Kirjavinkit koko perheelle juhannukseen & kesälomalle

21.06.2022

Kaupallinen yhteistyö: WSOY

Ihan uskomatonta, että juhannus on jo muutaman päivän päässä ja itsekin olen jo puoliksi kesälomalla! Tämän postauksen ilmestyessä me ollaan roadtripillä koko perhe ja sen jälkeen tekee varmasti hyvää hiljentyä hetkeksi kotiin rauhoittumaan ja lukemaan tai kuuntelemaan kirjoja. Toki monet kirjat viihdyttävät meitä myös roadtripin aikana, kuten esimerkiksi koko perhettä naurattava Täysin hulluja satuja, jonka lapset  jo lukeneet mutta kaikki jaksavat kuunnella myös äänikirjana. 

Tämä postaus pitää sisällään valtavasti luku- ja äänikirjavinkkejä ihan koko perheelle vauvasta aikuisiin. Alta löydät täydellistä kesälomaluettavaa niin dekkarin ja mysteerien, huumorin kuin kepeän  ja romanttisen viihteenkin ystävälle.  

Vauvoille: 

Maaret Kallio & Kati Kelola: Välillä olet varpuseni

Maailman suloisin ja hyväntuulisin kirja vauvaperheille, täynnä rakkautta ja ihania loruja. Jokainen kirjan runo kertoo eläimestä, mutta oikeastaan ne kuvaavatkin nerokkaasti ja kauniisti erilaisia tunteita ja tilanteita, joita vauvan elämässä voi olla. Välillä vauvat ovat riehakkaita kuin leijonat, toisinaan lötköpötköjä kuin laiskiaiset ja joskus vaikka haisunäätiä tai hentoja varpusia. Meidän vauva rakastaa tätä kirjaa ja luetaan sitä usein iltasaduksi. 

5-7-vuotiaille:

Paula Noronen: Yökoulu: Järkyttävä jättizombi, 5+

Helppolukuinen Yökoulu-sarja on meillä niin 5-vuotiaan kuin vielä 9-vuotiaankin lemppareita, joka hirvittää ja naurattaa samaan aikaan. Uutuusosassa jättizombi riehuu yökoulussa ja aiheuttaa kaaosta kaupungilla. Paavo Zombisen pikkuveli Raimo on lopettanut nukkumisen ja valvoo päivisin, kun normaalit zombilapset nukkuvat. Koko luokka on hädissään kun Raimo tulee yökoululle riehumaan. Kemianope Liisa Litkunen luulee antavansa Raimolle zombilapsille tarkoitettua unijuomaa, mutta litkut menevätkin sekaisin, ja Raimo muuttuu valtavaksi jättizombiksi! Raimo aiheuttaa kaupungissa suunnatonta tuhoa ja Paavo, Martta ja muut yökoululaiset ovat pahassa pulassa järjettömän zombitaaperon kanssa. Jos et tämän perusteella kiinnostunut niin oletko edes lapsi???

Musse & Helium – Salaperäinen kolo

Tätä 5-10-vuotiaille sopivaa, Ruotsissa ja Norjassa valtavan suosion saavuttanutta kirjasarjaa voin suositella täydestä sydämestäni. Se on suomeksi uusi, koska vasta ensimmäinen osa on nyt ilmestynyt ja ensi kuussa ilmestyy seuraava osa. Alkuperäiskielellä eli ruotsiksi sarjasta on ilmestynyt jo viisi osaa ja meidän esikoinen on lukenut ne kaikki. Meidän 5-vuotias ei vielä jaksa lukea näitä itsekseen, mutta ollaan luettu niitä yhdessä ja hänkin tykkää kovasti. 

Camilla Brinckin luomien sympaattisten hiirisisarusten Mussen ja Heliumin seikkailut pursuavat jännitystä, huumoria ja fantasiaa ja viihdyttävät koko perhettä. Musse ja Helium asuvat Camillan luona aivan tavallisina lemmikkeinä, kunnes eräänä päivänä seinään avautuu salaperäinen hiiren mentävä kolo. Uteliaat sisarukset lähtevät tutkimaan koloa ja päätyvät salaiseen satumaailmaan, missä heidän on ratkottava kuninkaallinen tehtävä. Erityisen upeita ja viihdyttäviä kirjoista tekee niiden runsas ja värikäs, elokuvallinen kuvitus. 

