Arkiaamujen pelastus – helppo aamupala lapsille

11.08.2019

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Fazer Leipomot Oy kanssa ja toimin Fazer Puikulat -brändilähettiläänä.

Koulu alkaa jo ylihuomenna, arkeen paluun fiilis on täällä. Rytmiä on käännetty vähän aikaisemmaksi, vaikka toivonkin kovasti, että kasin aamuja ei olisi koululaisella tänä(kään) vuonna. Se oli suurta luksusta, että viime vuonna koulu alkoi aina aikaisintaan yhdeksältä. 

Kolmen lapsen perheessä arkiaamut ovat usein hektisiä. On kolmen tyypin kamat jotka pitää katsoa kasaan, vaatteet jotka pitää valita, jumppapussit ja metsäretkivarusteet, harrastuskamppeet ja aikataulut. Koitetaan laittaa tavarat aina illalla valmiiksi, koska se helpottaa niin paljon. Joskus se tietty unohtuu ja sen kyllä huomaa sitten aamulla, kun aamu on sellaista paikasta toiseen syöksähtelyä ja jotain kuitekin unohtuu. 

Se, mikä aamuisin tavaroiden valmiiksi laittamisen lisäksi helpottaa valmistautumista, on nopea ja iisi aamiainen, jonka lapset osaavat tehdä itse. Me ajateltiin Oton kanssa helpottaa syksyn arkiaamuja sillä, että sunnuntaisin pidetään vähän sellainen “meal prep sunday”, eli pilkotaan hedelmiä, marjoja ja vihanneksia rasioihin valmiiksi aamuja varten. 

Niitä voi sitten napostella joko sellaisenaan tai saa surautettua nopeat smoothiet aamupalaleipien kylkeen. Leivät lapset osaavat tehdä itsekin. Näin ei tarvitse tinkiä terveellisyydestä kiireen kustannuksella, vaan on joka aamu terveellistä ja värikästä syötävää mahdollisimman helposti. Kun vähän jaksaa sunnuntaina valmistella niin ei tarvitse sitten arkiviikolla käyttää aamupalan tekoon yhtään sen enempää aikaa tai voimavaroja kuin muutenkaan. Mä en ole sellainen äiti, joka jaksaa joka aamu alusta asti kokata upean ja värikkään aamiaisen, mutta haluaisin kuitenkin tarjota lapsille ravitsevaa, kivaa ja herkullista aamupalaa. 

Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura -leivät on hyvä valinta aamuun. Suomalainen runsaskuituinen kaura täyttää hyvin vatsan pitkäksi aikaa ja maistuu herkulta. Ei siis mikään ihme, että se on noussut meidän suosikkileiväksi. 

Mulle on tärkeää, että lapset jaksavat hyvin koulussa, eskarissa ja dagiksessa koko aamupäivän ennen lounasta. Aamupäivisin on usein kaikenlaista aktiviteettia jo dagiksessa, koulusta puhumattakaan, ja jos aamiainen ei pidä kunnolla nälkää, ei niihin jaksa keskittyä täysillä. Siksi pidän aina huolen kunnon aamupalasta, jossa on tasapainoisesti kaikkea. 

Meillä kaksi nuorinta syö myös aamiaisen aina kotona eikä vasta dagiksessa, koska sillä saadaan vähän lisää aikaa meidän aamuihin ja lyhyemmät hoitopäivät lapsille. Olen tosi onnellinen, että meillä on mahdollisuus päättää niin hyvin itse tällä hetkellä hoitoajoista ja pystytään pitämään aamut rentoina ja päivät sopivina. 

Koululainen ei tänä vuonna ole enää iltapäiväkerhossa, koska hänellä on muutamana iltapäivänä viikossa  jo niin aikaisin harrastuksia, että hän ei ehtisi olla eftiksessä kuin ihan hetken. Hän tulee siis suoraan kotiin ja jatkossa syö myös välipalan aina kotona. Valmiiksi pilkotut hedelmät, vihannekset ja marjat sekä kaurapuuron mehevöittämä Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura-leipä toimivat hyvin myös koululaisen välipaloina.

