Mitä koululainen on oikeasti tarvinnut koulussa

22.07.2020

Instassa tuli puheeksi ekaluokan aloittaminen ja meilläkin tosiaan muutaman viikon päästä keskimmäinen astelee reppu selässään ekaa kertaa kouluun! Siihen liittyen tuli mieleen tehdä katsaus siihen, että mitä tarvikkeita koululainen on OIKEASTI tarvinnut näiden kahden kouluvuoden aikana. Kaksi vuotta sitten kun esikoinen  oli aloittamassa ekaluokkaa, tein muistilistan ja silloin siihen tuli paljon kommentteja myös muilta ekaluokkalaisten vanhemmilta. 

Lista oli silloin tosi kattava ja kuten arvelin jo silloin, ei me kyllä ihan kaikkea listalta tarvittu. Moni asia on myös varmasti tosi koulukohtainen – toisissa kouluissa tehdään toisella tapaa ja toisissa sitten toisella tapaa. Listasin nyt niitä juttuja, jotka itse olen kokenut hyödyllisiksi koululaisen vanhempana. 

Mitä ekaluokkalainen tarvitsee kouluun? 

1. Reppu. Obviously, on tärkeää olla hyvä ja ergonominen reppu, johon mahtuu kaikki riittävät koulutarvikkeet ja jossa on taskuja kaikelle tärkeälle. 

2. Omat avaimet ja avaimenperä. Vaikka koulumatkoja ei alkuun kulkisi itsenäisesti, avaimista on hyvä opetella huolehtimaan ja pitämään mukana. 

3. Heijastin. Mielellään useampi. Meillä on kaikilla lapsilla täysin heijastavaa kangasta olevat reput ja sen lisäksi ulkovaatteissa hyvät heijastimet valmiina + ekstraheijastimet vielä. 

4. Puhelin. Itse en kyllä osaisi olla, jos ekaluokkalaista ei saisi puhelimella kiinni. Meillä lapset ovat saaneet omat puhelimet eskari-iässä ja ne on olleet tosi hyvät. Vaikka ei kulkisi itsenäisesti koulumatkaa, puhelin on silti kätevä herätyskellona ja ajastimena, siihen, että vanhempi voi soittaa olevansa parkkipaikalla odottamassa, tai jos tulee jotain odottamatonta, mistä pitää ilmoittaa. Puhelin on hyvä olla myös itsenäiseen ulkoiluun/kavereilla kulkemiseen ja muutenkin yhteydenpitoon kavereiden kanssa.  

5. Penaali, jossa ainakin lyijykyniä, teroitin, pyyhekumi ja viivotin (oman maun mukaan muuta tilpehööriä). 

6. Vesipullo.

7. Jumppapussi.

8. Liikuntaan sopivia vaatteita ja kenkiä, niin sisä- kuin ulkoliikuntaa varten.

9. Pyyhe, uimapuku ja uimalasit. 

10. Luistimet ja luisteluun sopiva kypärä (kannattaa hankkia vasta lähempänä luistelusäitä, jotta ovat varmasti oikean kokoiset). 

11. Kotiin: iso mappi tai laatikko piirustuksille ja taideteoksille, värikynät, lukujärjestys, rauhallinen läksyjentekopaikka.

Mitä ekaluokkalainen ei tarvinnut koulussa?

– Sisätossuja. Mekin ne hommattiin, kun kaikissa muistilistoissa niistä puhuttiin. Meidän koulussa kaikki kulkivat kuitenkin sukkasillaan ja tossut olivat ihan turhat.

– Sateenvarjoa. Hyvät välikausivaatteet kunnon vesipilariarvolla ovat oikein käytännölliset, eikä tarvitse kantaa erikseen sateenvarjoa.

 

Muutamia muita käytännöllisiä vinkkejä koululaisten vanhemmille, joita kokemus on opettanut:

– Kannattaa pitää kotona ainakin muutama puhdas ja tyhjä lasipurkki/ kartonkiroska/ wc-paperirulla etc. aina jemmassa, koska niille voi usein tulla käyttöä lasten askartelu-projekteissa koululla. Ei ole yksi tai kaksi kertaa näiden vuosien aikana kun ollaan kaiveltu hiki hatussa, että eikö missään olisi tyhjää vessapaperirullaa tai maitotölkkiä meidän kotona, kun koulusta on pyydetty oppilaita ottamaan mukaan seuraavan päivän kuvistunnille.

