Kun saa nukkua pitkään

29.09.2014

Kerran viikossa, sunnuntaiaamuisin on mun vuoro nukkua, ihan niin pitkään kuin ikinä haluan. Yleensä se tarkoittaa sitä, että valvon lauantai-iltana myöhään, jos jaksan, ja tunnen jo illalla itseni ihanan rentoutuneeksi kun tiedän ettei minun tarvitse nousta ylös ennenkuin musta itsestäni tuntuu siltä. Valmistaudun nukkumaan yöni hyvin, muistan jo illalla muistuttaa Tiaraa, että aamulla herätetään sitten isi eikä äitiä, koska on äidin vuoro nukkua. Lauantai-iltana fiilis on katossa: ”Aaaaaah, huomenna saan NUKKUA!”

Sitten tulee yö. Vietän vielä vähän normaalia pidemmän tuokion sängyssä älypuhelinta näpräten, lopulta nukahdan ja herään siihen että puhelin läsähtää kädestä naamaan. Isken puhelimen ikkunalaudalle, ja otan kulauksen vettä. Nukahdan, vihdoin, kunnolla. Kello on ehkä kaksi yöllä silloin.

IMG_6542x IMG_6552xAamulla herään, en auringonpaisteeseen, enkä linnunlauluun, vaan pimeään syyskuiseen aamuun, kello puoli seitsemän, kuten tavallista. Koska on sunnuntai, ensimmäisenä ei herääkään Tiara, vaan Zelda, joka ei osaa itse tulla pinnasängystä herättämään ketään. Otto nukkuu vieressäni kuin tukki. Sanon napakasti Otolle että nyt ylös, Zelda on hereillä, ja tiedän, että ne aamu-unet olivatkin sitten siinä. Makaan tunnin sängyssä yrittäen nukahtaa, puoli kahdeksalta otan sen saman älypuhelimen taas käteen ja luovutan. ”Tiaraa, Zeldaa, tulkaa tänne, äitikin heräsi!”.

Silloin kun on mun vuoro nukkua, kaikki menee päinvastoin kuin muina öinä. Silloin ensimmäisenä herää kuopus eikä esikoinen. Silloin mä joudun herättämään Oton, että saan itse nukkua. Siksi en saa nukkua. Paradoksaalista, eikö? Jos sittenkin sattuu käymään niin, että Tiara herää ensin, onnistuu tulemaan hiljaa herättämättä Zeldaa meidän makkariin herättämään Oton, yleensä jompikumpi meidän yleensä niin aamuaurinkoisista mukuloista hermostuu jostain, ja herään siihen. Ennen puolta kahdeksaa.

IMG_6580xKerran kaikki meni tosi hyvin, kumpikaan lapsista ei herättänyt mua, ei hermostunut, ja Ottokin oli saanut nukuttua hyvin. Arvatkaa moneltako heräsin, ihan itse? Puoli kahdeksan. Kun äiti saa nukkua, äiti ei saa nukkua, koska äiti ei osaa. Kateellisena vilkuilen kelloa perheen kaksilahkeisen tuhistessa lauantaisin puoli kahteentoista, ”kyllä minäkin silloin nuorena jaksoin nukkua noin pitkään!”.

Mä oon maailman onnellisin että Ottoa on siunattu hyvillä aamu-unen lahjoilla, koska hän on meistä se joka joutuu viisi kertaa viikossa nousemaan tarkasti sillä sekunnilla kun kello soi, eikä saa heräillä rauhassa lasten kanssa niinkuin minä. On vain hyvä että hän osaa nukkua silloin kun saa. Mutta miten kykenisin itse samaan?

IMG_6588x IMG_6594xSilloin kun meillä oli vain Tiara, ja hän nukkui yöt täysillä, mä osasin vielä nukkua pitkään. Usein me Tiaran kanssa nukuttiin aamuisin jopa kymmeneen asti ihan arkenakin, ja viikonloppuisin vedettiin sikeitä koko perhe. Zeldan syntymän jälkeen mä olen kuitenkin menettänyt aamunukkumiskykyni ihan kokonaan. Totuin imetyksen, ja vieressä nukkumisen ansiosta katkonaisiin yöuniin, ja kykenin toimimaan arjessa hyvin niistä huolimatta. En tuntenut itseäni väsyneeksi.