Pääosin ollaan aina kotona Oton kanssa silloin kun hän tulee, koska työskennellään /  opiskellaan kotoa käsin. Mutta jos hän joku päivä sattuisi tulemaan yksin kotiin, on tärkeää, että hänelle on helposti saatavilla terveellisiä välipalavaihtoehtoja. Välillä meillä on iltapäivälläkin tapaamisia, nauhoituksia tai Otolla oppitunteja. Mä itse söin koulun jälkeen usein esimerkiksi vanukasta, maitoa tai suklaamuroja. Ei ollut ysärillä ihan niin tarkkaa, eikä niin paljoa ruokatietoa vanhemmille saatavilla. Sitten oli usein jo kiljuva nälkä siinä vaiheessa kun äiti tuli kotiin. Omille lapsille haluan tarjota parempia vaihtoehtoja, vaikka varmasti hekin riemusta kiljuen söisivät niitä suklaamuroja. 

Katsotaan kuinka kauan me jaksetaan ahkeroida Oton kanssa sunnuntaisin ja pilkkoa hedelmiä ja muita. Varmasti joskus myös lipsutaan ja sitten lapset syövät äkkiä pestyjä omppuja kokonaisena tai banaaneja, kun ne on niin helppoja. Mutta se on varma, että ainakin Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura -leivät pysyvät osana meidän aamupaloja tästä hamaan tulevaisuuteen, koska edelleen ne ovat herkullisimmat leivät, joita kaupan hyllyiltä löytyy. 

Mitkä on teidän lemppari arkiaamupaloja?


5 Responses to “Arkiaamujen pelastus – helppo aamupala lapsille”

 1. Ihan mahtava idea pilkkoa hedelmiä valmiiksi jääkaappiin. Me niin apinoidaan tämä tapa. ❤️

 2. Nimetön sanoo:

  Kuori suojaa ehjiä hedelmiä ja vihanneksia, mutta miten ajattelitte saada ne säilymään pilkottuina edes seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään?

  Meillä hedelmät syödään kokonaisina. Kokonainen hedelmä otetaan usein myös mukaan evääksi kouluun. Viimeisellä välitunnilla kun sen syö, ei ole kotimatkalla jo ihan överi-nälkä. Kouluruoka kun syödään tosi aikaisin, yleensä yhdentoista aikaan tai ennen.

  Usein aamulla surautan pakastimesta marjat smoothieksi maustamattoman jugurtin tai rahkan kanssa (vähän mehukeittoa, siemeniä tai leseitä joukkoon myös fiiliksen mukaan). Samaan tyyliin iltapäivällä lähtee suoraan pulloon surautettu tehojuoma matkaan treeneihin. Aamusmoothien voi toki tehdä jo illalla jääkaappiin valmiiksi, mutta aamulla ehdon sen kyllä samalla, kun kahvi vielä tippuu.

  Treeneihin mukaan otettavat välipalat on meillä ruokahuollon murheen kryyni. Kun kovia harjoituksia on monta kertaa viikossa, kuluu aika moinen määrä välipaloja myös. Terveellistä, elimistön helposti hyödynnettävää ja mukavasti kassissa säilyvää välipalaa on välillä vaikeaa miettiä. Smoothiet kylmälaukussa, pähkinät, rahkat ja hedelmät…

 3. Kaisla sanoo:

  Heippa!

  Saako sun kautta toivetta eteenpäin, että näitä puikuloita tulisi myös isommissa pusseissa? Ostan nykyisin näitä neljän pakkauksia kun on lempparileipä, mutta mieluummin raahaisin perheelle kotiin pari isompaa pussia kuin sata pientä 🙂 Yritän ehtiä fazerin sivuilla myös laittamaan toivetta, mutta kiva jos kulkee sun kautta eteenpäin.

 4. Meillä syödään vähän hedelmää aamupalana, päiväkotilainen syö siellä aamupalan ja itse töissä vasta. Ollaan vähän huonoja heräämään ja kun itse on töissä kasiksi (onneksi kävellen) ja sitä ennen hoitaa kaiken niin vähän tiukalle menee. Priorisoidaan nukkuminen kunnolla ennemmin kaikille – ja aamulla ehtii sitten kanssa köllötellä ja halia. Kaikki on tottuneet toimimaan ekan vajaan tunnin ilman aamupalaa, niin menee rutiinilla.

 5. Nimetön sanoo:

  Ostin kyseisiä leipiä muutaman kerran, kunnes luin tuotetietoja tarkemmin ja huomasin leivissä olevan säilöntäainetta. Tiedän, että säilöntäainetta on monissa muissakin tuotteissa, mutta jos tarjolla on myös säilöntäaineettomia vaihtoehtoja, niin itse ostan mieluummin niitä aamupalapöytääni.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.