Varasukat on hyvä olla repussa, tai ehkä ekaluokkalaisella myös varalta teepaita, pikkarit ja leggingssit. Talvella sukat saattaa helposti kastua ihan jo koulun eteisen lattialla ja silloin ne on hyvä saada vaihdettua, ettei vilustu. Ne eivät paljoa vie tilaa repussa, mutta tuovat mielenrauhaa. 

Koko luokan vanhempien yhteinen Whatsapp-ryhmä on super kätevä. Siellä voi sopia yhteisiä kyytejä synttäreille, kysyä läksyistä tai jutella muuten kouluasioista. 

– Koululainen saattaa olla haluton käyttämään ulkohousuja, koska koulun aikuiset eivät siihen enää pakota, kuten eskarissa ja päiväkodissa. Vaikka ne aamulla laittaisi mukaan, se ei tarkoita, että koululainen niitä välttämättä koulussa käyttäisi (toki varmasti lapsikohtaista). Tästä syystä suosin välikaudessa koululaisilla farkkuja ja muita lämpimämpiä housuja ja talvella lisäksi pidemmän mallista talvitakkia, jotta pysyy kunnolla lämpimänä välitunneilla, vaikka ei aina pukisi ulkohousuja jalkaan. Koululiikunnassa ulkohousut on kyllä tosi hyvä olla välikausi- ja talvikeleillä mukana ja kyllä mäkin niistä housuista aina kylmillä säillä sanon aamuisin, että pitää laittaa jalkaan myös välitunnille.

Tällaisia käytännön juttuja mulla nyt tulee heti ekana mieleen. Koulun aloittaminen on jännittävä juttu ja tuntuu niin suurelta muutokselta, kun etukäteen sitä vanhempana ajattelee. Onhan se iso juttu, kun yhtäkkiä lapsi itsenäisesti huolehtii niin monesta eri asiasta. Mutta ekaluokalla on vielä hyvin myös aikaa opetella niitä käytännön juttuja ja niitä harjoitellaan paljon koulussakin.  Ei ekaluokalle mennessä tarvitse osata jo kaikkea, on lupa harjoitella ja epäonnistua. Omista tavaroista huolehtimista ja asioiden muistamista ehtii harjoitella koko loppuelämän. Tärkeintä on avoin mieli ja turvallinen olo!

Nämä postauksen kuvat on meidän ekaluokkalaisesta kahden vuoden takaa ja tuntuu, että vastahan ne eilen otettiin. Mutta ei, siitä on kaksi vuotta ja ekaluokkalainenkin menee jo kolmoselle ja meillä on perheessä jo toinen koululainen! Tai SIIS, kolmas koululainen. Noissa kuvissahan näkyy kaksi silloista ekaluokkalaista, joista toinen ehkäpä valmistuu jo vuoden vaihteessa. Jännää!

Tuleeko teillä muilla koululaisten vanhemmilla mieleen käytännön vinkkejä tuleville ekaluokkalaisille tai ekaluokkalaisten vanhemmille? 


35 Responses to “Mitä koululainen on oikeasti tarvinnut koulussa”

 1. Saimi sanoo:

  Tämä ope ainakin toitottaa ihan rasittavuuteenkin (ainakin muksujen mielestä) asti niistä ulkohousuista 😀 Mutta meitä on moneen junaan, eikä kaikki varmastikaan toimi samoin 🙂

  Yksi minkä listalle lisäisin ja minkä olen omina opevuosina huomannut käteväksi, on repussa kulkeva ohut kulmalukkokansio. Vaikka monisteiden määrä ei enää varmastikaan ole sitä tasoa kuin vaikkapa meidän kouluaikoina, niin mahdolliset kokeet, itsearviointilomakkeet, pienet kuvistyöt ym kotiin vietävät paperit kulkevat siistimmin kotiin kansion välissä kuin reppuun rytättyinä. Repun pohjalta ne ei myöskään välttämättä oikein löydy enää 😀