Nykyisin yöt menevät pääsääntöisesti molemmilla tytöillä tosi hyvin, satunnaisia heräilyjä pahasta unesta tai hampaista johtuen saattaa joskus olla. En tunne itseäni väsyneeksi, jos vain menen ajoissa nukkumaan. Olisi vaan niin ihanaa kerran viikossa, valvoa pitkään vailla kellontuijotusta, ja tietää saavansa aamulla nukkua. Tiedän kuinka nautinnollista se on, ja haluaisin nauttia siitä tunteesta vielä joskus.

Osaatteko te muut äidit vielä nauttia pitkistä yöunista, tai aamu-unista siis? Palautuuko nukkumataito jossain vaiheessa, vai onko mut tuomittu nousemaan viimeistään puoli kahdeksalta joka aamu tästä hamaan tulevaisuuteen? 😀


54 Responses to “Kun saa nukkua pitkään”

 1. p sanoo:

  ihan mahtava tuo legolinna ”tötsineen”. pakko kysyä mitä legoja nuo on? 🙂 nimimerkillä olis aika hyvä joululahja idea vajaa 2veelle tyttärelleni 😀

  • Iina sanoo:

   Hahah kiitos paljon! :DD Siinä on tuhkimon kurpitsakärry-duploja kaks pakettia, tuhkimon linna, suuri eläintarha, sitten ensiduploja, lentsikat-duploja, luovat jäätelöt-duploja ja luova picnic-duploja ainakin! 😀 Ja Ariel- ja Lumikki-duploja! 😀

 2. st.brigitten sanoo:

  Meillä ei kumpikaan nuku koskaan yli puoli kaheksaan 😀 Mies on niin aamuvirkku, että herää viikonloppunaki jo ennen seittemää… Eli kyllä, pitkään nukkuminen on jääny äitiyden ja isyyden myötä 🙂

 3. Noora sanoo:

  Me herätään koko porukka aina noin kahdeksalta kun poikanen herää eikä kumpikaan vanhemmista jatka unia. Tietty jos mies menee aamuvuoroon, niin hän heräilee aiemmin kuin me muut. Meillä kuitenkin päiväuniaika on aina pyhitetty levolle ja kukaan ei silloin tee kotitöitä yms. Päikkäriaika on todellakin mun arjen voimavara erityisesti näin raskausaikana ja jos yöllä on nukuttu huonosti. 🙂

  • Iina sanoo:

   Ihana tapa että heräätte kaikki yhdessä :)! Mulla on kans Zeldan päikkäriaika tosi tärkeää aikaa, vaikka silloin teenkin kyllä lähestulkoon aina hommia 😀

 4. Nimetön sanoo:

  Aivan just samallalailla mulla, huoh! Ja ne kerrat kun on saanut lapset jonnekin hoitoon yöksi ja sais kummatkin nukkua aamulla pitkään niin mää herään ihan varmasti joskus seiskan aikoihin, ja kateellisena miehen unenlahjoista odottelen et se heräis seuraksi…

  Pitäs kyllä oppia meneen ajossa nukkuun, kun tää väsymys on välillä jotain ihan järkyttävää…Mutta kun ei iltasin malta kun saa sitä omaa aikaa lasten nukahdettua.

 5. Elli sanoo:

  Sama vika täällä ton nukkumisen kanssa. Heräilen tytön kanssa samoihin aikoihin klo 6.30-7.15. ja isi jää yleensä nukkumaan, jos on töistä vapaata. Sovitaan aina joskus, että nyt saan nukkua koko yön ja pitkään, mutta eihän siitä mitään tuu. Mies on niin sikeäuninen ja ei jaksa nousta tytön kanssa. Ja joudun herättämään miehen ja sinne katoaa ne unet. Oon kokeillu kaikki väsytys keinot, että edellisenä päivänä ulkoilee ja riehuu kaiken energian pois, muttei se vaan toimi.

  • Iina sanoo:

   Voi ei 🙁 Meillä kyllä Otto nousee heti kun sen herättää, mutta mulla on niin herkkä se uni että en vaan saa unta enää! Niin tyhmää 🙁 Toivottavasti vielä joskus saadaan nukkua!

