Joulun makeimmat muistot suolaisesta ruuasta

19.12.2018


Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Dansukkerin kanssa.

Me otettiin pieni varaslähtö jouluruokiin, ja kokattiin bataatti-pekaanipähkinälaatikkoa jo tällä viikolla. Se on mun itse kehittelemistäni jouluruuista ehkä se kaikkein rakkain, ja siitä on tullut vähän modernimpi vaihtoehto niiden perinteisten joululaatikoiden rinnalle. Tänä vuonna ei tehdä kotiin muita joululaatikoita kuin tätä bataatti-pekaanipähkinälaatikkoa, koska olen huomannut, että muita laatikoita jää jouluisin aina vähän yli, mutta tämä menee kaikki. En halua tehdä liikaa jouluruokia, vaan juuri sopivasti, jotta ei tule hävikkiä. Onneksi ruuissa alkaa olla jo niin monen vuoden kokemus, että tietää jo aika hyvin, mikä on takuuvarma hitti ja mistä ei jää sitä hävikkiä.

Mulla oli oma ihana pieni jouluinen hetki siinä kokkaillessa, kun joulun tuoksut täyttivät keittiön ja kynttilät loivat ihanaa lämmintä valoa ja tunnelmaa. Bataatti-pekaanipähkinälaatikko on niin herkullista, että sitä voi kyllä syödä muulloinkin kuin jouluna. Bataattihan sopii super hyvin esimerkiksi broileriruokien pariksi. Mutta erityisesti suosittelen tätä reseptiä jouluaattoon! Bataatti-pekaanipähkinälaatikko on ihanan överi, sillä tavalla juuri sopivasti. Se yhdistelee mun mielestä kaikkien laatikoiden parhaita puolia ja lisäksi siinä on vielä paljon muuta hyvää mukana!

Bataattilaatikon resepti on jalostunut vuosi vuodelta aina vähän erilaiseksi, ja nyt musta alkaa tuntua, että käsillä on se THE resepti. Musta olisi ihanaa kirjoittaa kaikki mummun joulureseptit ylös, kuten nämä mun omatkin, ja tehdä niistä vaikka ihan kovakantiset valokuvakirjat meidän lapsille, jotta heillä säilyy tallessa perinteiset ja uudemmat reseptit.  Olisi hienoa, että joulun makeimmat muistot säilyisivät sukupolvelta toiselle, kuten tähänkin asti ovat säilyneet.

Bataatti-pekaanipähkinälaatikko

1kg bataattia

6 porkkanaa

(tai 1kg valmista bataattisosetta & 500g valmista porkkanasosetta)

2 kananmunaa

1dl maitoa

1-2rkl voita

1/2tl suolaa

2rkl Dansukker Vaalea luomusiirappia 

1pkt murustuvaa vuohenjuustoa

Pinnalle:

1ps pekaanipähkinöitä

1/2 dl Dansukker Ruokokidesokeria

40g voita

1 1/2 rkl vehnäjauhoa

cayennepippuria

suolaa

Kuori ja paloittele porkkanat ja bataatit, ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Soseuta. (Tai aloita tästä valmiilla soseilla). Lisää soseen joukkoon munat, maito, voi, siirappi ja suola, sekä pieneksi murustettu vuohenjuusto. Murskaa puolet pähkinöistä, ja sekoita pähkinämuru sokerin, voin ja jauhon kanssa ”crumbleksi”. Levitä seosta soseen pinnalle pieninä nokareina. Koristele kokonaisilla pekaanipähkinöillä, ja ripottele pinnalle cayennepippuria ja suolaa sopivasti. Paista uunissa keskitasolla n. tunnin verran 150 asteessa.  

Dansukkerin sivuilta löytyy hurjasti ihania jouluisia reseptejä, joista voi syntyä lisää joulun makeimpia muistoja. Mulla on tapana aina tässä joulun alus viikolla käydä läpi kaikki omat reseptit, sekä etsiä uusia. Koskaan ei tiedä, milloin silmiin osuu joku niin ihana resepti, että sen haluaakin pysyväksi osaksi omaa joulupöytää! Sitähän voi hyvin järjestää oman pienen jouluisen hetken ja testata joulureseptiä vähän etukäteen, että olisiko se sellainen, jolla haluaa herkutella myös jouluaattona.

Mistä ruuista syntyvät teidän joulun makeimmat muistot?


One Response to “Joulun makeimmat muistot suolaisesta ruuasta”

  1. Laura sanoo:

    Kiitos tästä 😍 oisko sulla suositella jotain tiettyä vuohenjuustoa? Ei mitään kauhean vahvaa. Mä oon ravintoloissa syönyt vuohenjuustoa useesti mutta kotiin ei oo tullu ikinä ostettua.

    Mä oon tähän mennessä mennyt aina valmiiseen pöytään vanhemmille, mutta nyt kun poika on reilu 2v, on alkanut tulla mieleen että olis kiva keksiä niitä ihan omia jouluperinteitä. Yks niistä on se, että kuusi otettiin esiin jo joulukuun alussa (lapsuudenkodissa vasta 23.pvä), toinen on se, että yhden lahjan saa jo aattoaamuna. Lisäks olis huippua keksiä jotain ihan ”omia” jouluruokia niiden perinteisten tilalle, joten tää lähtee testiin tänä vuonna. Toivottavasti maistuu meidänkin poppoolle!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.