Tänään kaksi vuotta yrittäjänä

29.08.2018

Tänään mulla on nimipäivä, ja tänään tuli myös kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun perustin mun oman yrityksen. Aika yrittäjänä on kulunut kuin siivillä. Tavallaan tuntuu, että on yrittäjänä edelleen ihan vasta-alkaja ja noviisi, ja paljon on vielä opittavaa. Toisaalta taas olen oppinut aivan järjettömän paljon näiden kahden vuoden aikana, ja saanut yritykseni menestymään heti alusta alkaen. Se on jotain, mistä voin olla ja olen ylpeä.

Yrittäjänä mun suurimmat haasteet liittyvät tasapainoiluun sen välillä, mikä on mahdollista toteuttaa nykyisellä aikamäärällä, ja sen välillä miten paljon mulla on suunnitelmia ja unelmia. Niitä nimittäin riittää. Sitä ei yhtään helpota se, että yrittäjänä tiedän, että ainoa joka seisoo mun unelmien tiellä on minä itse. Koska se oikeasti on niin, kun mä olen oman itseni boss. Eli niin paljon kuin olen valmis tekemään, uskon pystyväni myös saavuttamaan. Jotain olen kuitenkin oppinut jo ennen yrittäjäksi ryhtymistä: sen, että liian piippuun en halua itseäni ajaa enää koskaan. Ja vaikka toki uskon siihen että pitää takoa silloin kun rauta on kuumaa, uskon myös, että hiljaa hyvä tulee ja kaikkea ei tarvitse tehdä heti. Eikö se ole ihan hyväkin, että on tavoitteita ja unelmia vuoden ja viiden vuodenkin päähän, jos nykytilannekin on aivan loistava jo sellaisenaan?

 

Tällä hetkellä mun yritys menestyy paremmin kuin olisin koskaan kaksi vuotta sitten osannut kuvitella. Olen aina puhunut siitä, kuinka markkinoinnissa kesä on aina hiljaisempi, ja sitten syksyllä vilkastuu. Tänä kesänä kesäkään ei ollut paljoa hiljaisempi, vaan hommia tuli painettua koko heinäkuun läpi. Siitä olen onnellinen, että kesäkuussa otin itselleni kunnon loman, nollasin ja jätin koneen kotiin Kreikan matkan ajaksi. Musta tuntuu, että se antoi ihan super paljon eväitä tähän loppuvuoteen. Jotenkin oon tällä hetkellä niin täynnä ideoita ja tarmoa, mikä on aika jees juttu näin yli seitsemän vuoden bloggaamisen jälkeen. Loppuvuosi on jo nyt täynnä töitä, ei tarvitse stressata tai murehtia sitä, riittääkö hommia. Hieman tarvitsee jännittää riittääkö aika. Mutta laitetaan riittämään.

Otin tänä vuonna itselleni uusia haasteita, kun alkuvuodesta aloin tuottamaan sisältöä myös muille yrityksille kuin omalleni. Asiakkaita on ihan vahingossa kertynyt useampia, ja joka ikinen kerta kun joku pyytää juuri mua tuottamaan sisältöä omalle yritykselleen, mä yllätyn ja hämmennyn ja ilahdun. En ole nimittäin itse etsinyt itselleni yhtäkään asiakasta tai markkinoinut yritystäni siinä mielessä mitenkään, vaan kaikki ovat tulleet omalla painollaan ”pyytämättä ja yllättäen”. Siitä ei voi kuin olla kiitollinen. Toivon siis, että ensi vuonna kun mulla on enemmän aikaa sisällön tuotannolle, voin olla yhtä onnellisessa tilanteessa asiakkaiden suhteen. Vaikka tällä hetkellä painopiste onkin 90% omissa somekanavissa ja 10% sisällössä muille, olen saanut hurjasti kokemusta ja harjoitusta siitäkin, enkä tällä hetkellä ehtisi enempää tehdäkään.

