Tämä on nyt se postaus, jota olen viimeiset kaksi viikkoa kirjoittanut. Alunperin tästä piti tulla aivan erilainen, mutta sadat aiheesta lukemani artikkelit, kommentit, saamani viestit ja kysymykset ovat johtaneet tähän. Mitäs jo lopetettaisiin jo se ilmastosyyllistäminen ja kannustettaisiin mieluummin? Harva ihminen tällä hetkellä on oikeasti autuaan tietämätön omien valintojensa ja tekojensa vaikutuksista. Ainakin täällä Helsingin seudulla aihe on ollut esillä koulun lisäksi jopa varhaiskasvatuksessa, ja minun viisivuotiaanikin osaa luetella hyviä valintoja ja tietää mikä on hiilijalanjälki.
En usko, että syyllistäminen auttaa tässä asiassa piiruakaan, enkä oikeastaan usko sen auttavan missään muussakaan asiassa koskaan ikinä. En myöskään koe tarpeelliseksi listata tekemiäni hyviä valintoja. Jos se ei vielä ole täältä käynyt selväksi, että yritän tehdä parhaani, niin tuskin se käy jatkossakaan. Hyviä vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseen löytää vaikka TÄÄLTÄ.
Myös minä olen tehnyt Sitran elämäntapatestin, yllättynyt positiivisesti hiililjalanjälkeni pienuudesta keskiarvoon nähden, ja siitä huolimatta todennut, että se on pienuudesta huolimatta täysin kestämättömän liian suuri. Niin kuin lähes kaikkien muidenkin länsimaisten ihmisten.
Mä koen vaikuttajana todella suurta vastuuta fiksujen valintojen puolesta puhumisesta, ja viimeisten muutaman vuoden aikana olen pyrkinyt ottamaan ekologisuusnäkökulmaa täällä yhä enemmän ja enemmän mukaan kaikkeen, missä se on tärkeää huomioida. Vaateostoksiin, vaatteiden huoltamiseen, autoiluun, ruuanlaittoon, ostopäätöksiin, kasvatukseen, sähkön säästämiseen, hyväntekeväisyyteen, luonnonsuojeluun vain muutamia mainitakseni. Käytännössä kaikkia suuria valintoja olen pohtinut myös ilmaston kannalta, ja yrittänyt parantaa niissä asioissa missä olen voinut. Mutta minä en ole täydellinen, en ikinä tule olemaankaan, enkä aio edes yrittää. Niin suurta vastuuta mulla ei ole. Aion silti haastaa itseäni ottamaan vielä nykyistäkin paremmin ilmaston huomioon, ja kokeilla uusia tapoja tehdä kestävämpiä valintoja.
Te seuraajat olette todella tiedostavia ja fiksuja, ja olen saanut teiltä paljon uutta tietoa ja näkökulmia. Todella monet teistä ovat linkanneet hyviä artikkeleita, sekä kannustaneet ja kiitelleet aiheen ottamisesta esille. Silti on kuitenkin se pieni, mutta äänekäs joukko, joka kulkee blogista blogiin, syyllistämässä ja haukkumassa, ja muistuttamassa aina siitä, että kukaan ei koskaan tee tarpeeksi. Ja jos jossain tekeekin oikein ja ekologisesti niin kolmessa muussa asiassa tekee aina ihan päin prinkkalaa. Aina sopivan aiheen tullen voi muistuttaa, että missä on nyt se ekologisuus-näkökulma, ja virheitä voi etsiä jokaisesta pienestäkin asiasta. Itse olen jopa välttynyt kaikkein pahimmilta ryöpyiltä, koska en lennä kovin usein, mutta on multakin tultu vaatimaan blogissa perusteluja siitä, miten olen kehdannut ”hankkia” kolme lasta, kun ei pitäisi ”hankkia” yhtään.
Syyllistäminen ei tietääkseni ole koskaan saanut aikaan mitään suurta tai hyvää. En ymmärrä, miten joku voi kokea sen tehokkaana keinona saada ihmisiä tekemään perustavanlaatuisia muutoksia elämässään. Miten ilmastoa auttaa se, että syyllistetään ihmisiä heidän lapsistaan tai vaikka lemmikeistä, jotka myös saastuttavat ja kasvattavat hiilijalanjälkeä? Ei mitenkään. Tällä hetkellä ilmastoa auttaisi eniten se, että käännettäisiin katse niihin asioihin, joilla ihan oikeasti on merkitystä. Kulutusvalintojen liiallinen korostaminen voi olla Aalto-Yliopiston apulaisprofessori ja kulutustutkija Henri Weijon mukaan jopa vaarallista ilmastolle, koska se vie huomiota pois niistä valinnoista, jotka ihan oikeasti vaikuttavat suuressa mittakaavassa. (lähde: hs.fi) Niistä valinnoista, jotka ratkaisevat planeettamme tulevaisuuden.
Koska otan vastuuni vakavasti, haluan kirjoittaa nyt siitä, millä koen olevan kaikkein eniten merkitystä tässä hetkessä meidän suomalaisten kannalta. Lainsäädännöstä ja ensi kevään vaaleista, jotka ovat erittäin hyvä tilaisuus vaikuttaa. Ensi keväänä Suomessa pidetään eduskuntavaalit, joissa valitaan ne ihmiset, ketkä päättävät meidän asioistamme seuraavat neljä vuotta. Minä aion kiinnittää erittäin tarkasti huomiota siihen, että ihminen ketä valitsen äänestää lupaa tehdä ilmaston kannalta kestäviä ratkaisuja. Millaista ilmastopolitiikkaa minä siis toivon näkeväni tulevaisuudessa?
Läpinäkyvää ja tehokasta. Tällä hetkellä ”Suomen tavoite on pudottaa päästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraaliksi Suomi tähtää vuonna 2045. Se tarkoittaa, että tuolloin esimerkiksi metsät sitoisivat kaikki syntyvät hiilidioksipäästöt” (lähde: yle.fi). Nämä muutokset eivät ole riittävän nopeita, vaan Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikaisen mukaan Suomen olisi oltava hiilineutraali jo vuonna 2035 ja täysin päästötön vuonna 2050.
