Uusi elämänvaihe – meillä ei ole yhtään alle 3-vuotiasta

01.03.2020

Tajusin tässä juuri, että me ollaan edetty perheenä aivan uudenlaiseen elämänvaiheeseen. Tällä hetkellä meidän perheessä ei ole ketään alle 3-vuotiasta, eikä kukaan ole raskaana. Silloin kun tein positiivisen raskaustestin meidän kuopuksesta kesäkuussa 2016, meidän keskimmäinen oli juuri täyttänyt kolme vuotta. Oltiin yritetty vauvaa jo pidemmän aikaa, eli tavallaan valmistauduttiin vauvaperhe-elämään silloinkin. Raskausaikana ensin migreenit ja sitten säännölliset kipeät supistukset rajoittivat mun omaa menemistä ja tekemistä aika lailla. Eli oikeastaan me ei ehditty kunnolla päästä sisään siihen ”yli 3-vuotiaiden lasten perheen” meininkiin. Nyt ollaan ekaa kertaa meidän perhe-elämän aikana siinä vaiheessa, että koko perhe on yhtäaikaa täysissä voimissa, samalla kun kukaan ei ole alle 3-vuotias. Tämä on niin jännittävää!

Ja musta tuntuu, että tämänhetkinen elämäntilanne on parasta lääkettä ikinä mun krooniseen vauvakuumeiluun. Meillä on nimittäin aika hitsin kivaa ja jotenkin niin ihanan rentoa ja helppoa juuri nyt. Vaikka olen aina ollut sitä mieltä, että pientenkin lasten kanssa voi mennä ja tehdä (ja niin ollaan menty ja tehty ja nautittu siitä), niin olen silti ollut viime aikoina jatkuvasti aivan äimistynyt siitä, miten iisiä kaikki jotenkin on just nyt.

Tähänkin voisi joku tulla sanomaan, että odota vaan, se on tyyntä myrskyn edellä, kohta on esiteini-ikä, eskari-uhma ja muut mukavuudet. Mutta minä sanon, että nautin tästä hetkestä ja otan siitä kaiken irti ja otan kaiken vastaan sitten kun aika on. Jokaisessa kehitysvaiheessa on aina myös jotain uutta ja ihanaa, eikä kannata ajatella jo etukäteen negatiivisesti.

Meillä on tällä hetkellä ihan älyttömän hauskaa, koska meidän 3-vuotias on sellaisessa kehitysvaiheessa, että vähintään joka toinen asia mitä suusta tulee ulos on hauska tai yllättävä. Hän saa meidät huvittumaan, yllättymään, ihastumaan ja nauramaan joka ikinen päivä kysymyksillään ja selostuksillaan. Hän hoitaa jo itse pukemiset ja riisumiset ja muut sellaiset arkiset asiat, joissa vaikka 2-vuotiaana vielä tarvitsi apua. Meidän kohta-7-vuotias on jo niin itsenäinen eskarilainen ja ylpeä ensi syksyn koululainen, joka on alkanut niin hienosti ottaa vastuuta esimerkiksi omasta huoneesta ja tavaroista. Meidän esikoinen on jo niin fiksu ja hänen kanssa voi käydä todella syvällisiä ja monipuolisia keskusteluita aiheesta kuin aiheesta ja viettää aikaa kuin kaverin kanssa.

Lapsilla menee hyvin leikit yhteen ja he osaavat jokainen myös rauhoittua. Pystytään hyvin pelaamaan myös pelejä koko porukalla, kun 3-vuotiaskin jaksaa jo keskittyä, vaikka ei aina kaikkea osaisikaan.

Lähteminen eri paikkoihin on niin mukavan helppoa ja tilanteita pystyy hyvin ennakoimaan. 3-vuotias tietää jo ainakin suurinpiirtein miten ollaan kaupassa, ravintolassa tai pr-tilaisuudessa. Ei tarvitse enää selittää kauppareissulla, miksi ei voi vaikka ostaa jotain sokeri-yksisarvismuroja maanantaina tai miksi ei voi juoksennella vaatemalliston lanseeraustilaisuudessa. Rattaat ovat 99% ajasta lojumassa jossain, kun ei kukaan enää istu niissä  (eikä enää karkaile, vaikka ei niissä istuisikaan).  Isommat voi tarvittaessa lähettää lähikauppaan hakemaan puuttuvia aineksia tai kiireisenä aamuna heitä voi pyytää tekemään pikkusiskolle leipää sillä aikaa kun itse etsii hukassa olevia metsäretkivarusteita.

Matkustaminen on ihanan rentoa, esimerkiksi viikon takaiset pitkät automatkat Ouluun ja takaisin menivät todella iisisti yhden pysähdyksen taktiikalla. Toki matkat on menneet aina ikätasoon nähden hyvin mutkattomasti ja vähillä pysähdyksillä, mutta aina on ollut sellainen pieni jännitys päällä, koska pikkulasten kanssa voi joskus tulla arvaamattomia tilanteita. Nyt 3-vuotiaan kanssa ei enää tarvitse jännätä, että meneekö hermo jossain kohti matkaa, kun hän taatusti viihdyttää itse itseään ja ymmärtää, että perillä odottaa joko kiva lomakohde tai sitten oma koti, missä on kaikki omat jutut ja on kiva mennä kotiin.

