Luukku 18: Parhaat lautapelit koko perheen joululomalle

18.12.2018

*Postauksen kuvissa näkyvissä Lifesta kaupallisessa yhteistyössä saadut aamutohvelit. 

Me rakastetaan pelata pelejä yhdessä, ja pelaillaankin ainakin joka viikko jotain lautapelejä. Tykätään myös paljon pelata porukalla aina kun meillä on vieraita, tai kun ollaan esim. sukulaisten luona. Silloin kun alettiin pelaamaan perhepelejä ekoja kertoja lasten ollessa n. 2-3 -vuotiaita, oltiin ihan pihalla, että mitä pelejä edes kannattaa ostaa. Erilaisia lautapelejähän tulee aivan järjetön määrä joka vuosi, ja niitä on oikeasti niin paljon, että ellei osta pelkkiä klassikoita, on niitä oikeasti mahtavia pelejä välillä hankala löytää sieltä kaiken muun seasta.

Me ostetaan joka joulu ainakin yksi uusi lautapeli, koska lapset kasvavat ja pelitaidot kehittyvät koko ajan. Pelikaapissa alkaa olla jo paljon kivoja pelejä, joita voi pelata. Taapero ei vielä ole ihan messissä kaikissa peleissä, mutta 2-3-vuotiaillekin sopivia pelejä on olemassa. Mä halusin listata meidän lempparipelejä, joita meillä on joko kotona, tai joita ollaan pelattu sukulaisten tai ystävien luona ja todettu hyviksi.

Saturetki (TacTic)

4-vuotiaasta ylöspäin sopiva ihana lautapeli, jossa on söpöt eläinhahmot. Pelissä on tarpeeksi vaihtelua, että pienempikään lapsi ei tylsisty, ja se on sopivan helppo, mutta kuitenkin mielenkiintoinen aikuisellekin. Tämä löytyy meiltä kotoa, ja ollaan pelattu siitä asti kun keskimmäinen oli 3v.

Pelin idea lyhyesti: Pelissä kuuluu liikuttaa yhdessä neljä eläinhahmoa pelilaudan halki ja suorittaa hauskoja tehtäviä matkalla.Pelilauta koostuu kolmesta osasta, joista jokaisessa on erilainen tehtävä. Peli tarjoaa lapsille mahdollisuuden opetella yhdessä toimimista ja pelin mukana tulee vielä pieni vihko, jossa on neljä iltasatua. 

Muumipeikon kalaretki (Peliko)

Meidän keskimmäinen sai tämän joululahjaksi 3-vuotiaana, ja tämä oli ihan hänen suosikkinsa pitkään. Nyt meidän taapero taas tykkää tästä tosi paljon. Peli oli Vuoden Lastenpeli 2016, ja ihan ansaitusti. Idea on tosi yksinkertainen mutta hauska, ja tämä sopii hyvin pelattavaksi juuri pienten kanssa. 

Pelin idea lyhyesti: Pelissä lähdetään kalaan Muumipeikon kanssa. Ensin laitetaan kaikki kiekot kuvapuoli alaspäin pöydälle. Kukin pelaaja yrittää vuorollaan saada kuvallisen kiekon kalastettua magneettisella Muumipeikkofiguurilla. Jos kiekko ei tartu Muumipeikkofiguuriin, kiekossa ei ole kalaa ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Haisuli varastaa kaloja, ja tekee pelistä jännittävän pikkutyyppien mielestä. 

Kimble (TacTic)

Ostettiin Kimble toissa vuonna joululahjaksi koko perheelle yhteiseksi, ja se on kyllä varmaan meidän perheen pelatuin peli. Jo pienen lapsen on helppo pelata sitä, ja se on aina niin koukuttava ja hyvä, koska ikinä ei tiedä kuka voittaa, kun kaikki voi kääntyä ihan päälaelleen vielä loppumetreilläkin.

Pelin idea lyhyesti: Pelin tavoitteena on noppaa heittämällä kuljettaa omat pelinappulansa kotipesästä pelilaudan kehää myöten maaliin ennen vastapelaajia. Jos nappula osuu vastapelaajan varaamaan ruutuun, hänen nappulansa palautuu kotipesään.

Oppi & Ilo Hoksaa -perhepeli

Meidän keskimmäinen sai tämän Oppi & Ilon hauskan pelin joskus synttärilahjaksi, ja se on kyllä ollut myös tosi suosittu. Tämä peli sopii hyvin mun mielestä esim. 3-vuotiaasta ylöspäin, ja se on myös aikuisille hauska. Peli on aika lyhytkestoinen (n. 10min), eli siihen ei tarvitse jaksaa keskittyä pitkää aikaa.

