4x lempparitakit syksyyn ja talveen

09.09.2020

Multa toivottiin Instan puolella postausta omasta syys- ja talvi-pukeutumisesta ja ajattelinkin lähestyä aihetta omien lempparitakkieni kautta. En ole ostanut ainakaan vielä tähän lähestyvään syksyyn tai talveen yhtään uutta takkia, mutta kevyt ja lyhyempi puffer-takki kyllä himottaisi jossain vaaleassa pastellisävyssä. Sellainen multa puuttuu ja sellainen olisi ihana sellaisiin päiviin, jolloin untuva-makuupussitakki on liikaa ja ohut villakangastakki liian vähän. Olisi myös ihana saada pieni väriläiskä takkikaappiin, joka tällä hetkellä on melko musta-beige. Mutta toisaalta, ihan hyvin pärjään näillä nykyisilläkin takeilla.

Nyt kuitenkin keskitytään niihin olemassaoleviin takkeihin, joista tykkään myös kovasti. Alkusyksyyn mulla on kaksi takkia aktiivisessä käytössä ja talveen toiset kaksi. Kokosin tähän postaukseen asukuvia kustakin takista vuosien varrelta, sekä tietenkin kuvat itse takeista. 

Musta biker-nahkatakki (vuodelta 2018)

Klassikko! Ikuinen lemppari-takkimalli, jota olen aktiivisesti käyttänyt vuodesta 2007 asti, jolloin ostin ekan bikerin yhtä aikaa kaverin kanssa Oulun H&M:ltä. Biker-takki on kiinteä osa mun vaatekaappia, joka sopii lähes kaikkien vaatteiden kanssa yhteen, ainakin mun mielestä. Biker-takkia käytän siihen asti, että lämpötilat laskevat alle + viiteen asteeseen. Se pitää hyvin tuulta ja toimii yhtä hyvin mekkojen ja farkkujen kanssa.

Beige lyocell-trenssitakki (vuodelta 2015)

Tämän takin ostin vuonna 2015 ja käytinkin sitä todella aktiivisesti n. vuoden ajan. Jostain syystä takki on jäänyt vähän vähemmälle käytölle, mutta en kuitenkaan kertaakaan ole harkinnut luopuvani siitä. Se on klassikkomalli klassikkovärissä ja monikäyttöinen ja helppo yhdisteltävä. Tänä syksynä käytin takin kemiallisessa pesussa ja siitä tuli kuin uusi. Olen nyt käyttänyt sitä paljon vähän rennommin yhdisteltynä kuin silloin 2015. Olen yhdistänyt sitä esimerkiksi Oton isoon huppariin ja neuleisiin, sekä tennareihin. 2015 kun aloitin työt toimistolla, halusin näyttää tosi aikuiselta ja mun tyyliin tulikin mukaan korkkareita, kauluspaitoja, suoria housuja ja se trenssi. Nyt en halua näyttää yhtään aikuiselta (kenties orastava kolmenkympin kriisi) vaan yhdistelen mielellään rentoja vaatteita keskenään. 

Kamelin värinen villakangastakki (vuodelta 2019)

Viime syksyn ostos, jota rakastan edelleen. Ryhdikäs ja monikäyttöinen klassikkotakki, joka toimii niin arkipukeutumisessa kuin juhlavaatteidenkin kanssa. Lämmin, mutta silti kevyt, rento mutta tyylikäs. Takki on juuri sellainen kuin toivoin ja laatu on ollut hyvä. Takki ei ole nyppyyntynyt tai kulunut ja se on säilynyt kauniina ahkerasta käytöstä huolimatta. Tämä takki on mulla eniten käytössä sitten, kun mittari on alle 10 plus-asteessa. 

Musta pitkä untuvatakki (vuodelta 2017)

Ostin Adidaksen makuupussitakin kolme vuotta sitten kuopuksen vauvavuonna puistohengailua varten. Silloin piti jaksaa seisoskella pitkiä aikoja kerrallaan puistossa antamassa vauhtia keinuvalle vauvalle, kylminäkin pakkaspäivinä. Makuupussi on ulkona seisoskeluun aivan täydellinen, varsinkin, jos ei jaksa pukea ulkohousuja jalkaan, sillä se yltää nilkkoihin asti. Kiitos viime kevään laskettelureissun, mulla on nykyisin jopa ne ulkohousut sekä laskettelutakki. Silti uskon turvautuvani talven puistoreissuilla edelleen mieluiten makuupussitakkiin. Urheilullisemmat talviaktiviteetit voi suorittaa niissä laskukamppeissa sitten.

Näihin takkeihin yhdistelen mun Acne Studiosin huivia sekä pipoa, mustia nahkahanskoja sekä erilaisia nilkkureita ja alkusyksystä myös tennareita. Olen ollut jokaiseen takkiin tosi tyytyväinen ja ne ovat olleet onnistuneita, kestäviä hankintoja, kuten olen toivonutkin. Vaikka välillä sitä värin pilkahdusta kaipaakin, mulle ne kestävimmät hankinnat ovat juuri näitä klassisia mustia, beigejä ja kamelinruskeita. 

