Haaveilua sieniretkestä

06.09.2018

Nautin ihan suunnattoman paljon näistä syyskuun superkauniista illoista. Vaikka kesä loputtomine ilta-aurinkoineen on upea, on lasten kanssa ilta-auringon ihailu helpompaa näin vähän syksymmällä, kun aurinko laskee huomattavasti aiemmin.  Me tykätään käydä lähimetsissä retkellä ihan muuten vaan, etsimässä puolukoita ja mustikoita. Sieniä ei olla nyt bongattu mistään läheltä, mutta tämä kuuma ja kuiva kesä taisi muutenkin vähän verottaa sienisatoa.

Toivottavasti ei kuitenkaan liikaa, nimittäin haaveissa siintää sieniretki lasten kanssa. Mulla on niin lämpimiä muistoja omista sieniretkistä äidin kanssa lapsuudessa, että olisi hienoa tarjota yhtä upeita kokemuksia omille lapsillekin. Meillä ei ollut autoa kun olin lapsi, ja asuttiin Helsingin Ruoholahdessa, kahden minuutin kävelymatkan päässä metroasemalta. Urbaanissa ympäristössä ei paljon sieniä ollut, eikä sienestäminen ollut ihan yhtä helppoa kuin se meidän perheelle olisi nykypäivänä. Mutta silti pääsin joka vuosi äidin työporukan sieniretkelle mukaan, ja mä muistelen vieläkin niitä ihania retkiä, jolloin etsittiin sieniä, ja mulla oli oma söpö pieni kori johon niitä keräsin. Siellä sai aina herkullista sienikeittoa, ja bussimatkat isolla tilausbussilla keskelle skutsia aikuisten kanssa olivat myös hauskoja. Olin yleensä ainoa lapsi mukana, ja kaikki olivat aina mulle niin mukavia.

Meillä on nykyään käytössä hyvin aktiivisesti päivittyvä virtuaalinen kalenteri Oton kanssa, ja mitä ikinä siellä lukeekaan, on meidän päivän ohjelma. Ajattelin kirjoittaa sinne erään lauantain kohdalle isolla Sieniretki Nuuksioon, ja varata sille koko päivän. Siinä tulisi meidän perheelle kaksi eka kertaa: eka kerta yhdessä sieniretkellä ja eka kerta Nuuksiossa. Tämä on yksi niistä asioista, joista haluan luoda meille jokavuotisen perinteen, ihan niin kuin omassa lapsuudessanikin oli. Siitä tulee varmasti ihana seikkailu, tehdään kunnon eväät mukaan ja vietetään päivä ihanassa rauhallisessa metsässä kumpparit jalassa ja sienikorit käsivarrella. Ja aion ehdottomasti etsiä jostain kaikille kolmelle muksulle just samanlaiset sienikorit jollainen mulla itsellänikin oli.

Sieniretken jälkeen maistuu varmasti ihanalta itse poimituista kanttarelleista tai suppiksista tehty sienikeitto, ai että! Ollaan me jo pariin kertaan ostettu kanttarelleja, ja tehty kanttarellimuhennosta ja kastiketta, mutta eihän mikään tietty voita itse poimittuja. Jos tiedätte pk-seudun lähellä hyviä sienipaikkoja, niin kertokaa ihmeessä. Ei ole pakko olla juuri Nuuksio, eikä edes Suur-Helsingin alueella, ihan missä vaan käy tunnin ajomatkan säteellä Helsingistä, kunhan olisi sieniä.

Lapset on ihania, kun ne innostuu aina uusista kokemuksista. Lapset on mun mielestä maailman siisteimpiä tyyppejä joille esitellä uusia ideoita tai pikaisia päähänpistoja. He innostuvat aina heti, ja ovat aivan messissä. Se into on niin huikeaa ja myös tarttuvaa. Musta tuntuu, että mitä enemmän me tehdään ja nähdään ja koetaan lasten kanssa, sitä enemmän halutaan vaan tehdä sitä lisää. Samalla kun lasten kanssa puuhaa ja kaikki saavat uusia kokemuksia, lapset myös oppivat itsestään ja ympäristöstään ja vähitellen koko maailmasta. Mulle tässä maailmassa ei ole mitään palkitsevampaa ja upeampaa, kuin kaiken tämän kokeminen meidän omien mahtavien tyyppien kanssa.

