Viisivuotiaan vaatekaappi: iloinen sekoitus uutta & vanhaa

05.09.2018

Nyt on toivotun jatko-osan vuoro, eli tänään kurkistetaan meidän viisivuotiaan vaatekaappiin.

Kun esikoisella ja keskimmäisellä on ikäeroa vain 1,5 vuotta, on sanomattakin selvää, että keskimmäisen käyttöön tulee huomattavan suuri osa esikoisen vanhoista vaatteista. Vaikka tytöillä on kymmenisen senttiä pituuseroa, monet vaatteista ovat kuitenkin käytössä yhtäaikaa molemmilla. Tässäkin postauksessa esitellyistä vaatteista iso osa eksyy viikottain myös esikoisen päälle, ja esikoisen vaatekaappipostauksen kamppeista suuri osa on joko nyt tai tulevaisuudessa keskimmäisen päällä.

Mä itse innostuin lastenvaatteista enemmän ja aloin löytää ekologisia ja laadukkaita lastenvaatteita juuri keskimmäisen odotusaikana vuonna 2013. Sieltä asti on edelleen vaatteita tallessa, jotka ovat nyt päässeet meidän kuopuksen käyttöön. Keskimmäisen vaatekaappi ei koskaan luultavasti tule olemaan ihan niin selkeä kokonaisuus kuin esikoisella ja kuopuksella on. Se johtuu siitä, että se on yhdistelmä hänen itse kaupasta valitsemiaan vaatteita, sekä isosiskon vanhoja vaatteita. Siitä on ainakin mun itseni vaikeampaa rakentaa sellaista täysin yhteen soljuvaa kokonaisuutta. Vaatteita tulee niin paljon isosiskolta, mutta viisivuotiaalla on täysi oikeus myös ilmaista itse omaa tyyliään itse kaupasta valitsemillaan vaatteilla. Siksi hänellä on lapsista kaikkein eniten vaatteita, kun se on sellainen iloinen sekoitus uutta ja vanhaa.

Vaatteet ja tyyli ovat sellainen mun ja viisivuotiaan yhteinen kiinnostuksen kohde, ja se on tosi ihanaa. Ei voi kuin ihailla sitä, miten rohkeasti lapset toteuttavat itseään ja omaa tyyliään. Toivon, että mikään ei koskaan horjuta sitä itsevarmuutta, jolla he itseään vaatteilla ilmaisevat. Mutta mennäänkö sen pidemmittä puheitta siihen vaatekaapin sisältöön? Tässäpä tulee, yhdessä viisivuotiaan kanssa kuvattu ja järjestelty vaatekaapin sisältö, jonka jaan hänen luvallaan.

*Postauksen kuvissa näkyvissä myös joitakin blogin kautta vuosien varrella saatuja vaatteita.

Kuten huomaatte, hänen kaappinsa on paljon täydempi kuin sisarusten. Ylä- ja alaosat eivät mahtuneet edes samaan kuvaan. Kaappi ei ole sellainen minimalistinen kokonaisuus, jonka kaikki osat toimivat yhteen, vaan se on iloinen sekamelska. Mutta toisaalta, on siellä paljon sellaisiakin elementtejä, jotka ovat tuttuja siskojen kaapeista: paljon tummia ja yksivärisiä alaosia, joita on helppo yhdistellä räikeämpiin yläosiin, sekä niitä räikeämpiä yläosia. Mukavaa, toimivaa, laadukasta. Paljon eettistä & ekologista tuotantoa, paljon isosiskon vanhaa, paljon itse valittua.

Huppareita on kuusi kappaletta, joista neljä pidemmän mallisia ns. mekkoja. Viisivuotias tykkää tosi paljon käyttää huppareita niin kotona kuin päivähoidossakin, ja ne ovat tosi kovassa käytössä. Hupparit ovat käteviä varsinkin näillä keleillä, kun takki on vielä liikaa.

Colleget ovat ihan ympärivuotisia lemppareita, koska ne menevät hyvin myös takin alla kylmemmillä säillä. Niitä onkin kertynyt iso liuta viisivuotiaalle, koska ne kuuluvat myös isosiskon suosikkeihin. Mun ehdottomia lemppareita on ehdottomasti tuo Vimman Ilta Verannalla -kuosinen vaaleanpunainen Ylva-collegemekko, jonka ostin kesällä. Toinen suosikki on tuo ihan mahtava Mini Rodinin vihannespaita, jonka keskimmäinen itse valitsi viime keväänä, ja ostin sen hänelle.