Jokainen varmasti ymmärtää, että nämä ovat niin suuren mittakaavan asioita, että niistä puhuttaessa ei ole kyse yksittäisten ihmisten vaatteiden ostamisesta tai kasvisruokapäivän pitämisestä. Tässä on kyse siitä, millaista maatalous- ja metsäpolitiikkaa täällä tehdään, kuinka paljon Suomi investoi ilmastoystävällisen teknologian kehitykseen, millaisia päätöksiä tehdään fossiilisten polttoaineiden ja niiden verotuksen suhteen, ja kuinka nopeasti ollaan valmiita tekemään radikaaleja muutoksia.
Omien hyvin arkivalintojen lisäksi olisi siis syytä tehdä hyviä poliittisiakin valintoja, ja tiedostaa se oman äänen merkitys. Tälläkin hetkellä kaikkein aktiivisimpia äänestäjiä (lähde: Tilastokeskus) ovat ihmiset, jotka eivät luultavasti ole ilmastonmuutoksen lopputulosta näkemässä, eikä se oletettavasti ole kovin merkittävä tekijä heidän äänestysvalinnoissaan. Siksi on entistäkin tärkeämpää, että me jotka luultavasti v. 2050 elämme ilmaston lämpenemisen seurausten kanssa kannamme kortemme kekoon ja äänestämme sellaista henkilöä, joka on valmis tekemään tehokasta ilmastopolitiikkaa JUURI NYT, eikä joskus sitten myöhemmin.
Mun mielestä siis kaikkein tärkein ilmastoteko tällä hetkellä, on ihan oikeasti ottaa selvää missä politiikassa mennään juuri nyt, ja miettiä hyvin tarkkaan kenelle haluaa äänensä ensi keväänä osoittaa. Se on juuri niin yksinkertaista, että jos ei politiikassa oteta ilmastonmuutosta hyvin laajasti huomioon, ei kohta enää ole tarvetta koko politiikalle, ja ennen maailmanloppuakin painitaan jo hyvin paljon suurempien poliittisten ongelmien kanssa (niistä voi lukea lisää vaikkapa tästä tiivistelmästä Ylen sivuilta) kuin juuri nyt, kun asioille on vielä mahdollista tehdä jotain.
Ja siitä kannustamisesta. Kannustetaan ennemmin toisiamme. Kehutaan hyvistä valinnoista, kannustetaan äänestämään ja vaikuttamaan. Kannustetaan keksimään uusia ilmaston kannalta kestävämpiä ratkaisuja ja kannustetaan ottamaan uusia näkökulmia esiin. Nostetaan esiin ja tuetaan ilmastoystävällisiä innovaatioita. Kiitetään hyvistä päätöksistä ja näytetään mihin meistä on.
#NytOnPakko
Lähteet:
http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/ilmastopolitiikka
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/28259fe8-7b5e-4806-8ab6-7c06739ef5cc/kestavat-kuluttajavalinnat.html
https://yle.fi/uutiset/3-10443963
https://elamantapatesti.sitra.fi/
https://www.stat.fi/til/pvaa/2018/pvaa_2018_2018-04-03_kat_001_fi.html
Hyviä pointteja. Suuren ilmastoahdistuksen kourissa sain vähän jotain konkreettiselta tuntuvaa tästä bios-tutkimusryhmän postauksesta tulevia vaaleja varten
http://bios.fi/kaksi-paasykoekysymysta-ilmastovaaliehdokkaille/
Kumpa ihmiset heräisivät äänestämään niitä, jotka ymmärtävät että Suomen on toimittava nyt!
Kiitos paljon <3 Hei loistava linkki, kiitos! Oon niin samaa mieltä sun kanssa 🙂
Loistava kirjoitus, oon täysin samaa mieltä! Kirjoitit niin tyhjentävästi, että mulla ei oo mitään lisättävää tai muutakaan sanottavaa 😀
Voi kiitos, mahtavaa kuulla <3
Tää on niin laaja ja moniulotteinen ja vaikutteinen asia, että luulen, että sitä ei oikein voi edes järjen kapasiteetti käsittää kokonaisuudessaan. Minua ärsyttää suunnattomasti juuri tuo, ”et saa ostaa kertakäyttö astioita” jne. – kommentointi, koska ihan oikeasti, ihminen siellä takana ei taatusti ole täysin päästötön, kuka edes vois olla? Ei kukaan. Ja sitten, jos nyt mietitään tätä sitten pidemmälle, niin mites sitten normi posliini lautanen, senkin valmistus synnyttää päästöjä, sen kuljettaminen vaatii enemmän tilaa ja tehoja ja sen tekeminenkin luultavasti synnyttää ilmakehään enemmän saastetta, kertakäyttöastiat voi käsitykseni mukaan polttaa, posliinilautasta ei, eli siis käytännössä tämä asia ei ole niin yksiselitteinen. Vaikka joo kyllähän sen maalaisjärki sanoo, että kertakäyttö ei ole egologista ja siksi tietenkin se enemmän päästöjä synnyttävä voi olla egologisempaa pidemmän käyttöiän vuoksi. Tämä oli siis vain tälläinen esimerkki, ei mikään faktatietoon perustuva, vaan ajatus oli, että ymmärtäisi sen, että ei ole kovin paljoa täysin päästöttömiä valintoja, on vain valintoja, jotka toinen saastuttaa toista enemmän ja ihmisen täytyy puntaroida mistä valitsee mitäkin, aina ei voi ja pysty valita sitä vähäpäästöisintä vaikka se onkin pyrkimys. Elämä on myös nauttimista varten ja ei tästä asiasta mielestäni kuulu tehdä sellaista taakkaa kenellekään, että romahtaa sen alle. Arvostetaan ja ymmärretään toisten valintoja ja kannustetaan parempaan yhdessä. Ei tuomita. Jotenkin tämä on NIIIIN iso asia, että se vaatisi todella suuria yhteisiä voimia tullakseen johonkin parempaan tai edes pysyäkseen ennallaan, tähän on herätty niin myöhään, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, yhdistetään voimat yhteen niin se auttaa parempaan huomiseen.
