Raskausajan ruokavalio

24.10.2016
Raskausajan ruokavalio – kuuma peruna

Pitkään mun on pitänyt jo kirjoittaa tästä aiheesta, joka on melkein joka päivä jotenkin näkyvissä myös mun arkielämässä tällä hetkellä: raskausajan ruokavaliosta. Ekassa neuvolassa käteen saatu kahdeksansivuinen Eviran suosituslista oli tällä kertaa kattavampi kuin aiemmissa kahdessa raskaudessa, ja se on kyllä muokannut mun ruokavaliota todella paljon.

Tämä aihe on sellainen josta kaikissa vauvaryhmissä saadaan aina riita aikaiseksi, siksi en itse ole siellä edes jaksanut siihen ”keskusteluun” osallistua. Mun mielestä se, noudattaako suosituksia kuinka tarkkaan tai ei ollenkaan, on jokaisen ihan oma asia eikä riidan aihe. Tiedostan että Suomessa riskit sairastua ruuasta ovat todella pienet, ja tavallaan ihailen niitä jotka eivät nipota niinkuin minä. Mutta itse en voisi elää itseni kanssa, jos tietäisin, että mun valinnan takia vauva saisi pysyvän vamman tai kuolisi. Siksi mä noudatan jokaista ehdotonta suositusta ihan prikulleen, ja muiden kanssa käytän omaa harkintaa.

makkara-kaali-juuresvuoka

Suurimmat riskit raskausaikana listeria ja toksoplasmoosi

Suurimmat riskit raskausaikana ovat listeria ja toksoplasmoosi. Molemmat voivat aiheuttaa pahimmillaan vauvan kuoleman, ja siksi mä otan niitä koskevat rajoitukset todella tarkkaan. En syö pehmeitä tai pastöroimattomia juustoja kuten vuohenjuustoa, tuorejuustoa, mozzarellaa, fetaa tai brietä kypsentämättömänä, en vakuumipakattua tai raakaa kalaa, enkä myöskään mitään kypsentämätöntä lihaa kuten kylmäsavulihoja, tai esim. mediumiksi jätettyä pihviä. Myöskin kaikki pakastevihannekset ja valmisruoat kypsennän kiehuvaksi ennen syömistä.

Syksyllä oli juttua myös Keskon toimittamasta rucolasta löytyneestä ehec-bakteerista, eli siis Kesko oli toimittanut pitopalvelulle rucolaa jossa sattui olemaan myös raskaanaoleville vaarallista ehec-bakteeria. Tämän jälkeen mä en ole syönyt melkeinpä mitään salaatteja tai kypsentämättömiä, kuorettomia raakoja vihanneksia ravintolassa/tapahtumissa, ainoastaan itse pesemiäni vihanneksia kotona. Aikamoisen tarkkaa siis, ja ravintolassa käyminen on ollut kieltämättä aika hankalaa. Itse kuitenkin ajattelen niin, että se että joudun yhdeksän kuukauden ajan skippaamaan herkullisia ruoka-annoksia, ja syömään ehkä vähän tylsemmin, on todella pieni hinta siitä että voin olla rauhassa ruokavalion osalta ja tietää että jos vauvalle käy jotain, niin en ainakaan ole sitä omalla juuston himollani aiheuttanut.

Nachos Supreme

Vegaaninen ruoka raskausaikana

Viime aikoina olen syönyt ravintoloissa melkeinpä pelkästään vegaanista ruokaa (kypsennettynä), sillä silloin voin olla varma että ruuan valmistuksessa ei ole ollut mitään mikä aiheuttaisi listeriaa tai toksoplasmoosia. Vegeruoka on maukasta ja hyvää, ja turvallista. Esimerkiksi viime viikolla söin burgerin jossa oli ihan superhyvää portobellosientä, paahdettua myskikurpitsaa, karamellisoitua sipulia, ja  vegaanista avokadomajoneesia.

