Meidän piti tehdä Euroopan roadtrip – mitä me nyt tehdään?

28.05.2020

Kun alkuvuodesta kirjoittelin siitä, että on ihanaa kun lapset ovat nyt kaikki isompia ja se mahdollistaa sellaisia asioita, mitkä ennen olisivat olleet ehkä hankalampia toteuttaa, puhuin meidän kesäsuunnitelmista. Tarkoitin erityisesti sitä, kuinka meillä oli tämän kesän suunnitelmissa Euroopan roadtrip meidän omalla autolla. Ideasta oli puhuttu jo useampi vuosi ja tänä kesänä ajoitus olisi ollut loistava: Otolla opintovapaan vuoksi paria kurssia lukuunottamatta vapaa kesä, lapsilla 10 viikon kesäloma ja kuopuskin sen verran iso, että matkustaminen on jo hyvin helppoa ja joustavaa. Aloitettiin matkan suunnittelu jo alkutalvesta ja meille alkoi pikkuhiljaa hahmottua hyvä reitti n. kolmen-neljän viikon reissulle. Säästöjäkin oli kertynyt hyvin reissubudjettiin.

Ensin lautalla Tukholmaan, ja sitten Ruotsin läpi Malmön kautta Tanskaan. Tanskasta Saksaan ja Saksassa viihdyttäisiin pidemmän aikaa. Saksasta lopulta Ranskaan ja Ranskassakin viihdyttäisiin pidempi tovi. Ranskasta Italiaan, joka olisi reissun käännekohta. Sieltä sitten lähdettäisiin pikkuhiljaa kotiinpäin Itävallan, Tsekin ja Puolan kautta. Päiväkohtaiset ajomatkat oli tarkoitus pitää 300-600 kilometrissä ja tehdä myös pidempiä pysähdyksiä, eli joka päivä ei ajettaisi. Yhden yön yöpymiset pääosin edullisissa hostelleissa ja pidemmillä pysähdyksillä kivoissa hotelleissa. Telttailua leirintäalueillakin mietittiin, ainakin teltan olisi voinut ottaa mukaan varmuuden vuoksi. Tälle reitille osuu hurja määrä ihania paikkoja, joissa olisi lasten kanssa vierailtu: Legolandista Disneylandiin ja Europa Parkista Prateriin.

Mutta nyt ei päästä tälle reissulle. Enkä tiedä milloin tulee olemaan seuraava hyvä ajankohta, vai tuleeko sitä ikinä ennen eläkeikää. Ehkä tulee, ehkä ei. Ensi vuonna vasta näemme, millaiseksi Oton työelämä muodostuu koulusta valmistumisen jälkeen. Onko hänellä vapaus päättää omista työajoista ja miljööstä, jossa työskentelee, vai lakisääteiset loma-ajat, jolloin näin pitkä reissu veisi lähes kaiken loman, eikä jäisi aikaa lomailla sukulaisten kanssa kotimaassa kesäloman aikana (kuten me halutaan myös tehdä). Sitä ei voi vielä tietää. Unelmareissun peruuntuminen yhdeltä kesältä on kuitenkin hyvin pieni murhe verrattuna siihen, mitä koronavirus voi aiheuttaa, eikä me sitä jäädä harmittelemaan todellakaan.

Kyllä sen varmasti voi jollain aikataululla toteuttaa joskus ja lyhyemmän Eurooppa road tripin varmasti melkeinpä milloin vain tätä vuotta lukuunottamatta. Mutta hitsi se olisi ollut kiva reissu tehdä! Oltaisiin voitu pakata ensi viikolla kimpsut ja kampsut, ottaa auto alle ja lähteä. Se olisi ollut niin siistiä. Nokka kohti Eurooppaa ja koko maailma avoinna.

