Tapahtumarikas kahdeksas kuukausi

02.01.2014

Heippa! Mulla on vähän venähtänyt tämä Zeldan 8kk-postauksen tekeminen, ensin joulukalenterin, neuvolakuulumisten odottelun ja sairastelun takia, ja nyt on sitten ollut uusi vuosi ja kaikkea muuta häsellystä. Tänään kuitenkin laitoin lastenhuoneen oven kiinni ja varastin vain hetken itselleni, kuopuksellemme ja kameralle ja räpsin kuvia minkä kerkesin jotta saan tämän postauksen viimein tehtyä.

IMG_2723 IMG_2735 IMG_2737Ehkä onni onnettomuudessa, että tämä vähän venähti, sillä nyt mulla on teille roimasti enemmän kerrottavaa kuin kaksi viikkoa sitten, viimeisen kahden viikon aikana meillä on nimittäin otettu merkittäviä kehitysharppauksia eteenpäin oikeastaan aivan kaikessa. Tasan kaksi viikkoa sitten neuvolakäynnillä neuvolantädille jutteli eräs lopen uupunut äiti, jonka suurin huolenaihe oli miten saada kahdeksankuukautisen katkonaiset yöunet kokonaisiksi. Zelda oli siis jo muutaman viikon nukkunut unensa (ne 12h mittaiset) 20 minuutin jaksoissa, joista alkuillan hän itkeskeli ja halusi tuttia 20min välein ja loppuyön sitten käytti mua huvituttina 20 minuutin välein.

Neuvolantäti kertoi minulle juuri sen minkä tiesin itsekin, eli että nyt on aika lopettaa yösyötöt, sillä kuulemma siinä vaiheessa kun nukkumisesta tulee tuollaista sirkusta vaikka lapsi saa päivisin jo kaiken tarvitsemansa ravinnon, on tismalleen oikea hetki tavoitella kokonaisia yöunia. Toinen radikaali ratkaisuehdotus oli tutista luopuminen. Mä hetken makustelin näitä neuvolakäynnin herättämiä ideoita, mutta jo samana iltana, 20 minuutin sirkuksen alettua jälleen kerran, päätin että nyt saa riittää. Zelda ei koskaan ole ollut mitenkään järin kiintynyt tuttiinsa, oikeastaan alkoi syömään sitä vasta 7kk iässä kun alettiin opettaa häntä nukahtamaan omaan sänkyynsä joten tutista yöunilla luopuminen ei ollut hankalaa. Nukahtaminen kesti ehkä hetken pidempään, mutta yöuni muuttui heti paljon levollisemmaksi jo ensimmäisenä iltana.

Yöimetyksestä luopuminenkin kävi erittäin paljon kivuttomammin kuin pelkäsin, neiti piti ensimmäisenä yönä kahden aikaan n. puolen tunnin protesti-itkut ja sen jälkeen luovutti ja nukkui aamuseitsemään, eli siis kertaheitolla pisimmän unipätkänsä sitten ensimmäisten elinviikkojen. Ensimmäisestä yöstä sisuuntuneena mä päätin että vaikka mitä tulisi eteen niin nyt ei enää luovuteta (eikä olisi kannattanutkaan, siinähän se vauva vasta olisikin hämmentynyt jos yhtenä iltana toimitaan näin ja toisena iltana taas palataan vanhaan).

IMG_2744 IMG_2754 IMG_2760 IMG_2772Ensimmäinen viikko meni ensimmäisen, helpon yön jälkeen siten että joka aamu heräsimme kello 4.30 viimeistään mikä hetkellisesti alkoi jo vähän uuvuttaa, mutta nyt tällä viikolla me ollaan nukuttu jopa kaksi kertaa puoli yhdeksään. Mä toivon että tästä on edelleen suunta vain ylöspäin, ja ne viimeisetkin yöitkut (Zelda herää n. pari kertaa yössä edelleen ja itkeskelee hetken, mutta rauhoittuu silitykseen) loppuvat tässä pikkuhiljaa kun tytsylle tulee ikää lisää. Luulen että osasyy heräilyyn on myös ne juuri opitut uudet taidot joista aion nyt kertoa lisää!

Zeldahan on siis noussut konttausasentoon jo useamman kuukauden, ja ryöminyt viiden ja puolenkuukauden iästä takaperin, eli ollaan junnattu samassa vaiheessa tosi pitkään mikä on turhauttanut Zeldaa, sillä hän olisi kovasti halunnut osallistua jo enemmänkin isosiskonsa leikkeihin ja muihin puuhiin. Viikko sitten Zelda nousi yhtäkkiä istumaan konttausasennosta ihan itse ja samana iltana konttasi ensimmäiset askeleensa (vai olikohan se aamu?). Nyt neiti konttaa jo kuin vanha tekijä, istuu kokoajan, ja eilen, uuden vuoden ensimmäisenä aamuna, nousi aivan itse tuolia vasten seisomaan.

