Mitä lapsi tarvitsee päiväkotiin

25.02.2019

Kaupallinen yhteistyö Polarn O. Pyretin kanssa.

Tänään me aloitettiin taaperon kanssa pehmeä lasku päivähoitoon ja se aloitettiin ulkoilemalla. Eli oltiin aamu-ulkoilujen ajan päiväkodin pihalla, ja taapero sai siellä touhuta kaikkien muiden kanssa, mutta me vanhemmat oltiin mukana. Se sujui ihan mahtavasti. Siellä hän makasi vesilätäkössä kaivelemassa lapiolla, keinui isosiskonsa kanssa, haki leluja, jutteli opettajille ja kaivoi lumikasaa. Suurimmaksi osaksi ajasta hän ei edes huomannut, että me vanhemmat oltiin siellä pihalla myös.

Huomenna päästään taas ulkoilemaan ja käydään hetki leikkimässä sisälläkin, ennen kuin lähdetään taas kotiin. Parin päivän päästä vuorossa on vielä lounas ja päikkärit päiväkodissa, joiden ajan me vanhemmat odotellaan. Sitten on pehmeä lasku ohi, ja ensi viikolla alkaa sitten ihan oikea päivähoito. Tämä on tosi hyvä tapa totutella päiväkotiin, kun saa rauhassa tutustua päiväkodin rytmiin ja tapoihin. Samalla tavalla totuteltiin aikanaan myös esikoisen ja keskimmäisen kanssa, jotka muuten aloittivat päivähoidon päivälleen neljä vuotta sitten samassa paikassa.

Disclaimer! Hanskattomat kuvat on otettu +8 asteen lämmössä ja oltiin näissä kamppeissa vain kuvien oton ajan. Eli n. 3min. 

Täällä Helsingissä kelit on just nyt todella arvaamattomat. Lumi sulaa nopealla vauhdilla, asteet ovat kunnolla plussalla, mutta maa on vielä kylmä. Tavallaan on jo välikausikeli, mutta meillä on vielä silti topat käytössä, koska on nopeampaa pukea vähemmän kerroksia ja yksi paksumpi vaate päällimmäiseksi. Mutta pian se välikausi jo tulee sieltä, ja nyt mä kirjoitinkin kaupallisessa yhteistyössä Polarn O. Pyretin kanssa listaa siitä, mitä varusteita taapero tarvitsee päiväkodin aloitukseen (näin lähestyvään välikausiaikaan). Toki näissä on päiväkoti-, vuodenaika- ja paikkakuntakohtaisia eroavaisuuksia, mutta tällä listalla pääsee ainakin hyvään alkuun.

Me saimme kuopukselle kaikki tarvittavat välikausivarusteet tähän kevääseen PO.Pista, joka on ollut meidän luottomerkki päiväkotivarusteissa jo vuosien ajan (ks. allaolevat kuvat v. 2014 & 2015).

Mitä ulkovarusteita lapsi tarvitsee mukaan päiväkotiin välikausivuodenaikaan (eli kevät & syksy)?

Kuorivaatteet

Tärkeää on laadukkaat kuorivaatteet, eli hyvällä vesipilarilla varustettu hengittävä haalari tai kuoritakki ja kuorihousut. Taaperolle usein haalari on helpompi pukea itse, mutta jotkut tykkäävät ennemmin takista ja housuista. Meillä on ollut taaperoikäisillä molempia käytössä, riippuen siitä, kummasta vaihtoehdosta lapsi on itse tykännyt enemmän. Tänä keväänä käytössä on taaperolla Polarn O. Pyretin suloisen pinkki kuorihaalari, jonka taapero valitsi ihan itse. Polarn O. Pyretin kuorihaalarissa on vesipilariarvo 10 000, täysin teipatut saumat ja se on täysin tuulenpitävä sekä hengittävä. Haalarissa on säädettävä vyötärö ja vaihdettavat jalkalenksut, sekä pitkä vetoketju toiseen lahkeeseen alas asti, joka helpottaa pukemista. Pienempien koossa vetoketjuja on vielä kaksi, mutta me otettiin vielä hieman reilu koko 98, joka luultavasti menee sitten myös syksyllä.

Kuorihanskat & lapasia/sormikkaita

Vedenpitävät hanskat, jotka pitävät kädet lämpimänä leikissä kuin leikissä. Lämpimämpiin ja kuivempiin päiviin on ihan hyvä olla myös sormikkaat tai lapaset.