 6. Mymmyryy sanoo:

  Joskus harvoin kun sovitaan miehen kanssa että nyt mä saan nukkua niin pitkään kuin haluan, niin mulle käy samoin ku sulle.

  Mä joudun herättämään miehen että lapsi heräs. Ja joudun siis tönimään vaikka puoli tuntia miestä ylös, aamu-uninen siis hänkin. Siinä ajassa piristyn niin paljon että uni ei tule.

  Nukun pitkään vain jos lapsikin. Joskus harvoin käy niin että lapsi nukkuu kymmeneen ja se kyllä piristää.

  • Iina sanoo:

   Meillä Otto nousee minuutissa mut oon niin herkkäuninen että se minuutti riittää viemään mun unisuuden pois 😀 Mut ihana että teidän lapsi nukkuu joskus kymmeneen, tosta mä voin vain haaveilla :D!!

 7. Johanna sanoo:

  Onneksi teidän tytöt nukkuvat suht hyvin öisin vaikka joudutkin nousemaan ylös jo puoli seitsemän..
  Meillä nimittäin on niin paha tilanne öisin että en tiedä mitä avuksi.. Esikoinen oppi nukkumaan kokonaiset yöt kun imetys loppui mutta kuopus heräilee edelleen monta kerta yöllä vaikka lopetin imetyksen hänen ollessan vuoden ikäinen. Nyt pienellä ikä 1v3kk ja herää tunnin välein. Pitää kai vain toivoa, että jossain vaiheessa ne heräilyt loppuu..

 8. Meillä nukutaan joka aamu vähintään kasiin. Yleensä se menee niin, että minä herätän tytöt. Ollaan aamu-unisia koko porukka, mutta jos aamulla nukuttaisiin niin pitkään kuin nukuttaa, ei 3-vuotiaskaan saisi unta järkevään aikaan illalla. Saan siis nukkua tosi hyvin, varsinkin kun ottaa huomioon että pienempi tyttö on vasta 3kk. 🙂
  Mut jos joskus menee myöhään ja olisi mun vuoro nukkua niin pitkään kuin haluan, ei siitä mitään tule. En osaa nukkua aamulla, jos täällä muu perhe on jo hereillä. Mut on sekin jo luksusta kun ei tarvitse hoitaa kuin omat aamutoimensa.
  Toivottavasti sulle alkaa taas aamu-uni maistua! On meinaan tosi kiva idea tuo, että saisit yhden aamun viikossa koisata rauhassa!

  • Iina sanoo:

   Ihanaa että teillä menee yöt hyvin vaikka on noin pieni vauva! 🙂 Se auttaa jaksamaan tosi paljon! 🙂 Olisi kyllä ihanaa jos aamu-unet taas maistuisi, se rauhassa koisaaminen on vaan niin nautinnollista 😀

 9. Nimetön sanoo:

  Jotenkin noin se vaan taitaa mennä, ettei unta enää isona riitäkään. Tiedä sitään johtuuko lapsista vai vanhuudesta (:D).

  Itse en tosin koskaan ole ollut mitenkään järin myöhään nukkuva, mutta kello 10 asti nyt ainakin. 🙂

  Nykyään harvoin edes on omia aamuja, jolloin olisi aikaa nukkua, mutta silloin kun on, niin yleensä silloinkin herää suhteellisen aikaisin. Ellei ole tullut baarista ja mennyt nukkumaan klo 5.00.

  Parasta kuitenkin on aina se tieto siitä, että seuraavana aamuna saa nukkua pitkään, eikä haittaa vaikka valvoisikin.. 🙂 Ihan sängyssä pötköttely itsekseen hiljaisuudessa on ihanaa luksusta! 🙂

  • Iina sanoo:

   No siinä oot kyllä oikeessa että se tieto että saa nukkua pitkään on jo ihana 😀 Vaikka sitten ei nukkuisikaan! Se rentouttaa kun ajattelee että saa nukkua rauhassa 😀

 10. Milla sanoo:

  No voi hemmetti, kommentti hävis. :DD

  Mutta siis. Jotenkin noin se vaan tuntuu menevän, että isona ei enää unta riitäkään. Tiedä sitten, että johtuuko lapsista vai vanhuudesta (:D).