IMG_2766 IMG_2792Meidän köllöttelevä vauveli muuttui siis kertaheitolla viikon sisällä tutkivaiseksi vaaperoksi joka käy omatoimisesti rikkomassa siskonsa Duplolinnat, maistelee joulukuusen oksia ja yrittää karata vessaan levittämään vaippoja tai herkuttelemaan vessapaperilla. Zelda vaikuttaa itse paljon tyytyväiseltä oloonsa nyt kuin kaksi viikkoa sitten, tosin sekin varmaan vaikuttaa että kaksi viikkoa sitten tytsykällä oli elämänsä ensimmäinen korvatulehdus alkamassa. Mä pelkään todella kovasti että Zeldallakin alkaa sama korvatulehduskierre joka mulla oli lapsena, mutta pidetään nyt peukkuja että siltä säästyttäisiin. Parin viikon kuluttua mennään Pikkujättiin korvakontrolliin ja toivotaan että kaikki on korvissa kunnossa. Kiitos muuten kaikille jotka suosittelitte Itiksen Pikkujättiä, käytiin siellä siis ja lääkäri oli todella mukava ja paikka muutenkin todella kiva, jos nyt lääkäriasemasta näin voi sanoa.

Karvan verran vajaan kahdeksan kuukauden iässä Zelda oppi ensimmäisen sanansa, ”mamma”. Zelda on alkanut samassa syssyssä uusien liikunnallisten taitojen lisäksi hokemaan kauheasti erilaisia tavuja, kuten ”päpäpää”, ”mämämää” ,”ättä” ja ”tissi”. Kyllä, tissi. Kaikkia muita tavuja Zelda toistelee pitkät pätkät peräkkäin, mutta ”mamma”. ”ättä” ja ”tissi” tulevat lyhyesti ja ytimekkäästi ja ne on aina kohdistettu mulle, niin oletan Zeldan tarkoittavan niillä jotain muutakin kuin normaalia iloista pulputustaan. Mamma on silti se yleisin näistä hokemista edelleen, pahinta Zeldan yösyötöistä pois opettamisessa olikin se kun neiti heti ensimmäisenä iltana päätti vihlaista mun omaatuntoa sanomalla lohduttoman itkun seasta täysin selkeällä ruotsinkielellä ”mamma” ennenkuin jatkoi huutoaan. Onneksi en luovuttanut vaikka mieli teki kaapata toinen samantien kainaloon ja antaa tuhista siinä koko yö.

Zelda heräilee siis suunnilleen kahdeksan aikoihin, ja menee kahdeksan aikoihin myös nukkumaan. Päiväunia neiti nukkuu nykyään paremmin kuin koskaan ennen, eli kahdet päivässä ja molemmat kestoltaan yhdestä kahteen tuntia. Zelda ruokailee säännöllisesti viisi kertaa päivässä ja imetän Zeldaa edelleen 5-6 kertaa päivässä, riippuen vähän päivän tekemisistä. Kovinkaan kauaa Zelda ei enää jaksa keskittyä rinnalla oleiluun mutta käy kuitenkin ottamassa muutaman huikan aina.

Zelda syö jo karkeampaa ruokaa ja sormiruokailee paljon eri hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, sekä neljän viljan täysjyvämuroja ja maissinaksuja. Hampaita joilla pureskella hänellä on kaksi alhaalla edessä ja ylhäälle kolmas tulossa. Vettä Zelda juo tavallisesta muovimukista, kuten blogin puolella kerroinkin jo muutama viikko sitten, ja tällä viikolla Zelda on myös oppinut juomaan mukista ihan oikeasti, eikä niin että body kastuu samalla tai ruokalapussa on maissinaksujen uima-allas.

Suurinta hupia Zeldasta on käydä Tiaran kanssa kylvyssä. Molemmat tytöt läiskyttävät innoissaan toistensa päälle vettä ja kiljuvat ja kikattavat. Zeldasta on myös hauskaa kun Tipa kaataa omaan päähänsä vettä ja kiljuu. Zelda rakastaa myös keinumista, Duplojen imeskelyä ja aamupuuroa kiisselin kanssa. Zelda ei tykkää jos Mörkön turkki hipaisee hänen kättään tai poskeaan koiraherran kävellessä ohitse, vaan sätkii joka suuntaan ja naama vääntyy sellaiseen ilmeeseen että ei jää epäselväksi kokemuksen olevan karmiva. Koiran touhuja on kuitenkin mukava seurata ja ihmetellä turvallisen välimatkan päästä. Kauheaa on myös sotkujen pyyhkiminen naamasta ja pipon pukeminen päähän.

Ainiin ja ne neuvolakuulumiset joiden takia tämä postaus venähti alunperin ja jotka meinasin unohtaa koko postauksesta, pituus 71,5cm (70cm) ja paino 9360 (9250g). Painoa ei hirveästi ollut nyt tullut, mikä ei neuvolatädin mukaan haittaa mitään, vaan johtuu ainoastaan siitä että Zelda on lakannut olemasta paikoillaan makoileva möllykkä. Ruoka onneksi maistuu neidille tosi hyvin joten en ole itsekään huolissani. Käydään kuitenkin mun toiveesta 10kk iässä ylimääräisessä neuvolassa, sillä haluan varmistaa kuitenkin kaiken varalta, että paino nousee tasaisesti.