Pelin idea lyhyesti: Pelissä etsitään, tutkitaan ja kisataan. Koottavassa pelilaudassa on kaksi puolta, helpompi ja vaikeampi. Pelialauta on täynnä pieniä kuvia ja muotoja ja joka pelikierroksella heitetään yhtä tai kahta noppaa, jotka määrittävät, mitä pelilaudalta etsitään. Jokainen merkitsee löytämänsä asiat hauskoilla tarttuvilla pelimerkeillä. Pienten lasten kanssa peliä voi pelata vain yhdellä nopalla kerrallaan – etsitään esim. jotain pyöreää – ja isommille lapsille voi antaa kaksi noppaa, jolloin etsitään asioita, jotka ovat esim. vihreitä ja neliön muotoisia. 

Arvaa kuka (Hasbro)

Klassikko, joka koukuttaa vieläkin! Tää oli yksi mun lemppareista päiväkodissa ja eskarissa, ja meidän lapset tykkäävät ihan hirveästi pelata tätä edelleen. Arvaa kuka on sopivan helppo myös pienille lapsille, tätä tosin pystyy pelaamaan vain kaksi kerrallaan. Meillä on tästä vain korttipeliversio, joka on saatu joskus jostain hampurilaisravintolasta ”leluna”, mutta lapset pelaavat sitä niin usein, että olen miettinyt pitäisikö ostaa se ihan oikea versio.

Pelin idea lyhyesti: Pelissä vastapelaaja valitsee hahmon ja toinen yrittää arvata kenestä on kyse kyselemällä erilaisia kysymyksiä.

Muuttuva Labyrintti (Junior)

Tämäkin oli mun oma lemppari päiväkodissa ja alakoulussa, ja siksi se varmaan tulikin ostettua myös omille lapsille. Muuttuva labyrintti on sopivan simppeli pienten kanssa, mutta siinä on tarpeeksi jännitystä, että jaksaa itsekin keskittyä. Meillä on tästä Doria etsimässä Junior-versio, joka on lapsista tosi hauska.

Pelin idea lyhyesti: Pelaajat etsivät aarteita labyrintistä, jonka käytävät muuttavat muotoaan joka siirrolla. Nokkelin pelaaja ennakoi muiden siirrot ja käyttää niitä edukseen. 

Junior Alias & Junior Party Alias

PARAS! Varsinkin näin kaksikielisen perheen näkökulmasta ihan loistava, mutta toki muutenkin. Junior Alias on siitä helppo, että selitettävät sanat on korteissa kuvina, jolloin ollaan pystytty jo pienten kanssa harjoittelemaan sitä ”heikompaa” kieltä tällä pelillä. Nykyisin meilläkin on molemmat kielet isoilla tasavahvoja, ellei se aiempi heikompi kieli ruotsi jopa nykyisin vahvempi. Silloin kun näin ei vielä ollut, oli tosi hyvää harjoitusta, kun lapset sai selittää ruotsiksi sanoja meille ja toisilleen. Tämän kanssa tulee hauskoja tilanteita silloin, kun pelikaverina on taapero. Ainakin meillä alkuun 2-3-vuotiaana keskimmäinen aloitti aina oman selitysvuoronsa sanomalla ”Mikä on sellainen *laita tähän kuvassa olevan asian nimi*. Ja sitähän ei tietty saa sanoa. Mutta se oli vaan hauskaa, ja nopeasti hänkin oppi sitten pelaamaan ihan oikein. Meillä on siis ihan suomenkielinen versio tästä pelistä, mutta kun ne sanat on siinä kuvina, niin sitä on helppoa pelata ihan millä kielellä vain, eikä lapsen edes tarvitse osata lukea.

Pelin idea lyhyesti: Junior Alias on sana- ja kuvaselityspeli, jossa pitää arvata, mitä kuvaa pelikumppani yrittää selittää. Pelikumppani antaa kortin kuvaan liittyviä vihjeitä. Jos arvaa sanan oikein, pelikumppani siirtyy seuraavaan sanaan, ja selittäminen jatkuu, kunnes tiimalasin hiekka valuu loppuun. Kun aika loppuu, oikein arvatut sanat lasketaan yhteen ja joukkue pääsee etenemään pelilaudalla oikeiden vastausten lukumäärän verran eteenpäin. 