  Ihania kesäpäiviä vielä ennen koulutielle lähtemistä! 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No mutta se on hyvä jos toitottaa niistä ulkohousuista! 😀 Ja joo, kulmalukkokansio on myös hyvä olla. Me ostettiin oma etukäteen, mutta koulusta tulikin sellainen valmiina, niin oli turha ostos. Mut varmasti koulukohtaista tämäkin, että joissain ei saa sitä koululta ja silloin oma on tosi kätevä. Kiitos paljon hyvistä vinkeistä ja ihania kesäpäiviä sinne myös <3

  • Jessica sanoo:

   Meillä on 1-2 luokkalaisilla ulkohousut pakolliset, mikä on mielestäni erittäin hyvä sillä sitten asiasta ei tarvitse edes keskustella laitetaanko ne vai ei. Lisäksi koulusta saa joka vuosi tuollaisen kulmalukkokansion, jossa tosiaan kulkee paljonkin postia vuoden mittaan.

 2. Suvi sanoo:

  Nimikoikaa ihan kaikki, minkä haluatte pysyvän tallessa. Osa lapsista ei muista/tunnista omia vaatteitaan ja tavaroitaan ja saattaa ihan pokkana väittää ettei nuo ole mun. Ja lisäksi saman luokan oppilailla saattaa puolella olla samanlaiset kengät/sukset/sauvat/mustat ulkohousut. Jos niissä on nimi niin ope/ohjaaja, voi väittää vastaan, että kyllä on, kun niissä lukee sun nimi ja ne saadaan palautettua oikealle omistajalle. Meidän koulussa tulee jätesäkittäin löytövaatetta joka vuosi, vaikka niitä kaupitellaan säännöllisesti niin lapsille kuin aikuisille, mutta suurimmasta osasta puuttuu se nimi.. ja siellä on siis ihan perussisävaatteiden lisäksi, kunnon kalliita ulkohousuja/takkeja ja jopa kenkiä..

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tää on kyllä hyvä vinkki myös! 🙂 Nimikoimalla saa pelastettua monta vaatetta. Mä olen itse ollut koululaisten vaatteissa tässä melko laiska, mutta meillä ei onneksi ole mennyt hukkaan juuri mitään (no yhden hupparin muistan).

 3. TarjaL sanoo:

  Meillä päin täällä tarvitaan myös sukset.

 4. I sanoo:

  Repusta vielä muutama huomio: kannattaa tarkistaa repun istuvuus (säädettävät hihnat ja tasaisesti jakautuva paino) sekä koko. Repun tulisi peittää selkä tasaisesti, mutta ei ihan koko selkää (hieman tyhjää ala- ja yläselkäään). Pepun päälle ulottuva reppu on aivan liian iso ja siksi epäergonominen.

  Koska kasvuikäisen lapsen luusto kehittyy jatkuvasti, kannattaa reppua valitessa huomioida sen paino täytettynä. Reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia lapsen tai nuoren omasta painosta. (Selkäliitto).

  Tietysti myös hengittävä materiaali (etenkin selkää vasten oleva kangas), lasta/nuorta miellyttävä ulkonäkö ja kulutusta kestävä kangas ovat tärkeitä elementtejä.

 5. Nimetön sanoo:

  Koulukohtaisia tosiaan.
  Meillä ei esimerkiksi ole koskaan, milloinkaan pyydetty kotoa lasipurkkeja tai maitotölkkejä tai muuta.
  Samoin luistelu on koulutunneilta jäänyt monena vuonna kokonaan. Esimerkiksi viime vuonna ei jäätä saatu koulun pihalle lainkaan, eikä jäähallia ole lähellä. Toisaalta taas kyläkoulussa on hyvinä vuosina hiihdetty monta kilometriä.
  Uimavarusteiden kanssa on vähän sama juttu. Kaikissa kunnissa tai kaupungeissa ei ole omaa uimahallia tai sinne on niin paljon menijöitä, joten oma vuoro ei osu kohdalle ehkä kovinkaan usein. Ei aina edes joka vuosi.