  Ite en oo koskaan ollut semmoinen, että hirveän myöhään nukkuisin, mut ainakin klo 10:neen. 🙂

  Nykyään harvemmin edes on niitä aamuja, jolloin saisi nukkua pitkään, mutta silloin kun on, niin harvoin silloinkaan kovin myöhään nukkuu. Ellei ole tullut baarista klo 5.00. 😀

  Parasta musta kuitenkin on se tieto siitä, että aamulla saa nukkua pitkään. Voi huoletta valvoa pidempään. 🙂 Luksusta on myös ihan sängyssä pötköttely aamulla hiljaisuudessa älypuhelimen kanssa. 😀 :)))

  Niin ja btw, oon jotenkin huomannut, että miehillä unenlahjat on parempia kuin meillä. 😀 Nimimerkillä ex-mies nukku missä metelissä vaan ja ihan mihin kellonaikaan asti vaan. 😀

 11. sarah sanoo:

  Täällä sama ongelma, herään aina viimestään siinä kasilta, jopa oman hääyönkin jälkeen. Imetin tyttöä 1,5 vuotta ja luulen sen juuri vaikuttaneen unirytmiini. Aavistelen myös että jollakin äidinvaistolla on osuutensa asiaan. Herään tosi herkästi edelleen pieniin inahduksiinkin vaikka eri huoneissa nukutaan. Mies taas voi nukkua vaikka kuinka kauan ja vaikka kuinka postimies pate raikais vieressä. Oon jo asennoitunut tähän, ehkä joskus mummona pystyy taas torkkumaan pitkään aamulla.

  • Iina sanoo:

   Mäkin heräsin hääyön jälkeen ennen yhdeksää jo, vaikka mentiin aika myöhään hotellille 😀 Mä en heräile yöllä mihinkään, mut Otto herää yöllä kaikkiin ääniin. AAmusin taas toisinpäin 😀

 12. Laura sanoo:

  hahaah kuulostaa tutulta! 😀 mutta mä olin jo ennen Limppua vähäm aamuvirkku, mutta se on silti erilaista koska on paljon levänneempi olo silloin kun saa herätä itse, ilman että kukaan tai mikään ulkopuolinen herättää vaikka se olisi sitten ihan samaan aikaan 😀

 13. nea sanoo:

  Älä pelkää! Vaikka oltiin siskon kanssa pikkupalleroisina kovia valvottamaan vanhempia, palasi se nukkumisen taito heille takaisin. 😀 muistan ne monet lauantai- ja sunnuntaiaamut n 4-> vee, kun siskon kanssa herättiin aikaisemmin ja leikittiin barbeilla yms vanhempien nukkuessa 😀 kyllä ne sieltä sitten jossain vaiheessa heräsi 😀 ja nyt kun olen 17, voi sanoa äitin heräävän aikaisemmin kuin minä- en herätä enää ;D

  • Iina sanoo:

   Mäkin tein just tota sillon kun olin jotain 4v+ 😀 Aina aamupiirretyt + barbieleikit, tein aina mun peitosta niille luolia ja vuoria ja sitten leikin olkkarissa 😀

 14. anniree sanoo:

  Kuulostaa niin NIIN tutulta! Mies nukkuu vkl:na puoleen päivään, helposti ylikin, ja sen kerran (erittäin harvoin kyllä), kun mulla olis mahdollisuus nukkua pitkään niin en vaan pysty. Ja haluaisin kylllä, usein tuntuu siltä, että kun vaan sais kerran nukkua kunnolla pitkät unet….