Ainoastaan annokseen kuuluneen raa’an babypinaatin pyysin jättämään pois, juurikin tuon ehec-bakteerin takia. Tiedän että se oli syksyllä vain yksittäistapaus, mutta mun on helpompi olla itseni kanssa jos ei tarvitse ruuan syötyäni kuumottaa, että entäs jos nyt tässäkin salaatissa oli sitä eheciä. Se yksittäistapaus osoitti jälleen sen, että vaikka me ollaan Suomessa, niin aina joskus täälläkin käy vahinko.

Ruokaisa salaattibuffet kvinoalla ja paahdetulla kukkakaalilla

Suositukset: kohtuukäyttö ok vai ehdoton kielto?

Muut suositukset ovat nimenomaan lähinnä sellaisia jotka puhuvat kohtuukäytön puolesta, ja siksi olen joskus syönyt yhden tai kaksi salmiakkikarkkia kun on oikein kovasti tehnyt mieli, enkä todellakaan kieltäydy alkoholittomasta glögistä tai pipareista, kun inkiväärikin on maustekäytössä ihan sallittu. Siemeniä en ole erikseen lisännyt mysliin kadmiumin takia, mutta jos niitä on joskus jossain ruuassa vähän ollut mukana, niin olen mä sitä voinut syödä. Myös kahvia olen juonut ihan normaalisti, eli sen yhdestä kahteen kupillista päivässä, ja saunacokiksen kerran viikkoon.

Vegaaninen burgeri portobellosienillä ja paahdetulla myskikurpitsalla The Lucky Bastardissa

Sokeria yritän välttää ruokavaliossani muutenkin, olin raskaana tai en, ja sitä olen vältellyt edelleen. Jos syön sokeria, niin nautin sen sitten mieluusti rehellisesti herkkujen muodossa, enkä piilosokerina jugurtissa, myslissä tai ketsupissa. Raskausaikana riski Diabetekseenkin kasvaa, ja siksi pidän tällä hetkellä entistäkin tärkeämpänä sokerin välttelyä ja terveellisen ruokavalion ylläpitämistä. Sallin kuitenkin itselleni aivan hyvällä omallatunnolla herkut silloin, kun niitä tekee mieli, koska tiedän että muuten en syö liikaa sokeria.

Perus aamiainen 

Raskausajan ruokahimot

Raskausaikana mulla tulee aina jotain kummallisia himoja, niin myös tässä raskaudessa. Kesällä himoitsin suolakurkkuja, mikä tosin on ihan klassinen raskaushimo. Nyt olen jo pari viikkoa syönyt puoli ananasta päivässä, se on ihan paras iltaherkku, niin raikas ja mukavan makea. Tosi paljon on tehnyt mieli myös vihanneksia ja uunissa kypsennettyjä juureksia, ja meillä on ollut paljon juuresruokia. Herkkuhimoista pahin on ehkä kindermunat, ai että ne on hyviä. Omaa en ole ostanut mutta olen saanut lapsilta karkkipäivänä jämät, hah.

Juuri nyt mulla tekee eniten mieli sekä kaikkea raikasta, että sitten vahvoja makuja lämpimänä. Kaikki pastat ja uuniruoat uppoavat todella hyvin. Nyt meillä on tietenkin muuton takia tämä viikko vähän hankalampi ruuanlaiton kannalta, kun osa ruuanlaittoastioista on jo pakattu ja muutenkaan ei ole ruuanlaitolle niin paljoa aikaa, mutta ensi viikolla kokkailen jo uudessa keittiössä hyvällä mielellä. Kyllä tämä yksi viikko helppoja ruokia ja muuttopäivän perinteiset pizzatkin uppoavat varmasti ihan hyvin.

Kuvissa on viimeaikojen hittiruokia joita ollaan valmistettu useammin kuin kerran. Pitää jakaa reseptejä jos haluatte, kunhan muuttopuuhilta kerkeää! Makkaravuoka ja Nachos Supreme löytyvät K-ruoka-sivuilta, jos joku haluaa testata.

