Kun lamppu sammuu

28.04.2015

Joskus ne parhaat jutut tulee lapsilta silloin kun on jo puoli tuntia odottanut että lastenhuoneesta kuuluisi vain vaimea tuhina.

”Hawuan vettä.”

No saat vettä vielä (miljoonannen kerran), mutta sitten nukutaan eikö?

”Äiti. Hawuan tiwittää Ammahta.”

No se on siellä Oulussa, mummun kanssa muistatko?

”Mutta minä tain Ahmawta puwun.”

Joo hienosti pussasit Armasta aamulla kun ne lähti junalle mummun kanssa. Voit sitten taas pussata Armasta kun ne mummun kanssa tulee käymään.

”Entäh iwoiwä?”

No se isoisä on siellä omassa kodissa. Täällä on äiti, isi, Tiara ja sinä, ja muut on omissa kodeissa. Nyt pitäisi kuule rakas nukkua, aamulla on päiväkotipäivä ja aikainen herätys.

”mutta entäh jouwupukki?”

Joulupukki on siellä Korvatunturilla, muistatko? Se tulee sitten taas jouluna. Nyt pitäisi ihan oikeasti nukkua eikös joo, kello on paljon ja ulkonakin on jo pimeää. Hyvää yötä, nuku hyvin rakas!

”Hawuan vettä.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joskus unensaanti on tiukassa päiväkotipäivinä, kun päiväunet venähtävät siellä vähän pidemmiksi. Niinä iltoina halutaan kaikkea, kysytään kaikkea, ihmetellään kaikkea, eikä ainakaan edes yritetä nukkua kun ei yhtään nukuta. Joskus se on turhauttavaa, itselläkin on ollut pitkä päivä töissä ja illan askareet takana, ja haluaisi edes hetkeksi rojahtaa sohvalle, jotta ehtisi vielä käydä sähköpostit läpi, kirjoittaa postauksen ja vastata kommentit. Joiden jälkeen voisi rojahtaa vielä vähän enemmän sohvalle ja nukahtaa kesken sarjan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toisinaan se on kuitenkin kaikessa turhauttavuudessaankin ihanaa. Kun sieltä tulee maailman suloisimpia pieniä höpsöjä kysymyksiä, tyyppien naamasta näkee että nyt raksuttaa päässä ja lujaa ja itselle tulvahtaa sellainen äidinrakkauden aalto rintaan että meinaa pakahtua. Onneksi se viimeinen ”Haluan vettä” palauttaa maan pinnalle. Huomenna on taas uusi aamu ja aamun rutiinit, ja pikkuisten pitäisi päästä unten maille, eikä olla halittavana ja pusittavana koko yötä koska joulupukki oli niin hellyyttävä. Onneksi pian on vapaata, ja sitten jutellaan joulupukista vaikka siihen asti että silmät menee kiinni väkisin, onhan se kovin ajankohtainen aihe näin huhtikuussa.

Nyt sieltä kuuluu vain se pieni tuhina, ja mä mietin tässä sohvalla, tätä kirjoittaessani, miten hyvältä äitiys tuntuu. Hyvää yötä ihanat <3


28 Responses to “Kun lamppu sammuu”

 1. siiri sanoo:

  Tosta päiväunien venähtämisestä, niin eikö teidän päiväkodissa voi pyytää että lapset herätetään vaikka viimeistään 14?

  • Nauru sanoo:

   Monestihan päiväkodeissa välipala tarjoillaan tuolloin kahden kieppeillä, joten silloin tavataan viimeistään nostella ne sitkeimmätkin nukkujat sängyistään. 🙂

   Yleensä sanotaan, ettei alle kolmivuotiaiden päiväunien tulisi vaikuttaa yöuniin. Jos siis iltaisinkin vielä puuhastellaan yhdessä ja rutiinit on kunnossa. Joka tapauksessa päiväkotipäivä on lapselle monesti niin hektinen, että jonkinlaiset tirsat on pienelle vielä ehdottomat. Päiväkodin henkilökunnalta voi toki silti pyytää, että oma lapsi herätettäisiin jo aiemmin. Se päiväuniaika vain on henkilökunnalle sitä työn suunnitteluaikaa, eli lastentarhanopettajana sitä aina toivoisi, että vanhemmille sopisi se, että lapsi edes köllöttelisi muiden kanssa lepohuoneessa sen tovin.

   Vaan onhan nämä tavallaan vaikeita asioita. Toisaalta tahtoisi toki kunnioittaa vanhempien toivetta ja ymmärtää heidänkin näkökulmansa päiväunien pituudesta. Mutta sitten kun se oma työkin pitäisi saada hoidetuksi ja varsinkin jos lapsi satua kuunnellessa nukahtaakin, niin ei siinä kyllä haluaisi toista herätelläkään. Itse olenkin aina tyytynyt vain sitten toteamaan, että mukavampihan se vanhemmillekin on viettää ilta hyväntuulisen lapsen kanssa vaikka unillemeno sitten vähän viivästyisikin, kuin taistella loppuilta väsyneen ja kiukkuisen lapsen kanssa vain siksi, että saa sen vähän aikaisemmin nukkumaan. 🙂

  • Mare sanoo:

