3x tortillatäyte viidessä minuutissa

05.09.2016

Mä rakastan tortilloja ja tex mex -ruokaa muutenkin, ja siksi lähdin innolla mukaan Old El Pason ja Indiedaysin kampanjaan. Kampanjan tarkoituksena oli kehitellä nopea, vartissa valmistuva herkullinen tortillatäyte mutta mä päätin pistää paremmaksi: kehitin kolme täytettä, joista jokaisen valmistaminen kestää maksimissaan viisi minuuttia, ja jotka ovat kaikki myös vegeruokavalioon sopivia. Lue siis eteenpäin jos haluat valmistaa supernopeasti monipuolisen, oman valintasi mukaan mahdollisesti vegen ja hyvänmakuisen aterian, vartissa. Tässä tulee 3x tortillatäyte viidessä minuutissa.

Tortillat mielletään usein paljon työtä vaativana ns. viikonloppuruokana, onhan niissä usein paljon pilkottavaa jos haluaa syödä niiden kanssa esimerkiksi perinteiseen suomalaistyyliin useita pilkottuja vihanneksia, lihatäytettä ja soossia. Sen ei kuitenkaan tarvitse mennä niin, sillä jos vähän käyttää mielikuvitusta niin tortillat sopivat hyvin myös arkeen.

Meillä tämä tarkoittaa sitä että laitetaan blenderi laulamaan ja tekemään pilkkomistyö suurimmaksi osaksi meidän puolesta (guacamole), sekä sitä että keksitään lihan sijaan täytteeksi tosi nopea ja terveellinen härkis-papupaistos. Myös sesongissa oleva punakaali muuttuu nopeasti herkulliseksi ja rouskuvan rapeaksi punakaali-slawksi vain kahteen iisiin ainesosaan yhdistettynä. Nämä kolme yhdessä Old El Pason Stand ’N’ Stuff -tortillojen, salsan ja jalapenojen sekä oman valinnan mukaan juustoraasteen, creme fraichen ja miniluumutomaattien kanssa muodostavat suussasulavan yhdistelmän joka maistuu myös lapsille ja josta riitti syötävää ainakin meillä kahteen koko perheen päivälliseen ja yhteen aikuisen lounaaseen.

3x tortillatäyte viidessä minuutissa

Raikas Punakaali Slaw 

1/3 punakaali

1:n limen mehu

1 pienehkö punasipuli

Pilko punakaali ohuiksi suikaleiksi, ja sipuli ihan pieneksi silpuksi. Sekoita sipuli ja punakaali keskenään kulhossa ja lisää sekaan yhden limen mehu. Sekoita hyvin.

Nopea Guacamole

2 syöntikypsää avokadoa

1 punainen chili

1/2 salottisipuli

1 valkosipulin kynsi

1:n limen mehu

suolaa ja pippuria

1/2 tl sokeria tai muuta makeuttajaa

(korianteria tai lehtipersiljaa kourallinen)

Kuori sipulit ja irrota avokadoista kuoret ja siemen, poista chilin kanta ja halutessasi miedomman lopputuloksen, myös siemenet. Laita kaikki blenderiin ja pyöräytä tasaiseksi soseeksi. Lisää sekaan limen mehu ja mausteet sekä halutessasi yrtit ja pyöräytä vielä kerran.

Herkullinen Härkis-papupaistos

250g Härkistä

1 sipuli

1prk kidneypapuja

1ps Old El Paso Tacomaustetta

1/2dl vettä

Pilko sipuli ja kuullota nopeasti pannulla. Valuta ja huuhdo kidneypavut. Lisää härkis ja pavut sipuleiden sekaan pannulle, sekä tacomauste ja puoli desiä vettä. Sekoittele sen aikaa että vesi haihtuu pois.

Noin, nyt on vartti kulunut ja kolme herkullista freesiä itsetehtyä tortillatäytettä valmiina! Tarjoile täytteet yhdessä tulisen Chunky Salsan tai miedon tacokastikkeen ja jalapenojen kera. Meidän lapset ihastuivat Stand ’N’ Stuff -tortilloihin, koska ne oli niin helppo täyttää lastenkin itse ja ne pysyivät myös syödessä hyvin kasassa. Me kokeiltiin sekä uusia Stand ’N’ Stuff -mini tortilloja että normikokoisia Stand ’N’ Stuffeja. Lapset valkkasivat omiin mini-tortilloihinsa guacamolea, papupaistosta, juustoraastetta, mietoa tacokastiketta sekä creme fraichea joka on heidän lempparikastikkeensa, ja olivat iloisia kun jaksoivat syödä monta pientä miniä. Me Oton kanssa laitettiin reteästi ihan kaikkia täytteitä omiin isoihin tortilloihimme, ja olihan se hyvää, vähän liiankin hyvää.