Eniten mä ikävöin kielletyistä ruuista tällä hetkellä fetajuustoa, sushia, graavilohta ja mätiä. Graavilohi kruunaisi mun joulun, mädin kanssa tietenkin, mutta hei jouluna mulla on jo 33. viikko menossa, sitten ei ole enää kauaa odoteltavaa. Ja Otto on luvannut tuoda sushit heti synnärille mulle, nami!

Mitä ruokia olette ikävöineet raskausaikana? Mitkä on olleet pahimmat raskaushimotukset?

Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille <3


No Responses to “Raskausajan ruokavalio”

 1. Tiia sanoo:

  Vuonna 2014 synnärillä imetysohjaaja väitti, että myös imetysaikana pätevät samat ruokarajoitukset kuin raskaana olllessa… ”Että voitte edelleen unohtaa ne sushit!” ilmoitti täti 😀 En kyllä uskonut/totellut, koska asiasta ei ole mitään valtakunnallista suositusta ja esimerkiksi neuvolan terkkari ei ollut mokomasta kuullutkaan.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hahahha onneksi ei sentään! 😀 vaikka imetysaikanakin saattaa joutua kyllä välttämään yllättävän montaa ruoka-ainetta jos vauvalla on allergioita tai masuvaivoja. Mutta onneksi ne on yleensä erejä kuin nuo raskausajan rajoitukset 😀

 2. Janna sanoo:

  Itsellä viikkoja 25+1 ja 16 viikkoa kestäneen oksentelun ja keuhkokuumeen takia viikon sairaalassa vietetyn viikon takia olen vasta nyt takaisin alkupainossa, paino taisi pahimmillaan olla 5 kiloa pienempi kuin ekassa neuvolassa ja normaali painoiselle odottajalle se oli aikamoinen painon notkahdus. Neuvolassa sanottiin että ei väliä vaikka kävisi päivittäin grillillä, kunhan saan syötyä ja pidettyä sisällä edes jotakin ruokaa. Nyt kuitenkin olon ”normalisoitua” on herkut maistuneet aivan liikaa ja koko ajan vaivaava nälkä ei ainakaan helpota tilannetta 😀
  Hirveä himo ollut koko raskausajan energiajuomaan, mitä en edes normaalisti juurikaan juo. Nyt olen tyytynyt miehen tölkkien haisteluun (:’D) ja muutamaa satunnaista hörppyä lukuunottamatta pitäytynyt kivennäisvesissä. Fetaa, tuorejuustoa ja leipäjuustoa on kanssa vaikea vastustaa..

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No hui, hyvä jos on nyt sentään ruokahalu palannut! <3 Kuulostaa hurjalta! Onneksi fetaa ja tuorejuustoa ja leipäjuustoa voi kaikkia syödä jos paistaa tai kuumentaa kiehuvaksi vaikka pastakastikkeen seassa! 🙂 mutta joo kyllä mäkin niitä ikävöin kylmänä salaatin seassa ;D

   • Liina sanoo:

    Itse olen nyt viikolla 14+4 ja kaikki tuore- ja leipäjuustot jotka on tulleet vastaan on olleet pastöroituja ja olenkin niitä ihan normaalisti syönyt (eli loppujen lopuksi aika vähän kuitenkin). Ainoa mikä ottaa koville on savusiika jota meillä on aina jouluisin pöydässä mulle ja äidille kun ei syödä kinkkua, nyt pitää keksiä jotain yhtä hyvää siihen tilalle. Mun sisko on koulutukseltaan kätilö niin siltä voi onneksi aina kysyä jos on epävarma että voiko syödä 😀

 3. Emma sanoo:

  Musta on jännä että vaikka en normaalisti tykkää sushista niin raskausaikana sitä himoitsi. Mulla meni ihan älytön määrä vaahtokarkkeja raskausaikana ja alkoholitonta valkkaria tuli juotua muutama pullo koska sitä oli vaan saatava.
  Mä katoin kans aika tarkkaan mitä söin. Alku raskaudessa kun muut eivät vielä tienneet oli eräissä juhlissa suolasena vain mulle allergian takia kylmäsavulohta leivän päällä ja olin ihan paniikissa. Jouduin käärimään ne lautasliinaan kun en halunnut ottaa riskejä. Noloa mutta ymmärrettävää.