IMG_2796 IMG_2799Sellainen on meidän Zelda, touhukas, rakas, ihana, pussatessa nenästä ei-niin-hellästi puraiseva iloinen pulputtaja joka ei pysy sekuntiakaan paikoillaan♥

Millaisia teidän vauvat ovat olleet 8kk iässä? Mikä on ollut vauvojenne lempipuuhaa, inhokkitekemistä tai parasta sormiruokaa?


No Responses to “Tapahtumarikas kahdeksas kuukausi”

 1. Avatar embii sanoo:

  Meidän 8kk ikäinen poitsu osaa kontata mutta ei konttaa :D konttaa vain silloin kun ei ole kiire etenee siis muuten mato tyylillä eli konttaus asennosta ”hyppää” eteen päin :) meillä noustaan myös ylös ja kävellään tukea vasten ja sitä tehään aivan koko ajan! :D likkiminen uusilla ihanilla pukintuomilla lahjoilla ei kiinnosta hirmuisesti kun pääsee tuoleja,pöytiä ja seiniä vasten kävelemään :) lemppari sormiruokaa on naksut ja rinkelit. Meillä poitsulle on tutti tositosi rakas ja nyt ajateltiinkin vain yöuneille/päikkäreille antaaa vain tutti! Vielä kun mies saahaan tähän päätökseen kans kun se on aina tuttia antamassa :D meillä ei sanoja ole sanottu vielä mutta pörrääminen on ihanaa ;) meillä poitsu nukkunu vauvasta asti yöt kokonaan eli klo.9-10/11 :) toki nyt kun oppinut nousemaan niin joskus yöl kitajaa kun ylös noussu ja ei pääse alas :) ja lopuksi poitsun mitat eli 73cm ja 7990g

  • Iina Iina sanoo:

   Haha voi ihana! Meillä vielä lelut kelpaa kun ei kävellä :D Hei rinkelit olikin hyvä vinkki, mä en oo ennen antanutkaan niitä lapsille, kun en oo tajunnut, kiitos!! :D

   Voi olen kateellinen teidän hyvistä yöunista, toivottavasti mekin päästään taas joskus tuohon! Viimeksi nukuin noin hyvin Tiaran vauva-aikana! :D

 2. Avatar Jonna sanoo:

  Ihana postaus ja Zelda on niin söpö! Tuo yöhässäkkä toi mieleen omat ajat vanhemman tytön kanssa ja se oli rankkaa, meillä sitä kesti vuoden päivät ja loppui ainoastaan juurikin vain tuttipullon pois ottamisella.. Vika oli siis omassa päässäni ja halussa, ei niinkään lapsessa. :D Ja Zelda on samaa koko luokkaa kun meidän Malluska, tai no huomenna neuvola niin tietää paremmin mutta viime neuvolan mittoihin kun katsoo niin ei jää kuin muutamista grammoista ja senteistä kiinni ettei olis saman kokosia. Hassua :D

  • Iina Iina sanoo:

   Zelda on kyllä söpöli! <3 Voi toivottavasti meidän yöheräilyt ei kestäisi enää sinne vuoden ikään, mun täytyy koittaa pitää pää kylmänä :D Minkä ikäinen se teidän Malla olikaan, kuukauden vai pari nuorempi kuin Zelda? :D Musta on hassua kun Zelda on kasvanut hitaammin kuin Tiara!

 3. Avatar Amanda sanoo:

  Voi mä muistan miten yhteiset kylpyhetket pikkuveljen kanssa oli aina ihan parhaita, kun oltiin pieniä! :D

  Mä muuten ihastuin siihen sun arpomaan Lumoavan koruun aivan totaalisesti. Mulle kävikin hauska sattuma, sillä yllättäen sain sen ja samaa sarjaa olevan rannekorun joululahjaksi, vaikka en ollut niitä edes toivonut! Hyvä näin ;) (Tai sitten joku katselee, mitä mä netissä puuhailen…)

  • Iina Iina sanoo:

   Mulla ei oo tollasia muistoja kun ei ollut sisaruksia, mut oon niin iloinen että saan tarjota niitä omille lapsilleni! :)

   Ja voi että, ompa ihanaa että sait ne korut joihin olit ihastunut! Lumoava on kyllä ihana <3

 4. Avatar Saara sanoo:

  Kylläpäs teidän Zelda on taitava tyttö ja oppinut paljon pienessä ajassa. :) Hän on kovin suloinen tyttövauva.
  Mulla on puolivuotias poikavauva jonka kanssa nuo yötissittelyt on aika samankaltaisia, mitä kerroit teillä olevan Zeldan kanssa. Poika menee kiltisti kyllä nukkumaan puoli yhdeksän, mutta herää joskus klo 00:00 ja siitä alkaa tää rumba.. tissiä, tuttia, tissiä.. Olen aika väsynyt tohon touhuun. Luulen ettei pojalla ole oikeasti nälkä, koska on saanut iltapuuron ja maidot päälle ennen nukkumaanmenoa. Mua kyllä pelottaa jättää yösyötöt pois.. Tuntuu että pääsee silti helpommalla antaa vaan sitä tissiä… Nautin imettämisestä kyllä itse hirveästi ja tiedän että poika rakastaa sitä, mutta nuo yöt saisi olla vähemmän katkonaisia.