Olen hurjan kiitollinen ja onnellinen siitä, että on niin monta juttua mitä voin työkseni tehdä. Mulle itselleni yrittäjänä on tosi tärkeää, että en laita kaikkea yhden kortin varaan. Koskaan ei voi tietää miten markkinat muuttuvat, tai mikä on se ”the juttu” viiden vuoden päästä. Jatkuvasti pitää kehittyä, ja pitää olla valmis oppimaan ja muuttamaan omia toimintatapojaan silloin kun se on tarpeellista. Muuntautumiskykyä, jatkuvaa kehitystä ja oppimistakin tärkeämpää on kuitenkin se, että on mukava ihmisille keitä tapaa. Koskaan ei tiedä kenen kanssa tulee tulevaisuudessa tekemään töitä, tai kenen apua tulee tarvitsemaan. Haluan aina tukea, auttaa ja kannustaa muita, ja nostaa toisia ylöspäin. Mulla on ollut suuri kunnia tutustua aivan upeisiin ihmisiin näiden seitsemän blogivuoden aikana, ja olla monessa mukana. Toivottavasti sama meininki jatkuu myös tulevaisuudessa.

Toisen yrittäjävuoteni aikana olen panostanut uusiin osa-alueisiin. Instagram Storiesista on tullut isompi osa mun tuottamaa sisältöä, ja niiden katselumäärät ovat yli triplaantuneet kuluneen vuoden aikana. Niitä on ihan super hauska tehdä! Eri somekanavat ovat kasvaneet, ja blogiin on löytänyt uusiakin lukijoita vanhojen seuraksi. Olen tehnyt enemmän YouTube-videoita kuluneen vuoden aikana, kuin sitä edellisenä vuotena. Kirjoittajana musta tuntuu, että olen taas löytänyt paremmin sen oman ääneni. Olen uskaltanut sanoa mielipiteitäni, enkä ole jännittänyt niin paljon sitä, millainen vastaanotto tulee.

Kuvat otettu meidän mökkiressulla muutama viikko sitten <3 Ihana mekko Gina Tricotista. 

Olen pyrkinyt myös parantamaan kommunikaatiota mun ja teidän välillä, ja olen yrittänyt vastata kommentteihin, yksityisviesteihin ja sähköposteihin paremmin kuin ennen. Esimerkiksi instassa mulle tulee kymmeniä yksityisviestejä päivittäin, joten välillä vastauksissa kestää. Tässä kommunikaatiossa mulla on edelleen parannettavaa, ja ehdottomasti yritän olla nopeampi ja tehokkaampi vastailija. Kaikkeen ei vaan aina pysty repeämään, ja mun on pakko pitää välillä myös vapaata, ja olla läsnä mun perheelle. Musta ei koskaan tule sellaista tyyppiä, joka vastailee ennemmin muille instassa kuin omille lapsilleen. Lapset on aina sijalla numero 1.

Tämä syksy me sumplitaan Oton töiden, mun töiden, Oton koulun sekä kuopuksen kotihoidon kanssa, mutta keväällä on aika ottaa taas uusi askel uralla, kun kuopuskin aloittaa osa-aikaisen päivähoidon. Silloin on aika lähteä tavoittelemaan niitä unelmia, jotka tällä hetkellä pyörivät mielessä. Toivon, että saan jatkaa blogini parissa hamaan tulevaisuuteen, ja haluan kehittyä ja tehdä entistä parempaa sisältöä vuosi vuodelta. Kiitos ihan superisti teille siitä, että olette mukana. Kiitos tuesta, neuvoista, kiitoksista ja kehuista. Kiitos vinkeistä ja rakentavasta kritiikistä. Teidän kanssa on ihanaa mennä eteenpäin ja kehittyä.