 4. Maitoviiksi sanoo:

  Kuulostaa hyvältä periaatteelta. Itsekin olen ollut raskausaikana tosi tarkka ja ajatellut juurikin noin, että mieluummin pelaan varmanpäälle. Ja aika pian pääset taas jo syömään vapaammin. 🙂
  Tosin itsellä ne monet raskaudenaikaiset haaveruuat ovat maistuneet tosi huonoilta, kun niitä on vihdoin saanutkin syödä. Jostain syystä aiempaa herkkuani kylmäsavulohta en ole pystynyt enää syömään sellaisenaan.
  Hyvää vointia!!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No niinpä, onneksi tämä on ihan lyhyt aika! 🙂 Mulla on kyllä maistunut ne ruuat aina raskauden jälkeen mitä olen himoinnutkin, sen sijaan ne on yleensä alkaneet ällöttää mitä olen syönyt paljon raskausaikana 😀 käyköhän nyt ananakselle niin?? 😀 Kiitos paljon ja ihanaa syksyä<3

 5. Sani sanoo:

  Kokeile jouluna vegaanista ”mätiä” tai ”graavilohta”? En tosin muista onko ensimmäinen tehty merilevästä jota raskauden aikana ei suositella, mutta graavatut porkkanat on yllättävän hauskoja ”korvikkeina” 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Merileväkaviaari on kyllä superhyvää vaikka sekään ei nyt ole sallittua sen jodin takia 😀 Mutta tuota porkkana-”graavilohta” voisin hyvin kokeilla, kiitos paljon vinkistä! 😉 ja onneksi jouluna on kinkku ja sienisalaatti, niitä ei multa vie edes raskaus 😀

 6. Teija_p sanoo:

  Minä taas himoitsin raskausaikana sitrushedelmiä ja greippimehua, tosin lähinnä alkuraskaudessa (ja keskellä talvea). Ja suklaata meni aika paljon myös… Ja söin uunissa paistettua fetaa (tomaatteja/paprikaa päällä), sillä tavoin ratkesi tuokin ongelma. Asun Saksassa ja täällä on vähän rennompaa noiden rajoitusten suhteen. Minulla oli alussa yksi sokeriarvo vähän koholla ja sain kuitenkin ihan diabeteslääkärin luvan kanssa syödä suklaata ja kermajäätelöä, kun ne eivät tuotteen sisältämän rasvan takia nostaneet sokeriarvoja (kuten taas esim. hedelmäkarkit ja mehujää tekee). Täällä siis rasvaisempi ruokavalio on ok normaalipainoiselle. Myös tietyt yrttiteet ja pellavansiemenet (loppuraskaudessa) oli suositeltuja/sallittuja. Lääkärit vähän kummasteli Suomen ruokasuosituksia liian niukoiksi. Minua kehotettiinkin syömään enemmän kun sanoin alkuun seuraavani suomalaisia ohjeistuksia 😉

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei JOO! Greippimehu, sitä mä join alkuraskaudessa tölkkitolkulla, erityisesti raikastamon luomugreippimehua!! 🙂 Ja mäkin oon syönyt kyllä paistettuna fetaa ja muitakin pehmeitä juustoja onneksi, mutta ikävöin silti niitä kylmänä 😀 Mua ei kyllä kukaan oo kieltänyt syömästä rasvaa, mutta sokeria vältän ihan omasta halusta 🙂 Täällä se suositus on 250 ekstrakaloria vuorokaudessa raskauden aikana. 🙂