Uiminen, sisäleikkipuistoreissut ja ulkoilu on ihanan rentoa. Lapset juoksevat itse puistossa minne haluavat, eikä ole enää pakko itse istua  paikallaan hiekkalaatikolla tekemässä kakkuja tai seistä antamassa keinulle vauhtia. Yksi lapsista osaa jo uida sujuvasti, toinen osaa sukeltaa ja uinnin alkeet ja kolmaskin ui hienosti kellukkeilla. Ei tarvitse enää olla sydän syrjällään kolmeen suuntaan, että miten mä pidän nämä kaikki hengissä täällä altaassa. Valppaana saa toki olla aina, mutta onhan tämä nyt jo huomattavasti helpompaa. Sekin on pieni mutta iso juttu, että päästään koko perhe leffaan, kun 3-vuotiaskin jaksaa jo katsoa kokopitkän elokuvan, eikä tarvitse jakaa porukkaa.

Tällä hetkellä mulla ei ole yhtään haikea olo, että vauva-ajat ovat takana ainakin toistaiseksi. Mä nautin tästä ihan älyttömän paljon. Viime viikonloppuna pidin  Oulussa kahta ihan pientä kuuden viikon ikäistä vauvaa, kun he molemmat kävivät vuorotellen nukkumassa päikkärit mun sylissä. Se oli niin ihanaa, nuuskutin vauvan tuoksua ja nautin täysillä. Mutta sen jälkeen oli ihana saada kädet vapaaksi, tanssia ja syödä kakkua omien lasten kanssa ja heittäytyä sitten aikuisten illanviettoon lasten lähdettyä mummulaan yökylään.

Voi hyvin olla, että vauvakuume iskee pahemmin muhun taas jossain vaiheessa elämää, koska ei sitä ikinä tiedä. Ja jokaisessa lapsen ikävaiheessa on ne omat ihanat jutut, joista nautin, ehdottomasti myös vauva- ja taaperovaiheessa. Mutta juuri nyt on niin hyvä olla näin. Meillä on mahtavia suunnitelmia kesäksi koko perheelle, joiden toteuttamisessa haluttiin odottaa siihen, että lapset ovat riittävän isoja kaikki kolme. Meillä on mahdollisuus viettää kahdenkeskistä aikaa Oton kanssa ja jaksamista nähdä paljon kavereita ja toteuttaa ihan omiakin juttuja. Tämä on niin siistiä!


13 Responses to “Uusi elämänvaihe – meillä ei ole yhtään alle 3-vuotiasta”

 1. Jensku sanoo:

  Olipa ihana kirjoitus! Niin positiivinen. Koska voin todennäköisesti ikuisena vauvakuumeilijana niin nähdä, miten haikealta ja kamalan lopulliselta tuntuisi siinä vaiheessa, kun kaikki lapset alkaa olla taaperoa isompia eikä enempää ole välttämättä tarkoitus tehdä. Ei meillä olla moneen vuoteen vielä siinä pisteessä, mutta nyt jo mietin sitä haikeudella… 😀 ihana lukea tällaista siis! Ei se ehkä olekaan kamalaa <3

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos hurjasti <3 Siis juuri näin! Mulla oli tuossa n. vuosi sitten tosi paha vauvakuume, mutta sitten viime syksynä se alkoi helpottaa, kun jotenkin vaan nautin tästä uudenlaisesta vaiheesta niin paljon 😀 Mä rakastan vauvoja ja taaperoita ja mulla on aina kaipuu sitäkin aikaa kohtaan, koska siinä on niin paljon ihanaa. Mutta iloitsen siitä, että osaan nauttia tästä vaiheesta näin paljon! 🙂 Ei se ole kamalaa ainakaan musta! <3

 2. Ee sanoo:

  Hmmm, tää postaus sai mut vähän mietteliääksi, tämä oli ehkä musta tavallaam vähän outo postaus sinulta, positiivisen perhe ja vauva-arjen puolesta puhujalta, koska valitettavasti mulle tuli tästä sellanen vertaamis -olo, että koska tämä nykytilanne on niin super iisi niin ikäänkuin aiempi vaihe olis ollu huonompi, eli teksti ikään kun asetti sen aiemman vaiheen toimet ja jutut negatiiviseen valoon noiden ”enää ei oo pakko, enää ei tarvitse” -lauseiden takia pääni sisällä, sinun sitä varmasti sillä tavalla tarkoittamatta kuitenkaan! En tiiä oonko ainut jolle tuli tällänen mielikuva, ja tiiän kyllä todellaki, mitä sä oikeasti ajattelet aiemmistakin vaiheista mut aattelin vaa kommentoida jos jollai muulla tuli samaa fiilistä, kun se tuskin oli tän tekstin tarkoitus! 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos kommentista! Ei missään sanottu, että aiempi vaihe olisi ollut huonompi, enkä ole sitä mieltä. Halusin nimenomaan korostaa, että olen nauttinut myös aiemmista vaiheista tosi paljon. Mutta se nyt vaan on fakta, että moni asia on helpompaa jo vähän isompien lasten kanssa, ei se ole parempaa tai huonompaa, vaan erilaista. 🙂 Jos olisin valinnut eri näkökulman, olisin voinut myös listata asioita, joita nykyisessä arjessa en voi tehdä mutta vauva-arjessa pystyin (ja joita kaipaan). Mutta halusin tehdä tämän(kin) positiivisesta näkökulmasta, koska iloitsen tästä uudesta vaiheesta. 🙂