Mitkä ovat sun omat lempparitakit syksyyn ja talveen? Onko joku tietty takki etsinnässä tänä syksynä?


14 Responses to “4x lempparitakit syksyyn ja talveen”

 1. Katja sanoo:

  Hei mistä sen sun musta ”teddytakki” on ostettu ja paljon maksoi? Mun on pakko saada sellainen!

 2. Elea sanoo:

  Puhut nilkkoihin asti yltävästä takista, mutta kuvien perusteella näyttää enemmänkin siltä, että vähän polven alapuolelle yltävä. Ei tuota takkia kannata ilman ulkohousuja käyttää jos pitkiä aikoja lähes paikallaan on. Nilkat ottavat kylmää todella helposti ja itsekin näytät suosivan housuja, mitkä jättävät nilkat paljaiksi. Ihan yleisellä tasolla katukuvassa nähtävä ilmiö siitä, että takki on pitkä ja paksu, mutta nilkat paljaana.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Talvella usein on jalassa sellaiset kengät, jotka peittävät aika hyvin nilkat ja sääretkin tuon takin kanssa, jolloin ei kyllä tule kylmä. 🙂 Olet oikeassa, että nilkat tuossa ei kyllä peity kuvien perusteella, mutta se on vaan niin kuuma ja kuitenkin pitkä, että tuntuu siltä, että ei siitä jää mitään näkyviin. 😀 Mulla ei ole koskaan tullut tuossa takissa kylmä.

 3. Aa sanoo:

  Missä kukkakuvioinen ja kultainen takki? Ne oli ihania.

 4. Mami sanoo:

  Hei,

  Tästä postauksesta tuli mieleen Hesarin tämänviikkoinen juttu lasten pukeutumisesta. Jutussa kuvattiin lähinnä vanhempien mietteitä lastensa pukeutumisesta – siitä millaisia melko pitkälle meneviä johtopäätöksiä huolitellusta tai merkkivaatepukeutumisesta vedetään. Aihe on minusta äärimmäisen mielenkiintoinen. Ymmärrän halun pukea lapsi siististi ja tilanteeseen sopivasti. On kuitenkin surullista, kuinka osa ihmisistä kokee, että esim. aikuisen (omaan) makuun tyylillisesti sopimaton pukeutuminen (esim. ns. eripariset vaatteet) tai hieman jo käytössä kuluneiden, pikkuvikaisten vaatteiden käyttäminen kertoisi jotain siitä, kuinka paljon vanhempi arvostaa lastaan. Tai että tällainen pukeutuminen olisi jotenkin vähemmän ”hyväksyttävää” tai huonompaa kuin aikuisen silmään sopiva (merkkivaate)pukeutuminen.

  Olen bongannut vaatekaappipostauksista, että teidänkin lapsilla on jonkin verran merkkivaatteita ja olet tainnut kertoakin ostavasi helposti yhdisteltäviä vaatteita. Ajatus lienee se, että valitsipa lapsi mitkä vaatteet tahansa, asu on aina aikuisenkin makuun miellyttävän näköinen kokonaisuus. Kuulisin mieluusti laajemmin ajatuksiasi aiheeseen liittyen.

  Kiinnostava näkökulma aiheeseen on mielestäni se, että monesti lasten merkkivaatepukeutumista perustellaan arvoilla. Moni pinnalla oleva lastenvaatemerkki on kotimainen (mikä on aivan mahtavaa!) ja nämä vaatteet todennäköisesti tuotetaan vastuullisemmin kuin tiettyjen halpavaateketjun vaatteet. Nämä arvot ovat kunnioitettavat, kannatan näitä myös itse. Minua kuitenkin hämmentää, että usein näin kertovat vanhemmat ostavat itse valtaosan vaatteistaan muunlaisin perustein. He siis ostavat enemmänkin ketjuliikkeiden vaatteita kuin (esim. suomalaista tuotantoa olevia) kalliimpia ja vastuullisemmin tuotettuja vaatteita. Toki empiirinen tutkimuspohjani tähän liittyen on varsin rajoittunut ja tämä voi olla osin sattumaakin.

  Jään toiveikkaana odottamaan, tartutko tähän toiveeseen. Henkilökohtaisesti kaipaan blogiisi myös näitä hieman pohdiskelevampia / kantaaottavampiakin tekstejä, kevyemmän tekstin rinnalle.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon mukavasta kommentista ja kiinnostavasta näkökulmasta, sekä postaustoiveesta! 🙂 En ole itse vielä kyseistä artikkelia lukenut, pitääkin lukaista läpi se. Meillä löytyy kyllä lasten kaapeista paljon sellaisiakin vaatteita, joita en itse sinne olisi välttämättä valinnut, mutta ovat lasten mieleen (kuten vaikka ryhmä hau -kuvioinen kääntöpaljettipaita).