Paitoja hänellä on paljon, ja ne nyt ovat tietenkin arkivaatekaapin perusta. Käytössä ovat nii pitkähihaiset kuin lyhythihaisetkin. Teepat menevät hyvin viileämmillä säilläkin, kun yhdistää ne paksumpaan päällyspaitaan. Mun ehdottomat lempparit on leopardikuvioinen Someday Soonin t-paita, viisivuotiaan lemppari tietysti Marcus & Martinus T-paita.

Mekot & hameet ovat viisivuotiaan suurimpia lemppareita, ja ne ovat käytössä niin kotona kuin hoidossakin yhtä lailla. Toki mekot on kätevämpiä kuin hameet (mun mielestä), ja aina jos hän pukee hoitoon hameen, pakkaan mukaan myös housut, jotta ulos lähtiessä on helpompi pukea. Mini Rodinin pupumekko vuodelta 2016 on ihan lemppari, se on niin kaunis! Ja rakastan myös kuopuksen valitsemaa tekonahkahametta, joka ostettiin meidän kahdenkeskisellä shoppailureissulla Oulussa kesällä. Myös vaaleanpunaiset Lindexin culottes-housut on ihanat, voisin ottaa itselleni samanlaiset. Hänen oma suosikkinsa on ehdottomasti yksisarvishame, joka on usein päällä.

Farkut ovat viisivuotiaan lemppareita, mutta ne ovat käytössä lähinnä kotona, tai päiväkodissa lämpimämpien kelien ”ulkohousuina”. Mun ehdottomia lempparihousuja on Gugguun trikoopantsit, eli nuo kolmet ylläolevat. Niissä on tosi hyvä istuvuus, ja ne yhdistävät housujen ja leggingssien parhaat puolet. Oranssit on ostettu jo pari vuotta sitten esikoiselle, vaaleanpunaiset vuosi sitten ja mustat viime keväänä. Kaikki on edelleen tosi hyväkuntoisia, tosin vähän ruttuisia.

Collegehousuja, verkkareita ja sporttitrikoita on hyvä olla harrastuksia, jumppatunteja ja pihaleikkejä varten. Urheilutrikoita on kolmet, mutta kahdet oli pesussa tätä kuvatessa.

Leggingssejä löytyy sekä tummia yksivärisiä, että vaaleita kuviollisia. Vaaleita kuviollisia yhdistetään yksivärisiin yläosiin, ja tummia alaosia värikkäisiin yläosiin. Näistäkin monet on olleet käytössä pian kolme vuotta putkeen, ja edelleen ovat mun mielestä siistejä, ja voi säästää vielä kuopukselle keskimmäisen käytön jälkeen.

Välikauden ulkovaatteista suurin osa on vielä kaapissa, sillä täällä Helsingissä on ihan näihin päiviin asti ollut 19 astetta lämmintä. Esimerkiksi kuorihousut on vielä kaivamatta esille. Sellaiset kuitenkin löytyy, ja sitten on kuoritakkia ja bombertakkia. Lämpimämmälle addun verkkatakki niin kuin siskoillakin.

Asusteissa sama juttu, että kaikki hanskat ja villaiset asusteet on vielä säilössä kesän jäljiltä. Mun lemppari on tuo ihana kultainen glitterlippis, joka ostettiin viime vuonna Tukholmasta. Siitä viisivee tykkää itsekin, ja käyttää ahkerasti.

Kenkiä löytyy syksyksi useammat. Minna Parikan Glitter-puput on jo parhaat päivänsä nähneet, mutta viisvee rakastaa niitä. Lisäksi on vilkkuvat Led-valokengät, Vansin tarra-Old Skoolit sekä kumpparit. Gore-texit on vielä ostettava sykyksi päivähoitoon, sitten on hyvä setti kasassa.

Viisivuotiaan vaatekaapissa on kyllä paljon sellaisiakin vaatteita, joita itse voisin käyttää. Tiedän myös, että suurin osa näistä ihanuuksista jää säästöön kuopukselle. Viisivuotiaan vaatevarastoon ei tarvitse ostaa mitään, paitsi ne Gore-texit. Ne tuppaavat meillä menemään merkistä riippumatta päivähoidossa/koulussa sellaiseen kuntoon, että eivät kierrä eteenpäin enää. Se on vähän harmillista, mutta pidän toivoa yllä, että joskus löytyy vielä useamman lapsen (ja joka sään) kestävät ulkoilukengät. Tänä vuonna ajateltiin testata kovasti kehutut Reiman Wetterit & Patterit, kun Vikingit, Superfitit ja Eccot on jo gore-texeista kokeiltu.

Millaisia vaatekaappeja teidän päiväkoti-ikäisillä on? Kierrätättekö paljon vaatteita isommilta sisaruksilta pienemmille?