  • Iina Iina sanoo:

   Zelda on kyllä ihana <3

   Meillä oli siis ihan samanlaista tuo yötissittely! Ja sama homma että pelotti jättää niitä pois, kun tuntui että se on silti helpompaa. Mutta mä sanon kyllä että ei se ole, on paljon mukavampaa kun saa nukkua edes 8h yössä putkeen ilman herätyksiä, se on suorastaan luksusta! Zeldakin on ollut todella kiinni mussa ja kova tissittelemään ja itsekin nautin imetyksestä, mutta kyllä tämä 8kk ikä oli meillä juuri oikea aika lopettaa tämä sirkus. Tsemppiä, mitä ikinä päätättekin tehdä yösyöttöjen suhteen :)!

 5. Avatar Julia sanoo:

  Ihana Zelda! <3 Meijän Hugen taitoja jne 8kk voit käydä lukee mun blogista, en niitä enää niin tarkkaan muista edes kun jäbä on nyt 11kk :) Mutta ainakin sen muistan että silloin samana päivänä kun 8kk tuli täyteen niin jäbä seisoi tukea vasten itse ensimmäisen kerran :)

  Milloin sä annat aamulla sitten ekan kerran tissiä Zeldalle? Mietin ku mä tosiaan vieläkin imetän, vaikka tarkoitus on ollut lopettaa jo, mutta anyway, niin meidän jäbä herää aamulla n. 6 maissa jolloin otan omasta sängystä viereen ja annan tissiä ja siinä sitten nukutaan n.9. Perjaatteessa haluaisin myös tuon syötön pois, mutta jos se takaa meille unet 9 niin en sitä raaski karsia :D mä kun en tosiaan jaksais herätä vielä silloin 6 :D !
  Ja stten mietin että missä Zelda nukkuu päikkärinsä? Meilläku tuo jäbä on tosi huono nukkumaan päivällä, lähinnä semmosia puolen tunnin tirsoja vetelis mieluusti, paitsi jos mä makaan vieressä koko päikkäri ajan………… Ja se on oikeesti tosi rasittavaa, koska just silloin olisi sitä omaa aikaa ja kerkeisi vaikka siivoomaan rauhassa ilman että kukaan on roikkumassa jaloissa :D

  • Iina Iina sanoo:

   Zelda on ihana <3 Täytyy käydä kurkkimassa sun blogia!

   Mä imetän ekan kerran vasta puuron jälkeen aamulla, milloin sitten ikinä herätäänkään. Tein ekaksi kanssa noin että takasin itselleni pidemmät unet sillä aamutissillä, mutta nyt kun ollaan noustu ensin puurolle niin Zelda on pikkuhiljaa pidentänyt yöuniaan ja alkanut heräilemään esim kahdeksalta sen entisen 4.30 sijaan :D

   Zelda nukkuu päiväunensa parvekkeella vaunuissa, ja joskus myös omassa pinnasängyssään. Parvekeunet ovat lähes poikkeuksetta nykyään 2h mittaisia, ennen meilläkin oli tuota puolen tunnin pätkissä nukkumista kaikki päivät mutta sitten kun aloin nukuttaa partsille niin ne kummasti pitenivät :D

 6. Avatar Emmi sanoo:

  Meijän 1v 7kk tytöllä oli myös eka korvatulehdus samaan aikaan kuin Zeldalla, täälläkin pieni pelko lähteekö kierre tulemaan, toivottavasti ei!
  Mutta aivan ihana teidän pienin, niin taitava jo! :)

 7. Avatar Noora sanoo:

  Ihana pieni Zelda-palleroinen! Meidän korsto 8kk 1vko on jotakuinkin 78cm ja lähentelee jo 12 kiloa. :D Tyyppi lähti konttaamaan ja nousi tukea vasten seisomaan joskus pari-kolme viikkoa sitten ja siitä lähtien myös yöt on ollut aikamoista hulabaloota. Tähän kun lisätään vielä muutto uuteen kotiin ja järkyttävä eroahdistuskausi, niin voin kertoa äidin olevan hiukan väsynyt. Noh, onneksi aina vaiheet seuraa toisiaan ja ehkä pian meilläkin nukutaan jo paremmin. :)

  • Avatar Siiri sanoo:

   Mä taas meinasin just kirjottaa, että painon tasaantuminen ei varmaan tosiaan gaittaa yhtään, kun on niin iso tyttö! Meillä molemmat ovat olleet 1-vuotiaana suunnilleen samankokoisia kuin Zelda nyt, ja 2,5-vuotias painaa nyt tuon 12 kg vähän päälle :D. Taitava Zelda, ja kiva kun kirjoitat myös näistä ”realistisista” jutuista (yöhulinat), ettei aina pelkkää yltiöpositiivista, vaikka sellaistakin on tietty kiva lukea. :)

  • Iina Iina sanoo:

   Noora, wau teidän poika on kasvanut superhyvin! Mahtavaa :) Meilläkin on yöhulabaloot nyt alkaneet kun toi liikkeellelähtö tunkeutuu uniinkin :D Toivottavasti molemmilla lähtisi pian helpottamaan yöt! Tsempit muuttoon :)!