 7. nana sanoo:

  Moi! Ainakin valion tuorejuustot on myös pastoröity ja soveltuvat raskaana oleville, feta-juustoista ym. Voi tarkistaa myös jos löytyisi pastoroityjä verisioita?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moi! Mä tiedän että on pastöroituja, mutta nykyään Eviran suositus on että raskausaikana pehmeitä juustoja ei saa syödä kypsentämättä vaikka ne olisi pastöroitu. Tämä oli siis uutta itsellenikin sillä muutos on tullut edellisen raskauteni jälkeen ja löytyy tuosta linkkaamastani Eviran taulukosta. 🙂

   • Nono sanoo:

    Kysyin kerran tuon suosituksen taustaa lääkäriltä ja hän vastasi noilla pehmeillä juustoilla olevan korkea jälkikontaminaatioriski, eli listeria lisääntyy juustoissa nopeasti pakkauksen avaamisen jälkeen. Ovat siis avattaessa aika turvallisia mutta bakteeri lisääntyy niissä avaamisen jälkeen helposti.

 8. mymmeli sanoo:

  Itse noudatin myöskin raskausajanruokavaliota tosi tarkasti. Lähipiirissä vauva menehtyi kohtuun rv 27 listerian vuoksi muutamia vuosia sitten joten olin tositosi tarkkana.

  Itselläni oli suurin himo punaviiniin sekä brie-juustoon. Mies olikin näitä ostanut jääkaappiin reilusti, kun sairaalasta vaavin kanssa palattiin. <3

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ymmärrän, itsekin olen tarkkana juuri siksi että olen lukenut ja kuullut niin monta tuollaista ikävää tapahtumaa. 🙁 Oi briejuusto, naminaminami<3 Sitä odotellessa että saa juustoa ja keksejä! Ehkä säästän muutaman joulupiparin brien kaveriksi odottamaan vauvan syntymää 😀 IHana mies sinulla!

 9. Emilia sanoo:

  Mä olin kanssa tosi tarkka ja olihan se aika ajoin vaikeeta kun ruokavalioon kuuluu normaalisti melkein kaikkea kiellettyä, mutta lyhyt aika se loppujen lopuksi oli. Kaikkein pahimmat hetket oli just joulu ihan samoista syistä kun sulla ja meidän italian reissu.

  Ulkomailla olin ihan supertarkka enkä oikeestaan syönyt muuta kuin pizzaa ja pastaa (onneks ne on italiassa taivaallisen hyviä). Suomessa onneksi lähes tulkoon kaikki maitotuotteet on pastöroituja, toisin kuin italiassa. Ei onneksi yhtään ärsyttänyt kun mies söi kaikkia ihania gelatoja ja juustoja 😀

 10. Skribentti sanoo:

  Just kirjoittelin aika kattavasti mun inhoista ja himoista, on se raskaus jännää! 😀

  http://heimeillavalvotaan.blogspot.fi/2016/10/kolmannen-raskauden-himot-ja-allotykset.html?m=1

 11. Katziki sanoo:

  Itsekin tuli noudatettua rajoituksia tarkasti. Ehkä suurin himo ”kielletyistä” oli kanssa sushiin! Neuvolastakin kysäisin olisiko pienestä merilevämäärästä haittaa ja vastaus oli että suosituksia kannattaa noudattaa ja jättää merilevä syömättä.
  Muita kummallisia homoja oli syödä suolaista ja makeaa sekaisin ja Berliinimunkkeja meni useampi viikossa (normaalisti en ole suuri fani) :D. Suurimpana ällötyksenä kaikki mausteiset makkarat, bratwurstit ym. :,D
  Hyvännäköisiä ruokia kuvissa, nälkä tuli 😛
  Tsemppiä muuttotouhuihin :))