Koululaisille: 

Timo Parvela & Pasi Pitkänen: Varjot 2. Auroria 

Trillerimäisen Varjot-trilogian toisessa osassa Pete ja Sara kiitävät ahkiolla joulun maailmaan, jossa valtaa pitää varjoilla itseään ruokkiva pimeys. Mitä joulupukille on tapahtunut? Auroria on kuin joulumaan irvikuva. Ennen yhdessä sopuisasti eläneet kansat, tontut, maahiset, peikot ja hiidet, ovat nyt ilmiriidoissa keskenään. Keneen Pete ja Sara voivat luottaa maassa, jossa kaikki epäilevät toisiaan? Millaisia salaisuuksia joulupukin vanhasta muistikirjasta paljastuu? Vaikka kesäloma onkin, tämä jouluteemainen kirja tempaa hetkessä mukaansa. Varjot-trilogian oikeudet on myyty jo useisiin maihin ja se on saanut poikkeuksellisen hyvän vastaanoton. Sarjasta on sanottu mm. että siinä kohtaavat Tolkien ja NesbØ. Aika kunnioitettava vertaus, joka mielestäni pitää paikkansa! Kannattaa lukea myös ensimmäinen osa Varjot 1. Helähdys

Paula Noronen: Supermarsu ja karseat kuiskailijat, 7+

Supermarsu ei esittelyjä kaipaa! Leffoissa ja teatterilavoillakin seikkaillut Paula Norosen mahtava Supermarsu jatkuu uudella osalla, jossa Emiliaa, Simoa, Rasva-Anteroa ja muita luokkakavereita jännittää kovasti, sillä koulujen väliset suuret urheilukisat lähestyvät. Kisojen suojelijana toimii Emilian isän vanupuikonnäköinen tyttöystävä Anneli, joka aikoinaan oli kova urheilija ja koulun ylpeys. Annelin komea pokaali on edelleen kunniapaikalla koulussa esillä. Oppilaat treenaavat ahkerasti vanhoja urheilulajeja, kuten kivenheittoa, köydenvetoa, hernepussin heittoa ja esteuintia. Mutta miksi lapset uskovat yhtäkkiä epäonnistuvansa pahanpäiväisesti? Ihan kuin joku haluaisi pilata kisat ja kuiskailisi lannistavia lauseita heidän korviinsa. Onnistutaanko kisat pelastamaan ja saadaanko oppilaat taas uskomaan itseensä? 

Paula Noronen & Minna Kivelä: Täysin hulluja satuja

Veikkaisin, että tämä on jokaisen kirjoja lukevan alakoululaisen (ja vähän nuoremmankin lukijan) tämän hetken suosikki. Aivan pähkähullua menoa! Ihan överiksi vedettyjä satuja kaikenikäisille kreisihuumorin ystäville. Kirjassa ovat rooleissa jo ekasta Hulluja satuja -kirjasta tutut Kakkakikkare, oravaveljekset Mauri ja Vesa sekä villit vauvat. Uusia hahmoja ovat lankapuhelimen haamu, lapsinero Timppa, Totuuden torvi sekä mahtava Rage-Raija. Kikatusvaroitus!

Rene Rachel Russell: Nolo elämäni – Olisinpa ihastuttava, 9+

Glitterimpi päiväkirjavastine Neropatille, josta ilmestyy suomeksi nyt kuudes osa! Nolo elämäni on  kansainvälinen menestyssarja 14-vuotiaan teinitytön Nikkin värikkäästä elämästä. Sarjan kirjoja on myyty yli 45 miljoonaa kappaletta. Kuudennessa päiväkirjassaan Nikkin mielessä ei ole muuta kuin ihastus. Ystävänpäivätanssiaiset lähestyvät, mutta miksi Nikki ei vain saa pyydettyä Brandonia deitikseen? Olisinpa ihastuttava käsittelee rakastumista tattuun Nolo elämäni -tyyliin. Rachel Renée Russell on yhdysvaltalainen lasten- ja nuortenkirjailija, joka kirjoittaa ja kuvittaa Nolo elämäni -sarjaa apunaan tyttärensä Nikki ja Erin.