  Sitten taas se sateenvarjo on ollut ihan ehdoton. Bussipysäkilläkään ei meillä ole mitään katosta, eikä bussiin ole sopivaa mielestäni myöskään astella litimärässä kuoritakissa ja vettä valuvana. Pieni sateenvarjo sivutaskussa kulkee siksi siististi mukana.

  Toisille myös oma bussikortti tulee koululaisena uutuutena taskuun. Sen käyttöä kannattaa harjoitella jo kesällä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tässä on hyviä vinkkejä! 🙂 Ja aivan totta, paljon on koulukohtaisia ja kuntakohtaisia juttuja, jotka vaikuttavat. Meillä ollut uintia lapsilla 5-vuotiaasta asti dagiksessa, eskarissa ja koulussa joka vuosi niin uikkarit ja uimalasit on olleet ihan ehdottomia. 🙂

 6. Satu sanoo:

  Meillä on oltava välikausi ja toppahousut 4luokkaan asti. Koulusta ovat näin sanonut.

 7. Salla sanoo:

  Suu loksahti auki. 1lk ilman ulkohousuja? O ou. Pitää ostaa jotain varalle…. Kiitos.

 8. Ope sanoo:

  Moikka!

  Silmääni osui huomiosi ulkohousuista, joka pitää varmasti paikkansa monesti. Itse opettajana katselen kyllä varsinkin pienempien oppilaiden perään että mitä laittavat ulos päälle. Meillä on yksi pidempi välkkä päivässä ja varsinkin kylmemmillä säillä monet isommatkin oppilaat laittavat ulkohousut päälle vapaaehtoisesti/oma-aloitteisesti. Tämäkin kuten alussa mainitsit koulu ja jopa opettaja/luokkakohtaista!

  Helpot, selkeät, säänmukaiset vaatteet, jotka saavat likastua on oma ohjeeni ykkösten vanhempainillassa. Mitä helpompi/nopeampi on ulkovaatteet pukea sitä todennäköisemmin ne kaikki päätyy ulos päälle. 😅

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka! Kiitos paljon kommentista! 🙂 Ja aivan oikein, mitä helpommat ne vaatteet on laittaa päälle niin sitä todennäköisemmin ne valitaan päälle! 😀

 9. Ninnnnni sanoo:

  Tosi kattava lista kyllä. Mun tyttö menee kakkoselle. Reppuun lisäys jonka ite tajusin liian myöhään; kaikki reput ei ole veden pitäviä. Eli kaatosateella tai märällä kelillä kun tyttö laittoi repun koulussa esim maahan siksi aikaa kun leikki kiipeilytelineissä niin kosteus oli päässyt repun läpi ja tietty myös kirjoihin, vihkoihin ym mitä repussa on. Reppuja on valtavasti mutta tosi harvassa lukee että kestääkö ne vettä vähääkään. Ergonomiaan ja siihen että on sopivan kokoinen panostin ekalle mennessä mutta tuo tuli yllätyksenä että reppu ei pidäkään vettä. Tänä vuona sit viisaampana reppukaupoille 😀

  Meidän koulussa sisäkengät pitää olla, koska palopoistumisharjoituksia tehdään säännöllisesti. Jos lapsilla ei ole sisäkenkiä jalassa kun harjoitus alkaa niin sitten menevät sukkasilleen ulos (oikeassa palotilanteessakaan ei jäädä kenkiä ym tavaroita keräileen vaan poistutaan viipymättä sisältä). Toinen syy on kun käytävillä on likaa ja vettäkin välillä niin kivempi kun ei tarvi sukat märkänä kävellä koulussa.

  Kumpparien sijaan kosteilla keleillä on tärkeää olla gore-tex kengät tms jalkineet jotka pitävät vettä. Kunnon sadekelillä sit kumpparit. Usein vaan kelit vaihtelee ja kurja kulkea koko päivä kumppareissa jos aamulla on vaan sadetta.

