Kuinka paljon meiltä löytyy kotimaista kotoa?

22.11.2021

Kaupallinen yhteistyö: Avainlippu

Ootteko koskaan pysähtyneet miettimään, että kuinka iso osa kodista löytyvistä tuotteista tai itse käytetyistä palveluista on suomalaisia? Itse mietin melko usein yksittäisiä valintoja tehdessäni sitä, että onko ostokseni kotimaista alkuperää, mutta kokonaisuutta en ole aiemmin pysähtynyt miettimään. Avainlippu ja Suomalaisen Työn Liitto haastoi mut pohtimaan minkä verran meidän kotoa löytyy Avainlippu-tuotteita ja tämä oli itsellekin todella mielenkiintoista.

Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä ja se voidaan myöntää Suomessa valmistetuille tuotteille. Tällöin tuotteiden täytyy olla valmistettu Suomessa. Osa raaka-aineista kuitenkin voi olla myös ulkomailta, sillä Suomi ei ole täysin omavarainen raaka-aineiden ja komponenttien osalta, kuten ei mikään muukaan maa.  Tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava kuitenkin vähintään 50 prosenttia. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.

Tärkein pointti on Avainlipussa se, että tuotteen valmistus työllistää ihmisiä nimenomaan Suomessa. Avainlippua myönnetään myös palvelulle ja yli puolet merkin uusista hakemuksista tuleekin juuri palveluista. Tällöin palvelua tarjoava yritys on kotimaisessa omistuksessa. Avainlipun kulmakiviä on vastuullisuus ja luotettavuus, se on meille kuluttajille tae siitä, että työ on tehty vastuullisesti. 

Tehtiin pieni testi yhdessä koko perheen kanssa ja kokeiltiin kuinka monta Avainlippu-tuotetta löydetään yhteensä meidän kotoa viidessä minuutissa. Tulos oli havainnollistava: tuotteita löytyi kymmeniä. Kotimaista alkuperää olevia tuotteita sekä Suomessa suunniteltuja tuotteita löytyi vielä huomattavasti enemmän, mutta nimenomaan Avainlippu-tuotteita löytyi viidessä minuutissa jo kymmeniä. 

Mukana oli esimerkiksi: hammastahna, Kimble- ja Alias -pelit, käsidesi, Oton isänpäiväkortti, mehu, salaatti, Kotisinappi, korianteri, Muumi-tunnekortit, kaurajuoma, makaronit, leipä, Pentik-astiat, Vauvan harso ja tumput, kaikki meidän kodin puhdistusaineet sekä se kaikkein suurin: meidän Keittiömaailman keittiö, joka onkin aika iso kotimainen ostos. Niin isoa ostosta tehdessä kotimaisuus oli ehdottomasti yksi tärkeä kriteeri meidän valinnalle. 

Oli kiva huomata, että kotimaista on paljon meidän kotona myös muissa kategorioissa. Meillä Suomessa valmistetaan upeita tuotteita ja tarjotaan mahtavia laadukkaita palveluita, joilla on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan ja jotka ansaitsevat tulla nähdyksi ja huomatuksi. Suomalainen työ on mahtava juttu! 

Avainlippua ja suomalaista työtä voi löytää yllättävistäkin paikoista, itse esimerkiksi olin yllättynyt siitä, että meidän lautapelien joukosta löytyi useampi Avainlippu. Lapset osaavat selvästi etsiä ihan eri silmällä kuin itse. Kosmetiikkahyllystä ja puhdistusaineiden joukosta ajattelinkin löytäväni nimenomaan Avainlippu-tuotteita helposti, mutta niitä löytyi myös monesta muusta tuoteryhmästä, mitä en ehkä olisi tullut ajatelleeksi heti ensimmäisenä.

Suomalaisen Työn Liitolla on muuten meille kuluttajille huikea Sinivalkoinenvalinta.fi -palvelu, josta voi etsiä nimenomaan kotimaisia tuotteita ja palveluita. Sieltä voi hakea Avainlippu-, Design from Finland – sekä Yhteiskunnallinen Yritys -merkin saaneita tuotteita ja palveluita. Niitä voi hakea sekä merkeittäin että kategorioittain, tai suoraan yrityksen nimellä. Erilaisia kotimaisia tuotteita ja palveluita on ihan valtavasti! 

Olen tosi iloinen Sinivalkoinen valinta -palvelusta, koska se tekee kotimaisen valitsemisesta vielä huomattavasti helpompaa. Vaikka meiltä löytyy paljon nimenomaan Avainlippu-tuotteita, niin vielä huomattavasti enemmän meillä on Design from Finland -merkittyjä tuotteita. Kotimaista suunnittelua olevat lastenvaatemerkit ovat mulle intohimo ja suosin niitä valinnoissani. Myös ne työllistävät paljon ihmisiä Suomessa.

Mun ostopäätöksiä ohjaavat eniten ajatus laadukkuudesta ja kestävyydestä ja usein päädyn valitsemaan suomalaista pelkästään niiden kriteerien pohjalta. En aina, enkä kaikessa, mutta monesti kyllä. Toki aina voisi tehdä enemmänkin. Oli kiinnostavaa lukea enemmänkin Avainlippu-merkin kriteereistä ja taustoista tämän kamppiksen yhteydessä ja olen innoissani siitä, että tämän myötä oivalsin entistä laajemmin, miten monesta tuoteryhmästä sitä löytyy!

Tiesittekö muuten milloin Avainlippu on syntynyt? Avainlippu-tunnus piirrettiin alunperin vuonna 1965 osaksi Osta suomalaista -kampanjaa. Tunnusta alettiin heti käyttää ahkerasti ja avain nähtiin jopa joulupukin kädessä Helsingin joulukadun avajaisissa. Katri Helena lauloi kampanjaan liittyen ”Avainasemassa” jenkan, joka soi ahkerasti radiossa. Kampanjamerkki oli tarkoitettu kertaluonteiseksi, mutta Avainlippu vakiintui nopeasti osaksi yritysten kotimaisia tuotteita. Vuonna 1975 Avainlipusta tuli virallinen alkuperäismerkki, jota saivat käyttää vain tutkitusti kotimaiset tuotteet. 

Käy ihmeessä tutustumassa Sinivalkoinenvalinta.fi -palveluun, sieltä löytää laajasti upeita kotimaisia tuotteita ja palveluita!


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.