 12. Tipsi sanoo:

  Mä olin kanssa aikoinaan raskaana tosi tarkka ja sain kuulla siitä paljon negatiivista 🙁 tosi harmittavaa kun mitä se on muilta pois mitä MINÄ syön tai en syö. Ikinä en kuitenkaan loukannut tällä ketään mitenkään vaan kerroin tyyliin kylässäkin, että en viitsi syödä, koska ei raskaana olevalle suositella… Muuten ravintolassa oon saanut elämän parhaimpia ruokia juuri raskausaikana listan ulkopuolelta 😀 Me oltiin miehen kanssa eräässä ravintolassa ja otettiin 5 ruokalajin maistelu menu ja ne mun ruuat (ei pehmeää juustoa, raakoja äyriäisia tai tartar pihviä) oli paljon paremman näkösiä kun miehelle tuodut alkuperäiset :DD
  Tsemppiä loppu raskausajalle <3 ja ihana tää postaus, kiva tietää ettei oo ollut ainoa joka näistä ruuista panikoi ja otti muka "liian" tosissaan (voiko sellasta edes olla kun kyseessä oma lapsi?)

 13. Nimetön sanoo:

  Varovasti tuore ananaksen kanssa. Muinoin ananasta käytettiin raskauden keskeytyksissä… siis tällä tavoin yritettiin keskeyttää raskaus. Samoin ne voivat käynnistää supistukset. Tätä välttelin itse silloin kun odotin lasta. Jotenki pelotti niin että synnytys käynnistyy ennenaikaisesti

 14. Anna sanoo:

  Voihan raskausrajoitukset! Minulla tilannetta vaikeuttaa vielä se, että täällä Espanjassa on eri rajoituksia kun Suomessa 😀 Yritän olla lukematta Suomen rajoituksista, koska noudatan niin tarkkaan jo Espanjan rajoituksia, että jos lisãisin niihin vielä Suomen rajoitukset niin mitä minä söisin? 😀 Me ollaan tulossa Suomeen jouluksi ja täällä huolehdinkin jo, että mitä minä siellã sitten noudatan:Suomen vai Espanjan rajoituksia? Täãllä kun esim. kaikki kala on pakastettava 48 h ennen ruokailua (Anisakin takia), mutta Suomessa tietääkseni tuoretta kalaa saa syödä..Huoh. minulla on molemmissa raskaudessa paino lãhtenyt aluksi laskuun kun oikeasti ahdistun kaikesta mitä syön ja siksi yritänkin keskittyä täältä saatuihin neuvoihin (esim. pastöroidut juustot ok kypsentämättöminä) ja saada painon nousuun.

 15. Raputar sanoo:

  Nythän mullekin iskee jo paniikki uskallanko syödä yhtään mitään :S juustot on mun heikkous. Mitä tarkottaa pehmeät juustot? Pääasiassa kuitenki käytän ihan kermajuustoa/oltermannia, saanko mä sitä syödä? Neuvola vasta ens kuussa :S

 16. AnnaMaria sanoo:

  Tässä viimeisimmässä odotuksessa en tainnut himoita mitään muuta kuin tuoremehuja, mutta esikoisen aikana olin ihan hulluna joulutorttuihin ja mämmiin (ei sentään samaan aikaan).

  Kuitenkin kun kuopuksen syntymästä oli kulunut se pari viikkoa, tuli ihan hirveä tarve ostaa megapussi turkinpippureita, koska nyt niitä on taas lupa syödä 😀 Et tällä kierroksella mulla taitaa enemminkin olla imetysajan himot, johtuisko sit siitä että nyt syntyi poika ja esikoinen on tyttö ;D