  Kuorivaatteet myös tosi hyvä olla, kunnon vedenpitävyys niin ei tarvitse märkänä kulkea eikä kurapukuun pukeutua. (tyttö kyllä vielä viimevuona kulki vuorellisessa kurahaalarissa ajoittain koska tykkää siitä puvusta ja koki että se on hyvä sadekelillä). Tuon ikäiset vielä rymyävät välitunneillakin ja leikkivät kiipeilytelineissä ym niin onneksi tyttö itsekin tietää että asianmukaisissa varusteissa on kivempi ulkoilla. Jännityksellä odotan sitä päivää kun ”järkevä” vaatetus jää ”muodin” tieltä 😀

  Asuinpaikasta riippuen listaan tulee vielä sukset. Viime talvi oli huono hiihtämiseen ja luisteluun etelässä mutta ehkä ensi talvena olisi parempi tilanne. Kerran kävivät luokan kanssa luistelemassa viime talvena. Hiihtämään päästiin vain lapin lomalla.

  Tsemppiä kaikille koulunsa aloittaville ja jatkaville! 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon! 🙂 Tuo on kyllä totta, että reput ei pidä kaikki vettä. Meillä on repuissa sellainen ”vahvike” pohjassa, joka just vedenpitävä, niin en ollut edes tajunnut ajatella asiaa. Ja mäkin aattelin sisäkengistä just noin etukäteen, mutta koulussa sitten olikin eri tavalla. 😀 Meillä on kans gore-texit ja kuorivaatteet, ihan niinkun päiväkodissa ja eskarissakin. Onneksi niitäkin saa nykyisin suht ajattoman ja tyylikkäänkin näköisinä halutessaan, että luulen että vielä pitkään mennään niillä, vaikka lapset kasvaakin 😀 Kiitos paljon tosi hyvistä vinkeistä, joita laitoit! 🙂 Ja kivaa koulun aloitusta sinne!

 10. pm sanoo:

  Kiitos ajankohtaisesta postauksesta! 🙂

 11. Äiti itsekin sanoo:

  Hyvä postaus, mutta ehkä noita lapsen repussa olevia alusvaatteita ei tarvitse yksilöidä. Kannan itsekin varapikkareita käsilaukussa mutta en kyllä haluaisi niistä kertoa koko maailmalle.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos! 🙂 Mutta en ymmärrä, miksi ei voisi vinkata ekaluokkalaisten vanhemmille? Pikkarit on vaate siinä missä kaikki muutkin. En kestä kun vieläkin lietsotaan tällaista häpeäkulttuuria, että jopa pikkarit olisi jotenkin häpeällinen asia, josta ei voisi puhua. Ja tuossahan en muutenkaan puhunut meidän lapsista mitään – puhuin varasukista ja sanoin, että ”tai ehkä ekaluokkalaiselle myös..”. Itsellänikin on monesti pikkarit mukana käsilaukussa jos lähden pidemmäksi aikaa jonnekin ja vaikka niitä ei ikinä tarvitse, on se mielenrauha siitä, että ne on kuitenkin mukana. 🙂

  • L sanoo:

   No hei nyt kyllä…suomi ja suomalaisten ikuinen häpeily! Varavaate/alusvaate lapsella on ehkä maailman luonnollisin asia. Kaikki käyttää alkkareita, kaikki käy vessassa, kaikille käy joskus jonkunlainen vahinko. Naurettavaa lietsoa nolostelua. Varavaatteen tarpeen tullen tilannetta tuskin huudatetaan kaikille, kotona tai koulussa. Ei vara venettä kaada vai miten se meni 🙂

 12. Liina sanoo:

  Itse 1. luokan opettajana vaadin kyllä oppilaita pukemaan ulkohousut kylmällä säällä. Vaatteet tulisi myös nimikoida, helpottaa etsimistä ja löytötavaroiden vähentymistä (löytötavaroiden määrä on valtava).

 13. Hanna sanoo:

  Meillä on vielä 5lk poika käyttäny ulkohousuja, talvella jopa toppahousuja. Menee nyt syksyllä kutoselle ja aion kyllä vaatia että käyttää edelleen. Yläasteelle mennessä voi jo olla ns noloa nii saa sitten itse päättää miten aikoo tareta polkea pyörällä n. 3km kouluun.