22 Responses to “Viisivuotiaan vaatekaappi: iloinen sekoitus uutta & vanhaa”

 1. ihmettelen vain sanoo:

  Moi! Haluaisin kysyä semmoista juttua,mihin olen jo pidempään kiinnittänyt huomiota! olet aikaisemmin puhunut tytöistä ihan nimilla ja heidän nimiensä tarinatkin löytyvät blogista, joten miksi olet yhtäkkiä lopettanut niiden käytön ja tilalla on vain esikoinen, keskimmäinen ja kuopus? 🙂 ihan uteliaisuuttani kyselen!Kivaa syksyä teidän perheelle, sun blogi on paras!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka! Tein tämän muutoksen n. vuosi sitten, ja se tuntui silloin hyvältä, ja tuntuu edelleen. En kadu että olen nimet kertonut, ja varmasti kertoisin nimen jos meille nyt tulisi vauva (ei ole siis tulossa :DDD), eikä tarkoituksena ole piilotella nimiä, saavat olla esillä siellä missä ovatkin. Mutta tämä on tuntunut tähän kohtaan hyvältä ratkaisulta, että en niitä postauksissa erikseen tuo esille. 🙂 Kiitos ihan hurjasti ja kivaa syksyä sinnekin <3

 2. S sanoo:

  Eikä! Mikä mahtava tyylilyyli teidän Zelda on<3 aivan ihana:)

 3. jasmin sanoo:

  Ai että miten ihana tyyli <3

 4. Maikki sanoo:

  Kauniita vaatteita löytyy vaatekaapista! Ja paljon. 🙂 Kuvissa kaikki vaatteet näyttävät kyllä siisteiltä, joten hyvänä ovat säilyneet nekin, jotka ovat periytyneet esikoiselta. Omilla lapsillani vaatteet tuntuvat kuluvan (tahrat, reiät ym.) välillä melko nopeastikin, mutta ehkä tämä selittyy osin iällä – omat lapseni ovat vielä paljon pienempiä.

  Kiinnitin huomiota siihen, että vaatekaapissa on aika paljon merkkivaatteita. Ostatteko kaikki vaatteet aina uutena vai harrastatko kirpputoreilua? Itseäni välillä hirvittää, kuinka kalliita lasten merkkivaatteet ovat uutena ostettaessa. Koetko, että merkkivaatteet ovat kestävämpiä ja näin pitkäikäisempiä kuin ketjuliikevaatteet?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Joo, mun makuun on liikaa, koska tykkään juuri pitää minimalistisena kaapin 😀 Mutta kun siskolta tulee, ja itsekin saa valita, niin niitä vaan kertyy. Mä ostan ehkä 90% vaatteista uutena, ja suurimmaksi osaksi merkkiä. Pieni osa vaatteista on sitten sellaisia, että on eka ollut käytössä vaikka meidän isoilla tytöillä, sit mennyt sukulaislapsille, ja tulee sieltä vielä kuopukselle käyttöön 😀 Eli ne on sit se 10% jotka tulee ei-uutena käyttöön. Ja tietty sisaruksilta lähes kaikki kiertää eteenpäin aina nuoremmalle. Merkkivaatteet on kalliita kun ne ostaa, mutta käytössä tulevat edulliseksi. Keväällä juuri kirjoitin postauksen paidasta, joka on ollut viisi vuotta lapsilla putkeen käytössä, ja edelleen on kaunis ja siisti. <3 Koen ehdottomasti, että merkkivaatteet kestää meidän käytössä paremmin, mutta toki merkkivaatteidenkin joukossa on joskus maanantaikappaleita, ja jotkut merkit eivät ole niin kestäviä kuin toiset.

 5. Äiti sanoo:

  Vitsit miten paljon vaatetta!! Meillä paitojen määrä molemmilla alle 10.. Tuleeko noita vaatteita edes kaikkia käytettyä kun on noin paljon?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No sanopa muuta, mäkin tykkään pitää määrän pienempänä ja esikoisella ja kuopuksella on paljon vähemmän! 🙂 Tulee käytettyä, mut ei tietty niin useita käyttökertoja tule per vaate.

 6. Avve sanoo:

  Moi! Sulla on tainnut tulla ajatusvirhe tässä lauseessa ”Ja rakastan myös kuopuksen valitsemaa tekonahkahametta, joka ostettiin meidän kahdenkeskisellä shoppailureissulla Oulussa kesällä”, tarkoitit varmaan teidän keskimmäistä.

  Teidän viisivuotias on kyllä tosi tyylikäs ja vaikuttaa aivan huipulta asennemuksulta! Hyvää syksyä teille kaikille, on ilo seurata sun blogiasi 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No niin on! 😀 Vaikka onhan viisveekin ihan mun vauva ja oli pitkään meidän kuopus <3 😀 Kiitos ihanasta kommentista, tosi kiva kuulla <3 Ihanaa syksyä myös sinne!