 17. Ansku sanoo:

  Moikka! Itsekin odotan ja samanlaisia ajatuksia myös mulla ruokarajoitusten suhteen. Tosin mitä pidemmälle mennään, olen kyllä suosituksissa joustanut. Alkuun kun huono omatunto vaivasi monta päivää esim. synttäreillä syödyn (paistamattoman) juustokakun maistamisesta 🙂
  Täytyy kuitenkin ensimmäiseen kommenttiin viitaten kertoa, että meillä täällä Turussa siinä neuvolassa missä itse käyn, koskee tosiaan osa ruokarajoituksista myös imetysaikaa. Esim. sushi merilevän ja raan kalan vuoksi on myös imetysaikaisten ruokarajoitusten listalla. Tiedän, että täälläkin neuvoloittain ohjaus vaihtelee, mutta itse saamani ohjauksen puolesta jää siis sushit minulta myös imetysaikana syömättä 🙂

 18. Elina sanoo:

  Pikku vinkki tohon kindermuna himoon, mullakin on ainavälillä himo niihin kun se suklaa on niiiin hyvää. Sitä ihan samaa suklaata löytyy suklaapatukkana ja voi ottaa vain palan tai pari. 🙂

 19. TarjaL sanoo:

  Hei!
  Minusta ei ole ollenkaan liian tarkkaa, jos suosituksia noudattaa. Eihän niitä kiusallaan ole tehty, vaan tutkimuksiin perustuen, ihmisistä välittäen.
  Mutta. Silti vähän naurattaa tää raaka maito. Suomessa on maitotiloja ja siellähän sitä raakaa maitoa (puhdasta ja parasta) on. Jouko maitotilojen raskaana olevat kaupasta ostettua maitoa? En tiedä, mutta luulisin että eivät.
  Vanhemmillani on maitotila ja todellakin olen juonut raskaana ollessanikin tankkimaitoa kotona. Muutenkin mahani kestää sitä, mutta ei kaupan kevytmaitoa.
  Hygienia ja bakteerien testaus ovat tarkkoja juttuja tiloilla, eihän epäpuhdasta maitoa otettaisi edes meijeriin jatkojalostukseen.
  Kukin kuitenkin tavallaan!
  Hyvää talven odotusta!

 20. Marika sanoo:

  haha minä olin myös todella tarkka ruokavaliosta! Sain tietää raskaudesta sen verran myöhemmin, että olin tietenkin ehtinyt nauttia kaikkea kiellettyä ja olin vieläpä Afrikassa lomalla, että paniikkihan siinä iski kun sain tietää, mutta ONNEKSI kaikki meni oikein hyvin ja sain terveen pikku tytön <3

  Kaikista hauskinta on muuten, että eri maissa suositellaan eri asioita raskaana olevan ruokavalioon. Mieheni on maasta, jossa inkivääriä käytetään lähes joka aterialla ruuissa. He oikeastaan suosittelevat inkivääriä odottaville äideille. Minä olen niin inkiväärin rakastaja, että sitä en jättänyt pois. Olin siis raskaana tänä vuonna ja neuvolan rajoituksissa ei mainittu inkivääriä. Sitten utelin lääkäriltä ja sanoi vaan että koska euroopassa ei viljellä inkivääriä niin se on kovin tuntematon raaka-aine ja mitään näyttöä ei ole kuitenkaan ettei sitä saisi käyttää.

  Mutta olen samaa mieltä, että koskaan ei voi silti olla liian tarkka noista! Koska kyllähän kaikissa noissa kielloissa pätee silti se syy miksi niitä ei saa juurikaan syödä! Ihanaa odotusaikaa sinulle ja perheellesi! ja kaikki menee varmasti hyvin! <3 🙂 Pian saattekin jo sen puuttuvan palasen ihanaan perheeseenne!

 21. Emmi sanoo:

  Joulutortut! Esikoisesta oli sama himo. Kesällä oli hieman haastavaa löytää luumuhilloa… Mikään luumupiltti ei käy, sitä kaupoissa kovasti yritettiin tarjota. Nyt on ihanaa kun torttutaikinat ja -hillot kuin myös glögit ovat joka kaupan valikoimassa! Jäätävä närästys / refluksi tosin estää nyt glögin nauttimisen, se on jotenkin kai liian voimakasta… Mutta joulutorttuja sitten jouluomenalimpparin kanssa!