   Siiri, Zeldan paino menee tasan keskikäyrää nyt eli ihan on normaalikokoinen tyttö :) Tiara painoi itseasiassa samanikäisenä vielä enemmän kuin Zelda, mutta nyt 2v3kk iässä painaa vähän vajaat 12kg :D Kiva että tykkäsit kirjoituksesta :) Mä kirjoitan yöhulinoista silloin kun niitä on, aiemmin ei ole ollut niin ei ole tarvinnut kirjoittaa :D!

 8. Avatar Vilma sanoo:

  Toi on hauskaa miten vauvat saattaa junnaa samassa kehitysvaiheessa pitkään ja sit lyhyessä ajassa oppia monta asiaa. Meillä poika alkoi tasan puolivuotiaana ryömimään, siitä 2 viikkoa niin alkoi konttaamaan ja samalla keksi myös nousta seisomaan tukea vasten. Sillon tuntui et huhhuh mitähän se vielä keksii. :D Nyt 9,5 kk iässä kävelee tukia pitkin hirveetä vauhtia, saa nähdä koska rohkaistuu päästämään irti. Pojan lempipuuhaa on kiljuen kontata meidän koiran perässä (koira ei tykkää :D). Ja se kans vihaa naaman pyyhkimistä, ai että mikä huuto joka kerta! Ja sama homma pukemisen kanssa, ei malttaisi olla puoltaminuuttia pidempää paikallaan. Vaipanvaihtokin on välillä haastavaa, kun toinen onnistuu karkaamaan kesken kaiken. :D

  Meillä on jossain vaiheessa edessä toi yösyötöistä vieroittaminen. Vielä en oo kuitenkaan raaskinut, kun toinen on niin ihana kun se nukkuu meidän välissä (poikittain) tuhisten. Ehtiihän sitä myöhemminkin. <3

  • Iina Iina sanoo:

   Hahah voi ihana teidän poika! Ompa hän lähtenyt aikaisin liikenteeseen :)! Toi on kyllä totta että vauvat aina junnaa samassa kehitysvaiheessa pitkään ja sitten yhtäkkiä rytinällä oppii kaiken :D Ja joo eipä niiden yösyöttöjen kanssa kiire ole jos itsellä jaksaminen riittää :)!

   Mukavaa kevättä teille! :)

 9. Avatar Nimetön sanoo:

  Voi ei Zeldan sanoja, varsinkin tuo ”tissi” on kyllä hämmästyttävä! :D Vaikka usein mietin miten (uhka?)rohkeaa bloggaajien on jakaa niin paljon omasta elämästään, mutta tätä postausta lukiessa tuli mieleen, että varmasti aivan ihana aarreaitta tytöille lukea näitä myöhemmin ja selvittää omia kommelluksiaan :) Ja kuvia lapsista on myös varmasti otettu! Tosi kiva postaus (:

  • Iina Iina sanoo:

   Haha :D Zelda osaa tärkeimmät sanat ;)! Bloggaaminen voi varmasti olla uhka jos kertoo kaiken elämästään, sellaiseen en kyllä ikinä uskaltaisi ryhtyä. Mutta tälläinen hyväntuulinen jutustelu ja muistojen tallettaminen on varmasti tosiaan kiva aarreaitta lapsillekin :D! Kiitos hurjan paljon♥

 10. Avatar Mymmyryy sanoo:

  Mitä kaikkea hedelmiä ym. teidän ihana neiti sormiruokailee? Mä olen jotenkin niin arka antamaan mitään kun tuntuu että meidän tyttö meinaa tukehtua kaikkeen.

  • Iina Iina sanoo:

   Voi ei, no mä taas oon aika rento kaiken kanssa kun oon huomannut että Zelda osaa syödä rauhassa ja pureskelee ruuat ennenkuin nielee :D Mä annan mm. banaania, avokadoa, persimonia, mustikoita, mandariinia, viinirypäleitä, porkkanaa, kurkkua, kesäkurpitsaa, kirsikkatomaattia, hunajamelonia :D Nojaa, lista on loputon :D Suurimmat suosikit Zeldalla on mandariini ja persimon!

 11. Meidän 8 kk Kiira tykkäsi konttailla ja kiivetä huobekaluja vasten. Hän rakasti myös vetää kaikki pöydällä olevat kamat lattialle sekä heitellä ruokaa ympäriinsä kuin hän oli täysi. Varastaa äidin tai isän ruokaa on lemppipuuhaa jota meidän nykyinen 1 v harrastaa edelleen! Muuta ei tule nyt mieleen.

  Teidän Zelda vaikuttaa isolta vauvalta! Kiiran 10 kk mitat olivat juuri samanlaiset kui Kiiralla, paitsi että Kiira painoi vähemmän. Oisko ollut 8,5 kg? Ensi viikolla on sitten 1 v neuvola käynti ja eka hammaslääkäri!

