Pääsiäisen uunilohi & paahdettu parsa

14.04.2019

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Maldonin kanssa.

Pääsiäinen on sellainen juhla, johon meillä ei kotona oikein ole ollut ruokaperinnettä, ellei suklaamunia lasketa. Ollaan vähän kokeiltu eri juttuja joka vuosi. Tykätään ottaa pääsiäisenä tosi rennosti ja meidän perinteet liittyvät enemmän yhdessä tekemiseen pääsiäisen osalta kuin johonkin tiettyyn ruokalajiin. Juhlaperinteistä tykkäävänä mä olen kuitenkin miettinyt, että olisi ihanaa, jos meidänkin perheellä olisi joku oma pääsiäisen ruokalaji. Joku sellainen ruoka, jota lapset tulisivat aina pääsiäisenä kotiin syömään vielä aikuisenakin. Ihan niinkuin mekin käydään Oton perheen luona pääsiäisaterialla koko perhe joka vuosi.

Mä lähdin kehittämään meille pääsiäisen uutta perinneruokaa satokauden pohjalta. Juuri nyt on meneillään parsa-aika, joten parsa tuntui keväiseltä ja luontevalta valinnalta. Me tykätään koko perhe parsasta yhtä lukuunottamatta ja tähän aikaan vuodessa sitä syödään tässä kodissa paljon. Mutta mitä parsalle kaveriksi? Usein parsan kaverina on suolaisia lihoja ja liha muutenkin kuuluu usein pääsiäispöytään. Halusin kuitenkin kehittää tähän Maldonin kamppikseen jotain erilaista vaihtoehdoksi lihalle. Siksi valitsin parsan kaveriksi lohen. Lohi ja parsa menevät aivan loistavasti yhteen makujen puolesta, varsinkin kun molemmat maustaa laadukkaalla ja autenttisella merisuolalla. Molemmat ovat sellaisia raaka-aineita, jotka ovat parhaimmillaan suolan kanssa, koska suola korostaa niiden upeita makuja.

Maldon-suola valmistetaan Englannin Maldonissa edelleen samoin perinteisin käsityömenetelmin, joita on käytetty jo vuodesta 1882 asti. Maldon-suola on peräisin Blackwater-joesta, joka virtaa Englannissa Maldonin kaupungin läpi. Maldon on pitkäaikainen yhteistyökumppanini, jonka suola on meidän arjessa luontevana osana kaikissa ruokalajeissa, joihin suolaa käytetään. Olen kertonut tarkemmin Maldonin syntytarinasta esimerkiksi viime elokuussa kirjoittaessani rapujuhlista.

Toukokuun alussa suurimmissa Prismoissa ja S-Herkku -myymälöissä tulevat myyntiin nämä kuvissakin näkyvät uudet mahtavat Maldon suola- ja pippurimyllyt. Myllyt ovat uudelleentäytettäviä ja valmistettu kestävästä lasista. Niissä on kaksiportainen karkeuden säätö, jotta suolasta tai pippurista saa joko hienompaa tai karkeampaa, ihan miten ruokalaji vaatii. Juuri tällaisia mä olen kaivannut! Laadukas sormisuola on mulle kaikkein mieluisin suola ruuanlaitossa, mutta mylly helpottaa sen käyttöä aivan älyttömän paljon. 

Tämä resepti valmistuu reilussa puolessa tunnissa, joten se jättää pääsiäisenä aikaa myös kaikelle muulle hauskalle, vaikka juhlava onkin. Ehkä tästä tosiaan voisi tulla meidän pääsiäisen perinneruoka, ainakin lapset jo hyväksyivät idean.

Pääsiäisen uunilohi ja paahdettu parsa (5 aikuisen annosta)