   Vaatekaapin perustana kuitenkin ne omien arvojen mukaiset vaatteet, jotka säilyvät hyvinä käytössä lapselta toiselle. 🙂 Ja tuo mitä sanoit lasten merkkivaatepukeutumisen perustelemisesta arvoilla toteutuu kyllä jossain määrin omassakin kaapissa, mutta ei yhtä hyvin vielä. Esimerkiksi vuonna 2018 ostamani Guccin laukku on ainoa laukku, jonka olen ostanut viime vuosina. Se on ajaton ja laadukas klassikko, joka kestää aikaa ja käyttöä. Viimeisin löytö omaan vaatekaappiin oli kotimaisen R/H Studion collegepaita, jonka löysin kirppikseltä. Lasten vaatekaapin miettiminen on saanut olemaan tarkempi omissakin vaatteissa. Silti teen edelleen joskus myös heräteostoksia ja ostan ketjuliikkeistä välillä. Volyymit ovat muuttuneet tosi paljon, esim vaikka 5 vuotta sitten ostin kuukausittain useita vaatteita ketjuliikkeistä, nykyisin voi mennä kuukausia, etten osta mitään mistään. Tästä olisi kiinnostavaa kirjoittaa pohdiskeleva postaus, laitan aiheen ylös. Mukavaa viikon jatkoa! 🙂

 5. Elisa sanoo:

  Mihinkäs ne kultainen takki, kukkatakki ja karvatakki jäivät?
  Et tarvitse pastellinsävyistä takkia, sillä sulla on jo niin monta turhaa takkia, että puoletkin noista olisi jo tarpeeksi. Vaatteita ei kuulu ostella sen takia, että joku väri puuttuu, vaan ihan tarpeeseen. Muuten käy niin kuin itsellesikin on jo käynyt, että satoja euroja menee hukkaan vaatteisiin, joita ei ikinä käytetä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos mielipiteestäsi! Tässä postauksessa esittelin lempparitakkejani tällä hetkellä, en siis sanonut, että ”tässä postaus jokaisesta takista, joka kaapistani löytyy”. Olen käyttänyt kaikkia mainitsemiasi takkeja paljon, varmasti kymmeniä kertoja jokaista ja käytän edelleenkin. Tässä postauksessa halusin nyt keskittyä tällaisiin ajattomampiin klassikoihin, se ei kuitenkaan tarkoita, että muita takkeja olisi unohdettu mihinkään, tai että ne olisivat turhia tai niitä ei käytettäisi. Eivät ne eurot ole menneet hukkaan siis lainkaan. 🙂

 6. Evelyn sanoo:

  Voi että tätä viimeisintä kommenttiakin taas. Kelle muulle tässä maailmassa kehdataan näin rumasti kommentoida kuin näille influencereille? Toimin itsekin alalla, jossa saa p***aa niskaan, mutta psyykeni ei ikinä kestäisi sitä kaikkea jul-ki-ses-ti. En voi kuin ihmetellä, miten te some-ammattilaiset jaksatte pitää päänne kasassa, kun aikuiset ihmiset viisastelevat milloin mistäkin ja sylkevät päälle minkä ehtivät. Iinan asut ovat kivoja ja persoonallisia, ja piste. En itse pidä Iinan nykyisestä tyylistä yhtä paljon kuin aiemmasta huolitellusta ja vähän siistimmästä”business ”-henkisestä, mutta eipä tulisi mieleenkään ajatella oman mielipiteeni olevan niin erityinen, että arvostelisin nykyistä tyyliä. Takkejakin uskon Iinan osaavan ostaa ja esitellä ihan sopivasti. Grrrrr. Työrauhaa vaikuttajille, hyvät ihmiset! Ja lempeyttä! Takeille ja tyyliseikoille piut paut! Rakkautta! 🙁

 7. Maarit sanoo:

  Ihana tuo kamelinvärinen villakangastakki! Itselläni on etsinnässä kivannäköinen pitkä musta kevyttoppis.
  Pakko vielä sanoa että harmittaa kun tuntuu että jotkut ihmiset hakemalla hakevat jotain ilkeää kommentoitavaa varmaan joka postauksesta. Pisteet sulle kun jaksat vastata aina niin ystävällisesti!

 8. Mami sanoo:

  Ihanaa, jään innolla odottamaan postausta.

  On hienoa, jos lastenvaatteiden kautta havahtuu tarkastelemaan laajemmin omaa ostokäyttäytymistä. Sehän on jo askel oikeaan suuntaan. 🙂

  Itse olen miettinyt, onko vastuullisuus näissä mainitsemissani tilanetissa lopulta se aidosti painavin syy vaatteen valinnalle. Vai onko vastuullisuuden korostaminen ja arvostaminen ns. ”hyväksyttävä” / kunnioitettava syy ostaa merkkivaate. Ehkä useinkaan ei haluta sanoa, että tärkeä tai painavin syy hankinnalle oli halu pukea lapsi trendin mukaisesti. Toki, jos lopputulema on se, että näin kotimaiset ja vastuulliset merkit nousevat, niin positiivistahan tämäkin vain on.

 9. Anna sanoo:

  Sulla on ihana, naisellinen tyyli! Tulen aina hakemaan inspiraatiota pukeutumiseen blogistasi. Tuntuu, että pidät kiinni omasta tyylistäsi, etkä mene väkisin jokaisen uusimman trendin perässä. Etsinnässä on juuri tuollainen pitkä, musta untuvatakki 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.