  • Iina Iina sanoo:

   Voi miten ihana Kiira! :) Zelda kasvaa ihan normaalikäyrillä neuvolan mukaan nyt, aiemmin oli vähän pluskäyrällä mutta nyt paino on tasaantunut :)! Hui miten Kiirakin on jo iso tyttö, vastahan hän syntyi! :)

 12. Avatar Elisabet sanoo:

  Meillä noustiin joulunpyhinä itse seisomaan tukea vasten. :) (huomenna 9kk ikäinen) Kyllä alkaa tämän mamman päätä huimaamaan tuon meidän neidin meno jo pikkuhiljaa, kun konttaa niin lujaa, alkaa seisoskelemaan vähän väliä, istuu polviensa päällä.. (ja näiden yhteydessähän niitä pieniä kopsahduksia tulee!). Äitiä yritetään kovasti sanoa ’äti’ tai ’ättä,ätta’ tavuilla.
  Voih, meillä olis nyt edessä yösyöttöjen jättäminen pois. Tuntuu niin vaikealta ajatuskin siitä, kun neiti on niin tulinen luonteeltaan, eikä luovuta vähällä. Pitäis myös omaan sänkyyn saada koko yöksi, kun nyt ollaan perhepedissä osa yöstä nukuttu. Jospa näistä nyt selviäis ihan hyvällä menestyksellä!
  Voisitko tehdä postauksen Zeldan sormiruokailuista? :) Olis mukava kuulla siitä enemmän ja vinkkejä ottaa.

  • Avatar Mymmyryy sanoo:

   Mun mielestä olis kans tosi kiva kuulla enemmän tuosta sormiruokailusta ja muutenkin Zeldan ruokailusta ylipäätään :) Saisi tällaiset avuttomat äidit vinkkejä vauvojensa ruokailuun ;)

  • Iina Iina sanoo:

   Tosi samanikäisinä meidän neidit nousseet itse seisomaan, kun Zeldakin oli sen n. 8,5kk :D Meillä kans hirvittää kauheasti tuo kopsahtelu, mutta onneksi tuntuu että jokapäivä vauva oppii vähän varovaisemmaksi ja pysyy paremmin pystyssä :)

   Kyllä te selviätte, meillä oli ihan sama tilanne että Zelda osaa olla aika tulinen ja oltiin pitkään menty pinnis+perhepeti yhdistelmällä, mutta silti onnistuttiin! :) Tsemppiä! Voin tehd postauksen Zeldan ruokailusta, kiva että kiinnostusta löytyy :)!

 13. Avatar Petra sanoo:

  Hih, meidän Kevininkin eka sana oli ´´mamma” ja melko samoihin aikoihin ´´vaava”, jälkimmäisen merkitystä tuskin ymmärsi, mutta mamma tuli aina oikealle henkilölle, eli minulle :) En vaan tiedä mistä poika tuon on repäissyt, meillä ei nimittäin puhuta ruotsia :D
  Jostain sivulauseesta kait, pienet kun kuuntelee niin kovin tarkkaa kaiken :)

  Ihana Zelda ♥
  Voisitko tehdä jossain vaiheessa sellaisen, missä kerrot enempi, miten tytöt touhuaa keskenään, miten Tiara reagoi pienemmän saamaan huomioon, esim. kun imetät Zeldaa ja jotain vertailua kuinka samanlaisia/erilaisia tytöt on eriasioissa, onko samoja lemppari ruokia/juttuja, luonteet, kehitys tms. ? :)

  • Avatar Jasmin sanoo:

   Mä just luin kirjasta, että ympäri maailmaa vauvat oppii ma-ma ja sen kaikenlaiset muunnokset ensimmäisenä (kuten nyt vaikkapa mamma) ensimmäisenä, koska konsonanteista m-kirjain ja vokaaleista a-kirjain on helpompia lausua suussa, sit vauvat alkaa yhdistelemään näitä kirjaimia ja tulee tuo ma-ma äänne… :)

  • Iina Iina sanoo:

   Haha! :D Mamma oli Tiarankin ekojen sanojen joukossa, vaikka ei silloin vielä puhuttu ruotsia kun hän oli vauva. Mutta se taitaa tosiaan olla niin että on yleisimpiä vauvojen toistelemia äänteitä ympäri maailman, vaikka he sen osaavatkin kohdistaa oikealle henkilölle, ties vaikka mamma/mama -sanakin tulisi siitä :D!

   Mä voisin tehdä tytöistä vertailupostauksen ja kertoa muutenkin sisarussuhteesta enemmän, tein sellaisen viimeksi joskus kun Zelda oli ihan pikkupikkuruinen<3 Kiitos ideasta :)!

 14. Avatar H sanoo:

  Meidän tyttö on samanikäinen kun teidän ja oppi 6kk iässä istumaan ja konttaamaan (mittarimatoa 5kk ikäsenä) ja nyt 8kk ikäsenä seisoo ilman tukea ja kävelee tukia pitkin sekä plaston kärryllä kävelee pitkin asuntoa :) ihana seurata kun samanikäiset tytöt mutta silti kehittyvä niiin eri tahtia :) on kyllä söpö Zelda :)

  • Iina Iina sanoo:

   No niinpä, se on kyllä hauskaa miten eri tahtiin lapset kehittyvät :) Zeldakin nousee jo meidän Brio-kärryä vasten seisomaan, mutta ei vielä lähde kävelemään, jännä nähdä milloin ottaa ekat askeleensa<3