 7. Janna sanoo:

  Tosi kiva postaus, ihana kurkistaa pienen tyylitaiturin vaatekaappiin Tuosta lopun kenkäkommentista tuli mieleen vaan, että toisaalta on hyväkin että kengät ei oo kestäneet lapselta toiselle kun ainakaan kovin paljon käytettyjä kenkiähän ei edes suositella käytettävän kuon yhdellä, kun kaikilla meillä on niin erilainen jalka ja kenkä muokkautuu jokaisen jalkaan sopivaksi voishan se olla että ulkoisesti kenkä ois vielä siisti mutta se, miten se sisältä istuu yhden jalasta toisen jalkaan on aina vähän haastavampi juttu!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos, ihana kuulla <3 Mä itte taas oon lukenut, että jalkaterapeutitkin sanoo, että käytettyjä kenkiä voi hyvin ostaa ja pitää, tärkeintä on se, että on oikea koko (tarpeeksi kasvunvaraa), joustava pohja ja kenkä ei "tue" jalkaa vaan antaa jalan liikkua vapaasti. Toki jos kenkä nyt näyttää tai tuntuu ihan epämuodostuneelta, niin ei silloin kannata, mutta perussiistit tennarit ja nilkkurit meillä kyllä kiertää eteenpäin.

 8. Jenna sanoo:

  Reiman wetteri/patterit on ihan hyvät kengät, mutta ne menee ihan hirveen näköseksi käytössä. Niitä saa usein myös hyvällä alella. Oon ite ostanu useammat niitä alesta, yleensä hintaan 35e.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Olipa hyvä alehinta! 🙂 Mut voi itku, ikävää jos menee hirveen näköseksi. Itte just aattelin et kun ne voi pestä niin kestäis kauniina :O Mut ei ilmeisesti sitten.

   • Ee sanoo:

    Sama kokemus, musta se pinta menee tosi pian likaiseksi/kuluneeksi jne ja on vaikea puhdistaa. Musta Vikingit kestää paljon paremmin, kun niissä on vähän erityyppinen pinta. Meidän kokemus vain. Toki sitten taas Vikingin tarrat ei oo niin kestävät kun reimalla..

  • Mammeli sanoo:

   Reiman kenkiä saa hyvällä alehinnalla, mutta eivät minunkaan mielestä kestä käyttöä ollenkaan.. Ja lisäksi ärsytti kun vuosi sitten oli reimat kokeilussa ja niiden pohja oli kuvioinnista huolimatta melko tasainen, eikä haalarin lenksut pysyneet ollenkaan paikoillaan.

   Mutta meillä superfitit ja viikkarit olleet ykkönen, joten jos Iinalla meneekin jutut päivvastoin ja reimat toimivatkin?:D

 9. Cami sanoo:

  Meillä on vasta yksi taaperoikäinen kotona, joten ei vielä kierrätetä vaatteita ainakaan omilta sisaruksilta. Taaperolla on 3 viikkoa vanhempi serkku, jolta luulimme saavamme vaatteita etenkin vauvaikäisenä kiertoon, mutta tällä hetkellä meidän neiti on serkkuaan melkein 10cm pidempi, joten se siitä ainakin siihen suuntaan 😀 Olen ostanut paljon ”rymyvaatteita” päiväkotiin käytettynä, kun siellä välillä löydetään tusseja yms, joten turha laittaa yhtään hienompaa ja kalliimpaa päälle. Muuten suosin paljon Newbien vaatteita, mutta nykyään niitä käytetään vain viikonloppuisin tai kotona hieman valvotummin 🙂

 10. Lottu sanoo:

  Meillä on myös kolme tyttöä ja keskimmäisellä on ehdottomasti eniten vaatteita juuri samasta syystä kuin teilläkin 😀 Eli kaikki isosiskon vanhat + jotain uutta. Saa nähdä paljonko pysyy hyvänä vielä pienimmälle. Ja loppuun haluan sanoa vielä että tosi tyylikkäitä asukuvia!

 11. Minnis sanoo:

  Ihana tuo tiilenpunainen mekko ja toi panta!<3 niin söpö! Se asu on mun lemppari 😀 ja toi tekonahkahame on upee! Saisko niitä aikuisillekkin 😀

 12. Jen sanoo:

  Lempparit siirtyy esikoiselta pienemmälle, kaikkea en viiti säilöö kun saattaa makukin muuttua siinä parissa vuodessa mikä niitä pitää säilöä ennen ku ovat sopivia.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.