Mitä enemmän tästä kirjoitan, sitä malttamattomampi musta tulee. Pahinta on se, että kello on niin paljon, että lapset on jo nukkumassa. Saan siis kertoa tästä ideasta vasta aamulla! Miten mä nyt saan unta, kun olen näin innostunut, hah! Tästä tulee kyllä niin kiva juttu, ihan niin kuin kaikki lasten kanssa yhdessä luodut perinteet ovat.

Hyvää yötä ihanat <3


10 Responses to “Haaveilua sieniretkestä”

 1. Emma sanoo:

  Ihanaa lukea aina sun juttuja siitä, miten touhuatte kaikkea lasten kanssa! Mua niin harmittaa kuulla, jos joku kertoo ettei viitsi/halua tehdä lasten kanssa mitään, tai lähteä mihinkään, koska ne itkevät, kinuavat, sotkevat tms. Meillä on 8kk ikäinen poika, joka on itkuisuudestaan huolimatta käynyt mm. alle 2kk ikäisenä ekan kerran hotellireissulla, ollut kylpylässä, junassa monta kertaa, matkustanut viikon aikana yli 1000 km autossa, ollut maailmanpyörässä, kuntosalilla meidän kanssa (ei siis lapsiparkissa) ja nyt saatiin hänet pyörän kyytiin, niin tästä se meno vasta alkaa 😀 Toki itkua ja niskakakkoja tapahtuu kodin ulkopuolellakin, mutta välillä ne on helpompi kestää kodin ulkopuolella!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos paljon, ihana kuulla! <3 Ja siis sun viimeinen lause kiteytti kaiken! 😀 Säätöä ja sotkua on aina, oli sitten kotona tai tekemässä jotain kivaa kodin ulkopuolella. Ei elämistä tarvitse lopettaa lasten kanssa 😀 <3 Ihanaa kun touhuatte vauvan kanssa!

 2. Seija sanoo:

  Kuuma ja kuiva kesä on tosiaan vienyt sienisatoa kiitettävästi. Uskotaan, että 70% sienisadosta kärsi..
  Sammaleiset ja metsäiset paikat ovat parhaita sienille, joten uskon että Nuuksio on varsin hyvä sienipaikka! Jos ette ole muutenkaan käyneet siellä niin kannattaa. Ihana paikka.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi ei, 70% on PALJON! Nuuksio voisi kyllä olla ihana, jotenkin hassua että siellä ei oo koskaan tullut käytyä, vaikka se on periaatteessa ihan lähellä. 😀 Paljon kauempana olevissa metsissä sitten senkin edestä 😀 Kiitos vinkistä <3

 3. anna sanoo:

  Tuo sienimetsässä käynti on kyllä ihanaa tai muutenkin syksyinen metsä.. entä hirvikärpäset..? Minulla oli eilen 5 aika lyhyen kävelyn jälkeen ja hetkeen en taida metsään mennä..

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No niistä mun äitikin varoitteli tämän postauksen jälkeen. 😀 Pitää googletella olisko joku paikka missä olisi sieniä mutta ei hirvikärpäsiä 😀 ehkä mahdoton yhtälö?

 4. Cami sanoo:

  Aivan ihania kuvia <3 Saa kaipaamaan jo sitä "kunnon" syksyä, kun nyt on kyllä syyskuu, mutta ei niin syksy vielä 🙂

 5. Anna sanoo:

  Sipoosta löytyy monta hyvää sienipaikkaa ja tatteja ja kanttarelleja on jo nyt valtava määrä. Sipoonkorven alueella on myös tänä vuonna avannut ravintola Tila, jossa käymistä voin suositella sieniretken jälkeen. Tilan pihalla on kotieläimiä, kuten lampaita, ja ruoka on maistuvaa!

 6. Jenz sanoo:

  Mitä ne hirvikärpäset haittaa? Hattu ja vaaleeta vaatetta päälle. Illalla nypitte toisistanne niitä pois sit 😀

  Kyllä sieniä on mut niitä vasten saa kävellä aika paljon, jksaako teidän pienin? Ottakaa ainakin eka sienireissu ihn huvin kannalta..

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.