 15. Avatar Inga sanoo:

  Zelda on kasvanu ihan hurjasti, se on niin söpö kun se istuu ihan itte, voi toista! <3

  Meidän esikoispojan ensimmäinen sana oli "ätä" (äiti) ja taas tyttömme ensimmäinen sana oli "ami" (mami). Täällä lempiruokaa oli 8 kk iässä molemmilla keitetyt vihannekset, erityisesti porkkana. Meillä poikaa kiinnosti kaikkien huitaseminen pois pöydältä, sai kyllä varoa toden teolla mitä laittoi pöydälle! :D Tyttöämme kiinnosti ihan kuin Zeldaakin vessapaperi ja joskus löytyi vain tyhjä hylsy ja kasa vessapaperia lattialta. :D

 16. Avatar marsa sanoo:

  Ihana osaava Zelda :)
  Ois muuten kiva kuulla joskus videolla täällä blogissa tai instagramissa ku Otto ja Tiara puhuu ruotsia keskenään? :) Tai muuten vaan jotain Tiaran höpötyksiä på svenska.
  ( Nimimerkillä täällä epätoivoinen ruotsinkirjoituksiin valmistautuva abiturientti, joka uskoo että Tipa osaa paremmin ruotsia ku minä :D )

 17. Avatar Minka sanoo:

  Oi, että ihanan iso tyttönen jo!! Meidän Ericin 4kk lääkärineuvola oli 2.päivä ja hiukan pelästyin, kun joku käyrä sojotti suoraan alas koneen ruudulla. Tuli heti mieleen ”Taasko vauva, jonka painoa pitää tutkia aktiivisesti, vaikka kuinka syöttää koko ajan”. Mut se käyrä olikin pituus ja paino meni oikein nätisti keskikäyrän yläpuolella missä meidän lapsilla se ei ole ikinä ennen mennyt :D Pituus kuulemma etsii paikkaansa eli en siitä sen enempää stressannnut ehkä myös siksi, kun iloitsin pojan painosta :)
  Soseetkin ollaan aloitettu ja nyt syödään 3 ateriaa päivässä.
  Aktiivisesti olen lukenut sun tarinoita, mutta sen sormenpään murtumisen ja siitä seuranneiden joulumenojen ym. takia kommentit ovat jääneet vähemmälle mikä on harmittanut itseä kovasti, kun jotenkin sulle kirjoittelu ja sun vaustaukset kuuluvat jo ”nettielämään” eli tämän sosiaalisen kanssakäymisen puuttuminen häiritsee kummallista mieltäni :D
  Jännitän jo milloin mahtaa loppuhermoilusi häittesi osalta alkaa, jos sellaista edes tulee. Ihanat joulukuvat, ihanat tytöt ja teidän koko ihana perhe :)

  • Iina Iina sanoo:

   Voi vitsit miten teidän Eric on jo niin iso, ihan huikeaa! Vastahan hän syntyi :) Niin se aika vain menee! Kiva että paino nousee hienosti eikä tarvitse stressata, varmasti hän kasvaa hyvin :) Voi harmi että sulle sattui tuollainen tapaturma, toivottavasti olet jo parempaan päin! Mä oon ollut niin kiireinen että olen vastannut tosi huonosti kommentteihin ja se taas on harmittanut mua hirveästi, mutta nyt yritän ottaa itteäni niskasta kiinni! Kiitos paljon ihana ja mukavaa alkukevättä teille kaikille♥♥

 18. Avatar Weirdo-De-Wahoo sanoo:

  Voi kun Zeldakin alkaa olla jo iso tyttö!
  Postaustoive 1: Mieleeni tuli heti teidän perhe (muita vastaavia blogeja en luekaan :D), kun Iltalehden sivuilla jonkun aikaa sitten oli juttu bloggaamisesta ja blogien lapsiin kohdistuvasta sisällöstä. Pääpointti taisi olla se että onko lapselle haitallista jos häntä ”esitellään” kaikelle kansalle blogin välityksellä etenkin, kun lapsi on niin pieni ettei ymmärrä olevansa sellaisessa asemassa? Artikkelissa taidettiin pohtia sitäkin että miten tämän tyylinen julkisuudessa olo vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen: työnhakuun, sosiaalisiin suhteisiin ym kun vanhemman pitämän blogin kautta lapsesta löytyy kaikenlaista tietoa. Niin tästä siis tuli mieleeni että olisi mielenkiintoista lukea sinun (ja miksei Otonkin) mielipiteitä aiheesta: Mihin vedätte rajan, mitä lapsista blogissa kerrotaan ja mitä ei? Mitäs sitten kun lapset kasvaa ja tulee ymmärrys siitä että äiti on koko heidän pienen elämänsä ajan postaillut kuvia ja juttuja heistä? Häipyvätkö lapset blogista vai loppuuko koko blogi kun Tiara ja Zelda on murkkuikäisiä ja ei voisi vähempää kiinnostaa olla asukuvissa ja ”on sikanoloo jos äiti postaa meistä yhtikäs mtn!” :D Itselläni ei siis tähän mitään mielipidettä ole, ei positiivista eikä negatiivista, mutta mielenkiintoinen aihe sinänsä ja olisi kiva lukea teidän näkemyksiä tästä. :)
  Postaustoive 2: En tiedä onko näistä jotakin todella vanhoja postauksia jo olemassa, mutta voisitko esitellä kaikki hajuvetesi? :D Ylipäätään joku postaus mistä tahansa materiasta, siis vaikka laukuista, kengistä tms mitä itsellä on niin olisi kiva. :)

