Luukku 13: Meidän piparkakkutalo 2021 – piparkakku-kasvihuone

13.12.2021

Meillä on tapana keksiä joka vuosi joku uusi idea piparkakkutalolle. On ollut kaupunkia, kapeita taloja, kirkkoa ja viime vuonna Tylypahka. Tänä vuonna me päätettiin tehdä piparkakku-kasvihuone, sillä niitä on näkynyt paljon TikTokissa ja Pinterestissä ja idea vaikutti niin hurmaavalta. Samalla talosta saa ihan kunnon valaisevan lyhdyn, kun kasvihuoneessa on niin paljon läpinäkyvää pintaa.

Otto piirsi piparkakkutalolle kaavat, sillä hän on paljon tarkempi mittaamaan kuin minä. Oton sotilaallisen tarkkuuden vuoksi piparkakkutalo onnistui tosi hyvin. Mun kaavat on aina sellaisia melko suurpiirteisiä, aina me ollaan niilläkin onnistuttu, mutta nyt oli kieltämättä helpompaa.

Mua jännitti se, miten saadaan kaikki osat onnistumaan, kun niihin piti jättää niin paljon reikiä. Pelkäsin, että viimeistään kasausvaiheessa jotain menee rikki. Mutta ei, kaikki sujui kuin vettä vaan, ei ollut mitään ongelmaa, eikä yksikään osa hajonnut. En ole mikään maailman tarkin koristelijakaan, kuten en ole myöskään mittaaja, mutta omaan silmään näistä koristuksista tuli ihan riittävän siistit.

Tein melko yksinkertaiset koristelut valkoisella kuorrutteella ja tomusokerilla. Oveen väkersin kranssin vihreällä ja vaaleanpunaisella kuorrutteella ja siinä se. Lisäksi laitettiin vielä talon sisälle pattereilla toimivat led-valot, jotka eivät kuumene. Ne ovat muutenkin tosi kirkkaat ja kun kasvihuoneessa on niin paljon ikkunapinta-alaa, niin valo näkyy tosi hyvin myös läpi siitä. Ikkunat tehtiin liivatelehdistä ja liimasin ne paikoilleen leivontaliiman avulla helposti. Yleensä ollaan tehty ikkunat murskatuista tikkareista tai karkeista ja tämä oli eka kerta kun käytettiin liivatelehtiä, niin mua vähän jännitti, että miten ne saa paikoilleen. Mutta hyvinhän se onnistui.

Tämän tekemiseen ei mennyt kuin 1,25kg piparkakkutaikinaa, mikä on tosi vähän. Viime vuoden Tylypahkaan meni varmaan kolme kiloa, niin olin nytkin varannut taikinaa aika reippaasti pakkaseen. Mutta eipä se mitään, nyt riittää taikinaa vielä hyvin, että lapsetkin saavat leipoa ja voi vaikka kokeilla tehdä pipari-kanelikierteitä. Piparkakkutalon leipomisessa on kyllä aina oma hommansa, mutta se on myös hauskaa. Ja valmista lopputulosta on ihana katsella siihen asti, että lapset saavat laittaa talon palasiksi ja herkutella jouluaaton jälkeen.


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.