Monopoly Junior & Monopoly Gamer’s edition

Mun lemppari peli ikinä, siis klassinen Monopoly! Mä voitin tässä lapsena aina, siksi se varmaan olikin mun lemppari, heh. Meillä on tästä tuo Gamer’s edition, joka oli viime vuoden ”koko perheen lahja”. Sen kanssa ollaan vietetty kyllä monta kisailuiltaa, ja se on super hauska. Se ei ole varsinaisesti lapsille tarkoitettu, mutta ainakin meidän isompien lasten kanssa sen pelaaminen onnistuu kyllä, kun vähän auttaa tarvittaessa. Siinä on tuttuja elementtejä konsolipeleistä, mutta pohjimmiltaan se on kuitenkin ihan perus Monopoly.

Pelin idea lyhyesti (Gamer’s edition): Pelissä ansaitaan pisteitä ja voitetaan keräämällä kolikoita, ostamalla kiinteistöjä ja taistelemalla pomoja vastaan. Ensin valitaan hahmo. Jokaisella hahmolla on ainutlaatuisia kykyjä. Pelissä on myös lisävoimia: lisävoimanopalla voi heittää kilpiä, poimia kolikoita ja tehostaa hahmonsa kykyä. Pelissä myös taistellaan legendaarisia pomoja vastaan. Pomotaistelu käynnistetään ohittamalla lähtöruutu. Palkinnon saa voittamalla pomon.

Afrikan Tähti

Klassikkopeli, joka viihdyttää vuodesta toiseen! Meiltä ei tätä löydy, mutta ollaan pelattu tätä  mun tädin luona varmaan tuhat kertaa lasten kanssa, ja he ovat pelanneet tätä myös päiväkodissa ja eskarissa paljon. Afrikan tähti on best, koska siinä pienetkin voi pärjätä isoja vastaan, koska sattumalla on niin iso merkitys.

Pelin idea lyhyesti: Pelaajat etenevät Afrikan kartan pohjalta tehdyllä pelilaudalla noppaa heittämällä ja kääntävät pelikiekkoja aarteiden löytämiseksi. Aarteista saaduilla rahoilla voi nopeuttaa pelilaudalla etenemistä. Pelin voittaa pelaaja, joka löytää Afrikan tähden ja vie sen aloituspisteeseen Tangeriin tai Kairoon. 

Iknow Junior

Tätä mä en ole itse asiassa pelannut, mutta aikuisten versiota kyllä. Lapset sen sijaan ovat pelanneet tätä koulussa ja päiväkodissa, ja tämä on kuulemma niin hyvä peli, että pitäisi saada kotiinkin. Tämä on ainoa peli jonka nostan listalle ilman, että itse olen pelannut, mutta meidän lapset on puhuneet tästä niin monta kertaa, että uskallan mainita tämän. Tämän on pakko olla hyvä!

Pelin idea lyhyesti: Pelissä vastataan kysymyksiin ja tehdään erilaisia tehtäviä, jotka voivat sisältää piirtämistä, lukemista ja paljon muuta. Tässä monipuolisessa lasten tietopelissä pelaajat voivat pyytää vihjeitä tai ratkaista pulmat yhdessä pelitoverin kanssa.

Lautapelit ovat mahtava tapa viettää aikaa yhdessä, ja ne kuuluvat ehdottomasti meidän jouluun! Pelataanko teillä lautapelejä? Löytyikö samoja suosikkeja kuin meiltä? Mikä on teidän kaikkein lempparein peli koko perheelle?


10 Responses to “Luukku 18: Parhaat lautapelit koko perheen joululomalle”

 1. Jenni sanoo:

  Meillä lapset tykkää kans kovasti afrikan tähdestä ja kimblestä, meillä myös joku pikkumyy peli joka samantapanen kun tuö muumi kalaretki, erona että pikku myt kiekkoja käännellään käsin ja niitä on 3eri väriä ja noppa näyttää mikä ri käännetään, tätä meijän 3v ja 4v pelailevat välillä jopa keskenään, myös choco peli hellokitty versioina on sellanen mitä lapset osaavat jopa keskenään, mä tykkään pelata lasten kanssa mutta tykkään myös että on pelejä mitä lapset voivat pelata ilman muo 🙂 meiltä löytyy tosi paljon pelejä ja joitain on myös enemmän kui yksi, kaikkia emme ole edes ehtoneet lasten kanssa koittaa ja ovatkin mun vanhoja mun lapsuudesta, mutta vielä pitäis lisää hommata, haluaisin ainakin tuon muuttuvan labyrintin, uno kortit, hedelmätarha pelin ja jonku pyramidi pelin, muistelisin että itse olen lapsena noista tykännyt aivan älyttömästi, joten ne on pakko hommata 🙂

 2. Annika sanoo:

  Listalta löytyi kyllä monta vanhaa suosikkia 🙂 Oma lempparini lapsena oli Kanin loikka, se oli jostain syystä ihan paras! Nykyään tulee pelattua vähemmän, mutta erilaiset sana- ja strategiapelit koukuttaa parhaiten.