 14. Ee sanoo:

  Mitenköhön noista ulkohousuista saatais toi nolousleima pois! Musta ala-aste ikäisen ainekin siihen 3-4 luokkaan asti kuuluis ehdottomasti käyttää niitä välitunneilla ja ilman mitään joukkopainetta ja häpeää.. Aika hirvittävää kyllä miten niin pienikin ajattelee asian nolona…

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä en oo ite kuullut, että ne olis nolot (ei oo ainakaan mun kuullen kukaan sanonut), mutta silti kuulen monesti, että niitä ei vaan haluta käyttää. 😀 Mut nolothan ne ei missään tapauksessa oo, vaan kätevät! <3

 15. Laura sanoo:

  Täällä onkin moni jo kommentoinut noista ulkovaatteista ja minäkin (opettahan näkökulmasta) lisään sen että pienillä on meillä ollut sääntönä että välkällä (etenkin talvella) puetaan päälle kaikki ne ulkovaatteet mitä on kotoa aamulla tuonut, ei tarvitse openkaan taistella asiasta kun on yhdessä sovitut säännöt. On toiminut pääasiassa tosi hyvin ja suurimmalla osalla ykkösistä ollut myös ne ulkohousut päivittäin läpi talven. Myös isoilla on ulkohousuja näkynyt.

  Varavaatteita on ykkösellä tarvittu usein, etenkin sukkia kun nuo pienet tykkää hypellä lätäköissä ja muutenkin leikkiä. Joskus joku on tarvinnut jopa kahdet päivän aikana.

  Sisäkenkien puute kyllä hämmästyttää. Itselle on tullut eteen palohälytystilanteita, joissa on pitänyt poistua ripeästi vesisateeseen tai pakkaseen ja lapset ovat sitten palelleet sukkasillaan ulkona kun ei olla kenkiä ehditty ottaa. Näidenkään tilanteiden jälkeen sisäkenkiä ei ole monia ilmestynyt vaikka olemme niitä suositelleet. Itse opettajana en uskalla sukkasilteen kulkea juurikin tämän takia vaikka kuraa tai vettä ei lattioilla olekaan.

  • neito sanoo:

   Meillä koulu on kengätön koulu ja sisäkenkiä on suositeltu vain siihen, kun siirrytään luokasta syömään. Kulkevat sellaista reittiä, josta tullaan myös sisälle kouluun, niin voi olla märkä lattia. Meillä uusi koulu ja luokkatiloissa kokolattiamatto.

   Meillä lapsilla on ollut koulussa ulkohousut ja lapset menee nyt kolmoselle ja vitoselle ja tähän asti käytetty ulkohousuja kiltisti. Esikoinen on poika, joka on tähän asti laittunut päälle kiltisti kaiken mitä pyydetty. Kuopus on tyttö eikä vielä nurissut housuista. Sen mitä olen kuullut, niin tytöt taitavat olla enemmän ulkohousuja vastaan… Monelle taitaa olla ulkonäkö mennä käytännöllisyyden edelle.

   Sukset ja luistimet ovat normaali talvena tarpeelliset välineet. Viime talvi oli lumeton etelässä, joten täällä ei päässyt hiihtämään eikä luistelemaan. Meillä lapsilla on ollut hiihtoa ja luistelua, kun on ollut normitalvi. Kouluilla saattaa olla jotain varastoja välineistä, mutta yleensä pitää olla omat.

   Nuo koululle unohtuvat vaatteet on kyllä jotain todella mystistä, meidänkin koululle unohtuu järkyttävä kasa vaatetta, myös ulkovaatteita ja useampia myös kalliimpia vaatteita. Meillä lapset on unohtaneet koululle välillä jotain, mutta seuraavana päivänä sitten ottaneet sen mukaansa. Mitään ei ole jäänyt pysyvästi hukkaan. Mulla ei ainakaan ole halua tai varaa hommata esim. kalliita ulkovaatteita useampaan kertaan vuoden aikana .

 16. Anna sanoo:

  Hyvä lista näin opettajankin näkökulmasta!
  Aiemminkin on jo tätä kommentoitu, mutta pliis nimetkää vaatteet! Meidän koulussa esim. mustia ulkohousuja ilman nimeä löytyy varmasti kymmeniä, eikä ne kelpaa kenellekään. Aika pieni vaiva kuitenkin, mutta iso apu kun yritetään löytää vaatteille omistajia! Kokemukseni mukaan etenkään pienet oppilaat eivät välttämättä muista, miltä omat vaatteet näyttävät.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.