Luukku 19: Meidän joulumenu 2022

19.12.2022

Meidän joulumenu 2022 on vihdoin päätetty ja osa ruokaostoksistakin on jo tehty. Kuivatut herneet, pekaanipähkinät ja bataatit on jo haettu ja monet muut pidempään säilyvät jutut. Helposti pilaantuvat ruuat me ostetaan vasta juuri ennen aattoa ja kokkaillaan sitten taas koko aatonaatto. Tänään mun äiti tulee meille, joten meillä on sitten ihanaa luksusta Oton kanssa, kun päästään loppuviikosta vielä ruokakauppaan kahdestaan tekemään loput jouluruokaostokset. Aikamoista hemmottelua, me ei olla käyty kahdestaan ilman kuopusta ruokakaupassa vielä kertaakaan sen jälkeen kun hän syntyi – eli vuoteen ja neljään kuukauteen. Ollaan päästy kahdesti treffeille ja kerran ystävän juhliin muutamaksi tunniksi, mutta ai että odotan ekaa kahdenkeskistä ruokakauppareissua niin innolla.

Mutta palataanpa takaisin niihin jouluruokiin! Meitä tulee taas tänä jouluna iso porukka ja kaikki osallistutaan omalla tavalla joulupöydän kokoamiseen, vähän kuin nyyttärihengessä. Yleensä me ollaan tehty kaikki laatikot, mutta tänä vuonna Oton sisko tekee osan laatikoista, mikä on ihanaa ja keventää meidän hommia. Me tehdään itse kuitenkin bataatti-vuohenjuustolaatikko ja nyt sitä tuleekin urakalla, kun Otto osti vahingossa kaksi kiloa bataatteja, hah. Onneksi ne säilyvät pitkään jos ei nyt ihan kaikkia tuohon laatikkoon kuitenkaan laiteta. Sienisalaatin sienet on ostettu jo myös ja mietin tässä, että pitäisikö ensimmäistä kertaa kokeilla leipoa myös saaristolaisleivät itse. Tässä olisi hyvin vielä aikaa ennen aatonaattoa ja saaristolaisleipähän on parhaimmillaan parin päivän ikäisenä, se olisi ihanaa joulupuuhaa.

Meidän joulumenu 2022

Lounaaksi:

Joulun riisipuuro kanelilla ja sokerilla (ja tietty yhdellä mantelilla)

Alkuruuat

Graavilohi + sinappinen kastike 

Graavisiika

Mädit (muikku & siika) + smetana + punasipuli 

Valikoima herkkusillejä 

Skagenröraa

Saaristolaisleipää

Päärynä-granaattiomena-sinihomejuustosalaatti (ohje viime vuoden luukussa) tai valkohomejuusto-päärynä-granaattiomena-cashewsalaatti

Perinteinen sienisalaatti

Savuporoterriini

Pääruuat

Sinappihunnutettu joulukinkku & kinkun kastike mummon reseptillä

Keitetyt perunat

Bataatti-vuohenjuustolaatikko (ohje täällä) 

Imelletty perunalaatikko

Porkkanalaatikko

Lanttulaatikko

Pieni uunilohi taaperolle

Hernetuutinki

Jälkiruoka

Puolukkaparfait

Piparkakut

Iltaherkku

Juustotarjotin & tapakset 

Glögi 

Odotan jouluruuista eniten kaikkia alkupaloja sekä hernetuutinkia mummun reseptillä, se on vaan niin herkullista ja syön sitä vaan kerran vuodessa, niin onhan tässä jo tullut ikävä! Odotan myös rauhallista yhdessäoloa ja etenkin aikuisten santsikierrosta ruokapöydässä lahjojen jakamisen jälkeen. Okei eniten odotan kyllä joulupäivää. Sitä, kun saa yökkärit päällä vaan syödä kaikkia jouluruokia ja rentoutua, eikä tarvitse tehdä mitään eikä mennä mihinkään. Siitä tulee jälleen kerran ihan parasta!


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.