 3. Tanja sanoo:

  Kivoja pelejä teidän listalla! Meillä kimble ollut semmonen ikisuosikki jo pienten kanssa.
  Arvaa kuka taitaa tulla tämän vuoden pakettiin.

  Mikado on kans kiva… se tikkupeli 🙂

  Meidän koko perheen lempipeli on blokus jota alettiin enemmän pelata kun kuopus oli 5v. Hänkin pääsi siinä hyvin juoneen mukaan. Tosin osallistujia pelissä on 4 mutta ollaan kuuden hengen perheellä pelattu usein niin että isi ja äiti on nuorimpien parina ja mietitään strategiaa yhdessä 🙂

  Kun lapset oli pienempiä, pelattiin paljon choco-peliä.

 4. Heidiiiiiii sanoo:

  Meillä pelataan Novan ikäisen kanssa myös tuota muumipeikon kalaretkeä. 5v:n suosikit on Afrikan tähti, kanin loikka, arvaa kuka ja Mucca pazza! Joulukuusen alle olen miettinyt jotain peliä ja ehkä tuo Junior labyrintti voisi olla se, en tiennytkään että siitä on Junior versio 🙂

 5. Lotta sanoo:

  Blokus on mahtava! Sopii hyvin lapsille, mutta ihan aikuistenkin kesken ollaan monet kerrat pelattu ja aina on yhtä hauskaa 😀

 6. Ane sanoo:

  Meillä lemppareita ovat kimble, muuttuva labyrintti, monopoli junior ja kaikista parhain peli on Hoop! Ostettiin se ”vahingossa” esikoiselle muutama vuosi sitten, sitä on hauska pelata lasten kanssa, mutta pelattavissa myös aikuisten kesken, jolloin pääsee enemmän taktikoimaan 🙂 ihan paras peli, jota ei voi kuin suositella 🙂

 7. Katja sanoo:

  Me pelataan kyllä tosi paljon. Monta kertaa viikossa 🙊 tällä hetkellä suosikki perhepeli (lapset 12 ja 3) on richard scarryn busytown. Vaikka tytöillä on iso ikäero niin kummatkin jaksaa keskittyä siihen. Ja vanhemmatkin tykkää. Alettiin 2-vuotiaana pelaamaan pienemmän kanssa Haban pelejä, ne on kanssa aika kivoja ihan pienille, toki aikuisille ei kauhean mielenkiintoisia, mutta hyviä opetteluun.

  Isomman tytön kanssa kaikki monopolyt on kivoja, samoin uno ja skipbo kuuluu ihan vakkareihin (vaikka ei lautapelejä ookaan). Tänä vuonna pukinkontista löytyy Haaste 2. Luulen, että se on aika kiva myös.

 8. Riikka sanoo:

  Meillä myös alle kouluikäisten lasten suosikit on ehdottomasti Kimble, Kanin loikka ja Afrikan tähti.

 9. Jenni** sanoo:

  Meilläkin tykätään tuosta Muumipeikon kalaretkestä kovasti. 🙂 Kohta 4-vuotias esikoinen tykkää pelata myös lotto-pelejä, niitä löytyy pari eri versiota. Myös Choko-peliä pelaa päiväkodissa mielellään, se on tulossa pukilta. Ostin myös Huojuvan tornin, saas nähdä, miten se onnistuu. Ja siis tajusin, että meillä ei ole Afrikan tähteä, joten täytyy heti huomenna korjata tämä puute ja käydä ostoksilla! On mun suosikkipeli aivan heittämällä.

 10. Nimetön sanoo:

  Meillä pelaavat paljon niin lapset kuin aikuisetkin!

  Alle kouluikäiselle suosittelisin leppäkerttupeliä nimeltä Carneval. Toki kaikki nuo ihanata klassikot Kaninloikasta Kimbleen toimivat aina! Oikeastaan jokaisesta lapsiperheestä pitäisi mielestäni löytyä yksi hyvä muistipeli, yksi hyvä noppapeli (Kimble, Afrikantähti tms.) ja yksi korttipeli (esim. Uno).

  Koululaisten pelivarastosta voisi löytyä jo shakki, huojuva torni, Hallikalli ja Monopoli.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.