Sadevaatteet

Vaikka kuorivaatteissa on yleensä parempi vedenpitävyys ja hengittävyys kuin sadevaatteissa, monet päiväkodit silti toivovat erikseen sadevaatteita. Tämä kannattaa varmistaa ihan päiväkodista. Sadevaatteita kannattaa kaupassa sovittaa välikausivaatteiden päälle, sillä niin ne usein puetaan. On tärkeää, että lapsi pystyy kuitenkin liikkumaan, eikä joudu seisoskelemaan vaan puupökkelönä pihalla vesikelillä. Me valittiin Polarn O. Pyretin sadevaatevalikoimasta aivan hurmaavan suloinen tummansininen pilkullinen sadetakki, sekä keltaiset henkselilliset sadehousut.

Sadehanskat

Meiltä nämä löytyivät jo valmiina, mutta Polarn O. Pyreteissä on ihania ja tosi laadukkaita sadehanskoja tähän kevääseen. Monet taaperot rakastavat vesileikkejä (ainakin meidän).

Välikerros kuori- ja/tai sadevaatteiden alle

Tähän suosittelen ehdottomasti merinovillaa! Merinovilla pitää lämpimänä ja kuivana ja hengittää hyvin. Polarn O. Pyretin merinovillavaatteet on todella laadukkaita ja pitkäikäisiä, meillä esim. on edelleen taaperolla käytössä sama villasetti, joka otettiin käyttöön 9kk iässä. Alkuun settiä käytettiin lahkeet ja hihat käärittynä, ja edelleen se menee kokonaan avattuna. Ollaan pesty ne miljoona kertaa, kun taapero on kaatanut niille ties mitä, mutta edelleen ovat nypyttömät ja siistit, kuten tuosta hieman alempana olevasta takki- ja harmaat villahousut -kuvasta näkyykin.

Merinovillalle vaihtoehtona on Polarn O. Pyretillä myös Windlfleece (jonka ympäristöystävällistä konepesua varten voi ostaa Guppyfriend -pesupussin). Lisäksi hyvä vaihtoehto on kevyttoppatakki, jonka voi kylmemmillä ilmoilla pukea kuorivaatteiden alle. Näissä kuvissa, joissa taaperolla on kuorihaalari, on hänellä myös kevyttoppis siellä alla. Se menee hyvin myös ihan vain yksinään esim. kaupunkitakkina. Pinkkiin hullaantunut taaperomme valitsi itse myös kevyttoppatakin värin, sen piti ehdottomasti olla pinkki.

Gore-tex -kengät tai muut vedenpitävät välikausikengät

On tärkeää, että jalat pysyvät kuivana kevätsäällä. Vedenpitävät välikausikengät on tosi hyvä olla, vaikka kesällä käyttäisikin mieluummin perus lenkkareita tai ballerinoja.

Kumisaappaat

Kumisaappaat on ainakin meidän päiväkodissa metsäretkillä pakolliset. Polarn O. Pyretin kumisaappaat on valittu esim. Loppi.Se -sivun testissä kaikkein parhaiksi, eikä ihme. Ne ovat sopivan kevyet, helppo lapsen itse pukea jalkaan ja niissä on hyvät ja pitävät pohjat. Meillä on ollut toisenkin merkin kumppareita, jotka esim. näin kevään jäällä ovat liian liukkaat. Näissä PO.Pin saappaissa on hyvin kuvioitu pohja, jonka ansiosta lapsi ei liukastu niin herkästi. Taapero valitsi itse tummansiniset raitakumisaappaat.

Lämmin pipo ja kevyempi pipo

Kevääseen meillä on Polarn O. Pyretin heijastava resoripipo, sekä viime kevään turkoosiraidallinen puuvillatrikoosetti. Heijastavat uutuuspipot ovat siis kauttaaltaan heijastavia ja niitä saa useassa eri värissä.

Kaulahuivi

On tärkeää suojata kaula hyvin, sillä kevättuuli on arvaamaton. Tähän sopii hyvin esim. trikoinen tuubihuivi.

Siinäpä ne tärkeimmät ulkokamppeet. Meillä on hyvin kaikki hanskassa tällä hetkellä, mikä on ihanaa. Polarn O. Pyretillä on tällä hetkellä meneillään tarjous, että kuoritakin ostaja saa kuorihousut puoleen hintaan. Aika loistava alennus siis arvokkaasta setistä! Kuoritakeissa ja -housuissa on aivan herkulliset värit!