Mutta nyt ei lähdetä. Ensi viikolle ei ole mitään suunnitelmia, paitsi kampaajalla ajattelin käydä ekaa kertaa sitten tammikuun. Ehkä mennään uimaan, sääennusteet lupailivat yhdelle päivälle jopa 27 astetta. Ehkä heittäydytään hurjaksi ja käydään joku päivä ravintolan terassilla syömässä, kun ne maanantaina jälleen avautuvat.

STM:n Kirsi Varhilan mukaan vahva suositus on, että tällä hetkellä kotimaassakaan ei matkailla. Matkailusta vastaava ministeri Mika Lintilä taas kannusti Twitterissä ihmisiä kotimaan matkailuun. Hallitus ei ole vielä tehnyt linjausta kotimaan matkailun suhteen, mutta siitä tullaan tekemään erillinen linjaus, jota me odotamme kuumeisesti ja niin varmasti moni muukin. Voisiko olla mahdollista, että meidän kovasti odotettu Euroopan roadtrip voisi vielä vaihtua kenties kaikkein jännittävimpään vaihtoehtoon – tutkimusmatkaan omaan kotimaahan?

Olisi aivan ihanaa tehdä roadtrip Suomessa. Täällä on niin paljon upeita paikkoja, joissa en ole vielä ikinä käynyt! Olen koko ikäni matkustanut autolla Suomen halki, mutta lähinnä nelostietä pitkin Ouluun, sekä tietysti Turkuun ja Tampereelle. Itärajan seutu ja monin paikoin myös länsirannikko on mulle täysin tuntematonta aluetta. En ole käynyt esimerkiksi Porissa tai Raumalla ikinä ja Vaasassakin vain kerran joskus vuoden ikäisenä. Kuopiossa en ole käynyt ja Joensuu on ihan tuntematon. Pohjoisin paikka, jossa olen vieraillut on Rovaniemi.

Saa nähdä millainen linjaus tulee, pysytäänkö tänä kesänä ihan vaan Uudellamaalla vai päästäänkö Ouluun tai jopa Suomi-roadtripille. Pidetään sormet ristissä ja peukalot pystyssä, että päästäisiin tänä kesänä tutustumaan uusiin paikkoihin edes kotimaassa. Vielä en ole luopunut toivosta. Kaikkien kotimaisten matkailualan yritysten puolesta toivon tietenkin myös ihan valtavan paljon, että jos se vain on turvallista, matkailu kotimaassa sallittaisiin.

Yle:n tekemän kyselyn mukaan koronavirus on vaikuttanut neljän viidestä vastaajasta matkasuunnitelmiin, eli reippaasti suurimmalla osalla 400 vastaajasta. Meillä suuri helpotus on se, että koska oltiin menossa niin ”go with the flow” -meiningillä, niin ei oltu tehty myöskään mitään varauksia mihinkään suuntaan.

Miten korona on vaikuttanut teidän kesä- tai matkasuunnitelmiin? 


23 Responses to “Meidän piti tehdä Euroopan roadtrip – mitä me nyt tehdään?”

 1. Satu sanoo:

  Meillä ois ollu eka perheen yhteinen ulkomaan reissu. Se harmittaa, mut mennään sit kun turvallista.

 2. Noora sanoo:

  Ihania kuvia 😍 kyllä reissun peruuntuminen on harmillista, mutta onneksi aika pieni juttu elämässä. Me oltiin lähdössä elokuussa poikaystävän kanssa los angelesiin yhdessä lomalle ja se nyt tietenkin peruuntui. Harmittaa, mutta ehkä sinne pääsee vuoden tai parin päästä 😊 poikaystävällä peruuntui myös vaihto-opiskelu jenkeissä yliopistossa, se on jo enemmän harmitus kun maisteriopinnot alkaa muuten olemaan jo kasassa.