800g MSC-sertifioitua ruodotonta lohifileetä

3 limeä

3 valkosipulinkynttä

Maldon-suolaa

Maldon-mustapippuria

Kourallinen korianteria

Kourallinen ruohosipulia

1-2 kevätsipulia varsineen

500g parsaa

2 rkl Laadukasta oliiviöljyä tai seesamiöljyä

Balsamicoa

Pese limet ja viipaloi kaksi niistä ohuiksi viipaleiksi. Halkaise yksi lime kahtia ja purista mehut lohen päälle. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi ja ripottele lohen päälle. Pyöräytä Maldonin myllyistä suolaa ja pippuria oman maun mukaan lohen päälle. Lisää ohuet limeviipaleet ja paista lohta uunissa 200 asteessa 20 minuuttia. Pese parsat, leikkaa puumaiset osat pois ja kuori niitä vähän juuresta, jos ne ovat kovin paksuja. Laita parsat lasivuokaan, kaada päälle pari ruokalusikallista seesamiöljyä (tai oliiviöljyä) ja mausta Maldon-suolalla ja Maldon-mustapippurilla myllystä. Paahda uunissa 200 asteessa 10 minuuttia. Ota parsa ja lohi uunista. Pese ja pilko kevätsipulit ja silppua ruohosipulit. Huuhtele korianterit. Ripottele kypsän lohen päälle reilusti yrttejä ja kevätsipulia. Tarjoile parsan ja balsamicon kanssa. (jos haluat vielä ruokaisamman aterian, tarjoile lisäksi esim. basmati-riisiä, jota meillä on aina lapsille uunilohen kaverina).

Tämän keväisempää annosta on kyllä hankala keksiä, värit ja maut ovat todella kohdallaan, vaikka itse sanonkin! Suosittelen ehdottomasti maistamaan ja saa maistaa vaikka heti, jos ei malta pääsiäiseen asti odottaa. Maldon-suolasta ja muista tuotteista löytyy lisätietoja Maldonin vasta avatuilta suomenkielisiltä nettisivuilta, käykää ihmeessä tutustumassa!

Onko teillä pääsiäisen ruokaperinteitä? Mikä on paras pääsiäisruoka?


16 Responses to “Pääsiäisen uunilohi & paahdettu parsa”

 1. Nimetön sanoo:

  Itselleni pääsiäinen on juhlana tärkeämpi kuin joulu, ja pääsiäisen ruokia odotan enemmän (tai vähintään hhtä paljon) kuin jouluruokia.
  Minun pääsiäiseeni kuuluvat lammas ja valkosipuli-kerma-perunat, mustaherukkahyytelö ja punaviinikastike. Vähän vihreitä papuja siihen sivuun… maistuu, vuodesta toiseen.

  Pääsiäisen jälkiruuista parhain ovat kunnon amerikkalainen juustokakku. Mämmiä meillä ei syödä, samoin pashat ja rahkat eivät ole koskaan juuri pääsiäisen pöytään kuuluneet. Suklaamunatkin ovat jääneet vähemmälle, kun niiden laatu on vuosien saatossa niin kovasti laskenut. Kaikissa sama vaalea ja ”joustava” suklaa, sellainen pehmeä, joka ei oikeasti lohkea lainkaan.

 2. Anomuumi sanoo:

  Mutta siis kalakinhan on lihaa?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Varmasti säkin ymmärrät, että tarkoitin aiemmin asiasta puhuessani lihalla nimenomaan punaista lihaa, mutta halusit takertua sanoihin, jotta pääset näpäyttämään. Tämä on nykyisen keskustelukulttuurin ikävä piirre, joka ei kannusta tekemään yhtään parempia valintoja. Ymmärrän, miksi niin monet kavahtavat koko ilmastokeskustelua, kun sen taso on tämä. Se on aika harmillista, koska näistä asioista on kuitenkin todella tärkeää puhua ja jokainen pienikin parempi valinta on askel oikeaan suuntaan.

   • Kristiina sanoo:

    Joo, pienetkin valinnat tekee paljon, mutta lihaa se kalakin on. Liha kun liha. ”En enää mainosta lihan syöntiä mutta kalaa joo”. Toi ”kala on vaaleaa lihaa ja nauta punaista joten kala on parempi”-tyylinen ajattelu vaan on ihan käsittämättömän outo. Ihan sama onko sun lautasella kalaa vai kissaa, nautaa tai sammakkoa, liha on lihaa.

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Mun mielestä taas se on outoa ajattelua, että ei nähdä minkäänlaista eroa tehotuotetun punaisen lihan ja vastuullisesti pyydetyn kalan välillä. Ainakin mulle ne ovat täysin eri asia niin kuluttajana kuin mainostajanakin sekä ilmasto- että eettisestä näkökulmasta. Mutta toki meillä jokaisella on oma mielipide ja sinulla oikeus omaasi.

   • Ö sanoo:

    Ei tässä mun mielestä yritetty mitenkään näpäyttää, vaan todeta fakta, joka on ristiriidassa tekstissäsi. Jos sanotaan, että halutaan ”kehittää vaihtoehto lihalle”, niin vaihtoehtohan olisi jokin kasvisruoka, ei toinen liha. Ehkä puolustusreaktiosti kertoo siitä, että et sisimmässäsi koe oikeaksi suoraan kannustaa lihan(myös kalan) syöntiin resepteillä mainostaen, ja tuli kenties tehtyä virhearvio. Tähänkin olisi voinut aivan hyvin keksiä jonkin kasvisvaihtoehdon, kyllä sitä lihaa syödään muutenkin tarpeeksi 🙂 Ja oikeassa olet, että kaikki valinnat parempaan suuntaan on oikein!

