Luukku 20: Meidän piparkakkutalo 2018

20.12.2018

Tällä viikolla saatiin vihdoinkin tehtyä piparkakkutalo! Se tuli perhejoulukalenterin luukusta tehtäväksi jo viime viikonloppuna, mutta meillä oli viikonloppuna sen verran paljon kaikkea muuta ohjelmaa, että piparkakkutalo vaan jäi. Maanantaina illalla tuli inspiraatio ja piirsin kaavat talolle ihan omasta päästä. Halusin päästä helpolla, ja siksi käytin A4-paperin kapeamman sivun mittaa talon sivuseinien korkeutena ja A4-paperin leveämmän sivun mittaa talon korkeutena. Ei tarvinnut ihan niin paljon mittailla, kun tein sillä tavalla. Lisäksi suunnittelin kuistin, ovet ja savupiipun, sekä tietty ikkunat ja katon. Savupiipusta tuli ihan jättimäinen, en tiedä mitä oikein ajattelin, heh! Mutta ainakin sinne sai sitten paljon hienoa savua (eli hattaraa).

Me valmistettiin talo lasten kanssa ihan tavallisesta kaupan piparitaikinasta, ja mä tein sillä tavalla, että kaulin taikinalevyt jo valmiiksi leivinpaperin päällä, jolloin isoja osia ei tarvinnut raakana yrittää siirrellä, vaan siirsi vain leivinpaperin sitten uuninpellille. Mulla kerkesi lopputaikina jo vähän kuivahtaa siinä kun kesti niin kauan, mutta lisäsin puoli teelusikallista ruokaöljyä mun käsien kautta taikinaköntsään niin johan notkistui.

Ikkunoihin käytettiin tänäkin vuonna murskattuja muumitikkareita, koska se on sopivan helppoa ja mukavaa. Olin ihan unohtanut sen teiltä saadun vinkin, että viinikumikarkeista saisi hyvät ikkunat myös, eikä tarvitsisi edes murskata! Mutta ensi vuonna pakko varmaan kokeilla sitä sitten, jos vaan satun muistamaan.

Kasattiin talon osat yhteen keskiviikkona illalla Oton kanssa. Käytettiin kasaamiseen sulatettua sokeria, koska se on sopivan tymäkkä liima, jolla kaikki varmasti kiinnittyy hyvin toisiinsa. Huomattiin samalla, että mun tekemä alusta oli jälleen kerran melko pieni, ja talo mahtui siihen vain juuri ja juuri. Mutta onneksi kuitenkin mahtui! Olin lisäksi suunnitellut osat niin, että ne eivät ole liian leveitä meidän paistinpannulle, vaan ne pystyi painamaan suoraan kerralla sulaan sokeriin pannulle. Pannun halkaisija on 28cm meillä, ja levein osa oli 27cm, mahtui siis juuri sopivasti, eikä tarvinnut ollenkaan kikkailla.

Me käytettiin talon koristeluun sokerikuorrutetta ja ranskanpastilleja, sekä aitoja että S-kaupan oman merkin, niin sai vähän värivaihtelua. Mä tein sokerikuorrutetta itse, ja lisäksi käytettiin myös valmista. Mulla ei ollut vaan tarpeeksi jämäkkää pursotinpussia, ja siksi koristelu sillä omatekoisella oli vähän haastavaa. Toki en muutenkaan ole niin hirveän vakaa koristelija, vaan tuollaista vähän reppanaa söheröä mulla tulee aina. Mutta se on just hyvä tyyli mulle!

Koristeltiin talo yhdessä isompien lasten kanssa, ja taapero koristeli sitten irtopipareita. Mä tein talon etupuolen katon ja kuistin katon, sekä savupiipun kaksi sivua. Muuten lapset saivat koristella mielensä mukaan, ja tuli aivan älyttömän ihanat ja symppikset koristelut! Meillä ei ole niin nöpönuukaa, vaan juuri tällainen kotitekoinen talo on meille juuri paras.

Jos vertaa viime vuoden taloon, niin on tämä ainakin jo vähän siistimpi! Ja toissavuonna me käytettiin vielä valmista piparkakkutaloa, että siihen nähden tässä on jo huomattavaa edistystä havaittavissa ainakin mun mielestä. Ei valmiissakaan tietty mitään vikaa ole, mutta nämä rakennustaidot karttuvat vain harjoittelemalla. Ehkä ensi vuonna muistuu taas pari loistavaa vinkkiä vielä mieleen (joita listasitte ihanasti viime vuonna), ja tehdään joku ihan överi prinsessalinna.

Ihanaa päivää kaikille <3

PS: Neljä yötä jouluun, OMG! Tänä aamuna mekin herätään ennen kukonlaulua, sillä mennään juhlimaan esikoisen joulujuhlaa. <3


5 Responses to “Luukku 20: Meidän piparkakkutalo 2018”

  1. Avatar ida ihana sanoo:

    Onpa kaunis!!<3 Kiva, kun lapsetkin on saaneet olla mukana :) Ehkä ensi vuonna he saavat jo enemmän koristella sitä omien visioidensa mukaan :)

    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  2. Avatar Emmi sanoo:

    Hei, ompa hienos talo! Ja näyttää valtavalta, mutta silti tukevalta, vau! Oma loistavaksi todettu kikkani koristeluun on myös ripotella siivilän läpi hieman tomusokeria – tulee ns. lunta talon päälle ja varsinkin pihamaalle! (Eikä peitellä yhtään omia virheitä, köh köh… ;-D)

  3. Avatar julia sanoo:

    Olisi mahtavaa jos julkaisisit joulun jälkeen perhekalenterin luukut:) meillä on myös perhekalenteri, mutta omat ideat välillä loppuu kesken ja teiltä on saanut ihania ideoita. Mm jouludisko:)
    Olisi kiva saada ensi jouluksi vaihtelua;)

  4. Avatar Nimetön sanoo:

    En ole tänä vuonna tehnyt piparkakkutaloa, ja ajattelin, etten teekään.
    Tämän luettuani heräsi kuitenkin taas se järjetön ajatus, että olis kyllä kiva…
    Ehkä jo huomenna sotkuisessa keittiössä sormet sokerissa istun ja kiroan tämänkin ajatuksen ;)

  5. Avatar Saara sanoo:

    Hieno talo! Ja heh, hyvä vinkki toi sokerin sulattaminen paistinpannulla! :D itse olen ennen aina sulattanut pienessä kasarissa ja siitä yrittänyt jotenkin sohia osien reunoihin sitä, olipas helppoa vaan dipata palat paistinpannulla ja painaa yhteen, kiitos :)

    Omat parhaat vinkit on koristelu ennen kokoamista ja tomusokeria valmiin talon päälle :)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.