 3. Meidän piti lähteä tänä kesänä perheen kanssa junalla Pietariin ja äidin ja siskon kanssa oltiin suunniteltu kaupunkilomaa esimerkiksi Krakovassa niin, että siihen olisi voinut yhdistää myös käynnin Auswitchissä. Uskon, että lasten kanssa päästään reissuun vielä joskus toiste, mutta äidin rintasyöpä kaksi vuotta sitten pysäytti siihen, ettei äiti ole vielä ehtinyt nähdä maailmaa juuri ollenkaan ja että se pitää tehdä nyt.

  Mutta niin ne suunnitelmat muuttuvat: tällä hetkellä haaveilen siitä, että saadaan Uudellamaalla asuva sisko kylään tänne Jyväskylään ja päästään itse kesällä mummoloihin niin, ettei tarvitse nähdä pelkästään pihalla vaan voisi jäädä ihan oikeasti yöksi ja siskonpetiin nukkumaan.

  • Eepu sanoo:

   Voih, *nyyh* nuo ihanat kuvat 💔 Rodos, mun lempisaari. Se olisi kutsunut meitä heinäkuussa. Lapset odottivat lomaa ja vesipuistoa, aikuiset perheen yhteistä lomaa, rentoa yhdessäoloa. Tuttuja maisemia, uusia muistoja. Ehkä joskus pääsemme vielä, toivon!
   Ja jos emme niin olen onnekas kun olen saanut matkustella.

   Jaahas, mitä nyt.. uskaltaisiko johonkin ravintolaan syömään (mielellään ulkona sekin), satamaan jäätelölle, ehkä retki lähikaupunkiin, miehen vanhemmat tarjosivat mökkiään lainaan. Uusia suunnitelmia, uusia muistoja. Mutta sisällä palaa halu maailmalle.

 4. Nimetön sanoo:

  Ihanan ruusuisia unelmia automatkasta lasten kanssa 😉

  Olen itse istunut auton takapenkillä läpi euroopan ja takaisin.
  Samoin vanhempana kolmen lapsen kanssa ajanut.
  Reissut ovat tietysti kaikki olleet kivoja ja niistä on hyviäkin muistoja tietysti, mutta kyllä vaan takamusta puuduttaa jo pelkkä ajtuskin. Kääntöpuolia on pitkässä reissussa aika lailla myös: kaikki, siis KAIKKI, on kalliimpaa kuin mitä odotit. Sama koskee kyllä kotimaassakin matkustamista. Jo se pelkkä telttapaikka maksaa viideltä täällä melkoisesti. Ruokailut, pääsyliput, välipalat. Matkamuistot, lauttamaksut, siltamaksut, tiemaksut, polttoaineet…

  Reissuruoka on yksipuolista ja usein epäterveellistä. Valikoimat tienvarsilla ovat välillä pöyristyttäviä. Omalla matkailuautolla ajellessa kiitin monesti auton jääkaappia, johon sai ladattua kaupasta hedelmiä ja vettä.

  Päiviä pienessä tilassa viettäen, siinä väsyy rakkaimmankin perheenjäsenen naamaan ja juttuihin. Sitä tekee kummasti mieli lyhentää suunniteltua reittiä ja palata jo kotiin 😁.

  Mutta toki sääli, etteivät suunnitelmat tänä kesänä sellaisinaan toteudu. Kannattaa kotimaata kuitenkin miettiä uusin silmin: ahvenanmaata polkupyörällä tai Ähtärin eläinpuistoa.

  • Sofia sanoo:

   Hui, olipas negatiiviset ajatukset lasten kanssa automatkailusta!
   Oma kokemus on ollut ihan päinvastainen. Kun lapset olivat kauam sitten 8-, 6- ja 2-vuotiaat, oltiin asuntovaunulla kuukausi reissussa. Ruotsin läpi ja lautalla Saksaan, Tsekki, taas Saksa ja Hollanti kierreltiin. Kaikille jäi ihanat muistot, vaikka varmasti siellä oli niitä raskaampiakin hetkiä. Tehtiin kunnon pysähdykset mm Berliinissä, Prahassa ja Hollannin pienemmillä paikkakunnilla. Siihen aikaan viihdykkeenä oli kannettava dvd-soitin ja lasten levyt. Nythän tableteille saa vaikka ja mitä ajankulua, jos tarve tulee. Lapsetkin yleensä tykkää katsoa uusia, vaihtuvia maisemia.
   Ja tuo ruokapuoli… kyllä me pysähdyttiin aina tarpeen tullen kauppoihin ja leipomoihin, joista sai hyviä ja terveellisiä eväitä.

