Luukku 5: Meidän joulukuusi 2018

05.12.2018

Jo alusta asti joulukalenterissa on ilmestynyt luukku nimeltä meidän joulukuusi. Joka vuosi mä esittelen meidän kuusen. Joulukuusen koristelu on mulle tärkeä ja rakas perinne. Kuten pidempiaikaiset seuraajat tietävätkin, mun lapsuudessa koristeltiin joulukuusi aina itsenäisyyspäivänä. Silloin kultaisella 90-luvulla me oltiin ne ”kummajaiset” jotka koristelivat kuusen ihan liian aikaisin! Kaikki muut koristelivat kuusen aina vasta juuri ennen aattoa tai jopa vasta aattona. Me koristeltiin kuusi aina aikaisin, jotta ehdittiin nauttia siitä, koska ei koskaan vietetty joulua kotona.

Viimeisen 10 vuoden aikana tilanne on kuitenkin hiljalleen muuttunut, ja nykyään tuntuu olevan yhtä yleistä koristella kuusi jo marraskuun puolella, tai viimeistään joulukuun ensimmäisenä päivänä, kuin vasta aaton alla. Nykyisin me ollaan melkein mattimyöhäisiä tämän itsenäisyyspäiväperinteen kanssa, ja tällaisena jouluintoilijana kieltämättä mustakin tuntuu ihanalta ajatus siitä, että kuusta saa katsella vielä vähän pidempään koristamassa olohuonetta. Tänä vuonna me yllätettiin siis lapset, ja jo perhejoulukalenterin tokasta luukusta löytyi riemunkiljahduksia aiheuttanut lappu ”KORISTELKAA JOULUKUUSI”.

Viime sunnuntaina siis koristelimme jo muutaman vuoden vanhan valkoisen kestokuusemme yhdessä lasten kanssa. Myös taapero sai osallistua koristelutuokioon, ja hän aivan yllätti mut hellävaraisuudellaan. Yksikään koriste ei rikkoutunut koristelun tuoksinassa. Tietenkin yritin vältellä antamasta hänelle lasipalloja, mutta hän näppäränä tyyppinä löysi kyllä niitä ihan itsekin. Onneksi hän osasi ripustaa ne yllättävän taitavasti, ja oli ihanaa katsella hänen intoaan.

Tänä vuonna meidän kuusen teema noudatteli aika tarkasti meidän olohuoneen värejä: kultaista, valkoista, viiniinpunaista ja vaaleanpunaista. Joka vuosi lapset saavat valita yhdet uudet koristeet, ja tänäkin vuonna heidän valintansa olivat aivan hellyyttäviä. Esikoinen valitsi lasipallon punaisella tekstillä ja paljeteilla, keskimmäinen valitsi suloisen pehmeän pingviinin ja taaperon valinta oli hurmaavan värikäs lentokone. Ensiksi hän meinasi valita astronautin, mutta vielä kassalla hän ilmoitti, että ”ehkä sittenkin minä haluan sen”. Kysyin että minkä sen, ja hän vastasi ”no sen lentokoneen minä haluan!”. Ja niin sitten kipitin vielä vaihtamaan astronautin lentokoneeseen. Nämä joka vuosi valitut koristeet, joita esikoisella on 7, keskimmäisellä 5 ja kuopuksella 2, ovat niitä, jotka lapset saavat sitten mukaan, kun muuttavat joskus omiin koteihin aikuisena. Mun mielestä tämä on ihana perinne!

Mäkin sain paljon koristeita mukaan äidiltä, kun muutin yksin asumaan v. 2009 joulukuussa. Monet niistä on tänäkin vuonna ripustettuna mun kuuseen. Mä rakastan sitä, että koristeita on kertynyt isompi kokoelma, ja pystyn tekemään kuusesta aina vähän erilaisen joka vuosi. Äidiltä mukaan saadut joulukoristeet ovat mulle rakkaita ja ihania muistoja, jotka mielelläni ripustan joka vuosi. Ne tuovat palan mun lapsuuden jouluista meidän omaan olohuoneeseen. Toivottavasti meidän lapsilla on sama fiilis sitten joskus hamassa tulevaisuudessa.

Tänä vuonna en juurikaan ostanut joulukoristeita uutena, ainoastaan kaksi pakettia viininpunaisia paperisia ruusuja Ikeasta. Ne olivat vaan kertakaikkisen kauniita ja upeita, ja toivat jotain uutta ja ihanaa joulukuuseen.

Joulukuusi tuo ihanaa valoa, kimallusta ja kauneutta kotiin tämän pimeimmän vuodenajan keskellä. Sateinen sää ulkona tuntuu paljon siedettävämmältä, kun olohuoneessa on ihana kuusi täynnä valoa ja kimallusta.