  Muita himoja tulee satunnaisesti, nyt esimerkiksi sitrushedelmät. Alkuraskaudessa yksi himo oli salmiakki. Jossain kohtaa vedin hirmuisesti ananasta ja vesimelonia. Nää muut himot tulee jotenkin kausittain ja saatan viikon lähes elää jollakin tietyllä ruualla, sitten se vaihtuu toiseen.

  Mutta joulutorttuhimo on se mikä pysyy 😀 Rv 30 lähestyy, pitää hamstrata luumuhilloja kaappiin että vielä mahdollisesti tammikuussakin saa niitä tehtyä…

 22. Inka sanoo:

  Sehän on ihan hyvä tehdä niin kuin itselle hyvältä tuntuu – ja siis suositusten noudattamisestahan ei nyt haittaakaan voi olla. Mä pyrin noudattamaan myös prikulleen noita ehdottomia ja aika monet pihvit lähetin takas keittiöön, jos ei saanut kypsää. Tokaa odottaessa taisin kuitenkin uskaltautua syömään salaattia ravintolassa, sen välttäminen kävi liian raskaaksi. Mun suosituksissa (Englannissa) pastöroitu feta ja mozzarella olivat onneksi sallittuja ja mun himotuksen kohteena olivatkin mozzarella-tomaatti-basilikaleivät. Stiltonia sai syödä myös ja siksi vissiin tämä toinen lapseni on tykännyt sinihomejuustoistakin ihan ensimaistiaisesta lähtien 🙂 Ekassa raskaudesta tosiaan noudatin tiukemman maan (Suomi vs. Englanti) suosituksia ja tokassa sallivamman.

 23. Janita sanoo:

  Itse en raskaana ole, mutta todettiin ärtyneen suolen oireyhtymä jonka takia tulisi noudattaa FODMAP-ruokavaliota ja sen takia en saa syödä enää mun suurta rakkautta fetajuustoo ! Ja ei oo mikään pieni 9kk tauko tästä vaan luultavasti vatsa ei tuu koskaan kestämään sitä enää. En oo uskaltanu kokeilla moneen kuukauteen

 24. ei raskaana sanoo:

  väitetään et raskaus ei sairaus ole, mutta kaikkien rajotteiden ja tällästen jälkeen se kyllä siltä kuulostaa! en tätä pahalla sano, mut mun mielipide vaan

 25. Lalla sanoo:

  Hei, julkaise taas enemmän teidän reseptejä! Näyttää aina niin hyvältä 🙂

 26. Nimetön sanoo:

  Olen ollut hirveä panikoija noiden ruokarajoitusten kanssa, mut kyllä tämän raskausajan pystyy niitä noudattamaan. Voisin elää nyt pelkästään karjalanpiirakoilla, perunapiirakoilla ja mandariineilla 😀 Olen mieheltä tilannut jo synnytyksen jälkeen fetaa, homejuustoa ja lakritsia 😀

 27. saara sanoo:

  Kysyn tässä uudemassa postauksessa uudestaan! 😀 Sanottiinko sinulle neuvolassa, että raejuustoa voi syödä? Itse en oo sitä vielä kysynyt. Valion sivuilla on, että sen katsotaan olevan vähäriskinen tuote listeriaa kohtaan. Mutta fetajuustoista sanotaan paljon varmemmin,että niitä voi syödä. Ei sanota , että niissä voisi olla pientä riskiä, kun taas raejuustossa. Ilmeisesti et syönyt fetaa, mutta raejuustoa kyllä. Ite oon syöny molempia vähän, koska haluan luottaa noihin valion ohjeisiin. Ja listeria voi tulla vaikka salaatinlehdistä. Mutta nyt olen ruvennut juuri raejuustoa miettimään kannattaako syödä, koska siinä sanotaan pienen riskin kuitenkin olevan.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.