Tämä yhdistelmä on ihan täydellinen arkiruoka, joka ei vaadi paljoa aikaa tai hermoja, ja joka vieläpä säästää kokkaukselta seuraavana päivänä kun sitä riittää pitkäksi aikaa. Me tehtiin tätä viimeksi viime viikolla ruuaksi, ja tällä viikolla on pakko tehdä uudestaan, kun jäi niin kova himo vieläkin. Tortillat on siitä kiva ruoka, että ne maistuvat aina yhtä hyvältä, ja niihin on helppo soveltaa täytteitä aina jääkaapista löytyvistä aineksista. Meillä on esimerkiksi yleensä aina chiliä, sipulia, tomaattia ja avokadoja koska käytetään niitä melkein kaikissa salaateissa, tai chiliä mausteena ruuassa tai marinadissa. Juustoraastetta löytyy aina joku jämäpussi, ja taco- tai fajitasmausteen avulla melkein minkä tahansa lihan, kalan tai vegevaihtoehdon saa muutettua tortilloihin sopivaksi täytteeksi.

Old El Pason tortillakastikkeet ja itse tortillat myös säilyvät avaamattomina aika pitkään, joten niitä on kiva pitää valmiina kaapissa sellaisten päivien varalle kun a) tekee älyttömästi mieli tortilloja, b) ei jaksa miettiä mitään ruokaa mutta haluaa jotain helppoa ja herkullista, c) tulee spontaanisti kavereita istumaan iltaa ja pitää keksiä jotain kaikille maistuvaa ruokaa.


15 Responses to “3x tortillatäyte viidessä minuutissa”

 1. Niina sanoo:

  Hei apua mitä on Härkis..? Tuntuu vähän tyhmältä kun en tajunnut vaikka kuinka yritin :,D … Mutta varmaan pakko testata näitä piakkoin, kuulostaa niin houkuttelevalta; helppoa ja hyvää niin mikä sen parempaa?! x)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Härkis on siis uutta härkäpavuista tehtyä proteiinivalmistetta! :) Vähän niinkun jauheliha tms, mutta ei maistu musta miltään korvikkeelta ollenkaan vaan on itsessään ihan tosi hyvää, toisin kuin kaikki muut samantyyppiset mitä oon tähän asti ostanut. Testaa ihmeessä, suosittelen!

 2. S sanoo:

  Pakko kokeilla!! :) oletteko muuten kasvissyöjiä tai vegaaneita nykyään?

 3. Henna sanoo:

  Moi Iina! Tosi usein kun oon viimeaikoina tehnyt mun ihan uutta lemppari salaattia, niin oon aina syödessä miettinyt, että Iina ja Otto varmasti tykkäis tästä! Aina on pitänyt vinkata mutta unohtunut. NYT kuitenkin eilen sitä taas tein ja nyt muistin! Eli siis lasinuudelisalaatti, ihan täydellinen makujen sinfonia. Laitan linkkinä ohjeen minkä mukaan itse oon tehny. :) kerro jos kokeilitte :) Suosittelen todella lämpimästi! http://www.maku.fi/reseptit/yum-woon-sen-lasinuudelisalaatti (lisään myös suippopaprikaa)

 4. Jouna sanoo:

  Hei ihana mortteli sulla, minkä merkkinen se on? :)

 5. Janna sanoo:

  Mulla on ollu viikon ajan hirviät raskaushimot salaaan ja natchoihin, nyt täytyy varmaan käydä hakemassa tortillavärkitkin kaupasta. :’D

 6. Näitä meilläkin on tehty useasti:) Söpöä kun teilläkin tytöt saavat itse täyttää omat tortillaveneet:) Maistuu ruoka varmaan paremmin näin lastenkin mielestä:)

 7. Mari.A. sanoo:

  Moi!

  Todella hyvä resepti ja hienoa huomata miten järkeviä ruokia lapsille tarjoatte :)

  Tuntuu valitettavan usein edelleenkin olevan nakki/lihapulla/makaronilaatikko-osastoa lapsiperheiden ruokailut. Arvot ja ruokailutottumukset kun pääosin opitaan kotoa.

 8. Marra sanoo:

  Moikka,
  Kiitos ohjeesta, kokeiltiin eilen ja maistui hyvin niin itselleni, kuin miehelle ja 2 v tyttärelle!
  Aivan älyttömän liian harvoin tulee tehtyä kasvisruokaa, jäänyt aina vähän ajatuksen tasolle.
  Ja tortillat ollaan aina tehty niin että on mukana lihaa, tälläista versiota tullaan kyllä tekemään toistekin! :)

 9. Krista J sanoo:

  Olipas mainio ja helppo resepti. Täytyypä itsekin kokeilla tuota härkistä tai ehkä nyhtökaurakin saattaisi toimia. :)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.