Aivan, tässä on kyse niin laajasta ja moniulotteisesta asiasta, että sitä on tosi vaikeaa kaikessa laajuudessaan edes käsittää. Ehkä siksi se yksilövalintoihin keskittyminen tuo edes jotain hallinnan tunnetta ihmisille, ja siksi niistä puhutaan niin paljon. Mutta toisten ihmisten ystävällisestä kohtelusta ei voi olla haittaa, ja juuri sitä mä tässä peräänkuulutan oman vastuun tiedostamisen lisäksi. Kiitos hienosta kommentista <3
Aamen, oon niin samaa mieltä tämän syyllistämisasian kanssa. Siitä ei ole muuta hyötyä kuin muille pahan olon jakamista ja pahimmassa tapauksessa masennuksen aiheuttamista.
Olen myös samaa mieltä että tärkeintä on nyt keskittyä siihen että oikeat päättäjät pääsevät hoitamaan hommia, mutta pitää samalla muistaa että Suomi yksin ei pelasta maailmaa. EU onneksi tekee päätöksiä jo jotka vaikuttavat ilmastoon, mutta olisi hirveän tärkeä saada myös EUn ulkopuolelta maita mukaan. Plus pitää tietenkin muistaa se että yrityksillä on paljon valtaa, jos ei olisi niin voimakas öljyteollisuus niin meillä varmasti olisi jo halpoja uusiutuvalla energialla kulkevia autoja. Eli ehdottomasti pitäisi tukea yrityksiä jotka toimivat jo ympäristön kannalta hyvin koska nämä yritykset ovat usein paljon edellä lainsäädäntöä. Suomessa olisi paljon loistavia jo toimivia ratkaisuja viedä maailmalle, pelkkä pullojen kierrätys systeemi toisi paljon hyötyä esim Kiinaan ja Jenkkilään.
Että jos kaikki ne jotka mielellään muita syyllistää käyttäisivät aikaa siihen että pohdittaisiin miten voidaan vaikuttaa suurempaan kuvaan, millaisia yrityksiä voisi tukea tai olla niissä töissä, tai edes lukea tietoa ympäristö asioista niin ehkä päästäisiin eteenpäin eikä taaksepäin.
Myös kaikille jota kiinnostaa lukea konkreettisia ratkaisuja ympäristöongelmiin sen kautta että ihmiset myös voi hyvin, niin suosittelen sellaista kirjaa kuin Blue Economy – Gunter Pauli sekä tutustumaan Kiertotalouteen esim The Ellen MacArthur Foundation kautta.
Kiitos ihan älyttömän hyvästä kommentista ja mielenkiintoisista kirjavinkeistä! <3 Mä oon sun kanssa tismalleen samaa mieltä. Ihanaa kun tähän on tullut näin fiksuja ja hyviä kommentteja. Kaikkien pitää yhdessä toimia ja etsiä niitä hyviä ratkaisuja sekä tietoa.
Aamen. Tämä kirjoitus on juuri se, mitä en edes tiennyt tarvitsevani!
Olen jo pitkään lukenut näitä kommentteja sinun blogissa sekä keskustelupalstoilla bloggaajista ylipäänsä, jossa jokaisesta postauksesta saadaan suuri ympäristörikos. Maapallon tila on kaukana ihanteellisesta, mutta herranjestas täytyisi muistaa, että me ollaan silti ihmisiä. Ihmisiä, joiden täytyy elää, liikkua, huolehtia itsestään ja perheestään ihan arkisissakin asioissa, tehdä töitä jne. Koko elämä ei voi pyöriä maapallon suojelun ympärillä ja ei taatusti pyöri niillä kommentoijillakaan. Joskus on tehtävä valintoja myös itsensä ja perheensä parhaaksi sillä hetkellä, vaikkei se olisikaan kaikkein ekologisinta.
Maapallon suojelu on tärkeää ja toivottavasti jokainen tekee elämässään sen eteen sen, mitä kykenee, mutta syyllistäminen siitä, ettei ole ekologinen kaikissa arjen valinnoissaan, ei auta mitään.
Voi kiitos <3 Mahtavaa kuulla, että tämä kolahti. Ja varsinkin mun mielestä on aika turhaa syyllistää niitä jotka edes yrittävät, koska tämä maa on täynnä myös ihmisiä joita nämä asiat eivät kiinnosta alkuunkaan. He ovat niitä, jotka pitäisi saada tavoitettua ja niitä jotka pitäisi saada ymmärtämään, miksi kannattaisi kiinnostua ympäristöasioista ja tehdä fiksumpia valintoja. Ja olen aika varma, että kukaan heistäkään ei syyllistämällä ala ostamaan vähemmän, käyttämään kalliimpaa ympäristöystävällistä energiaa tai osta maan saastuttamatonta autoa.
Aamen!! En keksi muuta sanottavaa, kun että niin hyvin kirjotettu! Sulla on tosi hyviä mielipiteitä ja luen aina mielenkiinnolla tämmöset postaukset 🙂
Voi kiitos, ihanaa kuulla <3
Kemikaalit on myös yksi asia. Olen omien haasteideni kautta herännyt siihen miten paljon ne vaikuttavat sekä ympäristöön että meihin ihmisiin. Niiden käytön reilua vähentämistä on perusteltua miettiä. Suosittelen kotiin maitohappobakteeripohjaisia puhdistusaineita.. Rakentaessa on hyvä suosia mahdollisimman vähän voc -yhdisteitä sisältäviä materiaaleja ja pesuaineissa kannattaa suosia kasvi- tai biopohjaisia tuotteita ja hedelmissä luomua jos mahdollista. Ehkä tämä liittyy terveyteen enemmän mutta toki myös ympäristöön.