   • Veera sanoo:

    Mulle ei ainakaan välittynyt lainkaan sellainen kuva että edellinen vaihe olisi ollut jotenkin huonompi. Liekkö johtuu sitten siitä että olen itse melko samassa vaiheessa 4v, 5,5v ja 7v lasten äitinä. Elämä pienten lasten kanssa oli ihanaa, mutta myös melkoista säätöä, aika hektistä ja tosi rankkaakin. Kaikki se vuosien nukkumattomuus ja joka sekunti läsnäoloa jollekin, mutta kaikesta huolimatta koin sillä hetkellä että se aika elämästä
    oli ihaninta aikaa elämässä. Pelkäsin myös että haluan aina vain uuden vauvan ja kuinka voin päästää irti siitä pikku lapsi vaiheesta, mutta onneksi koen myös nyt että tämä vaihe lasten kanssa on elämäni parasta aikaa, juuri noista mainitsemistasi syistä sekä lukuisista muista. Ei elämä ”helppoa ja rauhallista” edelleenkään ole, mutta parasta just nyt tässä kohtaa 😊 meno on vain erilaista. Eikä me kyllä mitään rauhaa kaivatakkaan tällä hetkellä (tai no ehkä pieninä annoksina 😁) saatikka kuviteltu tästä ajasta ennen lapsia.

 3. Aada sanoo:

  Niin ihana postaus jälleen kerran <3

 4. Tiia sanoo:

  Meillä on 8kk ikäinen vauva ja oon kuunnellu noita ”odota vaan” kommentteja siitä asti ku oon kertonut olevani raskaana. Ja varmasti kuulen vielä hamaan tappiin asti. Mut oon tosi kyllästyny niihin. En tiiä mitä ihmiset odottaa ku vauva syntyy ja kasvaa, mulle on ollu itsestäänselvää et kehityksessä on vaikeita hetkiä, miksen saa ääneen iloita niistä hyvistä jutuista ilman ”odota vaan” kommenttia.

  Nauttikaa te tästä nykyisestä vaiheesta! 😊 teillä on ihana perhe.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos hurjasti kauniista sanoista <3 🙂 Ja joo, noita odota vaan -kommentteja kyllä riittää, niistä ei kannata välittää kun jokainen tuntee vain sen oman perheensä tilanteen, ei toisten! Sä todellakin saat iloita kaikista ihanista jutuista <3

 5. Nimetön sanoo:

  Mun ”perhemuotokriisini” oli silloin, kun esikoinen aloitti koulun. Siihen asti olin ollut äiti, jolla oli ”kolme alle kouluikäistä” kun esikoinen sitten meni kouluun, piti sitä omaa ”esittelytekstiä” muokata ihan toiseen muotoon.

  No nykyään ovat kaikki koulussa. Tiedä sitten, tuleeko seuraava ”esittelytekstiongelma”, kun esikoinen kohta päättää peruskoulun. Ei muuten ole enää kolmea koululaista silloin…

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Haha mä ymmärrän tuon tosi hyvin, siinä saa aina miettiä sitä omaakin äiti-identiteettiä aina kun elämänvaiheet muuttuu! 🙂 Mutta wau, varmasti mahtava vaihe tuokin, kun kaikki ovat koulussa! 🙂

 6. Piia sanoo:

  Meidän perhe on siinä tilanteessa, että esikoinen muutti juuri pois kotoa ja kuopus aloittaa syksyllä koulun. Välillä pysähdyn ihan ääneen sanomaan, miten mahtava tämä vaihe on. Rakastan sitä, kun saan seurata nuoren kasvua tai ison koululaisen oivalluksia ja eskarilaisen kehittymistä! Eikä se tietenkään kumoa sitä, miten ihanaa elämä oli silloin, kun kaikki kuusi olivat pieniä. Se oli erilaista, mutten toivo enää pikkulapsielämää meille. Kuopuksen jälkeen tiesin, että meidän perhe on nyt tässä ja näin on hyvä.

 7. Kristina sanoo:

  Ihana kirjoitus! Vauvat ovat ihania. Mä olen jo onneksi niin vanha, että odottelen mummuksi tulemista. Mun veljeni vaimoineen sai vuosi sitten pojan, jonka kasvamista on ollut ihana seurata valvomatta öitä hampaitten tulon takia 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.