  • Iina Iina sanoo:

   Moikka! Ihanat postaustoiveet sulla, voin mielelläni tehdä postauksen molemmista aiheista :)! Bloggaamisesta ja sen tuomasta julkisuudesta, sekä lasten tuomisesta esille blogissa olen kirjoittanut aiemminkin, mutta tästä on aikaa jo reilu vuosi tai kaksi :D Hajuvesistä sama homma, eli maku on muuttunut :) Materiapostauksia löytyy myös varsinkin blogin synttäriviikoilta, eli jos katsot tuosta sivusta tuota ”avainsana” -kohtaa ja etsit sieltä vaikkapa ”blogin synttärit” niin löydät enemmänkin noita :)! Uusia voin toteuttaa sitä mukaa kun vain ehdin! Kiitos toiveista ja kaikkea hyvää sulle :)!

 19. Avatar Jenna sanoo:

  Meillä on juuri 8 kk vanha tyttö (täyttää 9 kk 6.päivä). Olen huomannut myös noita kehitysharppauksia. Ensin tyttö vain ryömi, mutta yht’äkkiä hän myös konttasi ja pääsi istumaankin omin avuin! Olen niin innoissani! :)

  Täälläkin inhotaan suun pyyhkimistä. :D Parhaimpia on lelut, jotka pitävät ääntä ja jos niissä on vielä jotain välkkyviä valoja niin silloin riemu repeää. Kylvyssä käyminen on tytöstämme oikein hauskaa ja nauttii täysin rinnoin. Lempparein sormiruoka on maissunaksut. :D

  Meillä on nyt ollut sitä, että hän menee ihan normaalisti klo 20 nukkumaan, mutta herää muutaman tunnin kuluttua ihan pirteänä ja valvoo sitten keskiyöhön. :/ En oikein tiedä, kaikki pitäisi olla kohdallaan ja arki pyörii rutiinina. Voisin kokeilla yösyöttöjen lopettamista myös. Katsotaan… Pakko on jotain keksiä.

  • Iina Iina sanoo:

   Kehitysharppaukset saavat kyllä innostumaan, on niin ihanaa seurata oman lapsen kasvua! :) Äänekkäät lelut ovat meidänkin lasten sosikkeja, ja kylpy myös :)

   Voi vitsit, toivottavasti te pääsette tuosta keskiyöhön valvomisesta eroon, se on varmasti raskasta! Meilläkin yöt ovat edelleen katkonaisia, mutta kyllä yösyöttöjen lopettaminen auttoi kuitenkin paljon :)!

 20. Avatar Danie sanoo:

  Ihana Zelda! Sain sun tekstistä tsemppauksen yötissittelyn lopetukseen. Se alkaa ensi yönä. Nukkuminen on siis meilläkin ollut niin levotonta että huh. Meidän poika on reilun kuukauden Zeldaa vanhempi, mutta muistelisin että 8kk iässä kontattiin jo todella kovaa, seisottiin tukea vasten ja opittiin sana ’äiti’. <3

  Ihanalta näyttää toi uusi popin pinkkiraita!

  • Iina Iina sanoo:

   Voi vitsit miten ihana kuulla että sait täältä tsemppausta, tuu sitten kertomaan miten meni :DD! 8kk ikä tuntuu olevan muillakin suurten mullistusten kuukausi :)! Popin uudet raidat on kyllä niin ah, pakko saada lisää!!

 21. Avatar Hansku sanoo:

  Heips!
  Miten saat Zeldan nukahtamaan yöunille? Meillä ois eessä neidin 7kk omaan sänkyyn siirtäminen. Vielä en oo raaskinu ja nyt alkas olemaan aika kun hänkin niin kovasti käyttää mua tuttina. Miten saada rauhottumaan pieni joka hyörii ja pyörii sängyssä ja nousee konttausasentoon?! Näin kolmen lapsen äiti joutuu kyselemään koska meiän neiti on ainut lapsi jonka kans imetys on onnistunu. :D Ja normaalisti meillä tosiaan nukahdetaan tissille äitin kainaloon.

  • Iina Iina sanoo:

   Zelda nukahtaa koska meillä on tismalleen samoina joka ilta toistuvat rutiinit ja sitten sänkyyn mentyä mä silittelen, nostan n. 76565834893 kertaa hänet konttausasennosta takaisin kyljelleen ja silittelen vähän lisää :D Tärkeintä on että se on tarpeeksi väsynyt sänkyyn viedessä, silloin nukahtaminen kestää vain n. 5 minuuttia. Zelda menee nukkumaan klo 21 eikä nuku päiväunia enää klo 17 jälkeen, jotta on tarpeeksi väsy. Meilläkin nukahdettiin ennen tissille äidin kainaloon ja sen kyllä huomaa :D Tiara kans nukahti niin helposti ihan itse aina, mut Zelda on ihan eri maata :D

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.