Ihan totta, olen samaa mieltä. Mäkin oon vähentänyt tosi paljon kemikaalien käyttöä, ensin hajusteyliherkkyyden vuoksi ja nykyään myös ihan muutenkin. Suosin luonnonkosmetiikkaa ja hajusteetonta kosmetiikkaa, ja siivousaineissa sama homma. Pyykit pesen hajusteettomasti ja ilman huuhteluainetta, hajut poistan etikalla ja tahrat sappisaippualla tai kiehuvalla vedellä. Toimii <3
Kiitos tekstistä, hyvin perusteltu. Mun mielestä tässä asiassa on löydettävä balanssi, ei kitkerää syyllistämistä, mutta ei myöskään silkkaa päänsilittelyä. Kritiikki itsessään ei ole paha, vaan eteenpäin vievä voima: se saa pohtimaan omaa suhtautumista kyseiseen aiheeseen ja ehkä oivaltamaan jotain uutta. Ikävä sävy tulee tietysti kritiikin henkilöitymisestä, mikä herättää vain vastareaktioita ja turhaa mielipiteiden polarisoitumista. Yksittäisten henkilöiden ristiinnaulitseminen ei ole oikein ja toivoisinkin, että keskustelua käytäisiin yhä useammalla alustalla nimenomaan rakentavassa hengessä. Se vaatii paitsi perehtymistä faktoihin, myös kaikilta keskustelijoilta kykyä tarkastella asioita oman egonsa ulkopuolelta ja loukkaantumatta.
Kiitos paljon <3 Olen ehdottomasti samaa mieltä! Pään silittelyä en missään nimessä kaipaa, mutta jotain suhteellisuudentajua myös sen kritiikin kanssa. Syyllistäminen ja rakentava kritiikki/neuvot on täysin eri asia. Monet kriittiset mutta ystävälliset ja kannustavat kommentit ovat sellaisia, joiden avulla olen huomannut uusia asioita ja alkanut tekemään parempia valintoja vuosien saatossa. Syyllistävistä kommenteista sen sijaan tulee vaan kökkö fiilis. Kun mä olen ihan oikeasti vastaanottanut esim. kommentin jossa mua on syyllistetty mun jo olemassaolevista lapsista, niin siitä on kyllä suhteellisuudentaju kaukana. Ja tässä nyt puhun vain blogikommenteista, mutta koskee toki ihan oikeaa elämää ja puhetta myös. Ja juuri noin, että ympäristökritiikin ei tarvitse henkilöityä yksittäisiin ihmisiin, vaan sen pitäisi olla rakentavaa, ja sellaista joka tavoittaa mahdollisimman monet ihmiset. Fakta on kuitenkin se, että ne ihmiset joita tässä pitäisi herätellä ovat heitä, jotka eivät ole kiinnostuneita lukemaan riviäkään ympäristöasioista, vaihtamaan energiamuotoa kalliimpaan mutta ympäristöystävällisempään, vaihtamaan autoa uudempaan ja vähemmän saastuttavaan tai vaihtamaan lenkkimakkaraa härkikseen. Ja heitä on tässä maassa paljon. Varsinkin siksi tuntuu kohtuuttomalta, että ihmisiä jotka yrittävät JO, ristiinnaulitaan.
Moi! Mä kommentoin sulle aiemmin johonkin kasvisruokapostaukseen ja ihmettelin vähän sun ikävältä tuntuvaa vastausta. Tai vastauksesi ei ollut varsinaisesti ikävä, mutta tuli semmoinen olo että mä ilmeisesti tarkoituksettomasti loukkasin, ja nyt jälkikäteen ajateltuna taisin just olla se tässä postauksessa puhumasi ”syyllistäjä” 😀 Mun ei ollut tarkoitus olla sellainen ja en silloin oikeen sun vastauksen ehkä hieman tiukahkoa sävyä ymmärtänyt.
Nyt kun luin tän postauksen niin mun silmät aukesi taas vähän lisää ja ymmärrän nyt miksi ehkä sain vähän tiukan vastauksen, koska mun kommentti aiemmin oli tän perusteella oikeesti aika turha… Aika hienoa kyllä miten jonkun itselle tuntemattoman ja hyvällä tavalla sellaisen tavallisen tallaajan kirjoittaman blogin kautta saa avarrettua omaa ajattelua ihan älyttömästi. Tavallisella tallaajalla tarkoitan siis että et ole esimerkiksi poliitikko tmv. joiden tehtäväkin on vaikuttaa kansaan omilla kirjoituksillaan ja lausunnoillaan. Tavallinen meistä ei varmasti kukaan ole ja säkin ihan ainutlaatuinen kyllä ihmisenä! En nyt keksinyt vaan parempaa sanaa kuvata mitä tarkoitan 😀 Ihan super hienoa! Eikä ole aina kerta eika ainoa aihe minkä kanssa näin on sun blogikirjoitusten myötä käynyt. Oot äärettömän viisas ja kaunis ihminen Iina! En tiedä itsekään miksi kommentoin sulle aiemmin siten miten kommentoin. Ilkeä mun ei ollut tarkoitus olla silloinkaan, mutta kuten jo mainitsinkin, turhaa pointtia yritin kai hakea ymmärtämättä sitä siinä hetkessä.
Tää oli nyt vähän sekava kommentti mut jostain syystä halusin tän sanoa. Jatka samaan malliin, vaikutat varmasti moniin ihmisiin uskomattoman hienolla tavalla!
Hei mahtavaa, kiitos ihan superisti tästä kommentista! <3 Tuli niin hyvä mieli sun sanoista, kiitos oikeesti. Anteeksi jos mun vastaus on tuntunut ikävältä, en tarkoita vastauksiani ikävän sävyiseksi vaan neutraaleiksi, mutta joskus jos tunteet ovat vastatessa mukana (tahtomattani), se voi välittyä.