KIITOS <3

PS: Instagram Storiesista puheenollen, siellä teillä oli mahdollisuus kysyä kysymyksiä yrittäjyydestä ja mun yrityksestä, ja olen vastannut kaikkiin teidän kysymyksiin siellä kattavasti. Joten jos kiinnostaa esimerkiksi yrittäjyyden varjopuolet, mun yritysmuoto, yrityksen perustaminen, mitä mä oikein yrittäjänä teen työkseni tai yrittäjän kulut & tulot, niin käykää sieltä @iinalaura tililtäni katsomassa. Kiitos hurjasti kaikille kysymyksiä lähettäneille <3 


15 Responses to “Tänään kaksi vuotta yrittäjänä”

 1. Katakp sanoo:

  Hei, hyvää tietoa tuli yrittäjyydestä tuossa instassa. Itsekin suunnittelen oman yrityksen perustamista niin oli mukava kuulla ajatuksiasi siitä. Mistähän muuten mahtaa olla tuo villatakki muutama kuva taaksepäin, kun istut tuossa autossa. 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos, ihan mahtavaa kuulla! 🙂 Onnea paljon yrityksen perustamissuunnitelmiin, se on jännittävää aikaa! 🙂 <3 Ja se villatakki on myös Gina Tricotin, se on kyllä ihanan lämmin! 🙂

 2. Terhi sanoo:

  Hei,
  Yrittäjyydestä postaus tänne blogiin, kiitos 🙂

 3. Ee sanoo:

  Wow, oon ihaillut viime aikaisia kuviasi, näytät tosi fressiltä, hyvinvoivalta ja niin kauniilta! Ja noi hampaat, ja toi hymy. Ihana<3 ja onnea yrittäjälle 2 v päivästä ja menestystä jatkoon!

 4. Sofi sanoo:

  Anteeksi mutta mä en ihan ymmärrä tätä ”yrittäjyyttä” jos kyse on bloggaajasta. Yrittäjällä tarkoitetaan ”a person who sets up a business or businesses, taking on financial risks in the hope of profit”, eihän jonkun blogin/instagramin pitäminen sulle mitään investointeja tms rahallisia riskejä maksa. Ymmärrän kyllä että luot elantosi itse, mutta eikö se niin ole kaikilla bloggaajilla? Jos bloggaat portaalin alla, eikö tulosi silti riipu yhteistöistä/postausten määrästä?

  Samoin esim. Instagram storiesit, olen joskus niitä katsonutkin mutta suurimmaksi osaksi ne on videoita lapsistasi leikkimässä. Suloisia toki, mutta kuka niistä maksaa sinulle/miten ne tukevat liiketoimintaasi? Tuomalla lisää lukijoita blogillesi? Mielestäni blogisi on hauska ja hyväntuulinen, mutta en osaa yhtään ajatella bloggaamista varsinaisena yrittäjyytenä. Varmasti mukava ja helppo taha tehdä rahaa, ja nostan sulle hattua miten hienosti olet menestynyt sen kanssa!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mun mielestä yrittäjä on ihminen jolla on oma yritys, ja joka tienaa sillä yrityksellä rahaa. Mä olen perustanut yrityksen, ja ottanut riskin, ja se on kannattanut. Lisäksi mun yritys tekee muutakin kuin vain mun omia somekanavia, kuten ehkä huomasit jos luit tekstin.”Varmasti mukava ja helppo taha tehdä rahaa” bloggaaminen ei ole, mutta antoisaa, palkitsevaa, ihanaa, haastavaa, kyllä. Mutta ei helppo tapa tehdä rahaa, voin keksiä tuhat helpompaakin tapaa. Jokainenhan voi perustaa itse blogin ja kokeilla miten helppoa on päästä siihen joukkoon, jotka sillä täysin ja kannattavasti pystyvät itsensä elättämään. Mun mielestä on vähän ikävää, että jotain ammattia ei ajatella ”oikeana” ammattina siksi, että sen työn tekijä nauttii työstään ja se poikkeaa siitä perintesestä yrittäjyydestä. Ihan samat riskit mäkin oon ottanut, ihan samat yrittäjän velvollisuudet muakin koskee. Kiitos hatunnostosta, mutta toivottavasti tämä ”oikeiden töiden” erottelu loppuisi ihan kaiklla, sillä nyt on vuosi 2018 ja työnteko ja yrittäjyys on aika todella monimuotoista nykyään! 🙂

   • Nims sanoo:

    On kyllä todella halpaa tällainen kommentointi, jossa toisen työtä loukataan piilottamalla se (hyvin huonosti) positiivisen ilmaisun taakse.