 15. Sara sanoo:

  Ihan kun mun suusta 😀 Ei mutta en mäkään osaa nukkua pitkään. Vaikka saisin niin heröön seittemän aikaan ihan luonnostaan. Vaikka A ottaisikin muksut aamuhommiin niin aina oon se joka sen herättää heräämään muskujen kanssa. Tosin viime kuukaudet meijän kaksvee on häätänyt A:n sohvalle ja kietoutunut muhun kiinni yöksi. Niinpä herään sitten joka tapauksessa kun olkapäätä tökitään aamulla. Mä en muista koska olisin viimeksi kotona ollessa nukkunut kokonaiset yöunet :/ Elelen myös toivossa, että joku kaunis päivä voin vaan kääntää kylkeä ja jatkaa unia 🙂

  • Iina sanoo:

   Voi että, toivottavasti saisit pian nukkua kokonaisia öitä! <3 Tsemppiä! Ja joo se ois kyllä ihanaa kun osaisi vaan kääntää kylkeä ja jatkaa unia, miksi se on niin hankalaa 😀

 16. Hilde sanoo:

  Meillä on koko porukka aamuvirkkua laatua, teininäkin heräsin viimeitään ysiltä, mutta olisihan se joskus kiva nukkua pitempään kuin seiskaan… Mies herää yleensä jo 4-5 maissa(!!!), oli arki tai pyhä, ja tyttö sitten seiskan pintaan. PERIAATTEESSA mä voisin viikonloppuna nukkua pidempäänkin, mutta yleensä havahdun viimeistään siihen kun tyttö tulee makkarinovelle ”Huomenta äiti, suljenko oven?” kysymyksen kanssa… Eikä auta, vaikka lapsi olisi yökylässäkin. Kun ei nukuta niin ei nukuta.

  • Iina sanoo:

   Voi hurja, sun mies on kyllä aamuvirkkujen aamuvirkku :D! No mutta, se on helppoa kun koko perheellä on samanlainen unirytmi, niin ei tarvitse yksin olla se joka haluaa herätä aikaisin/nukkua pitkään! 🙂

 17. hipsuli sanoo:

  Meillä minä olen se, joka herää JOKA aamu lasten kanssa ja hoitaa yöheräilyt. Siltikään en kaipaa, että saisin nukkua pitkään. Sen sijaan laitan herätyksen soimaan 5.30-6.00, jotta saisin omaa aikaa edes sen hetken päivässä.. 😀

 18. anna sanoo:

  sama täälläkin. Mäkin herään nykyään yleensä viim. Yhdeksältä. Tyttö ei arkena nuku kuin ehkä max puoli yhdeksään.. Ennen nukuin viikonloppuisin kevyesti yhteentoista, joten pari tuntia on herääminen aikaistunut tai oikeastaan 3 tuntia kun yleensä herään kahdeksalta viikonloppuisinkin 🙂

 19. Kaisa sanoo:

  Mää nukkusin vaikka miten pitkään, mutta lapsukaiset on alkanut nykyään herään jo seittemän-kaheksan pintaan.. Se on meille aikasin, koska ennen kaikki nukku viikonloppuna vähintään yheksään 🙂

 20. Meillä prikulleen sama tilanne 😀 Mies vetää sikeitä vaikka kellon ympäri aina mahdollisuuden tullen, mulla kestää jokaisen yöherätyksen jälkeen älyttömän kauan saada unta, ja aamulla kun kerran silmänsä avaa, on enää lähes mahdotonta saada uudestaan unta. Voi niitä unenlahjakkaita, kadehdin heitä!

  • Iina sanoo:

   Mä taas en herää yöllä ollenkaan, yleensä se on Otto joka nousee jos lapset heräävät keskellä yötä 😀 Mut aamulla herään sitten joka rasahdukseen! 😀

 21. Sanna sanoo:

  Mites korvatulpat? Ite en pysty nykyään nukkumaan ilman, vaikka korvat niistä kipeytyvätkin. Mutta joo, vaikka lapsi jo ihan hyvin nukkuu, niin vauva-ajan valvomiset ovat jättäneet jälkensä – en osaa nukkua! 🙂

 22. Nimetön sanoo:

  Olen 2-vuotiaan tyttöni yh, mutta tytön isä on toisinaan meillä yötä, että saisin nukkua aamulla pitkään. Noh, ensin joudun potkimaan äijän ylös, koska hän ei herää lapsen ääniin… Sitten herään joka ikiseen ääneen mitä asunnosta kuuluu. Lapsi herää noin seitsemältä, ja minä nukun katkonaisesti korkeintaan yhdeksään, yleensä nousen vielä aikaisemmin. Ei puhettakaan, että saisin oikeasti nukuttua ja levättyä. 8( Ehkä sitten joskus…