Erin Hunter:  Uljasmaa 5: Henkien syöjät 9+

Yksi meidän esikoisen pitkäaikaisimmista kirjasuosikeista on Soturikissojen tekijöiden Uljasmaa-sarja. Sarjan viidennessä osassa todellinen pahuus on saapunut Uljasmaahan, ja vain toivo voi sen torjua. Uusi Suuri isä, nuori paviaani Oka, aikoo tehdä Uljasmaasta rauhallisen asuinpaikan kaikille eläimille sekasortoisten aikojen jälkeen. Suuressa laumassa lymyää kuitenkin joukko viheliäisiä susia, jotka uhkaavat kauheilla teoillaan rikkoa hauraan rauhan heti kättelyssä. Uljasmaan eläinten täytyy jälleen yhdistyä puolustamaan tasankoa pahiksia vastaan. Uljasmaa on rikasta mytologiaa, seikkailua ja jännitystä vilisevä upea kirjasarja. Kirjassa on melko hurjiakin juttuja, joten kaikkein herkimmille en suosittele niitä ainakaan iltalukemiseksi. 

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirjat – Tähtiainesta 9+

Maailman suosituimman nuortenkirjasarjan kuudennessatoista osassa nähdään pystyykö Greg pitämään päänsä kylmänä – vai joutuuko hän heittämään pyyhkeen kehään? Greg Heffley ja urheilu eivät sovi yhteen. Koulun katastrofaalisen liikuntapäivän jälkeen Greg päättää, että hän ei enää urheile. Äidin maaniteltua Greg suostuu kuitenkin vastahakoisesti kokeilemaan vielä koripalloa. Karsinnat sujuvat sen verran surkeasti, että Greg ei odota pääsevänsä mihinkään jengiin. Yllättäen hän saa silti paikan yhdestä kotikaupunkinsa joukkueesta. Hoitaako hän homman kotiin vai möhliikö elämänsä tilaisuuden?

Elina: Isosisko – Uskalla unelmoida, 10+

Täytettävä unelmakirja on jotain sellaista, jota olisin ra-kas-ta-nut  koululaisena 10 viikon kesälomalla. Monipuolisessa ja inspiroivassa kirjassa on valtavasti tekemistä kesälomalle ja se auttaa venyttämään mielikuvituksen rajoja ja pohtimaan omia unelmia ja tavoitteita. Kirjassa voi esimerkiksi kirjoittaa kesäloman bucketlistin, tehdä oman biisin, suunnitella oman vaatekaapin, huoneen ja kodin, listata lempikirjoja tai suunnitella oman leffan. Monet tehtävät voi tehdä vaikka leikkaa-liimaa-tyylillä, tai sitten voi piirtää tai kirjoittaa. 

Tämä on ollut meillä ihan hitti molemmilla koululaisilla ja ollaan annettu tätä myös synttärilahjaksi monelle lasten kaverille.  Suosittelisin unelmakirjaa ehkä 8-vuotiaasta ylöspäin teini-ikään asti tai vaikka ihan aikuisille. Jos jotkut kouluun liittyvät jutut jättää huomiotta niin voisin täyttää tätä helposti myös itse. Ihana ihana ihana kirja!

Uudet dekkarisarjat: 

Elly Griffiths: Muukalaisen päiväkirjat (Harbinder Kaur, uusi sarja)

Muukalaisen päiväkirjat on goottihenkinen murhamysteeri, eli vähän erilaista kuin Griffithsin aiempi tuotanto. Toisaalta kirjassa on myös sitä nokkelaa sanailua, joka on taattua Griffithsiä. Muukalaisessa pääosassa ovat kauhutarinoita kirjoittavaan R M. Hollandiin keskittyvää kirjallisuuskurssia kirjailijan vanhassa kotitalossa toimivassa koulussa vetävä opettaja Clare, hänen tyttärensä Georgia sekä etsivä nimeltä Harbinder Kaur.