Mun mielestä osoittaa aivan ääretöntä kypsyyttä tulla tällä tavalla jälkeenpäin analysoimaan omaa toimintaa kriittisesti, ihan huippua. Vaikutat mahtavalta tyypiltä <3 Ja musta on hyväkin että herätellään ja kommentoidaan, eikä kaikesta tarvitse olla samaa mieltä todellakaan. Mutta se, että muistaa aina miettiä sitä toisenkin näkökulmaa eikä ainoastaan omaansa vie jo tosi pitkälle.
Ihanaa syksyä sinne ja iso kiitos vielä <3
Todella hyvä teksti! Puhut ihan täyttä asiaa. Omilla arjen valinnoilla on väliä, mutta tärkeintä olisi saada nuoremmat ikäluokat heräämään ja äänestämään kestävän ilmastopilitiikan puolesta.
Sitten vähän ohi aiheen, oon seurannut sun blogia lähes alusta saakka mutta en ole jostain syystä tainnut ikinä jättää kommenttia. Vaikutat fiksulta ja mahtavalta ihmiseltä, blogisi on kehittynyt upeasti vuosien varrella! 🙂
Kiitos, juuri näin mäkin ajattelen! <3 Ja voi vitsi, kiitos että kommentoit nyt. Ihan mieletöntä kuulla, että olet ollut mukana noin pitkään. Mulle merkitsee ihan älyttömän paljon, että tulit kertomaan tästä, koska on oikeesti tosi hienoa, että mun jutut on kiinnostaneet vuodesta toiseen. Toivottavasti jatkossakin! Ihanaa joulun odotusta sinne <3
Olen hieman eri mieltä kirjoituksestasi. Toki politiikassa ja hallinnossa päätetään suurista strategisista linjauksista ja määräyksistä, lainsäädännöstä jne. Kuitenkin monissa mm. ympäristöministeriön ja valtioneuvoston kanslian julkaisuissa todetaan aina, että lopulta kestävän kehityksen toteutuminen edellyttää kansalaisilta ja yrityksiltä sitä tukevia valintoja. Kieltojen, rajoitusten ja suositusten avulla ihmisten toimintaa toki voidaan ylhäältä ohjata, mutta vastuu kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta on kuitenkin yksilöillä, yhteisöillä ja yrityksillä. On myös hyvä erottaa, että kestävä kehitys ei ole pelkkää päästöjen vähentämistä, vaan myös ekologisesta näkökulmasta luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä, taloudellista kestävyyttä sekä sosiaalista kestävyyttä. Aikaisempaan kommenttiin muovi- vs. posliinilautasista voisin siis todeta, että kertakäyttöastiat kuluttavat liikaa luonnonvaroja, kun pysyviä vaihtoehtojakin on olemassa.
Lisäksi eduskunnan ja hallituksien päätöksien sopeuttaminen on pitkälti kaupunkien ja kuntapäättäjien hartioilla. Ei siis auta, että hallituksessa tai eduskunnassa istuu asiaa ajavia poliitikkoja tai virkamiehiä, jos kaupungin päättäjät eivät ole ko. asioista kiinnostuneita ja toteuta kaupungin strategiassa kestävyyttä tukevia toimenpiteitä.
Toisin sanoen lainsäädännöllisten ohjauskeinojen lisäksi vähintään yhtä tärkeitä tekijöitä ovat tietoisuuden lisääminen, kannustaminen innovaatiotoimintaan kunnissa sekä omaehtoinen yhteisötoiminta. Kestävyyttä ei kukaan tee yksin, vaan se on yhteinen projekti.
Mä ymmärrän kyllä, että päätöksiä tehdään ratkaisevasti myös kunnissa. Mutta kun nämä eduskuntavaalit tässä ensi keväänä ovat ne seuraavat vaalit – ensimmäinen suuri mahdollisuus vaikuttaa, siksi puhuin juuri niistä. Kuntavaalit olivat juuri viime keväänä, niiden kanssa saa odotella muutaman vuoden ennen kuin pääsee vaikuttamaan siltä osin, ellei satu itse istumaan kunnanvaltuustossa tai ole muuten päättävässä asemassa.
Tässä pari lainausta mun tekstistä:
”Kannustetaan keksimään uusia ilmaston kannalta kestävämpiä ratkaisuja ja kannustetaan ottamaan uusia näkökulmia esiin. Nostetaan esiin ja tuetaan ilmastoystävällisiä innovaatioita. Kiitetään hyvistä päätöksistä ja näytetään mihin meistä on.”
”Tässä on kyse siitä, millaista maatalous- ja metsäpolitiikkaa täällä tehdään, kuinka paljon Suomi investoi ilmastoystävällisen teknologian kehitykseen, millaisia päätöksiä tehdään fossiilisten polttoaineiden ja niiden verotuksen suhteen, ja kuinka nopeasti ollaan valmiita tekemään radikaaleja muutoksia. ”
Kirjoitin mielestäni siis juuri samoista asioista tuossa tekstissäni, kuin joita sinäkin mainitsit tässä kommentissa. Mulla on siis fiilis, että ollaan niistä ihan samoilla linjoilla?
Ja laitan tähän vielä saman pätkän, jonka kirjoitin tuonne ylemmäs myös:
Ne ihmiset joita tässä pitäisi herätellä ovat heitä, jotka eivät ole kiinnostuneita lukemaan riviäkään ympäristöasioista, vaihtamaan energiamuotoa kalliimpaan mutta ympäristöystävällisempään, vaihtamaan autoa uudempaan ja vähemmän saastuttavaan tai vaihtamaan lenkkimakkaraa härkikseen. Ja heitä on tässä maassa paljon.
Tuntuu kohtuuttomalta tulla syyllistetyksi satunnaisista kertakäyttölautasista samaan aikaan kun kuitenkin tekee ihan todella monessa asiassa mahdollisimman ympäristöystävällisiä valintoja JA puhuu ympäristöystävällisyyden puolesta vapaaehtoisesti kymmenille tuhansille ihmisille säännöllisesti (ja aina kun se on relevanttia) omissa kanavissa, kun samaan aikaan tässä maassa elää satoja tuhansia ihmisiä, jotka tietävät kyllä mitä omilla valinnoillaan aiheuttavat, mutta eivät ole kiinnostuneita muuttamaan valintoja ollenkaan, ennen kuin heidät joku siihen pakottaa. Siksi tarvitaan pakkokeinoja, lakeja ja päättäjien asettamia rajoja.