 23. Tiia sanoo:

  Hei, mistä on noi tikkari legginssit? Haluisin mun tytölle samanlaiset! 🙂

 24. miisa sanoo:

  No, pari vuotta kun menee niin teidän tytöt osaa valvoa aamulla jo keskenään ilman että tulee teitä herättämään, ehkäpä sitten säkin saat nukuttua. Kun olin itse pieni niin viikonloppuaamuisin aina pikkusisko tuli herättämään mut ja pistettiin leikit pystyyn heti aamusta, ja tajuttiin kyllä olla hiljaa kun vanhemmat vielä oli nukkumassa 🙂

  • Iina sanoo:

   Haha mulla oli sama silloin joskus 4-5v iästä alkaen 😀 Mut just Zelda on vielä niin pieni, että ei uskaltaisi nukkua jos tietäisi että hän on hereillä! Tiara osaa tehdä jo itse leipää ja laittaa telkkarin päälle, eikä varmasti keksisi mitään höpsöä, mutta pitää odotella että Zelda kasvaa! 🙂

 25. Sini sanoo:

  Mulla ei ole lapsia, mutta vastaan silti 🙂 Olin kaksi vuotta työssä joka alkoi viideltä aamulla (minun mielestäni vielä aamuyötä), heräsin siis aina 3:30. Työtä oli myös viikonloppuisin, niin että vapaat saattoivat olla milloin sattuvat ja hyvällä tuurilla oli sitten kaksi vapaata peräkkäin. Olen aina tykännyt nukkua pitkään, mutta ajattelin että totun tuohon rytmiin. Olin tuon kaksi vuotta väsynyt koko ajan, paitsi pidemmillä lomilla kun sai kunnolla nukuttua. Aina kun oli vapaa, nukuin helposti 16 tuntiakin putkeen. Nyt olen ollut reilu puoli vuotta työssä jossa aamuvuorokin alkaa vasta yhdeksältä, voin paljon paremmin ja olen paljon pirteämpi. Vaikka tulisi mahdollisuus kuinka hyvä palkkaiseen ja mielenkiintoiseen työhön tahansa, joka alkaisi törkeän aikaisin niin en ottaisi vastaan. Oma hyvinvointi ja mielenterveys on mennyt nyt etusijalle 🙂

 26. Elisabet sanoo:

  Mäkään en saa aamusta nukuttua (vaikka saisin), jos kerran jo herään. Hyvänä esimerkkinä äitienpäivä, kun olisin luvan kanssa saanut nukkua pidempään, niin ei. Mä valvoin, kun mies heräsi tytön kanssa. Eli kai tää sit ihan yleistä on. 😀 Ja itseasiassa mä jotenkin tunnen itseni liikaa nukkuneeksi, jos vähän pidempään unta riittää. Hirmu vaikea saada ittesä kunnolla virkeäksi sitten..

  • Iina sanoo:

   Joo, tuntuu olevan tosi yleistä 😀 Mäkään en muista että oisin äitienpäivänä nukkunut, vaikka mulla oli myös lupa 😀 Ja sama täällä, helposti tulee liian nukkunut olo jos nukkuu vähän pidempään edes! Voi meitä äitejä 😀

 27. 1609 sanoo:

  Täällä myös yksi mamma kuka joutuu tönimään miehen hereille jos olisi äidin tarkoitus nukkua pidempään, harvoi se uni kuitenkaan enää tulee tai ei ainakaan läheskään sinne 12-13 asti kun muutama vuosi sitten.
  Jotain hyvääkin olen tästä löytänyt, meinaan ei ole enään niin vaikeaa herätä 7-8 aikaan aamulla. Ennen puolet päivästä meni hukkaan kun nukui lähes iltapäivään asti.
  Toivottavasti sinun unimattisi kuitenkin heittäisi välillä hieman enemmän hiekkaa jotta saisit nukkua pitkää edes silloin sunnuntaisin (sama systeemi meilläkin).

  • Iina sanoo:

   No se on kyllä ihan totta! Ei mene päivä hukkaan kun malttaa herätä :)! Mut jonnekin 9-10 asti ois ihana nukkua ees sunnuntaisin, se systeemi ois hyvä jos osaisi nukkua 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.