    Kummallinen maa tämä Suomi, jossa jokaisen pitäisi niska limassa raataa vihaamassaan duunissa tai muuten se ei ole ”oikeaa työtä”. Auta armias, jos joku menestyy alalla, josta NAUTTII! Ja vieläpä niin helposti, että kunhan kirjoittelee juttuja, kerää ohimennen tuhansien ja tuhansien lukijoiden yleisön, sekä monia yhteistyökumppaneita, lopettaa päivätyönsä ja elättää yrityksellä perheensä. Ihan tuosta noin vaan 😉 Kuten Iina sanoi, olet täysin vapaa kokeilemaan, kuinka helppoa se bloggaaminen on ja tulla sitten kertomaan, kuinka helppoa ja riskitöntä se on!

 5. Ananas sanoo:

  Hei eikö tää postaus ollu eilen täällä eri tekstillä? Nuo kuvat näyttää tutuille, mutta tekstissä kerrottiin tosta mekosta ja muutenkin vaatteiden ostosta 😀 Mihin se postaus on hävinnyt?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ei ollut tää postaus, vaan eri! Samat kuvat kyllä, mut halusin sittenkin ne kuvat tähän! Mut se tulee viel ulos, mä vaan eilen painoin vahingossa julkaisunappulaa luonnoksen tallennuksen sijaan 😀 Se oli ehkä minuutin julkaistuna, mut osalla se kerkes silti näkyä. 😀

 6. Cami sanoo:

  Hienosti olet onnistunut yrittäjyydessä! Itse en koskaan haluaisi olla ainakaan täysipäiväinen yrittäjä ja koulussakin aina ahdistuin siitä, kun sitä koitettiin tuputtaa väkisin. Itselleni sopii paljon paremmin se, että vain teen ja saan varman palkan käteeni. Perheellisenä arvostan tätä ja onneksi työni mahdollistaa sen palkan lisäksi itselleni kyllä paljon muutakin 🙂 Vaikka myös itse bloggaan, se tulee toivottavasti olemaan aina vain harrastus!

 7. Aha sanoo:

  Hahaha, ”yrittäjä”:D olet 😀 bloggaaja :Dddd ei hele en kestä hahahhahahaaa

 8. Aivan ihanan värinen mekko!
  Minä ajattelen päinvastoin kuin tuolla joku kommentoija arvioi, ettet olisi yrittäjä. Olen itse yrittäjä ja mun mielestä yrittäjyyteen kuuluu olennaisena osana RISKINOTTO. En minäkään joutunut suuria alkuinvestointeja tekemään, vaikka putiikin perustinkin. Rahaa olen kyllä sijoittanut pikkuhiljaa paljonkin.

  Olet nuori ja energinen ja ihanaa lukea, että sulla on unelmia ja tavoitteita. Usein kuulee nuorien olevan aivan ymmällään, kun ei ole mitään käsitystä, mitä elämälläään tekisi.

  Mutta näin vanhana ja sairaana tulee väkisin mieleen, että yksinyrittäjä ottaa todellakin riskin. Entä jos sairastuukin tai tapahtuu jotain odottamatonta, että menettää työkykynsä – tai kuten kirjoititkin, ajat muuttuu, eikä kysyntää enää olisikaan? Toki tämä uhka on olemassa kaikilla, myös palkansaajilla. Uskon, että osaat suhtautua elämään realistisesti ja pitää mielessä myös vaihtoehtoisen suunnitelman B.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.