Klassinen whodunnit-dekkari goottihenkisellä twistillä, joka huokuu niin miljööstä kuin hahmoistakin. Koko tarinan ajan läsnä on pahaenteinen tunnelma ja se on ainakin mun mielestä koukuttavaa! Tykkäsin myös kovasti päähenkilöistä. Mahtava lukukokemus! 

Tana French: Pimennossa (Dublinin murhat, uusi sarja)

Tana Frenchin Pimennossa aloittaa uuden Dublinin murhat -sarjan. Silkkaa timanttia heti ensimmäisiltä sivuilta ja loppu jätti sanattoman fiiliksen, hyvällä tavalla. Kirjakokemus oli todella voimakas!  Pimennossa on psykologisen trillerin ja murhamysteerin sekoitus.

Kirjassa seikkaillaan Dublinissa ja Dublinin lähellä pienessä Knockareen taajamassa, sekä 80-luvulla että nykypäivässä. Päähenkilö Rob Ryan työskentelee murharyhmässä ja saa työparinsa Cassie Maddoxin kanssa selvitettäväkseen hämmentävän samanlaisen rikoksen, jonka kohteeksi itse joutui ystävineen lapsuudessaan Knockareessa 80-luvulla, ja josta ainoana kolmesta lapsesta selvisi hengissä. 

Anki Edvinsson: Lumienkeli (Uumajan murhat, uusi sarja)

Anki Edvinssonin Lumienkeli aloittaa ajankohtaisen ja nopeasykkeisen Uumajan murhat -sarjan.  Nuori poika hyppää sillalta. Nainen löydetään kotoaan murhattuna. Teini-ikäinen tyttö katoaa. Tapahtumat eivät alkuun tunnu liittyvän toisiinsa, mutta jokin niitä kuitenkin yhdistää. Etsivät Charlotte von Klint ja Per Berg Uumajan poliisista ryhtyvät tutkimaan tapauksia ja löytävät tapausten yhdistävän tekijän: huumeet. Kadonnut teinityttö on löydettävä ennen kuin on liian myöhäistä. 

Kriminologiaa ja sosiaalitieteitä opiskellut kirjailija Anki Edvinsson tuo kirjassa selkeästi esiin rikosten sosiaaliset ja yhteiskunnalliset syyt ja uhreihin tutustutaan ehkä syvemmällä tasolla kuin yleensä dekkareissa. Hahmot ja motiivit ovat uskottavia. Kirjan rikoksista erityisen surullisia tekee se, että kyseessä on nuoret uhrit, nuorten ahdistus ja itsetuhoinen käytös. Tässä toteutuu monella tavalla ne jokaisen vanhemman pahimmat pelot. 

Christian Rönnbacka: Henna Björk: Isku (Henna Björk, uusi sarja)

Isku aloittaa aivan uuden Henna Björk -sarjan, joka on täynnä vauhtia, nokkelia juonenkäänteitä ja tuntuu todelliselta, sillä Christian Rönnbacka itse on työskennellyt vakuutusetsivänä, keskusrikospoliisissa ja poliisina pääkaupunkiseudulla ja se välittyy hyvin myös kirjasta. Henna Björk on Göteborgissa asuva irakilais-suomalainen poliisi, joka hahmona miellytti mua jo ekoilta sivuilta. Siinä missä Hautalehto-sarja keskittyi Porvoon seudulle, nyt on pelissä kansainvälinen rikosvyyhti, Sierra Leonen veritimantit ja lapsisotilaat sekä kytkökset Ruotsin ammattirikollisuuteen. Isku on toimintaa ja henkeäsalpaavia juonenkäänteitä täynnä, eikä sitä lukiessa todellakaan tule tylsää. 

Satu Rämö: Hildur ( uusi sarja)

Meidän dekkarimafialaisen Satu Rämön uutuuskirja Hildur aloittaa myös ihan uuden kolmeosaisen nordic noirille uskollisen dekkarisarjan, jossa seikkaillaan mystisessä Islannissa. Olin tietenkin aivan fiiliksissä kun pääsin lukemaan tutun kirjoittamaa kirjaa, etenkin kun Satu itse on kovan luokan dekkari-diggari kuten minäkin. Hildur ylitti kaikki toiveeni!

Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir surffaa Atlantin kylmissä vessissä taistellakseen ahdistustaan vastaan. Hildur saa työparikseen suomalaisen poliisiharjoittelijan Jakob Johansonin, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan. Islannin kuvankauniilla vuonoilla on myös varjoisa puolensa: syrjäytyneet, hyväksikäyttäjät ja vallanhimoon langenneet. Hildur ja Jakob joutuvat keskelle omituista rikosvyyhtiä, kun vuosikymmeniä salatut asiat alkavat viimein paljastua. 

Kesäluettavaa aikuisille:

Paula Noronen: Tarja Kulho. Paha saa palkkansa 

Jos Paula Noronen osaa naurattaa lapsia niin osaa kyllä aikuisiakin. Kuka muistaa ärsyttäviä sanontoja viljelevän Suomen suosituimman kassatyöntekijän eli parodiahahmo Tarja Kulhon? No, Tarja on täällä taas, tällä kertaa dekkaritunnelmissa. Paha saa palkkansa on parodia dekkareista ja true crime -romaaneista. Tarja Kulho on hyllytetty Räkkärimarketista. Syynä on se, että hän jakoi kuvan kaljavarkaasta somessa. Mikäli Tarja tahtoo takaisin kassalle, hänen on käytävä työpsykologin luona selvittämässä, miksi on niin vaikea noudattaa yhteisiä pelisääntöjä. Terapiatuolissa paljastuu, että Tarja Kulho on päättänyt ottaa oikeuden omiin käsiinsä eikä kukaan Korsossa ole enää turvassa. Täydellinen kesälomakirja, joka naurattaa ja loppuu ihan liian nopeasti!

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen 

Meidän lukupiirikirja tältä keväältä, joka on upea feministisen nykykirjallisuuden tapaus maailmalta! Booker-palkittu Tyttö, nainen, toinen on moniääninen romaani mustien naisten elämästä, joka esittelee kaksitoista erilaista päähenkilöä: Menestyneen näytelmäkirjailijan, jonka teokset tutkivat mustaa lesboidentiteettiä. Opettajan Lontoon alirahoitetuissa kouluissa. Sijoituspankkiirina uraa tekevän naisen ja hänen äitinsä, siivoojan, joka on huolissaan lapsensa juurettomuudesta. Muunsukupuolisen someinfluensserin ja 93-vuotiaan maanviljelijän sekä monta muuta. Kirja on nokkela ja upeasti kirjoitettu. Tarinat kietoutuvat mahtavasti yhteen ja kirjaa tekee mieli ahmia koko ajan. 

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa 

Kun Irene Naakka sanoi Instagramissa tästä kirjasta, että chick lit but make it feminist, mun oli pakko tarttua tähän! Mä rakastan chick litiä, mutta välillä ks. tyylilajin kirjoissa häiritsee läpi paistavat vanhanaikaiset arvot ja aatteet, vaikka seikkailtaisiin nykypäivässä. Siksi ihastuin tähän Bonnie Garmusin esikoisromaaniin, jossa matkataan ajassa taaksepäin, mutta tämän päivän otteella. 

Kirjan pääosassa seikkaileva omapäinen kemisti Elizabeth Zott on vehkeilevän saarnaajan tyttärenä tottunut aivan kaikkeen mitä miessukupuoli voi keksiä, mutta kun ura ja rakkaus vaihtuvat lennossa yksinhuoltajuuteen ja työttömyyteen, joutuu Elizabeth keksimään aivan uudenlaisia ratkaisuja. Kohtalo heittää Elizabethin juuri sinne, minne hän ei halunnut: kauhanvarteen. Uusi ura tv-kokkina avaa kuitenkin yllättävän mahdollisuuden valistaa muita naisia sekä kemian ihmeellisestä maailmasta että itsenäisestä elämästä. Setämiehet ovat ihmeissään: mitä Elizabethin kanssa pitäisi oikein tehdä? Kirjasta on muuten tekeillä myös minisarja, jossa pääosaa esittää Brie Larson, mä aion katsoa!

Toivottavasti löysitte tästä postauksesta runsaasti kivaa kesälukemista! 


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.