. Avatar emma sanoo:

  Kiitos, että kirjoitit tärkeästä aiheesta. Meillä poika kattoi ennen paljon lasten lauluvideoita(Fröbelin palikat yms) youtubesta, mutta olikin sitten aina jotenkin päätynyt näihin ällöttäviin videoihin ja ensin aina luuli että vahingossa meni, kunnes tajusin että YouTube on täynnä tuollaisia videoita jopa joidenkin musiikkivideoiden kohdalla, kuulin vaan tutun äänen ja ajattelin että katsoo turvallista videota niin olikin joku muokkaillut ja tehnyt hirveän videon tuttujen lastenlaulujen kera

 5. Avatar Pini sanoo:

  Heippa ja kiitos mahtavasta blogista. Ihana perhe teillä.
  Mitä youtubesta kannattaa katsoa? Tai mitä sinä katsot? Yritän etsiä kiinnostavia juttuja, mutta päädyn aina seuraamaan saman vloggarin höpötystä. Saisiko aiheesta postausta?

 6. Avatar Jenni S. | big mamas home sanoo:

  Huh huh. Kiitos tästä postauksesta ja siitä muistutuksesta, että youtubessa valvonta ei ole samanlaista, kuin esimerkiksi YleAreenalla tai Netflixissä. Meillä ei edes esikoinen katso vielä mitään valvomatta, mutta tämä täytyy ehdottomasti muistaa, kun ikää tulee lisää.

 7. Avatar Nicky sanoo:

  Itse olen lapseton, mutta olen näitä videoita uteliaisuuksissani vilkaissut ja omasta mielestäni ne ovat jo herkälle aikuisellekin todella ahdistavia. Pelottavaa ajatella lapsia, jotka tällaisen materiaalin eteen joutuvat.

 8. Avatar Helmia sanoo:

  Viimeksi eilen puhuttiin ystäväni kanssa tästä asiasta että ihan järkkyjä videoita nuo spider-man&elsat youtubessa, joihin lapsi voi törmätä jos ei vahdi. Meillä on ollut jo pitkän pitkän aikaa tytölläkin tiedossa ettei spider-man&elsa videoita saa katsoa. Kielsin videot aikalailla heti kättelyssä kun ensimmäisiä kertoja tyttöni näihin videoihin tubessa törmäs ja jonkun niistä kerkes kattoakin. Monen kaverin kanssa ollaan puhuttu siitä että kuin kauheita on ja onneksi kaikilla kenen kanssa oon jutellu on kiellossa youtube siltä osin.
  Erittäin hyvä ja tärkeä aihe muistutettavaksi ja tiedoksi niille ketkä ei vielä oo huomannu jos lapsi niitä on kattonu.

 9. Avatar Eve sanoo:

  Totta on, että Youtube:en voi aika estotta kuka vaan laittaa ihan minkälaista materiaalia tahansa. Mielestäni olisi tärkeää jo ihan siitä hetkestä lähtien, kun lapsi alkaa käyttämään esim. älypuhelinta tai tietokonetta/tablettia tms. jolla pääsee internettiin, niin ohjata lasta turvallisille nettisivustoille, kertoa että kaikkea mitä netistä löytyy ei pidä uskoa eikä katsoa. Tietenkin pienemmän lapsen netin käyttö tulee olla valvottua, mutta entäs kun ne lapset lähtee kouluun? Voi kuinka toivoisin, että koululaisilla olisi ihan peruspuhelimet, joilla voi vaan soittaa ja lähettää tekstiviestejä.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.