Lopuksi kasasin vielä muistilistan kokonaisuudessaan siitä, mitä taaperolla olisi hyvä olla päiväkotia varten.

MUISTILISTA: MITÄ LAPSI TARVITSEE PÄIVÄKOTIIN

Sisätossut

Reppu

Vaihtovaatteita reppuun (alusvaatteita, sukkia, päikkäriasu, puhdas paita ja housut/sukkahousut)

Nimikointitarroja (kaikki mahdollinen on hyvä nimikoida, esim. tarramonsterilla on loistavat tarrat tähän tarkoitukseen)

Oma unilelu tai muu tärkeä juttu, jonka kanssa uni tulee paremmin

Aurinkolasit & aurinkovoide keväämmällä 

Vesipullo

Kuorivaatteet ja hanskat

Sadevaatteet ja hanskat

Vedenpitävät kengät

Kumisaappaat

Pipo ja huivi

Kuva perheestä 

Tuo viimeinen kohta, kuva perheestä, on musta aivan ihana juttu. Ainakin meidän päiväkodissa lapsilla on oman naulakkopaikkansa kaapin ovessa oma kuva ulkopuolella ja sisäpuolella sitten vanhempien tai koko perheen kuva, jota voi katsella aina, jos ikävä yllättää. Me valitaan yhdessä taaperon kanssa hänelle mieluisa kuva, joka viedään hänen oman kaappinsa oveen.

Me ollaan aika innoissamme tästä aloituksesta kaikki, varsinkin kun tämä päivä meni  niin hienosti. Tsemppiä hurjasti kaikille, joilla päiväkodin aloitus on lähiaikoina edessä! Pssst! Kannattaa käydä osallistumassa mun instagramin puolella (@iinalaura) arvontaan, jossa voi myös voittaa haluamansa kuoritakin tai kuorihaalarin!

Tuleeko teillä jotain muuta mieleen, mitä lapsi tarvitsee mukaan päiväkotiin? Millaiset varusteet te olette kokeneet kaikkein kätevimmiksi pienten lasten päiväkotiulkoilussa?


13 Responses to “Mitä lapsi tarvitsee päiväkotiin”

 1. Karoliina sanoo:

  Varhaiskasvatuksen opettajana tätä postausta oli ilo lukea, hyvän muistilistan olet laatinut ja hienosti olet perillä kyllä ja valppaana ollut mitä päiväkotiin on hyvä tuoda ja mitä on hyvä muistaa 🙂

 2. Minna sanoo:

  Sadevaatteeksi suosittelen vuorellista sadehaalaria. Ei ehkä talvella, mutta siihen välikauteen.

 3. Jes kiitos tästä postauksesta,oli hyödyllinen 🙂

 4. Pk tätsky sanoo:

  Oli kyllä kattava lista😊 itse näin päiväkodin työntekijänä pidän parhaimpina niitä vk haalareita missä housuosa on sadevaate matskua, helpottaa niin paljon kun ei tarvitse erikseen laittaa enää sadehousuja päälle, tai sitten vuorelliset sadevaatteet, joko haalarin tai kahdessa osassa niin saa laittaa vaan kerraston alle ja näillä tarkenee myös tässä siirtymä tilassa eikä tarvi toppahaalareiden päälle laittaa sadevaateita. Nämä nopeuttaa ja helpottaa päikyn arkea ihan älyttömästi! Mitään merkkejä en osaa sanoa sen tarkemmin kun en ole vielä asiaan perehtynyt kun ensimmäinen oma lapsi on vasta tuloillaan maailmaan😊

 5. Nimetön sanoo:

  Päiväkodissa kaikki kerrotaan pukiessa kahdellakymmenellä. Siksi taaperolle mielummin haalari kuin takki. Kotona yhden vetoketjun kiinnittämiseen, kenkien solmimiseen ja sormikkaiden asettelun pikkuisiin sormin tulee tuskin niin kiinnitettyä huomiota, mutta jos ne sormikkaat on pujoteltava neljäänkymmeneen pieneen käteen, siis pariin sataan pulleaan sormeen, kahdesti päivässä, huomaa vaatteiden käytännöllisyyden korostuvan.