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Tämä kommentti oli jatkumoa jo aiemmin käydylle keskustelulle samasta aiheesta. Mä mainostan ihan hyvällä omalla tunnolla kalareseptejä nyt ja jatkossa, koska mulle vastuullisesti pyydetty kala on aivan eri asia kuin tehotuotettu punainen liha niin ilmaston kannalta kuin eettisestä näkökulmastakin. Myös esimerkiksi WWF kannustaa syömään vastuullisesti pyydettyä kalaa. En koe kyllä tehneeni minkäänlaista virhearviota tässä omasta näkökulmastani, eikä minulla ole eettistä ristiriitaa arvoissani tai ajatuksissani koskien kalan syöntiä tai siitä kirjoittamista. Musta se on harmillista, että tätä keskustelua käydään lähes aina hyvin mustavalkoisesti ja ääripäitä korostaen. Siitä syystä moni ei uskalla käydä tätä keskustelua ollenkaan ja moni hyvä teko jää huomiotta ja moni hyvä asia sanomatta (enkä näillä tarkoita itseäni, vaan monia bloggaajia ja tubettajia, jotka eivät hyvin ymmärrettävästi uskalla puhua ilmastosta tai kasvisruokailusta ollenkaan, vaikka haluaisivat).

 3. Maria sanoo:

  Kyllä kala on lihaa eikä juurikaan sen parempi vaihtoehto kuin eri värinen liha. Mutta sen ymmärrän että sinua ärsyttää kun takerrutaan tälläisiin asioihin. Kiva postaus ja kauniit kuvat ruoista, varmasti oli herkullista ja voit ihan hyvällä omallatunnolla syödä jatkossakin kalaa eli kalan lihaa. Ei koko ajan voi olla täydellinen kaikessa ja mielestäni hyvä että edes yrittää toimia vastuullisesti maapallon hyväksi.

 4. Noora sanoo:

  Hei, kala on lihaa siinä missä muukin oli se sitten vastuullisesti pyydettyä tai ei. Eläimen lihaa siinä kuitenkin syödään ja sen varmaan tiedostat itsekin toivottavasti.

 5. Nimetön sanoo:

  Suomalainen järvikala on oikea ekoteko, joten ihan se ja sama ei ole, minkä eläimen lihaa syö.
  Iina on mielestäni pitänyt hienosti ajatusta ja keskustelua yllä siitä, miten lapsiperheen ruokavalintoja voidaan ajatella uusiksi ja muokata näiden ilmastokeskustelun arvojen mukaisiksi. Vaihtoehto 400 gramman jauhelihalle ei aina ole suoraviivaisesti vain se porkkana ja lanttu, vaan joskus voidaan tehdä parempi valinta sen sijaan, että aina tehtäisiin se ultimaattisesti paras valinta.
  Ja kun ruuasta puhutaan, se paras valinta voikin olla juuri se, mikä tulee perheessä syödyksi. Mikään ”ilmasto-paras” ruoka ei auta, jos se jää syömättä ja joutuu biojätteeseen.

  Mitä te muuta olette tänään valinneet ilmaston hyväksi?

 6. juppe sanoo:

  Nam! Mä ajattelin kokeilla viimein Kinder-kakkua viikonloppuna.

  Mun mielestä on hienoa, että jaat enemmän kalareseptejä punaisen lihan reseptien sijaan, en ihan ymmärrä aiempien kommenttien negatiivisuutta. Ainakin mun mielestä suomalainen kala on ympäristöllisesti ja terveydellisesti punaista tehotuotettua lihaa parempi vaihtoehto.

 7. K sanoo:

  Tuliko se joku itämaisella /aasia-twistillä oleva lohiresepti ikinä tänne blogiin? 🤔 Muistelen että herkulliselta kuulosti ja nousi esille kun reseptin oli tarkoitus mennä äänestettäväksi johonkin ruokakassi juttuun (?)
  Saatko yhtään kiinni vai olenko ihan hakoteillä muistikuvien kanssa 😁

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mahtavaa kun muistit! Se ei tullut, vaan se resepti löytyi sieltä Sannan ruokakassin mukana tulevasta reseptivihkosta. Mut jos laitat mulle vaik instassa viestiä niin voin laittaa sulle kuvan siitä reseptistä! Mulla on se tallessa :)!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.