 5. Siiri sanoo:

  Ei muuttunut. En tiennyt olenko töissä jolloin ei olisi ollut rahaa matkustella muutenkaan ja koska pääsinkin töihin niin koko kesä menkää töissä. Ite oon sitä mieltä että kyllä kotimaassa voi ihan hyvin matkustaa. Meinaan käydä Mikkelissä ja Helsingissä lapsen kanssa. Ei sitä ole kielletty (olen tähän asti noudattanut kaikkia rajoituksia pilkuntarkasti!) Ja toi että yks sanoo yhtä ja toinen toista on raivostuttavaa. Myös talouden takia suosittelen kotimaan matkailua.

 6. Siru H sanoo:

  On vaikuttanut. Meillä on mun aikuisen tyttäreni kanssa ollut tapana tehdä road trip Kuninkuusraveihin, ja tänä vuonna oli ajatus tehdä se kolmen mimmin reissuna, myös 11v kuopus olisi nyt päässyt matkaan. Tänä kesänä ne olisivat olleet Seinäjoella, Oulusta ihan mukava ajomatka siiis, ja siitä oli tarkoitus ajaa toiselle puolen Suomea Savonlinnaan sukuloimaan mun rakkaan veljeni perheen luona. No, kuninkuusravit on peruttu, mikä tietysti harmitti hirveästi, mutta se, että todennäköisesti tänäkään kesänä ei päästä näkemään rakkaita kaukana, pisti itkettämään. Toivon niin hirveästi, että tänä kesänä vielä voitaisiin heitä nähdä, ja ymmärrän niin hyvin myös sun Oulun kaipuun! Tsemppiä sinne kovin, toivon että tekin vielä pääsette pian näkemään!

 7. Kata sanoo:

  wau, aika moiset matkasuunnitelmat! Pääsette varmaan toteuttamaan tämän road tripin vielä joskus! Itse en enää haluaisi viettää lomaa ajamalla päivittäin niin paljon… ja pieni varoitus Puolasta – siellä oli maanteillä aika hurja meno (olen ajanut muutamasti maan halki Tsekkeihin, enkä suosittelisi reittiä kenellekään)

 8. S sanoo:

  Itselle peruuntui yksi lomamatka suunnitelma, joka vähän harmittaa. Ei pelkästään sen peruuntuneen reissun takia vaan enemmän ketuttaa kun oli tarkoitus viettää loma ilman ajatustakaan töistä ja opiskelujutuista lomaympäristössä. Lomaa oltiin suunniteltu läheisen kanssa useampi vuosi. Itsellä on vuosiin ekaa kertaa oikea kesäloma. Viimeisimmästä kesälomasta on vuosia tai olen viettänyt lomaa touko/syyskuussa. Onneksi on tärkeämpiäkin asioita elämässä. Enkä onneksi kerennyt varamaan mitään, olin juuri saanut varmistuksen lomani ajankohdasta. Vaikka harmittaa hieman viettää lomaa ilman, että läheisillä on samaan aikaan loma peruuntuneen matkan takia niin pitää olla kiitollinen että on töitä ja lomaa!