  Kurahanskoista kannattaa valita sellaiset, joissa ei ole vuorta. Vuorettoman kurahanskan kanssa puetaan sitten villalapaset. Kurahanskan sisälle kannattaa aikuisen välillä kurkata ja nuuhkaistakin oikein syvään. Nämä homehtuvat nimittäin usein ihan ensimmäisinä ja haisevat ihan karmeilta. Vaativat siis paljon pesua ja huolenpitoa, samoin vaihtoa silloin tällöin.

  Kannattaa myös miettiä, olisiko tarpeen hankkia lapselle kahdet saappaat: toiset kotiin ja toiset päiväkotiin. Samoin kahdet kuravaatteet on usein kätevät olla, jolloin pesun ja kuivatuksen kanssa ei ole joka ilta niin kiirettä.

  Oikean kokoista ja ehjää. Merkillä ja vuosimallillakaan ei ole niin väliä, kunhan on toimivaa ja tilanteeseen sopivaa päällä!

 6. Viivi sanoo:

  Nova on ilmeisesti oppinut tosi aikasin puhumaan? Voisitko joskus tehdä sellasen postauksen missä kerrot, et miten nää kaikki sisarukset on oppinu esim. käveleen, puhuun yms.? Novalla varmaan vaikuttanut paljon se, et on saanu esimerkkiä koko ajn kahdesta isommasta. 🙂

 7. ErjaK sanoo:

  Itse lisäisin listaan sen, että ulkovaatteisiin olisi huolehdittu kunnolliset heijastimet jotka näkyvät joka suuntaan! Näin keväälläkin kun voi olla vielä pimeitä hetkiä, mutta varsinkin syksyisin ja talvella ihan ehdottoman tärkeää, että nuo pienet söpöliinit näkyy kuten myös tietty aikuiset! ☺️🤓

 8. maria sanoo:

  Kiitos kattavasta postauksesta! Näin varhaiskasvatuksen opettajan näkökulmasta lisäisin vielä sen, että varustuksesta on hyvä löytyä myös villasukkia ja kypärämyssy. Etenkin sisävaatteiden kohdalla kannattaa myös miettiä sitä, miten helposti lapsi saa itse puettua ne päälleen; mikään ei voita sitä lapsen riemua kun onnistuu itse pukemaan vaatteensa 🙂

 9. Mummuilija sanoo:

  Meidän taapero tulee vain kovan huudon ja itkun kanssa aina sisälle, hoitajana ja mummina ajattelen usein kahdesti lähdenkö ulos lasten kanssa ollenkaan, tykkää olla ulkona mutta isommat lapset haluavat jo mennä sisälle niin pakko mennä. Syksyllä taapero alkoittaa päiväkodissa joten ikävä tulee jo nyt häntä. Kurahaalarit niitä emme olekaan koskaan käyttäneet, on sen verran laadukkaita olleet lastenhaalarit jotka ei kastu ja kuivuvatkin pian, hiekkaa sitä nyt on aina vaikka kesäkuumalla eteisessä.

 10. Sonja sanoo:

  Mä suosin tuubihuivin sijaan kauluria! Vanha kunnon kauluri pitää lapsen kaulan suojassa toisin kuin hupun ympäri kiedottu huivi. Sellanen ”kireämpi” tuubihuivi, minkä saa myös haalarin sisään, on ihan hyvä myös ja suojaa.

  Lisäksi pipoissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että korvat varmasti pysyy pipon alla piilossa, eikä pilkistele sieltä. Omalla lapsella pipot herkästi nousee yli korvien, joten täytyy olla tarkkana millaisen pipon ostaa!

 11. Nimetön sanoo:

  Meidän poika aloittaa syksyllä päiväkodissa ja tämä listaus tuli tarpeeseen. Täytyy laittaa muistiin syksyä varten!
  Mietin, että minkä kokoinen reppu on mielestäsi sopiva?

 12. Jasmiina Hoo sanoo:

  Poikani aloittaa syksyllä päiväkodissa, joten tämä listaus tuli tarpeeseen. Täytyy laittaa muistiin!
  Jäin vielä miettimään, että minkä kokoinen reppu olisi hyvän kokoinen?

 13. Nimetön sanoo:

  Hei
  Minua kiinnostaisi taaperon vaatekaapin sisältö sillai, että miten vaatteet on järjestetty / mikä paras tapa järjestää lasten vastekaappi että olisi mahdollisimman käytännöllinen 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.