Yhdessä tekemisen puolesta puhuin minäkin tekstissäni, ja olen täysi samaa mieltä sun kanssa siitä, että kestävyyttä ei kukaan tee yksin, vaan se on yhteinen projekti.
Mä en itse koe syyllistäväni ketään, enkä ole itseasiassa ketään IKINÄ syyllistänytkään, vaikka ehkä mä oisin voinu jo monet kerrat 😀 Mua ei itsenäi jaksa kiinnostaa muiden elämäntavat – vain omani. Lopetin punaisen lihan syömisen 5vuotta sitten, heti kotikodista pois muutettuani ja sitten vähensin muitakin lihoja (Riistaa en ole ikinä syönyt, lähinnä vain kanaa). En omista autoa ja kuljen lähes kaikkialle pyörällä tai jalkasin.
En ymmärrä miksi ihmiset vaahtoaa tästä, ollaan muutenki jo tosi myöhässä, koska tää koko hössötys ois pitäny alottaa 10vuotta sitten, nyt alkaa jo olla liian myöhästä.
Tämä on myös yks syy siihen miksen lapsia pysty hankkimaan, koska en voi tietää millanen maapallo on 40 vuoden päästä ja haluaisin heille parhaan mahdollisen elämän – mutta koska sitä en voi taata, pitäydyn mielummin lemmikeissä.
Omilla valinnoilla ei voi toisia syyllistää, mä en ainakaan syyllisty siitä että joku on vegaani tai pesee pyykit pesupähkinöillä. 😀 Hienoa että et myöskään aktiivisesti syyllistä ketään.
IPCC:n ilmastoraportin mukaan nyt ei ole liian myöhäistä vielä, ja siksi varmaan ihmiset tästä vaahtoaa, koska seuraavat 10 vuotta ovat ratkaisevia tulevaisuuden kannalta. Toivottavasti kaikki heräisivät toimimaan nyt, eivätkä vasta sitten, kun oikeasti on täysin liian myöhäistä.
Ymmärrän hyvin päätöksen olla ”hankkimatta” lapsia ympäristösyistä, se on enemmän kuin ok. Mun mielestä päätös lasten hankkimisesta tai lapsettomuudesta on sen verran henkilökohtainen juttu, että siihen ei kenenkään ulkopuolisen tarvitse sanoa juuta eikä jaata.
Kiitos kun kommentoit, sulla oli hyviä pointteja!
Eikös riista olisi juuri ympäristöystävällinen valinta, jos lihaa kuitenkin syö ja riistalihaa on saatavilla? Sehän on yksi harvoista tavoista välttää lihan tehotuotantoa ja itse asiassa kaikkea teollista käsittelyä, jos lihan saa suoraan metsästäjältä. Metsästyksellä ei kuitenkaan saada eläinkantoja häviämään, koska kaatojen määrää valvotaan tarkasti, jolloin kannat pysyvät elinvoimaisina.
Eikös riistan käyttäminen olisi juuri ympäristöystävällinen valinta, jos lihaa kuitenkin syö ja riistaa on saatavilla? Sehän on yksi harvoista tavoista välttää lihan tehotuotantoa ja oikeastaan kaikkea muutakin teollista käsittelyä, jos lihan saa suoraan metsästäjältä. Eläinkantoja ei kuitenkaan metsästämällä saada katoamaan, koska kaatojen määrää valvotaan tarkasti, jolloin kannat pysyvät elinvoimaisina
Kiitos Iina. Tämä oli ihan superhyvä postaus, joka kaikkien pitäisi lukea. Ei lisättävää.
Voi kiitos, hienoa kuulla <3 Tuli hyvä mieli!
https://www.lily.fi/blogit/tyhja-ajatus/syyllistaminen-ei-toimi-mutta-lempeatkin-keinot-loppuvat-kesken
Suosittelisin lukemaan tuon postauksen, tuo vähän eri näkökulman tähän ja minusta siitä löytyy hyviä pointteja. Päähän silittely ei valitettavasti riitä enää tässä vaiheessa ja muutoksia ei tapahdu ellei ihmiset ala oikeasti pitämään valintojaan merkittävinä ja ympäristölle vahingollisina.
Missä kohtaa pyydetään päähän silittelyä? Jos pointti syyllistämisen suhteen oli se, että mitä auttaa esimerkiksi jo olemassaolevista lapsista tai lemmikeistä syyllistäminen? Mä luin kyseisen postauksen, mutta en silti ymmärtänyt, että mitä se syyllistäminen auttaisi, mitä se ratkaisisi? Rakentava kritiikki on aivan ok, neuvot ja vinkit, valintojen kyseenalaistaminen, kaikki se mistä omassa tekstissäni kirjoitinkin. Mutta mitä hyötyä on siitä, että joku tulee syyllistämään siitä montako lasta on? Mitä auttaa, jos joku syyttää siitä, että joku on ottanut itselleen koiran tai kissan? Silloinhan se on jo tapahtunut. Sitä mä en tässä ymmärrä.
Ymmärrän pointtisi, enkä tässä viitannutkaan lapsien tai lemmikkien hankkimiseen (tai siihen, että niitä jo on). Olet todellakin oikeassa siinä, että jälkikäteen voivottelu on täysin turhaa. Viittasin enemmänkin elämäntapoihin, kuten juuri syömiseen tai matkustamiseen. Niiden kohdalla mielestäni on tärkeitä yksilön omat valinnat vaikka toki politiikalla voidaan viedä kehitystä paljonkin oikeaan suuntaan. Itse en ole edes törmännyt ilmiöön, että jo olemassa olevista lapsista kukaan toista syyllistäisi. Voi siis olla, että olemme asiasta täysin samaa mieltä, mutta postauksesta jäi minulle vain sellainen olo, että jätetään kaikki vastuu muille tahoille, jotta itse ei tarvitsisi tehä kipeitä ratkaisuja ja muuttaa omia elämäntapojaan.