 9. Pauliina sanoo:

  Isäni haave aina ollut päästä ajamaan Route 66. Hän täytti viime vuonna 50 ja jo marraskuussa aloimme tehdä matkasuunnitelmaa ja varauksia tätä ajatellen. Nyt reilu viikon päästä meidän piti vanhempieni ja veljeni kanssa lähteä noin neljäksi viikoksi Amerikkaan ajamaan tämä haavematka, Route 66 Chicagosta Losiin, pysähdellen monissa pikkukaupungeissa ja lisäksi San Franciscoon. Noh, nämä tietty peruuntui ymmärrettävästä syystä. Harmitus on suuri, mutta ajatellaan positiivisesti, että vielä on lisää aikaa suunnitella ja matka odottaa edessäpäin ja silloin on varmasti mahtavaakin mahtavempi reissu! 😍💪

  Liittyen teidän peruuntuneeseen Euroopan reissuun – Itse myös noin 7 vuotta sitten perheeni kanssa teimme usean viikon Euroopan reissun autolla ja kävimmeköhän noin 10 maassa, joissakin viivyttiin pidempään kuin muualla. Kävimme myös Unkarissa katsomassa Formulat, joista haaveillut aina! Viime vuonna perheeni teki Euroopan autoreissun uudestaan, joskin itse en päässyt silloin mukaan. Voin siis lämpimästi suositella tällaista reissua, on aivan mielettömän ihanaa ajella paikoissa, joihin ei muuten tulisi välttämättä mentyä! Toivotaan, että teilläkin tämä reissu vielä toteutuisi! ❤️

 10. Erika sanoo:

  Voi ei miten kivalta kuulosti tein suunnitelmat! 🙁 toivotaan että lähivuosina pääsette kuitenkin vielä toteuttamaan tämän. Mun oli tarkoitus lähteä moikkaamaan ulkomailla tämän kevään asuvaa kaveria, mutta sekin tietty peruuntui. Mutta kuten säkin sanoit, nää on pieniä murheita loppujen lopuksi vaikka vähän harmittaakin.

 11. Milla sanoo:

  Neljän viikon kesäloma alkaa maanantaina. Ei ole mitään suunnitelmia. Pihan kunnostus on jäänny työkiireiden takia joten varmaan oman pihan laittoa.
  Miehellä neljä viikkoa heinäkuussa joten ei edes lomailla samaan aikaan ja siihen syy se että eskari lainen voi olla enemmän kotona kesällä kun hoidossa. Loppupäivät mitä jää ennen koulua elokuussa menee miehen vanhemmille hoitoon.
  Vähän kansallispuistoon retkeilyä ja omalla veneellä saareen, siinähän ne varmaan on viikonloppuisin kun ollaan koko perhe kasassa silloin.
  Uskon että sitten kun ollaan samaan aikaan lomalla niin tehdään enemmänkin suunnitelmia ja lähdetään johonkin päin reissuun 🙂
  Koronankin takia ei olla suunniteltu mitään ihmeellistä.

 12. Emma sanoo:

  On tää reissujen peruuntuminen todella harmillista mutta pitää vaan toivoa että tämä tilanne paranisi ja vaikka ensi vuonna sitten pääsis taas paremmin reissaamaan. <3

 13. Melissa sanoo:

  Jos lähdette reissaamaan kotimaassa, jossa on paljon ihania paikkoja. Suosittelen tsekkaamaan mm: Manamansalon ja Kolin. Niin kivoja paikkoja!

 14. Ninnis sanoo:

  Meidän suunnitelmiin ei vaikuta mitenkään, kun ei olla oikein reissaavaa tyyppiä. Toki kotimaassa jää nyt huvipuistotkin varmaan välistä. Mökkeillään ja kotoillaan nyt sitten 🙂
  Ärsyttää ihan älyttömästi, miten erilailla ihmiset suhtautuu näihin suosituksiin. Miehen lapsi lähtee äitinsä kanssa kesäkuun alussa 2vk Ranskaan. Aivan järjettömän vastuutonta minusta. Ja tämän takia lapsi ei sitten voi tulla meillekään ennen kuin 2vk karanteeniaika on kulunut Suomeen paluusta, eli heinäkuussa vasta.