Millaisia väriteemoja teillä on joulukuusessa tänä jouluna? Milloin teillä koristellaan joulukuusi?


9 Responses to “Luukku 5: Meidän joulukuusi 2018”

 1. Essi sanoo:

  Me koristellaan kuusi viikkoa ennen joulua. Tänä vuonna värit ovat kulta ja hopea 🙂 Nyt päästään muuttamaan kauan haaveiltuun uuteen kotiin ennen joulua, joten tuleekin vähän kiire 😀

 2. Linda sanoo:

  Kaunis kuusi! Kuinka paljon helminauhaa teillä meni tavallisen kokoisen kuusen ympärille? Paketissa on 5m tms? Ajattelin ostaa vastaavaa mutta kauhistus jos ostan liian vähän ja sitten ne ehtivätkin kaupasta loppua..:’D

 3. Reetta sanoo:

  Oi, miten kaunis kuusi! Me ajateltiin myös tänä vuonna aloittaa tuo perinne, että lapset saavat valita joka joulu yhden koristeen. 😊

  – Reetta, http://starbox.fi/tusinakoti

 4. Pihvi sanoo:

  Suurin osa meistä oikean kuusen ostajista taitaa kyllä edelleen koristella kuusen vasta ihan joulun alla 🙂 mutta ihana kuusi teillä!

 5. Suvi sanoo:

  Omaan kotiin laitan tekokuusen yleensä pari viikkoa ennen joulua, koska sen kasaamisessa ym. on kuitenki sen verran hommaa että ehtii sitten ainaki kunnolla ihailla sitä 😀 nyt kyllä harkitsin että jättäiskö tänä vuonna laittamatta… Vanhempien luokse tulee oikea kuusi joka koristellaan yleensä aatonaattona tai aattona (niinkuin jo omassa lapsuudessa) 🙂

 6. Saara sanoo:

  Aivan ihana kuusi! Niin kaunis ajatus että lapset saavat nuo valitsemansa koristeet sitten mukaansa. Jos ikinä saan lapsia, otan varmasti samankaltaisen perinteen käyttöön!
  Meillä on aina koristeltu kuusi jouluaattoaamuna. Ja harvemmin miten teemaa on ollut vaikka nämä aina kauniita ovatkin. Toki olemassaolevia koristeita aina yrittää laittaa hienosti ja sointuvasti.

 7. Inkeri sanoo:

  Meillä on toi sama tapa, joka vuosi käydään lasten kanssa yhdessä Stockalla ja he saavat valita yhden uuden koristeen. Esikoisella niitä olisi kertynyt jo 11, mutta valitettavasti osa on mennyt rikki, samoin kun kuopukseltakin 😕 Meillä ei ole mitään väriteemaa, jätän koristelaatikot lapsille ja he valitsevat kuuseen ne koristeet, jotka haluavat. Yleensä laatikot ovat tyhjinä ja meillä runsaskoristeinen kuusi 🙂

 8. Juulia sanoo:

  Kerkesin jo ihmetellä, että miten olettekin koristelleet kuusen jo ennen itsenäisyyspäivää 😀
  Ihana kyllä kun kuusesta kerkeää nauttia kauemmin. Ne on niin kauniita ja kuitenkin vain kerran vuodessa esillä. 🙂
  Meillä kuusi koristellaan aina kolmantena adventtina. Kahdella ensimmäisellä kerralla äitini ihmetteli miksi ollaan laitettu jo kuusi kun se kuuluu koristella aatonaattona. Onneksi saan tehdä omassa kodissa miten haluan ja nautin kuusesta kauemmin. Neulasetkin pysyy hyvin loppiaiseen.
  Nuo teidän valot on aivan ihanat! Ja teidän vaaleanpunaisten koristeiden innoittamana kysyin mieheltä, että saanko ostaa tänä vuonna vaaleanpunaisia koristeita kuuseen. Hän ihmetteli, että miksen saisi. Ajattelin, että jos toinen ei tykkääkään siitä väristä… 🙂 Aiemmin ollut hopeaa, sinistä, valkoista ja puuta. Ne tulee kyllä nytkin, koska meillä on aika vähän koristeita. Pikkuhiljaa lisääntyy kun mekin ostellaan joka vuosi lapsille yhdet koristeet.
  Niin suloiset pikkutontut teillä <3 Malttamattomana omaa kuusta odotellen...

 9. Marenki sanoo:

  Mistä kaupasta ostat lasten kanssa koristeita? Olisi kiva käydä meidän poikien kanssa ostamassa mutta lasisia en uskalla ostaa kyllä yhtään. Tai viedä kauppaan joka on täynnä lasikoristeita. 🙈

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.