Musta on tosi hurjaa, että sulle jäi sellainen kuva tuosta tekstissä, sillä mun silmin luettuna siellä on kyllä moneen kertaan mainittu myös se arjen hyvien valintojen tärkeys. Esim. allaolevissa lainauksissa:
”Mä koen vaikuttajana todella suurta vastuuta fiksujen valintojen puolesta puhumisesta, ja viimeisten muutaman vuoden aikana olen pyrkinyt ottamaan ekologisuusnäkökulmaa täällä yhä enemmän ja enemmän mukaan kaikkeen, missä se on tärkeää huomioida. Vaateostoksiin, vaatteiden huoltamiseen, autoiluun, ruuanlaittoon, ostopäätöksiin, kasvatukseen, sähkön säästämiseen, hyväntekeväisyyteen, luonnonsuojeluun vain muutamia mainitakseni. Käytännössä kaikkia suuria valintoja olen pohtinut myös ilmaston kannalta, ja yrittänyt parantaa niissä asioissa missä olen voinut. ”
”Omien hyvin arkivalintojen lisäksi olisi siis syytä tehdä hyviä poliittisiakin valintoja, ja tiedostaa se oman äänen merkitys. ”
”Ainakin täällä Helsingin seudulla aihe on ollut esillä koulun lisäksi jopa varhaiskasvatuksessa, ja minun viisivuotiaanikin osaa luetella hyviä valintoja ja tietää mikä on hiilijalanjälki.”
”En myöskään koe tarpeelliseksi listata tekemiäni hyviä valintoja. Jos se ei vielä ole täältä käynyt selväksi, että yritän tehdä parhaani, niin tuskin se käy jatkossakaan. Hyviä vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseen löytää vaikka TÄÄLTÄ.”
Miten esim. näistä voi jäädä sellainen kuva, että en olisi muuttanut mitään omia elämäntapojani/en olisi valmis tekemään uhrauksia omassa arjessani ilmaston puolesta? Tämä aihe on _todella_ usein täällä blogissa esillä myös tämän postauksen lisäksi. Se, että halusin kiinnittää huomiota suureen mittakaavaan ei tarkoita sitä, että tahtoisin sysätä vastuun ainoastaan muille tahoille. Halusin vain korostaa vaikuttamisen tärkeyttä myös politiikan saralla.
Uskon, että tässä sinun vaikutelmassasi on kyse siitä, millaisten lasien läpi, millaisilla ennakko-oletuksilla tekstiä lukee. Ehkä sinulle tuli jo otsikosta sellainen olo, että tekstillä haluan pakoilla yksilön vastuuta, ja sitten luit sen sellaisten lasien läpi, vaikka todellisuus olikin ihan erilainen.
Kiitos kun tulit kommentoimaan, on tosi tärkeää puhua näistä asioista, ja pohtia myös sitä omaa näkökulmaa. Kaikkihan me eletään siellä meidän omissa kuplissa, ja katsotaan asioita meidän omasta näkövinkkelistä. Välillä on hyvä pysähtyä tarkastelemaan, että ajatteleeko objektiivisesti vai ennakko-oletusten kautta. Itsekin huomaa helposti suhtautuvansa jo valmiiksi joskus tietyllä tavalla joihinkin asioihin, vaikka haluaisi aina katsoa asioita puhtaalta pöydältä. 🙂
Mukavaa syksyä sinne!
Kiitos vastauksesta ja tässä on tainnut käydä juuri niin kuin epäilit: tekstiä luki liikaa omien ennakko-oletusten perusteella. Pahoittelut tästä ja hieno juttu, että jaksoit vielä vastata asiallisesti takaisin! Nämä asiat herättävät paljon erilaisia tunteita ja siksi varmasti oma tulkinta menikin noin mönkään. Hienoa, että kirjoitat tänne tärkeistä aiheista. Hyvää syksyä sinnekin! 🙂
Hei kiitos ihan älyttömän paljon että palasit kommentoimaan vielä tämän <3 Mulle on ainakin välillä vaikeaa myöntää erehtyneeni, ja se onkin tosi ihailtava taito ihmisessä, että sen voi tulla sanomaan. Suuri kiitos siitä! Musta on tosi hyvä, että tämä aihe herättää keskustelua, mitä enemmän näistä asioista puhutaan, sitä laajemmalle tieto toivottavasti leviää.
Muuhun ottamatta nyt kantaa, haluaisin tietää mitä mieltä sinä Iina olet lasten hankkimisesta tästä eteenpäin; jos te olisitte haaveilleet neljännestä niin unohtaisitteko haaveet koska maapallon tulevaisuus huolestuttaa vai hankkisitteko lapsen (joo ei niitä noin vaan hankita mut you know) tästä kaikesta huolimatta? Ja tässä ei ole mitään syyllistävää vaan olen ihan aidosti kiinnostunut että mitä ajattelet tästä <3
Hyvä kysymys, mutta en osaa vastata tähän. Se on niin monesta asiasta kiinni. Mutta tässä Väestöliiton Anna Rotkirchin postauksessa on hyvin samankaltaisia ajatuksia, joita itselläni on: https://vaestoliitonblogi.com/2018/07/11/onko-lapsen-saaminen-epaekologinen-teko/ 🙂
Kiitos jälleen selvästi ajan ja ajatuksen kanssa koostetusta tekstistä! Näkyy, että on ammattilainen siellä näppäimistön jatkeena 🙂
Itse olen pohtinut sitä, kuinka lihansyönnin vaihtoehdoksi tarjotaan kasvisruokapäiviä ja huönteisruokaa, mutta juuri koskaan ei puhuta siitä, kuinka voisimme käyttää lihaa monipuolisemmin ja fiksummin. Siitä, että liha (teuraseläin) on muutakin kuin grilliin laitettava kasleri tai pilvilaitasella koreileva file. Se on muutakin kuin 400 grammaa jauhelihaa ja joulukinkku kerran vuodessa.