   Päiväunet meillä on aina klo 12-14 ovet nukkariin avataan 13.30 ja lapset saavat sitten rauhassa itsekseen heräillä.1-4 vuotiailla siis näin. kuitenkin päivä on lapselle kuin työpäivä mutta jos unet kestävät pidempään voisi Ehkä pyytää että voiko lapsia herätellä aiemmin.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kyllä meillä on päiväkodissa kaikki ihan sovittavissa, mutta mä luotan päiväkodin hoitajien osaamiseen tässä asiassa, ja musta ajatus lapsen väkisin herättämisestäkin tuntuu vähän pahalta. Ja ehdottomasti ymmärrän unien tarpeellisuuden, päiväkodissa lapsi väsyy ihan eri tavalla kuin kotona ollessa. 🙂

 2. Jenna sanoo:

  nureskelin pitkään tolle ”Hawuan vettä” lauseelle 😀 Tulee itellä mieleen lapsuusajat mummu lassa, ku aina ennen nukkumaan piti saada monta lasillista kotitekosta mehua ja kolmannen jälkeen toppuuteltiin sillä, et tulee kyllä pissat housuun yöllä, jos juo liian monta lasia mehua 😀

 3. Jenna sanoo:

  Niin ja meillä aina ennen nukkumaan piti varmistaa, et kissat voi varmasti nukkua turvallisesti navetassa ettei niitä vaan vie mikään, ku ei ne voinu olla sisällä isän allergian takia 🙂

 4. oliviaggggg sanoo:

  Voi että, ihana Zeldukka! 😀 ♡

 5. Liinta sanoo:

  Eikä apua mitä kuvia <3 En ehkä kestä! Tän postauksen tuun lukemaan kun seuraavan kerran harmittaamurjottaa! Henkilökohtanen lemppari on toi kolmanneks vika Zelda 😀 <3 Teillä on huippuja tyttöjä!

 6. kaisla sanoo:

  Voi miten ihanasti kirjoitit! Vaikka mulla ei ole omia lapsia, niin jotenkin tuli sellainen samaistuttava fiilis 😀 Ihanasti kirjoitettu ja ihanat tytöt teillä!

 7. Tytti sanoo:

  Heippa! Söpöä! 😀 Miten teillä nukutaan yöt? Olet maininnut välillä nukkuneesi huonosti, valvottavatko tytöt? Mua nämä nukkumis-asiat kiinnostaa 1,5-vuotiaan pojan äitinä, nukkumisesta on tullut pyhää! 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Haha on noi kyllä söpöjä <3 😀 Meillä nukutaan 99% öistä tosi hyvin, yleensä 20-08, mutta sitten jos on nenät tukossa tai yskää niin yöt muuttuu ihan horroriksi, ne on niitä öitä mistä olen kirjoittanut. Toivottavasti teillä sujuu yöt hyvin 1,5-vuotiaan kanssa, ja tsemppiä<3 Me valvottiin Zeldan ensimmäinen vuosi aika pitkälti 😀

 8. Ihania juttuja – ja parasta on, että olet kirjannut ne muistiin! Ne ovat arvokkaita muistoja sitten joskus jo kymmenen vuoden kuluttua.
  Kuule, muistaakseni sinä kuvaat näitä ihania otoksia Olympuksella? Olisi kivaa, jos kertoisit mielipiteesi kamerastasi täällä, sillä pohdin vakavasti sen hankkimista…

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos <3 Mä kävin kommentoimassa, mutta kommentti katosi kun painoin että julkaise, toivottavasti se siis tuli perille, kirjoitin hirveän romaanin 😀

 9. laura sanoo:

  Voi että kuinka ihana postaus jälleen kerran! 🙂 Nyt vasta ensimmäisen kerran kommentoin vaikka olenkin blogiasi jo pidemmän aikaa seuraillut. Viimeistään aina iltaisin on pakko käydä tsekkaamassa onko uusia postauksia tullut. Yleensä sitten tekstin luettua ja kuvat katsottua nousee hymy korviin ja ei voi kuin olla hyvällä tuulella. Juuri luin tämän eilisen tekstin, aivan ihania pikku tyttöjä teillä! 🙂 Tämä teidän vuoropuhelu oli pakko jopa lukea ääneen miehelleni 😀
  Toivotan jatkoon kaikkea hyvää koko perheelle. Nää sun tekstit ja kuvat on vaan niin huippuja! Ei voi muuta sanoo kun että jatka samaan malliin niin ainakin tää lukija seurailee sun blogia tosi ahkeraan! :)) ♡

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitoksia ihan hurjasti <3 🙂 Ihan mahtavaa kuulla että sulle tulee hyvä fiilis mun blogista, en mä enempää voisi toivoakaan! 😀 Ihana että tulit kommentoimaan! Mä toivon kaikkea hyvää myös sulle jatkoon ja ihanaa vappua, ja tervetuloa jatkossakin kommentoimaan jos kerkeät ja haluat :D<3

 10. jellou sanoo:

  Pyydä, että herättäisivät tytöt päiväkodissa aikaisemmin niin tulee uni illalla paremmin. 🙂

 11. Marika sanoo:

  Mistä oot tollaset erikoiset nimet tytöille keksinyt?:) Koitin ettiä oisitko tehnyt joskus postausta aiheesta, mutta en löytänyt..

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.