 15. S sanoo:

  Suurempia kesäloma reissuja ei tälle kesälle tullut suunniteltua, sillä perheemme kasvaa kesän aikana yhdellä pienokaisella😍
  Kuitenkin suunnitelmissa olisi käydä Korkeasaaressa, esikoinen odottaa sitä reissua kovasti! Täytyy toivoa, että sinne päästään eikä paikkaa suljeta..

 16. Eevi sanoo:

  Iso peukku kotimaan matkailulle, jos se vaan sallitaan. Suomen yrittäjät tarvitsevat asiakkaita nyt !

 17. Anna sanoo:

  Jos vaan matkailu kotimaassa on mahdollista niin suosittelen ehdottomasti Poria ja Raumaa. Molemmat upeita paikkoja kesäisin ja lapsille löytyy ainakin Porista kaikkea kivaa tekemistä 😊

 18. Giassilina sanoo:

  Mitään matkasuunnitelmia ei tälle kesälle ollut ja muista kesäsuunnitelmista olin menossa yhteen konserttiin, joka on nyt siirretty vuodella eteenpäin. Olisi ollut nyt keväällä ihana mennä jonnekin lämpimään, mutta sekin jäi toteutumatta. Emme myöskään pääse tapaamaan ulkomailla asuvaa isääni kun hän ei ainakaan vielä pääse Suomeen eikä me tietenkään haluta matkustaa ulkomaille vaikka joitain lentoja alettaisiinkin jo heinäkuussa lentää.

  Jos pääsette lähtemään kotimaan road tripille, suosittelen ehdottomasti ajamaan Saariston rengastien! Itse kuljen saaristossa yleensä veneillen ja siellä on vaan parasta! Rengastien varrella on pieniä majoitusyrityksiä, leirintäalueita, ihania kahviloita ja ravintoloita. Ja siitä pääsee sitten helposti jatkaan muualle länsi-Suomeen!

 19. Sara sanoo:

  Oliko sulla jo ajokortti? Euroopan roadtripillä on ehkä turvallisempaa olla useampi kuski, jos jotain sattuu. Ei ainakaan jää toiselle puolelle manteretta jumiin jos ainoalla kuskilla menee vaikka jalka tms. Mutta Suomi-tripille peukut jos ja toivottavasti kun se on mahdollista! 🙂

 20. Jutta sanoo:

  Me oltaisiin eilen tultu perheen kans 2 viikon lomalta kreetalta. Alkuun otti peruuntuminen aivoon aivan älyttömästi, koska olin koko alkuvuoden kuluttanut energiaa mielettömästi ja odotin tältä lomalta totaalirentoutumista.

  Nyt jäätiinki kotiin, sain siirrettyä lomat myöhemmäksi ja toivottavasti silloin olisi jo kotimaassakin mahdollisuus matkustaa, Suomessakin on niin mielettömän upeita paikkoja.

 21. Arotar sanoo:

  Meillä ei ollut ulkomaan reissua perheen kanssa kesäksi suunnitelmissa sillä käymme etelässä yleensä lopputalvesta. Nyt ehdimme juuri olla Teneriffalla viikon kunnes tämä kaikki alkoi. Mutta se kyllä harmittaa, kun ei tiedä pääseekö matkustamaan tänä vuonna vai vasta kahden vuoden päästä. Tai onko enää tavallisilla ihmisillä varaa matkustaa?
  Vinkkinä teille, jos ette pysty toteuttamaan pitkää roadtrippiä niin nopeamman version voi tehdä niin, että lentää Eurooppaan ja ottaa vuokra-auton alle. Me kiertelimme pari vuotta sitten Tanskaa vuokra-autolla ja se oli ihana reissu. Samoin Kroatia kiinnostaisi hurauttaa autolla läpi ja ehkä vierailla samalla sen naapurimaissa.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.