Siksi ”ötökänsyönnille” voitaisiin vaihtoehdoksi tarjota keskusteluun myös isoäitiemme nuuka lihankäyttö, jossa lihaa käytettiin vähemmän (koska se oli kallista) ja monipuolisemmin. Lihapullataikinaan ei sattumalta laitettu korppujauhoja, vaan niillä ”jatkettiin” taikinaa, kun liha oli itsessään niin kallista.
Sisäelimet, kielet ja keittolihat. Läskisoosi ja possun poski. Ennen vanhaan osattiin hyödyntää koko ruho paremmin kuin mihin nykykeittiössä olemme tottuneet. Olisiko siis seuraava ekobuumi pieni matka lähihistoriaan?
Miten muuten teidän isommat tytöt, onko ilmastoahdistus tarttunut yhtään heihin (kun asiasta ilmeisesti jonkin verran tietävät) vai ymmärtävätkö vielä aiheesta niin paljoa?
Hyvä postaus kyllä, mielestäni se syyllistävä kommentti minkä sait teidän lapsiluvusta oli täysin asiaton, ei kai kukaan jälkeenpäin kadu omaa lastaan tämän takia ja mieti että ”olisiko kaksi kuitenkin riittänyt”, huoh!
Hyvää tekstiä!
Yhden asian haluaisin kuitenkin kaikkien suomalaisten puheesta korjata, ja se on tämä: ”Minä aion kiinnittää erittäin tarkasti huomiota siihen, että ihminen ketä valitsen äänestää lupaa tehdä ilmaston kannalta kestäviä ratkaisuja”
Suomen vaalijärjestelmässä äänestetään aina todellisuudessa puoluetta. Jokainen ääni menee puolueen pottiin, josta muodostetuilla vertausluvuilla henkilö menee läpi. Totuus on myös se, että puoluekurin hengessä moni voi joutua äänestämään puolueen linjan mukaan omaa näkemystään vastaan (tai vaihtoehtoisesti jättää äänestämättä – josta siitäkin voi tulla seurauksia).
Niinpä politiikassa mukana olevana toivoisin, että tämä illuusio ”hyvän tyypin äänestämisestä” jäisi puheissa pois. Puolueen arvot pitää ensin sopia omiin, sitten löytää sopiva äänestettävä henkilö ja edelleen muistaa, että puolueen linjaukset tekee melko pieni piiri. Jos äänestää vain tyyppiä, jonka puheet sopivat omaan arvomaailmaan, käy helposti ikävästi, kun puolue-/ryhmäkuri ottaa vallan.
Tämä siis puheissa kohta, jonka toivoisin muuttuvan, koska varsinkin nuoret omaksuvat helposti, että niin, piti äänestää sitä ”hyvää tyyppiä”
Kiitos <3 Tämä on kyllä erittäin hyvä pointti! Mä olen kyllä perehtynyt siihen, miten äänet lasketaan ja tiedän, että ääni menee ensin puolueelle ja vasta sitten suhdeluvuilla henkilöille. Itse olen siis hyvinkin tarkka siitä, mitä puoluetta äänestän. Mutta olet aivan oikeassa, että se pitäisi myös tuoda puheessa paremmin esiin, ja aion ehdottomasti jatkossa kiinnittää huomiota tarkemmin siihen, miten ilmaisen tätä. Kiitos tästä muistutuksesta!
Pelastit päiväni. Syyllistäminen ei tehoa yhtään, se aiheuttaa vain lamaannusta ja vastareaktioita.
Mä olen huomannut, että joissakin nuorisojärjestöissä kasvetaan syyllistämään muita ja on suorastaan suotavaa keljuilla yksittäisille Virtasen Mateille heidän valinnoistaan. Se on ihan karmeaa, koska kukaan keljuilijoistakaan ei ole täysin ekologinen. Musta on tosi tyhmää, kuinka jotkut hyökkää suoraan tavan tallaajien valintoja päin. Esim. suomenkieltä opiskellut ystäväni oli saanut Helsingin yliopistolla kurssikavereiltaan moitteita uuden Lacosten t-paidan ostamisesta, koska sillä laitoksella suosittiin kirppariostoksia. Se on minusta väärin, varsinkin kun samat ihmiset kuitenkin itsekin tuottavat päästöjä.
Tälöä keljuilulogiikalla kenelläkään Vihreiden tai Vasemmiston kansanedustajalla ei pitäisi olla lapsia, etelänmatkoja, tai vaikka golfharrastusta.
Yllä toinen kirjoittaja pahoittelikin aiempaa kasvisruokapostauskommenttiaan. Voi miten toiveikas dialogin synnyn olo siitä tuli mullekin. Hyvällä on paljon suurempi voima kuin pahalla.
Kiitos paljon tästä tekstistä! Oon seurannut blogiasi pitkään, mutta nyt ekan kerran kommentoin. Kiitos siis myös muusta laadukkaasta, monipuolisesta ja keskustelua herättävästä sisällöstä! Mieskin seuraa nykyään välillä – esikoisen syntymällä lienee ollut siihen vaikutusta. 🙂 Tämä on meille Blogi. Tämä teksti oli tärkeä kannanotto (toki jatkumona muille aiemmillesi), ja arvostan kovasti, että teet perusteellista taustatyötä. Oon aika samoilla linjoilla syyllistämisen suhteen. Muhun ehkä eniten purrut kannanotto on tämä Riku Rantalan kirjoitus (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/12/riku-rantala-miljoonan-lentokilometrin-jalkeen-syyllistaminen-ei-enaa-pure), jonka halusin vinkata siltä varalta, ettet ole siihen törmännyt. En haluaisi vältellä omaa vastuutani, mutta eniten haluaisin, että mun (ja muiden) olisi pakko toimia kestävästi, koska niin on säädetty.
Kiitos vielä ja ihanaa alkutalvea!